Widok

zasiłek tacierzyński w norwegi

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mam do Was pytanko,
chodzi o zasiłek tacierzyński dla mojego męża który jest zatrudniony w Norwegi.
chcialibysmy zrezygnować z mojego zasiłku na rzecz zasiłku męża.
czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Jak sie do tego zabrac? Ile trwa załatwianie tego zasiłku? Gdzie złożyc dokumenty?
Wiem tylko że w Polsce mogę pobrać zasiłek do 6 miesięcy jednak obawiam się że formalności w Norwegi mogą potrwać dłużej i strace taką możliwość. Nie mogę pobrać zasiłku w Polsce i złozyć dokumenty w Norwegi bo urzędy się komunukuja ze sobą i sprawdzają czy żona nie pobiera pieniedzy z Zusu w polsce. Pieniądze są bardzo podobne, jednak w nas czas trwania zasiłku to tylko 20 tyg a tam 3 lata.

Napiszcie proszę co wiecie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
FORELDREPENGER to platny urlop rodzicielski (odpowiednik polskiego macierzynskiego), z ktorego moga skorzystac oboje rodzice. Warunkiem otrzymywania jest posiadanie dochodu* w ciagu conajmniej szesciu z ostatnich dziesieciu miesiecy przed rozpoczeciem okresu zasilkowego.
Zasilek wyplacany jest przez 46 tygodni w wysokosci 100%, albo 56 tygodni w wysokosci 80% indywidualnie wyliczonej podstawy (wyplaty miesiecznej), ograniczonej z gory do 6G*. Osoby zatrudnione otrzymuja zazwyczaj zasilek w wysokosci ostatniej wyplaty przed rozpoczeciem okresu zasilkowego. Wybrana procentowa stawka zasilku obowiazuje oboje rodzicow.
Uwaga! - suma wyplat przy zasilku 100% jest nieco wyzsza niz suma wyplat przy zasilku 80%.
Wyplate zasilku mozna odroczyc na czas urlopu, pobytu w instytucji sluzby zdrowia (szpital) lub podjecia pracy w wymiarze 100%. Odroczenie wyplaty nie moze przekroczyc ukonczenia przez dziecko 3 lat.
Tydzien zasilkowy obejmuje 5 dni roboczych (pn-pt), soboty i niedziele nie sa platne.
Zasilek wyplacany jest raz w miesiacu i podlega zwyklemu opodatkowaniu.
Podzial okresu zasilkowego:
- 3 tygodnie przed wyznaczonym porodem przysluguja wylacznie matce, niewykorzystane przepadaja
- 6 pierwszych tygodni po porodzie przysluguje wylacznie matce, o ile nie ma silnych powodow przemawiajacych za skroceniem tego okresu
- 10 tygodni z calosci okresu zasilkowego przysluguje wylacznie ojcu (fedrekvote - patrz watek o prawach ojca w zwiazku z narodzinami)
- pozostale 27/37 tygodni rodzice moga podzielic miedzy siebie wg wlasnego uznania.
Feriepenger - przysluguja za odpowiednio 12/15 pierwszych tygodni pobierania zasilku. Jezeli oboje rodzice korzystali w tym okresie z zasilku, to feriepenger sa dzielone.

Aby otrzymac zasilek nalezy zlozyc wniosek -> Krav om ytelse ved fødsel og adopsjon - NAV 14-05.05.
wniosek po norwesku
wniosek po angielsku
Kazdy musi wystapic z pisemnym wnioskiem o wyplate w czasie macierzynskiego, nawet osoby otrzymujace w tym czasie wyplate od pracodawcy. Zasilek jest wyplacany maksymalnie trzy miesiace wstecz, jesli wniosek jest wyslany za pozno to okres wyplaty jest odpowiednio skracany. Wniosek sklada sie do lokalnego NAV.
Wraz z wnioskiem trzeba przedstawic zaswiadczenie od lekarza/poloznej o minimum 26 tygodniowej ciazy, lub wziac ze soba karte ciazy z wpisem z wizyty kontrolnej w 26t.c. (lub pozniejszym, ale nie wczesniejszym).
Dodatkowo sklada sie zaswiadczenie o umowie pomiedzy pracodawca a pracobiorca dotyczacej urlopu macierzynskiego
Avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om arbeid i fødsels- eller adopsjonsperioden
Pracodawca musi wypelnic blankiet
Inntekts- og skatteopplysninger

Osoby pracujace na wlasny rachunek (samozatrudnienie) oraz freelanserzy maja naliczany zasilek rodzicielski na podstawie sredniej punktow emerytalnych z ostatnich trzech lat.

Podstawa prawna: paragrafy 14-5 til 14-16 i Folketrygdloven

Jesli matka dziecka nie spelnia warunkow uprawniających do otrzymywania platnego urlopu macierzyńskiego to zostanie wypłacony zasiłek porodowy. Należy pamiętać że pobranie jednego z wymienionych zasiłków wyklucza pobranie drugiego.

Objasnienia:

*dochod - dochod od ktorego nalicza sie emeryture: dochod ze stosunku pracy, zwolnienia lekarskiego, zasilku dla bezrobotnych, zasilku dla ciezarnych zwolnionych z wykonywania stosunku pracy (svangerskapspenger), platnego urlopu rodzicielskiego. Dochod w wymiarze rocznym musi wynosic minimum polowe ''grunnbeløpet'', tzw. G, czyli podstawy uzywanej przez NAV do roznych obliczen.

*6G - osoby posiadajace roczny dochod w wysokosci powyzej 6G otrzymuja zasilek rodzicielski w ograniczonym wymiarze. zaklad pracy moze (ale nie musi) doplacic roznice dochodow w okresie pobierania zasilku. Wysokosc podstawy G jest ustalana raz na rok, w maju i w 2008 ma wynoscik ok. 70'000kr.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (85 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

do góry