Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My w domku norma- 300-450zł za 2 miesiące.

Jak przyjdzie 300zł, to szok, że tak malo.

Nie oszczędzamy, aż czasami znajomi zwracają uwagę, że światło rozpalone, radio w jednym pokoju, a my na lapie w drugim.

Myślę, że masz ok rachunek.

Nie znam się tez na rachunkach w blokach, czy to ma jakiś wpływ.
image

image

ja mieszkam w bloku place okolo 200zl
Zdziwiona jestem że kiedyś płaciliśmy w sumie za to samo połowe mniej :)
image
image
ech, ja płacę za mieszkanie dwupokojowe, a na prąd tylko zwykłe sprzęty: pralka, lodówka, zmywarka, piekarnik - wszystko nowe A i A+, sprzęt rtv i dwa komputery - ok. 250 zł na dwa miesiące i wciąż mam niedopłaty :(
wydaje mi się to strasznie dużo, licznik był już sprawdzany, jest jeszcze pomysł, że mamy gdzieś przepięcia, ale sprawdzić to, to jakiś koszmar :(
Jak dla mnie płacisz dużo. Tak samo używam wszystkich tych sprzętów, które opisałaś i rachunek za 2 miesiące mam ok 170 zł. Tez jesteśmy we trójkę, mieszkanie średniej wielkości, komputer chodzi często, u małego w pokoju pali się światło, telewizor gra na zmianę z wieżą...Ja bym to sprawdziła na Twoim miejscu

image
u mnie średnio 150 zł - ale na razie tylko dwie osoby ...
Jeden laptop chodzi bez przerwy, drugi codziennie po południu ....

Sprzęt podobnie - wszystko na prąd mamy.

Wg mnie 350 to naprawdę sporo ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas tez ok.150-170 zl na 2 miesiące, sprzęty takie jak u Was, więc 300 to też wydaje mi sie dużo, może spisz sama licznik i zobaczysz, bo oni prognozują koszty, a liczniki spisują rzadko.
duzo masz :-( ja mam ok. 200-220 zł /2 m-ce bywa ze jest 180 zł ...
nie oszczędzam szczególnie , kuchenkę mam niestety nie taką energooszczedną , zmywarki nie mam , posiadam 1 komp stacjonarny reszta normalnie.
Koleąznka moja tez dużo placi ale ona duzo i długo prasuje i mi sie wydaje , że to nabija.
Ja unikam prasowania jak ognia - robię to gdy koniecznie trzeba :-)
Spojrzałam właśnie na fakturę i jestem w szoku, bo zuzycie jest 302 kWh, a całość rozpisana tak:

Opłata przesyłowa stała - 77.5zł
Opłata przesyłowa zmienna całodobowa - 50.71zł (302*0.16790)
energia czynna całodobowa - 92.8zł (302*0.30730)
Opłata abonamentowa za przesył - 8.2zł
Opłata handlowa - 30.0
Opłata przejściowa - 33.5

Co to są te wszystkie opłaty?? tez tak macie?
Wg mnie tylko te z rozpisane na 302 kWh to są faktyczne zużycia, a resztą? Masakra jakaś :/
image
image
Aha, te wszystkie ceny to bez podatku podałam, więc jeszcze 22%
image
image
Kurcze, naprawdę mało płacice?
Wszystkie w m 2 , m3 mieszkacie?

Bo to tez ma wpływ;/
image

image

Ja płacę około 227 zł/2 mc.mieszkanie 44 m2
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
te oplaty przesyłowe to faktycznie masakra jakaś 1/3 rachunku :-(
Czyli ja nie rozumiem. Jakbym nie zuzyła nawet jednej KWh, to i tak te opłaty by mi wyszły 150zł? Odjęłam 2 dwie pozycje w których uwzględnione było zużycie. Szok
image
image
tak te oplaty abonamentowwe i przesyłowe i tak bys zapłaciła :-( nawet jak nic nie zuzyjesz - tak to chyba działa kurde ..
To jest normalnie chore. Zawsze wiedziałam, że te opłaty są, ale 150zł?? masakra po prostu
image
image
dużo ... my mamy ok 270 za 2 miesiące a zużywamy tak jak Wy

Boguusia, spróbuj oświetlenie energoszczędne założyć tam, gdzie najwięcej palicie światła a nie tam gdzie na minutę wchodzicie.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja bym jeszcze zadzwoniła do nich i zapytała z jakiego okresu zrobili prognozę bo zazwyczaj cwaniaki robią z tego kiedy zuzycie miałaś największe ...wystarczy , że 1 raz miałaś rachunek wyzszy to potem potrafią się 2 lata odnosić do tego najwyższego i z niego robić prognozy ...
Rina, z tą energooszczednością to tak własnie mamy :/

Rybalon, ale ta kwota co podałam to nei z rachunku, tylko z faktury, to chyba rzeczywiste naliczenie, bo jest stan licznika przed i po :/
image
image
u nas ok 180zł/2 m-ce
używamy lodówkę, piekarnik elektryczny codziennie
pralkę, zmywarkę - ok 2 razy w tygodniu
komp, laptop i tv - od 17 w tygodniu bo pracujemy
jest nas na razie dwójka i mamy 54m2
żarówki energooszczędne
mi się wydawało że my dużo płacimy ale widzę że jak większość, Ty to chyba przesadnie dużo, ja bym to sprawdziła.
a to 350 to z niedopłatą jednorazowa suma do zapłacenia? czy prognoza na kolejne miesiące?
u mnie co pół roku z niedopłatą - w wysokości na ogół ok. 100 zł - też wychodziło powyżej 300 zł pierwszy rachunek, a następne stale mi zwiększali o ok. 30-50 zł. teraz mam prognozę niecałe 250 i wreszcie niedopłaty tylko ok. 30 zł.
ale i tak z kim nie konsultowałam, to mówią, że dużo.
Ja- dwisia, u nas podobnie.

I u nas tez każdy mówi że dużo;/
image

image

Mi kiedyś szanowna Energa przysłała jakiś blankiet z rzekomym długiem do uregulowania. Wtedy po raz pierwszy pomyślałam, że ktoś tam może nas swobodnie robić w trąbę, bo rachunki płaciłam regularnie. :)
Zawsze twierdziłam, że Energa rąbie nas na kasę w biały dzień... :/
image

Ania, tylko, że ja mam mieszkanie 40 m2...
nie wiem, czy opłaty są zależne od lokalizacji, bo wiem, że np. za wodę w przeliczeniu na litr płacimy więcej niż teściowa, mieszkająca dalej od centrum. nie wiem, jak jest z energią.

w każdym razie zgłaszałam to w Enerdze, pani powiedziała, że faktycznie dziwny jest fakt, że zużycie u nas stale i proporcjonalnie rośnie. przysłali kolesia od licznika, powiedział, że jest ok i że może mamy jakieś przepięcia w domu. a sprawdzić to nie jest łatwo...
mój mąż rozmawial kiedys z pracownikami Energii oni twierdzą że prąd ma iśc 100% w góre w jakimś tam okresie czasu ...do tego dążą ponoć ...masakra jakaś będziemy przy świeczkach siedzieć ...jesli to prawda
to jest chyba normalne , ja też płacę koło 400 zł za 2 miesiące , też byłam w szoku bo krótko tu mieszkamy , nie oszczędzam energii ale też nie palę światła jak mnie nie ma w domu :) ; pralka i zmywarka raz dziennie + płyta indukcyjna, czajnik bezprzewodowy , 2 komputery, 2 telewizory
Wcześniej, czyli 1,5 roku temu płaciłam 170zł za dwa miesiące.
Teraz jeden pokój wiecej, plus zmywarka, plus dwa laptopy, wcześniej był jeden płacimy 270zł za dwa miesiące, więc o 100zł drożej :/
Nie wiem dlaczego, czy prąd tak poszedł w górę ? Wcześniej nie interesowałam się cenami prądu bo wynajmowałam mieszkanie i co mi kobieta kazała płacić to płaciłam ;)
Teraz natomiast przezywam szok, bo też nie szalejemy z prądem, a jednak trochę do płacenie jest :(
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
może trzeba sprawdzić czy może ktoś na "krzysia" się nie podpiął pod licznik....i nie nabija na prądu na wasz rachunek, my też płaciliśmy zazwyczaj ok 200 zł na 2 miesiące i też wszystko na prąd mamy...a może po prostu sprawdzaj zgodność kwh- co miesiąc spisuj stan licznika i zobaczysz jakie jest faktyczne zużycie energii
co do rachonkow ja tez mam masakryczne... za dwa miesaice ok 400 zl. i nawet tv nie mam... tylko komp chodzi caly dzien lodowka i czasami pralka... pisalam ze 3 razy reklamacje bo zdarzaly mi sie rachunki po 600 zl :0 a mam 35 m mieszkanie ;/ koszmar.. oczywiscie ani razu mi jej nie uwzglednili ;/
My placimy okolo 200 zł na 2 miesiace.

Lodówka, laptop, 2 tv - chodzą codziennie :)
Zmywarka, elektryczny piekarnik, mikrofala, pralka - kilka razy w tygodniu :)

Nie mamy czajnika bezprzewodowego, kuchenka na gaz, zarówki energooszczedne w pokojach i kuchni
image
My mieszkamy w domku jednorodzinnym piętrowym, 160 m2, z piwnica na 2/3 powierzchni. W domku jest nas 6 osób. Pralka chodzi przynajmniej raz dziennie :p, zmywarka tak samo :p, kuchenka i płyta na prad. 3 telewizory w tym 2 ok 16 h na dobę, komputer córki, 2 laptopy w tym jeden sporadycznie kilka godzin dziennie i mój na okręta- narazie pracuję w domku.
Lodowka, pralka...

Wszystko kupowane jako energooszczędne. Łącznie z żarówkami ale te sa tylko w miejscach w których właśnie światło pali się najdłużej.

Swiatło jak to światło. Czasami się pali jak się zapomni :)

Wieczorami kilka godzin swiatła na ganku i na tarasie.

Rachunek za dwa miesiące ostatni 290 zł.
No własnie jeszcze mikrofala i czajnik bezprzewodowy. Kilka razy dziennie używane sprzęty. No i oczywiście żelazko raz w tygodniu cały dzień :)
Gosiu ja nie wiem co ty masz za opłaty stałe..........
dziewczyny tez tak macie??
Jaką masz taryfe że płacisz 0.30 za 1 kwh?
W temacie prądu chciałam Wam napisać, że warto się fatygować i raz w miesiącu samemu dla siebie spisać licznik - np. zawsze trzeciego dnia miesiąca. Wiem, że dostawcy prądu oszukują, zwłaszcza wówczas, kiedy ktoś ma dosyć duże rachunki i się nie zorientuje, że zapłacił za ileś tam kilowatów więcej. Mój wujek toczył batalię z Energą, bo go właśnie w ten sposób chcieli oszukać, tylko że nie wzięli pod uwagę, że wujek sobie sam licznik co miesiąc spisuje!
wg mnie musi coś być zepsute - jeśli rachunek jest tak wysoki. I tu nie pomoże Energa i reklamacja do nich bo to nie ich wina.

Może posprawdzajcie po kolei ile co zżera energii - na zasadzie włączenia tylko jednej rzeczy i sprawdzenia na liczniku co się dzieje. Wymaga to trochę czasu ale co najmniej 100, 200 zł w kieszeni na dwa miesiące więcej zostanie.
180 sprzęty takie jak u wszystkich.
http://vaila.pl/
http://odbiorybudowlane.com.pl/
Bogosiaa ja mieszkam niedaleko Ciebie,mieszkanie 47m,roznica w sprzetach to 1laptop mniej i kuchenka na gaz(piekarnik na prad) i rachunek 160zl
image
image
O kurczaki, to strasznie drogo Wam wychodzi. Ja mam mieszkanie 68 m2, też wszystko na prąd, kuchenka elektryczna, mikrofalówka, komputer włączony cały dzień, rózne "czerwone diody" się świecą i płacę ok. 60 zł za 1 m-c.
my płacimy za 63m2 na PÓŁ roku ok 450 zł (w tym już jest też prąd za garaż, ale to jest jakieś 30 zł).
i też mamy dosłownie wszystko na prąd i klas aA lub A+ (chyba tylko piekarnik B- co było moim błędem przy jego kupowaniu).

ale zauważyłam ,że od kiedy wyłączamy z czuwania telewizor, czajnik i mikrofalę z kontaktu, to oszczędnośc jest rzędu 100 zł.
wcześniej za ten sam okres rozliczeniowy było 600 zł. więc zrobiliśmy sobie listwę, do której podłaczony jest czajnik i mikrofala, więc wyłączamy tylko przycisk na listwie w kuchni.
sama się zdziwiłam, jak dostałam fakturę a tam czterysta coś zł do zapłaty...zaczęłam drążyć i wyszło skąd oszczędności... także polecam mój sposób :)
Bo właśnie tak jest - jeśli któryś sprzęt jest zepsuty to właśnie cały czas w standby pobiera bardzo dużą ilość energii ... Dlatego też później jest taka różnica.
Dziewczyny, naprawdę poproście swoich mężów aby do tego przysiedli i sprawdzili, bo może wystarczy np. naprawić telewizor, albo nawet tylko wyłączać go z gniazdka a rachunki znacznie się obniżą.
ok 200zł za pół roku, kawalerka, nie mam zmywarki, czajnika elektr., kuchenka jest gazowo-elekr. (za gaz ok 70zł na pol roku)
A może warto rozważyć zmianę operatora, wiem że najkorzystniejszą ofertę ma PGE Łódź. Moją firmę "przeniosłam" do PGE i mamy teraz jakąś promocję, że nie płacimy oplaty handlowej przez kilka mc i mamy upust. Nie wiem jak jest z odbiorcami indywidualnymi, ale warto chyba rozeznać temat. Bardzo łatwo się dodzwonić, zupełnie inaczej niż jak do Energii - stale zajęty numer. Wprawdzie PGE jest w grupie Energii, ale dają fajne upusty.
w Gdańsku dostawca z Łodzi? Można tak???
ja za kawalerke 1 tv , piekarnik elektryczny , no iświatło 790 zł za 6 mcy!!!!!! Normalnie usiadłam jak to zobaczyłam !!!!! Chyba przy świeczce bede siedzieć!!!!
image
Dziewczyny jakie opłaty handlowe?
180zl na mc,,,laptop non stop tv tez, pralka codziennie, zmywarka 2 dni w tyg, ,piekarnik , 2w tyg,, kawalerka 30m
imageimage
Asiunia, oczywiście, teraz możesz sama zmienić operatora, rachunki dalej wystawia ci energia, ale dostarcza ci PGE ŁÓDŹ
http://www.lze.lodz.pl/serwis/index.php?id=64
Numer na infolinię, gdzie można się dowiedzieć konkretów: Biura Obsługi Klienta PGE Łódzki Zakład Energetyczny S.A., możesz również uzyskać informacje dzwoniąc pod numer: (+48) 42 675 3000.
Jak oszczędzać energię

›› Dom ›› Poradnik energetyczny ›› Prąd w domu ›› Jak oszczędzać energię

Urządzenia energooszczędne

Obecnie na rynku spotkać można bardzo bogatą ofertę urządzeń AGD. Kupując pralkę, lodówkę odkurzacz czy przepływowy ogrzewacz wody, powinno się sprawdzić:
czy oferowany sprzęt jest przystosowany do napięcia 230/400 V,
ile energii pobiera.
Urządzenia energooszczędne (oznakowane klasą "A") są droższe, jednak zazwyczaj jest to inwestycja, która się opłaca.

Zanim zapadnie decyzja o ich zakupie, zawsze należy zrobić kalkulację, biorąc pod uwagę z jednej strony oszczędność energii, z drugiej żywotność danego urządzenia.

Gdy ogrzewamy elektryczne

Aby oszczędzać energię przy ogrzewaniu elektrycznym, należy przede wszystkim ograniczyć straty ciepła. Głównym „sprawcą” tych strat są nieszczelne drzwi i okna, a w następnej kolejności słabo ocieplone ściany.

Jeśli wymiana okien nie jest zaplanowana, a okna wydają się nieszczelne należy przed sezonem grzewczym dobrze uszczelnić je taśmą bądź innymi materiałami termoizolacyjnymi.

Zewnętrzne ściany domów wystarczy ocieplić styropianem. Ostatnio ten zabieg dość powszechnie stosują spółdzielnie mieszkaniowe, docieplając ściany bloków.

Wybór taryfy

Warto zwrócić uwagę na właściwy dobór taryf energii elektrycznej. Aby wybrać jak najlepszą taryfę dla własnego gospodarstwa domowego, należy odpowiedzieć na następujące pytania:
Ile energii zużywamy w ciągu całego roku? (1000t kWh, 2.000 kWh, 5.000 kWh czy więcej)?
Czy posiadamy urządzenia o dużym poborze energii i czy te urządzenia mają sterowniki (np. piec akumulacyjny z „dynamicznym” rozładowaniem, bojler, zmywarka do naczyń, ...)?
Czy chcemy zmienić swoje przyzwyczajenia i zacząć wykorzystywać energochłonne odbiorniki głównie w określone dni lub godziny doby?
W przypadku niewielkiego zużycia energii dobrym wyjściem z sytuacji jest zmiana taryfy na taryfę S11g, przeznaczoną dla potrzeb gospodarstw domowych zasilanych 1-fazowo. Należy tu spełnić jeden podstawowy warunek - moc umowna nie może być wyższa niż 6 kW. Warto dokładnie przewidzieć swoje roczne zużycie energii czy na pewno nie przekroczy 600 kWh. Jeśli zużycie będzie wyższe to za energię zapłacimy więcej niż w taryfie G11.

Jeżeli zużywamy energię na poziomie około 2.000 kWh i nie posiadamy żadnych urządzeń dużej mocy lub używanych przez kilka godzin dziennie (grzejnik, kuchenka elektryczna, ...), to taryfa G11 będzie najbardziej odpowiednia.

Jeżeli zużywamy dużo energii elektrycznej i możemy sterować tym poborem tak, aby jak największa część energii była zużywana w tzw. godzinach nocnych, to najlepszym wyborem będzie taryfa G12. Jeżeli do tego jesteśmy w stanie przełożyć niektóre czynności na czas weekendu (np. pranie), to najkorzystniejszą decyzją będzie wybór taryfy G12w.

Wyboru taryfy należy dokonywać rozważnie, gdyż grupę taryfową można zmienić tylko raz na 12 miesięcy
ale można się dowiedziec ciekawostek... :) dzięki. trzeba to zbadać...
Dostałeś rachunek za prąd? To zobacz za co naprawdę płacisz

Jest problem, który dotyczy każdego Polaka. To rachunek za prąd, który jest tak napisany, że poza kwotą do zapłaty, nie wyjaśnia niczego milionom klientów. Przedstawiamy jak czytać hieroglify energetyków, tak aby przy najbliższej sobotniej podwyżce cen prądu, nie dać się zaskoczyć.

Nowe ceny energii elektrycznej na 2009 r.

Fot. DGP

Przeciętne miesięczne wydatki na prąd gospodarstw domowych w Polsce

Fot. DGP
Podobne
Polacy ukradli prąd za 28 mln zł
Za tydzień rusza największa polska biogazownia
Energa wciąż inwestuje w energię odnawialną
Ceny energii dla gospodarstw domowych nadal pod kontrolą
RWE zaczyna badać sytuację finansową Enei
Kiedy PGNiG z Tauronem zbuduje elektrownię?

Już w sobotę podwyżka

W sobotę wchodzą w życie nowe ceny energii dla gospodarstw domowych , które obsługują sprzedawcy z grup PGE, Tauron Polska Energia, Enea i Energa . Natomiast od lutego rosną ceny dla indywidualnych odbiorców będących klientami RWE Polska i Vattenfall Sales Poland. Za jakiś czas otrzymamy więc nowe faktury z wyższymi cenami i większość z nas zupełnie nie będzie wiedziała za co i ile płaci.

Problemy rodzi nie tylko to, że tych składników cenowych jest wiele, ale i to , że na fakturach mają często inne nazwy niż faktycznie występujące w cennikach. Sprzedawcy idą na skróty, bo niektóre tytuły płatności są tak długie, że się nie mieszczą na fakturach . Te zaś czytać warto, bo dopóki nie nauczymy się ich interpretować, to w zasadzie nie mamy szans w dyskusjach z energetykami o wysokości rachunków.

Co jest na fakturze

Stopień skomplikowania rachunków za energię elektryczną jest ponadprzeciętny, a można go chyba porównać tylko z galimatiasem jaki widać na rachunkach za gaz ziemny. Warto się zapoznać się dokładnie z rachunkami, bo inaczej nie sposób dyskutować z energetykami.

Warto wiedzieć, że opłata za pobrany prąd stanowi tylko jeden z sześciu elementów zapłaty za energię. Lwią cześć naszego rachunku stanowią opłaty: przesyłowa stała i zmienna, przejściowa, jakościowa oraz abonamentowa.

Rozbieramy rachuneczek...

1. Energia elektryczna ( opłata za energię elektryczną czynną ) – to cena za wykorzystaną energię obliczana jako iloczyn zużytej rzeczywiście lub zgodnej z prognozami energii i ceny 1 Kwh energii.

2. Opłata przesyłowa stała ( opłata dystrybucyjna stała ) - zawiera koszty stałe związane z funkcjonowaniem sieci, jest niezależna od ilości pobranej energii; zawiera m.in. . koszty utrzymania sieci, remonty, płace załogi, podatki.

3. Opłata przesyłowa zmienna (opłata dystrybucyjna zmienna) – zawiera koszty zmienne związane z funkcjonowaniem sieci, jest zależna od ilości pobranej energii, są to m.in. koszty strat , które dystrybutorzy ponoszą podczas przesyłania energii.

4. Opłata przejściowa - wprowadzona ustawą z dn. 29.06.2007 r o zasadach pokrywania kosztów powstałych u wytwórców w związku z przedterminowym rozwiązaniem umów długoterminowych sprzedaży mocy i energii elektrycznej, w gruncie rzeczy to rekompensata dla producentów za rozwiązanie w/w umów. Stawki opłaty przejściowej dla gospodarstw domowych kalkulowane są w zależności od rocznego zużycia energii, wprowadza je regulator.

5. Opłata jakościowa - jest opłatą zmienną i pokrywa koszty utrzymania równowagi systemu elektroenergetycznego.

6. Opłata abonamentowa – pokrywa koszty obsługi klienta, czyli. np. koszty wystawienia rachunku i jego dostarczenia, systemu komputerowego do obsługi klienta, odczyty i kontrole licznika itp. Ta opłata jest związana z dystrybucją energii.

No i jeszcze niespodzianka...

Opłata przesyłowa stałą, przesyłowa zmienna, opłata abonamentowa oraz opłata przejściowa i jakościowa są opłatami zawartymi w taryfie dystrybutora i są zatwierdzane przez Prezesa URE dla wszystkich grup taryfowych, w tym dla gospodarstw domowych. Ceny energii dla gospodarstw domowych też zatwierdza Prezes URE, ale tak jak w przypadku wcześniej wymienionych opłat robi to na wniosek dystrybutorów, tak ceny prądu zatwierdza na wniosek sprzedawców energii. Nie zawsze jednak firmy godzą się na ceny sugerowane przez regulatora. Na razie nie godzą się na nie RWE Polska i Vattenfall Sales Poland i od lutego wprowadzają własne cenniki. W efekcie na fakturach może się jeszcze pojawić druga opłata abonamentowa, związana z obsługą klientów przez sprzedawcę energii. Dwuskładnikową strukturę opłat za energię – cena 1 Kwh i opłata handlowa, czy abonamentowa stosuje już jednak tylko RWE Polska.
Dzięki dziewczyny za wszystkie info. Teraz za bardzo nie mogę, ale poczytam dokładnie i wyciągnę wnioski, mam nadzieję, że mąż również :)
No i dam znać co i jak, bo też uważam że to za dużo :)
image
image
o rety duzo masz :(
ja mieszkam w domu jednorodzinnym z rodzicami, czy jest nas 5 os. Chodzą 2 komputery, 2 telewizory, w 2 pokojach ktos zawsze jest, pralka chodzi jak szalona, zmywarka, ale kuchenka na gaz i płacimy 400 zł na 2 m-ce i wydaje nam sie, ze to koszmarnie duzo :(
image
image
a i nie dodałam, ze dom na 300m2, jest akwarium, masa czujników od eksperesu na kawę, lodówka, odkurzacz - cholera koszmar
image
image
Najlepiej jest chodzić ostatniego dnia miesiąca do biura obsługi klienta, podawać stan licznika i wtedy rzeczywiście zapłacimy co miesiąc tyle ile zużyjemy. Fakt, często trzeba postać w kolejce ale ja tak zawsze robię i się opłaca bo wychodzi nam dużo mniej niż w tych ich prognozach. Po co płacić według prognoz skoro to jest tylko i wyłącznie udzielanie darmowego kredytu firmie Energa !
ja za kawalerke placilam 200pln/2mc, wczesniej nawet wiecej, ale obnizyly sie oplaty jak wymienilismy kompa stacjonarnego na laptopa
imageimage
no wlasnie tak sie zastanawialam czy tak mozna , zeby placic co mc w enerdze w kasie .Orientuje sie ktos jak to wyglada?w jakie dni przyjmuja zaplaty , do ktorej?i czy tylko zuzycie trzeba miec spisane czy cos jeszcze? np numer licznika?

wiecie co...kurcze wynajmuje mieszkanie w ktorym wczesniej nikt nie mieszkal (teraz 3 osoby) i zlapalam sie za glowe jak mi przyszlo rozliczenie polroczne !!

Iwsza wplata 570
II-ga i III po ok 160 zł ..........razem jakies 900 zł az boje sie co bedzie dalej

w domu sprzet -lodowka,mikrofala,komputer stacjonarny, laptop, pralka, 2 tv , gierka u dzieciaka i energooszczedne zarowki w pokojach , w lazience kuchni i korytarzu niestety halogeny
ja płace 190zł za dwa msc ale to pewnie dla tego ze mam bojler eh
ja dzwonie co miesiąc -podaje stan liicznika i mówia mi ile mam do zapłtay i place co miesiąc

i nie robią żadnych problemów??
image

żadnych

Dziewczyny - a jak to wygląda przejście z "prognoz" na płacenie co miesiąc? oni to później jakoś rozliczają?
wydaje mi sie ze oni i tak swoje odczyty maja
W tym miesiącu miałam zapłacić 1000 zł za 6 m-cy plus juz w grudniu nastepne 500 zł. Byłoby to nie możliwe bo nie mamy takiego zużycia prądu. Pojechalismy więc z mężem do energii i Pani nam tam wytłumaczyła, że taki rachunek dzięki prognozie z poprzedniej faktury. Dodam, że spisaliśmy licznik i ona na podstawie tego wyliczyła, że mamy do zapłaty nie 1000 zł tylko 504 zł za 6 miesięcy a w grudniu mamy podac stan licznika i dopiero powiedza ile do zapłaty. Dodała jeszcze,że najlepiej zalogować się na ich stronie i co miesiąc sparwdzac stan licznika, wysłać im raport i oni odeslą ile do zapłaty jest faktycznie. Ucieszylismy sie bardzo bo pilnując stanu licznika napewno bedzie mniej do płacenia i nie co 6 miesiecy tylko co miesiac. Duzo było reklamacji w ten dzien. Nie mam pojecia co to te prognozy i skąd oni to biorą!!! Ale to jest normalna kradziez. Najgorsze jest to ze w kwietniu tez mielismy taki rachunek i niestety nikt nam nic w energii nie wytłumaczył, tylko rozłozyli na 3 raty i w gruncie rzeczy za darmo dostali 500 zł. Ciekawe ile takich bylo przypadkow? Nic dziwnego, że niedawno pisali ze facet tam wtargnął z amunicją :-)
image
no właśnie my zawsze płacimy ile każą :P ostatnio też rachunek był jakiś taki duży(nie pamiętam ile) :/

trzeba się zalogować do tego elektronicznego Biura Obsługi Klienta - tak? http://www.energa.pl/obsluga_klienta_ebok i tam można wysłać raport na koniec miesiąca - ile się zużyło?
My placimy ok.120zl za 2 miesiace i normanie korzystamy ze wszystkiego.
Teraz Energa zrobila taką opcję 'rozliczenia rzeczywiste' dostępna na ich stronie w eboku - można tam zgłosić chęc przejścia na takie rozliczenie, potem co miesiąc podawać stan przez www i chyba samo przeliczy ile się ma zapłacić..

Co do rachunków - jeszcze nie dostałam teraz rozliczenia rzeczywistego, ale z prognoz miałam ostatnio 380zł/2 mies - domek 150m, 2 lodowki, 2 tv, zmywarka, mikrofalowka, 2 kompy, ogrzewanie podłogowe w łazience, no i przedpokój i kuchnia z halogenami, co myślę, że pożera sporo prądu.. planuję zmianę na LEDy.. zobaczymy czy się poprawi ;-)
Opinia została zablokowana przez moderatora
pesel wlasciciela..i ok znalazlam:)
ale nie wiedziec czemu wyskakuje mi ze nie znaleziono numeru faktury :/ mimo ze wpisuje dobrze .. kurde no !
Bo tam trzeba wpisac nr ostatniej faktury PGE
wpisuje numer ostatniej faktury jaka dostalam z energii , tak jak pokazuja w podpowiedzi i nic! ciagle pisze ze jest zly
nie mam pojecia co robie zle
Ten nr jest w gornym lewym rogu
raczej w górnym prawym :) mimo wszystko wciąż to samo info ze brak takiego numeru..nic zostaje mi chyba po prostu tam sie wybrac i zglosic stan licznika
My co 5 czy 6 mcy dostajemy rachunki i ostatnio za 6mcy przyszlo ok 500zł:)
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
to malunio :) no nic..rejestracja nieudana hmm zadzwonie sobie jutro ( o ile uda sie dodzwonic) i dowiem co i jak
dobrej nocki wszystkim
Gdzie to dokładnie można się zarejestrować ? My też sporo dostajemy do płacenia więc miło będzie to kontrolować

Kasia - tu trzeba się zarejestrować https://ebok.energa.pl/register.php

my za mieszkanie w bloku dostaliśmy 865zł/pół roku :P coś dużo :P
(2 tv, komp, laptop, czajnik, lodówka, pralka, wcześniej też podgrzewacz i HalogenOven, czasem piekarnik elektryczny)
Dziewczyny zarejestrowałam się na stronie energi bo dostaję za duże rachunki.
Tylko nie do końca rozumiem o co chodzi w tych prognozach rzeczywistych ?
Czy ktoś już z tego korzysta, i może coś o tym napisać

My też się właśnie zarejestrowaliśmy-ciekawe co z tego wyjdzie :)
Chętnie poczytam opinie korzystających.
image

a ja z prognoz powinnam placic za 2 mies. ok. 350 zl za domek 150 m ,raz spoznilam sie z zaplata i jak przyslali upomnienie rachunek byl mniejszy teraz zwlekam za kazdym razem i zawsze rachunek jest mniejszy .Ostatnio zamiast zaplacic 350 zl. na upomnieniu 180 zl,zadzwonilam tam zeby sie upewnic i za kazdym razem mowia ze w tym czasie zdazyli odliczyc nadplate ,tylko ze tak jest za kazdym razem ,pradu od razu nie moga mi odlaczyc musi byc upomnienie wiec za kazdym razem zwlekam
my teraz za 2 mies m3 zaplacilismy 178zl w sumie laptop chodzi prawie caly dzien, komputer stacjonarny z 3h, plazma 50cali caly dzien i telewizor z dvd malej tez sporo, wieza, swiatlo normalnie, ale nie mamy czajnika elektrycznego:P
image
image
ja teraz zaplacilam za 1 miesiac 70 zl za 48m, tv i laptop prawie caly czas, do tego pralka 3-4 razy w tyg, mikrofala w dzien kilka razy, wiadomo swiatlo normalnie, do tego odkurzacz 2 razy w tyg, a kuchenka na gaz wiec spoko, a prognoze mamy za 2 miesiace na 135zl:)
a zalogowac tez sie chcialam i kiszka byla, ale sprobuje jeszcze raz...a jak jest u was z woda, ile zuzywacie, ile macie m3 w czynszu?
ja co miesiac 2 metry wody,prad 100zl miesiac-rodzina 3 os
Diewczyny możecie co 2 miechy dzwonic i podawac stan licznika i wtedy od razu wam powiedza ile jest do zaplaty .

a ktos pisał że Energia dostala 500 zl za darmo -to tak nie jest oni ta nadpłate odliczaja potem w kolejnej półrocznej fakturze

ale przez ten czas obracają naszą kasą ;P
nic nie zalatwilam poniewaz musi byc wlasciciel mieszkanka zeby cokolwiek zrobic ze zmiana platnosci :(
no ale sa tez plusy ! dostalam wlasnie rachunek i kurcze jest 500 zł na pol roku!wiec pytam ja..jakim sposobem wczesniej byla taka wielka suma? :/
Zaniepokojona, ja właśnie teraz dostałam 900zł :( załamać się można :(

po pierwszym wysłaniu stanu licznika(dzień po zapłaceniu 2 prognozowanej faktury) okazało się, że mamy 133zł nadpłaty :]

czy gdzieś można ustawić, że chce się faktury co miesiąc???? bo jeszcze nie trafiłam na tą opcję :/
dziewczyno ty płacisz prognoze ,podawaj stan licznika co miesiac ,i bedziesz płaciła za to co zuzyjesz ,a na przyszłosc trzeba troche sie orjentowac jak chodzisz po ziemi ,prad podrazał ale nie tyle ,ono wystawiaja prognozy czyli zaliczki na pałae bo chaca zarabiac na ludziach kto głupi to im płaci wybierz sie di biura tam naprawde sa super wyszko;one osoby z nie samowita wiedza doradza tobie
u nas 300 za 2 mce i tak po pol roku mamy do zwrotu ok 150 zl
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Dziewczyny czy była jakas podwyzka energi od nowego roku
Bo przeszłam na rozliczenia rzeczywiste i mam do zaplaty 24 zł wiecej niz powinnam mieć

właśnie które z Was przeszły na to Rozliczenie Rzeczywiste? jak to się sprawdza ,czy jest to korzystniejsza opcja?

no ja przeszłam i w sumie moge placic co 10 dni nie zadziej niz raz w miesiacu
dla mnie to lepsze wyjscie tylko że wyszło mi o 0,4 wiecej za kwh

Ja rowniez mam zamiar przej na rozliczenie rzeczywiste.
Nie wiem tylko czy za takie rozliczenie doliczaja dodatkowo cos ?
Ja mam od dwoch zawsze nadplaty i to spore....najgorsze jest to ze jak miałam prognoze na 2 miesiace 433kwh i kwote 282zł, a po rozliczeniu polrocznym bylam na plusie 492 kwh to mi oddali 247,76 zł
GDZIE TU SPRAWIEDLIWOSC !!!!!!!!!!!

kto korzysta z takiego rozliczenia? płacicie dodatkowo cos, jakie stawki?
pozdrawiam
My jestesmy na rozliczeniu rzeczywistym.Jest to bardzo wygodne rozwiazanie,tylko trzeba pilnowac zeby w terminie podac stan licznika.My mamy co mc ok 100zl,zima troche wiecej ok 120zl
A czy trzeba udać się do biura Energi i tam zgłosić chęć rozliczenia rzeczywistego? Założyłam już konto i w systemie widnieje jeszcze prognozowa faktura,którą trzeba opłacić w grudniu.
Mozesz to zrobic przez internet, wejdz na konto, zakladka "płatnosci" i potem po lewej str masz Rozliczenie Rzeczywiste
po naszych przejsciach z energia takze wzielismy rozlizcenia rzeczywiste, historia byla zawila, w skrocie: od 5 lat mieszkamy w swoim mieskzaniu i co dwa mies placimy srednio tyle samo (tzn takie samo zuzycie kWh), co pol roku mielismy wyrownaniee...i jakies pol roku temu przyslali nam 1500zl niedoplaty!! okazalo sie oczywiscie ze maja tam taki burdel, ze wystawiali nam faktury, obliczali zuzycie kWh, a nie bylo to rejestrowane u nich! wiec nastapna fakture wystawiali ze stanem licznika z poprzedniej prognozy(wtedy mielismy prognozy), wiec po 3 takich okresach(pol rocznych) po odczycie licznika wyszlo ponad 1000zl zucyia! nie wspomne ile nerwow i zalatwiania nas to kosztowalo, dobrze ze mielismy faktury z 5 lat, dodam, ze trzeba bylo im dokladnie przeanalizowac wszystko na pismie, bo takie rzeczy tylko przez telefon mozna zalatwiac, paranoja...wyszlo oczywiscie na to, ze to oni nam jeszcze musza zwrocic ponad 200zl...naprawde trzymajcie faktury i jak cos sie duzego nie zgadza to sprawdzajcie sami na biezaco...dodam, ze jak rozmawialismy z buirem obslugi przez tel to pani stwierdzila, ze to calkiem normalne ze ktos tych odczytow nie wpisywal, takie rzeczy sie zdarzaja...gdybysmy nie mieli faktur nie wiem co by bylo...
my jak tylko zamieszkalismy na swoim przesliśmy na rzeczywiste- raz w miesiącu podaję stan licznika (loguję się na ebok.energa.pl - po wcześniejszym zarejestrowaniu, klikam rozliczenie rzeczywiste, podaję stan i od razu serwer mi przelicza ile zużyłam, ile miałam miesiąc wczeńiej i ile teraz do zapłaty - akceptuje po sprawdzeniu poprawności i od razu mam fakturę do druku)- wszystko o wiele sprawniej mi działa no i nie mam obawy przed tymi kolosalnymi sumami prognozowaneg zużycia!
domek 150m,trzy laptopy,tv,mikrofala,lodowka-codziennie, pralka co durgi dzień,co jakis czas piekarnik, codziennie pompa w piecu (sporo zuzywa) i w okresie grzewczym wychodzi jakies 250-300 zl za jeden msc,w lato zmniejsza sie do niecalych 200 zł ale licznik mam pre paid raz w msc oplata przesylowa ok 13 zl i nie placa tych cholernych prognoz, przedtem rachunki byly po prawie 600 zl za dwa msc w okresie letnim.
Mieszkanie 76m2 450 zł co 2 miesiące :(
image
image

image
mieszkanie 47 3 osoby 180 zł na 2 miesiace
i 5 osob
dziewczyny proponuje świetlówki typu LED na rachunku na pewno będzie mniej;) może są droższe ale działają nawet z 10lat
chyba ok. mu płacimy 320 za 2 mies-2 telewizory , komputer, pralka zmywarka, płyta i piekarnik(4 osoby)
My w wynajmowanej kawalerce 38m w 3 osoby lodówka czasem lapek,światło często,telewizor stary i czasem piekarnik 89zł na 2 mies.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
My płacimy 140-165 zł miesięcznie , w okresie świątecznym trochę więcej bo choinki i inne ozdoby świetlne ,na kablu w domu chodzą 3 laptopy ,2 z nim praktycznie non stop ,3 tv ,router,dekoder ,kuchenka i mikrofala cały czas bo zegary poustawiane a kuchenka gazowo -elektryczna ,pralka co drugi dzień ,lodówka to wiadomo ,jeżeli chodzi żarówki to w dużym pokoju mieliśmy 4 szt ledowe i w przedpokojach mamy razem 4 szt ,te w dużym wymieniliśmy z powrotem na energooszczędne bo dają lepsze światło ,led jest białe ,rachunki nie różniły się .W domu jest nas 4 -ro , mieszkanie ma 78m.
2 osoby , mieszkanie 38 metrow , pralka codziennie , lodowka , piekarnik 2-3 razy w tyg , jeden tv , laptop , i 4 telefony czyli 4 ladowarki .

W tym msc 60-80 zl
My jak nie działa ogrzewanie to 120zł co m-c jak pompa ruszyła to 220 zł m-c. Pralka, zmywarka codziennie, w weekend nawet częściej. Piekarnik, mikrofala, lampy, laptop, tv, komputer stacjonarny, mieszkanie 90m2.
Sporo płacicie. Ja w mieszkaniu 50m2 przy dwóch dorosłych osobach płacę w granicach 50-70zł miesięcznie. A sprzęt: 2 laptopy, tv, pralka, lodówka, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, robot kuchenny/sokowirówka-często używane. Tylko że ja w mieszkaniu mam wszystkie żarówki nowe energooszczędne, które nagrzewają się już w 30sekund. Światła palą się często w całym mieszkaniu. Poza tym zwarcie może zwiększać zużycie prądu, bojler elektryczny, jeśli ktoś posiada również znacznie zwiększa rachunki, tak samo jak czajnik elektryczny i płyta elektryczna kuchenna.
moja przyjaciółka tez tyle płaci w granicach 50-70 zł ,z tym że oni cały dzień w pracy to się nie dziwie że tak mało płacą .
Ja cały dzień w pracy do 17, mały w przedszkolu.na prąd tylko lodowka i pralja.rachunki w styczniu 89zl, marzec 145, maj czy kwiecień nie pamiętam.p
Czy oplaca siebo musze zmienic umowe bo jestem w energi a chcialam ene

Dom jednorodzinny, około 300 zł miesięcznie. Znaczy tak było bo teraz mamy założone panele fotowoltaiczne i rachunki poniżej 20 zł nawet dostajemy. Ale to dlatego, że raz porządne panele, dwa bardzo dobrze wyliczone zapotrzebowanie. Panele u nas zakładali fachowcy z https://www.otovo.pl/ , w Trójmieście jak najbardziej działają. Współpracują z lokalnymi instalatorami ale ogólnie firma międzynarodowa. Najlepsze ceny oferują i bardzo wysoki poziom usług.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Jak odpieluchować malucha? (37 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

do góry