Widok

wykonczenie mieszkania

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie odnosnie wykonczenia mieszkania. jaki jest koszt. odbieramy nowe od dewelopera i musimy połozyc podłogi w pokojach, kafelki, wyposazyc aneks kuchenny w meble, no i łazienka(prysznic, kompakt, umywalka...)

z góry dziękuje za odpowiedzi
pozdrawiam

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciężkie pytanie bo zależy jakich użyjesz materiałów, czy tanich czy droższych , ja 4 lata temu za wyposażenie 70-metrowego mieszkania zapłaciłam ok 50 tys

image[/url]
Zależy jeszcze, ile mniej więcej chcecie przeznaczyc na wykończenie. Albo jakie są Wasze oczekiwania... Można kupić materiały najlepszej jakości po najwyższych możliwych cenach, ale można też polatać po wyprzedażach i bocznych sklepikach i kupić te gorszej jakości, ale sporo tańsze....

O własnie, Megmeg mnie wyprzedziła myslami :)

nie marza mi sie marmury jeszcze :), ale tez nie chciałabym pojsc po najtanszej linii oporu :)

mamy o tyle dobrze,ze za cała robocizne (kładzenie połog, kafelek, hydraulike) nie palcimy nic :)

image
no ja tez miałam szczęście, bo wszystko robił mi brat:)

image[/url]
gosiksz to trudne pytanie, my własnie zamknelismy ten etap:))dokładnie zalezy co chceie robic, ceny są bardzo zróznicowane...
myslisz o wykończeniu razem z meblami?
jaka wielkość mieszkanka?
czasmami warto kupić lepszy materiał np kafelki do kuchni co z tego jak kupisz tańsze a jak coś ci spadnie to kafelki pękną

image

najlepiej samemu zrobic kosztorys wsteopny popatzerec w katralogach producentów co ile kosztujke i poobliczac...nikt nie jest w stanie nawet orientacyjnie podac ci zakresu bo można urzadzic mieszkanko za 5 tys i mozna za 500 tyś....
wiem :)
ale niestety na wielu stronach tych, ktore przegladam brak cennikow :(

tez nie chcemy miec nie wiadomo jak drogich rzeczy, bo planujemy za jakis czas kupic dzialke i zaczac budowe

a najbardziej chodzi mi o strony z meblami kuchennymi. mamy aneks kuchenny i musimy miec konkretne meble na wymiar.
moze ktos podzruci mi jakas stronke (ikea odpada, juz próbowalismy w tym programie, ale nie bardzo to wyszło)

image
www.elendt.pl
mama i babcia tam robiły-polecam

image
image
Gosiksz, byliśmy jakiś czas temu u znajomej, której stolarz robił kuchnię na wymiar. Mniej więcej meble zajmowały 3 pełne ściany w kuchni 10m2, a koszt to razem 6.000 zł. Meble piękne, drewno super, mnóstwo schowków, facet zaproponował ciekawe rozwiązania....

TYle że stolarz z okolic Miastka...

My wydaliśmy przeszło 20 tys. na materiały
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
idz do sklepu, popatrz na ceny, wylicz powierzchnie scian w lazienkach i podłog i sobie policz dodaj pozostale elementy-drzwi wewn, agd, zabudowa kuchni itd.jak pisaly poprzedniczki wszystko zalezy z ktorej polki wezmiesz materialy), wg naszych obliczeń na mieszkanie 60m2 potrzeba 25tyś najmniej (bez robocizny bo tez mamy za friko).
Gosiksz, rok temu robilismy kuchnie na wymiar , nie jest duza i placilismy w granicach 4 tys - z rura ,koszem ,witrynka -szafki 2x 80- 7x60-1x40 +zaokraglone boczne pułeczki ,dobre blaty halogeny - robilismy na Przymorzu -tez nie chcielismy zbyt wiele inwestowac na razie ... :) jak wroci maz z pracy to podam ci namiary ,bo nie pamietam ulicy

image
e-milka ja tez poprosze o namiary:)

image
Mistic , prosze - ul.Opolska na tyłach apteki :) to chyba Twoje rejony - wiem ,ze gosciu ma sporo roboty i troche czekalismy na meble- a i nie jest to jakis super salon tylko raczej pracownia,wiec sie nie przestrasz,bo jak pierwszy raz tam weszlam to sie zdziwilam ;)

image
no i .... mieszkanie odebrane, zatem zaczynamy remont. ostatecznie wszystkie obliczenia poszły w łeb i robimy mieszkanko tak jak sie nam podoba, nie wyliczając kosztów przy kazdym zakupie (w granicach rozsadku oczywiscie :))
mam nadzieje,ze za miesiac tam zamieszkamy. juz nie moge sie doczekac

image
gosiksz, gratuluje odbioru mieszkanka ;) my jeszcze przed pierwszymi trudami w drodze do zakupu no i odbiór za 2 lata a już zaczynam w myślach urządzać ;) fajnieeee. A powiedz mi wprowadzacie się niemal od razu? Czy czekacie troche? Kładziecie kafelki od razu itd? Bo słyszałam tyle opinii... że nie kładzie się od razu, że trzeba mieszkanie dobrze przez pare miesięcy wietrzyć, wysuszać przed zamieszkaniem, że zgłupieć można. Jak u Was z tym?

image

kładziemy wszystko od razu, juz zabralismy sie za kafelki

przeciez jak dom sie buduje to raczej tez nikt nie czeka z wykonczeniem bardzo długo

po prostu bedziemy wietrzyc czesto i tyle....

image
;) no dla mnie to też dość dziwne było jak słyszałam, że ludzie z 3 miesiące wietrzą i nic więcej nie robią, Ale powiem Ci, że ich miny były bardziej zaskoczone moim "nieprofesjonalnym" podejsciem i małą wiedzą niż moja ich nowościami :)

image

ja juz nie chce czekac i mysle,ze kafelki za scian nie poodpadaja :)

image
nie dziwię Ci się ;) ja już też chcę, a tu jeszcze dwa lata... A co do kafelek to też tak myślę, kiedyś oglądałam mieszkania pod klucz już z kafelkami więc chyba spoko

image

ja mam nadzieje,ze pod koniec maja sie wprowadze:)

image
duże macie mieszkanko? i gdzie kupowaliście jesli moge zapytac?

image

małe: 43 m kw
w Starogardzie Gd.

image
heh małe to będzie małe ;) 35,5...

image

miało być : nasze to będzie małe...

image

:)
dla nas dwojga wystarczy, a w przyszłosci planujemy domek.

image
no dla nas dwojga też bedzie musialo wystarczyc. Tak te ceny szalały ze nie ma na co czekać. Ciasne ale własne.

image

:)))
u mnie juz na parapetówe sie znajomi szykuja

nie wiem gdzie ich posadze :D , najpierw mysle o wykonczeniu tego wszystkiego, potem o meblach.

na szczescie ekipa remontowa to w głownej mierze tesc, no i w wolnych chwilach moj mąz.

najgorsze sa te wszystkie zakupy, cos ci wpadnie w oko i to chcesz, juz zadna inna płytka sie nie podoba . i tak ze wszytskim :)

image
jejku jak ja Ci zadroszcze... też bym tak chciała!!! też już niemal urządzam, wybieram itd. a gdzie tu jeszcze. Ale to takie fajne. A jeśli chodzi o mnie to chciałabym, żeby było tak że mi ta płytka wpadnie w oko i nic więcej, bo ze mną przeważnie jest inny problem. Nic mi się nie podoba z reguły. Jejku co to za radość grzebać sie w tych płytkach, panelach itd.

image

:)

ja czasami musialam sie opamietac jak mi w oko wpadały płytki po 300 - 400 zl, bo chyba bysmy tego wykonczenia nie zrobili w miesiac :D

image
o ja... ładne ceny :) u nas się cały czas wydaje, mało powierzchni, więc ile tam tych płytek, paneli itd... pewnei wyjdą grosze. Ale już czuje te "grosze" Jak już wykończycie, to podziel sie jak was finansowo wyniosło. A i kuchnie robicie na wymiar?

image

płytki ok 2,5 tys (w kuchni przy szafkach, na podłodze, przedpokoj podłoga no i łazienka-ale nie cała, do połowy) to jest bez kleju i innych dodatkowych rzeczy).

-do tego prysznic, umywalka, stelaz z kibelkiem, zlew, baterie, lustro...
-podwiesic sufit w aneksie i w łazience , farby (nie licze ile to)
- cegła klinkierowa na barek i 1 sciane (maz kupował, nie wiem ile płacil)

- panele ok. 1,5 - 2 tys

- kuchnia i szafa (na wymiar) ok. 7 tys. , robimy u znajomego , wiec troche taniej

image
no to u nas mniej wiecej to samo, tyle, że odpada łazienka bo w standardzie mamy wannę, kibelek, zlew i baterie. Ale to i tak odpada kropla w morzu ;] meble rzeczywiście z jakimś mega rabatem. U nas też musowa będzie szafa na wymiar też do sypialni taka od podłogi po sufit, na całą ścianę, bo mieszkanko malutkie i gdzieś trzeba sie bedzie pomiescic. Ale jak rozglądałam się za komandorem czy indeco to ceny potrafia powalić z nóg...choć niezły bajer oferują.

image

my mamy o tyle dobrze, ze nam tesc robi prace wykonczeniowe, dał swoje kleje i zaprawy

cegła klinkierowa recznie robiona imitująca stara tez od jego znajomego z rabatem i do tego znajomy na prefabrykacji za darmo nam potnie, a to koszt podobno ogromny. normalnie byśmy sobie na to nie pozwolili, ale tak... :)

image
no i samo to że się samemu robi też duży plus.

image

ok. 20-30 tys.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić