Widok

stara cegla

dzis trafilem w google na plytki starej cegly bauherra czy ktos z was ich uzywal
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

posiadam na stanie płytki cięte ze starej ,rozbiórkowej cegły.do wyboru w różnych kolorach-odcieniach.jest to prawdziwa cegła,nie imitacje
501 022 055. magazyn na miejscu w Gdańsku

A grzyba w srodku sie nie boicie, jeden z drugim ? ...

-wygotuja sobie na kuchni ...cegly..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przez moment się zastanowiłem... ale na zdrowy rozum...

Zarodniki grzybów są wszędzie.
Nawet wysterylizowane (np. w piekarniku) cegły, w "sprzyjających" warunkach z czasem zagrzybieją, jak wszystko inne.
A umieszczone w warunkach "niesprzyjających" czyli przede wszystkim - w pomieszczeniu suchym i przewiewnym, nie zarosną grzybem, choćby pochodziły z zatęchłej piwnicy.

Jeśli się mylę, niech mnie ktoś skoryguje :)

Przy okazji "się podkleję" pod wątek, zamiast zakładać nowy, bo tematyka zbliżona:
Chciałbym sobie zrobić część ścian w cegle.
W moim mieszkaniu to akurat najmniejszy problem, bo wystarczy tynk skuć (albo głośniej kichnąć... i sam spadnie :D
Ale...mam dwa inne problemy.
1. Dziury. Po gwoździach (pikuś), kołkach czy po puszkach instalacyjnych. Trza by to jakoś zaszpachlować.
Myślałem o szpachlówce akrylowej albo epoksydowej z dodatkiem pyłu ceglanego. Czy ktoś już może coś takiego próbował? Albo ma inny patent na (w miarę niewidoczne) wypełnienie ubytków w cegłach?
2. Krzywizny.
Na większości powierzchni mi nie przeszkadzają. Ale w kilku miejscach, niewielkich obszarowo, chciałbym mieć ściany proste i pionowe.
Obkładanie ceglanej ściany wypionowanym i prostym kartongipsem tylko po to, żeby przykleić na to płytki z cegły, wydaje się nieco (eufemizm!) idiotyczne, ale chyba nie mam wyboru.
Jak wygląda obciążenie takiej ściany? Niby kartongips znosi płytki ceramiczne i nic się nie dzieje.. ale cięta cegła jest jednak dużo grubsza (a zatem i cięższa).
Ma ktoś doświadczenie w tym względzie?

gips karton bez problemu utrzyma płytki z cegły.zamiast "szpachlować" wymień pojedyńczą cegłę,lub jej fragment
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lica są fajne ale to też ryzyko pochodzenia. Bo jak trafi się na cegłę ciętą z jakiejś stodoły czy chlewu czy innego kurnika? Zapach w domu nieziemski ;)

Zawsze możesz wybrać Elabrick. Bierzesz wtedy nowy, mineralny produkt, który jest jak klinkier. Sporo kolorów, różne faktury, ogólnie ciekawe rozwiązanie. Można w OBI znaleźć i sobie na żywo pomacać :) Płytki produkowane sa w manufakturze w Holandii, wiec nie ma dwóch takich samych. Przez co to wygląda bardzo naturalnie na ścianie.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

mieszkania na sprzedaż (22 odpowiedzi)

witam jestem zainteresowana kupnem mieszkania i przeglądając ogłoszenia wpadłam na parę...

Jaki jest koszt budowy domu? (128 odpowiedzi)

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta....

fajne płytki (6 odpowiedzi)

Elastyczne okładziny wyglądały obiecująco, dopóki nie pojawiły się dzieci i pies. Wystarczyło...

do góry