Widok

troskliwe hipermarkety :)))))

M.Rosiek-Żurczak, Modlitwa w hipermarkecie, "MpK-A", nr 68, 17-06-2004,

"Kaplica w centrum handlowym. Choć brzmi to dość egzotycznie, jednak być może już niedługo Warszawiacy będą mieli okazję podczas niedzielnej wycieczki do centrum handlowego zrobić nie tylko zakupy, ale i udać się na mszę do lokalnej kaplicy.

Kaplice w kompleksach handlowych sprawdziły się już w wielu krajach. Na przykład w centrum handlowym Bluewater w Anglii własne miejsce do modlitwy mają nie tylko katolicy i protestanci, ale również muzułmanie i wyznawcy religii hinduistycznej, w Dubaju natomiast w lokalnym hipermarkecie istnieje meczet.

Kościół jednak podchodzi do kaplic w centrach handlowych z dystansem i nie zajął jeszcze jednoznacznego stanowiska. Skoro ktoś nie ma ochoty dojść do kościoła na mszę, to i pięć kaplic w centrum handlowym go nie zachęci – mówią księża. Ale i pojawiają się również inne, bardziej nowatorskie głosy – że pomysł jest całkiem interesujący, Kościół bowiem powinien być wszędzie tam, gdzie są ludzie.

Kaplice istnieją od lat nie tylko w szpitalach, więzieniach, domach spokojnej starości, szkołach, ale i w Sejmie, Belwederze, Pałacu Prezydenckim. Są również na lotniskach (np. Okęciu). Dlaczego więc nie miałyby powstawać w centrach handlowych?
Niebawem zostaną przeprowadzone w Warszawie pierwsze badania. Dowiemy się wówczas, czy Polacy chcą modlić się w hipermarketach. Czy ta kontrowersyjna bądź co bądź propozycja sprawdzi się na rodzimym rynku? Być może pojawienie się kaplic w kompleksach handlowych byłoby najlepszym połączeniem „zachodniego” stylu życia z głębokimi katolickimi tradycjami naszego kraju."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do tej pory myslalem ze mieszkam w cywilizowanym kraju.
Chyba sie mylilem.
W zadnym supermarkecie nie znalazlem zadnej kaplicy.
A w kraju kosciol moze sie dlugo jeszcze zastanawiac.
Gdyby chcial kaplice w hipermarkecie to musialby zaplacic tak jak inni podnajemcy butokow.
Nikt darmo nie da.Nie ma co odebrac.
I czy wtedy handel w niedziele bedzie zaakceptowany?

Powyzej to tylko moje zdanie.
Nie wszyscy musza sie z tym zgadzac.
Chyba bardziej przydałaby się kaplica w...agencji towarzyskiej. Spowiedź bezpośrednio po grzechu...hmmm...dla tych, co tam chadzają chyba interesujące.
bach_a napisał(a):

> Chyba bardziej przydałaby się kaplica w...agencji towarzyskiej.
> Spowiedź bezpośrednio po grzechu...hmmm...dla tych, co tam
> chadzają chyba interesujące.
No i ksiadz mialby blizej.

Powyzej to tylko moje zdanie.
Nie wszyscy musza sie z tym zgadzac.
Nie zależy mi na tych kaplicach. Nie jeżdżę w niedzielę do hipermarketów (w ogóle bardzo rzadko w nich bywam), a jeśli zechcę pójść do kościoła, to mam swój bliżej.
Myślę, że to sprawa popytu i podaży, jeśli będą chętni, a kościół uzna, że jest tam potrzebny, to nie będzie mi to przeszkadzać.
Muszę jednak przyznać, że pomysł ten mnie zaskoczył.
lubię cyfry i litery
W Las Vegas tez musisz przejsc kolo maszyny do grania jak chcesz wejsc do ubikacji. Takie juz prawa businessu i Twoja wolnosc w tym czy chcesz skorzystac, czy tez pozwolisz sobie na to by ktos Ci mozg wypral.
Tu akurat masz racje blizniaku. Business to business.
Dobrze tu gadasz, jak na prawdziwego Chama przystalo. A jesli sam po sobie czystosc zostawiasz i tygodniowym potem nie smierdzisz to juz napewno zasluzyles na miano Chama.
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura.
Inaczej nie mogę tego nazwać.
Mieszkam na Morenie. Tu są dwa kościoły + Matemblewo w pobliżu.
Jeden kościół jest olbrzymi, dwupoziomowy ... Drugi mniejszy.
Ale popyt na nie z roku na rok się obniża. Pamiętam, kiedy jako mały szkrab chodziłam na procesję z okazji Bożego Ciała - to się szło, szło i szło. Prawie cała Morena szła w procesji - tysiące ludzi.
W tym roku procesja wyglądała jak włosy na głowie 70 letniego staruszka, czyli przerzedzona, rahityczna ... Może 1500 osób po prostu przemknęło. Sporo ludzi nawet do końca nie doszło, wiele stało w grupkach, przyglądali się i plotkowali.
W sumie to nie dziwię się, że kościół chwyta się brzytwy.
Coraz mniej ludzi, coraz mniej kasy, datków i "dobrowolnych" co łaska.
Pogrzeb= 700 zł. dla księdza za mszę w kościele, 200 zł. za pogrzeb na cmentarzu i koniecznie trzeba po katabasa pojechać samochodem prywatnym - broń boże taksówką.
Na pytanie mojej znajomej:"ile się należy", ksiądz odpowiedział:"co łaska". No to dała 500 zł. Ksiądz na to:"ładna to ty jesteś ale za grosz hojna".
I jak tu mieć szacunek?

Inne tematy z forum Towarzyskie

samotna matka szuka znajomych do popisania (45 odpowiedzi)

Jestem kobietą po 40tce, obecnie bardzo doskwiera mi samotność ale nie szukam znajomości w realu...

male piersi (80 odpowiedzi)

ehh dreczy mnie to bo mam bardzo male piersi owszem mam meza ktory mowi ze mnie kocha taka ale ja...

Kochanka (207 odpowiedzi)

dlaczego jak oficjalnie się pisze wręcz chwali że było się kochanką to zaraz atakują kobiety że...

do góry