Widok

zwiększyć wydolność płuc

sila w nogach jest, ale z plucami gorzej ;) (nie pale :) )
przy ostrych podjazdach po prostu zaczyna brakowac powietrza..
podobno plywanie dobrze dziala, co jeszcze? :)

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trening na rowerze też dobrze działa :)

www.trek.gd.pl
Bieganie!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
otóż to - jak zaczełem biegać to po jakimś czasie doznałem dziwnego uczucia (w czasie szybkiego podjazdu) gdy wymiękły mi nogi a nie odech jak było zazwyczaj.
Ja to amator jestem ale bieganie dobrze robi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
basen, basen i jeszcze raz basen

dobrze jest rowniez juz na basenie trenowac przeplywanie dluzszych odcinkow pod woda.. po jakims czasie powinno pomoc,

rower - 1,5 godziny
z czego
pierwsze 15 minut rozgrzewka, spokojnym tempem
pol godziny zwiekszamy tempo i jedziemy od 30-70% mozliwosci
3 serie po 5 minut max mozliwosci (po czym 5 minut na +/-60%)
rozjazdowka 15 minut

pomoze po okolo 2 miesiacach pierwsze efekty
2-3 razy w tygodniu rower, 1-2 razy basen (30-40 minut spokojnie zabka wystarczy - byle rymicznie i bez wiekszych przerw)

pozdrawiam i udaje sie na basen :-)
Wszystkie cwiczenia jakie wykonujesz z strefie tlenowej (musisz sprawdzic jakie dla Ciebie jest odpowiednie tętno, tzw. fitness-zone ) rozwijaja twoja wydolnosc. Tj. bieganie, plywanie, jazda na rowerze...ALE Same płuca i ich pojemnosc, to jeszcze nie wszystko - cały układ krwionośny i oddechowy musi optymalnie współgrać ze sobą, a to osiągniesz przy regularnym i dobrze zorganizowanym treningu.o diecie i regeneracji nie wspomne:-) ..Proponuje troche poczytac, podyskutowac i poexperymentowac i bedzie dobrze :-)
Polecam: US Navy SEAL Physical Fitness Guide (moge podesłać w *.pdf) gdzie wstepnie jest opisane jak poprawic swoja wydolnosc w/w strefie i nie tylko.
Powodzenia

Ziarno
Jeżeli jest możliwość to również poproszę "US NAVY SEAL..."
jackarab@gmail.com
Dziekuje Wszystkim za rady :)

Ziarno, gdybys mogl mi to przeslac na maila, bylabym Ci bardzo wdzieczna :) anice.gt@gmail.com
zrob badania na awfie na vo2
skoro dusi przy podjazdach to z uwagi na kwas mlekowy który produkujesz przy niskich wartosciach HR. Masz niską wydolność nie wpominając o wytrzymałośći siłowej . Zacznij od dlugich aerobowych wysiłków - to zbuduje wytrzymałośc podstawową potem wpleciesz interwal i próg AT przesuniesz w góre. A na początek kup książkę z fizjologi wysiłku -sporo przydatnej wiedzy.

Inne tematy z forum Rowery

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

do góry