Widok
Anulkam, torbiele mają zazwyczaj podłoże hormonalne. Jeśli trafisz na rewelacyjnego lekarza (pochwal się, jak na takiego trafisz), to być może uda mu się je szybko zlikwidować lekami. Gorszy lekarz może będzie miał fuksa i przypadkiem trafi z leczeniem.
Jeśli torbiel jest duża, to czasem ściąga się z niej płyn przez strzykawę...
Wiele kobiet ma torbiele. Nawet jeśli są malutkie i nie są bezpośrednim zagrożeniem, to warto się przebadać, bo można je traktować jako prawdopodobny objaw zaburzeń hormonalnych. Rzeczywiście, niektórym kobietom znikają torbiele po ciąży, bo wtedy też zmienia się poziom hormonów...
Jeśli torbiel jest duża, to czasem ściąga się z niej płyn przez strzykawę...
Wiele kobiet ma torbiele. Nawet jeśli są malutkie i nie są bezpośrednim zagrożeniem, to warto się przebadać, bo można je traktować jako prawdopodobny objaw zaburzeń hormonalnych. Rzeczywiście, niektórym kobietom znikają torbiele po ciąży, bo wtedy też zmienia się poziom hormonów...
Ja sie wypowiem bo temat dotyczy mnie.
Torbile moga sie pojawiac i sam znikać(wchłaniąc się).Pojawianie sie ich jest spowodowane zabużeniami hormonalnymi.
Prawda jest że torbiele zanikaja podczas ciązy i często lekarze nie podejmuja leczenia jeżeli chora planuje dziecko.
Torbile trzeba badac co 2 misisące minimum, czlyli robić USG i pilnowac aby nie urosła.
Jest tez druga strona medalu.Ja np. miałam mała torbiel i dopuki nie zaczełam jej leczyć farmakologicznie nie rosła. Po lekach urosła i niestety zaatakowała lewy jajnik, który jest juz nie do uratowania i czeka mnie operacja .
Doswiadczona sama radze udac sie do dobrego lekarza i dodatkowo skonsultowac to z innym lekarzem
Torbile moga sie pojawiac i sam znikać(wchłaniąc się).Pojawianie sie ich jest spowodowane zabużeniami hormonalnymi.
Prawda jest że torbiele zanikaja podczas ciązy i często lekarze nie podejmuja leczenia jeżeli chora planuje dziecko.
Torbile trzeba badac co 2 misisące minimum, czlyli robić USG i pilnowac aby nie urosła.
Jest tez druga strona medalu.Ja np. miałam mała torbiel i dopuki nie zaczełam jej leczyć farmakologicznie nie rosła. Po lekach urosła i niestety zaatakowała lewy jajnik, który jest juz nie do uratowania i czeka mnie operacja .
Doswiadczona sama radze udac sie do dobrego lekarza i dodatkowo skonsultowac to z innym lekarzem
tak myślałam właśnie, ze może przez tabletki...;-((...ich odstawienie....
no ale jak tu myśleć o ciąży znów biorąc tabletki???
jak widać - druga, ciemna strona tabletek i tego, co się może się dziać, kiedy się odstawi;-)
skończyłam antybiotyki, idę na kontrolę.
mam nadzieję, ze pozbyłam się tego cholerstwa;-)
no ale jak tu myśleć o ciąży znów biorąc tabletki???
jak widać - druga, ciemna strona tabletek i tego, co się może się dziać, kiedy się odstawi;-)
skończyłam antybiotyki, idę na kontrolę.
mam nadzieję, ze pozbyłam się tego cholerstwa;-)
Anulka
czesc, jestem nowa na tym forum, ale bylam czesta uczestniczka weselnika:) dwa tygodnie temu mialam operacje usuniecia guza wraz z lewym jajnikiem. rana sie goi i mam nadzieje ze szybiutko uda mi sie zajsc w upragniona ciaze. u mnie rowniez operacja byla konieczna, guz mial 10,5cm i z nim nigdy w ciaze bym nie zaszla. teraz mam nadzieje i wierze ze wszystko bedzie dobrze. pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia
Olu mam tez taka sama nadzieję i życze Tobie i sobie tego z całego serca .
Mam nadzieje ze mi nie usuna jajnika ( tez lewego ) ja mam guza 12 cm .
Jakbys mogła mi zdradzić klka info na temat twojej operacji i jej sameg przebiegu byłabym wdzieczna .
jak nie chcesz pisać na forum pisz na meila
dziekuje i pozdrawiam
Mam nadzieje ze mi nie usuna jajnika ( tez lewego ) ja mam guza 12 cm .
Jakbys mogła mi zdradzić klka info na temat twojej operacji i jej sameg przebiegu byłabym wdzieczna .
jak nie chcesz pisać na forum pisz na meila
dziekuje i pozdrawiam
Zrób, jeśli chcesz być spokojniejsza. Z tym że to badanie to chyba ok 50zł... Nie pamiętam już dokładnie. Tylko pamiętaj - torbiele to częsta przypadłość u kobiet i najczęściej same znikają. Najważniejsze to sobie nie wkręcać strasznych filmów. Laboratorium mieści się w tym samym budynku co ETC troszkę z tyłu. Nazwy badania dokładnie nie pamiętam, ale jeśli powiesz o co chodzi to chyba będą wiedzieć.