Widok
zaproszenie dlla ksędza
dziewczyny, mam problem z zaproszeniem, a w zasadzie jesgo sformułowaniem;)
biorę ślub w wiejskim kościele, wesele jest również w tej samej miejscowości. wybraliśmy ten kościół nie z powodów sentymentalnych, tylko raz że nam się podobała wizja ślubu w małym wiejskim kościółku a dwa że tamtejszy "dom weselny" bardzo nam odpowiadał. właścicielka hotelu podpowiedziała nam, że jest tam taki zwyczaj że Pary zapraszają proboszcza, wikariusza i organistę na przyjęcie weselne. i tu mam problem, bo ja z checią ich zaproszę, tylko jak mam napisać na zaproszeniu?? "serdeczne zapraszamy na uroczystość zawarcia związku..." ?? przecież to właśnie proboszcz będzie na ślubie prowadził mszę a organista grał...z kolei na samo wesele?? jak byście wybrnęły?? dodam, ze samo słowne zaproszenie nie wchodzi w grę.. musi być wydrukowane;) właścicielka hotelu mówi, żeby dać takie jak wszystkim również na ślub ale sama nie wiem
biorę ślub w wiejskim kościele, wesele jest również w tej samej miejscowości. wybraliśmy ten kościół nie z powodów sentymentalnych, tylko raz że nam się podobała wizja ślubu w małym wiejskim kościółku a dwa że tamtejszy "dom weselny" bardzo nam odpowiadał. właścicielka hotelu podpowiedziała nam, że jest tam taki zwyczaj że Pary zapraszają proboszcza, wikariusza i organistę na przyjęcie weselne. i tu mam problem, bo ja z checią ich zaproszę, tylko jak mam napisać na zaproszeniu?? "serdeczne zapraszamy na uroczystość zawarcia związku..." ?? przecież to właśnie proboszcz będzie na ślubie prowadził mszę a organista grał...z kolei na samo wesele?? jak byście wybrnęły?? dodam, ze samo słowne zaproszenie nie wchodzi w grę.. musi być wydrukowane;) właścicielka hotelu mówi, żeby dać takie jak wszystkim również na ślub ale sama nie wiem
ja tez zapraszałam księdza który też ma prowadzic ceremnię. Daliśmy mu normalne zaproszenie na slub i wesele tak jak dla reszty gości z wypisanymi danym Ks.... .... Uśmiechnął się, nie obraził. Ale To jest ksiądz którego bardzo dobrze znam. Myślę że gdyby był to ktoś mniej dla mnie znany to zrobiłabym "zaproszenie" z normalną prośbą o udzielenie Sakramentu Małżeństwa w tym dniu i o tej godzinie a pod tym zaproszenie na przyjęcie weselne.
Ja pozostałabym przy zwykłym zaproszeniu. Sama zapraszałam dwóch księży na ślub i wesele. Ślubujecie sobie miłość Wy podczas uroczystości zaślubin przed Bogiem i pragniecie by cały Kościół się włączył. Nie ślubujecie przed księdzem. Ksiądz jest pośrednikiem, nie ma żadnego nietaktu aby zaprosić Go na ślub, a że dodatkowo Wam udzieli to nic nie szkodzi.