Widok

msza w szkole?

Mam pytanie do rodziców uczniów ze szkoły w Baninie. Czy to jest utarty lokalny zwyczaj ze w szkole odbywają się msze święte? Po feriach jest planowana msza z okazji urodzin patrona szkoły. Z tego co widziałam w kalendarium szkoły to święto tego patrona jest w czerwcu - pewnie też będzie msza. Jesteśmy w tej szkole pierwszy rok i jest to dla nas zaskoczenie, w poprzedniej placówce do której syn uczęszczał nie było tego typu zjawisk.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 15

no więc właśnie, dopóki to się dzieje w kościele to wolna wola. Ale to się nigdy nie powinno wydarzyć w publicznej szkole.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

Co wy tak ciagle macie cos do kosciola? Za waszych szkolnych czasow tez sie tak nienawidzilo religii i kosciola?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 17

za naszych czasow ... to były inne czasy. Rozejrzyj sie co kler robi z tym krajem i małymi dziećmi. Ale sądząc po Twoim pytaniu i tak nie zrozumiesz.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 9

za moich szkolnych czasów byłem za mały aby myśleć za siebie oraz miałem zbyt mało wiedzy na temat jak wiele złego zrobiły na świecie religie, nie tylko katolicka
naprawdę nie rozumiecie, że władzom kościoła chodzi tylko o 2 rzeczy? o kontrolę nad ludźmi (wpójmy dzieciom że jak będą przestrzegać naszych zasad to pójdą do pięknego raju w chmurkach z aniołkami i wszystkim czego dusza zapragnie, a jak nie będą nas słuchać to będą się smażyć w wiecznym ogniu. A wszystkiego dopilnuje gość z dziurą w brzuchu, koroną z kolców, przybity do 2 desek) oraz pieniądze.
Zastanówcie się jeden z drugim jak bardzo religie ze swoim systemem kar wpływają na psychikę małego dziecka. To jest kaganiec i stygmatyzacja do końca życia.
Ja wychowuję swoje dziecko bez tego. Jest roześmianą, szczęśliwą i GRZECZNĄ dziewczynką. Nie potrzeba do tego straszenia piekłem albo kuszenia niebem, które przecież nie istnieją...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dobrze, że księża nie mówią takich kazań jak to powyżej. Kaznodziejstwo Pieczyńskiego.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ten koleś qve, to taki "typowy ateista dzisiejszych czasów", znajdzie się kiedyś w okopach, to nagle żarówa się w bani zapali i sobie przypomni "Pod Twoją obronę..." Z łaski swojej idz zaśmiecaj swoją ideologią inne fora.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 13

lisu rabusiu, niedoczekanie twoje :))) po czyja obrone? wytworow wyimaginowanych przez ludzi ktorzy nie potrafili kiedys wytlumaczyc sobie podstawowych zjawisk przyrodniczych i wymyslali do tego bogow? ;)))
koncze, bo nie chce mi sie dalej dyskutowac z betonem
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

kończ,kończ i nie zapomnij książki o swoich przemyśleniach napisać, chętnie ją kiedyś zobaczę na półce w biedronce. adios kretinos
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Oprocz tej oburzajacej sytuacji z mszą w srodku zajęc lekcyjnych, szkola ma rowniez dyskryminujace ateistow podejscie do religii w szkole. Pomijam fakt, ze religia jest np w srodku lekcji, co zmusza dzieci nieuczeszczajace na nia, na tułanie się po bibliotece lub innych klasach. Etyka natomiast wrzucana jest jak popadnie w zajecia pozalekcyjne, i koliduje z nimi.
Ale najgorsze jest to, ze na poczatku roku szkolnego infomuje sie rodzicow wielkodusznie ze "Mozna zapisac dziecko na religie albo na etyke, do wyboru". Nie informuje sie o tym, ZE MOZNA NIE ZAPISYWAC NA ZADNE Z TYCH ZAJEC DODATKOWYCH!!! Efekt jest taki, ze rodzice patrzac na plan zajec, zapisuja dziecko na religie, ktora ma swoje miejsce w srodku zajec lekcyjnych bo np etyka kolidowala by mu z angielskim!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

To prawda, religia jest niestety zawsze w środku zajęć a etyka po południu, równolegle z zajęciami dodatkowymi. Jakoś dla pani dyrektor łatwiej logistycznie jest ułożyć plan pod katechetkę niż pod nauczycieli etyki, ciekawe. To jednak absolutnie nie sprawi, że zapisze syna na religię.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

A co jak niektórzy chodzą na katechezę i na etykę? Trudno żeby też plan układać pod kilka osób.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Słusznie nasz kaznodzieja prawi, że trzeba mieć trochę wyobraźni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chodzilo mi glownie o fakt nie informowania o trzeciej mozliwosci - nie zapisania dziecka na zadne z tych zajec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja pie*dole ale wy macie problemy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ludziska naprawdę nie macie problemów tragedia!!!!!! Jak przeszkadza msza w szkole to zostaw bachora paskudnego w domu albo na świetlicy!!! Jak wam się szkoła nie podoba to spadać tam gdzie podatki odprowadzacie wracajcie do Gdańska na blokowiska śmierdzące albo wracajcie do Lądynu na scierke rodzice znudzeni i zatroskani
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15

Oliba, internertowy szczekaczu, spotkajmy się proszę f2f i nazwij moje dziecko "paskudnym bachorem" przy mnie. Dostaniesz ode mnie w prezencie szczerą, serdeczną i przede wszystkim REALNĄ plombę i skończy się anonimowe bohaterowanie w internecie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

hahaha MMA normalnie się szykuje :) ludzie ale z was są buraki tylko się straszycie, "fajtery" w ryju mocni tylko. religia przeszkadza - nie posyłaj dzieciaka, msza przeszkadza - nie posyłaj dzieciaka, inni tolerują twój ateizm, ty toleruj to, że ktoś ma prawo do własnego wyznania i do własnego zdania :) A wartości przekazywane przez KK sa dużo starsze od kościoła radze Platona trochę poczyta i innych filozofów... KK Ameryki nie odkrył ze swoja etyką, to ponadczasowe uniwersalne wartości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

To może lepiej w szkole uczyć filozofii, na którą mogą uczęszczać wszystkie dzieci, a nie tak jak w przypadku religii tylko część. Katechezy dzieci mogą uczyć się w parafiach.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

jeśli pozwoliłbyś aby ktoś obraził twoje dziecko albo jeśli go nie masz - żonę czy dziewczynę, to gratuluję szczerze postawy. Na pewno nie jest to moja postawa i "MMA" jest mi dużo bliższe, używając twojej metafory, niż nadstawianie drugiego policzka.

nie poślę dziecka na religię ani na mszę dopóki nie dorośnie i samo świadomie nie podejmie decyzji. Problem polega na tym, że jak wiesz, albo jak nie wiesz, szkoły takie jak w tej wsi świadomie utrudniają rodzicom takim jak ja wrzucając religię w środek zajęć zamiast na początku czy na końcu. Organizowanie mszy W SZKOLE, gdzie to religia przychodzi do dzieci których rodzice tego sobie nie życzą, to w ogóle jakieś nieporozumienie.
Niech sobie to będzie w kościele tam gdzie tego miejsce. Nie w świeckiej szkole. To wszystko na głowie stoi...
Co do wartości. Oczywiście że KK przywłaszczył sobie część świata antycznego (a resztę zniszczył - tak na marginesie) . Powiedz lepiej dlaczego większość z tzw katolików w życiu nie przeczytała swoich świętych ksiąg, oraz nie postępuje zgodnie z głównymi wartościami tej religii - miłosierdzie, szacunek do bliźniego, tolerancja, życzliwość, pomoc, przebaczanie.

Czy może pomyliłem się i inne są te wspomniane wartości? Bo jak patrzę na katolików na tym forum i w naszym kraju to widzę:

- obrażanie innych
- pogarda dla bliźnich którzy ośmielają się być inni, mieć inne poglądy czy nie daj boże wiarę lub orientację. Za pogardą idzie wręcz agresja...
- zawiść
- zazdrość
- ochlejstwo i obżarstwo
- ksenofobia
i jeszcze mnóstwo innych

Polacy zrobili sobie swój własny, polski katolicyzm który nie ma już nic wspólnego ani ze wspomnianym przez ciebie Platonem, ale co gorsza nawet z głównymi naukami przewodnika swego, Jezusa
:)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dobrze będzie ponoć macierewicz z misiewiczem maja być i bedzie apel smolenski
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry