Widok

w ktorym dniu cyklu badanie prolaktyny?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
j/w?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba miedzy 2-5 dniem cyklu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dokładnie do 5tego
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
co za bzdura, między 20 a 22 d.c. najlepiej 21, przy 28 dniowych cyklach, czyli około tygodnia przed spodziewanym terminem okresu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
mi 2 roznych ginekologow kazalo robic najlepiej 2 dc, nie pozniej niż 4.

Kolezankom dwóm dwuch innych ginekologow także wskazało jako termin 2dc.

jaga - nie krytykuj innych jak sama sie nie znasz - poziom prolaktyny zmienia sie w ciagu cyklu i tez zalezy chyba co lekarz chce sprawdzic to w takim dc zleci badanie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
najlepiej 22d.c. przy cyklach 28 dniowych, bo wtedy prolaktyna osiąga najwyższą wartość i nie mam co do tego wątpliwości
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
aga - nie krytykuj innych jak sama sie nie znasz - poziom prolaktyny zmienia sie w ciagu cyklu i tez zalezy chyba co lekarz chce sprawdzic to w takim dc zleci badanie.

domniemam, że znam się trochę lepiej niż TY. Prolaktynę badasz w 99% w celu potwierdzenia/wykluczenia hiperprolaktynemii. Tak więc, możesz badać sobie w 2 d.c. kiedy nie osiąga ona najwyższych wartości. Ale co to ma na celu? skoro jej poziom i tak wzrośnie w fazie lutealnej, więc max stężenia znać nie będziesz? (bo badasz w momencie kiedy max nie osiąga?) Równie dobrze możesz zbadać LH i FSH tylko w 2-4d.c I co? domniemasz na tej podstawie czy masz owulacje? Nie. Musisz je oznaczyć w dniu kiedy osiągają max wartości, czyli w dniu piku, czyli w terminie owu. Ale komuś takiemu jak Ty nawet chłopskie wyjaśnienia nie pomogą. Bo żeby je pojąć trzeba SIĘ TROCHĘ ORIENTOWAĆ A NIE SUGEROWAĆ PLOTECZKAMI OD PSIAPSIÓŁEK. I PRZEDE WSZYSTKIM MYŚLEĆ. Ach, jeśli masz jakieś argumenty za i przeciw, to uzasadnij to trochę bardziej sensownym sformułowaniem, niż "gin moich dwóch koleżanek im powiedział". Bo to poziom...gimnazjalistów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
jaga - to widocznie żaden ginekolog z gamety NIE MYŚLI każąc robić te badania 2dc.

Jak napisałam - chodziłam sama do dwóch ginekologów- więc może zanim zaczniesz kogoś obrażać, że nie myśli, to sama zacznij myśleć i czytać ze zrozumieniem.

" Ale komuś takiemu jak Ty nawet chłopskie wyjaśnienia nie pomogą. " - chyba "to poziom...gimnazjalistów."

co do LH i FSH - także na te badanie miałam skierowanie by zrobić je 2-4 dc - po co? nie jestem lekarzem, by kwestionować termin wykonania badania.

8 dni przed spodziewanym terminem miesiączki kazali robić tylko progesteron.

Ale zapewne wszyscy lekarze, zwłaszcza Ci pracujący w klinice niepłodności, się mylą, a Ty masz rację :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
co do LH i FSH - także na te badanie miałam skierowanie by zrobić je 2-4 dc - po co? nie jestem lekarzem, by kwestionować termin wykonania badania

tak, robisz w 2-4 d.c. zeby ocenic rezerwe jajnikowa. potem w owu sprawdzic czy jest pik. no ale, Ty robisz widocznie badania na oslep, nie wiedzac po co na co i dlaczego. ja zanim zrobie-myśle. i nie ufam kazdemu lekarzowi na ślepo, bo nie raz słyszałam totalne bzdury na rózne tematy.

i cóż. też bywałam w gamecie. dziwne, co? i miałam prl w 21 d.c.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
jaga Ty to jesteś jednak głupia kłótliwa wszystkowiedząca BABA :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mi lekarz ginekolog napisał na skierowaniu 2-4 dc cyklu badania LH,FHS i Prolaktyna więc zależy to faktycznie od ginekologa kiedy zaleca te badania
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zjedz snickersa jaga.. zaczynasz gwiazdorzyc
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję bardzo za pomoc. Coś mi światało, że na początku cyklu ale zapomniałam do którego....

Pozdrawiam :)
Mnie gin-endo wyjaśniał, że najwyższy poziom w czasie cyklu ma prolaktyna przed miesiączką, dlatego wtedy często bolą piersi (właśnie od prolaktyny), więc jak chcemy zobaczyć, czy jest za wysoka, to robimy badanie tuż przed okresem. I to mi się wydaje logiczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jaga progesteron bada sie ok 23 dnia cyklu a prolaktyne 2-4. Dziwne że wiekszość ginekologów każe robić na początku cyklu ? Czyżby nie byli douczeni ?
ąz dziw bieze ze Jaga nie wie, ze prolaktyne mozna zbadac 2-4/5 dc i zrobic dodatkowo obciazenie Metoclopramidem i pobrac krew za godzine/dwie i wtedy mozna zbadan naturalny wyrzut prolaktyny.

No ale zeby nie bylo, to nie ja jestem taka madra ani za lekarza sie nie podaje, odnosze sie do mojej sytuacji i takie zalecenia dostalam od lekarza.
image image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

do góry