Widok

zus-ubezpieczenie-wnioski

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, liczę na Waszą nieocenioną pomoc. Pracownik naszej firmy chciałby "wciągnąć" do ubezpiecznia swoją żonę, ponieważ ona nie pracuje i nie jest nigdzie ubezpieczona. Muszę iść do zusu i pobrać jakieś wnioski dla nas-jako firmy i dla niego, jako osoby zgłaszającej. Co to za wnioski, jak się nazywają?dziekuję z góry za odpowiedź.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
najprosciej - zadzwon do ZUS i zapytaj zanim pojdziesz

Formularze zgłoszeniowe (na których dokonuje się zgłoszenia lub wyrejestrowania członka rodziny ubezpieczonego dla celów ubezpieczenia zdrowotnego):

ZUS ZCZA - zgłoszenie danych o członkach rodziny, których adres zamieszkania jest zgodny z adresem zamieszkania ubezpieczonego, dla celów ubezpieczenia zdrowotnego lub

ZUS ZCNA - zgłoszenie danych o członkach rodziny, których adres zamieszkania nie jest zgodny z adresem zamieszkania ubezpieczonego, dla celów ubezpieczenia zdrowotnego.

Podejrzewam,że potrzebny jest formularz ZUS ZCZA!!!!
własnie o ZCZA wiem, natomiast są podobno jeszcze jakieś dwa, które można pobrać w zusie, ale ok, przejde się tam i zapytam
jeszcze chyba ZUS ZUA ale nie jestem pewna

image
zua jest dla osoby pracującej (mającej firmę)zgłaszanej do ubezpieczenia natomiast dla członków rodziny czyli żony/męża i dzieci jest zcza.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z Biurem nieruchomości (60 odpowiedzi)

Chcę sprzedac mieszkanko, kawalerke. Ile zycza sobie w tej chwili biura nieruchomosci, znaczy...

nnt. panele w całym mieszkaniu - przedpokój i kuchnia? (16 odpowiedzi)

dziewczyny - zastanawiam się nad położeniem paneli wszędzie poza łazienką. Głównie dlatego że...

czy zdarza Wam się dać klapsa swojemu dziecku? (220 odpowiedzi)

Mam dwuletniego synka i wydaję się mi, że ostatnio sprawdza on moją cierpliwość głośnym krzykiem,...

do góry