Widok

z jaką datą powinna być podpisana umowa po zrobieniu badań wstępnych.

Dzień dobry,
chciałabym dowiedzieć czy jest jakiś przepis mówiący kiedy pracodawca powinien podpisać umowę z pracownikiem po dostarczeniu przez pracownika badań okresowych - wstępnych dopuszczających do stanowiska.
30 kwietnia miałam badania okresowe - wstępne, lekarz wydał orzeczenie (pozytywne). z jaką datą powinna być podpisana umowa? czy z datą 1 maja czy z inną? czy jest jakiś przepis dotyczący tej sytuacji?
z góry dziękuję za odpowiedź
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest taki przepis a badania lekarskie nie mają z tym nic wspólnego bo to osobna kwestia.
Umowa powinna zostać podpisana przed podjęciem pracy, najpóźniej w dniu podjęcia przez pracownika pracy. Art 22 par1 i 26 kodeksu pracy. Data podpisania umowy a dzień rozpoczęcia pracy nie muszą być tym samym dniem.

Badania okresowe i wstępne to nie to samo. Okresowe robi się w okresie zatrudnienia, czyli jesteś już pracownikiem i skończyły Ci się badania. Wstępne to badania przed podjęciem zatrudnienia i do takich badań nie jest ci potrzebna umowa. Umowę o pracę podpisujesz w pierwszy dzień jej podjęcia, przynajmniej teoretycznie.

Inne tematy z forum Praca

Portal z opiniami o pracownikach. (97 odpowiedzi)

Dzisiaj natknąłem się na taki artykuł:...

Stres w pracy (35 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

Ile za sprzątanie? (56 odpowiedzi)

Wiem, że taki watek się pojawiał kilka razy, ale dość dawno. Chciałbym wiedzieć, ile zapłacić za...

do góry