Re: szukam przepisu na ciasto z jablkami i budyniem, podeślijcie wątek
kiedys ja podawalam przepis - moze to o moj chodzi? :)
Składniki:
* 450 g mąki pszennej
* 250 g masła/margaryny
* 1 szklanka cukru...
rozwiń
kiedys ja podawalam przepis - moze to o moj chodzi? :)
Składniki:
* 450 g mąki pszennej
* 250 g masła/margaryny
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Ponadto:
* 1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox), dałam mniej
* 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka
każdy) + 4 łyżki cukru
* 750 ml mleka
* cukier puder - do posypania
* kilka łyżek bułki tartej
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
wczoraj wlasnie zrobilam to ciaho ponownie
tylko jablka zastapilam brzoskwiniami i dalam mniej cukru
* przepis pochodzi ze stronki :
http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Szarlotka-z-budyniem.html
zobacz wątek