Widok

Formalności po porodzie.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie!!!
Temat pewnie ciekawy dla dużego grona Forumek :)
Szukalam w necie ale znalazłam artykuły ale bez aktualizacji a wiadomo przepisy prawne sie zmieniają.
Jakie formalnosci po porodzie nalezy zalatwic, gdzie się udac w celu rejestracji dzidziusia??
Opiszcie proszę sytuacje gdy rodzice dziecka są małżeństwem i sytuację gdzie rodzice pozostają w zwiazku nieformalnym.
Pozdrawiam pomimo tego okropnego dnia...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jezleli chodzi o zwiazeknie formalny to trzeba zrobic w urzedzie miejskim uznanie ojcostwa - wygodnie jest to przeprowadzic przed urodzeniem dziecka, bo inaczej w ciagu 14 ndi po porodzie bedziesz musiala sie tam udac z ojcem dziecka i wtedy dopiero to zalatwic - co moze byc troche uciazliwe po porodzie

gdy jest sie malzenstwem - to ojciec dziecka jedzie do urzedu je zarejestrowac w ciagu 14 dni od jego urodzenia
Malwina wlasnie mi chodzi o nieformalny zwiazek. Czyli teraz mozemy pojechac i w urzędzie to załatwic,a po porodzie ojciec dziecka bedzie mogl zalatwiac wszelkie formalnosci- meldunek i pesel- SAM?? Gdzie to trzeba się udac-d wydzialu ewidencji ludnosci czy do usc??
aha jak mozesz to napisz mi jakie dokumenty musiy meic przy sobie.
Z góry dziękuje:)
My rejestrowaliśmy syna po porodzie (żyjemy w konkubinacie). Rejestracji dokonuje się w USC. Musicie mieć tylko dowody osobiste. Jeśli rejestrujesz dziecko w innym mieście niż ty się urodziłaś to jeszcze będzie potrzebny twój akt urodzenia. Pesel zostanie nadany w ciągu 3 tygodni (do odebrania w wydziale meldunków) i wtedy możesz składać wnioski o zasiłek rodzinny (jeśli nie przekraczacie dochodu) i becikowe (pamiętaj o zaświadczeniu od lekarza).

Dzieki AgusiaGda :)
Jak ty odnajdujesz sie w tych wszystkich kiedys poruszanych wątkach ;)
nie ma za co :)

wystarczy używać forumowej wyszukiwarki :) zresztą pamiętam, że jakieś wątki były poruszane wiele razy ;)
Mimii, meldunek dziecko będzie miało automatycznie przy Tobie ( tam gdzie Ty jesteś zameldowana )

Do uznania ojcostwa ( przed jego urodzeniem ) potrzebne jest zaświadczenie od lekarza, że jesteś w ciąży ;)
Przynajmniej taki dokument wymaga Urząd w Gdańsku, moja koleżanka dygała dwa razy bo nie miała właśnie takiego zaświadczenia
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
A jeśli chodzi o zakład pracy?
Musimy na piśmie złożyć wniosek o macierzyński czy rozpoczyna się z automatu?
image

HappyMum :))))
rozpoczyna się automatycznie w dniu porodu - ale musisz do pracy dostarczyć odpis aktu urodzenia :)

możesz macierzyński zacząć chyba 2 tyg. przed porodem - wtedy pewnie trzeba napisać jakiś wniosek :)
Nie odpis aktu urodzenia tylko zaświadczenie które dostaje się w szpitalu

Odpis aktu urodzenia ! I to oryginalny ;P
Pracodawca nie jeden żąda zaświadczenia ze szpitala o urodzeniu, ale dzwoniłam do ZUS i oni wcale tego nie potrzebują. Sam akt urodzenia plus wnioski z prośbą o udzielenie macierzyńskiego. to wszystko do pracodawcy

Dziękuję Kasiu za tą cenną wskazówkę :) Akurat w pn ide do lekarza to wezmę takie zaświadczenie by nie dygać dwa razy.
To jeszcze jedno pytanie:
Obecnie mam umowę do dnia porodu, jestem na L4- ZUS wyplaca mi świadczenia. Po porodzie gdzie ten akt urodzenia dostarczyc- do ZUS-u czy do pracodawcy??Dodam,że mieszkam w gdansku a stały meldunek mam pod Łodzią i łódzki zUS wypłaca mi świadczenia.
Pozdrawiam:)
Ja w każdym bądź razie dałam tylko zaświadczenie. Nie musiałam pisać wniosku. Widocznie każdy pracodawca ma inne wymogi :)

Ale wiecie co swoją drogą to śmieszne by idąc z ojcem o uznanie ojcostwa w 9m-cu prawie trzeba miec zaswiadczenie o tym ze jest się w ciąży;> Śmiechu warte!!!!
Mimii, moja koleżanka z chłopakiem awanturę zrobili. Dziewczyna w 8 mc ciąży i miała przynieść zaświadczenie.
Nasze kruczki prawne są "niesamowite" sama przez jeden z nich musiałam przejść ;)

Czy wie ktos z Was jak wyglada zalatwienie tych formalnosci gdy dziecko urodzi sie za granica? A oboje rodzicow sa Polakami i zameldowani sa w Polsce.
Czy jest wtedy jakis czas na zgloszenie do USC? Bo wiadomym jest, ze do 2 tyg. po porodzie nie dojade z dzieckiem do Polski, zeby je zglosic.
imageimage
moja kolezanka mieszka w UK i w ambasadzie załatwiała albo w konsulacie ,,nie pamietam dokładnie,
imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

do góry