Widok
wysypisko śmieci zgrożenie dla mieszkańców Gdyni ???
Czy ktoś może coś powiedzieć o wysypisku śmieci w Łężycach.
Oglądałam jakiś protest w telewizji mieszkańców, prawdopodobnie mają pobudować olbrzymie wysypisko nad naszymi głowami w odległości 2 km od Pustek Cisowskich - miliony ton śmieci.
to które jest wiem że mocno śmierdzi , czułam jak jechałam kiedyś do Koleczkowa coś w tym musi być. Niech mi ktoś odpowie
Oglądałam jakiś protest w telewizji mieszkańców, prawdopodobnie mają pobudować olbrzymie wysypisko nad naszymi głowami w odległości 2 km od Pustek Cisowskich - miliony ton śmieci.
to które jest wiem że mocno śmierdzi , czułam jak jechałam kiedyś do Koleczkowa coś w tym musi być. Niech mi ktoś odpowie
Mieszkam tu 5 lat i może kilka razy dało się wyczuć słaby zapach metanu. Oczywiście, że lepiej, żeby nie było go wcale, a z pomysłu powiększania wysypiska nikt w okolicy nie będzie zadowolony, ale nie dajmy się zwariować. Lokalizacja naszej dzielnicy sprawia, że jest to bardzo ładne i przyjemne miejsce do życia.
Poczekajcie jeszcze trochę to przez satelitę bedziecie oglądać te śmieci na Łężycach, a chwilkę później gołym okiem ponad linią lasów bo przewidziane jest min. 27m. ponad linię gruntu usypisko, gdzie miejscowość leży ponad całym małym i duzym trójmiastem. Smród a co za tym idzie rózne ciekawe i niesłabo trujące gazy będzie niebawem czuć wszędzie, a wszystko dzięki KORUPCJI- nikt w tej miejscowości nie liczy się z jej mieszkańcami (a zwłaszcza gmina), rządzi tam kasa i jej przedstawiciel "królowa sabinowego wzgórka" prezes Ekodoliny (co to za nazwa?! EKO?!). Radni którzy reprezentować mieli ludzi pracują dla Ekodoliny, pracownicy są tam zastraszani i podpisują listy że im pasuje ten pseudoekologiczny bałagan. Nie wspomnę tu o ZANIECZYSZCZENIACH jakie to wszystko niesie ze sobą!!! Kasa pobrana jest z Unii Europejskiej i teraz trzęsą portkami że jak się nie uspokoi to trzeba będzie to zwrócić, bo lokalizacji było kilkadziesiąt i na skutek KASY i INTERESÓW wybrano najgorszą możliwość.
"Aleksander", nie miałeś przypadkiem wtedy grochówki na obiad ?
Mieszkam w okolicy Pustek od 40 lat i nigdy nie czułem podejrzanego zapachu.
Bardziej powinni obawiać się , jeśli już , mieszkańcy Łężyc i okolic. Bo do Pustek jest daleka droga i dzieli wysoka góra porośnięta wysokim lasem .
Więc ta ewentualność Pustkom na pewno nie zagraża.
Mieszkam w okolicy Pustek od 40 lat i nigdy nie czułem podejrzanego zapachu.
Bardziej powinni obawiać się , jeśli już , mieszkańcy Łężyc i okolic. Bo do Pustek jest daleka droga i dzieli wysoka góra porośnięta wysokim lasem .
Więc ta ewentualność Pustkom na pewno nie zagraża.
wysypisko śmieci zgrożenie dla mieszkańców Gdyni ???
Wysypisko w Łężycach, nie jest do końca wysypiskiem, ale zaawansowaną technologicznie instytucją utylizacji odpadów. Bardzo nowoczesna. A zapachy są zniwelowane w granicach możliwości.
Co do wszechogarniających 'dziwnych zapachów', to litości- w świecie, w którym mamy tyle spalin i zanieczyszczeń, nie powinno to aż tak dziwić. Może gdyby było więcej takich miejsc, jak Ekodolina, nie mielibysmy tylu problemów z kiepską kondycją naszej przyrody.
Co do wszechogarniających 'dziwnych zapachów', to litości- w świecie, w którym mamy tyle spalin i zanieczyszczeń, nie powinno to aż tak dziwić. Może gdyby było więcej takich miejsc, jak Ekodolina, nie mielibysmy tylu problemów z kiepską kondycją naszej przyrody.
Może nie wszystko, ale sporo materiałów zgromadzonych na temat Eko Doliny i jej oddziaływania na nas wszystkich jest na tej stronie http://tv10-gdynia.cba.pl/?cat=1
Jestem Radnym Cisowej od ponad roku zajmuje się sprawą wysypiska śmieci w Łężycach. Obecnie są zbierane podpisy pod projektem uchwały obywatelskiej w sprawie wysypiska, przesyłam link można się zapoznać z dokumentem http://tv10-gdynia.cba.pl/?p=1199 jeżeli ktoś z państwa chce złożyć podpis to proszę o kontakt troka.krzysztof@gmail.com
dodam tylko, że do tej pory podpisy złożyło 1.5 tyś mieszkańcu Gdyni i mimo, że to wystarczy zbieramy nadal aby głos w tej sprawie był bardzo mocy.
Jestem Radnym Cisowej od ponad roku zajmuje się sprawą wysypiska śmieci w Łężycach. Obecnie są zbierane podpisy pod projektem uchwały obywatelskiej w sprawie wysypiska, przesyłam link można się zapoznać z dokumentem http://tv10-gdynia.cba.pl/?p=1199 jeżeli ktoś z państwa chce złożyć podpis to proszę o kontakt troka.krzysztof@gmail.com
dodam tylko, że do tej pory podpisy złożyło 1.5 tyś mieszkańcu Gdyni i mimo, że to wystarczy zbieramy nadal aby głos w tej sprawie był bardzo mocy.
Eko dolina to już nie jest to samo co kiedyś.
Kiedyś tony śmieci zasypywane były pod ziemią co tworzyło tak zwaną ekologiczną bombę, w eko dolinę zostały zainwestowane duże pienądze żeby stała się eko jest to jedna z najnowocześnieszych przetwornia odpadów wszysko jest segregowane i oddawane do przeróbki wtórnej albo poprostu utylizowane więc pretensje do ewntualnych zapachów można mieć do tych co kiedyś tam SKŁADOWALI śmieci
Kiedyś tony śmieci zasypywane były pod ziemią co tworzyło tak zwaną ekologiczną bombę, w eko dolinę zostały zainwestowane duże pienądze żeby stała się eko jest to jedna z najnowocześnieszych przetwornia odpadów wszysko jest segregowane i oddawane do przeróbki wtórnej albo poprostu utylizowane więc pretensje do ewntualnych zapachów można mieć do tych co kiedyś tam SKŁADOWALI śmieci
Zacytuję tylko jeden z listów jaki dostaje, a proszę mi wierzyć jest ich coraz więcej.
Witam, dziejsza noc oraz poranek (co było dalej nie wiem, wyjechałam do pracy) ponownie nie dawały spać mieszkańcom Leśnego Osiedla w Łężycach - powód oczywiscie ten sam - ODORY I SMRODY z EKO DOLINY;
Czy to możliwe aby aż tak długo ta "wspaniała" maszyneria była popsuta ???????!!!!!!!!!!!!!!!!
W dalszym ciągu ŻĄDAM aby EKO DOLINA ZAMYLAŁA się z WŁASNYMI SMRODAMI NA WŁASNYM TERENIE !!!!!!!!!!! Jeśli nie panuje nad tym co wydziela, prosze o wstrzymanie pracy zakładu.
Beata Parczewska
Łężyce
Witam, dziejsza noc oraz poranek (co było dalej nie wiem, wyjechałam do pracy) ponownie nie dawały spać mieszkańcom Leśnego Osiedla w Łężycach - powód oczywiscie ten sam - ODORY I SMRODY z EKO DOLINY;
Czy to możliwe aby aż tak długo ta "wspaniała" maszyneria była popsuta ???????!!!!!!!!!!!!!!!!
W dalszym ciągu ŻĄDAM aby EKO DOLINA ZAMYLAŁA się z WŁASNYMI SMRODAMI NA WŁASNYM TERENIE !!!!!!!!!!! Jeśli nie panuje nad tym co wydziela, prosze o wstrzymanie pracy zakładu.
Beata Parczewska
Łężyce
Faktem jest , że od czasu do czasu fetor zalatuje ale ... z portu !
Tak , tak. Wszystko zależy , co przeładowują na statki lub ze statków , oraz z której strony wiatr wieje.
Dawniej , gdy port gdyński pracował na wysokich obrotach , codziennie kilka statków stało na redzie portu , oczekując na wejście. Wtedy smród z portu szedł na całą Gdynię znacznie częściej . Zwłaszcza gdy był przeładunek skór bydlęcych , nawozów i innych smrodliwych towarów. Dobrze pamiętam te czasy.
Tak , tak. Wszystko zależy , co przeładowują na statki lub ze statków , oraz z której strony wiatr wieje.
Dawniej , gdy port gdyński pracował na wysokich obrotach , codziennie kilka statków stało na redzie portu , oczekując na wejście. Wtedy smród z portu szedł na całą Gdynię znacznie częściej . Zwłaszcza gdy był przeładunek skór bydlęcych , nawozów i innych smrodliwych towarów. Dobrze pamiętam te czasy.
ludzie kupili domy/mieszkania przy samym wysypisku i pretensje do świata. Mniej śmieci produkujcie to będzie łatwiej ;) w bzdury smrodu nie uwierzę, mam rodzinę w Łężycach. Nikt nie narzeka. Osobiście mieszkałam na Chylońskiej i nigdy nie czułam niby smrodu z Łężyc bo nie ma takiej możliwości. Jak ktoś słusznie zauważył wiatr zazwyczaj wieje z zachodu, poza tym las w koło, Długa Góra. Daaawno temu jako dziecko bylam na wysypisku w Łężycach i porównując co bylo kiedyś a teraz to niebo a ziemia ;)