Widok

zerówka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam.
Na forum napewno są rodzice 5latków. Co robicie? Posyłacie dzieci do zerówki przedszkolnej, czy szkolnej? Czy w Baninie, jest jakieś przedszkole państwowe? Jesteśmy z mężem troche przerażeni, nasz synek jest z grudnia 2009, więc może być w klasie z dziećmi 1,5 roku starszymi, a wiadomo, że dla dziecka taki czas, to bardzo, bardzo dużo. Czy zerówka w szkole jest jakoś oddzielona od szkoły podstawowej? W maju odbieramy nasz dom, dlatego mam tyle pytań. Dodam, że obecnie synek chodzi do przedszkola i tu gdzie obecnie mieszkamy zostałby w zerówce przedszkolnej.
Pozdrawiam i czekam na opinie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja swoja corke zostawiam jeszcze raz w zerowce szkolnej ,bo akurat moge,uwazam ze warunki nie sa az tak zle,moze zdaza z nowa szkola ,mysle ze dyrekcja bedzie starala sie zrobic grupy wiekowo tak jak teraz 6-latki i osobno 5-latki ,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki wiki. rozumiem, że córa rocznik 2008? kurczę, ja już sama nie wiem co robic.
Ja swoją rocznik 2009 posyłam do zerówki w przedszkolu, do którego chodzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
mimo wielkich obaw posłaliśmy naszą córcię do szkoły w Baninie do zerówki, jesteśmy bardzo zadowoleni, mała również gdy nie idzie do szkoły to dla niej jak kara. Też byliśmy przerażeni, tym bardziej,że warunki w szkole wydawało się nam,że nie za fajne i raz w tygodniu mamy na popoudnie,ale naprawdę nie ma się czego bać. Gdy mamy na popołudnie to mała rano idzie na świetlicę ( tego baliśmy się najbardziej, ale okazało się że nie potrzebnie, bo mała radzi sobie świetnie zrobiła się bardziej samodzielna i dumna,że ma starsze koleżanki) w Baninie nie ma państwowego przedszkola.Od grudnia rusza nowa szkoła, więc warunki będą lepsze. Na chwilę obecną w starej szkole zerówki są oddzielone od reszty, warto przejść się do szkoły zobaczyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nasz synek zostaje w przedszkolu właśnie ze względu na to że nowa szkoła nie będzie jeszcze gotowa. Na razie patrzymy codziennie na nowo budowaną szkołę i synek już się cieszy że będzie tam się uczył. Przedszkole jest obok nowej szkoły i syn też świetnie się tam czuje, więc jakby nie było będzie dobrze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki dziewczyny za odpowiedzi:) a przedszkole na ulicy Złotej to nie jest państwowe? mam zamiar odwiedzić szkołe, wie ktoś może coś o dniach otwartych? w środę wezmę podanie, bo akurat będziemy w Baninie. maja uspokoiłaś mnie, że zer,ówki są oddzielnie od innych klas szkoły podstawowej.
pozdrawiam
edit.
Ja78 o jakim przedszkolu mówisz? tym nowo otwartym? z językiem angielskim?
nie chce za bardzo synkowi serwować tylu zmian. najpierw nowe przedszkole, a za rok nowa szkoła, nowe dzieci, nowe panie. przyznam szczerze, że jestem przerazona. gdybyśmy mieszkali w Gdańsku nadal zostałby w zeró,wce przedszkolnej.
Nic się nie martw, będzie dobrze. Tutaj wszyscy są naprawdę mili. Ja bym też dziecku za zbyt wiele zmian nie narażała, no chyba że nie ma wyjścia, bo np. nie będzie Ci po drodze. Synek chodzi do "Tęczowej Przygody", ale to prywatne przedszkole
ponoc weszla jakas ustawa teraz (mowila mi w czwartek babka w sekretariacie)ze dzieci ktore chodzily razem do zerowki w szkole nie pojda razem do 1 klasy i to zawazylo na tym ze mojego synka zostawiam w zerowce przedszkolnej
jest przedszkole niepubliczne na Lipowej, jak szukałam 3 lata temu przedszkola dla dziecka, to byłam tam, opłaty były w wysokości publicznego, ale warunki fatalne, teraz nie wiem, może się coś zmieniło.
Moje dziecko poszło do I klasy w Baninie jako 6-latek i nie żałuję tej decyzji, szkoła jest w miarę ok, no oprócz warunków lokalowych, ale to już niewiele zostało i będzie nowa :-) mam też znajome, które posłały dzieci do zerówki w szkole; ja jednak polecam zerówkę w szkole, trochę jest ona inaczej traktowana jednak niż w przedszkolu i dziecko już się zaznajomi z realiami :-) Moje dziecko chodziło do zerówki w Novello, a wcześniej też do przedszkola, ta zerówka nie różniła się niczym od poprzedniej grupy, także na początku w I klasie mojemu dziecku było dość trudno się przestawić, że trzeba siedzieć w ławce i odrabiać lekcje w domu. Dlatego też uważam, że zerówka szkolna jest właśnie tym przejściem między przedszkolem i szkołą.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
PRZEDSZKOLE MALUSZKOWO PRYWATNE , ,,0" ZA 211 ZŁ. M-NIE. MAMA 5 LATKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
witajcie

Byłam w szkole i podobno nowa ruszy od września. Wszystkie prace idą zgodnie, a nawet przed czasem.
pozdrowienia
mi też powiedziano w sekretariacie,że nowa szkoła ruszy we wrześniu 2014 ! ...oby
Byłam zobaczyć jak idą prace i mysle, że bez problemu zdażą i w wakacje przeniosa wszytsko ze starej do nowej szkoły :) martwi mnie tylko fakt, że nie będzie sali gimnastycznej
My zamieszkamy w Baninie w wakacje dlatego też byłam bardzo ciekawa kiedy zostanie otwarta nowa szkoła, zadzwoniłam do Urzędu Gminy Żukowo i otrzymałam informację że oddanie szkoły jest przewidziane na grudzień.
Sprawdze jutro. W szkole mowia, że od wrzesnia. Ekipa wykonczeniowa wnętrza podobno ma wejsc w maju/czerwcu. Kurcze nic nie wskazuje na to, że miałby byc to grudzień.
Szkoła ruszy od września !!!
Warto wybrać się do szkoly na zebranie rodzicow dzieci z rocznika 2009 i 2008, 24 marca o 17.00 i porozmawiac o wszystkim na miejscu.
termin z harmonogramu to grudzień, a że prace idą szybciej to być może wrzesień / październik, ale to nie na 100%
Zebranie jest na 17:30 :)
Prawda, 17:30:)
Witam:)
Jak tam po wczorajszym zebraniu?
My jestesmy zadowoleni i mamy nadzieje, ze nasz synek trafi do grupy 5latkow. Szkoda, ze tylko godzina angielskiego w tygodniu, ale widac nie mozna miec wszystkiego.
Pozdrawiam
to co zostało powiedziane niekoniecznie oznacza że ta 1 godzina angielskiego w ogóle będzie, dyrektor wyraźnie powiedizała że to innowacja ze jedna z pań przechodzi do innej grupy i prowadzi z nimi angielski, ja to rozumiem że niekoniecznie ten angielski będzie.
To jest dziwne, ponieważ córka miała 3 lata w przedszkolu angielski i niemiecki ae to już inna sprawa a teraz bedzie rok przerwy na zerowkę szkolną i potem pierwsza klasa, ale sądzę ze po prostu będę ją uczyła w domu i tyle. Nadzieją dla dzieci młodszych jest nowa ustawa gwarantująca angielski 5 latkom od wrzesnia 2015 i 3 i 4 latkom od wrzesnia 2017 roku.
Blacky tak wiem, ze to metoda innowacyjna, ale mam nadzieje, ze sie uda:)
Tez mam nadzieje, że sie uda z ta godz angielelskiego :) pani Dyr jest bardzo otwarta na wszelkie pomysły rodziców. W nowej szkole beda duze mozliwosci , bo sal bedzie sporo i jesli rodzice beda chcieli ( a mysle ze wielu sie znajdzie) po lekcjach "zatrudnic" pania z angielskiego za dodatkowa symboliczna oplate na godz tygodniowo dla naszych zerówkowiczów to licze , ze pani Dyr udostepni sale.
Do każdego malucha należy podejść indywidualnie, my przedszkole zaczęliśmy dopiero od września 2013 i zostawiam synka w przedszkolnej zerówce. Przede wszystkim dlatego, że bywały u nas częste choroby, problem z aklimatyzacją w nowym otoczeniu, płacz. Po pół roku jest tak, że on chce iść chętnie, dużo opowiada, ma kolegów, uczestniczy i udziela się w zajęciach. Nie chciałabym zaprzepaścić tej pracy. Zdaję sobie sprawę, że mógłby być to dla niego stres, mógłby się zablokować emocjonalnie, znowu nowe miejsce itp. stąd zapadła decyzja o pozostawieniu go w otoczeniu które zna i lubi. Za rok idąc do pierwszej klasy będzie doroślejszy, pewniejszy.

W jego grupie przedszkolnej zostaje 14 osób, na pewno kilkoro dzieci w kolejnym roku przejdzie z nim do szkoły do pierwszej klasy. Jeden minus to wydatki związane z opłatami za przedszkole.
imageimage
Nasze przedszkole jest tak fajne, że nie wyobrażam sobie posłać dziecka do zerówki w szkole, chociaż również słyszałam o niej bardzo dobre opinie, więc uważam że jest to niezła opcja :) Ale atrakcji przedszkolnych nie przebije nic, ot na przykład: http://www.zukowo.pl/aktualnosc-2522-Ze_Spitsbergena_do_Banina.html :)
Mam nadzieję, że w przyszłym roku też będzie wybór i że będę mogła zdecydować, czy chcę posłać córkę do pierwszej klasy jako 6 latka (jest z końća 2009 roku)... jako rodzice, powinniśmy mieć takie prawo.
Ja dzis podpisałam dokumenty że młoda (rocznik 2009) zostaje w 0 przedszkolnej. Z naszej grupy tylko 2 dzieci idzie do szkoły
Gdybysmy sie nie przeprowadzali, to synek tez zostalby pewnie w przedszkolu, jest z grudnia 2009. Mam nadzieje, ze sobie poradzi:) jestem jego mama i musze w niego wierzyc:) na zebraniu P.dyrektor mowila, ze dzieci zameldowanych w Baninie z obowiazkiem zerowki jest 157.
magda a ty z centrum Gdyni go zabierasz?
bo w naszej grupie jedno z dzieciaczków własnie odchodzi bo sie przeprowadzaja :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie, z Gdanska.
:) pozdrawiam
Naprawdę, proszę zaufać dziecku, na pewno sobie poradzi :-)
Jestem mamą ucznia IV klasy, który do banińskiej zerówki poszedł jako 5-latek. Z jego klasy 5-latków do pierwszej klasy poszło czworo czy pięcioro dzieci. Reszta dzieci powtarzala zerówkę. Niejednokrotnie zastanawiałam się: czy robię dobrze? Dzisiaj jestem pewna, że zrobiłam dobrze. Syn, mimo problemów z lenistwem i dekoncentracją :) radzi sobie bardzo dobrze i naprawdę nie przepracowuje się. Czasami muszę go po prostu "popchnąć" i sprawdzić, przypilnować sprawdzianów.
Na pewno będzie dobrze :-)
Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
W 4 kl. mogą być już schody dla dzieci

Inne tematy z forum Banino

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...

Imperium-Auto Salon (9 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

do góry