Widok
wycena ziemia rolna oklica skarszew- cz za dużo wyceniłam???/
Witam
może ktoś pomoże , bo akurat posiada działkę w takiej okolicy lub przymierza się do zakupu takowej.
Na potrzeby wyceny do zachowku z mężem wyceniliśmy sobie wstępnie działkę , która wchodzi w skład masy spadkowej ( niedługo ma się odbyć rozprawa i będzie robiona wycena) i określiliśmy cenę za metr działki rolnej na 20 zł m2 , działka znajduje się przy głównej drodze powiatowej , dostęp do energii i do wodociągu, istniej studium w którym te działki są pod zabudowę , i teraz pytanie bo strona pozwana napisała że wartość za metr , którą podaliśmy jest znacznie zawyżona, nie jestem agentem nieruchomości ani rzeczoznawcą i nie znam za bardzo okolic skarszew ale czy tam jest aż tak tanio ? działka rolna za metr2 to tam jest 5 zł proszę o pomoc
może ktoś pomoże , bo akurat posiada działkę w takiej okolicy lub przymierza się do zakupu takowej.
Na potrzeby wyceny do zachowku z mężem wyceniliśmy sobie wstępnie działkę , która wchodzi w skład masy spadkowej ( niedługo ma się odbyć rozprawa i będzie robiona wycena) i określiliśmy cenę za metr działki rolnej na 20 zł m2 , działka znajduje się przy głównej drodze powiatowej , dostęp do energii i do wodociągu, istniej studium w którym te działki są pod zabudowę , i teraz pytanie bo strona pozwana napisała że wartość za metr , którą podaliśmy jest znacznie zawyżona, nie jestem agentem nieruchomości ani rzeczoznawcą i nie znam za bardzo okolic skarszew ale czy tam jest aż tak tanio ? działka rolna za metr2 to tam jest 5 zł proszę o pomoc
poszukaj w internecie jaka jest cena ziemii rolnej w woj pomorskim. mozesz tez zadzwonic do agencji, ktora sprzedaje ziemie rolna i spytac sie po ile stoi. ja mysle, ze w tym rejonie to jest pomiedzy 5 a 10. te 5 to raczej sciema aby Wam mniej dac tym bardziej, ze na milion procent Wasi przeciwnicy maja na nia chrapke po to aby pozniej ja przeksztalcic w ziemie budowlana i sprzedac nie po 5 czy 10 za metr a po 40 czy 60 za metr. nie dajcie sie wykiwac. zreszta jest prosty sposob powiedz im, ze skoro oni wyceniaja ziemie na 5 zl to Wy odkupicie po 5. Zobaczysz, ze od razu zmienia zdanie i nie sprzedadza po 5 zeta.
Według najnowszych danych średnia cena gruntów w II kwartale 2011 r. wyniosła 16 721 zł za 1 ha. W porównaniu do I kw. 2011 r. nastąpił wzrost średniej ceny o 1564 zł, czyli o 10,3%. Natomiast porównując II kwartał 2011 r. do II kwartału 2010 r. cena jest wyższa o 1841 zł, czyli o 12,4%.
w II kwartale 2011 r cena hektara w woj pomorskim to 21965 pln !!! czyli prawie 22 zlote za metr ! a nie zadne 5 ! Oczywiscie zalezy to tez od klasy ziemi. A najlepiej bedzie jak zadzownisz do agencji i spytasz sie po ile stoi ziemia w tym rejonie. Oni maja bardzo dokladne wyliczenia.
zadzwon do Agencji Nieruchomosci Rolnych
Według najnowszych danych średnia cena gruntów w II kwartale 2011 r. wyniosła 16 721 zł za 1 ha. W porównaniu do I kw. 2011 r. nastąpił wzrost średniej ceny o 1564 zł, czyli o 10,3%. Natomiast porównując II kwartał 2011 r. do II kwartału 2010 r. cena jest wyższa o 1841 zł, czyli o 12,4%.
w II kwartale 2011 r cena hektara w woj pomorskim to 21965 pln !!! czyli prawie 22 zlote za metr ! a nie zadne 5 ! Oczywiscie zalezy to tez od klasy ziemi. A najlepiej bedzie jak zadzownisz do agencji i spytasz sie po ile stoi ziemia w tym rejonie. Oni maja bardzo dokladne wyliczenia.
zadzwon do Agencji Nieruchomosci Rolnych
Ziemię przy drodze głównej zawsze można przekwalifikować , wystarczy tylko złożyć wniosek do gminy . Ziemia w okolicach Skarszew ostatatnio bardzo podrożała - spójrz w ogłoszenia myślę , że realna cena za taką działkę to około 40 zł za metr jeśli jest przy drodze głównej i blisko miasta . Po przekwalifikowaniu jej doprowadzeniu mediów jej cena powinna jeszcze wzrosnąć o 70 - 80 %
biegły będzie bazował na tzw. cenach transakcyjnych - czyli z gory mozecie przyjac, ze beda nizsze od cen podawanych w ogloszeniach (o jakies 30-40 %), na stronie anr.gov.pl mozecie poszukac podobnych dzialek (wielkosc, region, dostep do drogi) w tej okolicy i spojrzec na cene wywolawcza, wycena tych dzialek jest dokonywana wg tych samych zasad
zgaduje, ze wycena bieglego bedzie blizsza waszej niz drugiej strony, chociaz roznie to bywa i wszystko moze byc
zgaduje, ze wycena bieglego bedzie blizsza waszej niz drugiej strony, chociaz roznie to bywa i wszystko moze byc
chetnie kupie takie dzialki :) wlasciwie 1 - przy glownej drodze albo do 100m od - z droga asfalt. do 1,5 ha - chetnie np 60/40 z lasem, jakims jeziorkiem albo rzeczką. Studium moze byc nie musi, wazne zeby nie teren chroniony, natura 2000 moze byc.
ole10@o2.pl
POSREDNIKOM DZIEKUJE. wiem ile co warte nie wcisniecie mi ze 2zł to 2000.
ole10@o2.pl
POSREDNIKOM DZIEKUJE. wiem ile co warte nie wcisniecie mi ze 2zł to 2000.
Jeżeli chcesz zarobić więcej pieniędzy na działce, to skontaktuj się ze sprawdzonym biurem nieruchomości. Jakiś czas temu moja kuzynka otrzymała działkę w spadku i nawiązała kontakt z agentami, którzy działają na terenie całego województwa pomorskiego. Znajdziesz do nich numer telefonu na https://pomorskiegrunty.com/.