Widok

osteoporoza

gdzie najlepiej zrobic badanie osteoporozy wraz z porada lekarska w Trojmiescie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem czy najlepiej, ale np. w budynku Solidarności w Gdańsku można zrobić badanie gęstości kości, które potem zinterpretuje p. doktor z prywatnego gabinetu na Malczewskiego (mają umowę).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Badałam się i Leczyłam się na Malczewskiego na osteoporozę i niestety bez rezultatu. Jeśli chodzi o tą placówkę to w środowisku lekarskim niestety opinia jest jest, mówiąc delikatnie nie najlepsza. Interpretacja wyniku jest zła - słowa mojego reumatologa. Zaś leczenie prowadzone zgodnie z wiedza sprzed 20 lat. Ja osobiście nie polecam.
Pozdrawiam.

Małgorzata czy Krystyna jesteś???? oj nieładnie...
Dobry aparat mają w przychodni na Morenie . Przyjmuje tez tam reumatolog, który oceni wynik badania
Ja osobiście polecam Gabinety Lekarskie Osteoporosis jeśli chodzi o diagnostykę i leczenie osteoporozy. Przyjmują tam dwaj wg mnie świetni doktorzy (pomogli mnie i mojej Matce oraz koleżance od ktorej dostałam namiary). Dr Rawski, świetny radiodiagnosta oraz Dr Górski, z kolei świetny specjalista leczący osteoporozę. Wcześniej pracowali w Centrum Medycznym koło stadionu, a obecnie obok Uniwersyetu Medycznego, na Skłodowskiej-Curie 5.
Wcześniej leczyłam sie na Malczewskiego kilka lat z Mamą i niestety bez powodzenia. Dopiero wyżej wspomniani specjaliści mi pomogli. Jeśli osteoporoza to tylko tam - Gabinety Lekarskie Osteoporosis.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sopocki Szpital Reumatoogiczny

Czytałam, że wczesne wykrycie osteoporozy może zapobiec poważnym złamaniom. Seniorzy zazwyczaj doznają poważnych złamań, które kończą się w szpitalu. A wciąż niewiele gabinetów w Polsce posiada nowoczesne oprogramowanie. Takie jak to https://alstor.pl/medycyna/qct-pro/ . Technologia ta umożliwi wczesne wykrycie osteoporozy, bo szybko i precyzyjnie lekarz może zbadać gęstość kości.

Zioła, mieszanka: skrzyp, rdest i poziewnik przez jakiś czas (ja najpierw zaparzałam i piłam, a następnie zalewałam wrzątkiem i jeszcze gotowałam, bo krzemionka z różnych ziół różnie rozpuszczają się w wodzie). Chodzi o zioła krzemionkowe (mogą być też inne). Do tego korzeń łopianu - wywar. Korzeń żywokostu, na skórę i wewnętrznie (tu z przerwami). Uważać na ćwiczenia, ja po takich grupowych zleconych przez lekarza o mały włos uniknęłam wymiany panewki biodrowej - wtedy brałam preparaty apteczne, które tylko szkodziły). Warto też zadbać o odkwaszenie organizmu, żeby proces leczniczy mógł przebiegać pomyślnie. Zrezygnować z białego pieczywa ze sklepu (mąki są ze szkodliwymi dodatkami), kupować mąkę z młyna i samodzielnie piec różne produkty. Jeść dużo kasz, strączkowych, warzyw i owoców, za to zrezygnować z mięsa i produktów mlecznych. Jedynie warto spożywać twaróg wg zaleceń dr Budwig. Miksuje się dobry twaróg (kostka albo klinek ekologiczny) z olejem lnianym budwigowym i w takiej postaci je się, na przykład z pieczywem (to ważny element diety). Zaleca też picie świeżo wyciskanych soków (marchew, jabłko, burak, warzywa korzeniowe, seler naciowy). Właściwie to zaczęłam od ziół, później doszła kuracja z twarogiem (twaróg z olejem lnianym budwigowym jadłam przez jakieś 2 lata, tak mi smakował). W międzyczasie wyciskarka wolnoobrotowa i soki - też przez około pół roku.

Dobrą opcją jest równiez oddanie się w ręce lekarzy https://www.sanatoriaslowacki.pl/terma-slowacki/pl/co-leczymy Daję namiar na sanatorium, które specjalizuje się w leczeniu osteoporozy.

Warto jest jeszcze napisać, ze istnieją badania sugerujące, że suplementacja beta-alaniny (składnika karnozyny https://karnozyna.com/ ) może mieć korzystny wpływ na zdolność mięśniową i wydolność fizyczną. Silne mięśnie i aktywność fizyczna mogą z kolei wspomagać zdrowie kostne.

Ważne jest jednak zauważenie, że kwestie związane z osteoporozą są zazwyczaj złożone i wieloczynnikowe. Właściwa dieta, regularna aktywność fizyczna, odpowiednia podaż witaminy D i wapnia są kluczowe dla utrzymania zdrowych kości.

Inne tematy z forum Zdrowie

gdzie chodzicie do stomatologa? (14 odpowiedzi)

Gdzie chodzicie do stomatologa częściowo refundowanego przez NFZ? proszę o rady i namiary na...

Mój facet szybko dochodzi (7 odpowiedzi)

Nie wiem czy powinnam się z tego śmiać czy nie, ale u mnie problem jest taki, że mój facet szybko...

Czym myjecie skorę głowy przy łuszczycy? (4 odpowiedzi)

Czy są tutaj osoby, które chorują na łuszczycę skóry głowy? Czym myjecie skórę głowy?

do góry