Re: sprawdzony przepis na pasztet domowy
Pasztet (przepis podstawowy, ilość składników można dowolnie powiększać, byle zachować proporcje):
0,5 kg wątróbki
30dag boczku
warzywa - najlepiej po prostu...
rozwiń
Pasztet (przepis podstawowy, ilość składników można dowolnie powiększać, byle zachować proporcje):
0,5 kg wątróbki
30dag boczku
warzywa - najlepiej po prostu włoszczyzna jak do zupy
2 jaja
7 kromek bułki paryskiej (lub inne białe pieczywo)
przyprawy
Boczek z warzywami gotować przez 2 godziny. Wyjąć, do ciągle gotującej wody wrzucić na 2 minuty wątrobę. Wyjąć, do wody wrzucić na chwilę bułkę paryską, wyjąć i odsączyć.
Wszystko przepuścić 2x przez maszynkę. Dodać żółtka + ubite białka, sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową (dość dużo). Piec około 50 min., aż ładnie zbrązowieje (ale nie dłużej, żeby za bardzo nie wysechł).
Polecam, sama tak zawsze robię. Czasem zamrażam "surową" masę, jak mi jej dużo wyjdzie - ale tylko mięso i chleb, jaja dodaję po rozmrożeniu i wtedy piekę.
zobacz wątek