Widok

Żarówki do samochodu

Czy ważny jest producent czy kupujecie kierując się przede wszystkim ceną? Jakie będą najlepsze do standardowej jazdy po mieście (głównie w dzień)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lepiej kierować się opinią, np. żarówki HIR2 do Toyoty od Philipsa za 150zł wytrzymują 6 miesięcy, a żarówki noname za 40zł 2lata, oczywiście trochę różnicy w jakości światła jest ale czy warto przepłacać?
Proste podatki w Belgii i Holandii

Najlepszym wyborem do jazdy dziennej, jeśli pozwala na to konstrukcja reflektora i przepisy, są markowe żarówki LED z homologacją drogową ECE, odpowiednio dobrane do modelu samochodu i kompatybilne z systemem canbus. zapewniają one najlepszą widoczność, trwałość i nowoczesny wygląd, przy jednoczesnym poszanowaniu przepisów prawa. Zawsze na pierwszym miejscu stawiaj legalność i bezpieczeństwo.

Tylne światła to akurat jedna z tych rzeczy, które da się ogarnąć samemu, nawet jak się nie ma dużego doświadczenia. W większości aut wystarczy zdjąć osłonę w bagażniku, odpiąć kostkę i wyjąć oprawkę z żarówką. Czasem może być trochę ciasno, ale generalnie nie jest to nic skomplikowanego. Ważne tylko, żeby mieć dobrze dobraną żarówkę, bo są różne typy niektóre mają podwójną funkcję (np. stop + pozycyjne). Jak nie jesteś pewien, co dokładnie pasuje do twojego auta, to tutaj możesz sprawdzić po modelu: https://autoswiatla.pl/pl/menu/wybierz-rodzaj-zarowki-10611.html Dzięki temu masz pewność, że kupujesz właściwą i nie trzeba będzie wracać do sklepu drugi raz.

Padła mi jedna z tylnych żarówek w aucie i zastanawiam się, czy warto się bawić w wymianę samemu, czy może lepiej oddać to mechanikowi. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale też nie chciałbym płacić za coś, co da się ogarnąć w 5 minut.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
poszukaj sobie testów na necie. Jest trochę tego. Robił je nawet ADAC.
pewnie chodzi o to że w żarówkach które mają bielsze światło np. Nightbreaker jest tzw. filtr niebieski który zmienia parametry światła.
o*****y to czołówka światowa. Jedna z 2-3 firm która się obecnie liczy i jest najbardziej innowacyjna. Masz standardowe żarówki z serii silver ale masz też zaawansowane technologicznie typu Nightbreaker. Bodaj robią też ledy i laserowe żarówki ale te nadal nie są jeszcze popularne.
A mógłbyś zamieścić jakąś fotkę żeby można było zobaczyć jak takie światło wygląda "na samochodzie?"
No i dziś zainstalowałem je w drugim aucie. Kierunkowskazy dzięki temu bardzo ładnie wyglądają. No i parę lat pięknego żółtego światła czeka ;)
Fajne :)
Nie pisałem o żarówkach firmy X z dopiskiem "wyprodukowane dla biedronka" :-)
Nie, takie żarówki od lat są dostępne na rynku:

o*****.pl/o*****_pl/produkty/lampy/oswietlenie-pojazdow-i-rowerow/samochody/zarowki-sygnalowe-do-samochodow/diadem-chrome/index.jsp?productId=ZMP_1033236
~vvti
Z jednej strony podoba mi się twój wpis bo jest rzeczowy, natomiast pierwsza część, hmm delikatnie nie na miejscu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
po pierwsze - co to jest NASSA?

po drugie co w tym dziwnego? Twoja wiedza motoryzacyjna kończy się na PRLu u NRD? o***** Diadem to żarówka, która nie zabarwia odbłyśnika w spoczynku na pomarańczowo, ale świeci pięknym kolorem pomarańczowym. I owszem, ma niebieską bańkę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kuba , niebieskie ale żółte? Jak to możliwe? Ledy o innej częstotliwości czy żarnikowe ale niebieskie szkło a świecące na żółto??? To jakaś nowość?
Niebieskie świecące na żółto ? Jakaś nowość z NASSA ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kieruję się typem żarówki. Każda żarówka H4 jest dokładnie taka sama jak inna H4. Nie kupuję jakiś tanich wynalazków. Zwykłe Tungsram, Varta, o*****, Philips. Jedyne co warto inne kupić to żarówki do kierunkowskazów - nie standardowe malowane na żółto, bo farba z nich schodzi, tylko niebieskie żarówki dające żółte światło - po 6-ciu latach eksploatacji dalej pięknie żółta barwa.
Dokładnie tak.
Mam wrażenie że te serie dla marketów są jakieś trafione. Może i ma napis Philips albo inna znana marka, ale z jakością krucho. Na trzy takie zakupy zwróciłam do sklepu trzy. Szkoda zabawy na instalowanie takiego badziewia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
może być z marketu ale firmowa, z reguły świecą gorzej np za nisko - często diagności nawet nie chcą ustawiać świateł jeżeli usłyszą że kupiona jest żarówka z biedry, kupuj o tkaich parametrach jak producent zalecił nie mocniejsze ! odbłyski w reflektorach często tracą na zastosowaniu mocniejszych
A co za różnica czy z marketu czy nie....ważne, żeby były firmowe a nie jakieś noname.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Motoryzacja

gdzie kupic oc, oraz które najtańsze (41 odpowiedzi)

jakie polecacie oc? bede kupoał niedługo i chciałbym poronac opinie

do góry