Widok

studia podyplomowe UG czy WSB?

Chcę zrobić studia podyplomowe i waham się pomiędzy uniwerkiem a WSB.
WSB jest nieco tańsze i program łatwiejszy. Za to na tym wydziale UG już studiowałam, znam go dobrze i chyba jednak uniwerek to uniwerek, "lepszy papier" ;)

Co Wy myślicie? Jakie znacie opinie o obu uczelniach?
Od moich studiów minęło już trochę czasu, więc nie orientuję się jak to teraz z tymi uczelniami jest.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AgaB nie wiem jak inne dziewczyny ale akurat uwazam ze na rynku pracy w trojmiescie jest duzo pracy dla ksiegowych, Sama teraz zatrudnialam do siebie 2 dziewczyny. Niestety poziom jest słaby tych dziewczyn. Ale moge serdecznie polecic na poczatek biuro rachunkowe. Sama tak zaczynalam. Moze duzo tam nie zarobisz. maksymalnie w biurze rachunkowym 2500 netto, ale uczysz sie ksiegowosci firm o roznym profilu dzialalnosci, Pozniej jak bedziesz super to mozesz probowac do duzej firmy!!! Ja w biurze pracowalam 3 lata pozniej to juz firmy i polecam ten zawod.

bardzo dobrze płatny ale wymagajacy codziennie nauki. Nie ma dnia bym nie czytala przepisów podatkowych... musisz byc na biezaco., sama rachunkowosc tutaj nie wystarczy.
nika ja kończyłam kurs rachunkowości dla samodzielnych księgowych w Stowarzyszeniu księgowych i babka z biura rachunkowego zatrudniła mnie u siebie - miałam pewnie szczęście, ja to bardziej jako praktykę traktowałam, bo nie ma co liczyć na to, że przyjmą Ciebie gdzieś bez doświadczenia- chyba, że masz znajomości, albo trafisz na dobrą duszę
Ojej Kujawski to masakra..... tylko u niego miałam poprawkę, a szczescie zdałam. Fakt ze egzamin byl tydzien przezd moim slubem wiec nie mialam sie czasu uczyc ;) ale ten facet to jakas masakra
nika, wiesz... liczę na Ciebie :D

mnie się nie mówi, ze zajęcia nieobowiązkowe... bo potem kurcza nadrabiać muszę...

mam takie pytanie - bo ja zdecydowałam się na te studia, by się ukierunkować, przebranżowić... po studiach zaczęłam pracę w takich mało konkretnych miejscach, robię wszystko i nic i nie widzę w tym przyszłości
no i myślę o zmianie pracy, tylko nie chcę znów iść tak niekonkretnie, dlatego zdecydowałam się na tę rachunkowość z założeniem, ze później będzie łatwiej załapać się w jakimś biurze, rozwinąć - niekoniecznie od stanowiska fakturzystki
czy to, co sobie wykombinowałam ma sens?
jeszcze akurat tak się ułoży, że jak dobrze pójdzie, urodzę, zdam egzaminy, to za chwilę skończy się macierzyński (a na mój wychowawczy na razie nie będzie nas stać) i mam nadzieję wtedy znaleźć nową pracę...
ale od kujawskiego też krążą zadania i testy, więc jeśli ktoś przerobi to nie ma problemu ze zdaniem
no tak... ten Kujawski... ;)
agab zajęcia nie są obowiązkowe, nikt nie sprawdza obecności, zawsze można sie umowic z wykladowca na inny termin, u nas tak niektorzy robili
tak zaiczenia sa z kazdego przedmiotu, najgorzej z rachunku kosztów u gierusza i budżetowanie u kujawskiego
ogólnie krążą testy z lat ubiegłych i dają to samo, na rach.finansową u gieruszowej trzeba chodzić bo potrafi zrobić taką niezapowiedzianą mini kartkówkę i wszyscy co pislali maja zaliczone na 3
nika - nie wiesz, czy jest możliwość czegoś w stylu urlopu dziekańskiego?
w kwietniu mam rodzić i zastanawiam się, czy jeśli nie wszystko pójdzie z planem (czyli sprawnie, bezboleśnie i akurat w tygodniu, gdy nie ma zajęć;P) i nie pozbieram się szybko by wrócić na zajęcia, to będę mogła w późniejszym terminie nadrobić?
oczywiście co dwa tygodnie
nika_22: o super, dzięki. Tylko tyle przedmiotów?
a jak wyglądają zaliczenia? z każdego przedmiotu oddzielnie?
na WSB pisali, ze 2 testy i projekt.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
na ug zjazdy są w pt i sb
są też przedmioty z których nie ma egzaminów:
finanse przedsiębiorstw
msr
wynagrodzenia i obciążenia płac
ja myślę o pracy typowo rachunkowej - prowadzenie rachunkowości, ksiąg, może w przyszłości biuro rachunkowe (zacząć wolałabym "pod" kimś) itd...
zostanę chyba jednak przy ug... jeszcze w domu poczytam ;P
Brzoskwinka84: no bardzo mi się Gierusz podobał. Za to mieliśmy jazdy z Kujawskim, oj było ostro.
Dobrze też wspominam Wermutową.
Lidia, a na WSB co 3 tygodnie czy raz w miesiacu zjazd?
Ajeczka na ug są dokładnie takie przedmioty:

Podstawy prawne działalności gospodarczej
Podstawy rachunkowości
Rachunkowość małych podmiotów gospodarczych
Rachunkowość finansowa
Rachunek kosztów i wyników w podejm. dec.
Budżetowanie kosztów
Rachunek kosztów
Instrumenty finansowe
Rewizja i analiza spraw. finansowej
dziękuję Lidia za odpowiedź
i chciałabym zaznaczyc że na MBA napewno nie poszłabym do WSB , bo to muszą być dobrzy szkoleniowcy w tym zakrsie od biznesu i najlepiej w W-wie, tyle że wykłady tylko przez angoli i amerykanów i wiadomo tylko w jez. ang
ja nie wierzę w MBA za 4 tyś :))
a to nie zrozumiałam sorki ;))))

Inne tematy z forum Nauka

Ola - ocena (3 odpowiedzi)

Cudowna szkoła, wytłumaczenia i spokojne jazdy. Przeniosłam się z innego osk do Tailor, brałam...

do góry