Widok
no to ja juz mohge troche wam napisac:) tak jak wczesniej pislam kupilam dezala 301.5 zgruba kratka, przepis znalazlam fajny w necie, ktory sie sprawdzil ale fakt trzeba go wykonac ( zamiast wody dodalam wode gazowana)
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/puszyste_i_chrupiace_gofry/
i smakowaly super,
ale jeszcze postanowilam wyprobowac tej gotowej mieszanki na gofry ja tylko znalazlam na allegro bo szukalam w makro , selgros i nie bylo, zamowilam od razu 10 kg:) i wczoraj kurier przywiozl i od razu zrobilam, wyszly tak jak z budy!!! i bez roboty, trzeba dodac tylko wode i olej i bardzo wydajne z pol kg wyszlo mi 15 gofrow.
polecam
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/puszyste_i_chrupiace_gofry/
i smakowaly super,
ale jeszcze postanowilam wyprobowac tej gotowej mieszanki na gofry ja tylko znalazlam na allegro bo szukalam w makro , selgros i nie bylo, zamowilam od razu 10 kg:) i wczoraj kurier przywiozl i od razu zrobilam, wyszly tak jak z budy!!! i bez roboty, trzeba dodac tylko wode i olej i bardzo wydajne z pol kg wyszlo mi 15 gofrow.
polecam
przetestowałam chyba 3 lub 4 przepisy :]
w wątku o gofrownicach podawałam przepis :] znaleziony na jakimś innym forum i lekko zmodyfikowany :]
przepis znaleziony tutaj: http://www.smaczny.pl/forum/topic/1289-gofry-takie-jak-sprzedaja-w-budkach/ przez "Uretan"
Składniki
- 20 dag mąki ziemniaczanej,
- 20 dag mąki pszennej,
- 25 dag cukru, (daję ok 170-190g)
- mała torebka cukru wanilinowego,
- 200 g stopionej margaryny, (najlepiej wychodzą na maśle lub takim miksie z masłem)
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- woda gazowana (ok 200-300ml)
- olej sojowy.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstrze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. Smacznego
zamiast 25dkg cukru dałam 196g - a i tak wg nas mogłyby być mniej słodkie ;) i wodę dałam gazowaną - ok 200ml :)
gofry wyszły REWELACYJNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! suszyłam je(trzymałam do wystygnięcia) na kratce z piekarnika ;)
chrupiące, sztywne(nie wyginają się jak te kapciowate) :]
trzeba tylko uważać, bo ciasto bardzo rośnie i ucieka z gofrownicy ;)
polecam Wam ten przepis :))))))))))
w wątku o gofrownicach podawałam przepis :] znaleziony na jakimś innym forum i lekko zmodyfikowany :]
przepis znaleziony tutaj: http://www.smaczny.pl/forum/topic/1289-gofry-takie-jak-sprzedaja-w-budkach/ przez "Uretan"
Składniki
- 20 dag mąki ziemniaczanej,
- 20 dag mąki pszennej,
- 25 dag cukru, (daję ok 170-190g)
- mała torebka cukru wanilinowego,
- 200 g stopionej margaryny, (najlepiej wychodzą na maśle lub takim miksie z masłem)
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- woda gazowana (ok 200-300ml)
- olej sojowy.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstrze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. Smacznego
zamiast 25dkg cukru dałam 196g - a i tak wg nas mogłyby być mniej słodkie ;) i wodę dałam gazowaną - ok 200ml :)
gofry wyszły REWELACYJNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! suszyłam je(trzymałam do wystygnięcia) na kratce z piekarnika ;)
chrupiące, sztywne(nie wyginają się jak te kapciowate) :]
trzeba tylko uważać, bo ciasto bardzo rośnie i ucieka z gofrownicy ;)
polecam Wam ten przepis :))))))))))
no to prosze maka pszenna, cukier, skrobia pszenna, preparat napowietrzajacy ( mleko wproszku odluszczone, malodekstryna, emulgatory e471, e472b e 477 proszek serwtekowy jaja w porszku sol spulchnaicze e 500 (II) e450 (I)
kurcze jak sie czyta to juz sie oechcialo je:) lepiej nie czytac skadnikow:):)
kurcze jak sie czyta to juz sie oechcialo je:) lepiej nie czytac skadnikow:):)
ta mieszanka to sama chemia, ja bym takich gofrów dziecku nie dawała często, co innego kupić z budki na mieście raz na jakiś czas ale w domu to lepiej zrobić ze swojego przepsiu
gdzieś już kiedyś był taki wątek że kwestią kluczową jest moc gofrownicy - jak jest słaba to nawet z najlepszego przepisu wyjdą naleśniki
gdzieś już kiedyś był taki wątek że kwestią kluczową jest moc gofrownicy - jak jest słaba to nawet z najlepszego przepisu wyjdą naleśniki
ja tez przetestowalam mnostwo przepisow, i zostalam przy jednym - wychodza najlepiej
3 jajka
2 szkl maki
1.5 szkl mleka
7 lyzek oleju
proszek do pieczenia ( sypie na oko)
cukier waniliowy
bialka ubijam na sztywno
nast mieszam skladniki , miksuje i dodaje ubita piane i mieszam juz lyzka
wychodza pyszne i puchate !:)
3 jajka
2 szkl maki
1.5 szkl mleka
7 lyzek oleju
proszek do pieczenia ( sypie na oko)
cukier waniliowy
bialka ubijam na sztywno
nast mieszam skladniki , miksuje i dodaje ubita piane i mieszam juz lyzka
wychodza pyszne i puchate !:)
Dokladnie. Po upieczeniu powinny wystygnac na stojaco albo na lezaco ale na kratce.
W domu wyciagam z piekarnika ruszt, klade go na duzym garnku i na nim ukladam gofry do wystudzenia.
Na dzialce uzywam rusztu z grilla ;) ulozonego na 4 kubkach :)
ogolnie mozna kupic specjalne stojaki na gofry.
Czytalam tez o suszeniu w nagrzanym piekarniku.
W domu wyciagam z piekarnika ruszt, klade go na duzym garnku i na nim ukladam gofry do wystudzenia.
Na dzialce uzywam rusztu z grilla ;) ulozonego na 4 kubkach :)
ogolnie mozna kupic specjalne stojaki na gofry.
Czytalam tez o suszeniu w nagrzanym piekarniku.
Ewciak - dzisiaj zrobiłam na próbę gofry z przepisu, do którego podałaś link ;] http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/puszyste_i_chrupiace_gofry/
na wszelki wypadek po upieczeniu wkładałam jeszcze do piekarnika(na ruszt) nagrzanego do 200'C ;] na termoobieg :] dosłownie na 2 minuty :]
pyyyyszne :]
na wszelki wypadek po upieczeniu wkładałam jeszcze do piekarnika(na ruszt) nagrzanego do 200'C ;] na termoobieg :] dosłownie na 2 minuty :]
pyyyyszne :]