Widok

tłuczenie butelek

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
słuchajcie jak zorganizowałyście tłuczenie butelek? Ja mieszkam w bloku i zastanawiam się jak z sąsiadami to pozałatwiać.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witamy...
Najprościej jest ich powiadomić o takiej okoliczności, zabezpieczyć, ściany i drzwi. Jednocześnie poprosić gości o wyrozumiałość, i o tłuczenie symbolicznej ilości szkła. Można też zorganizować małą imprezkę przed blokiem... Wyznaczyć i zabezpieczyć miejsce do tłuczenia, wynająć kontener do szkła (bo można zapłacić karę jeśli znajdzie się ktoś "życzliwy"). Organizowaliśmy kilka razy w ten sposób i było całkiem sympatycznie.
Pozdrawiamy.
image
www.matrimonio.com.pl
504 66 47 52
504 66 47 62
504 66 47 97
Starogard Gdański
a po co to durnowate tłuczenie butelek?jaka jest tego idea,bo tak do końca nie rozumiem:-)dziękuję za odpowiedź:-)
Po nic, taka kaszubska tradycja po prostu, niektorzy nadal ja kultywuja :) Po to samo co np oczepiny, witanie chlebem i sola itp ;)
Bo już myślałam,że znowu mój ślub będzie za słaby bez tłuczenia szkła i oczepin:-)dziękuję i nastała jasność:-)
moj tez byl bez tego i bez jeszcze mnostwa innych rzeczy, a nie uwazam, zeby byl slaby :p Ale jak ktos chce, to czemu nie.
W piątek, dzień przed naszym ślubem, zgodnie z tradycją naszych stron odbywa się tłuczenie butelek. Ogólnie polega to na tym, że goście przybywają, tłuką szkło na szczęście dla przyszłych małżonków, a wzamian dostąją coś mocnego do picia i coś do przegryzienia. Posprzątanie szkła zgodnie z tradycją należy do pana młodego…
image
www.matrimonio.com.pl
504 66 47 52
504 66 47 62
504 66 47 97
Starogard Gdański
dziękuje wam bardzo za odpowiedzi :)
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
pierwsze słyszę o tłuczeniu butelek ... młodzi jak przyjeżdżają na miejsce wesela są witani chlebem i solą, potem dostają 2 kieliszki jeden z wódką drugi z wodą, a po wypiciu wyrzucają za siebie i tłuką szkło, a pan młody wtedy sprząta - co też dla mnie jest dziwne, takie jakby zaznaczanie, że to jest śmieszne, że właśnie facet sprząta jakby to tylko kobiecie się należało - takie jakieś trochę seksistowskie, no ale tradycja jest tradycją ;)
image
Nie podoba mi się specjalnie ten zwyczaj. W piątek przed ślubem wolałabym się wyspać i przygotować, a nie imprezować z sąsiadami. Z tego co słyszałam, to w mojej mieścinie ten zwyczaj robi się coraz bardziej popularny. Mam nadzieję, że mnie/nas ominie...
Jasne akurat sasiedzi beda zwraca uwage czy młodzi tam beda czy nie, dziewczyno oni przychodza sie napic i najesc!!
to sie nazywa POLTER;)
image
POLTERABENT

Inne tematy z forum Wrzeszcz Górny

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

do góry