Widok

zakup mieszkania

Witam
Z żoną planujemy przeprowadzke do Gdańska i chcemy prosić o jakies opinie odnosnie zakupu mieszskania. tzn na jakim osiedlu najlepiej, ile za metr trzeba zapłacic, moze byc do kapitalnego remontu, nie musi tez byc samo centrum lub jakies bardzo "modne osiedle ( 35 m2 sa po 300 tys ale sa tez po 170 tys), no i oczywiscie jakie sa np sektor bankowy (anality) z małym stażem :)))

z gory dziekuje za pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a co sadzicie otakiej inwestycji jak kamienica janowska w gdyni http://dom.gratka.pl/deweloperzy/tresc/inwestycja/2-57025-1-kamienica-janowska.html?w=d9a9ad803f6ad1f0&s=7 ???
podbijam
jak gdańsk to dzielnice przymorze,żabianka,wrzeszcz,ale tylko przy głównych ulicach.są tam stare i nowe budownictwa.te dzielnice mają największe zainteresowanie pod względem lokalizacji ,cen,no i oczywiście kupna oraz najmu.odradzam stogi,przeróbkę ,nowy port,letniewo.ja kupiłam rok temu pod wynajem kawalerkę na przymorzu w ''falowcu''9 piętro i na brak zainteresowania nie narzekam
i jeszcze jedno.za metr trzeba liczyć 6000-7000zł.jest dużo okazji cenowych.polecam strony :gratka.pl,trader.pl,trójmiasto.pl,mls.pomorze,lub gazeta anonse.pl
Fakt ze Przerobka czy Letnica to nie sa ciekawe miejsca do zamieszkania.Natomiast jako ciekawe wymienione przez kogos Zabianka czy Przymorze?Z calym szacunkiem sa to osiedla z wielkiej plyty,i wiele osob nie chce mieszkac w blokach,wystarczy popatrzec ile osob z tych dzielnic wynosi sie na obrzeza,w strone dzielnic poludniowych.Rownie dobrze mozna polecic Niedzwiednik czy Morene albo Chelm.Tez blokowiska ale mlodsze i tez maja dobra infrastrukture.Nie wiem jak wyglada rynek wynajmu,ale nie znam nikogo kto by chcial kupic mieszkanie z falowcu,a juz tym bardziej kawalerke na 9 pietrze...Jedyne co moze skusic to cena,znacznie nizsza niz w innych lokalizacjach.
JA MIESZKAM W DOMKU JEDNORODZINNYM NA OBRZEŻASZ MIASTA ,ALE KUPIŁAM MIESZKANIE POD WYNAJEM NA PRZYMORZU I JESTEM ZADOWOLONA,MORZE, SKLEPY,SZKOŁY ,WSZYSTKO JEST NA MIEJSCU NO I BLISKO DO SOPOTU.A MORENA CO MOŻE ZAPROPONOWAĆ OPRÓCZ KORKÓW CZY WYSOKICH CZYNSZÓW?MC DONALDA
Człowieku! Zastanów się 3 razy zanim wydasz na siebie wyrok.
Piszesz, że przyjeżdżasz do Trójmiasta dopiero. Skąd wiesz, że będzie tutaj dla Ciebie praca? Skąd wiesz, że będziesz w stanie zapewnić z pracy jaką znajdziesz 30 lat płacenia kredytu. Nie lepiej najpierw przyjechac, powynajmować, poznać miasto i wtedy decydowac?
Ja jestem na tym etapie, mieszkam tutaj dopiero rok, mialo być super, dobra kasa, a po roku ja zaczynam myśleć o innym mieście, bo jednak wcale tak super nie jest! Kasa średnia, mieszkania drogie!

Decyzja należy do Ciebie.

Przymorza nie polecam. Pełno ludzi, blokowisko, główną ulicą zamiast 50-60km/h jedziesz 40 bo jakis emeryt w Tico się wlecze.
W piątek idziesz do reala po browar to musisz stac w kolejce, bo takich jak ty jest setki, wszędzie tłumy itd.

Ja bym polecał bardziej Gdynie. Fajne osiedle to Sokółka, zdala od tłumów, nowe budownictwo, mało emerytów-społeczniaków.

P.S. Co do drugiej cześci Twojego posta, rozumiem, że pytasz o wynagrodzenie analityka w banku. Bys musial bardziej doprecyzowac, myślę, że stawki zaczynają się od 2500-2800 brutto w górę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co do Kamienicy Janowskiej.

Według mnie trochę wypiździejewo. Dosyc daleko do centrum Gdyni, o Gdańsku nie wspominam. Okolica niezbyt ciekawa, no i to nie kamienica tylko najzwyklejszy blok do tego dosyć blisko torów kolejowych i dookola pelno starych bloków.

Zaleta, to bliskosc stacji SKM i cena. Nie wiem jak z jakością developera Targo, bo to chyba oni budują.
Zapytam z ciekawości, jaką masz stopę zwrotu z tego wynajmu?
popieram opinię, do tego jak przyjedziesz to zjedziesz miasto parę razy i sam będziesz wiedział co Ci się podoba, to poważna decyzja.
np. bliskość TPK
przy okazji szerokim łukiem omijaj też dolne miasto i orunię dolną. Tu na pewno nie warto mieszkać - bandytyzm.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do xXx widzę że sugerujesz się opinią sprzed 15-20 lat dotyczących Dolnego Miasta i Orunii Dolnej więc nie mów czy warto tam mieszkać czy nie bo podejrzewam , że raczej tam nie mieszkałeś...A co do bandytyzmu porozmawiaj z ludźmi z nowych osiedli gdzie właśnie mieszka dużo młodzieży też Ci każdy powie że tam jest bandytyzm bo np. okradają piwnicę , niszczą klatki itd. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
litości to raczej nie ci z nowych osiedli co wydali na mieszkanie tam kilkaset tyś zł kradną po piwnicach.
Co do dolnego miasta i oruni dolnej jestem nieprzejdenany w swojej opinii. Mieszkam w gda prawie 30lat mam mase znajomych w policji, budowlanc. Sorry ale wiem co się dzieje na mieście.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przy czym nie mówię że nie zmieniło się na plus w stosunku do lat 90, zwłaszcza pierwszej połowy kiedy z ludzi wyszła dzicz i zezwierzęcenie.

Jeśli jednak porównujesz łąkową do nowych dzielnic to masz nie po kolej w głowie. Być może za 20lat i jeśli będzie rewitalizacja będzie to w miarę normalne miejsce.

W każdym razie dla nowych w 3city to jest bardzo ZLA miejscówka, chyba że wygląda jak Pudzian.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
MIESZKANIE JEST KUPIONE DLA MOJEJ CÓRKI,WYNAJMUJĘ JE NA OKRES 5 LAT DOPÓKI DZIECKO NIE BĘDZIE CHCIAŁO SIĘ PRZEPROWADZIĆ ,USAMODZIELNIĆ LUB ŻEBYM NIE MUSIAŁA JEJ WYNAJMOWAĆ MIESZKANIA W ZWIĄZKU Z NAUKĄ W TRÓJMIEŚCIE.DAŁAM ZA MIESZKANIE 125000 (30M2)REMONT OK 10000.WYNAJMUJĘ ZA 1000-90 PODATEK DO US .PRZEZ OSTATNI ROK 11000.MYŚLĘ ŻE WARTO
Przy takiej kalkulacji to na pewno warto.
Najlepiej wybrać okolice osowy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
i stac na spacerowej 1,5h w korku w drodze do/z pracy :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (45 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

dobry i tani projekt domu (20 odpowiedzi)

gdzie najlepiej kupić lub zamówic projekt domu? macie jakieś doświadczenia i wskazówki?

Gecco Deweloper (12 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

do góry