Re: żurek na czym najlepiej? biała, żeberka czy boczek?
mój przepis:
- gotuję wywar na białek kiełbasie i wędzonym czymś
- po wyjęciu kiełbasy dorzucam do wywaru ziemniaki w kostkę
- na patelni podsmażam boczek, kiełbaskę, cebulkę i...
rozwiń
mój przepis:
- gotuję wywar na białek kiełbasie i wędzonym czymś
- po wyjęciu kiełbasy dorzucam do wywaru ziemniaki w kostkę
- na patelni podsmażam boczek, kiełbaskę, cebulkę i do wywaru
- wcześniej namaczam grzyby suszone we wrzątku
- jak ziemniaki są miękkie dolewam żur z butelki i grzyby
- dodaję majeranek / czosnek (a wcześniej liść laurowy i ziele)
- białą kiełbasę w większych kawałkach na koniec (plus na święta jajeczko)
- a jak żurek wychodzi za wodnisty to wrzucam bardzo drobno rozdrobnioną skórkę od razowca (cześniej można ją zalać odrobiną wrzatku ale tylko aby zrobiła się gąbczasta)
zobacz wątek
13 lat temu
~niezalogowana Sorha