Odpowiadasz na:

Re: szukam przepisu na ciasto z jablkami i budyniem, podeślijcie wątek

kiedys ja podawalam przepis - moze to o moj chodzi? :)


Składniki:

* 450 g mąki pszennej
* 250 g masła/margaryny
* 1 szklanka cukru... rozwiń

kiedys ja podawalam przepis - moze to o moj chodzi? :)


Składniki:

* 450 g mąki pszennej
* 250 g masła/margaryny
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Ponadto:

* 1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox), dałam mniej
* 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka
każdy) + 4 łyżki cukru
* 750 ml mleka
* cukier puder - do posypania
* kilka łyżek bułki tartej

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)





wczoraj wlasnie zrobilam to ciaho ponownie
tylko jablka zastapilam brzoskwiniami i dalam mniej cukru


* przepis pochodzi ze stronki :
http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Szarlotka-z-budyniem.html

zobacz wątek
15 lat temu
MiA_2008

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry