Widok
sucha skóra
Odkąd mam problem z tarczycą ( niedoczynnośc) nie mogę sobie poradzic z suchą skórą... do mycia używam zazwyczaj olejków, po prysznicu smaruję sie serum do skóry suchej i niestety nic nie pomaga... po paru minutach mam suchą łuszczącą się skórę, mogę sie smarowac kilka razy dziennie:( macie może jakieś sprawdzone kosmetyki do ciała które pomagaja na taką wysuszona skórę? Z góry dziękuję za podpowiedzi:)
Lepsze od serum będą kremy odżywcze albo ultranawilżające. Najlepiej stosować krem odżywczy na noc, a ultranawilżający na dzień. Polecałabym tu markę Resibo. Fajnie nawilżają też kremy z La Roche. Jeśli malujesz się na co dzień, to również podkład może powodować wysuszenia.
Ja polecam markę Clochee i ich naturalne i bardzo fajne składniki odżywcze. Sama mam taki balsam czekolada-kumkwat i baaaardzo polepszyła się od niego moja skóra. Tutaj można go dostać z darmową wysyłką https://makeup.pl/product/274741/.
Generalnie warto przestawić się na organiczne i naturalne specyfiki, niepotrzebne jest dodatkowe wysuszanie sztucznymi komponentami.
Generalnie warto przestawić się na organiczne i naturalne specyfiki, niepotrzebne jest dodatkowe wysuszanie sztucznymi komponentami.
Polecam tylko kremy dermatologiczne hydrolipidowe tzn takie, które mają w składzie kilka (na wysokiej pozycji w INCI) pozycji lipidowych neutralnych dla naszej skóry (physiogel nawilżający, dermedic tolerance sensitive-odżywczy na noc ale b.dobry też jest na dzień, oilan balance multilipidowy, pharmacers a krem-ratunek) z substancjami zapobiegającymi utracie wody (TEWL). Mnie typowe substancje nawilżające mocno a nawet b.mocno podrażniają ( żele ultranawilżajace, sera, kremy tylko z substancjami nawilżającymi). Ale najpierw dobrze jest solidnie zmiękczyć warstwę rogową naskórka. Wczoraj kupiłam z bandi med emulsje b.silnie nawilżającą z ektoiną. Fajnie się zapowiada na tę porę roku. Mam też iwostin hydro sensitia aktywator nawilżenia-lżejsza wersja dermedica odżywczego.
Racja, w aptece powinni pomóc. Moim zdaniem warto również udać się do dermatologa w celu dobrania odpowiednich kosmetyków i zmierzenia poziomu nawilżenia skóry.
https://eversun.pl/- internetowa hurtownia z wyposażeniem dla salonów fryzjerskich i salonów kosmetycznych
A ja przetestowałam już prawie wszystkie kremy dermatologiczne. I nic. Żadnego rezultatu. Typowo nawilżające żele czy sera odpadają, bo tylko mnie podrażniają. Zostają bogate hydrolipidowe ale te nie zawsze dają radę-raczej nie dają...no i te ciężkie to nie przy wyższych temperaturach bo mocno zapychają. Nie wiem co robić. Dermatolog też tu nie da rady, bo i u mnie wszystkiemu winne wahania hormonów.
Najczęściej problem suchej skóry pojawia się zimą, ale faktycznie może mieć również inne podłoże np. brak witamin, czy zła dieta. Dlatego polecam przeczytanie tego artykułu http://www.kobiety.pl/uroda/sucha-skora-zima-jak-z-nia-walczyc-od-wewnatrz
Możecie znaleźć w nim wykaz witamin jakie powinno stosować się przy tego typu problemach i wiele innych rad.
Możecie znaleźć w nim wykaz witamin jakie powinno stosować się przy tego typu problemach i wiele innych rad.
Miałam podobny problem- stosowałam przeróżne mazidła i nic nie pomagało. Wyczytałam w gazecie, że przede wszystkim należy się nawilżać "od środka" i zmienić zwykłe kosmetyki na bardziej delikatne (np. dermokosmetyki). Piję teraz co najmniej 1,5 litra wody i stosuję balsam do twarzy i ciała Cetaphil MD Dermoprotektor. Ja na razie widzę różnicę i jestem zadowolona.