Widok

rozszerzanie diety "kaszkowej" u małych alergików...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
coś namnożyło mi się pytań ;)

Córcia ma ponad 5m-cy (jak na suwaczku) i rozszerzam jej dietę ale baaarrrdzo powoli bo ma alergię i na wiele rzeczy jak za szybko i za dużo reaguje bólem brzuszka i wysypką trudną do usunięcia, więc uważamy. Ale do rzeczy :)

Na razie je tylko marchewkę, buraczki, śliwki i pije herbatki. Ziemniak (o dziwo!) ją uczulił więc będę wprowadzać go na nowo w mniejszych ilościach. Jabłko też musi poczekać. Ogólnie późno zaczęliśmy wprowadzać nowe jedzonko bo najpierw trzeba było wyleczyć małej skórę bo wyglądała tragicznie.

Moje pytanie brzmi:
jakie kaszki/kleiki mogę podać małej? Kiedy je podawać?
Co z glutenem?
Dodam że kaszki muszą być bezmleczne!

w ogóle to mała przesypiała mi juz prawie całe noce (spała od 20 do 5 i potem do 8) a teraz jest tak sobie bo zasypia o 20, wstaje bardzo różnie na nocne żarcie bo miedzy 1 a 5 i często albo od 5 juz nie spi albo wstaje o 6. Myslalam ze sie nie najada i spytalam pediatre o nutramigen 2 ale pediatra powiedziala ze dwójka jest po 6m-cu...

Nie chcę też jej za bardzo zapchać bo już po tym "nowym" żarciu gorzej się załatwia (tzn robi kupkę codziennie ale z dużym wysiłkiem i twardawą dosyć). Po śliwkach jest lepiej ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Okruszku,

jakbym czytała cześć o mojej Mai:)
Pewnie wypowiedza się potem i bardziej doświadczone mamy,
jeżeli chodzi o kaszki to na pewno mozesz podawac Sinlac, dla hiperalergikow go stoworzno:) jest po 5 tym m-cu, my na razie nie dajemy nic innego z kaszek ale do Sinlacu dodaje owoce i juz jest kaszka smakowa, jesli mała je kilka owoców masz duże urozmaicenie,
Mam w domu puszke Nutramigen 2 i jest napisane na puszce po 4 m-cu, na jedynce napisano, iz jest wystarczajace do ukończenia pietego m-ca.
Okruszku, glowa do gory, nie jst tak żle z twoja Kruszyna.
Maja ma 8,5 m-ca, je caly czas Nutramigen 1 (dwojeczka na arzie nie przeszla, ze wzgledu na brzuszek), marchewka, dynia z ziemniakami, szpinak z ziemniakami, jablko, sliwka z jablkiem, wszytko uczulenie, bol brzuszka, wysypka.
Od tyg testujemy dynie z indykiem, moze jakos bedzie.
A mnie sie tez dziwli ze mala zaakceptowala sliwke:) i od tyg dajemy tez gruszke, mysle ze przejdzie.
Do wieczornego mleka dajemy teraz kleik kukurydziany (nestle) zeby troszke zagescic. maja tez kiedys spala ladnie, teraz to tragedia, mysle ze sie nie najada, ale ona je bardzo malo, mleka ok 100 za jednym razem(ok 300 dobe), indyk z dynia pol malego sloiczka, sinlac 50 ml + 70gr owoców, jak zje w nocy to w dzien mniej je.
Powodzenia w rozszerzaniu.
image image
heh...wiem ze zabrzmi to nieładnie ale dobrze ze nie jestesmy z Magda same z tym problemem ...

bo to jest naprawde troszke uciążliwe...jak ją karmilam moim mlekiem to prawie nic nie moglam jesc! teraz od razu dupa mi urosla, bo "rzucilam" sie na jedzenie jakbym nigdy go nie widziala ;)

nooo po śliwce jest super :)
a gotujesz sama czy kupujesz słoiki? Bo ja mam "ekologiczne" marchewki i próbowałam sama je gotowac ale tak jak oni rozdrabniają to w tych sloikach to ja chyba nigdy nie rozdrobnie :/

Sinlac piszesz... a to jest na recepte? a co powiesz o kleiku ryżowym bądź właśnie kaszce kukurydzianej? nie zakleje jej za mocno? a jak Twoja Maja sie wypróżnia?
no moja wcina mniej wiecej tak:
6.oo-7.oo mleko ok 120ml
9.oo śliwki
10oo-11.oo mleko ok 100ml
14.oo-15.oo 1albo 1 i 1/2 słoiku obiadku
16.oo mleko 150-180ml
19.oo mleko 180ml
no i nocne niewiadome karmienie 150ml (zawsze jej tyle daję w nocy zeby wszystko zjadala bo wrzucam jej tam lacidofil)...
U nas też alergia pokarmowa na maxa, super, ze Twoja mala toleruje marchewke, u nas marchewa nadal nie wchodzi, podobnie jablko i masa innych rzeczy :/a Jasio ma juz 2 lata
Majowa Maja dobrze napisala, mozesz dac sinlac, jest bardzo pozywny i syty, no i smaczny. Mozesz podac tez kaszki ryzowe, sa bezmleczne.
Z glutenem sie wstrzymaj do 11 miesiaca(nam tak kazal alergolog).
Ogólnie problematyczne jedzonko jak np jajko musi wejsc ze sporym opoznieniem jesli w ogole przejdzie, bo u nas reakcja jest natychmiastowa.
I oczywiscie wszystko co nowe podawaj w malych ilosciach, ale to juz pewnie wiesz sama :)
Powodzenia zycze
image

image

Twoja coreczka jest jeszcze mala, wiec w sumie ma prawo byc glodna w nocy. Na poczatku moga byc problemy z kupka przy nowym jedzonku. Ja zawsze ratowalam sie sliwka i duza iloscia wody lub innego picia, ale czasami i tak bylo kiepsko.
Brzuszek musi sie przyzwyczaic
Sinlac kupisz normalnie bez recepty.
Ryzowa kasza u nas nie przeszla, kukurydzianej chyba nie dawalam.
image

image

aha,
a dziewczyny czy u Waszych maluchów jest tak że w ogóle nie mają uczulenia na ciałku (o ile nie podacie alergenów) czy coś tam jednak zawsze mają?

Bo moja mała ma cały czas na buzce taki liszajcowaty placek i na łydkach i nie chce jej to zejsc... Może ona wcale nie toleruje tej marchewki?? :/

bo jak dałam jej ziemniaka to wysypalo ją mocniej.

a moze spróbowac nie podawac jej marchewki? ale co w zamian? heh..
Okruszek u nas to wlasciwie nigdy nie jest tak zeby calkiem nic nie bylo na skorze.
Do 9 miesiaca mimo diety bardzo ograniczonej i nutramigenu Jasio mial mega wysype na calym ciele. Nie chciala zejsc, byla swedzaca- a on wiecznie rozdrazniony :/
W 9 miesiacu zdecydowalismy z dermatologiem/alergologiem ze zastosujemy steryd. Po 3 dniach skora byla sliczna, oczywiscie na jakis czas. Potem pojawialy sie wysypki itp, ale tylko raz wrocila taka mega paskudna wysypa. Teraz czesto maly sie drapie, czasem nie wiemy po czym bo nic nowego nie dajemy, czasem ma ladna skore.
Przy alergiku to sie trzeba naprawde pilnowac bardzo i obserwowac jego reakcje na wszystko co mu podajesz i na to z czym ma kontakt.
No i pielegnacja skory jest bardzo wazna.
image

image

Mozliwe ze marchewka nie jest tolerowana, ale jesli to sa pojedyncze miejsca to ja bym nie rezygnowala. Po prostu obserwuj.
image

image

dzieki za info, naprawde dzieki

no a poza tym jak mała miała taką mega wysypke to miała tez katar przy tym... teraz całe szczęście nie ma katarku.

z jej pokoju musiałam usunąc wszystkie pluszaki i inne siedliska kurzu bo roztocza i siersc kota nie wchodzą w grę.

a drapie sie cały czas wlasnie po nóżkach.(skubana szybko odkryła ze drapanie przynosi jej ulgę) a ja musze uwazac zeby regularnie przycinac jej paznokietki bo potrafila sie zjechac do krwi! i rączki tez jej odciągam...
Ja dawałm sinlac, kaszkę ryżowa ( ale ryz zatwardza, wiec dla was moze to pyc trudnośc) oraz kaszkę kukurydziana bez dodaków. Kaszki mozesz rozmieszać z mlekiem modyfikownym i od 1 łyzeczki zacząc próbować
Czy taki maluch moze jeśc sliwki?? wg mnie nie, ale lekarzem nie jestem - może lepiej na ułatwienie oprózniania przepajac maluszka herbatką ułatwiającą trawienie z Hippa - takiej uzywałam i skutkuje
Generalnie, jak maluch je mleko modyfikowane to może miec zaparcia A moze spróbuj podac mleko Nan HA - 2 jest od 6 m-ca a le jedynkę mozesz dać - mój synek po nim zaparć nie miał
Mam taką małą ściągawkę która kiedyś znalazłam w necie dot. zywienia - jesli chcesz - podaj maila to ci wyslę
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Okruszku,

Sinlac bez recepty, w kazdym markecie, Akpolu, Rossmanie, aktualnie promocja w Rossmanie, ok 20 zl (500gr, bardzo wydajny, wazny 3 tyg max od otwarcie, ja nigdy nie zuzywam calego w trzy tyg).
Okruszku,
mozesz uzywac kleiku ryzowego, kleiku kukurydzianego tez.
Klieku ryzowego nie dawalam bo podobno niezle zatwardza, kleik kukurydziany daje od jakiegos tyg ale tylko troszke zeby wieczorne mleczko zagescic, ale nic jej po nim nie bylo. Mozna zrobic go na gesto plus oweoce i dajesz jako kaszke. Ale my tak stosujemy Sinlac, bo bardziej pozywny, syty, wzbogacany wapniem, dla niejadkow na podtuczenie tez dobry i smaczniejszy.
Sliwke daje ze sloika, hippa.
Na arzie jestesmy na sloikach tylko z hippa z literka A (ze skladniow malo alergizujacych), chyb latwiej wylapac czy dziecko uczulone i na co, przynajmniej na poczatku.
Z reszta przy lataniu po lekarzach, rehebilitacjach (Maja jest wczesniakiem) nie wiem kiedy mialabym rozgryzac jej to jedzienie na papke:):) oni to tam musza miec blendera:) z reszta nie mam tutaj dostepu do zadnych eko warzyw.
U nas z kupkami tragedia!
Kiedys bylismy na Debridacie, jakos bylo. Niestety Maja ma refluks i to znaczny, a przy reflukcie nie mozna stosowac Debridatu. dawalismy potem probiotyki, Lakcid (okazalo sie ze ma laktoze i niestety tylko pogarszalismy sprawe), potem Lacido baby - teraz juz za slaby jest powiedziala lekarz, tylko dla maluszkow, od dwoch tyg uzywamy Lacidofil. Ciężko mi powiedziec o efektach, bo jak Majak zatwardzila sie i uczulila na ziemniaka ze szpinakiem , to przez 10 dni sie nei zalatwiala, czopki tylko zniej wylatywale "nielizniete" kupka, ruszyla ja dopiero Lactulosa, bierzemy teraz 5 dzien, nie wiem jak bedzie po odstawieniu. Maja duzo pije, a problemy z kupka sa. mam nadzieje ze sie teraz poprawi bo dynia rozluzniajaca.

Okruszku,

jesli marchewke jakos zaakceptowaliscie, to sie tego trzymaj, bo bez marchewki jest ciezko, jest prawie w kazdym daniu.
A wysypka,
zawsze jakas jest, choc ja bardzo stram sie dbac o skórke Mai.
image image
Z opowiesci mojej mamy moge ci napisac ze sama jak byłam niemowlakiem to po marchewce, które podobno zatwardza odrazu miałam biegunke, wiec byc może marchewka to tez pewnego rodzaju alergen dla twojego dziecka
iedyś czytałam tez ze dziecko jednej pani miało alergiena jabłka - potwierdzone przez badania Więc alergenem moze byc dosłownie kazdy produkt u tak małego dzieciątka
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
wiem, wiem, bo Magda ewidentnie na razie nie toleruje ziemniaka i jabłka :/

no a po śliwkach nic jej nie jest, codziennie wciąga pół słoiczka, to jej chyba wręcz pomaga na stolca :)

Magda załatwia się codziennie-jak juz pisalam- ale ma dosc twarde te kupki... :/ i po prostu pół dnia sie pręży i denerwuje zanim sie w******(sory za wyrazenie ;))

MM a próbowaliście enterol? On na wyregulował kupki. Nie wolno go za długo brać ale ja podawałam przez ok 2-3tyg. Rano lacidofil a wieczorem enterol i kupki wreszcie byly super. Teraz tylko w nocy lacidofil.

czyli wnioskuje zeby nie podawac kleiku a raczej ten sinlac?

dzieki dziewczyny za rady.
no ja małą tez 2razy (albo czasem i częściej) smaruje na całym ciałku maścią pośladkową (super natłuszcza), buzke zawsze kilka razy dziennie i kąpiemy ją w emolium albo oilatum.
okruszku Borysek wlasnie po sinlacu mial ból brzuszka...musisz spróbować. Moj tez mial uczulenie na jabłko i na marchewke, odstawilam wszystko bo akurat trafilismy do szpitala i tam byl na samym pepti, potem zmienili na nutramigen. Dopiero po 2 tyg po wyjsciu moglam mu cos wprowadzac i zaczęłam od dyni. Z owoców banan i morela byl ok, jablko ucuzlilo,choc to rzadkosć.

a gluten dawalam mu do pociuckania skorke od chleba,teraz od 2 dni podaje 1 lyzeczke manny do mlesia, bo kaszek nie chce mi wogole jesc ;/
mimii a skad masz sama dynie???bo ja znalazlam tylko dynie z ziemniakami :/
Dzirewczyny - co to za maśc na posladki??? Cy to jest na receptę?? Czy pod taką nazwą wyst. w aptekach? Jest robiona??
Dacie foto pudełeczka?? Gdzies tu na forum czytałam ze ta maśc pomaga na rogowacenie mieszkowe... więc chciałabym spróbowac
tą maść stosują w szpitalach-jest świetna na problemy skórne. Tak-na receptę, za 100g 5zł. Pudełka są różne, żadne firmowe.
Okruszku,

u nas Sinlac wprowadzony gdy mala miala 5,5 m-ca spowodowal wzdecie i bol brzuszka, teraz poszlo juz jak po masle:)
image image
okruszek - To jest taka nazwa handlowa - Masć na pośladki?? Macie napisany skład lub jak to piszą na recepcie?
Ponawiam pytanko
na recepcie piszą po łacinie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

do góry