Odpowiadasz na:

Re: sprawdzony przepis na pasztet domowy

Pasztet (przepis podstawowy, ilość składników można dowolnie powiększać, byle zachować proporcje):

0,5 kg wątróbki
30dag boczku
warzywa - najlepiej po prostu... rozwiń

Pasztet (przepis podstawowy, ilość składników można dowolnie powiększać, byle zachować proporcje):

0,5 kg wątróbki
30dag boczku
warzywa - najlepiej po prostu włoszczyzna jak do zupy
2 jaja
7 kromek bułki paryskiej (lub inne białe pieczywo)
przyprawy

Boczek z warzywami gotować przez 2 godziny. Wyjąć, do ciągle gotującej wody wrzucić na 2 minuty wątrobę. Wyjąć, do wody wrzucić na chwilę bułkę paryską, wyjąć i odsączyć.

Wszystko przepuścić 2x przez maszynkę. Dodać żółtka + ubite białka, sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową (dość dużo). Piec około 50 min., aż ładnie zbrązowieje (ale nie dłużej, żeby za bardzo nie wysechł).

Polecam, sama tak zawsze robię. Czasem zamrażam "surową" masę, jak mi jej dużo wyjdzie - ale tylko mięso i chleb, jaja dodaję po rozmrożeniu i wtedy piekę.

zobacz wątek
14 lat temu
Cissus

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry