Widok

zasiłek rehabilitacyjny

byłam pół roku na zwolnieniu lekarskim po wypadku w pracy, niestety nie jestem jeszcze zdrowa w związku z tym przyznano mi zasiłek rehabilitacyjny, na rok, jaka jest jego wilekość, czy wysokośc jest od czegos zależna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że powinnaś dostać 100% wynagrodzenia
wypadek z pracy to jest chyba faktycznie 100% wejdź na stronę zus odnośnie świadczenia rehabilitacyjnego tam jest to db opisane
Podstawa wymiaru i wysokość świadczenia
Świadczenie wypłacane jest w wysokości 90% wynagrodzenia lub przychodu, które stanowiło podstawę wymiaru zasiłku chorobowego za okres pierwszych 90. dni pobierania świadczenia, a jeśli niezdolność do pracy przypada na okres ciąży (świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia chorobowego) oraz gdy niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową (świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego) - w wysokości 100% tego wynagrodzenia; w pozostałych przypadkach 75%.

Dla celów obliczenia świadczenia rehabilitacyjnego podstawa wymiaru zasiłku chorobowego przyjęta do obliczenia tego świadczenia podlega waloryzacji od pierwszego dnia okresu, na który świadczenie zostało przyznane.
Jeśli jesteś zatrudniona na umowę o prace , pracodawca po 3 m-cach zasiłku może rozwiązać z Tobą umowę o prace, ale wtedy ZUS przejmuje zobowiązania.

życzę powrotu do zdrowia ;)
do góry