Widok
wywóz śmieci od 1 lipca
witam, znane już są stawki za wywóz śmieci w Baninie i tak od 1 lipca 2013 zapłacimy -----
Stawki za śmieci niesegregowane:
1. dla gospodarstwa domowego liczącego 1 osobę 20,00 zł miesięcznie,
2. dla gospodarstwa domowego liczącego 2 osoby 40,00 zł miesięcznie,
3. dla gospodarstwa domowego liczącego 3 osoby 60,00 zł miesięcznie,
4. dla gospodarstwa domowego liczącego 4 osoby lub więcej osób 70,00 zł miesięcznie.
Stawki za śmieci zbierane w sposób selektywny:
1. dla gospodarstwa domowego liczącego 1 osobę 13,00 zł miesięcznie,
2. dla gospodarstwa domowego liczącego 2 osoby 26,00 zł miesięcznie,
3. dla gospodarstwa domowego liczącego 3 osoby 39,00 zł miesięcznie,
4. dla gospodarstwa domowego liczącego 4 osoby lub więcej osób 43,00 zł miesięcznie.
A teraz ja się pytam:
1/ kto zapewni pojemniki na te śmieci? w Castoramie pojemnik 120 l kosztuje 200 zł to spory wydatek, zwłaszcza, że teraz dzierżawimy je
2/ jak będzie wyglądała segregacja ? szkło, plastik, papier - wszystko osobno? to plus mokre daje 4 pojemniki! kto chce mieć 4 pojemniki przed domem!!!!
3/ jak często będą te śmieci wywożone?
Czy gmina Żukowo zorganizuje jakąś akcję informacyjną? Na razie to tylko o kasie była mowa!!!
Jeżeli macie jakieś ciekawe informacje w tym temacie - piszcie.
Stawki za śmieci niesegregowane:
1. dla gospodarstwa domowego liczącego 1 osobę 20,00 zł miesięcznie,
2. dla gospodarstwa domowego liczącego 2 osoby 40,00 zł miesięcznie,
3. dla gospodarstwa domowego liczącego 3 osoby 60,00 zł miesięcznie,
4. dla gospodarstwa domowego liczącego 4 osoby lub więcej osób 70,00 zł miesięcznie.
Stawki za śmieci zbierane w sposób selektywny:
1. dla gospodarstwa domowego liczącego 1 osobę 13,00 zł miesięcznie,
2. dla gospodarstwa domowego liczącego 2 osoby 26,00 zł miesięcznie,
3. dla gospodarstwa domowego liczącego 3 osoby 39,00 zł miesięcznie,
4. dla gospodarstwa domowego liczącego 4 osoby lub więcej osób 43,00 zł miesięcznie.
A teraz ja się pytam:
1/ kto zapewni pojemniki na te śmieci? w Castoramie pojemnik 120 l kosztuje 200 zł to spory wydatek, zwłaszcza, że teraz dzierżawimy je
2/ jak będzie wyglądała segregacja ? szkło, plastik, papier - wszystko osobno? to plus mokre daje 4 pojemniki! kto chce mieć 4 pojemniki przed domem!!!!
3/ jak często będą te śmieci wywożone?
Czy gmina Żukowo zorganizuje jakąś akcję informacyjną? Na razie to tylko o kasie była mowa!!!
Jeżeli macie jakieś ciekawe informacje w tym temacie - piszcie.
Pojemników będzie 5. Brązowy-mokre pojemnik na zmieszane-suche Zielony- szkło Niebieski-papier Żółty-tworzywa sztuczne oczywiście czytam to z ulotki którą dostałam w zeszłym roku .ulotka ta jest na stronie http://www.zukowo.pl w zakładce odpady komunalne.
kurde ja jestem jakaś niekumata. jeżeli będę segregowała śmieci to płacę za 3 osoby 39 zł tylko??? czy 39+60? bo z góry założą że część śmieci będzie niesegregowana? czy po prostu jak zadeklaruję że nie segreguję to 60 będę tylko płaciła?
masakra 5 śmietników??? i co mokre, suche (suche posegregowane? czy nieposegregowane?) papier plastik szklo.?????? nie kumam
masakra 5 śmietników??? i co mokre, suche (suche posegregowane? czy nieposegregowane?) papier plastik szklo.?????? nie kumam
oblukałam tą ulotkę - polecam dowiedziałam się że nie każde szkło to szkło które można wrzucić do pojemnika szkło :/ tak samo z papierem ;/ no masakra. przeraża mnie te 5 pojemników, dobrze że właśnie jestesmy na etapie planowania podjazdu, płotu itp. to sobie jakoś to ogarniemy ale zmiescić teraz 5 pojemników w miejscu gdzie ktoś ma 2? albo jeden? maskara ;/
tez widziałem ta ulotkę - i właśnie - co będzie w przypadku, gdy nastąpi jakaś pomyłka w segregacji-to nie wezmą odpadów ? bo to tak wygląda, ze trzeba będzie stać nad śmieciami z ta ulotka i patrzeć co gdzie wrzucać..wychodzi na to ze segregacja zajmie dużo czasu- wiec lepiej będzie zapłacić więcej i niesegregowac...
wywóz śmieci od 1 lipca należy wypowiedzieć dotychczasowe umowy
Nowe stawki wejdą w życie z końcem czerwca 2013 roku.
Należy wypowiedzieć dotychczasowe umowy najpóźniej do końca marca 2013
(trzy miesięczny okres wypowiedzenia) z aktualnym odbiorcą naszych odpadów,
aby w lipcu nie płacić za śmieci podwójnie - raz Gminie, drugi raz dotychczasowemu odbiorcy
Należy wypowiedzieć dotychczasowe umowy najpóźniej do końca marca 2013
(trzy miesięczny okres wypowiedzenia) z aktualnym odbiorcą naszych odpadów,
aby w lipcu nie płacić za śmieci podwójnie - raz Gminie, drugi raz dotychczasowemu odbiorcy
dlaczego na stronie żukowo.pl nie ma żadnych dalszych informacji o wywozie śmieci od lipca????? kto dostarczy nowe kubły na śmieci jak obecny odbiorca śmieci zabierze obecne ????? będzie trzeba zlożyć deklarację co do liczby osób mieszkających i sposobu segregacji śmieci - w jakiej formie?? do kiedy?? ktoś coś wie?? ktoś coś słyszał??
W formularzu do wypełnienia na temat śmieci jest rubryka w której każdy ma się zobowiązać do zaopatrzenia w kubły-tak ja to zrozumiałem. Cały formularz jest bardziej skomplikowany niż PIT. Na razie wstrzymałem się z jego wypełnianiem i czekam na jakieś oficjalne info. w każdym razie formularz trzeba oddać w Kartuzach podobno do końca kwietnia-MASAKRA!!!!!
W jakich Kartuzach????!!!!! Na tym terenie za śmieci odpowiedzialny jest UG Żukowo. Dzwoniłam tam dzisiaj. W pojemniki będzie można się zaopatrzyć samemu- zgodnie z ustawą powinniśmy mieć własne, lub dzierżawić od firmy wywożącej śmieci- tak w przetargu zażyczyła sobie gmina. Czy będzie za dzierżawę dodatkowa opłata tego nie wiadomo. Jeżeli chodzi o deklarację UG Żukowo jeszcze ich nie wysłał więc skąd je masz????? Ludzie nie siejcie plotek!!!!! A przy okazji ino znajdziecie w darmowej gazetce p.t. "Wieści z magistratu"