Widok
ciasto francuskie piersią kuraka:
http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2007/12/Kurczak-w-ciescie-francuskim-czyli-cudo-nad-cudami.html
http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2007/12/Kurczak-w-ciescie-francuskim-czyli-cudo-nad-cudami.html
potrawka z ryżem:
2 woreczki ryżu - ugotować z 1 łyżeczką kurkumy lub carry
pierś z kurczaka pokrojona w kosteczki przyprawiona do smaku i usmażona na patelni na łyżecze oliwy
sos: ketczup + majonez
groszek z marchewką (kukurydzą) ze słoiczka
układać warstwami w naczyniu żaroodpornym na góre posypać startym serem i zapiec w piekarniku ok. 15 min
mielone z fetą:
mięso mielone zrobione jak na normalne kotleciki tylko bez panierki do środka kulki włożyć kostkę fety i na 20 min na blachę do piekarnika na ok. 2oo stopni
ryba w folii, dowlolnie doprawić i wrzucić w folię aluminiową nakłuć widelcem i po 20 min danie gotowe
2 woreczki ryżu - ugotować z 1 łyżeczką kurkumy lub carry
pierś z kurczaka pokrojona w kosteczki przyprawiona do smaku i usmażona na patelni na łyżecze oliwy
sos: ketczup + majonez
groszek z marchewką (kukurydzą) ze słoiczka
układać warstwami w naczyniu żaroodpornym na góre posypać startym serem i zapiec w piekarniku ok. 15 min
mielone z fetą:
mięso mielone zrobione jak na normalne kotleciki tylko bez panierki do środka kulki włożyć kostkę fety i na 20 min na blachę do piekarnika na ok. 2oo stopni
ryba w folii, dowlolnie doprawić i wrzucić w folię aluminiową nakłuć widelcem i po 20 min danie gotowe
Biała kiełbasa pieczona
Surową białą kięłbasę posypujemy przyprawami (majeranek, zioła, ja ostatnio robiłąm z przyprawą do gyrosa), wkładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy smalec i wkłądamy do piekarnika na jakieś 30min. Po 30 min zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze chwilkę do zarumienienia.
Udka z kurczaka z warzywami
Nacieramy udka z kurczaka marynatą: przyprawa do kurczaka złocista, czosnek i trochę oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy włoszczyznę (jak najwiecej natki pietruszki i marchewki). Czekamy ok godziny i wkłądamy do piekarnika na jakąś godzinę (tak na oko aż udka sie zrobia). Do tego pyszne ziemniaczki pieczone (obgotowane we wrzątku przez 10min potem wysypane na blaszkę, troche oliwy i zioła - moze być gotowa przyprawa do ziemniaków i na 30min do piekarnika.
Surową białą kięłbasę posypujemy przyprawami (majeranek, zioła, ja ostatnio robiłąm z przyprawą do gyrosa), wkładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy smalec i wkłądamy do piekarnika na jakieś 30min. Po 30 min zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze chwilkę do zarumienienia.
Udka z kurczaka z warzywami
Nacieramy udka z kurczaka marynatą: przyprawa do kurczaka złocista, czosnek i trochę oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy włoszczyznę (jak najwiecej natki pietruszki i marchewki). Czekamy ok godziny i wkłądamy do piekarnika na jakąś godzinę (tak na oko aż udka sie zrobia). Do tego pyszne ziemniaczki pieczone (obgotowane we wrzątku przez 10min potem wysypane na blaszkę, troche oliwy i zioła - moze być gotowa przyprawa do ziemniaków i na 30min do piekarnika.
Ola
na śniadanie lub kolację :)
MUFFINKI ŚNIADANIOWE
oryginalny przepis jest tu http://www.wielkiezarcie.com/recipe28967.html
pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem - ale jak dla nas wyszły za tłuste (żółty ser i olej)...
później zrobiłam bez oleju - sam żółty ser (zamiast maślanki dałam cały duży kefir) ;)
do tego wymieszałam (pół na pół) mąkę tortową z orkiszową :)
żeby było kolorowo - dałam wędlinkę, kukurydzę, czerwoną paprykę i szczypiorek :) z przypraw łagodną czubrycę :)
już samo ciasto (po wymieszaniu składników) mi się podobało ;P dlatego postanowiłam porobić fotki :)
(ciasto podobne do kefirowego, podobnie się robi)



MUFFINKI ŚNIADANIOWE
oryginalny przepis jest tu http://www.wielkiezarcie.com/recipe28967.html
pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem - ale jak dla nas wyszły za tłuste (żółty ser i olej)...
później zrobiłam bez oleju - sam żółty ser (zamiast maślanki dałam cały duży kefir) ;)
do tego wymieszałam (pół na pół) mąkę tortową z orkiszową :)
żeby było kolorowo - dałam wędlinkę, kukurydzę, czerwoną paprykę i szczypiorek :) z przypraw łagodną czubrycę :)
już samo ciasto (po wymieszaniu składników) mi się podobało ;P dlatego postanowiłam porobić fotki :)
(ciasto podobne do kefirowego, podobnie się robi)





Skopiuje przepis forumki Maryni - mam nadzieje że się nie obrazi:)
Ja robiłam go już kilka razy i jest super! Zdrowy i mega łatwy.
Aha i ja najbardziej lubię podawać je w wrapsach (tortillach jak kto woli) - gotowych - z sałatą, ogórkiem, pomidorem co mi przyjdzie do głowy:)
A oto przepis:
piers z kurczaka pokroic na male kawałki
w misce rozbełtać jogurt naturalny i 1 jajko i przyprawy dowolne jako kto lubi (sol, pieprz, papryka, oregano itd)
kawalki piersi wrzucic do "marynaty" jogurtowej i odstawic (najlepiej na noc)
Platki kukurydziane rozdrobnic, obtoczyc w nich kawalki kurczaka z marynaty połozyc na blaszce wylozonej pergaminem i piec w piekarniku na zlocisty kolor (okolo 15-20 min)
Podawac mozna z dipem czosnkowym lub innym jak kto lubi!
Ja robiłam go już kilka razy i jest super! Zdrowy i mega łatwy.
Aha i ja najbardziej lubię podawać je w wrapsach (tortillach jak kto woli) - gotowych - z sałatą, ogórkiem, pomidorem co mi przyjdzie do głowy:)
A oto przepis:
piers z kurczaka pokroic na male kawałki
w misce rozbełtać jogurt naturalny i 1 jajko i przyprawy dowolne jako kto lubi (sol, pieprz, papryka, oregano itd)
kawalki piersi wrzucic do "marynaty" jogurtowej i odstawic (najlepiej na noc)
Platki kukurydziane rozdrobnic, obtoczyc w nich kawalki kurczaka z marynaty połozyc na blaszce wylozonej pergaminem i piec w piekarniku na zlocisty kolor (okolo 15-20 min)
Podawac mozna z dipem czosnkowym lub innym jak kto lubi!
nie obrazi się :)
Tradycyjnie polecam skrzydelka, udka z kurczaka pieczone w róznyc marynatach (czosnkowo-miodowej, sojowej, jogurtowej)
Rizotto, zapiekanki makaranowe, ziemniaczane
I moje ostatnie ulubione :) Kotlety schabowe z marchewką i pieczarkami
Surowe troszkę rozklepane kotlety schabowe posolić i poppieprzyć położyc na nie warstwe podduszonych wcześniej pieczarek z cebulą, a na to starta surowa marchewka i lyżka majonezu
Zapiekać około 30-40 min! Może ciut kaloryczne :) ale pyszne!
Zamiast scabu może być też pierś z kurczaka bądż karkówka :)
Tradycyjnie polecam skrzydelka, udka z kurczaka pieczone w róznyc marynatach (czosnkowo-miodowej, sojowej, jogurtowej)
Rizotto, zapiekanki makaranowe, ziemniaczane
I moje ostatnie ulubione :) Kotlety schabowe z marchewką i pieczarkami
Surowe troszkę rozklepane kotlety schabowe posolić i poppieprzyć położyc na nie warstwe podduszonych wcześniej pieczarek z cebulą, a na to starta surowa marchewka i lyżka majonezu
Zapiekać około 30-40 min! Może ciut kaloryczne :) ale pyszne!
Zamiast scabu może być też pierś z kurczaka bądż karkówka :)
ta pierś w francuskim - rewelacja - bedzie w sobotę :)
a moj przepis to rowneiż na cieście francuskim - tarta:
ciasto francuskie w naczyniu żaroodoprnym idzie na 10 minut do piekarnika. w tym czasie do miski troszkę kiełabski papryki, pieczarek podsmażonych, oliwek, fety, pomidora ( a tak naprawdę co kto ma i co kto lubi ) i koniecznie 2 jajka + trochę startego sera. Wszystko zmieszać, następnie wylać na podgrzane francuskie i ponownie do piekarnika - tym razem na 20 - 25 minut.
Szybko i smacznie i można zrobić dla niespodziewanych gości.
a moj przepis to rowneiż na cieście francuskim - tarta:
ciasto francuskie w naczyniu żaroodoprnym idzie na 10 minut do piekarnika. w tym czasie do miski troszkę kiełabski papryki, pieczarek podsmażonych, oliwek, fety, pomidora ( a tak naprawdę co kto ma i co kto lubi ) i koniecznie 2 jajka + trochę startego sera. Wszystko zmieszać, następnie wylać na podgrzane francuskie i ponownie do piekarnika - tym razem na 20 - 25 minut.
Szybko i smacznie i można zrobić dla niespodziewanych gości.
Tarta szpinakowa na cieście francuskim.
Kupujemy ciasto francuskie wykładamy blachę, nakłuwamy widelcem, nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolą lub ryżem.
Zapiekamy 7 min w 200 stopniach.
W garnku podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy poszatkowany świeży szpinak, czosnek, po 5 minutach dodajemy do smaku fetę, mozarellę i tarty ser, dodajemy rozkłócone 3 szt. jajek.
Zapiekamy 25 min w temp. 180 stopni.
Kupujemy ciasto francuskie wykładamy blachę, nakłuwamy widelcem, nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolą lub ryżem.
Zapiekamy 7 min w 200 stopniach.
W garnku podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy poszatkowany świeży szpinak, czosnek, po 5 minutach dodajemy do smaku fetę, mozarellę i tarty ser, dodajemy rozkłócone 3 szt. jajek.
Zapiekamy 25 min w temp. 180 stopni.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić