Widok

zerówka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam.
Na forum napewno są rodzice 5latków. Co robicie? Posyłacie dzieci do zerówki przedszkolnej, czy szkolnej? Czy w Baninie, jest jakieś przedszkole państwowe? Jesteśmy z mężem troche przerażeni, nasz synek jest z grudnia 2009, więc może być w klasie z dziećmi 1,5 roku starszymi, a wiadomo, że dla dziecka taki czas, to bardzo, bardzo dużo. Czy zerówka w szkole jest jakoś oddzielona od szkoły podstawowej? W maju odbieramy nasz dom, dlatego mam tyle pytań. Dodam, że obecnie synek chodzi do przedszkola i tu gdzie obecnie mieszkamy zostałby w zerówce przedszkolnej.
Pozdrawiam i czekam na opinie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W 4 kl. mogą być już schody dla dzieci
Tez mam nadzieje, że sie uda z ta godz angielelskiego :) pani Dyr jest bardzo otwarta na wszelkie pomysły rodziców. W nowej szkole beda duze mozliwosci , bo sal bedzie sporo i jesli rodzice beda chcieli ( a mysle ze wielu sie znajdzie) po lekcjach "zatrudnic" pania z angielskiego za dodatkowa symboliczna oplate na godz tygodniowo dla naszych zerówkowiczów to licze , ze pani Dyr udostepni sale.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Blacky tak wiem, ze to metoda innowacyjna, ale mam nadzieje, ze sie uda:)
to co zostało powiedziane niekoniecznie oznacza że ta 1 godzina angielskiego w ogóle będzie, dyrektor wyraźnie powiedizała że to innowacja ze jedna z pań przechodzi do innej grupy i prowadzi z nimi angielski, ja to rozumiem że niekoniecznie ten angielski będzie.
To jest dziwne, ponieważ córka miała 3 lata w przedszkolu angielski i niemiecki ae to już inna sprawa a teraz bedzie rok przerwy na zerowkę szkolną i potem pierwsza klasa, ale sądzę ze po prostu będę ją uczyła w domu i tyle. Nadzieją dla dzieci młodszych jest nowa ustawa gwarantująca angielski 5 latkom od wrzesnia 2015 i 3 i 4 latkom od wrzesnia 2017 roku.
Naprawdę, proszę zaufać dziecku, na pewno sobie poradzi :-)
Jestem mamą ucznia IV klasy, który do banińskiej zerówki poszedł jako 5-latek. Z jego klasy 5-latków do pierwszej klasy poszło czworo czy pięcioro dzieci. Reszta dzieci powtarzala zerówkę. Niejednokrotnie zastanawiałam się: czy robię dobrze? Dzisiaj jestem pewna, że zrobiłam dobrze. Syn, mimo problemów z lenistwem i dekoncentracją :) radzi sobie bardzo dobrze i naprawdę nie przepracowuje się. Czasami muszę go po prostu "popchnąć" i sprawdzić, przypilnować sprawdzianów.
Na pewno będzie dobrze :-)
Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie, z Gdanska.
:) pozdrawiam
bo w naszej grupie jedno z dzieciaczków własnie odchodzi bo sie przeprowadzaja :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
magda a ty z centrum Gdyni go zabierasz?
Gdybysmy sie nie przeprowadzali, to synek tez zostalby pewnie w przedszkolu, jest z grudnia 2009. Mam nadzieje, ze sobie poradzi:) jestem jego mama i musze w niego wierzyc:) na zebraniu P.dyrektor mowila, ze dzieci zameldowanych w Baninie z obowiazkiem zerowki jest 157.
Ja dzis podpisałam dokumenty że młoda (rocznik 2009) zostaje w 0 przedszkolnej. Z naszej grupy tylko 2 dzieci idzie do szkoły
Witam:)
Jak tam po wczorajszym zebraniu?
My jestesmy zadowoleni i mamy nadzieje, ze nasz synek trafi do grupy 5latkow. Szkoda, ze tylko godzina angielskiego w tygodniu, ale widac nie mozna miec wszystkiego.
Pozdrawiam
Prawda, 17:30:)
Zebranie jest na 17:30 :)
Nasze przedszkole jest tak fajne, że nie wyobrażam sobie posłać dziecka do zerówki w szkole, chociaż również słyszałam o niej bardzo dobre opinie, więc uważam że jest to niezła opcja :) Ale atrakcji przedszkolnych nie przebije nic, ot na przykład: http://www.zukowo.pl/aktualnosc-2522-Ze_Spitsbergena_do_Banina.html :)
Mam nadzieję, że w przyszłym roku też będzie wybór i że będę mogła zdecydować, czy chcę posłać córkę do pierwszej klasy jako 6 latka (jest z końća 2009 roku)... jako rodzice, powinniśmy mieć takie prawo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do każdego malucha należy podejść indywidualnie, my przedszkole zaczęliśmy dopiero od września 2013 i zostawiam synka w przedszkolnej zerówce. Przede wszystkim dlatego, że bywały u nas częste choroby, problem z aklimatyzacją w nowym otoczeniu, płacz. Po pół roku jest tak, że on chce iść chętnie, dużo opowiada, ma kolegów, uczestniczy i udziela się w zajęciach. Nie chciałabym zaprzepaścić tej pracy. Zdaję sobie sprawę, że mógłby być to dla niego stres, mógłby się zablokować emocjonalnie, znowu nowe miejsce itp. stąd zapadła decyzja o pozostawieniu go w otoczeniu które zna i lubi. Za rok idąc do pierwszej klasy będzie doroślejszy, pewniejszy.

W jego grupie przedszkolnej zostaje 14 osób, na pewno kilkoro dzieci w kolejnym roku przejdzie z nim do szkoły do pierwszej klasy. Jeden minus to wydatki związane z opłatami za przedszkole.
imageimage
termin z harmonogramu to grudzień, a że prace idą szybciej to być może wrzesień / październik, ale to nie na 100%
Warto wybrać się do szkoly na zebranie rodzicow dzieci z rocznika 2009 i 2008, 24 marca o 17.00 i porozmawiac o wszystkim na miejscu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szkoła ruszy od września !!!
Sprawdze jutro. W szkole mowia, że od wrzesnia. Ekipa wykonczeniowa wnętrza podobno ma wejsc w maju/czerwcu. Kurcze nic nie wskazuje na to, że miałby byc to grudzień.
My zamieszkamy w Baninie w wakacje dlatego też byłam bardzo ciekawa kiedy zostanie otwarta nowa szkoła, zadzwoniłam do Urzędu Gminy Żukowo i otrzymałam informację że oddanie szkoły jest przewidziane na grudzień.

Inne tematy z forum Banino

Szkoła i rodzice (22 odpowiedzi)

Jest parking przy szkole ale nie trzeba zastawić całą Tuchomską bo oszołomy nie myślą .

Nowa przychodnia - proszę o opinie (41 odpowiedzi)

Czy ktoś już był w nowej przychodni ? Jacy są lekarze ?

Banino Osiedle Rodzinne (4 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co oznaczaja wysprejowane znaki pomarańczowej farba na ulicy ?

do góry