Widok

wysokość wpisowego

Mam jako uczestnik pytanie do organizatorów.
Dlaczego rok rocznie rośnie wysokość wpisowego do nieprzyzwoitych wręcz rozmiarów?
Jestem ciekaw co składa się na ten koszt 40zł który ponoszę. Bo z moich wyliczeń wynika że posiłek+mapa+nocleg w szkole na podłodze+jakieś duperele w postaci numeru i nalepki= maksymalnie 20zł.
Sam byłem niejednokrotnie kierownikiem imprez podobnego typu. I nie mam wątpliwości,że ktoś z Was na tym nieźle zarabia. Przy tak licznym udziale przy wpisowym rzędu 15zł już mielibyście niezłą "górkę".
Pytanie tylko ile (przemnóżmy średnie wpisowe razy pesymistyczną ilość uczestników- 50złx500=25000zł) i dlaczego kosztem uczestników.
pozdrawiam,
Tomasz
P.S. szkoda że przez to będę startował tym razem po raz ostatni. Całe szczęście istnieje (i ma się coraz lepiej) silna konkurencja w postaci innych, podobnych imprez.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej widzę że Twoja znajomość organizacji podobnych imprez jest znikoma, wyobraź sobie że ponosimy jeszcze dodatkowe koszta prócz posiłku, mapy, noclegu w szkole, i innych dodatków. musimy opłacić kompleks dla wszystkich pomocników Harpaganu + paliwo do samochodów, koszta eksploatacji, ubezpieczenie, koszuli, Pogotowie które czuwa 24 przez cały rajd i jest na miejscu, opiekę medyczną, i wiele innych opłat.
Pomyśl zanim napiszesz coś kolejnym razem.
TR napisał(a):

> Mam jako uczestnik pytanie do organizatorów.
> Dlaczego rok rocznie rośnie wysokość wpisowego do
> nieprzyzwoitych wręcz rozmiarów?

Z tego co mi wiadomo to ostatnia podwyżka wpisowego na TP była wiosną i wyniosła 5 PLN. Poprzednia nie pamiętam kiedy była ale w 2004 roku wpisowe wynosiło zł 35. Czyli wiosenna podwyżka jest pierwszą od przynajmniej 3 lat.

Pzdr
TR napisał(a):

> I nie mam wątpliwości,że ktoś z Was na tym nieźle zarabia.

Pomijając to, że najprawdopodobniej się mylisz, to co złego widzisz w zarabianiu?

Bartek
Po pierwsze to moja wiedza na temat organizacji podobnych imprez nie jest znikoma, bo sam te wszystkie koszta wielokrotnie uwzględniałem w swoich zestawieniach finansowych imprezy.
Po drugie nie widzę nic złego w zarabianiu, tylko widzę coś złego we wpisowym 40zł na imprezę, która mogłaby spokojnie kosztować o połowę mniej. To odstrasza niestety podejrzewam część uczestników, a denerwuje tych co z jakiś względów chcą i tak wystartować.
Po trzecie śmieszy mnie dysproporcja świadczeń w stosunku do ceny i sposób ich "rozdmuchania" na stronie internetowej harpagana. Wymienianie w osobnych podpunktach: "możliwość uczestnictwa, nalepka okolicznościowa, numer startowy,komplet map,odciski pieczęci, noclegi,szatnie, toalety,potwierdzenie punktów InO" itp. naraża po prostu w moim odczuciu organizatorów na śmieszność. Gdzie sam brałem udział w takich imprezach, gdzie za 15zł wpisowego kilkanaście osób na mecie mogło wygrać śpiwory, termosy, plecaki i tym podobny sprzęt turystyczny.
Po czwarte czary goryczy dopełnia ogłoszenie o wolontariacie (bo oczywiście harcereczki które tę całą imprezę obsługują nie dostają za tą imprezę ani grosza jak sądzę), w którym się zastrzega: "kto ma ochotę nie dospać i NIE DOJEŚĆ". To chyba nie wymaga komentarza.
Po piąte koledzy którzy tu zażarcie stanęli w obronie imprezy piszą o 5zł podwyżki, zapominając że wpłata np. po 13.10 (gdzie bardzo dużo osób zapisuje się kilka dni przed imprezą lub przed nią samą) wynosi 60zł!
Po szóste jeśli już ktoś poruszył temat opieki medycznej 24h...Za którymś razem gdy prosiłem o zwykłą (tak mi się przynajmniej wydawało) igłę do przebicia pęchęrza na stopie, usłyszałem że TAKIM SPRZĘTEM owi ratownicy nie dysponują. Aż strach pomyśleć co by było gdyby trzeba kogoś autentycznie ratować.
I żeby było jasne. Ja tu nie krytykuję samej imprezy. Sam startuję i uważam za w gruncie rzeczy bardzo fajną. Chciałem dać jedynie wyraz bulwersacji pewnym zjawiskiem.
Nie chcesz, to nie jeździj, nie płać i nie płacz. Malkontent się znalazł:/ Poza tym uważam, że jak za tak WZORCOWĄ!!! organizację te pieniądze to żadne pieniądze. Więcej wydam na dojazd - dwukrotnie tyle, co z koszulką płacę za TP.

Pozdrawiam:]
TR napisał(a):

> Po trzecie śmieszy mnie dysproporcja świadczeń w stosunku do
> ceny i sposób ich "rozdmuchania" na stronie internetowej
> harpagana. Wymienianie w osobnych podpunktach: "możliwość
> uczestnictwa, nalepka okolicznościowa, numer startowy,komplet
> map,odciski pieczęci, noclegi,szatnie, toalety,potwierdzenie
> punktów InO" itp. naraża po prostu w moim odczuciu
> organizatorów na śmieszność. Gdzie sam brałem udział w takich
> imprezach, gdzie za 15zł wpisowego kilkanaście osób na mecie
> mogło wygrać śpiwory, termosy, plecaki i tym podobny sprzęt
> turystyczny.

to teraz jeszcze spojrz na to ile tampte imprezy mialy organizatorow, ile PK bylo obstawione przez nich, i jakich mialy sponsorow.

> Po czwarte czary goryczy dopełnia ogłoszenie o wolontariacie
> (bo oczywiście harcereczki które tę całą imprezę obsługują nie
> dostają za tą imprezę ani grosza jak sądzę), w którym się
> zastrzega: "kto ma ochotę nie dospać i NIE DOJEŚĆ". To chyba
> nie wymaga komentarza.

a moze sam wymyslisz jakies Haslo ktore moglo by zachecic do pomocy przy organizacji albo lepiej sam pomozesz przy organizacji

> Po piąte koledzy którzy tu zażarcie stanęli w obronie imprezy
> piszą o 5zł podwyżki, zapominając że wpłata np. po 13.10 (gdzie
> bardzo dużo osób zapisuje się kilka dni przed imprezą lub przed
> nią samą) wynosi 60zł!

tu sie jak najbardziej zgadzam z organizatorami o tak drastycznym podniesieniu wpisowego!! trzeba pamietac ze o ile mapy i naklejki mozna dodrukowac to o tyle z numerami i kartami startowymi tak latwo nie jest. a trzeba pamietac takze ze lepiej miec wszystko wczesniej przygotowane niz przygotowywac na ostatni chwile. inna sprawa to na imprezach BnO oplata startowa po terminie wzrasta o 50% !!!!

> Po szóste jeśli już ktoś poruszył temat opieki medycznej
> 24h...Za którymś razem gdy prosiłem o zwykłą (tak mi się
> przynajmniej wydawało) igłę do przebicia pęchęrza na stopie,
> usłyszałem że TAKIM SPRZĘTEM owi ratownicy nie dysponują. Aż
> strach pomyśleć co by było gdyby trzeba kogoś autentycznie
> ratować.

coz i tu mysle ze bys sie nie zawiodl, a co do tej nieszczesnej igly to pamietaj ze sa dwie szkoly postepowania z odciskami. jedna mowi ze trzeba przebijac druga ze zostawic i wszystko zalezy na jaki zespol sie trafi
Ale ty upierdliwy koleś !!! Sama bawie sie w organizacje tego rajdu i wiem np. ile kosztuja materialy biurowe niezbedne to pracy ! Ludzie od czwartku wieczora pracuja aby wszystko dopiac na ostatni guzik a Ty marudzisz ze wpisowe zawysokie ??? A widziales ostatnia szkole w jakiej byla baza? Nowiutka i czysciutka - myslisz ze to nie kosztuje ???!!! A co do zarabiania na organizacji to wiekszosc ludzi (i to wcale nie dzieciakow ze szkoly) robi to za darmo albo naprawde jakas drobna kase. Owszem sa osoby ktore dostaja wiecej ale patrzac na to jaki wklad maja w organizacji to i tak malo !!!
Jakos mi nie zal ze ostatni raz startujesz bo to znaczy ze nie rozumiesz ducha tej imprezy !! Z pozdrowieniami dla wszystkich !!
No dobrze, ale przy obecnych frekwencjach i wysokości wpisowego, jak by nie liczyć uzbiera się co najmniej ze TRZYDZIEŚCI TYSIĘCY złotych. To jest naprawdę dużo kasy, nie sądzę, żeby chociaż połowę tego udało się wydać na cele organizacyjne. Mogliby chociaż jakieś porządniejsze żarcie dawać po imprezie.

T.Ż.
Chociaż z tym żarciem to kiepski pomysł, bo gęb z kolei też dużo...

T.Ż.
Jeśli chodzi o opiekę medyczną to nie raz na Harpaganie wyjeżdżała już karetka i nie zdarzyło się alby zawiedli. Poza tym uświadom sobie że są do lekarze i ratownicy którzy przyjechali ratować w razie potrzeby ludzkie życie a nie przebijać pęcherze. Kup lepiej sobie lepsze buty i nie zawracaj tyłka pęcherzami. Poza tym przygotowania do rajdu to nie jest ostatnie 3 dni przed tylko dobre 2-3 miesięcy. Masa jeżdżenia, szukania, latania, załatwiania, etc. Stań kiedyś po naszej stronie to zobaczysz jak to wygląda, policz jeszcze koszta paliwa przed te 3 miesiące to Ci wyjdzie ile kasy na co idzie. Poza tym co to za głupi temat ?? To nie jest ino z okręgowego PTTK tylko jedna z największych imprez w kraju.

Pozdrawiam PS. Pierwsze nazwiska możecie już odszukiwać na listach startowych.
Do "TR"
Pochwal się co zorganizowałeś.
Ilość uczestników i koszty.
Ja wiem za co płacę, idę trzeci raz(obym tym razem przeszedł) i wiem, czego się spodziewać.
Pozdrawiam organizatorów!!!!!!!
Kilka lat temu można było jeszcze wypominać organizatorom, że wpisowe jest wysokie, bo ludzie mało zarabiają. Obecnie jest to trochę niepoważne, gdyż przychód na tej imprezie wynosi tyle, ile można nawet w trzy "dobre" miesiące zarobić na Zachodzie. W tym wypadku powinniśmy się cieszyć, że jeszcze komuś się chce organizować Harpa, gdy ewentualny zarobek jest śmieszny, zważywszy na odpowiedzialność i ilość pracy, jaka się wiąże z organizacją takiej imprezy.

Poza tym na różne rzeczy towarzyszące startowi w Harpie każdy uczestnik wydaje kilka razy tyle, ile na wpisowe. Mnie już zeszły ponad dwie stówy, a jeszcze zastanawiam się, czy nie kupić dobrej czołówki. No i minimum jeszcze dojdzie dojazd - kolejne 80 zł.

Wkurzonym można było być, gdy chyba ze dwa lata temu wpisowe na jakiś maraton w Polsce wynosiło minimum 100 zł. To było niepoważne ;-)

Pozdrawiam i do zobaczenia na starcie,
Japco
No to zgodnie z tym czego się spodziewałem wypowiedzieli się na razie w zdecydowanej większości sami klakierzy (oprócz jednego kolegi który sobie uświadomił wielkość kwoty z samego wpisowego).
Nie będę tu się chwalił osiągnięciami jak mnie ktoś próbował sprowokować (chociaż miałbym czym), bo nie moim zamiarem było wywoływanie wojny ideologicznej czy "podkopywanie konkurencji".
Chciałbym tylko, żeby osoby obiektywne i bezstronne na tym forum uwierzyły, że wiem o czym mówię.
Wpisowe i tak będzie jakie jest. Chodziło mi tylko o to, żeby organizatorzy sobie uświadomili, że to widać...
I nie zamierzam wyjeżdżać na Zachód żeby zarobić na wpisowe na Harpagana ;) (chociaż w moim przypadku to 1/20 miesięcznego wynagrodzenia netto)
pozdrawiam
A nawet jeśli na tym zarabiają, to co? Żal tyłek ściska?:] Gadasz jak typowy Polak - bo niestety nasi rodacy to już takie typy są... Malkontencie - daj se luz;)

I wiesz... Jeśli mi cena czegoś tam nie odpowiada, to nie kupuję/nie korzystam z usługi... Ot... Takie moje konsumenckie prawo;]

Poza tym zażądaj umieszczenia PITów orgów na stronie harpagana;) Bo jakże to tak? Człowiek się dla mnie męczy, poświęca czas i jeszcze - o zgrozo, żąda ADEKWATNYCH pieniędzy? Być nie może! Przecież mi się należy - i to dwukrotnie taniej!!;]

Faktycznie... Żenujący temat:]
w sumie to prywatna impreza a nie państwowa nagonka. Szef rządzi i żąda tyle ile uzna za sluszne. Albo sie zgadzamy za tyle a tyle spac na podlodze albo nie. To wolny kraj! masz wybór!
Z drugiej strony ile to ludzie potrafia zapłacić zeby sie dać zamęczyć i sponiewierac itd - na pewno wiecej niz wpisowe na harpie. Po prostu mniej niz zwykle w wozku w hipermarkecie i na harpa bedzie.
Jakby dobrze policzyć to taki Harpagan jest dla elit (elitarnych pasjonatów). Nie walczymy o żadne finansowe nagrody, prawie umieramy na trasie a do tego średnio licząc musimy wysupłać ze dwie stówy na sam start nie licząc butów, ubrania i sprzętu, a tylko dojazd, żarcie itp.

Wpisowe przy tym to tylko drobna kasa, którą ja (i pewnie większość z Was) z przyjemnością oddajemy ludziom, którym się chce ciężko pracować abyśmy my mogli nałapać endorfin na trasie i w masochistycznym transie zasuwać do mety. Takie rzeczy mogą sprawiać przyjemność tylko specyficznym ludziom a już na pewno nie typowym Polakom, którzy tylko by narzekali i narzekali...

Pozdrawiam wszystkich Orgów - wpisowe jest ok!
15zł obiadek+30zł nocleg+inne wydatki=60-70zł dziennie.
Tyle kosztuje średnio dzień na wyprawie.
A na Harpie dochodzi do tego satysfakcja-BEZCENNA;-)
Yes, yes, yes . Wpisowe nie zabija wysokością . Mówienie ,że z powodu wysokości wpisowego , ktoś nie startuje, to nie tylko prowokacja polityczna , ale i p............e w bambus . Howgh !
no i zrobiło się jak na wiecu pro-PISowskim ;)

dla kolegów 60zł to mało więc proponuję jeszcze podwyższyć (ale od następnej edycji jeśli można :).

pozdr. i do zobaczenia na starcie :)