Widok

staż z Urzedu Pracy

czy ktoś korzystał z takiej oferty Urzędu Pracy? Urząd Pracy wysyła bezrobotnych na staż do różnych pracodawców - najczęściej niestety tych gorszych. Czy ktoś był na takim stażu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałam Priv

nie jest to warte
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy to naprawdę taka beznadzieją? czy można trafić na "normalny" staż do "normalnej" firmy? czy tylko do upadłych firemek?

Jezeli juz chcesz korzystac z uslug UP to:
albo zapisz sie na jakis kurs i "popros" o dofinansowanie
albo wez kuroniowke i sama poszukaj firmy ktora zajmuje sie tym co chcesz pozniej robic i zapytaj o staz w niej. Moze uda ci sie zostac a jak nie to bedziesz juz miala jakies pojecie o pracy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

to nie takie proste poprosić o coś urząd. oni dają oferty stażu - ponoć są to najgorsze oferty. dlatego pytam czy ktoś może skorzystał z takiego "dobrodziejstwa"?

dają najgorsze i jak płatne to słabo , i spora harówa , nie polecam oraz uważać na rózne
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a masz jakieś doświadczenia stażowe? na co uważać na stażu?

staże z urzędu - to robota dla znajomych. Urzędnik chce zarobić kasę, to przynosi do urzędu ofertę stażu. A potem wysyłają stażystów na rzeź. Jeśli jest za ciężko to nic się nie da zrobić, bo stażyście nie wolno zrezygnować. Moje doświadczenia ze stażu są jak najgorsze - zorganizowali koszmarną pracę, nadmiar obowiązków, a Urząd Pracy nie reagował.

urząd działa na korzyść pracodawców!!!

Nie można poskarżyć się na firmę, gdzie jest staż, zrezygnować też nie można bo skreślą z rejestru bezrobotnych na 4 miesiące!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można poprosić PIP o kontrolę, US o kontrolę i jeszcze wszystkie instytucje związane z profilem działalności można zaprosić na wizytację :)
Ewentualnie zbierać dowody by przygotować pozew cywilny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wystarczy wystosować podanie do Urzędu Pracy z informacjami, że pracodawca nie trzyma się obowiązków zawartych w umowie stażowej, przedstawić co się robi, zamiast tego co powinno. Wszystko pisać jak leci, Urząd ma obowiązek to sprawdzić, a jak nie sprawdzi to wypisać ze stażu bez konsekwencji.

jeśli chodzi o pozwy, sądy itp - to odradzam, sprawy w sądzie trwają długo, kosztują dużo, a winny jest prawie zawsze pracownik/stażysta itp. Bo przecież pracodawca to dobry człowiek - przyjmuje bezrobotnych na staż!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

PIP może zrobić kontrolę, ale nie ukarać - szczególnie jeżeli inni pracownicy będą kłamać, że wszystko jest ok. A na ogół mili współpracownicy kłamią, bo: - chcą mieć pracę, dobre stosunki z szefem, są umoczeni w jakieś dziwne sprawki, są podpłaceni lub szantażowani.. Odwaga niestety w ludziach zardzewiała.....

Raczej na 9 miesięcy a przy 2 rejestracji jak będzie takie coś to na równe 12

Mam straszne doświadczenia ze stażu z urzędu. W 2014 wysłali mnie na staż w bardzo dziwne miejsce, niby miała być praca biurowa, ale okazało się, że to będzie ciężka praca w magazynie - codziennie wielkie ciężary do noszenia. Prośby do urzędu pracy o rzeczywisty zakres obowiązków nie były słuchane. Skutkowały pokrzykiwaniem urzędników na mnie. Żałuję tylko, że mam nagrań z tych rozmów, bo może wtedy ludzie posłuchaliby jakich mamy wybitnych specjalistów w urzędach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie można się wypisać ze stażu bez konsekwencji - bo skreślają z listy bezrobotnych na wiele miesięcy!

Jakoś mi się udało, bo miałam twarde dowody na to, że pracodawca nie wywiązuje się umowy.

Dlaczego chcesz iść na staż przez UP? Sytuacja na rynku pracy nie jest już tragiczna jak 3 - 5 lat temu. Na pewno coś znajdziesz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry