Widok

wypad w góry

Kobieta Temat dostępny też na forum:
witam,
chciałabym się zapytać czy ktoś był; w tym roku w górach polskich?? albo w zeszłym roku. planujemy wyjazd w góry we wrześniu, tylko nie wiemy jakie. W Zakopanym byliśmy rok temu, ale wszystkiego nie zwiedziliśmy, bo musieliśmy szybko wracać z przyczyn nienależnych do nas. Myślimy o Karpaczu, bo blisko do Czech i Wrocławia żeby zwiedzić ALE tylko jest tam śnieżka , a my lubimy chodzić po górach. Może ktoś był w jakiś górach i napisze w jakich był i co zwiedził. Może ktoś poleci nocleg niedrogo. Zakopane, Karpacz może coś innego??!!

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
My do Zakopango jeżdzimy co 3 lata i nigdy nie byliśmy dwa razy w tym samym miejscu.
Zawsze jeżdziliśmy na wariata(bo też tak dostawaliśmy urlop)
Wsiadaliśmy w pociąg i rano byliśmy w Zakopcu,przechodziliśmy Chramcówkami w dół i po prostu pytaliśmy o nocleg i ceny i zawsze znależliśmy coś za ok 20-25 doba i warunki ok tzn czysto ładnie łazienka w pokoju i albo dostęp do kuchni lub kuchnia przynależna do pokoju (np jedna kuchnia na 2-3 pokoje).

W tym roku jechaliśmy w lipcu z dziećmi 4 lata i 10 miesięcy i troszkę baliśmy sie ryzykować i jechać na wariata więc zabukowaliśmy pokój w Poroninie(dojezdzają busiki do Zakopca i z Zakopca poruszaliśmy się właśnie tymi busikami-koszt nie duży)i najpierw żałowaliśmy,tego Poronina,bo można było znalezdz w tej samej cenie od tak miejsce w Zakopcu,ale pużniej uznaliśmy ze jednak dobrze sie złożyło,że w Poroninie zostaliśmy,bo w środku sezonu Zakopane nie zasypia,po za tym zwierzęta takie jak owce kozy konie kury indyki były nie złą atrakcją dla dzieci
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Śnieżka?eee widzę,że dużo po górach nie chodzisz skoro Karkonosze to jedynie Śnieżka dla Ciebie, radze pooglądać mapki.

Radzę się przejść przynajmniej od Karpacza do Szklarskiej Poręby górami,zawsze możesz przespać się w schronisku typu: Odrodzenie,i zejść do czeskiego miasteczka,poza tym jest tyle ścieżek prowadzących do Czech i do różnych schronisk. Nawet ta krótka trasa do Strzechy i Samotni to coś pięknego,już nie mówiąc o noclegu tam,bo jest przeuroczo .

Poza tym jadąc na Dolny Śląsk masz blisko od Krzeszowa do Skalnego Miasta w Czechach,i też pół dnia Ci zejdzie. Jest zamek w Krzeszowie,Zagórzu Śląskim,Bolkowie,Czocha i uzdrowisko w Szczawnie Zdrój

Dolny Śląsk jest piękniejszy i ciekawszy niż jakieś Zakopane.

A jak naprawdę lubisz chodzić po górach i masz do tego odpowiednie ciuchy,buty a nie adidaski to zanocujcie w Zakopcu i pojedźcie na Łysą Polanę i jest przepiękna trasa z Łysej na Polski Grzebień do Śląskiego Domu na Słowacji wrócić do Starego Smokowca i pksem na Łysą Polane . Poza tym jak lubisz góry i nie byłaś to głównie polecam Słowację,a mimo,że jest euro to ceny dużo nie urosły.

W Polsce też jest dużo ładnych tras,ale mniej ludzi i ciekawiej jest po stronie naszych przyjaciół.

I tak wybrałabym Karkonosze we wrześniu, sama myślałam,że Karpacz to jedynie Śnieżka,do momentu kiedy nie przestudiowałam mapek i nie poszłam w góry, było pełno tras dookoła.A z Karpacza do Szklarskiej ciągnie się długi,ładny szlak. W dodatku w Izery też blisko.

A co do noclegu to zależy czy wolisz hotel przy kwatery prywatne ale ich jest bardzo dużo i do 40zł znajdziesz bez problemu nocleg,bo będzie już głównie po sezonie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pomyłka mała * Zamek w Książu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
karkonosze sa bardzo urozmaicone i maja wiele fajnych tras,szczyty, skaly, wodospady
polecam także góry stołowe - szczeliniec, błędne skały, białe skały,aderspacko-teplickie skalne miasta i wiele innych, oraz ładne miejscowosci zdrojowe.
niedaleko takze masyw snieżnika,
góry sowie i sztolnie- atrakcja dla facetow.
SUDETY są piekne, skaliste, malownicze za równo po Polskiej stronie jak i czeskiej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pieczulka Osek a powiedzcie czy można znależdz tam nocleg już na miejscu? Bez wcześniejszej rezerwacji?
Zawsze Jeżdzilam w zorganizowanych wycieczkach,a chciałabym pojechać "na wariata".Bo takie spontaniczne wypady sa najlepsze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można, jeżeli jedziesz we wrześniu to już nie powinno być problemu z noclegiem.

Ale najlepiej znaleźć nocleg blisko ścieżki wypadowej do Strzechy/Samotni czy przy drodze,która prowadzi nawet na stację krzesełkową. Czyli najlepiej ul. Pusta, bo i prowadzi do szlaku i od niej jest blisko do Wang. I jak zejdziesz niżej to od razu masz przystanek .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki
Myśle bardziej o wypadzie w kwietniu przed majowym szaleństwem :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to też nie będzie problemu z noclegiem :) z resztą w sezonie też nie jest drogo,jak byłam w sierpniu to płaciłam 35zł za osobę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja polecam nocleg na Szczelincu lub w Pasterce (jedno z najlepszych schronisk wg miesięcznika NPM) - w Górach stołowych. Na Szczelińcu we wrześniu na pewno są miejsca. W Pasterce też powinny być, ale tam często organizują różnego rodzaju eventy i lepiej wiedzieć wcześniej, bo wtedy miejsc brak ;)
Prowadzą to świetni ludzie m.i. z Gdańska :)
Przy okazji polecam festiwal filmów górskich w Lądku - w drugiej połowie września. Rewelacyjna impreza, ci wszyscy alpiniści na wyciągnięcie ręki, jesz z nimi przy jednym stole w barze mlecznym, mogą Ci doradzić w zakupie sprzętu, wieczorem pijesz piwo w knajpie lub szalejesz pod sceną. Koncerty, filmy, imprezy i wszystko w świetnej życzliwej atmosferze zorganizowane przez ludzi z polecanych przeze mnie schronisk :)
Swoją drogą sam Lądek Zdrój jest uroczy.

My we wrześniu jedziemy w Bieszczady, z małymi plecakami i będziemy szli od schroniska do schroniska. "Gleba" w większości zawsze się znajdzie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dla ciebie tylko zakopiec by polansowac sie na krupowkach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Czas wolny

Jak nauczyć się prowadzić sklep internetowy (10 odpowiedzi)

Jestem tutaj nowa, także bardzo proszę o wyrozumiałość Pomagam tacie rozkręcić jego biznes...

WAKACJE (49 odpowiedzi)

Troche to temat z gola odmienny niz panujace tu obyczaje, ale jak podsumowywujecie te wakacje ???...

do góry