Widok

szkarlatyna

Jedno dziecko choruje, drugie starsze ma tylko wysypke i raz na dwa dni mowi, że lekko boli go gardlo. Starszemu zrobilam wymaz z gardla i jest czyste (mam nadzieje, ze pielegniarka dobrze pobrala). Lekarz nie stwierdzil szkarlatyny bo jezyk ma bez zmian i dal tylko tabletki przeciwuczuleniowe. Nie wiem co robic, bo nieleczona moze dac grozne powiklania. Panikowac nie chce.
Czy mozliwe jest przechodzenie szkarlatyny tylko z takimi lekkimi objawami?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moje dzieci przechodziły szkarlatynę w ferie.
Starszy pierwszy. Wysypany na maksa, wszędzie plus ten charakterystyczny biały język i gorączka. Od razu 100% pewności, że to szkarlatyna. Dwóch lekarzy potwierdziło, antybiotyk, 2 tygodnie w domu. Po paru dniach zastanawiałam się, czy młodszy też nie podłapał. Ale gorączki nie miał, wysypki też nie, ani biały język, nic... Mijały dni. W końcu doszłam do wniosku, że chyba plecy ma jakby różowe, ale żadnych innych objaw. Wydawało mi się, że widzę co chcę zobaczyć. Ale że starszy już tydzień antybiotyk brał to bałam się, że może jak młodszy jednak chory to znów starszego zarazi i kto wie ile innych osób... Poszłam do pediatry i tak, potwierdziła szkarlatynę u młodszego. Dwoje dzieci w jednym domu, a zupełnie inaczej chorowali.

dzięki za odp. tego się spodziewałam a nie chciałam być madrzejsza od lekarza. Wymaz z gardla niekoniecznie był dobrze zrobiony. W tym momencie mam wyrzuty sumienia. Jutro lekarz.

wrociliśmy od lekarza, takiego ktoremu ufam. dziś rano praktycznie nie bylo wysypki. Okazalo sie ze syn ma wirusowe gardło i ogolnie nie ma mowy o szkarlatynie. uffffff

Inne tematy z forum Zdrowie

Brak seksu w udanym związku (9 odpowiedzi)

Mamy z partnerem ogromny problem. Mimo tego że jesteśmy ze sobą blisko, że w związku jest miłość...

DR Michalska- poradnia hepatologiczna (5 odpowiedzi)

czy ktoś był u tej pani dr na wizycie?

Czy tabletki powiększające biust działają? (6 odpowiedzi)

Mam pytanie o tabletki powiększające biust. Czy mogą działać?

do góry