Widok
mi nospa niespecjalnie pomaga chociaż w ciąży zdarzało mi się ją brać, bo zwykłych przeciwbólowych tabletek przecież nie woln. wtedy tego buscopanu jeszcze nie znałam. mój mąż go stosuje na kolkę jelitową ;) i mu pomaga. na doz.pl (http://www.doz.pl/leki/p391-Buscopan) piszą, że mogą go stosować kobiety w ciąży, z resztą jak ci lekarz polecił to go słuchaj ;)
Relanium jest lekiem przeciwlękowym, wybacz sugestie, ale może lekarz podejrzewa u Ciebie nerwicę.
Generalnie- jest to lek przeciwskazany w ciązy tzw kategoria D (kategoria A - lek bezpiczny) i stosowany tylko w stanach szczególnych np. zagrożenia zycia. Lekiem bezpiecznym dla Ciebie i Dziecka jest paracetamol(w pirerwszym trymestrze ibuprofen - chociaz wtedy leków najlepiej unikać). No-spa ze wskazań lekarza (na ból brzucha). Proponuje uważnie przeczytać ulotke i skonfrontowac wiedze z lekarzem prowadzącym. pozdrawiam.
Generalnie- jest to lek przeciwskazany w ciązy tzw kategoria D (kategoria A - lek bezpiczny) i stosowany tylko w stanach szczególnych np. zagrożenia zycia. Lekiem bezpiecznym dla Ciebie i Dziecka jest paracetamol(w pirerwszym trymestrze ibuprofen - chociaz wtedy leków najlepiej unikać). No-spa ze wskazań lekarza (na ból brzucha). Proponuje uważnie przeczytać ulotke i skonfrontowac wiedze z lekarzem prowadzącym. pozdrawiam.
Zarówno No-spa i buscopan to leki rozkurczowe - nie działają w każdym bólu. Nie wiem jaki ból masz na myśli.
Oba te leki są wskazane w ciązy tylko w razie konieczności, nie sa lekami całkowicie bezpiecznymi. No-Spa jest lekiem częsciej przepisywanym kobietom w ciązy, więc jest więcej danych dotyczących bezpieczeństwa jej stosowania. Dla siebie (jestem farmaceutką) wybrałabym No-spe, jesli juz musialabym coś przyjmować.
Oba te leki są wskazane w ciązy tylko w razie konieczności, nie sa lekami całkowicie bezpiecznymi. No-Spa jest lekiem częsciej przepisywanym kobietom w ciązy, więc jest więcej danych dotyczących bezpieczeństwa jej stosowania. Dla siebie (jestem farmaceutką) wybrałabym No-spe, jesli juz musialabym coś przyjmować.
no widzisz - moja lekarka uważa, że Relanium jest bezpiecznym lekiem :) i można stosować (oczywiście nie za często i w małej dawce) na różne dolegliwości - twardnienie brzucha, ból głowy, skoki ciśnienia itd.
nawet uczy tego swoich studentów :)
moja Mama będąc w ciąży też brała Relanium :P to było 29 lat temu i zalecił inny lekarz - "starej daty" ;)
a moja Lekarka należy do młodszego pokolenia (ok 40 lat)
nawet uczy tego swoich studentów :)
moja Mama będąc w ciąży też brała Relanium :P to było 29 lat temu i zalecił inny lekarz - "starej daty" ;)
a moja Lekarka należy do młodszego pokolenia (ok 40 lat)