Widok
Sprawa jest prosta.
Jak zejdzie się z siodełka i stoi na ziemi pełnymi stopami a pomiędzy nogami mamy rower oraz coś jeszcze :-) to odległość obu tych "instrumentów" powinna wynośić mniej więcej tyle ile wynosi szerokość dłoni. Powód jest prosty przy nagłym zeskoczeniu na ramę i przygięciu nóg nie obrywamy w pewne w/w czułe miejsce.
Jak zejdzie się z siodełka i stoi na ziemi pełnymi stopami a pomiędzy nogami mamy rower oraz coś jeszcze :-) to odległość obu tych "instrumentów" powinna wynośić mniej więcej tyle ile wynosi szerokość dłoni. Powód jest prosty przy nagłym zeskoczeniu na ramę i przygięciu nóg nie obrywamy w pewne w/w czułe miejsce.
witam jezdze praktycznie 7 dni w tyg 5 dni do pracy robie wtedy ok 20 km dziennie w dni wolne sobota niedziela staram sie wyjezdzac po za miasto najczesciej jezdze drogami ale staram sie jezdzic tez po lesie otomin i okolice oraz przywidz . Moj obecny rower Fuji 10 letni nadaje sie juz praktycznie na wycieczki np na dzialke ! ogolnie mysle nad Treekiem duza rama 22.5-23
W takim wypadku jak zawsze polecam:
http://www.wrenchscience.com/WS1/Secure/Fitting/Height.asp
Rama która chcę sprzedać ma górną rurę długości 60cm... jednak wiele zależy od proporcji tłowia do wzrostu.
Na pewno warto przymierzyc sie w sklepie do najwiekszej mozliwej liczby rowerow. Mimo wszystko z rowerami dla osobnikow wysokich jest lepiej niz dla niskich ;-)
http://www.wrenchscience.com/WS1/Secure/Fitting/Height.asp
Rama która chcę sprzedać ma górną rurę długości 60cm... jednak wiele zależy od proporcji tłowia do wzrostu.
Na pewno warto przymierzyc sie w sklepie do najwiekszej mozliwej liczby rowerow. Mimo wszystko z rowerami dla osobnikow wysokich jest lepiej niz dla niskich ;-)
> skoro tak mowisz to bede musial zrobic male turne po sklepach i
> dopasowac sobie rowerek moze znajde cos ciekawego rowery 19-21
> maja krotkie rury chodzi mi o dlugosc od sztycy do kierownicy
> dla mnie najlepsza by byla tak ok 590-600mm chodzi mi tez o
> dobra pozycje do jazdy pozdrawiam
uważaj trochę z tą manią 'dlugich sztyc' propagowaną przez XC - riderów. Do spokojnej jazdy po mieście i rekreacyjnego terenu wystarczy rama o niewielkim prześwicie, a może się okazać że geometria będzie bardziej pasować, a i problem za krótkiej/gnącej się/trzeszczącej sztycy odpada.
Co do dlugich ram - polecam Gary Fischer, baardzo fajna geometria, tylko gdzie toto w 3mieście można dostać?? Dlugie rury ma chyba też Unibike w modelach MTB - kupilem ostatnio ramę 17'', która miala górną rurę dl. ok. 575 cm (przy okazji UBike to niezly stosunek cena/jakość)
Chociaż jak opisaleś styl jazdy to wprost idealnie do tego nadaje się cross/treking, a te rowerki ramy mają zazwyczaj dość krótkie a wysokie - wyciągnięcie trzeba by bylo dopracować mostkiem.
pozdr/Wojtek
> dopasowac sobie rowerek moze znajde cos ciekawego rowery 19-21
> maja krotkie rury chodzi mi o dlugosc od sztycy do kierownicy
> dla mnie najlepsza by byla tak ok 590-600mm chodzi mi tez o
> dobra pozycje do jazdy pozdrawiam
uważaj trochę z tą manią 'dlugich sztyc' propagowaną przez XC - riderów. Do spokojnej jazdy po mieście i rekreacyjnego terenu wystarczy rama o niewielkim prześwicie, a może się okazać że geometria będzie bardziej pasować, a i problem za krótkiej/gnącej się/trzeszczącej sztycy odpada.
Co do dlugich ram - polecam Gary Fischer, baardzo fajna geometria, tylko gdzie toto w 3mieście można dostać?? Dlugie rury ma chyba też Unibike w modelach MTB - kupilem ostatnio ramę 17'', która miala górną rurę dl. ok. 575 cm (przy okazji UBike to niezly stosunek cena/jakość)
Chociaż jak opisaleś styl jazdy to wprost idealnie do tego nadaje się cross/treking, a te rowerki ramy mają zazwyczaj dość krótkie a wysokie - wyciągnięcie trzeba by bylo dopracować mostkiem.
pozdr/Wojtek
19,5 albo ew. 21,5 ale musialbys zrobic przymiarke, bo tak trudno ocenic. dlugie mostki sa, ritchey, itm, fsa i wiele innych ma modele do 140mm, takze wybor masz duzy. ja jak pisalem wczesniej mam 180cm, rame 17,5, sztyce 410mm (ale sporo zapasu) i mostek 120mm (-10st) i to jak dla mnie bardzo dobra specyfikacja i na spokojne przejazdzki i na wyscig.