Widok

wątróbka

Witam
zjadłam około 30dkg wątróbki drobiowej, a nie miałam bladego pojęcia, że to takie niebezpieczne. Jestem w 9 tygodniu ciąży, czy to może uszkodzić płód????proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O kurcze a jedzenie watrobki w ciazy moze zaszkodzic?????
Moja mama cala ciaze jadla watrobke i zyje jak widac
imageimage
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://w
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli zaś na początku ciąży zjadłaś wątróbkę, czy musisz się teraz niepokoić? Zaleca się kobietom w ciąży, aby przynajmniej przez pierwsze trzy miesiące zrezygnowały ze spożywania wątróbki, ponieważ zawiera ona duże ilości witaminy A. Przy spożywaniu produktów zawierających wątróbkę, takich jak wątrobianka czy pasztet z wątróbki, powinnaś być raczej wstrzemięźliwa. przy normalnym odżywianiu się zapotrzebowanie na witaminę A jest wystarczające. W zasadzie przedawkowanie witaminy A nie jest możliwe - z jednym wyjątkiem - zdarza się, że jedna porcja wątróbki może zawierać bardzo dużą ilość witaminy A, zależy to od składu pokarmu zwierzęcia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach i w przypadku przedawkowania nie jest wydalana z moczem, tylko jest magazynowana w organizmie. tak więc nie jest konieczne dodatkowe dostarczanie dawek tej witaminy, która przy dużych ilościach może być niekiedy szkodliwa. jeśli jednak zjadłaś porcję wątróbki, a nie robisz tego regularnie, nie masz jeszcze powodu do niepokoju


z http://www.we-dwoje.pl/co;wolno;jesc;w;czasie;ciazy,artykul,1603.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
to niiekoniecznie kwestia witaminy a (choć hiperwitaminoza a jest problemem)
ale wątróbka to taki śmietnik organizmu w którym kumulują się wszystkie toksyny stąd też pewne ryzyko, ale jak już ktoś napisał wcześniej ciąża to nie choroba i organizm często sam wie czego potrzebuje. Także spokojnie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tutaj https://fitrepublic.pl/zalety-wady-jedzenia-watrobki/ macie ciekawy artykuł na temat wad i zalet jedzenie wątróbki. Nie ma przeszkód, żeby kobiety w ciąży ją jadły, zwłaszcza, że zawiera kwas foliowy. Może to kwestia przesądów. Moje zdanie jest takie, że w małych ilościach wszystko jest dozwolone. Nie należy eliminować różnych składników, chyba że po konsultacji z lekarzem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W wątrobie metabolizują się wszystkie toxyny i cała chemia, którą
dają zwierzętom chodowanym.
Więc lepiej tego nie wcinać w ciąży.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

operacja żylaków-gdzie, u kogo, czy pomogła? (137 odpowiedzi)

Mam coraz bardziej widoczne żylaki, zwłaszcza na lewej nodze, zaczynają mi puchnąć nogi, często...

Błąd lekarza okulisty - źle wypisana recepta na szkła korekcyjne, a zwrot poniesionych kosztów (15 odpowiedzi)

Może ktoś z Was miał podobny problem? Mąż kilka tygodni temu był u okulisty, lekarz wypisał...

Pozbyć się bólu kręgosłupa, stawów itd. (40 odpowiedzi)

Piszę, bo natrafiłam zupełnie przypadkiem na coś co likwiduje lub redukuje każdy ból. Bez...

do góry