Widok
Ciasteczka świąteczne - szukam sprawdzonego przepisu.
Hej Dziewczyny, szukam sprawdzonego, prostego najlepiej :) przepisu na ciasteczka świąteczne... Najlepiej kruche bo innych moje dziecko nie zje.
W niedzielę obiecałam córce świąteczne wypieki i wiem, że ciasteczka, zdobienie ich itd sprawią jej najwięcej frajdy :)
W niedzielę obiecałam córce świąteczne wypieki i wiem, że ciasteczka, zdobienie ich itd sprawią jej najwięcej frajdy :)
Ja mam rewelacyjny super się je wykrawa foremkami i są bardzo kruche
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka.
Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek lub specjalnej nakładki do robienia ciasteczek nakładanej na maszynki do mięsa. Zarówno na ciasteczka maszynkowe jak i te wycięte z foremek możemy nałożyć nieco dżemu, choć prawdę mówiąc są na tyle słodkie, że z przyjemnością można je chrupać beż żadnych dodatków.
Ciastka pieczemy w 180°C na zloty kolor i po wystudzeniu zajadamy ze smakiem.
Ciasteczka można robić w wielu wersjach smakowych z kakao, kawą, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka.
Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek lub specjalnej nakładki do robienia ciasteczek nakładanej na maszynki do mięsa. Zarówno na ciasteczka maszynkowe jak i te wycięte z foremek możemy nałożyć nieco dżemu, choć prawdę mówiąc są na tyle słodkie, że z przyjemnością można je chrupać beż żadnych dodatków.
Ciastka pieczemy w 180°C na zloty kolor i po wystudzeniu zajadamy ze smakiem.
Ciasteczka można robić w wielu wersjach smakowych z kakao, kawą, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.
może ciasteczka maślane?
wersja waniliowa lub migdałowa lub kakaowa ;) w oryginale ciasto formuje się w rulon, zwilża go wodą i obtacza w cukrze :] kroi się w plasterki i układa płasko na blaszce :] (brzegi po upieczeniu wyglądają jak oszronione ;))
ale myślę, że można pokusić się o wycinanie wzorków foremkami :] ja zawsze robię wersję na szybko - czyli patrz wyżej ;)
***** CIASTECZKA MAŚLANE *****
Ciasteczka maślane w cukrze
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru (ja daję mniej, 100g tylko do ciastek z kakao)
cukier waniliowy lub cukier migdałowy, lub kakao
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę, jajko, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
zawsze zagniecione ciasto (jeszcze bez dodatku cukru waniliowego/migdałowego lub kakao) dzielę na 2 części i robię ciastka w 2 kolorach :] jedne z kakao (tu trochę więcej cukru) i drugie z cukrem migdałowym :]
pyszne, smaczne i szybkie :]
przepis Andrzeja Polana, lekko zmodyfikowany ;) przeze mnie :]
wersja waniliowa lub migdałowa lub kakaowa ;) w oryginale ciasto formuje się w rulon, zwilża go wodą i obtacza w cukrze :] kroi się w plasterki i układa płasko na blaszce :] (brzegi po upieczeniu wyglądają jak oszronione ;))
ale myślę, że można pokusić się o wycinanie wzorków foremkami :] ja zawsze robię wersję na szybko - czyli patrz wyżej ;)
***** CIASTECZKA MAŚLANE *****
Ciasteczka maślane w cukrze
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru (ja daję mniej, 100g tylko do ciastek z kakao)
cukier waniliowy lub cukier migdałowy, lub kakao
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę, jajko, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
zawsze zagniecione ciasto (jeszcze bez dodatku cukru waniliowego/migdałowego lub kakao) dzielę na 2 części i robię ciastka w 2 kolorach :] jedne z kakao (tu trochę więcej cukru) i drugie z cukrem migdałowym :]
pyszne, smaczne i szybkie :]
przepis Andrzeja Polana, lekko zmodyfikowany ;) przeze mnie :]
wyżej już miałam napisane ten przepis. Myślę, że dla cukrzyków się nadają, bo bez lukru też są bardzo dobre. To są ciastka maślane. :)
0,5 kg mąki
2 kostki masła
1 śmietanę kwaśną 18%
pół lyżeczki proszku do pieczenia
do mąki i proszku dodajemy masło i siekamy i śmietanę i wtedy wyrabiamy i do lodówki na minimum pół godziny. one sa bez cukru. mozna polukrować i najlepsze z orzechami włoskimi są, w sensie na lukier polozonymi.
0,5 kg mąki
2 kostki masła
1 śmietanę kwaśną 18%
pół lyżeczki proszku do pieczenia
do mąki i proszku dodajemy masło i siekamy i śmietanę i wtedy wyrabiamy i do lodówki na minimum pół godziny. one sa bez cukru. mozna polukrować i najlepsze z orzechami włoskimi są, w sensie na lukier polozonymi.
dopiero teraz zauwazylam ze byly pytanie odnosnie ciasteczek co do cukru spokojnie wystarczy 3/4 szklanki co do jajek to cale :)