Widok
zespół antyfosf? wyniki...
Jestem po utracie 2 ciąż w 6 tc.. lekarz polecił mi zrobic badania i tak:
-przeciwciała antykardiolpiniowe IgG ujemne
-przeciwc. antykardiloipiniowe IgM ujemne
-białko c w normie
-białko s w normie
-antykoagulant tocznia test przesiew. 42,44 30,50-40,60
-antykoagulant tocznia test potwierdz. 34,48 26,40-31
-współ. LA1/LA2 1,23 1,09-1,37
Czy takie wyniki moga juz swiadczyć o zespole antyfosfolipidowym? wiem, że najlepiej jak lekarz się wypowie, ale może któras miała podobnie... jak wtedy wyglada prowadzenie ciąży?
-przeciwciała antykardiolpiniowe IgG ujemne
-przeciwc. antykardiloipiniowe IgM ujemne
-białko c w normie
-białko s w normie
-antykoagulant tocznia test przesiew. 42,44 30,50-40,60
-antykoagulant tocznia test potwierdz. 34,48 26,40-31
-współ. LA1/LA2 1,23 1,09-1,37
Czy takie wyniki moga juz swiadczyć o zespole antyfosfolipidowym? wiem, że najlepiej jak lekarz się wypowie, ale może któras miała podobnie... jak wtedy wyglada prowadzenie ciąży?
Miałam podobny problem. Poroniłam 3 razy. Moje wyniki mieściły się w normie ale były na granicy. Lekarz stwierdził, że są niejednoznaczne i w kolejnej ciąży kazał mi brać heparynę. Teraz jestem w 27 tygodniu ciąży. Przez całą ciążę biorę zastrzyki. Kilka razy miałam zwiększaną dawkę, ponieważ ciągle było za mało heparyny we krwi. U hematologa jeszcze nie byłam, pójdę jak urodzę.
Za poronienia odpowiada mutacja PAI-1, zaś gen HPA1 działa prozakrzepowo. Odpowiada on też za trombocytopenie w ciaży, w wyniku przenikania pewnych przeciwciał z ciała matki do płodu. Lekarz ginekolog jeśli jest dobry wyjaśni Ci dużo dokładniej. Robiłaś badania w kierunku tych mutacji? W Trójmieście tego typu badania nie są wykonywane.
W przypadku podejrzeń zespołu lub jego zdiagnozowania przez okres ciąży przyjmuje się heparynę drobnocząsteczkową.
W przypadku podejrzeń zespołu lub jego zdiagnozowania przez okres ciąży przyjmuje się heparynę drobnocząsteczkową.
Z tego, co wiem mutacje w genie MTHFR nie są określane jako trombofilia, ale ekspertem nie jestem. Akurat ten wskazuje na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (w tym zakrzepice). I oczywiście powikłania w trakcie ciąży. Naprawdę sporo osób ma którąś z tych mutacji tylko o tym nie wiedzą i w żaden sposób ta przypadłość się nie ujawnia. Zazwyczaj po porodzie kobietom odstawia się leki. Czytałam, że niektóre dziewczynyz tą mutacją pod koniec ciąży oprócz heparyny przyjmowały doustnie Acard. Trombofilia to już zazwyczaj wyrok :)
Współczuję Ci kłucia.
Współczuję Ci kłucia.