Widok

sucha skóra

Odkąd mam problem z tarczycą ( niedoczynnośc) nie mogę sobie poradzic z suchą skórą... do mycia używam zazwyczaj olejków, po prysznicu smaruję sie serum do skóry suchej i niestety nic nie pomaga... po paru minutach mam suchą łuszczącą się skórę, mogę sie smarowac kilka razy dziennie:( macie może jakieś sprawdzone kosmetyki do ciała które pomagaja na taką wysuszona skórę? Z góry dziękuję za podpowiedzi:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kremy z emolientami. Po kąpieli nasmaruj się oliwką taką dla dzieci. To pomaga.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

może spróbuj olejkiem bio oil, on regeneruje i dobrze nawilża skórę, też miałam problem z suchą skórą i dodatkowo podatną na przebarwienia dzięki olejkowi skóra nabrała odpowiedniego kolorytu i się odżywiła, smaruj codziennie po 2-3 razy.

Lepiej mieć jeden dobry kosmetyk niż 10 byle jakich na półce. kosmetyki powinny mieć jak najbardziej naturalne składy, w końcu chodzi o to by odżywiać skórę a nie pakować na samą chemię. Ja bardzo lubię balsam do ciała z avokado marki Hildegard Braukmann, wypróbujcie, super nawilża skórę.
Ja mam taki uniwersalny kosmetyk, emulsję nawilżającą, którą można stosować i do twarzy, i do innych partii ciała - Ava Hydro Laser. To kosmetyki z naturalnym składem, firma jest polska, z długoletnią tradycją.

A znacie może jakieś podkłady i pudry które są naturalne? bez chemicznych substancji?

Ja też mam problem z bardzo sucha skórą, używam do smarowania ciała i mycia wyłącznie emolientów. Mam wypróbowane kosmetyki Dexeryl - krem do ciała i krem do mycia. Stosowanie emolientów zaleca każdy dermatolog przy nadmiernie suchej skórze. Po nasmarowaniu Dexerylem skóra robi się aksamitna w dotyku, jest cały czas nawilżona i chroniona przed odparowywaniem wody z naskórka.

Ja też miałam duży problem z suchą skórą i w końcu zaczęłam używać olejków nawilżających do ciała. Teraz mam bardzo fajny z serii skin loving oil od Bielendy z konopią. Bardzo ładnie pachnie i ekstra szybko się wchłania

ania
2017-04-28 08:41:55
Odkąd mam problem z tarczycą ( niedoczynnośc) nie mogę sobie poradzic z suchą skórą... do mycia używam zazwyczaj olejków, po prysznicu smaruję sie serum do skóry suchej i niestety nic nie pomaga... po paru minutach mam suchą łuszczącą się skórę, mogę sie smarowac kilka razy dziennie:( macie może jakieś sprawdzone kosmetyki do ciała które pomagaja na taką wysuszona skórę? Z góry dziękuję za podpowiedzi:)
Co mi pomogło
dokłądne nawilżanie skóry naturalnymi kremami
stosowanie peelingów na twarz ( dzieki temu wchłanianie składników odżywczych jest lepsze)
unikanie opalania się
oraz sera olejowe
Jednak z wiekiem skóra potrzebuje znacznie lepszego nawilżenia niż kiedyś oraz tak łatwo się nie regeneruje. Ze swojej strony polecam zabiegi dermapenem, które sprawiają, ze wchłanianie składników odżywczych do skory jest o wiele lepsze:
https://artdermaclinic.pl/medycyna-estetyczna/dermapen

poczytajcie sobie o tym tutaj.

Ja już nie mam problemów z suchą skórą twarzy i szyi . Raz do roku idę na zabieg z użyciem Restylane SkinBoosters. Daje o kompleksowe nawilżenie, które naprawdę długo się utrzymuje.

Ja mam np. tak, że kiedy zbliża się jesień i zima o skóra mi się zdecydowanie szybciej przesusza przez ogrzewanie w pomieszczeniach i zmianę tamperatury, wtedy moja skóra jeszcze szczególnie narażona na rozmaite podrażnenia i przesuszenia, dlatego w tym czasie bardziej nawilżam skórę, kupuje dobre kosmetyki, w sumie to dermokosmetyki z emolientami w składzie dzięki czemu skóra jest bardziej nawilżóna i miękka w dotyku, mam w domu cała serię kosemtyków atoperal w domu, ale wiem że one naprawdę bardzo pomagają suchej skórze.
Olej kokosowy i oliwą. Jak w dawnych czasach

U mnie się średnio olej kokosowy sprawdzał. Teraz używam kremu nawilżająco-rozświetlającego od Bielendy z witaminą c z serii bluberry c-tox. Ekstra kremik a w zasadzie konsystencją przypomina piankę ;P. Olej z nasion z borówki amerykańskiej dla mojej skóry okazał się dużo lepszym wyborem niż kokosowy i widzę wyraźną poprawę ;)

ja na suchą skórę polecam http://octenicare.pl/ według mnie nie ma lepszego preparatu :)

Na suchą skórę bardzo skuteczne mogą być kosmetyki z CBD, moja dziewczyna ma problem z azs i jej bardzo pomaga więc polecam się zainteresować takimi produktami tylko warto zwracać uwagę na jakość aby to jakoś zadziałało.

Czasem może być to objaw łuszczy. Trzeba regularnie obserwować swoją skórę i jeśli widzicie niepokojące objawy, to należy udać się do specjalisty. Jeśli się okaże, że macie łuszczycę, to tutaj https://www.centrumluszczycy.pl/ warto sobie zerknąć. Jest tam bowiem namiar na sklep, gdzie można zakupić różne suplementy, preparaty oraz produkty, które pomogą pozbyć się problemu.

Serum i kosmetyki konopne nie ma nic lepszego na poprawę kondycji skóry.

Nie wiem czy u Ciebie się sprawdzi, ale u mnie na skórę bardzo dobrze działa ten krem: https://www.notino.pl/organic-shop/body-desserts-vanilla-nawilzajacy-krem-do-ciala/ ostatnio tylko jego stosuję.
Kiedyś słyszałam, żeby po zastosowaniu kremu (jak się wchłonie) jeszcze nałożyć na skórę jakiś olejek, żeby "domknąć" pielęgnację emolientem, ale sama nigdy nie próbowałam, jedynie sporadycznie używałam samego olejku na skóre (bez kremu).
Ja na przesuszoną skórę polecam krem dexeryl. Jest dobry dla wrażliwej skóry i jednocześnie nawilża i natłuszcza. Po systematycznym stosowaniu widzę dużą różnicę i czuję się lepiej

Sucha skóra może wydawać się małym problemem, ale może dostarczyć ona wielu nieprzyjemności. Przede wszystkim szczypie i swędzi i jest podatna na podrażnienia, dlatego należy próbować przywrócić jej odpowiednie nawilżenie. Najlepiej zastosować Octenicare - szybko poradzi sobie z tymi dolegliwościami. Sama stosuję i jestem bardzo zadowolona :)

pahwash balsam kokosowy z mango pomaga bardzo w takich problemach, miałam i mam jak nie stosuje balsamu . Natualny, bez chemii, nadaje się i na twarz i na ciało

Podsumowanie:

Sucha skóra związana z niedoczynnością tarczycy wymaga kompleksowego podejścia łączącego odpowiednią pielęgnację, zmianę stylu życia i konsultację specjalistyczną. Społeczność rekomenduje stosowanie bogatych kremów hydrolipidowych i emolientów takich jak Dexeryl, Emolium, Pharmaceris czy Avene zamiast lekkich serów, które mogą podrażniać. Kluczowe jest nawilżanie skóry od wewnątrz poprzez picie odpowiedniej ilości wody (1,5-2 litry dziennie) oraz stosowanie naturalnych olejków konopnych, kokosowych czy z awokado. Popularne są również balsamy Pahwash z mango, produkty Bielendy z ceramidami i olejkami naturalnymi oraz maści konopne wspierające regenerację. Wiele osób podkreśla znaczenie konsultacji dermatologa w celu doboru kosmetyków dostosowanych do indywidualnych potrzeb, a także zwraca uwagę na unikanie produktów z alkoholem, parabenami i silikonami. Suplementacja kolagenem morskim, zioła wspierające tarczycę oraz zabiegi dermatologiczne mogą przyspieszyć poprawę kondycji skóry.
do góry