Widok
a ja dziś: barszczyk krakusa, gulasz z szyneczki z ciemnym sosem, kapustka na krótko - to wszystko do kaszy :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Moj mąż zrobił na obiad to http://www.wielkiezarcie.com/recipe37151.html pycha :)
u nas naleśniki kukurydziane z farszem brokułowo-szpinakowym :)
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!
ps nie trzeba dodawac żółtka, bez niego tez wychodzi a jesli nie malo w kubeczkach to 1 i 1/2 kostki .
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!
ps nie trzeba dodawac żółtka, bez niego tez wychodzi a jesli nie malo w kubeczkach to 1 i 1/2 kostki .
U mnie dziś taki obiadek:
http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2011/01/pieczony-osos-pieczone-ziemniaki-mocno.html
Eksperymentalnie, nie mogę się doczekać :)
http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2011/01/pieczony-osos-pieczone-ziemniaki-mocno.html
Eksperymentalnie, nie mogę się doczekać :)
A dzisiaj u nas na szybko:
http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/clafoutis-z-pomidorami-serem-i-bazylia,36145
Ja strasznie to lubię, tylko jeszcze jakieś mięso dodaję zwykle, żeby było bardziej treściwe. Dziś akurat parówki, bo to miałam w lodówce :)
http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/clafoutis-z-pomidorami-serem-i-bazylia,36145
Ja strasznie to lubię, tylko jeszcze jakieś mięso dodaję zwykle, żeby było bardziej treściwe. Dziś akurat parówki, bo to miałam w lodówce :)
A dzisiaj u nas sine kluchy :) Robię pierwszy raz, bo dopiero u męża w domu to poznałam, a on strasznie uwielbia :)
Sine kluchy tutaj:
http://margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/Szare-kluski-z-kiszona-kapusta,2,ID401857015,n
Ja robiłam trochę inaczej, ale to tak poglądowo; no i w różnych miejscach różnie się to nazywa, u Męża sine kluchy :)
Ewciuś, mnie już nie odrzuca na jakiekolwiek kuchenne zapachy, ale na mięso nie mogę patrzeć. Chętnie robię ciasto czy rybę na obiad, ale mięsa nie przygotowałam od 3 miesięcy. Na szczęście mamy zapasy, tylko rozmrażam pojedynczo Mężowi, a sama staram się przeczekać, aż zje :p
http://margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/Szare-kluski-z-kiszona-kapusta,2,ID401857015,n
Ja robiłam trochę inaczej, ale to tak poglądowo; no i w różnych miejscach różnie się to nazywa, u Męża sine kluchy :)
Ewciuś, mnie już nie odrzuca na jakiekolwiek kuchenne zapachy, ale na mięso nie mogę patrzeć. Chętnie robię ciasto czy rybę na obiad, ale mięsa nie przygotowałam od 3 miesięcy. Na szczęście mamy zapasy, tylko rozmrażam pojedynczo Mężowi, a sama staram się przeczekać, aż zje :p
U nas dziś wersja dla leniwych, czyli chleb w jajku :)
Piątkowo-bezmięsnie.
Piątkowo-bezmięsnie.
A dzisiaj u nas musztardowe schabowe, ziemniaki pieczone z cytryną i czosnkiem i mizeria :)
Mój Mąż też nie lubi :p U nas dzisiaj mielone + ziemniaki + ogórki babci :)
mój maz mówi: obiad bez zupy jest do dupy:)
Na dodatek przez synka robie zupy "z wszystkim" czyli mnóstwo warzyw i mięso, bo mały jest na bakier z drugimi daniami. Za to rosłu to zjada po 2 michy.
Z kolei ja jestem żarłok i talerz zupy to za mało - więc zazwyczaj muszę miec 2 dania, albo mega gęstą, treściwą zupę.
Na dodatek przez synka robie zupy "z wszystkim" czyli mnóstwo warzyw i mięso, bo mały jest na bakier z drugimi daniami. Za to rosłu to zjada po 2 michy.
Z kolei ja jestem żarłok i talerz zupy to za mało - więc zazwyczaj muszę miec 2 dania, albo mega gęstą, treściwą zupę.
U nas dzisiaj eksperyment w wczorajszego odcinka Nigelli:
http://testykulinarne.blogspot.com/2011/04/cytrynowy-osos-z-kuskusem-i-pomidorkami.html
http://testykulinarne.blogspot.com/2011/04/cytrynowy-osos-z-kuskusem-i-pomidorkami.html
U nas dziś gulasz i pomidorowa.
Pomidirową zrobił mój Bolo wczoraj,u nas zupy robi tylko on,gdyż jest w tym świetny,każdej zupie poświęca 4 godziny,robi swoje wywary,nie używa zadnych kostek,codziennie po pracy gotuje mi i Nikosiowi pyszną,swieza zupkę,ale ale drugie danie musi być codziennie i robię je ja,bo nasz Niko zupą sie nie naje,musi mieć mięsko i sosik hehehe,taki mały zarłok.
Piękę własnie karkówkę,taką na chleb na zimno i wyłączyli prąd przez ten wiatr,siła wyższa,piekarnik wysiadł hehe.
Pomidirową zrobił mój Bolo wczoraj,u nas zupy robi tylko on,gdyż jest w tym świetny,każdej zupie poświęca 4 godziny,robi swoje wywary,nie używa zadnych kostek,codziennie po pracy gotuje mi i Nikosiowi pyszną,swieza zupkę,ale ale drugie danie musi być codziennie i robię je ja,bo nasz Niko zupą sie nie naje,musi mieć mięsko i sosik hehehe,taki mały zarłok.
Piękę własnie karkówkę,taką na chleb na zimno i wyłączyli prąd przez ten wiatr,siła wyższa,piekarnik wysiadł hehe.
U nas chyba placki z bananami :)
A dzisiaj u nas roladki schabowe z serem i sałatka z pomidorów i cebuli :)
wczoraj zrobiłam chińskie z wołowiną wg przepisu AgusiGd:)
ale dziś niespodziewnie mam gości więc pewnie rozpalimy ognisko w ogrodzie i grilla,już marynuję karkówkę,obowiązkowo złota kiełbaska z grilla,zaraz wymodzę jakąś sałatkę z mixem sałat i fetą.
no i dorsze odmrażam,potem folie aluminiową,masło ziołowe,dużo pietruszki,zawijam i na grilla...zimne piwko i laba do wieczora...
ale dziś niespodziewnie mam gości więc pewnie rozpalimy ognisko w ogrodzie i grilla,już marynuję karkówkę,obowiązkowo złota kiełbaska z grilla,zaraz wymodzę jakąś sałatkę z mixem sałat i fetą.
no i dorsze odmrażam,potem folie aluminiową,masło ziołowe,dużo pietruszki,zawijam i na grilla...zimne piwko i laba do wieczora...
Ola - widzę, że posmakowała chińszczyzna ;) cieszę się :D
my wczoraj mieliśmy na obiad kaszę gryczaną z przepisu Pchelapchela :)))) (ugotowana kasza ze skwarkami i cebulką + twaróg + szczypiorek, do picia maślanka - rewelacja :)))
dzisiaj ziemniaczki z koperkiem + młoda kapustka na krótko(na maśle, z koperkiem) + parówki :)
jutro grill - kupiłam kiełbaskę złotą :) Teściowa przywiozła ze wsi wczoraj złowione ryby :) (nie wiem jakie :P) i jutro zrobię je na grillu :)
my wczoraj mieliśmy na obiad kaszę gryczaną z przepisu Pchelapchela :)))) (ugotowana kasza ze skwarkami i cebulką + twaróg + szczypiorek, do picia maślanka - rewelacja :)))
dzisiaj ziemniaczki z koperkiem + młoda kapustka na krótko(na maśle, z koperkiem) + parówki :)
jutro grill - kupiłam kiełbaskę złotą :) Teściowa przywiozła ze wsi wczoraj złowione ryby :) (nie wiem jakie :P) i jutro zrobię je na grillu :)
U nas dzisiaj dorsz z piekarnika. A wczoraj były zrazy z sosikiem i ziemniakami :)
Zapiekanka teściowej :) Jedno z moich ulubionych dań obiadowych :)
Placuszki z piersi kurczaka
Składniki
pierś z kurczaka(0.5kg)
koperek(2 pęczki)
ser (20-30dag)
3 jajka
3-4 łyżki mąki
Pierś i koperek pokroić drobno, dodać starkowany ser.
Białka ubić.Do ubitych białek dodać żółtka i wtedy wymieszać składniki.
Wymieszane składniki nie wyglądają zbyt apetycznie ale po usmażeniu pychotka;D
No i oczywiście doprawić jak kto lubi:)
Proste a smaczne:)
Składniki
pierś z kurczaka(0.5kg)
koperek(2 pęczki)
ser (20-30dag)
3 jajka
3-4 łyżki mąki
Pierś i koperek pokroić drobno, dodać starkowany ser.
Białka ubić.Do ubitych białek dodać żółtka i wtedy wymieszać składniki.
Wymieszane składniki nie wyglądają zbyt apetycznie ale po usmażeniu pychotka;D
No i oczywiście doprawić jak kto lubi:)
Proste a smaczne:)
Zapiekanka nie jest skomplikowana:
Gotujemy makaron. Podsmażamy cebulę, po jakimś czasie dorzucamy do niej mięso mielone + sól + pieprz, podsmażamy mięso, za jakiś czas koncentrat pomidorowy, znów chwilę smażymy, potem dolewamy śmietanę (ilość wedle uznania, ja lubię dużo, więc wychodzi taki duży kubek przy 0,5kg mięsa) z czosnkiem granulowanym (albo zwykłym, ale ja ze zwykłym nigdy nie jadłam) i solą i mieszamy. Potem makaron i na to mięso z sosem do naczynia żaroodpornego, na to ser i zapiekamy. Naprawdę nic wymyślnego, ale mi straaasznie smakuje :)
Gotujemy makaron. Podsmażamy cebulę, po jakimś czasie dorzucamy do niej mięso mielone + sól + pieprz, podsmażamy mięso, za jakiś czas koncentrat pomidorowy, znów chwilę smażymy, potem dolewamy śmietanę (ilość wedle uznania, ja lubię dużo, więc wychodzi taki duży kubek przy 0,5kg mięsa) z czosnkiem granulowanym (albo zwykłym, ale ja ze zwykłym nigdy nie jadłam) i solą i mieszamy. Potem makaron i na to mięso z sosem do naczynia żaroodpornego, na to ser i zapiekamy. Naprawdę nic wymyślnego, ale mi straaasznie smakuje :)
ja mam z przepisu AgusiGda :)))
cyt.
ugotować makaron :) w tym samym czasie ugotować 4-5 jajek na twardo :) i brokuły + marchewkę(w wodzie z jarzynką) :) (mogą być mrożone)
zamrożony szpinak podsmażyć, dodać śmietanę z solą i czosnkiem(wg gustu)
jajka nie obrać i pokroić :P
wszystko wymieszać :)
można spokojnie odgrzewać ;)
szpinaku nie czuć ;) ale jest taki ładny zielony makaron ;)
cyt.
ugotować makaron :) w tym samym czasie ugotować 4-5 jajek na twardo :) i brokuły + marchewkę(w wodzie z jarzynką) :) (mogą być mrożone)
zamrożony szpinak podsmażyć, dodać śmietanę z solą i czosnkiem(wg gustu)
jajka nie obrać i pokroić :P
wszystko wymieszać :)
można spokojnie odgrzewać ;)
szpinaku nie czuć ;) ale jest taki ładny zielony makaron ;)
a ja robię moje ulubione naleśniki! W środku mięsko mielone, czerwona fasola, kukurydza, cebula to wszystko przesmażone a na koniec dodany jest sos do bolonese. Troszkę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, żeby było gęste. Do ciasta naleśnikowego trochę pieprzu, przyprawy gyros (jak jest) a na naleśniki trochę startego sera. Dziewczyny to jest pychotka :)
Lidka, naleśniki brzmią super :)
Śmietanę do zapiekanki dodaję 18%, ale wczoraj akurat zrobiłam z połowy 30% + jogurt naturalny 0%, bo tylko to miałam w lodówce, i też wyszło ;)
Śmietanę do zapiekanki dodaję 18%, ale wczoraj akurat zrobiłam z połowy 30% + jogurt naturalny 0%, bo tylko to miałam w lodówce, i też wyszło ;)
A dzisiaj zupa ogórkowa.
Kate, teraz się ślinię na myśl o rybie po grecku! Uwielbiam, ale mąż nie lubi, to tak sama dla siebie szkoda trochę roboty... Więc tylko na jakieś większe imprezy jem :(
Dzisiaj było na ostro.. gyros.. :) jeżeli ktoś lubi ostre dania to polecam, łatwy w wykonaniu :)
2x gyros pikantny (mięso z kurczaka- kupuję gotowe w biedronce)
1x śmietana duża
1x jogurt naturalny duży
2x zupa cebulowa w proszku
1,2 puszk kukrydzy
po jednej, dwie papryki kolorowej (daję czerwoną, żółtą, bez zielonej)
1x sos cygański
1x sos chili
Mięso się podsmaża lekko na patelni, jak wystygnie przełożyć do garnka, zalać śmietaną i jogurtem, wymieszać i zostawić w lodówce na noc..
Na następny dzień podgrzać to.. zrobić zupę cebulową wg przepisu i dolać do mięsa.. jak się zagotuje to dodać pokrojoną w małe, cienkie paski paprykę oraz kukurydzę.. gotować ok pół godz.. czasami 15 min wystarczy.. dodać sos cygański i chilli.. jakieś 5 min jeszcze gotować.. i gotowe.. :)
2x gyros pikantny (mięso z kurczaka- kupuję gotowe w biedronce)
1x śmietana duża
1x jogurt naturalny duży
2x zupa cebulowa w proszku
1,2 puszk kukrydzy
po jednej, dwie papryki kolorowej (daję czerwoną, żółtą, bez zielonej)
1x sos cygański
1x sos chili
Mięso się podsmaża lekko na patelni, jak wystygnie przełożyć do garnka, zalać śmietaną i jogurtem, wymieszać i zostawić w lodówce na noc..
Na następny dzień podgrzać to.. zrobić zupę cebulową wg przepisu i dolać do mięsa.. jak się zagotuje to dodać pokrojoną w małe, cienkie paski paprykę oraz kukurydzę.. gotować ok pół godz.. czasami 15 min wystarczy.. dodać sos cygański i chilli.. jakieś 5 min jeszcze gotować.. i gotowe.. :)
U nas wczoraj i dzisiaj smocze skrzydełka Nigelii - tylko ja zrobiłam udka, a nie skrzydełka :p Przepis trochę zmodyfikowałam i zrobiłam pomieszanie tego co w książce + tego co mówiła w programie, bo sos był trochę inny. W każdym razie mi bardzo smakowały :)
+ ziemniaki z piekarnika + fasolka.
A tutaj jedna z wersji przepisu:
http://testykulinarne.blogspot.com/2011/03/smocze-skrzydeka.html
+ ziemniaki z piekarnika + fasolka.
A tutaj jedna z wersji przepisu:
http://testykulinarne.blogspot.com/2011/03/smocze-skrzydeka.html
Na Morenie widziałam po 7,50 :)
A wracając do tematu, to u nas kopytka.
Najprostsze danie świata:) Ciasto francuskie , pierś z kurczaka, pieczarki , ser:)
Tutaj przepis- ja robiłam bez boczku:)
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/68943/kurczak-w-ciescie-francuskim
Tutaj przepis- ja robiłam bez boczku:)
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/68943/kurczak-w-ciescie-francuskim
Zeberka w marynacie imbirowo/miodowo/paprykowej :)
dla zainteresowanych:
Na kilogram żeberek
1 łyżka imbiru, 1 łyżka czerwonej papryki, 4 łyżki płynnego miodu, sok z 2 cytryn, 4 ząbki czosnku, 1 kostka bulionowa (rozpuszczam w ok 1/2 szklanki wody) - w tym marynować mięso kilka godzin, potem podsmażyć na patelni, następnie dusić w ważywach (ok.3 czerwone papryki, 3 pory, 2 cebule)
dla zainteresowanych:
Na kilogram żeberek
1 łyżka imbiru, 1 łyżka czerwonej papryki, 4 łyżki płynnego miodu, sok z 2 cytryn, 4 ząbki czosnku, 1 kostka bulionowa (rozpuszczam w ok 1/2 szklanki wody) - w tym marynować mięso kilka godzin, potem podsmażyć na patelni, następnie dusić w ważywach (ok.3 czerwone papryki, 3 pory, 2 cebule)
przepisu to ja nie znam, bo kiedys u cioci podpatrzylam jak robi i potem sama zrobilam :) w sumie to tak samo jak cwiartki pieczone kurczak itd tylko dodaje sie sliwki i jablka pokrojone w paski Ja pałki przyprawiam na gore i po bokach klade sliwki i jablka przykrywam i do lodowki odstawiam na min 2 godz potem ukladam do brytfanki palki z kurczaka sliwki i jablka troche wyciskam soku z cytryny i wstawiam do piekarnika na pieczenie gora/dol 180 stopni na 45min a po 45 min zdejmuje przykrywka i tak ok 10min piecze sie bez
U mnie wczoraj i dzisiaj pulpeciki w sosie pomidorowym z ryżem :)
Ja zrobiłam dziś z przepisu Agusi wątróbki wykwintne :-)
Z młodą kapustą robię schab
60-70 dag schabu
duża główka młodej kapusty
2 cebule
pęczek koperku
1/2 kostki masła
sól, pieprz, olej
Schab pokroic na grube paski, oprószyc solą i pieprzem.
Cebule pokroic w kostkę.
Kapustę poszatkowac.
W sporym garnku rozgrzac masło, zeszklic na nim cebulę. Dodac kapustę. Doprawic solą i pieprzem. Gdy kapusta zmiejszy widocznie swoją objętośc, dodac wody tyle, aby sięgała poniżej powierzchni kapusty i nadal dusic.
W tym czasie usmazyc paski schabu, aby były zarumienione. Następnie dodac mięso do kapusty i wymieszac. Gdy kapusta będzie miękka dodac posiekany koper. Można dodac zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki.
SMACZNEGO!
Z młodą kapustą robię schab
60-70 dag schabu
duża główka młodej kapusty
2 cebule
pęczek koperku
1/2 kostki masła
sól, pieprz, olej
Schab pokroic na grube paski, oprószyc solą i pieprzem.
Cebule pokroic w kostkę.
Kapustę poszatkowac.
W sporym garnku rozgrzac masło, zeszklic na nim cebulę. Dodac kapustę. Doprawic solą i pieprzem. Gdy kapusta zmiejszy widocznie swoją objętośc, dodac wody tyle, aby sięgała poniżej powierzchni kapusty i nadal dusic.
W tym czasie usmazyc paski schabu, aby były zarumienione. Następnie dodac mięso do kapusty i wymieszac. Gdy kapusta będzie miękka dodac posiekany koper. Można dodac zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki.
SMACZNEGO!
ja też robię młodą kapustę w podobny sposób, zawsze wychodzi pyszna, polecam :)
duszę kapustę w niewielkiej ilości wody, na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulkę na maśle i zaciągam mąką, by powstała zasmażka, łączę z miękką kapustą, dodaję trochę śmietany 12%, dużo posiekanego świeżego koperku, pieprz, sól i ewentualnie sok z cytryny do smaku.
duszę kapustę w niewielkiej ilości wody, na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulkę na maśle i zaciągam mąką, by powstała zasmażka, łączę z miękką kapustą, dodaję trochę śmietany 12%, dużo posiekanego świeżego koperku, pieprz, sól i ewentualnie sok z cytryny do smaku.
u mnie dziś lenistwo zwycięża na obiad makaron z truskawkami
a na deser....
http://mojewypieki.blox.pl/2011/06/Slodko-kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza.html
a na deser....
http://mojewypieki.blox.pl/2011/06/Slodko-kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza.html
A u mnie schabowe z ziemniakami + kalafior z bułką tartą.
2 dni temu ziemniaki + skrzydełka w panierce z Biedronki + surówka z buraczków :) na spróbowanie po 2 łyżki chińszczyzny(radosna twórczość z karkówki, mrożonej mieszanki chińskiej, innych warzyw, sosu sojowego i miodu)
wczoraj moja kolejna wersja placków po cygańsku ;) właśnie z chińszczyzną w środku :]
dzisiaj zupa pomidorowa z makaronem :] a na kolację Mąż robi zapiekanki :]
wczoraj moja kolejna wersja placków po cygańsku ;) właśnie z chińszczyzną w środku :]
dzisiaj zupa pomidorowa z makaronem :] a na kolację Mąż robi zapiekanki :]
AgaAmelka, podaj przepis, czegoś takiego nigdy nie jadłam i
zapraszam do nowego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8-t251198,1,16.html
już jest od dawna :-)
zapraszam do nowego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8-t251198,1,16.html
już jest od dawna :-)