Widok
thermomix a termomaster pomocy:)!!
prosze moze ktos zna te drugie urzadzenie teraz jest na gruponie w dobrej cenie ale nigdzie nie moge znalezc czy to jest to samo, tylko firma inna, i teraz mam zagwostke bo chcialabym kupic, a nie moge nigdzie znalezc opini a nie chce pozniej zalowac moze ktos mi pomoze
od razu do admina zadnej reklamy nie robie i zadnych profitow nie chce ale wklejam ten link bo moze ktos to zna bo jak dla mnie nie chce tyle kasy wykladac a okarze sie ze lipa:)
http://www.groupon.pl/oferty/cala-polska/inpost/4359085
http://www.groupon.pl/oferty/cala-polska/inpost/4359085
Powiem Wam tak - moja siostra ma Thermomixa już od wielu lat, ja jakoś sobie póki co nie mogłam pozwolić. No ale, że teraz Thermomaster HA800 jest w dobrych cenach to zdecydowałam się na niego. W domu mam go z dwa tygodnie - może krótko żeby wydać opinię, ale jestem naprawdę zadowolona. Praktycznie ciągle jest w użyciu. Siostra ma porównanie, twierdzi, że jest praktycznie to samo :) Także wydaje mi się, że bez sensu przepłacać.
O termomasterze też nic nie znalazłam
Natomiast moi znajomi w prezencie ślubnym dostali Speedcooka - i poza wyglądem z tego co stwierdziłam nie odbiega od Termomixa (moi rodzice mają termomixa)
No chyba, że ceną;) O ile się nie mylę obecnie Speedcook bez żadnych promocji kosztuje 2.600zł - przynajmniej tak było ze dwa miesiące temu, kiedy się nad nim zastanawiałam (nie zdecydowałam sie tylko ze względu na spore wydatki, które teraz mamy)
Natomiast moi znajomi w prezencie ślubnym dostali Speedcooka - i poza wyglądem z tego co stwierdziłam nie odbiega od Termomixa (moi rodzice mają termomixa)
No chyba, że ceną;) O ile się nie mylę obecnie Speedcook bez żadnych promocji kosztuje 2.600zł - przynajmniej tak było ze dwa miesiące temu, kiedy się nad nim zastanawiałam (nie zdecydowałam sie tylko ze względu na spore wydatki, które teraz mamy)
No niby 2 lata gwarancji na speedcooka... Ale też firma nowa, więc nie można stwiedzić, co się dzieje po 5 czy 10 latach;)
Generalnie myślę, że sam termomix kosztuje duzo za dużo w stosunku do wartości wytworzenia, ale jest niekwestionowanym liderem. Choć ponoć jakość wykonania też się popsuła - moi rodzice, użytkując nie codziennie lecz od czasu do czasu (święta + z raz w tygodniu) po 4 latach mają stępione noże. Ale generalnie sa zadowoleni
Tak czy inaczej, na razie poza zasięgiem finansowym;)
Generalnie myślę, że sam termomix kosztuje duzo za dużo w stosunku do wartości wytworzenia, ale jest niekwestionowanym liderem. Choć ponoć jakość wykonania też się popsuła - moi rodzice, użytkując nie codziennie lecz od czasu do czasu (święta + z raz w tygodniu) po 4 latach mają stępione noże. Ale generalnie sa zadowoleni
Tak czy inaczej, na razie poza zasięgiem finansowym;)
ten termomaster nie widzę, żeby miał funkcję robienia ciasta drożdżowego...
akurat u mnie w thermomixie to było wykorzystywane najczęściej - do robienia pieczywa
nie chwalą się też chyba możliwością homogenizowania - czyli zrobienia soczku "kubusia", który może potem długo stać. A w Thermomixie jest...
To tyle co zauważyłam...
akurat u mnie w thermomixie to było wykorzystywane najczęściej - do robienia pieczywa
nie chwalą się też chyba możliwością homogenizowania - czyli zrobienia soczku "kubusia", który może potem długo stać. A w Thermomixie jest...
To tyle co zauważyłam...
też szukam tańszej opcji, miałam pożyczony thermomix, rewelacja! ;)
Co kilka dni piekłam chleb, robiłam własne masło, świeże soki i te pasteryzowane - pyszności!
No i zupy robi się bardzo łatwo i szybko - nie trzeba pilnować ;)
A karkówka na parze! poezja :)
ech... tęsknię, ale szkoda mi wywalić tyle kasy na "garnek" ;)
Co kilka dni piekłam chleb, robiłam własne masło, świeże soki i te pasteryzowane - pyszności!
No i zupy robi się bardzo łatwo i szybko - nie trzeba pilnować ;)
A karkówka na parze! poezja :)
ech... tęsknię, ale szkoda mi wywalić tyle kasy na "garnek" ;)
wow dostaka emial:)
Witam Panią serdecznie,
Urządzenie Thermomaster bez problemu radzi sobie z wyrabianiem lekkich ciast ucieranych i kruchych. Przepisy na takie ciasta znajdują się w książce dedykowanej temu urządzeniu. Ciasto drożdżowe jest ciężkim ciastem i ponieważ nie było to przeznaczeniem dla tego produktu, tak więc nie było takowych testów.
Homogenizowanie:
Czy może Pani przysłać przepis tak abym był w stanie zrozumieć co Pani właściwie chce zrobić? Nie wiem jak robi się soczki Kubusia tak więc trudno mi odpowiedzieć na to pytanie.
Pozdrawiam,
Witam Panią serdecznie,
Urządzenie Thermomaster bez problemu radzi sobie z wyrabianiem lekkich ciast ucieranych i kruchych. Przepisy na takie ciasta znajdują się w książce dedykowanej temu urządzeniu. Ciasto drożdżowe jest ciężkim ciastem i ponieważ nie było to przeznaczeniem dla tego produktu, tak więc nie było takowych testów.
Homogenizowanie:
Czy może Pani przysłać przepis tak abym był w stanie zrozumieć co Pani właściwie chce zrobić? Nie wiem jak robi się soczki Kubusia tak więc trudno mi odpowiedzieć na to pytanie.
Pozdrawiam,
ooo szybcy są!
W Thermomixie jest jednoczesne podgrzewanie (co ważne przy cieście drożdżowym) i jest coś takiego jak mieszanie interwałowe. Czyli miesza sobie w jedną stronę i czeka, a potem chwilkę miesza w drugą.
Całe urządzenie wtedy się trzęsie bardzo. Z tego co napisali, to pewnie to ich nie ma tyle mocy, bo rzeczywiście do drożdżowego trzeba dużo siły.
Co do soczków typu kubuś to chodzi o PASTERYZACJĘ. Trochę chyba mi się pomyliły pojęcia ;)
Chodzi o podgrzewanie (nie zagotowanie) w celu zabicia drobnoustrojów, żeby taki soczek nie zepsuł się na drugi dzień.
W Thermomixie jest jednoczesne podgrzewanie (co ważne przy cieście drożdżowym) i jest coś takiego jak mieszanie interwałowe. Czyli miesza sobie w jedną stronę i czeka, a potem chwilkę miesza w drugą.
Całe urządzenie wtedy się trzęsie bardzo. Z tego co napisali, to pewnie to ich nie ma tyle mocy, bo rzeczywiście do drożdżowego trzeba dużo siły.
Co do soczków typu kubuś to chodzi o PASTERYZACJĘ. Trochę chyba mi się pomyliły pojęcia ;)
Chodzi o podgrzewanie (nie zagotowanie) w celu zabicia drobnoustrojów, żeby taki soczek nie zepsuł się na drugi dzień.
o tu przepis z którego korzystałam:
Reklama
Designed by:
Web Design Services web design
1
THERMOMIX - PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ
Na cerę i na zdrowie, nie tylko dla naszych pociech - pasteryzowany przecierowy sok z marchwiowo-owocowy sezonowych a'la kubuś. Zachowuje świeżość nawet do tygodnia.
Składniki:
200 g marchwi
350 g jabłek
100 g bananów
150 g cukru
100 ml soku z cytryny
woda
Obraną marchew wrzucić do TM i rozdrobnić (7 s. obr. poz. 5). Dodać 750 ml wrzącej wody i gotować7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1). Dodać pozostałe składniki i miksować przez 1 min (obr. poz. 10). Uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).
Gorący sok przelewamy do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Reklama
Designed by:
Web Design Services web design
1
THERMOMIX - PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ
Na cerę i na zdrowie, nie tylko dla naszych pociech - pasteryzowany przecierowy sok z marchwiowo-owocowy sezonowych a'la kubuś. Zachowuje świeżość nawet do tygodnia.
Składniki:
200 g marchwi
350 g jabłek
100 g bananów
150 g cukru
100 ml soku z cytryny
woda
Obraną marchew wrzucić do TM i rozdrobnić (7 s. obr. poz. 5). Dodać 750 ml wrzącej wody i gotować7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1). Dodać pozostałe składniki i miksować przez 1 min (obr. poz. 10). Uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).
Gorący sok przelewamy do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Agatha: a lubisz gotować bez wysiłku smaczne i zdrowe dania? i masz do tego wolne 4.000 PLN jak nie więcej?
Lubisz pachnące buły z kruszonką? Lubisz chleb np. ze słonecznikiem? lubisz masło wyjęte z lodówki i rozsmarowujące się bez problemu, na tym świeżym chlebie z chrupiącą skórką? Lubisz świeże soki, z farfoclami i świadomością tego, że nie jest to g*wno z kartonika? Lubisz zupy kremy, bez brudzenia dodatkowo malaksera i pilnowania, żeby się zupa nie przypaliła? ;)
To nie będzie stał bezczynnie :)
To są rzeczy które ja robiłam.
Można więcej, podobno jest świetny na te dziecięce obiadki, jako alternatywa słoiczków.
Stachu chce loda? proszę bardzo, wrzucasz mrożone owoce i zalewasz śmietaną i masz w 5 minut :)
Najlepsze jest to, że wszystko wrzucasz w "garnek" i nie musisz pilnować. SAMO SIĘ ROBI!
No owszem, przy czymś bardziej skomplikowanym trzeba coś dorzucić później, lub zmienić obroty lub temp. Ale o tym maszyna przypomina ci dzwiękiem... Owszem ciasta musisz jeszcze upiec, ale zupy i mięsa na parze są gotowe od razu - a ziemniaki do tych mięs można gotować też na parze na dodatkowym koszyczku. Wszystko się łatwo myje.
Kochałam mojego Thermomixa...
Lubisz pachnące buły z kruszonką? Lubisz chleb np. ze słonecznikiem? lubisz masło wyjęte z lodówki i rozsmarowujące się bez problemu, na tym świeżym chlebie z chrupiącą skórką? Lubisz świeże soki, z farfoclami i świadomością tego, że nie jest to g*wno z kartonika? Lubisz zupy kremy, bez brudzenia dodatkowo malaksera i pilnowania, żeby się zupa nie przypaliła? ;)
To nie będzie stał bezczynnie :)
To są rzeczy które ja robiłam.
Można więcej, podobno jest świetny na te dziecięce obiadki, jako alternatywa słoiczków.
Stachu chce loda? proszę bardzo, wrzucasz mrożone owoce i zalewasz śmietaną i masz w 5 minut :)
Najlepsze jest to, że wszystko wrzucasz w "garnek" i nie musisz pilnować. SAMO SIĘ ROBI!
No owszem, przy czymś bardziej skomplikowanym trzeba coś dorzucić później, lub zmienić obroty lub temp. Ale o tym maszyna przypomina ci dzwiękiem... Owszem ciasta musisz jeszcze upiec, ale zupy i mięsa na parze są gotowe od razu - a ziemniaki do tych mięs można gotować też na parze na dodatkowym koszyczku. Wszystko się łatwo myje.
Kochałam mojego Thermomixa...
ewciak: jest tam oddzielny guzik "interwały". W odróżnieniu od pozostałych programów ten miesza raz w jedną raz w drugą stronę, z przerwami. Dodatkowo jak masz ziarna słonecznika np, w cieście chlebowym, to ich nie rozdrabnia.
Ale obawiam się, ze ten ich tego nie ma, bo Ci odpisali, że LEKKIE ciasta i kruche...
Agatha: raz zrobiłam nawet marcepana - pyszny był :)
Robiłam też Paschę:
http://kuchniaolicruz.bloog.pl/id,4435388,title,Pascha-wielkanocna,index.html?ticaid=5bcb6
bez TM nawet bym się na to nie porwała ;)
Ale obawiam się, ze ten ich tego nie ma, bo Ci odpisali, że LEKKIE ciasta i kruche...
Agatha: raz zrobiłam nawet marcepana - pyszny był :)
Robiłam też Paschę:
http://kuchniaolicruz.bloog.pl/id,4435388,title,Pascha-wielkanocna,index.html?ticaid=5bcb6
bez TM nawet bym się na to nie porwała ;)
dostalam emial od pana:)
Witam Ponownie Panią,
Opinii pisemnej nie posiadam - ponieważ nie każdy lubi coś napisać a produkt jest nowy i jeszcze takich nie udało nam się uzyskać.
Rozmawiałem z kilkoma użytkownikami do których miałem śmiałość zadzwonić i na dzień dzisiejszy mogę tylko krótko zrelacjonować opinie:
Porównując do urządzenia Thermomix -> ponieważ osobiście rozmawiałem z kilkoma osobami mającymi nasze urządzenie i znającymi urządzenie Thermomix:
1. Większość przepisów da się łatwo zaadoptować -> ponieważ zasada działania jest bardzo zbliżona.
2. Zakres obrotów i temperatur jest bardzo zbliżony - tak więc i czasy przygotowania będą bardzo podobne.
3. Temperatura -> w naszym urządzeniu ustawia się temperaturę w odstępach 10 stopni - 40, 50, 60...130 stopni. Thermomix ma możliwość płynnego ustawiania temperatury -> czyli w naszym urządzeniu nie da się ustawić np. 85 stopni (tylko 80 lub 90 stopni). Jednak żaden z tych użytkowników nie zarzucał, że z tego powodu nie da się wykonać przepisu jakiś przepisów ponieważ zazwyczaj te 5 stopni nie robi większej różnicy.
4. Obroty wsteczne -> nie wiem w których przepisach jest to konieczne do użycia tak więc nie wiem, czy jest to bardzo istotne. Ten model ThermoMastera tego nie posiada. Pracujemy już nad nowym modelem z tą dodatkową funkcją (ale jest to dodatkowy koszt konstrukcyjny - tak więc prawdopodobnie wpłynie to na cenę tego przyszłego modelu).
5. Urządzenie ThermoMaster nie ma zintegrowanej wagi - czyli nie wyświetla się na wyświetlaczu waga zawartości. Produkty wsypuje się odważone - a nie waży dopiero w tym urządzeniu -> a wiem, że Thermomix ma taką opcję.
Nie rozwijaliśmy tej funkcji do tej pory ponieważ jesteśmy od wielu lat producentem drobnego sprzętu AGD i widzieliśmy, że koszt zamontowania wagi w takim urządzeniu wielokrotnie przekracza realną wartość wagi kuchennej.
Możliwe jednak, że w nowym modelu też taką funkcję dodamy -> jeżeli użytkownicy będą opiniować, że warto podnieś cenę dla tej dodatkowej funkcji...
Na dzień dzisiejszy mogę zachęcić do osobnego zakupu wagi kuchennej (jeżeli Pani nie posiada) i wynegocjować z jednym z naszych dystrybutorów specjalny rabat na taką wagę kuchenną.
Witam Ponownie Panią,
Opinii pisemnej nie posiadam - ponieważ nie każdy lubi coś napisać a produkt jest nowy i jeszcze takich nie udało nam się uzyskać.
Rozmawiałem z kilkoma użytkownikami do których miałem śmiałość zadzwonić i na dzień dzisiejszy mogę tylko krótko zrelacjonować opinie:
Porównując do urządzenia Thermomix -> ponieważ osobiście rozmawiałem z kilkoma osobami mającymi nasze urządzenie i znającymi urządzenie Thermomix:
1. Większość przepisów da się łatwo zaadoptować -> ponieważ zasada działania jest bardzo zbliżona.
2. Zakres obrotów i temperatur jest bardzo zbliżony - tak więc i czasy przygotowania będą bardzo podobne.
3. Temperatura -> w naszym urządzeniu ustawia się temperaturę w odstępach 10 stopni - 40, 50, 60...130 stopni. Thermomix ma możliwość płynnego ustawiania temperatury -> czyli w naszym urządzeniu nie da się ustawić np. 85 stopni (tylko 80 lub 90 stopni). Jednak żaden z tych użytkowników nie zarzucał, że z tego powodu nie da się wykonać przepisu jakiś przepisów ponieważ zazwyczaj te 5 stopni nie robi większej różnicy.
4. Obroty wsteczne -> nie wiem w których przepisach jest to konieczne do użycia tak więc nie wiem, czy jest to bardzo istotne. Ten model ThermoMastera tego nie posiada. Pracujemy już nad nowym modelem z tą dodatkową funkcją (ale jest to dodatkowy koszt konstrukcyjny - tak więc prawdopodobnie wpłynie to na cenę tego przyszłego modelu).
5. Urządzenie ThermoMaster nie ma zintegrowanej wagi - czyli nie wyświetla się na wyświetlaczu waga zawartości. Produkty wsypuje się odważone - a nie waży dopiero w tym urządzeniu -> a wiem, że Thermomix ma taką opcję.
Nie rozwijaliśmy tej funkcji do tej pory ponieważ jesteśmy od wielu lat producentem drobnego sprzętu AGD i widzieliśmy, że koszt zamontowania wagi w takim urządzeniu wielokrotnie przekracza realną wartość wagi kuchennej.
Możliwe jednak, że w nowym modelu też taką funkcję dodamy -> jeżeli użytkownicy będą opiniować, że warto podnieś cenę dla tej dodatkowej funkcji...
Na dzień dzisiejszy mogę zachęcić do osobnego zakupu wagi kuchennej (jeżeli Pani nie posiada) i wynegocjować z jednym z naszych dystrybutorów specjalny rabat na taką wagę kuchenną.
jakos waga mnie nie poruszyla ze jej nie ma, bo mam osobno, takze nue bedzie problemu, bo wiem ze w termomoxie jest no ale moje pytanie jak przykladowo wloze cukier, i od nowa wyzeruje i wrzuce inny skladnik ktorego np wloze za duzo bo albo sie wsypie albo bedzie za duzo to nie odejmie tak latwo, moze to moje glupie skojarzenie:)
oj tam, oj tam - ból Ci minie jak kilka razy zrobisz coś dobrego:) czyli na 2-3 dni po zakupie:) a niecałych 200zł miesięcznie aż tak mocno nie odczujesz:) Bardziej poczujesz oszczędności związane z tym, że nie kupujesz gotowych produktów tylko półprodukty, z których sama wszystko robisz:) Wszystko będzie tańsze, a już na pewno zdrowsze niż gotowce! A widziałaś w ogóle prezentację?
AAA! I jeszcze jedna bardzo ważna wiadomość - jeśli ktoś prowadzi działalność gospodarczą - może Thermomix kupić na firmę - bo na fakturze (tak jest przecież w rzeczywistości) jest to" Urządzenie wielofunkcyjne TM31 wraz z książką". Innymi słowy mówiąc - każda działalność może sobie "wrzucić" go w koszty:):):)
bardzo polecam Thermomix. Moja mama ma już kilka lat a jaw listopadzie zakupiłam swój bo w sierpniu się przeprowadzam do nowego domu. Po kilku latach użytkowania już nie wyobrażam sobie go nie mieć. Waga i robienie ciast drożdżowych, bułek, chleba to podstawa. My robimy kremy, ciasta wszystkie, dżemy także naprawdę nie dajcie się kobity naciągać na tańsze zamienniki. Fakt Thermomix kosztuje bardzo dużo ale ja wzięłam też na raty. Serwis na gwarancji przyjeżdża do domu i za darmo sprawdza i wymienia na nowe.
Czytam tutaj jest dużo pytań i opinii ,
1. Termomaster nie ma funkcji ciasto , ponieważ moc silnika to 500W, a obroty noży do 5000 na min. TM i Speedcook ma moc silnika 1450 i obroty do12000 na min
2. Nie ma Zadnych promocji i 0% rat, byłam na pokazie i koszt TM oscylował w granicach 3800 zł ,ale z ratami koszt całago urądzenia wynióśl ok 4199 tak widzicie ci to za promocja % odsetek ukryte zawsze są w cenie urządzenia - uwierzcie i nigdy nie słuchajcie głupot
3. Urządzenie seedcook 1500 zł tańsze niczym nie różniace się os TM mam sprawdziłam jestem zachwycona Pozdrawiam
1. Termomaster nie ma funkcji ciasto , ponieważ moc silnika to 500W, a obroty noży do 5000 na min. TM i Speedcook ma moc silnika 1450 i obroty do12000 na min
2. Nie ma Zadnych promocji i 0% rat, byłam na pokazie i koszt TM oscylował w granicach 3800 zł ,ale z ratami koszt całago urądzenia wynióśl ok 4199 tak widzicie ci to za promocja % odsetek ukryte zawsze są w cenie urządzenia - uwierzcie i nigdy nie słuchajcie głupot
3. Urządzenie seedcook 1500 zł tańsze niczym nie różniace się os TM mam sprawdziłam jestem zachwycona Pozdrawiam
Witam .Ja osobiscie uwielbiam thermomixa i moje zycie bez niego byloby smutne.
Gotowanie to przyjemosc a potrawy to niebo w gebie.
Jestem przedstawicielem z pasją i polecam z calego serca to urzadzenie .
Jest niezawodne ( mam Go juz 15 lat i nigdy nie wymienialam w nim nic) Mozna w nim zrobic wszystko ! myje sie tylko jedna czesc a nie jak w innych "robotach" kilka czesci .
Polecam .Serdezcnie pozdrawiam.
Firma jest na rynku bardzo dlugo i jest sprawdzona firma .
Gotowanie to przyjemosc a potrawy to niebo w gebie.
Jestem przedstawicielem z pasją i polecam z calego serca to urzadzenie .
Jest niezawodne ( mam Go juz 15 lat i nigdy nie wymienialam w nim nic) Mozna w nim zrobic wszystko ! myje sie tylko jedna czesc a nie jak w innych "robotach" kilka czesci .
Polecam .Serdezcnie pozdrawiam.
Firma jest na rynku bardzo dlugo i jest sprawdzona firma .
przeczytaj onabijaniu ludzi w butelke z wszystkimi podróbami Thermomixa: http://forum.gazeta.pl/forum/w,630,135560018,,www_mistrzwkuchni_pl_oszusci.html?v=2&wv.x=2
bardzo dobrze z nam TM (mama go ma) ja kupiłam 3 lata temu Speedcook'a. Nie widzę różnicy między tymi urządzeniami, poza ceną oczywiście. Robię w nim pyszne bułeczki, ciasta, pizze, pierogi, lody, zupy, masło, drinki :)
Z tego co widze to thermomaster ma słabe parametry w porównaniu z TM i Speedcookiem.
Jak dla mnie to Speedcook najlepszy ze względu na jakość i cenę!!!
Z tego co widze to thermomaster ma słabe parametry w porównaniu z TM i Speedcookiem.
Jak dla mnie to Speedcook najlepszy ze względu na jakość i cenę!!!
Ja tez jestem szczęśliwą posiadaczką Speedcooka i muszę powiedzieć, że mnie nie przekonała cena, ale możliwości tego urządzenia. Nie miałam wcześniej styczności z TM, a zobaczyłam u mojej przyjaciółki jak przygotowywała obiad w Speedcooku. Zostałam w ciężkim szoku, wszystko właściwie w jednym garnku. Ja jak gotuje to 5 garnków brudzę, deski do krojenia i tarki, a tutaj rachu- ciachu i wszystko w jednym. Przekonałam męża i teraz też nie marnuje czasu na przygotowywanie posiłków w kilku naczyniach. Naprawdę warto.
słuchajcie ale jak to jest ze wszystko w jednym naczyniu i nie brudzicie pieciu róznych garnków a tylko 1
moze za to trzeba go 5 razy umyc pomiedzy potrawami? wiec co za róznica?
czy to urzadzenie ma jakis cudowny system samoczyszcący?
bo jesli robie zupe, mieso, ciasto przeciez jedno przejdzie smakiem drugiego...
moze za to trzeba go 5 razy umyc pomiedzy potrawami? wiec co za róznica?
czy to urzadzenie ma jakis cudowny system samoczyszcący?
bo jesli robie zupe, mieso, ciasto przeciez jedno przejdzie smakiem drugiego...
Hej ja mam thermomixa. Jestem zadowolona, ale bez przesady cudów nie ma że w jednym pojemniku trzaskasz na raz zupę i ciasto :) Umyć trzeba ale idzie to sprawnie. Możesz na raz robić np. gulasz a na górę wkładasz przystawke i robisz tam np. kluski na parze.
W każdym razie to mega fajne urządzenie i pozwala zaoszczędzić dużo czasu.
W każdym razie to mega fajne urządzenie i pozwala zaoszczędzić dużo czasu.
Speedcook ma program do czyszczenia, wlewasz wodę kilka kropli płynu do mycia naczyń, włączasz na 30 sec, wylewasz wodę i gotujesz kolejna potrawę :-) I tak np, żeby ugotować zupę, na desce kroisz warzywa, a gotujesz w garnku, tutaj wszystko robisz w jednym, wrzucasz warzywa, szatkujesz, dolewasz wodę i gotujesz. ustawiasz program i czas gotowania, nic Ci nie wykipi, nie musisz stać i mieszać, Speedcook zrobi to za Ciebie. Czy to nie jest wygodne? Dla mnie rewelacja.
witam,
kupiłem na Grouponie thermomastera, skusiła mnie znacznie niższa cena niż thermomixa. I niestety, jestem zawiedziony.
Kiedyś pracowałem w firmie Vorwerk (producent thermomixa) i posiadałem to urządzenie. Naprawdę użytkowałem je praktycznie codziennie. Kupując thermomaster myślałem, ze będzie podobnie. Niestety, urządzenie to nie pozwala na wyrabianie ciast drożdżowych, czyli odpada pieczenie chleba, bułeczek, ciast drożdżowych z owocami, pizzy a to była niesamowita wartość oryginału. Również ciasta kruche słabo się wyrabiają (trzeba dużo kombinować, jak ustawić obroty - mi jeszcze się nie udało wyrobić ciasta idealnego - w thermomixie ciasto zawsze było idealne i zawsze idealnie wychodziło), a ciasta na pierogi nie udało mi się tu zrobić.
Oczywiście, jak ktoś chce używać thermomastera do siekania warzyw na surówki, do gotowania zup, robienia napojów to się nie zawiedzie, ale wówczas ta cena z grouponu wydaje się trochę wysoka.
Tak więc, moim zdaniem główna słabość thermomastera w porównaniu z thermomixem to brak funkcji Interwał (do wyrabiania ciast). inne różnice na niekorzyść thermomastera (ale mniej istotne) to:
- szersze naczynie, co zmniejsza skuteczność siekania
- brak wbudowaniej wagi (przygotowanie zajmuje więcej czasu i wymaga więcej miejsca, bo gdzieś wagę trzeba postawić:):))
- thermomix mył się sam - w zasadzie wystarczyło wlać wodę, ustawić pozycję turbo i po kilku, kilkunastu sekundach urządzenie było czyste, tutaj urządzenie samo się nie myje, a każda próba kończyła się tym, że woda wyciekała wszelkimi otworami
- odliczanie czasu od góry - w thermomasterze zawsze trzeba ustawić czas, w thermomixie można było bez ustawiania zacząć pracę
- brak temperatury Varoma (gotowanie na parze) - w thermomasterze zastępuję temp. 100 st. ale na parze jeszcze nie gotowałem.
Podsumowując - urządzenie jest warte rozważenia, ale brak możliwości wyrabiania ciasta drożdżowego, obniża jego przydatność.
Pozdrawiam.
kupiłem na Grouponie thermomastera, skusiła mnie znacznie niższa cena niż thermomixa. I niestety, jestem zawiedziony.
Kiedyś pracowałem w firmie Vorwerk (producent thermomixa) i posiadałem to urządzenie. Naprawdę użytkowałem je praktycznie codziennie. Kupując thermomaster myślałem, ze będzie podobnie. Niestety, urządzenie to nie pozwala na wyrabianie ciast drożdżowych, czyli odpada pieczenie chleba, bułeczek, ciast drożdżowych z owocami, pizzy a to była niesamowita wartość oryginału. Również ciasta kruche słabo się wyrabiają (trzeba dużo kombinować, jak ustawić obroty - mi jeszcze się nie udało wyrobić ciasta idealnego - w thermomixie ciasto zawsze było idealne i zawsze idealnie wychodziło), a ciasta na pierogi nie udało mi się tu zrobić.
Oczywiście, jak ktoś chce używać thermomastera do siekania warzyw na surówki, do gotowania zup, robienia napojów to się nie zawiedzie, ale wówczas ta cena z grouponu wydaje się trochę wysoka.
Tak więc, moim zdaniem główna słabość thermomastera w porównaniu z thermomixem to brak funkcji Interwał (do wyrabiania ciast). inne różnice na niekorzyść thermomastera (ale mniej istotne) to:
- szersze naczynie, co zmniejsza skuteczność siekania
- brak wbudowaniej wagi (przygotowanie zajmuje więcej czasu i wymaga więcej miejsca, bo gdzieś wagę trzeba postawić:):))
- thermomix mył się sam - w zasadzie wystarczyło wlać wodę, ustawić pozycję turbo i po kilku, kilkunastu sekundach urządzenie było czyste, tutaj urządzenie samo się nie myje, a każda próba kończyła się tym, że woda wyciekała wszelkimi otworami
- odliczanie czasu od góry - w thermomasterze zawsze trzeba ustawić czas, w thermomixie można było bez ustawiania zacząć pracę
- brak temperatury Varoma (gotowanie na parze) - w thermomasterze zastępuję temp. 100 st. ale na parze jeszcze nie gotowałem.
Podsumowując - urządzenie jest warte rozważenia, ale brak możliwości wyrabiania ciasta drożdżowego, obniża jego przydatność.
Pozdrawiam.
Mam Thermomix od 6 lat i nie zamieniłabym na inny sprzęt. Nie wierzę w świetne promocje i okazje. Uważam, że za dobrej klasy sprzęt trzeba zapłacić. O Thermomixie możesz poczytać na stronie internetowej. Firma która sprzedaje Thermomixy działa na rynku od 17 lat i nie słyszałem złej opinii na temat firmy i sprzętu.
Witam! Ja mam termomastera i bez problemu radzi sobie z ciastami drożdżowymi. Są również podane przepisy na chleb. Więc jeśli radzi sobie z ciastem cjhlebowym to z każdą inną drożdżówką też. Różnica miedzy termomixem a termomasterem jest taka ze termomix ma wbudowaną wagę w dzbanku. Termomaster ma korzystniejszą cenę i zyskujemy dodatowo parowar a w termomixie trzeba wydać dodatkowo parę stówek na zakup. Ja nie widzę różnicy w użytkowaniu. Więc po co przepłacać jak można mieć fajne urządzenie za mniejszą kaskę a różnice są niewielkie. Coś co jest drogie nie koniecznie jest lepsze.
Potwierdzam. Ciężko było wybrać, ale chyba najlepiej samemu porównać możliwości. Tutaj strona producenta: https://thermomaster.pl Jak na ten budżet, produkt wydaje się spełniać wymagania.