Widok

wanna akrylowa czy metalowa?

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
intresują mnie wady i zalety obu rodzajów...
podobno akrylowe trzeszczą przy wejściu do nich i są podatne na zadrapania...?
które są łątwiejsze w utrzymaniu?
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie mam wanny akrylowej, więc jak jest z jej codziennym utrzymaniem to nie wiem...
ale rzeczywiście trzeszczy...
ma za to parę zalet: jest "miła" w "dotyku", ciepła, jak się do niej wchodzi, i widziałam fajne kolory :)

no wzorce są ciekawe, ale podobno łatwo się rusują....
czy ktoś ma może jakieś uwagi....?
będę wdzieczna za pomoc
imageimage
Asiu a dzwoniłaś do tego pana? może Ci doradzi ;-)

image
image
nie dzwoniłam Kamiś, bo coś mi sie poroąbało w poczcie i przpadł mi ten mail-pisałm do Ciebie w tej sprawie maila, możesz mi przesłać jeszcze raz?

imageimage
Sorki nie zagladałam na poczte.... już wysłałam na ten adres z którego pisałaś

image
image
ja mam akrylowa i jestem bardzo zadowolona i tak sie zastanawiam czy ona trzeszczy bo nigdy nie zwrocilam na to uwagi, moze troche, ale to w niczym nie przeszkadza, mam ja juz 4 lata i nie zauwazylam zeby sie porysowala czy cos, jest natomiast bardzo latwa w utrzymaniu, wystarczy do mycia miekka gabka i jakis plyn, nie trzeba jej specjalnie szorowac zeby byla czysta.

image[/url]
Mamy w domu wanny i brodziki akrylowe. Trzeszczą tylko, jak są źle zamocowane. Jeśli dobrze, zero dźwięków (nawet jeśli któryś brodzik trzeszczy, to właściwie to nie przeszkadza).

Rzeczywiście łatwo porysować akrylową wannę, ale nie podczas codziennego użytkowania. Raczej podczas wielkich porządków - np. mycia kwiatów w wielkich glinianych donicach (podobno też psy podczas kąpieli rysują je pazurami)... Ale wystarczy podłożyć worek foliowy, albo miskę.

Polecam akryl, bo jest ładny i cieplutki. Zastanowiłabym się tylko, gdybym musiała w tej samej wannie kąpać dużego, niezbyt grzecznego psa (grzeczny by nie drapał podczas prób ucieczki).
dzięki dzeiwczynki za podzielenie się wrażeniami.. już wiem trochę więcej:))
imageimage
Ja tez mam wanne akrylowa w domku. To prawda, jest fajna w użytkowaniu, ciepła, ale ma tez kilka wad. Łatwo ja uszkodzić, porysowac, w razie nieadekwatnego użytkowania. Ja mialam niedawno remont i to sie wlansnie niestety stalo, no ale coż. Jeśli chodzi o trzeszczenie, nie trzeszczy- ale "pracuje". Nie jest to twardy metal, tylko tworzywo sztuczne i niestety gdy jest duzo wody i jeszcze czlowiek w srodku to zachodzą minimalne ruchy wanny i to powoduje ze się moze uszczelnienie rozszczelnic. To wlasnie moj obecny problem z nią. Fachowiec uszczelnil nam wanne dokola silikonem, ale niestety silikon nie trzyma sie wanny akrylowej. Zerwalismy go i zalożylismy taką uczszelkę z tworzywa sztucznego i tez sie nie trzyma.

Więc mam pytanie również, jak macie uszczelnione przuy scianie wasze wanny? I czy te uszczelnienia są szczelne?

image
Mamy uszczelnienie wokół wanny z silikonu i już od 5 lat jest idealnie szczelne. Wanna zupełnie nie trzeszczy (co się zdarza niektórym brodzikom, wokół których są problemy z silikonem).

Może trafiła mi się wyjątkowo udana i jest dobrze zamocowana? Jest z firmy Koło, stelaż też Koło. Po pięciu latach wygląda jak nowa.
My tez mamy z kola. Nie trzeszczy a jednak silikon sie odkleil. I mam problem.

image
ja tez mam kolo i sylikon jako uszczelnienie i nic sie z nim nie dzieje, i nie mam zadnych ruchow jak w niej siedzimy, czesto tez siedzimy w niej razem i tez nic sie nie dzieje a wazymy razem 200kilo wiec nie malo, moze ktos ci ja zle zamocowal

image[/url]
Moim zdaniem (jak się mądrzyć, to na całego, a co!) może być to:

Problem z zamocowaniem - wanna rusza się przy ścianie i silikon się odkleja - bo silikon jest przystosowany tylko do minimalnych odkształceń, nie dużych

Może silikon był marnej jakości? Zdarza się, że ekipy na tym oszczędzają... Były na nim kropki z pleśni? Nasza ekipa stosowała tylko firmy Mapei, mówiąc, że wszystko inne to kit. W innych zaprzyjaźnionych domach też wszyscy są zadowoleni tylko z Mapei.

Może silikon nie był kładziony na idealnie czystą ścianę? Może był tam np. ipregnat do fug? Albo był położony zbyt cienko? Przy wannie powinna być widoczna jego gruba, choć wymodelowana w rowek warstwa, ok. 1 cm.
Agatha napisał(a):

> Problem z zamocowaniem - wanna rusza się przy ścianie i silikon
> się odkleja - bo silikon jest przystosowany tylko do
> minimalnych odkształceń, nie dużych

Wanna sie nie rusza przy scianie, przynajmniej ja tego nie zauwazylam, ona, jak juz napisalam wczesniej "pracuje", bo nie jest to metal, tylko tworzywo sztuczne, ale to sa minimalne ruchy.

> Może silikon był marnej jakości? Zdarza się, że ekipy na tym
> oszczędzają... Były na nim kropki z pleśni? Nasza ekipa
> stosowała tylko firmy Mapei, mówiąc, że wszystko inne to kit. W
> innych zaprzyjaźnionych domach też wszyscy są zadowoleni tylko
> z Mapei.

Nie wiem jaki to był silikon niestety, nie pamietam, choc bylam przy jego zakladaniu. Sciana i wanna byly czyste, suche, wyczyszczone i odtluszczone jak nalezy. I nie bylo na nim kropek z plesni. Odkleil sie samoistnie po pół roku. Mysle, że mial prawo, skoro na silikonie jest napisane, aby go nie używac do wanien akrylowych. Ale to zauwazylam dopiero teraz niedawno. I nie wiem nadal co zrobic. Buu..
:)

image
Hmmm... A na innych silikonach też jest takie zastrzeżenie? Może sprawdź przy okazji zakupów w sklepie budowlanym.
odradzam metalowe wanny, a akrylową mam i świetnie nadaje się do utrzymania

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
rina a czemu odradzasz?

imageimage
Silikonowe sa dobre, ale moja jest juz porysowana przez psa. Czasami jak jest pekniecie to potem automatycznie w miare uzytkowania samo sie powieksza- ale sa do tego specjalne pasty silikonowe, ktore dzialaja jak plomby; nakladasz, wygladzasz, czekasz az zastygnie i wanna naprawiona.

Bardziej polecam silikonowe. Od metalowych czesto farba odchodzi a wanna ma taki gluchy, metalicznych dzwiek przy korzystaniu.

[/URL][url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
Uważam, że akryl to najlepszy materiał z jakiego może być zrobiona wanna. Wcześniej miałam stalową i akryl jest zdecydowanie lepszy. Teraz mam wannę z Sanplastu i jest naprawdę świetna. Szybko się nagrzewa od wody, więc nie ma tego nieprzyjemnego uczucia kiedy się kładzie. Łatwo sie czyści, nie odbarwia się - polecam :)
Też niedawno miałem ten problem, ale skusiłem się na modne wanny akrylowe. Jestem póki co, zadowolony bardziej niż z metalowej. Przeżywa bez skazy moje ciągłe upadki słuchawki i innych przedmiotów ;) Nie odbarwia się, mimo używania tanich środków chemicznych. Nie wiem czy to zasługa materiału czy producenta, ale nawet tak wybredny klient jak ja, jest zadowolony. Kupiłem wannę u Sanplasta, skusiły mnie pozytywne oceny na forum i cena.Teraz do tych opinii się przyłączam :)

Mi bardziej odpowiadają wanny akrylowe. Akryl jest cieplejszy w dotyku, dłużej trzyma ciepło wody, ładnie błyszczy i nie żółknie tak szybko jak emalia.Wanny z akrylu mogą mieć ciekawe kształty, w przeciwieństwie do dość typowych kształtów wanien stalowych. Mam wannę scandibath i u mnie się sprawdza. Na razie jest rok, póki co nie wydarzyło się z nią nic niedobrego, nie ma zarysowań czy pęknięć, ale to może dlatego, że ogólnie dbam o sprzęty domowe. Mi wanny akrylowe się podobają i chociaż ceny czasami są dosyć wysokie, to moim zdaniem warto zainwestować w nie.

Też mamy w domu dużą wannę akrylową. Długo trzyma ciepło, szybko sie nagrzewa. Nie odbarwia się, łatwo się usuwa wszelkie zabrudzenia. Nawet zarysowania można domyć mleczkiem i nie widać (dzieci w wannie bawią się metalowymi samochodzikami i nie raz podrapały, ale zeszło). Jak na 9 lat użytkowania nie mam zastrzeżeń.

zdecydowanie jestem za akrylową wanną ale i teraz te konglomeratowe są w modzie. Mnie się szalenie wanny wolnostojące podobają, można na prawde piękne wnętrze z ich pomoca osiągnąc...w Swissliniger mają na prawdę super wanny i jak tak patrzę na ceny , a ich jakośc opłacalnie

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

Zaniepokojona matka - opinia (6 odpowiedzi)

Szkoła bardzo efektowna, ale mało efektywna. Na plus dwoch może trzech psychologów ze świetnym...

Olivier R - ocena (3 odpowiedzi)

Profesjonalne przygotowanie do egzaminu i każdego jego aspektu, miła atmosfera podczas jazd i...

Rodzic - opinia (5 odpowiedzi)

Nasze dziecko przeniosło się z tej szkoły, bo było źle traktowane przez wychowawcę, nauczycielkę...

do góry