Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ.24 (63)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
MAMUŚKI Z DZIECIACZKAMI

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) - mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) - Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) - Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08.2010(termin 25.07.2010)-czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) - agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) - Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 - (termin 20.08) - 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) - Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
powiedzcie co znaczy ta liczba w nawiasie
O to nie założę:)
imageimage
24 wątek z dzieciaczkami 63 w ogóle:)
imageimage
obecna!
aaaaaaha dzięki :)
Dziewczyny jak którejś maluch obgryza smoczki to polecam:
http://www.akpol.com.pl/gryzaki/91-gryzak-dziaselko-tommee-tippee-2szt-5010415363060.html
Młoda wygląda w tym jak hokeista ale zdaje egzamin:)))
imageimage
Widziałyście?

Blisko 650 grzechotek groźnych dla zdrowia, a nawet życia dzieci wprowadził na rynek importer zabawek z Gdyni. Trafić one mogły nie tylko do trójmiejskich sklepów.
Grzechotki najpierw wzbudziły podejrzenia celników, którzy sprawdzali je w bazie kontenerowej. Ale chodziło głównie o niewłaściwe oznakowanie zabawek, dlatego po pomoc zwrócono się do Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku. Ta przekazała próbki kontrolne do specjalistycznego laboratorium badania zabawek w Lublinie.

http://www.dziennikbaltycki.pl/stronaglowna/372223,importer-z-gdyni-wprowadzil-na-rynek-niebezpieczne,id,t.html
image image
Nyzosia a gdzie kupilas ten gryzak? Moja Ami teraz jest na etapie wyciagania smoczka i proboje go wlozyc spowrotem oczywiscie druga strona:P
Smoczki są w Akpoku, w Mapu widziałam. No i w necie :) Ja kupiłam takie babyono - nie są co prawda żelowe na końcu tylko całe z grubego plastiku, ale dają radę. Choć ostatnio i tak u nas jest hitem zjadanie blatu od krzesełka do karmienia ;) Podciąga się z pozycji leżącej za rączki do blatu i go zjada ;)
image image
mały ma zapalenie gardła:/ massakra, lece do apteki:///
image
Ale macie dziś wenę dziewczyny!

Ja oczywiście też poproszę o zdjęcia tych torebek :-) Mój mail: akacja126@wp.pl

A propo eliminacji nocnego karmienia i wyrównywania tego w dzień, to mjakmama miałaś rację. Mały od kilku dni nie dostaje jeść o tej 3:00 i dziś na obiad wciągnął całą miseczkę królika z marchewką i ryżem, a potem cały słoik sliwki. Jeszcze mi się to nie zdarzyło.

A poza tym jestem dziś w super nastroju, bo kupiłam dziś mamie na urodziny bilety na jej ukochanego Stinga - idziemy oczyywiście razem :-))) Już nie mogę się doczekać, kiedy jej w weekend pokażę :-)
image
Aniaa właśnie w akpolu kupiła bo moja też gryzła smoczek z każdej strony do tego stopnia że musiałam je wywalić:) tak ja obżarła...
imageimage
http://www.akpol.com.pl/gryzaki/119-gryzak-elastyczny-tommee-tippee-etap-3-2szt-5010415362087.html ja mam takie tez sa oki nie zdziw sie nyzosia jak tamte ci pogryzie - kolezanki synek odgryzl w nocy kawal;ek smoka i prawie zaczal sie dusic i tym sposobem w przyspieszonym tempie odsmoczkowala go
Przejrzalam poprzedni wątek i sie zmartwilam.Widze, że was chorobska dopadly.Mam nadzieję, ze jutro nie bedziemy same z Mają w baby cafe...
image
He he dlatego mjakmama daje jej te gryzaki. one są grube więc na razie nie ma szans żeby je pogryzła ale jak będzie miała więcej zębów to kto wie...

Panna w realu będą dwie nutelle za 10 zł:)
imageimage
A te gryzaki to 3 etap:) a my jesteśmy na pierwszym:)
imageimage
Akacja wyslalam:)
Ja w ramach ograniczania slodkiego wlasnie pieke ciasto:P
no to my dopiero będziemy miały słodki weekend, w sobote chrzciny Milenki, tort zamówiony od fajnetorty z tego forum- zobaczymy jak wyjdzie, a ja mam do piatku sprzątanie w domku bo teściowa przyjeżdza z resztą rodziny męża, a ze mieszka ponad 700 km od nas, pierwszy raz zobaczy niunię
a propos- macie jakieś sprawdzone przepisy na coś do podania na ciepło na kolacje- najlepiej coś co dałoby się dzień wcześniej zrobić i odgrzać tylko
Nyzosia - myślisz, że nie widziałam? ;)
Gosiaro - ja będę, Karolkaw będzie, ktoś się jeszcze zapowiadał...
image image
No my tez mielismy zajac sie organizacja chrzcin a mi sie tak nie chce ze jeszcze nic nie zalatwilam i w ogole nie wiem kiedy i gdzie:( W goddingu sprawdzalismy, ale strasznie drogo...
Dostałam :-) Dzięki Aniu.
image
Czarnakawa bigos:)))
Wcześniej można przygotować wszelkie zapiekanki ale to troche mało wystawne:)

Aleeeee może muszle makaronowe nadziewane serem lub mielonym? można zrobić wcześniej a później tylko zapiec. a to już lepiej wygląda niż zapiekanka.
imageimage
Czarnakawa - bigos :) A poważnie - może jakąś dobrą pieczeń? Przygotujesz sobie wcześniej a potem tylko wstawisz na 1,5 godzinki do piekarnika np. taki schab ze śliwką, albo szynkę w ziołach..
image image
Hehe, Nyzosia, obu nam chodzi bigos po głowie ;) Kolejna epidemia po nutelli? ;)
image image
Ha haa Panna nadajemy na tych samych falach:)
imageimage
Ja tez bym zjadla bigos...
w końcu nad morzem mieszkamy, nie? ;)
image image
Aniaa - przestań! ;)
image image
Co tu się dzisiaj dzieje na tym forum ;-)
image
Wow ale produkcja ;) Zdaje się tylko jeden dzień nie zaglądałam, a tyle nadrabiania... Zaczęłam pisać w poprzednim wątku, a tu już nowy...

Tak czytam ile to zabawek macie i stwierdzam, że Mati to biedny pod tym względem jest, bo ma tylko kilka. U nas z takich bardziej interaktywnych zabawek na razie sprawdza sie szescian, jakis taki bezfirmowy, Mati dostal go na gwiazdke, na kazdej powierzchni ma cos innego, na jednej zwierzatka, na innej nutki, zegarek itd. Ogólnie różne rzeczy do naciskania, przesuwania, kręcenia itd. A i mamy jeszcze chodzik pchacz :)

Jutro raczej będę, ale na pewno się spóźnię, bo o 11 mam inny termin i w sumie nie wiem ile mi to zajmie, ale pewnie koło 12 powinniśmy się pojawić.

Hehe Panna dobry pomysł z tym poradnikiem, normalnie sama bym sie ucieszyla gdyby mi ktos dal cos takiego, no moze mniej sadystycznego ;) Chociaz u mnie to i tak wszystko jakos lajtowo poszlo, zadnych mdlosci w ciazy, porod w miare szybki, a po porodze tez zadnej traumy, tylko sie zastanawialam czy budzic dziecko na karmienie czy nie, bo cale noce spal. I tak sobie czasami mysle, czy naprawde mialam tak dobrze, czy to sila pozytywnego myslenia ;)

Spacerki to u nas codziennie, mój mąż jest chwilowo na zwolnieniu i już nie może usiedzieć w domu, to kilka razy dziennie wychodzi się wietrzyć razem z małym ;)

U nas sa bobki, odkad Mati je obiadki.
image
No naprawde, nie dosc ze dziisaj wszystkie takie aktywne to jeszcze zarloki:P Ale bigosu nie jadlam od urodzenia Malej i w ogole to mam jeszcze ochote na golabki:)
Czarnakawa u nas na kazdej imprezie rodzinnej sa sajgonki odkąd nauczylam sie je robic, więc polecam bo sa smaczne i mozna je zrobic wczesniej a potem w mikrofali podgrzac.
Temat chrzcin tez mnie jeszcze czeka.

Maja sie wlasnie obudzila, wzielam ja na kolana i zanim skonczylam pisać tego posta zostalam obrzygana.Kiedy sie skonczy to ulewanie?
Lece sie doprowadzic do porzadku ;-)
image
ja nigdy sama bigosu nie zrobiłam, czas się nauczyć ;)

Morela - Mateusz jest po prostu grzecznym dzieckiem, bezproblemowym :) Jak sobie przypomnę kolki.... wr.. Właśnie trochę się tego obawiam - ja tę moją przyjaciółkę przygotuję na najgorsze, a trafi się jej taki aniołek jak Twój Mati ;) Cała robota pójdzie na marne...
image image
Aniaa- a chcecie koniecznie w Sopocie czy bez różnicy Wamgdzie?
My robimy w Trio w Gdyni, głównie z uwagi na to że knajpka b.dobrze przygotowana dla dzieci(przewijak,krzesełka, zabawki,menu dziecięce) ale jak wyjdzie przekonamy się w sobotę
Panna ja tez nigdy sama bigosu nie robilam, jem te mojej mamy i babci:P
Czarnakawa ja tez dostalam od kogos namiary na Trio, powiesz po jak bylo co? A macie tylko obiad? Bo ja bym chciala obiad a pozniej jeszcze jakies zakaski itp...
dziewczyny, już myślalam o tym bigosie, ale rodzina męża nie lubi (choć ja bardzo), nie bardzo wiem jak się robi sajgonki, póki co tylko pieczone mięsiwo mi przychodzi na myśl i jakieś może surowki do tego,jak któraś ma sprawdzony sposób na jakąs fajną pieczeń to poproszę
My robimy tam tylko obiad(ale wiem,ze mogą potem wystawić zakąski, bo nam to proponowali), a potem impreza przenosi się do domku, bo i tak nocujemy wszystkich gości, bo są z bbbbdaleka- dotąd byliśmy tam 2 razy na obiadku i muszę przyznać, że najbardziej pozytywnie zaskoczyło mnie podejście obsługi zwłaszcza do dzieci
jedyna rzecz która póki co mi nie podeszła u nich to fakt ze nie wolno mieć swojego tortu, więc my tort i tzw zimny bufet zrobimy w domku po powrocie z obiadu
Dolaczam do tych, ktore nie robily bigosu ;) W sumie to moje zdolnosci kulinarne nie sa zbyt wielkie. Jak sobie pomysle o mojej mlodszej siostrze, ktora juz w wieku 14. lat sama gotowala i do tego jeszcze skladala ogorki, grzyby itp., to stwierdzam, ze jakas zacofana pod tym wzgledem jestem ;) Jak juz cos gotuje, to zawsze dzwonie do niej sie poradzic.
image
Albo schab ze śliwką (ale dokładny przepis musisz wziąć z netu, z głowy nei pamiętam ;) albo szynka w ziołach: szynkę posypujesz pieprzem, solą, wszelkimi ziołami z szafki - tymianek, rozmaryn, lubczyk... pakujesz do rękawa, wlewasz tam trochę wody i oliwy, dodajesz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pieczesz godzinę - półtorej)
image image
Czarnakawa - polecam camembert zapiekawny w cieście francuskim - kupujesz ten pierwszy i to drugie, camembert owijasz ciastem fr. i do piekarnika. Podajesz z żurawiną. ;-))
[image
Zuzko- to co napisałaś brzmi apetycznie, jakby tak dorzucić jeszcze żurawinę...mniaaam
sorrki, nie doczytałam też żurawiny....ślinotok zalewa mi oczy
jakby ktoś przeczytał ten wątek, to by pomyślał, że nas głodzą... ;)
image image
Ja wlasnie jem ciasto ktorej upieklam- bardzo dobre:P Zaprosilabym ale jestem chora hehehe:D Od razu mi sie przypomnialo jak bylysmy w ciazy i ktoras wrzucila przepis na ciasto z truskawkami i tak nas naszlo ze chyba wszytskie piekly:D
a potem Nyzosia wrzuciła przepis na pierniczki :)
image image
Aniaa, ja też prosiłabym o zdjęcia tych torebek polarock@wp.pl
image
He he ja wrzuciłam info o cieście z truskawkami:)))) bo miałam jazdę na truskawki.

Ten przepis Zuzko brzmi super!!!! chyba sobie w przyszłym tygodniu zrobię - ja sama pójdę po zakupy bo na razie kibluje w domu:)

Póki co zjadam słoiczki po młodej bo oczywiście ona ich nie je!!!! masakra!
imageimage
Wczoraj w "miedzy kuchnia a salonem" mowili ze jest taka dieta sloiczkowa! I ze dziennie mozna zjesc 18 sloiczkow! feee:P
ja też bym takiej diety nie chciała :) słoiczków nie jadam i ściemniam Elizie że pyszne ... ale jej to nie interesuje - ona zjada wszystko włożone do buzi :) No ale na razie u nas przerwa - aż jej to zaczerwienienie zejdzie ...
to ja też jestem na tej diecie,bo córcia uparcie odrzuca wszelkie słoiczki(max. udało mi się przy 1 karmieniu wcisnąć małej 2 łyżeczki, a trwało to dobrze ponad 30 min.)- dziś odpadła dynia z ziemniaczkami, ale posmakowałam i rzeczywiście obrzydliwa,fuj!
nie wiem już co robić, przecież do 18stki piersią karmić nie bedę
Mój mały też stał się niejadkiem, staram się żeby choć jedną 1/3 słoiczka zjadł, ale strasznie się krzywi i otrząsa. Na pierwszym miejscu jest cyc, na słowo cyc zaśmiewa się i pieje.
image
Dziewczyny wyslalam Wam jeszcze te listonoszki co mowilam.
Nyzosia-odpisalam:)
Ja też poproszę o ofertę torebek: magda_p18@wp.pl
image
A my po szczepieniu. Na szczeście do sierpnia mamy spokój.

Wy tu o takich pysznościach, a tu małemu wyskoczyła taka szorstka skórka na raczkach i muszę odstawić nabiał na 3 tyg. :-( Strasznie się zdziwiłam, bo od niemal od początku karmienia piję mleko i nic nie było, a tu takie lekkie uczulenie. Zobaczymy - jak nie przejdzie, to kolejno do odstrzału pójdzie czekolada i cytrusy :-(((

Pytałam tez o groncowca. Moja pediatra powiedziała, że wszyscy mamy gronkowce - w skórze, w buzi itp. i nic się z tym nie robi. Nawet nie wskazane jest leczenie gornkowca, jeśli nie ma żadnych objawów, ponieważ można usunąć "dobre" gronkowce, a w ich miejsce moga pojawić się bardziej groźne. Tak więc ok - mi ulżyło.

No i Hubcio waży już 9200, więc podwoił już swoją wagę urodzeniową z naddatkiem :-)
image
ja tez poprosze
A mnie dziś okropnie oszukano. najpierw oszukał mnie real, bo miała być promocja na wszystko i nie było. Ale okazało się, że oszukał mnie kalendarz, bo myślałam, że jest 24 a jest 23... Więc tak naprawdę oszukałam się sama... A już się napaliłam na tę nutellę, no i na mleko w promocji. A najgorsze jest to, że wchodzę do reala, widzę wielki napis promocja i tam wszystko, co jest w gazetce od 24.02. No to ja się cieszę, ale widzę, że pampersy za 95 a nie 85. No to mówię, że niezłe oszustwo. Aż do Nyzosi zadzwoniłam oburzona, a ona - "ale promocja w realu jest od jutra.." No tak..

Akacja - no to Hubcio ładnie przybiera :) W sumie Kostek ważąc 7600 też podwoił wagę urodzeniową (3700), jakoś mi to umknęło..
image image
Annia ja tez poprosze oferte torebek na maila niespodzievajka@gmail.com
image
image
dziewczyny, któraś chce ledwo nadpoczętego gerbera2? młody nie lubi, na razie wróciliśmy do nan1... Otwarty w poniedziałek.
image image
u nas dzien niejadka do wieczora emilka nic nie jadla a wieczorem chlebek z maslem banana wciagnela i zapila mlekiem

akacja zieciu ladnie sie zaokragla :)))
Ha ha mjakmama to Emilka ma menu jak 2-3 miesiące starsze dziecko od całej reszty!!! Mu tu próbujemy wcisnąć 2 łyżki dziecku czegoś innego niż mleko a Emilka kanapki wciąga!!!

Czanakawa to u Was jeszcze weselej niż u nas!! moja to przynajmniej czasami zje pół słoika. ale to ze 2 razy się zdarzyło. normalnie je 1/3. a dzisiaj zjadła też ze 2 łyżki.

A ta dieta słoiczkowa to majątek by kosztowała. 18 słoiczków dziennie!!! OMG!

No chłopaki pięknie rosną:))
imageimage
Mjakmamo - fajne menu. Może Emilka zostanie skoczkiem narciarskim ;-)

A Hubcio, taaak, chyba się zaokrągla, ale w moim odczuciu to ciagle taka drobinka ;-)

Panna - mi w tym tygodniu też ciągle wydaje się, że jest dzień później :-)
image
no właśnie, już nic nie mówię,ze połowa z tych dwóch łyżeczek równomiernie rozsmarowana na twarzy i wszędzie tam, gdzie śliniak nie sięga...mamy już kolekcję zdjęć z serii: marchewkowy potwór, śliwkowy, jabłkowy, kaszkowy itd itp...a 1/3 słoiczka...huuuhuuu...to byłaby prawdziwa wyżerka!!!
Akacja coś w tym jest bo się też ciągle wydaje że Helka jest taka malutka i nieporadna i w ogóle nie potrafię sobie wyobrazić że zaraz będzie raczkować i chodzić!!!!
imageimage
ale dalam jej bo kaszy na wieczor nie ruszyla i patrzyla na moja kanapke tak zalosnie no i ciesze sie ze mimo tak malej ilosci zebow umie gryzc
Aniaa ja też poproszę o torebeczki na apiechowiak@wp.pl

Filip chory, bylismy dziś u lekarza. Miał gorączkę, katar, kaszel, i straszną chrypę. No i w związku z tym, że od ponad tygodnia nie mozemy zapanowac nad brzydkimi kupkami mamy zrobic posiew.

Ja może jutro na chwilę wpadę, ale pewnie gdzies tak ok 12.00 i oczywiscie bez Filipa.
Rano jadę do pracy a Mały zostaje z babcią, jak bedę wracać to postaram sie zahaczyc o Baby Cafe.
image
No właśnie, Nyzosiu :-) Ja też to raczej zauważam po zmianie garderoby. Meczę się z ubieraniem koszulek, a tu rękawki za krótkie :-))) I wielce zaskoczona jestem, hehe

Czarnakawa - tak właśnie dzisiaj wyglądało karmienie małego. Tak się nudził, że myślała, że umrę ze śmiechu. Wzdychał, oglądał swoje stopy, zwieszał się z krzesła. Przypomniał mi się taki rysunek Mleczki.
Na rysunku dziecko siedzi na krześle. Potem siedzi do góry nogami, potem pod krzesłem. I na brzuchu. I na koniec pytanie: "Mamusiu, czy długo już byłem grzeczny?". :-)))
image
jacieee ależ była zjadła bigos, nutelle jakieś ciacho!!! ale ten bigosssss - oczywiscie sama nie umiem zrobic :/ uwielbiam teściowej bigos i mojej mamy :))

Akacja to nieźle Hubert waży ale on też duzy się urodził, w którym jest centylu? my mamy chyba za tydzień wizytę, ciekawe ile moja kluska waży ale napewno nie mniej niz 8 kilo :) mogłaby trochę urosnąc :P

Miała dziś taki dzień marudy że szok :/ a o 19 jak to Nyzosia mówiłą tupałam nogami by ją wykapac i po prostu pozbyć się jej !!!!! słyszałam tylko eeeee...yyyy.....aaaaa....mamamamamamma i tak cały dzień!!!
image
image
O kurcze Akacja ja dopiero teraz zobaczyłam że Hubert miał 4350 i że urodziłaś go sn!!!! no to szacun!!!!
imageimage
4315 ale to już żadna różnica!
imageimage
co do gronkowca, to przy okazji wizyty domowej sie spytałam, doktor tylko sie uśmiechnał i powiedział ze nie ma powodów do zmartwienia...:/ ze to wcale nie tak łatwo sie zakazić...

jesc mi sie zachciało jak juz nadrobiłam cały watek:p
image
jak czytam ile te Wasze ważą to mam wrażenie że głodzę dziecko - skoro ona tak mało waży ... i ciągle domaga się jedzenia.
Nyzosia:
ale Hubert długi był ... więc to też chyba się wyrównuje, bo to chyba najbardziej się wielkość główki liczy
Nilka, nie głódź Elizki :-)))

A tak poważnie moja mała wsuiwa już pół słoiczka owocków - dziś jabłko z dynią, wyjątkowo dobrze jej sluży na brzuszek i z tego co czytałam dynia jest bardzo zdrowa i reguluje pracę jelit :-))

No i zdecydowanie wybija się 2 ząbek - będą sobie rosły oba jednocześnie.

I chciałam się pochwalić - bo kiedyś czytałam tu u nas na forum, że dziecko ok. 7 mies pakuje nóżkę do buzi... no więc Antosia już załapała i z zamiłowaniem ssie paluszki u stopy :-)) Coś mam nad wyraz uzdolnione dziecko hehe
[image
No no jakby nie było to dziecko które waży 4315 na pewno nie ma takiej małej głowy jak 3300:))) a Akacja jest dużo drobniejsza ode mnie więc szacun!!:)
imageimage
No bałam się strasznie. Ale twoja Hela też nie drobinką nie była :-)

W temacie obżarstwa - mąż przywiózł właśnie sobie piwko, mi Karmi, do tego popcorn i czipsy :-) Robimy sobie wieczór filmowy :-)
I tak lecą te kalorie, ech ...
image
Dzięki nyzosiu :-)
image
Annia wyslane.
Moja szwagierka jest chudzinka straszna a urodzila synka sn i wazyl 4500! Ja nie wiem jak ona to zrobila, w ogole mega szybko urodzila
najgorsza główka, reszta to było wielkie plum :)) a łożyska to już w ogóle plum plum hihi :)))

ale naprawdę szacun!!! jak się dowiedziałam że waga małej wacha się między 4000-4200 byłam nieźle zestrachana!!!
image
image
my też wieczór filmowy właśnie robimy :)

No tak - też inna głowa :)

Hehe - moja też już stópkami się cały czas bawi - to super jest bo mi baardzo pomaga w czasie przewijania ...
My w sumie prawie codziennie cos ogladamy a dzisiaj odpoczywamy od filmow:P
No Hela drobna nie była więc wiem jak to jest:)))

A u nas zaraza na maksa!! mąż już śpi na szprycowany lekami a ja zdycham...
imageimage
Aha Akacja zapomnialam napisac, jestes pewna ze te krostki na raczkach u Huberta to uczulenie? Bo moja Ami tez tak ma ale to jest od sliny.
u nas kazdy ma inne chorubsko, najbiedniejszy maluszek...bo płacze ze gardełko boli:///

prosze Was przestańcie juz o tych główkach, łożyskach i szyciach:)
image
Aśku a co dostaliście dla małego za lekarstwa?
imageimage
wapno w syropie, nasivin i syrop prawoślazowy jak nie pomoże to mam bactrim zapisany...ale narazie mamy walczyc bez tego "gówna"
image
Dobrze wiedzieć:)
imageimage
oj, oby nie trzeba było wiedziec takich rzeczy
image
my też po wieczorze filmowym :) nie ma to jak ciężki film na dobry sen :)
image image
a ja sie pochwale...Liwia zaczęła raczkować ;))))) wygląda identycznie jak kiedyś Emilka mjakmamy na filmiku ;)) naprawdę super jej to idzie, taka kruszynka aż się boje ze się połamie na tych raczkach ;)) wczoraj pierwszy raz na czworaka a zis siłowała sie cały dzień w końcu poszła :) mowie Wam super to wygląda ;) mam juz dorosłe dziecko ;))
image
Jaaa nieźle!!! gratulacje!!!

Moja dzisiaj ze dwa razy podniosła tyłek i coś tam się bujała na tych nogach ale nic więcej...
imageimage
super gratulacje dla Liwii!!!! Nyzosia Twoja też napewno niedługo pójdzie ,a moja do roku czasu będzie leżeć jak kłoda hehe
image
image
Eee Madziulka moja długo się rozkręca. Głowę do siadania podnosiła już 2 miesiące temu. i co dalej nie siada! siedzi też jeszcze słabo. dopiero niedawno zaczęła się turlać a przecież już bardzo dawno przekręcała się na brzuch itp.itd.

A może Pati po prostu pewnego dnia wstanie i pójdzie?? też tak może być:)
imageimage
tak Nyzosia ta wersja jest chyba najbardziej prawdopodobna hehe - póki co prawie je stopę - PRAWIE - bo chyba brzuch jej przeszkadza :D i spręzynuje się że trudno ją utrzymać - a tak ruchu - totalne zero!!
image
image
hehe:) ja w poniedziałek byłam na kontroli u neurologa i mowie mu ze młody prawie 7 mcy a nie turla sie, nie raczkuje, nie przekreca, niechce wogole lezec na brzuchu a z łacha na plecach...on go złapał za rece ten do siadu cyk i tak sobie siedział...
lekarz mi powiedział że ten typ tak ma:) ponoc od razu wstanie i pobiegnie:ppp w sumie logicznie mi to wyłożył,że po co ma lezec na wzank skoro siedzac widzi wiecej? jak ma sie turlac skoro nie znosi pozycji na brzuchu- wiec sie nieprzekreci...noi koło sie zamyka...kłoda kłoda pozostała tyle ze teraz siedzaca:DDD
image
u nas to samo, wiec zapewne wstanie i od razu pobiegnie :)) a mi się tak marzy żeby raczkowała, pełzała, żeby wszędzie jej pełno, abym ją mogła spod mebli wyciagać :)))
image
image
Nooo Madziulka zobaczymy czy tak samo będziesz mówiła za jakieś 2 miesiące jak Pati jednak zacznie raczkować:)))))
imageimage
hmm raczkowanie jest z pozycji na brzuchu a ona jak się tylko w takiej znajdzie wyje jak opętana :P wieć wątpie, no ale wszystko jest możliwe :)
image
image
Moja tez nie lubiła ale jak zaczęła się sama przekręcać to polubiła:)
imageimage
Moja kłoda raczej też się nie ruszy z pozycji brzusznej. Pediatra powiedziała mi dzisiaj, że jest mu trudniej przez wagę :-)) I tu tez koło się zamyka, bo jak ma niiby ją zrzucić, jak mu cięzko?

Madziulka - a nie wiem jaki to centyl. Z ciekawości jutro sprawdzę.

Aniuu - to nie sa krostki. To raczej taka chropowata, szorstka skórka.

Panna - dokładnie :-) Mój kochany mąż wypożyczył nam film "Droga" - to jest futurystyczna wizja świata po katastrofie, w której przez cały film ojciec z małym chłopcem uciekaja przed kanibalami - bez matki, bo ta popełniła samobójstwo. Na końcu ojciec umiera z głodu, a syna przygarnia ostatnia dobra- czytaj nie zjadająca swoich dzieci, rodzina na świecie. I teraz się zastanawiam, co kierowało moim mężem przy wypożyczaniu tego filmu hehe :-)
image
Akcja, ale masakryczny film :D

Ja tak znowu na chwilkę, bo nie mam ostatnio w ogóle czasu :( Tak piszę, żebyście o mnie całkiem nie zapomniały :(
Na uczelni masakra- zajęcia 5 dni w tygodniu :( Wczoraj miałam zajęcia (bez okienek) od 8:00 do 18:15... W domu byłam po 20...

Gratulacje dla raczkującej Liwki!
Aania, podeślij mi też torebkową ofertę, proszę :)

Panna, ja też zawsze się tak wkurzam z tymi promocjami! Albo za szybko, albo za późno przyjeżdżam. Oni to chyba specjalnie robią! Manipulują naszym poczuciem daty :P

Zimno jak cholera, -24 stopnie rano. Brrrr....
No nic, idę trochę chałupkę ogarnąć i przygotować się na zajęcia- dzisiaj na 15:00 mam.
image

image
My z kolei oglądaliśmy Woodego Allena Wszystko gra - tylko że ja odpadłam po pół godzinie i zasnęłam - dziś muszę dokończyć bo to się wypożycza tylko na 24h
Przyszła mama - wow! Gratulacje dla Liwii! Zdolniacha mała :) Ale Liwia chyba zawsze miała dużo energii w tym chudziutkim ciałku, co? :)

Yecath - no to masz ciężko z tymi studiami, a pierwszy semestr się nawet-nawet układał..

Akacja - może Twój mąż lubi gry komputerowe, jest taka jedna, co mu się spodoba:
http://www.youtube.com/watch?v=YlJM2nwanHA

Dziewczyny o słabszych nerwach - nie oglądajcie, to jest obrzydliwe (też w tematyce zombie)
Co do filmu - my wczoraj obejrzeliśmy sobie Kłopotliwego Człowieka (Islandia/Norwegia). Facet popełnia samobójstwo i trafia do miasta niby idealnego - w którym mieszkają, pracują, bawią się inni samobójcy. Przesłanie jest fajne - popełniając samobójstwo chcesz już nic nie czuć, ale jak trafisz do takiego świata, to nie możesz znieść, że nic nie smakuje, alkohol nie uderza do głowy, seks nie sprawia przyjemności... Ale - po długim wprowadzeniu ;) - był też taki zombie moment. Facet znów rzuca się pod nadjeżdżające metro. Tylko w tym świecie nic już go nie zabije. I wstaje taki - krwawy, połamany i kuśtyka w stronę wyjścia z tunelu :)

I nawet dziecię nasze dało nam obejrzeć film w całości!
image image
ależ zimnica!!!! u mnie póki co - 15 st :/

Dobijają mnie te pobudki!!! od 3-5.30 nie chciała spać, w końcu dałam jej butle i zasnęła ale oczywiście głodna nie była :/ toć zasypianie w nocy przy butli nie jest rozwiązaniem no!!!! małą budzi się ciągle z płączem i muszę ją przytulać - a może to ten skok rozwojowy co??? masakra!!
image
image
Trochę się wkurzyłam, pisłam pracę wczoraj do 3 i dziś padł mi całkowicie system w kompie i staram się teraz wszystko odzyskać. Nie jest jeszcze tak źle, bo ostateczną wersję przesłałam na swoją pocztę, ale na drugim kompie nie mam offica i nic nie zrobię, a miłam dziś jechać do promotora.
Nie wiem czy uda mi się wpaść dziś na spotkanie.
asku po bactrimie sa czasami mega biegunki
Co do postepow ruchowych to u nas Ami powoli zaczyna pelzac, juz wczoraj zrobila pare ruchow do przodu, o kilka centymetrow ale to juz jakis pooczatek. Ale np na kocu nie chce pelzac, musimy ja klasc na golym parkiecie zeby sie ruszyla:) Ona o dziwo polubila lezenie na brzuchu jak ja klade na plecach to zaraz myk sie przekreca na brzuch i juz tak zostaje:) Ja ponoc w ogole nie raczkowalam tylko od razu chodzilam wiec mysle ze nie ma sie co denerwowac, aczkolwiek zdrowiej jest dla dziecka jesli najpierw raczkuje:)
Akacja moja Ami ma cos podobnego, ciezko stwierdzic co to jest ale wlasnie taka sucha skorka z kilkoma malutkimi krostkami i poediatra powiedziala ze to od sliny, w sumie nigdzie indziej nie ma zadnych wysypek itp wiec jej wierze:P
Co do filmow to my ogladalismy ostatnio "Istote" z Adrienem Brody i w sumie film fajny ale troche obrzydzilo mnie bzykanie sie z obcymi:P
a tak w ogóle to kurde jestem chora, mąż też, tylko mała się trzyma, abysmy jej nie zarazili!! kurde co za choróbska :(( moje auto dziś zaniemogło :/
image
image
Same katastrofy i dziwne filmy:)

Yecath pamiętamy o Tobie!! ja to jestem strasznie ciekawa co już umie Wojtek:)) A czego Hela musi się nauczyć:)))

U nam też masakra. tzn. ze mną masakra bo ledwo dycham! mam zawalone zatoki, cała głowa mnie boli! młoda na szczęście ok.

I dzisiaj zrobiłam eksperyment. przykryłam Hele w swoim łóżeczku kołdrą - mimo że śpi w śpiworku - i zadziałało!!! pięknie spała. obudziła się raz na butle i tyle!! chyba tak jak ja musi być przygnieciona ciężarem kołdry żeby dobrze spać:)

A propo jakie macie kołdry dla dzieciaków? ja mam taką mega wielką a na wiosne i lato przydałaby się cieńsza. gdzie taką dostanę?

AAaaa i jakby któraś była dzisiaj w realu i widziała paklanki to poproszę jedno opakowanie. mój mąż nie znalazł.
imageimage
my nie mamy kołdry, Patrycja śpi w śpiworku i przykrywam ją kocem - teraz ciutke grubszym bo mamy zimno w nocy
image
image
Na facebooku, fisher price wkleił zdjęcia z targów zabawek w nowym jorku!!! to dopiero musiała być impreza!!
imageimage
Nyzosia ja wlasnie nie mam w ogole jeszcze koldry bo jak bylam w ciazy to slyszalam ze takie male dziecko moze sie koldra udusic i bla bla bla, ale zdaje mi sie ze to przesada i chce kupic tez. W sumie jak spi u nas to spi pod koldra, u siebie zawsze pod kocykiem, ale tez ostatnio myslalam o poscieli.
Ja to bym potrzebowala bodziakow z Reala a tez nie moge sie ruszyc:/ A szkoda bo sa chyba po 4zl
mjakmamo, narazie bactrimu nawet niekupiłam...
zastanawiam sie nad tym co lekarz mi powiedział,że kapac można, nawet na spacer można poki nie ma temperatyury...w katar zawsze z nim chodziłam bo lepiej oddychał, ale teraz troche sie boje...
image
No właśnie ja tez tak robiłam ale widać ona musi mieć coś grubszego i cięższego niż koc. tylko ta kołdra jest wielgachna...
imageimage
A ja chyba cienko moje dziecko na noc ubieram bo tylko pizamke/pajaca i przykrywam kocykiem. Ale ona nie lubi spiworkow np bo sie meczy w nich:/
Aniaa ja do wczoraj trzymałam kołdrę na strychu:) a w nocy przykryłam Hele tak od pasa w dół - tak jak ją przykrywam jak śpi ze mną w łóżku - i przez tą kołdrę ona się mnie kręci i chyba przez to się nie budzi. taki jest mój tok myślenia....

Aśku ja też bym wysłała kogoś na spacer z młodą bo nie ma gorączki tylko trochę katar i trochę pokasłuje ale cholera chyba za zimno jest.
imageimage
moj odkad skonczył 4 mce spi pod kołderka....spiworka nie toleruje:)
image
ale sie rozpisalyscie od wczoraj... :)

gratulacje dla Liwci :)
moj ani dupska nie podniesie na 5cm len jeden

asku jak czytam ten post o Twoim synku to zupelnie jakbym o moim czytala..ale ten typ tak ma...jak wtanie to pojdzie hihihihi :)

mialam taka ochote wczoraj pizze zrobic i nie zrobilam...bo moj maz kupil dwie jak wracal z proby do domu.. 4 sery mniammmm :)

mnie tez meczy caly czas katar...okropnie zatoki mam zawalone...szok...co to znowu za chorobsko!

koldre mam taka standardowa..i mlody spi tylko pod nia..ubieram mu na noc spiochy np. polarkowe i spi pod kolderka i ani razu nie musze go przykrywac :)

mlody dzis tez dal pospac az do 8:00 wiec ja dzis zaliczylam 10;00 godzin snu bo juz o 22:00 poszlam spac :)
image
Aśku a jaką masz? taką nadmuchaną czy taką cienką? i gdzie kupowałaś?
imageimage
No duzo dziewczyn chorych w domu to i ruch na forum jest:) A jakie powinny byc wymiary takiej koldry standardowej do lozeczka??
w akpolu taka nadmuchaną, ale raczej cienka niz grubasną antyalergyczną:ppp
image
Emilka spi pod kolderka i zawsze lubi byc opatulona mamy raczej taka grubsza

asku jak dl amnie ten bactrim to wielka niewiadoma jest wg mnie wiecej szkody niz pozytku i pamietaj ze jesli podasz to nei daje sie przy nim witamin
dlatego go nie daje:) jak najmniej chemii....w nocy mały budził sie jeszcze przez katarek, ale dzis wyglada o niebo lepiej...juz nie marudzi i nie ma "szklanych oczek" takze chyba poradzimy sobie bez bactrimu:p
image
a u nas nie wiesolo bo procz zapalenia ktrani to emilka ma mega gluty i stan podgoraczkowy nie wiem czy nie wybijaja jej sie kolejne zeby bo dzisla ma napuchniete i jakies dziwne
a ja Wam polecam ten film, oglądałyście go ? ( dla osób o mocnych nerwach ;) ) http://www.youtube.com/watch?v=9eMNQjrmJ4E

dziś rano chciałam sobie poleżeć z moja córeczka...niestety to diabeł, wyczaiła pilota na stoliku przy łóżku i chop na czworaka i zmierza ku niemu, masakra jak jej to szybko idzie

wydaje mi się ze jest taka zwinna bo chuda i łatwo to jej idzie, choć sapie przy tym strasznie ;) stop do buzi nie ma szans brać ;) za mało wygimnastykowana jest ;)

nyzosia Liwka za to nie ma ząbków ;( coś tam sie wykluwało ale przestało ;(

asku ja bym nie wychodziła w taki mróz ;/ wydaje mi sie ze można ciepło ubrać ale w takim mrozie ciężko oddychać ;/

ja czasami chciałbym mieć spokojne dziecko a jej wszędzie pełno ;/ az sie boje co będzie jak zacznie chodzić
image
Mjakmama Emi zaraz będzie miała całą szufladę zębów:)))

No faktycznie choróbska zapanowały. jak nie dzieci to my chore:(
imageimage
Aniaa ja mam kolderke 100x135 to jest raczej wieksza ale bralam taka bo nie chcilam potem kupowac kolejnej i np chlopaki spa te zpod taka i jeszcze im starczy na pewnien czas a Emilce czasami skladam ja na pol :) i tez mam antyalergiczna mozna prac w pralce i jest super
moj maz jest gdzies pod malborkiem i mowil ze na samochodowym termometrze pokazalo mu -22
A ja się niestety dzis złamałam. Malutki chyba przeżył to szczepienie, bo do 24:00 budził ze trzy razy, co ostatnio się nie zdarzało, więc gdy obudził się o tej 3:00, dostał cyca. I grzecznie sobie spał do 6:00.
Nie wiem, może to jeszcze nie pora na eliminowanie tego jednego karmienia.

Dzieki Panna, przekażę męzowi, chociaż ten film nie był o zombi tylko o ludziach umierających z głodu :-) Bardzo realistyczny. Jedyny plus z tego filmu był taki, że grał tam Viggo Mortensen.

Słyszeliście, że w Warszawie rozstawiono na ulicach piece z płonącym koksem?
image
Aniaa patrzę na stronę akpolu i mają kołdry 120/90 albo 135/100 i ja chyba mam tą większą.
imageimage
ja tez mam ta wieksza:)
image
Mjakmama cos takiego?
http://allegro.pl/kolderka-medical-100-135-40-60-antyalergiczna-amw-i1457043134.html
ja mam jakąś dziwna ale jest super ! 67*100 cm firma stella polaris Delfinem baby, ciocia mi ja kupiła jest cieplutka i mięciutka ;)
image
My mamy kołdrę z Ikei, ale na razie mały śpi pod dwoma, czasem trzema kocykami.
image
Uuuu Warszawa jak NYC:)))))
imageimage
Taaak :-)
image
nyzosia patrze na hele spacerkowa na fc i tak mysle czy ona chodzi w tej czapce na spacer czy tylkomiala tak zalozona mamy cos podobnego i sie zastanawialam czy nie za zimno na nia
No ja widzialam w ddtvn pokazywali:) Fajne to, u nas tez by sie przydalo bo u nas to chyba zimniej ostatnio niz w stolycy:)
Aniaa cos w tym stylu :)) te kolderki sie nie zbijaja w srodku alni nie mechaca wiec polecam
Ok to bede zamawiala:)
Az musialam zobaczyc czapke Heli:D Sliczna:)
Ja zakladam Ami mega ciepla czape, taka z polarkiem w srodku jeszcze bo sie boje ze jej lepek zmarznie:D
Tą czapkę Hela nosi jak jedziemy samochodem. Na spacery mam grubszą. Ale fakt że takie dziergane czapki są mega twarzowe. Hela ma takich kilka - nakupowałam jej w ciucholandach:)
imageimage
Aniaa zamów tą kołdrę i mi powiesz czy jest taka nadmuchana czy płaska - bo wygląda na płaską a taką bym chciała:)
imageimage
moja mama konczy mi robic taka biedronke czapke :)

http://allegro.pl/wesole-czapeczki-rozne-rodzaje-40-42-cm-i1441327779.html
Mjakmama masz już MT???
imageimage
Bosze jakie cudne te czapki!!!! chyba też namówię moją mamę:)))
imageimage
wczoraj kurierem wyslala i dzis mam miec to jest moj :)))))

http://www.facebook.com/album.php?aid=51759&id=145687608816099#!/photo.php?fbid=167604836624376&set=a.167541156630744.51759.145687608816099&theater

czapeczko boskie ale ktos kase robi na nich - w razie co podam ci linka z welna do nich bo kupilam i nadaje sie idealnie http://allegro.pl/wloczka-elian-klasik-wybor-kolorow-kamini-i1464456916.html

te sa super i taka tez bede miec http://allegro.pl/wiosenna-czapka-szydelkowa-azurkowa-38cm-bawelna-i1475334054.html
Nyzosia ok:)
Mjakamama swietne te czapki!! Szkoda ze moja Mama nie umie robic czegos takiego:(
a my mamy taką czapę - boska jest :)

image

Uploaded with ImageShack.us

czeka na cieplejsze dni oczywiscie :))
image
image
Madziulka superowa!!!
imageimage
Mjakmama te drugie jeszcze ładniejsze!! chyba rozdysponuję pracę babciom:)
imageimage
Mjakmamo - wspaniałe te czapeczki. Chyba do nich napiszę - u mnie niestety nikt drutów nie tyka. Strasznie podoba mi się biała misowa czapeczka z uszkami. Nie wiem tylko jaki kolor do środka uszków wybrać, hm...
image
ale slicznotki z Waszych dziewuszek :) a czapeczki superowe :)

a ja znowu musze buciki zamawiac dla mlodego... nyzosia Ty cos wspominalas, ze kolezanka z UK Ci Emu przyslala, dobrze kojarze? sa jeszcze dobre dla Helci? ja kupilam na gwiazdke 6-12 i mlody juz sie nie miesci bo one maja strasznie małe podbicie w srodku..wydaja sie duze a w srodku malo miejsca na stopki :(
image
akacja te czapeczki robi sie na szydełku :)))
No i sama widzisz jaka to dla mnie czarna magia :-))
image
Karolla ja mam podróby emu ale tez są przymałe na Hele - te 6-9. a to dlatego ze dzieci mają płaskostopie i wysokie podbicie.
imageimage
Ja to sie zastanawiam czy nie wyjsc na krotki spacer bo juz w sumie sie czuje duzo lepiej, na termometrze tylko -4. A juz mam dosc siedzenia w domu, zwariuje niedlugo...
moj dzis to maly maruda chyba nic niezrobie chwilami to forum mnie wkurza wogole niekonsekwencja admina jednym blokuje watki drugim nie wr..... mialam zalozone watek ze sprzedaza ubran w ktorym zapraszalam do ogladania albumu bo mam stolik do sprzedania jeszcze i zablokowal mi no. To bylo na forum moda i uroda tam tez wystawiaja ale jakos mi tylko zablokowakl wr...... Co prawda wiem ze prawie kazda cos czasem tu sprzeda czy po dzkieciach czy po sobie. Mi np. odpowiada takie cos bo juz nieraz cos fajnego kupilam z forum. Tyle sie wyzalilam
weronika mi nie zablokowal ale ta niekonsekwencja jest chora - zwlaszcza ze mamy dzial sprzedam i wg mnie mozna tam umieszczac wszystko co chce sie sprzedac
ja to w ogóle nie kumam tego blokowania :/
image
image
No dokladnie, albo blokuje wszytskim albo nikomu!
ciekawe jaka frekwencja w gdańsku:)
image
Dziewczyny Mala ma w swoim lozeczku materac gryka-kokos i ja sie zastanawiam czy on przypadkiem nie jest dla niej niewygodny. Bo dzisiaj dwa razy polozylam ja na drzemke w naszym lozku, spala sama, ale spala ponad godzine za kazdym razem a w swoim lozeczku spi pol. Ten materac jest strasznie twardy i tak sobie mysle czy przez niego ona moze gorzej spac? W nocy sie tez mi czesto budzi, moze bardziej miekki materac by cos pomogl?
Aniaa ja mam identyczny materac i chyba jest ok..nie wiem.. nie zastanawialam sie nad tym.

nyzosia dobrze kojarzylam co do bucikow.. no ja sie troszku wkurzylam bo mlody mial je na nogach moze z 10 razy max i juz sa male..no ale z tym trzeba sie liczyc niestety :( hehe

aaa...najwazniejsze..udalo mi sie przed chwilka kupic na allegro oryginalny nowy spiworek maxi cosi w kolorze mojego wozka za 99zł!!! :):) ale jestem happy...zawsze to prawie 100zł oszczednosci :):)

no i mam pytanko...czy wasze dzieciaczki jedza sloiczki to znaczy obiadki w sloiczkach jednej firmy czy roznych? mlody cos nie za bardzo lubi hippa..obojetnie co mu dam z hippa to pluje..a te same potrawy innych firm je ze smakiem :)
image
karolla u nas obojetne jakiej firmy wcina wszystko
Aniaa a mi sie wydaje ze ona poczula zapach mamy w twoim lozku i latwiej jej zasnac :)) tez mamy taki materac i zasypia jak zwykle :)
z tego co wiem to dziecko chyba musi miec twardy materacyk, zeby plecki prosto lezaly.. ja do tej pory mam twarde materace w sypialnibo na miekkich nienawidze spac :)

widocznie cos mlodemu nie gra w tych hippach bo owocow tez nie lubi tej firmy.. chyba ze az taaaaki zbieg okolicznosci no nie wiem :)
image
No byc moze ale tak sobie zaczelam myslec ze w sumie on jest bardzo twardy, ja nie wiem czy mi byloby wygodnie na takim:P
Ami tez je roznej firmy sloiczki i jest ok:)
Karolla może być inny skład i wtedy jest inny smak. bo różne firmy oprócz np. marchewki do marchewki dają coś jeszcze - wodę, olej itp. Więc może Twojemu nie smakować.

Ja się dzisiaj przekonałam że moja jednak najbardziej lubi marchewkę. nie lubi jabłka i banana. więc na razie warzywa górą.

Aniaa dziecko musi mieć twardy materac. moja też ma gryka kokos i jest ok.

Ja dzisiaj już nie wiem co z małą robić! nie wiem co wymyślać...ja chce na spacer!!!!
imageimage
moze faktycznie inna woda labo cus a ten moj wrazliwiec to wyczuwa hehe :)

no my zaraz mykamy na spacer.. do mojej mamy idziemy bo ciotka przywiozla cale siatki ciuchow z lumpa dla mlodego i ide przebrac co sie nadaje :):)
image
Melduję się po spotkaniu w Gdańsku :)
Było fajnie, nawet nie aż tak kameralnie, jak myślałam, że będzie. Dołączyła do nas mama dwuletniej Karolinki, która przyszła sobie do BabyCafe na kawę i uwaga, uwaga - mama 5-cio miesięcznego Szymka, która trafiła na nas dzięki reportażowi w Trójmiasto.pl :) Była jeszcze 5-ciomiesięczna Maja, i Gosiaro ze swoją Mają. Trzy godziny siedziałyśmy :)

Nyzosia, już się zajmuję stroną :) i zdjęcia wyślę :)
image image
Moja nie lubi np. słoiczków bobovity.
Nyzosia a próbowałaś małej sama zetrzeć jabłko na tarce? Bo moja np. też nie lubi jabłka ze słoiczka, a jak jej zetrę na tarce, ale najlepiej przy niej żeby widziała jak to robię to zje nawet pół jabłuszka.
image
Zuzko z Atosią była jeszcze!
image image
moj dzis pogardzil obiadem nie qwem co mu dzis jest. wczoraj troszke zjadl dzis 3 lyzeczki i koniec plul. A byla to zupa moja ze szpinakiem ciekawe co jutro zzrobi hm... moj wcina glownie bobovita. dalam mu obiadek ze szpinakiem tej firmy i wczoraj zrobilam sama a dzis maly pogardzil. swoja droga dobry jest ten szpinak mi smakuje
moja tez glodowki urzadza ale wiem ze to chwilowe przez zeby i chorobe
no i w koncu dostalam pita z zusu
A powiedzcie ile dni wprowadzacie nowe pokarmy? Bo ja marchewke, jablko i ziemniaka wprowadzalam okolo 5-7 dni ale w takim tempie to do 2 roku zycia bede jej chyba wprowadzac:P Teraz od 2 dni dynia, jutro tez a potem chyba dam juz cos innego
Ja właściwie tylko z marchewką i jabłuszkiem czekałam 2-3 dni na reakcję. A teraz daje słoiczki odpowiednie do wieku i właściwie codziennie coś innego np. bukiet warzyw z cielęciną, następnego dnia dynia z indykiem, potem zupka jarzynowa z królikiem itd. Na razie jest wszystko ok. Wczoraj pierwszy raz podałam małej startą świeżą gruszkę i dzisiaj też, bo słyszałam, że jest dobra na zaparcia,a my cały czas musimy uważać na kupki.
A jak jest z jajkiem? Od kiedy zacząć je podawać? Dodawać żółtko do zupki?
image
zoltko po 6 mcu
Żółtko niby już można.

Mjakmama ja też dostałam pita z zusu ale i tak muszę jeszcze czekać na inne:(

Panna no to fajnie że było fajnie! zazdroszczę!!!!!
imageimage
tak mnie wkurza ta instytucja ze szok jak kase placic to byle szybko ale jak oni cos maja do zrobienia to na ostatnia chwile wrrrrrrrrrrrrr
o super temat słooiczkó i jedzonka - ja dizś przeglądałam schemat - wiem wiem schemat schemat ale oświećcie mnie

zupa przecier jarzynowy z dodatkiem mięsa ( lub ryby 1-2 razy w tygodniu)

to co mięso lub ryba max 2 razy w tyg? czy po prostu mięso można codziennie a rybe max 2 razy w tyg??

moja dziś zjadła moją zupkę 1/3 słoiczka jejeje z indykiem :))

Ania ja tylko na początku tak czekałam, teraz to jakby jadla cały to nawet codziennie co innego, jak skończe słoiczek to następnego dnia daję inny.
image
image
Nooo zus zusem ale ja czekam jeszcze na pita od pracodawcy (wiesz jakiego:) i z banku. Więc pewnie dopiero w marcu się rozliczę:(
imageimage
1-2 w tyg mieso lub ryba - czyli jak raz dasz rybe to drugi raz albo ryba albo mieso :) czyli 5 dni w tyg danie bezmiesne i bezrybne jak dla mnei to troche malo ale co tam ;)
nyzosia ten pracodawca juz wyslal kamilowi pita wiec wieczor mam pitowy ;p
no właśnie ja też tak to rozumiałam tylko jakoś mało mi się wydawało ale ok :) to jutro jakieś warzywko zjemy :)
image
image
Moja mięsa jeszcze nie dostała...dzisiaj jadła marchewkę z ziemniakiem:))) wegetarianinka mi rośnie:)

Czarnakawa a rozmawiałaś z lekarzem o tym że Milenka nic nie je? robiłaś jej jakieś badania??
imageimage
patrzac na schamat to aż do roku czasu mięso lub ryba 1-2 razy w tygodniu !!! szok

a ja dostałam becikowe więc mogę poszaleć na allegro :P
image
image
Ooo mjakmama a ja nie mam:( no nic może dojdzie na dniach.

Ja walczę z pitem męża. zrobiłam wszystko niby zapisałam a jak otwieram to co zapisałam to nic nie mam:(((
imageimage
Madziula ja jetsem nieschematyczna wiec moja czesciej wcina mieso i rybe :))

Po moim becikowym sladu nie ma - fajnie masz ;)
http://pit.dobry.pl/index.php?plik=pliki skorzystaj z tego programu ja co roku go uzywam i jest ok
Aaa mój mąż przytargał zakupy z reala i kupił młodej super - nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa - pajace bez stópek:)
imageimage
rampersy :) kurcze moj to nawet by nie potrafil wybrac :(((
Aniaa:
macie już wyniki badań krwi?

Ehh- ja mam w planach dania z mięsem sama już robić - zobaczymy jak nam wyjdzie :) My nadal bez rozszerzania diety - nadal Elizie jeszcze w jednym miejscu zaczerwienienie widać - dziś już mniejsze ale jeszcze z kilka dni chyba będzie :(
Podejrzewam, że albo pomidory w mojej diecie albo marchewka w jej ... Jeszcze soczku z mango nie jestem pewna :(
kurcze a moj wtranzala miesne obiadki ze 4 razy w tygodniu:///
a dziewczyny co z tym żółtkiem? ugotowac i dodac do czego? do ziemniaczka ?? co za łebster ze mnie no:p
image
Mjakmama miałam ten program ale coś mi w nim nie pasowało:))) przerobiłam w tym roku chyba z 5 programów. ten ostatni to jupiter jest super ale coś źle zapisałam:)
imageimage
gotujesz jajo dzielisz zoltko na pol i miksujesz i dodajesz do zupki np ziemniaki, marchew, brokul, oliwe no i te jajko
Aaa tak rampersy:) tylko z długim rękawem:)

Mój brał na pałę. nawet się nie skapnął że wziął 2 pary rampersów a resztę pajace:))))
imageimage
ah no czyli w sumie dobrze myslalam:) tylko pół mozna narazie dawac?
image
tak na razie pol co drugi dzien ;)))
Hmm ja jeszcze mieska nie daje, chyba dopiero po 6 miesiacu mozna? czy moge wczesniej? bo wprowadzamy juz nowosci od miesiaca.
Nilkaa tak mam juz wyniki, zapomnialam napisac, wszystko jest ok. Morfologia, tsh, ft3 i ft4 w normie. Za tydzien ide ja zwazyc i tez zmierze od razu, mina dopiero 2 tyg od ostatniego mierzenia no ale moze juz cos urosnie...
Aśku - mięsko jest bardziej kaloryczne, jak nie chcesz tuczyć Marcelka, to mu ogranicz wkładki mięsne do czadu, aż zacznie się więcej ruszać :)

Nyzosia - jesteś zadowolona z tych pajacy? jak, ja byłam DZIEŃ PRZED PROMOCJĄ to macałam je (bo były już wystawione) i takie jakieś nie bardzo mi się wydawały.. Wydaje mi się, że ciuchy z Tesco są lepszej jakości.
image image
mięso niby po siódmym miesiącu. Ja poczekam.
image image
"aż zacznie sie ruszac"- dobre sobie:)

mjakmamo, co dajesz Emilce na to zapalenie krtani?
image
Ups...a ja daje codziennie inny słoiczek z mięskiem, bo te najchętniej je....czyli tak nie powinnam robić? Kurcze zawsze coś nie tak...:/
image
Zośkaa - to zależy od Ciebie, jak nic małej nie jest... Sama musisz zdecydować. Ja bym się trzymała tych symboli i ustaleń specjalistów żywieniowych. Ale ja podjęłam decyzję, że nowości będziemy podawać raczej powoli i według schematu :)
image image
klacid antybiotyk niestety
Panna a gdzie jest napisane ze po 7 miesiacu mieso? Pytam z ciekawosci bo na naszej stronce w obu roznych schematach jest ze mieso juz w 6-7 miesiacu(czyli rozumiem ze po 5 juz mozna). Ja na sloiczkach gerbera, hippa i bobovity mam napisane ze po 5 i 6 miesiacu(zalezy jakie miesko). I sie zastanawiam:)
zoska ja daje wiecej niz 1-2 razy na tydz miesko Emilka jest pulchna ale miesci sie miedzy 50 a 70 centylem
i nie przestrzegam schematow
Niestety nie udalo mi sie dotrzec na spotkanie :(((

Hm, co do mięska to ja podchodziłam do tych schematów tak, że podaje się 10g codziennie, a 1-2 razy w tygodniu można zastąpić mięsko rybą, i z tego co wyczytałam na stronie bobovity, to tak właśnie jest --> 9, pytanie http://www.bobovita.com.pl/potrzebujesz_porady/pytania___4___6/21/1#123
image
Panna z tesco na pewno są lepsze. ale za 8 zł...choć akurat te co mąż kupił sa fajne w dotyku, porządnie ta bawełna wygląda. jeden rampers jest cieńszy a reszta jest ok.
Ja czekam na ciuszki po Jasi więc nie szaleje z pajacami. poza tym tak jak pisałyśmy wczoraj ja już po woli od pajacy odchodzę.
imageimage
My mięsko, a właściwie królika wprowadziliśmy po 6. miesiącu i Mati je go codziennie, w sumie na razie 4 dni :)
image
spi maruda :/ masakra nie wiem już jak ją zajać.

Dziewczyyn tym którym maluchy idą zęby - Pati tak strasznie wszystko wciska do buzi, aż stęka przy tym, to możliwe by to były zęby??? jejkuś już sobie wszystko wmawiam że może te pobudki przez zęby hehe

Mięsko jest w 6 miesiącu - czyli po 5 :) na słoiczkach zresztą też jest po 5 mięsko. No ja będę dawać tak jak na schematach - nie ma co tuczyć grubaska :)))
image
image
morela tak spojrzalam i rzeczywiscie mas zracje tu chodzi o to ze rybe mozna 1-2 w tyg a mieso codziennie max 10g
to ja już nie wiem jak z tym mięsem ;/
image
image
Mała waży ok 7,5 kg, więc nie aż tak dużo (50 centyl, niekiedy troszkę poniżej). Ja podaję jej gotowe obiadki, głównie gerbera i tam w małym słoiczku (130 gram) jest 8% mięska, więc nie aż tak dużo. Małej po nich nic nie jest... sama już nie wiem.
image
chodzi o to, że jak na słoiczku jest napisane, że np. po 7. miesiącu, to znaczy, że jak dziecko ma pełne 7 miesięcy. Czyli - w sobotę Kostek ma 6 miesięcy i 1 dzień = mięso ze słoiczka po 7. daję za miesiąc.
Babka z hippa tak mówiła, pytałam się dwa razy :)
image image
Aniaa - z tymi miesiącami na słoiczkach nie jest tak, jak z miesiącami w ciąży, czyli dziecko 5 miesięcy i dwa dni ma pięć miesięcy a nie: weszło w szósty miesiąc.
image image
co TY panna

skończone 5 miesięcy - czyli zaczyna 6 miesiąc . Tak samo u mnie małą jest w szóstym miesiącu a 8 marca skończy 6 miesięcy i wejdzie w 7 miesiąc
image
image
no tak ja rozumiem te oznaczenia ale miesko jes napisane u mnie ze po 5 a nie po 7 i to pytałam:)
panna

# wiek, od jakiego niemowlęciu można podawać daną potrawę; jedni producenci piszą „od siódmego miesiąca” – to znaczy, że możesz je podawać , gdy maluch skończy szósty miesiąc, inni zaś „po siódmym” miesiącu (czyli gdy dziecko zacznie ósmy miesiąc)

http://www.rodzice.pl/niemowle/rozszerzanie-diety/zalety-dan-ze-sloiczka.html
aż musiałam słoiczek sprawdzić, słoiczek po 4 miesiącu podawany jest dzieciom, któe weszły w 5 miesiąc - przynajmniej ja tak to rozumiem
image
image
Madziulka - no właśnie nie. Babka z Hippa mi tak mówiła. Oznaczenia na sloiczkach są po pełnych miesiącach. Dawałaś Pati warzywa po 4. miesiącu jak miała 3 miesiące i jeden dzień? :)

Aniaa - jak jest mięsko po 5. to widocznie można piątym (ale nie rozumiem w takim razie, dlaczego w schemacie jest 6-7 miesiąc na mięsko...)
image image
Madzulka - tak :) o to chodzi :)
image image
no dawałam jak Pati miała np 4 miesiące i 1 dzień -to jest po 4 miesiącu :) ale ok juz wszystko jasne :))
image
image
mjakmama - ja też to tak rozumiem, ale w sumie mam do czynienia raczej z jedną firmą (hipp) i tam jest: po X miesiącu. Nie zwróciłam uwagi, że inni producenci piszą inaczej :)
image image
Panna ja sprawdzalam w tych dwoch schematach co sa na stronce i tam miesko jest w 6 miesiacu:) Czyli jak ma pelne 5 miesiecy hehe:)
Ja zaczne dawac gdzies za 2 tygodnie mysle
aniaa jak piersia karmisz miecho 7 mc jak mm 5 mc schemat bobovity
Mjakmama karmie no ale wprowadzalam pokarmy po 4 miesiacu czyli tak jak dzieci ktore sa karmione mm. Pytalam tej babki od hippa czy mam wprowadzac mieso tak jak dzieciom karmionym mm czy piersia to powiedziala ze to ode mnie zalezy i zeby obserwowac dziecko jak jej smakuje i nie szkodzi to ok
pwooem wam ze cos jest nie tak bo na stronieo bobvity pisze ze dzieci karmione mm moga w 6 mcu mieso a w ksiazce z ejuz w 5
Tak sobie czytam tą dyskusję i się cieszę że nie mam takiego problemu:))))) Moja to zje mięso pewnie jak będzie miała rok:))))
imageimage
Mi sie jakos specjalnie do tego miesa nie spieszy ale chcialam miec pewnosc;) I tak w przeciagu 2-3 tygodni pewnie nie podam bo jeszcze sporo warzywek i owocow do wyprobowania nam zostalo:)
ja mięsko zamierzam podać dopiero w 7 miesiącu ...o ile w morfologii nie wyjdzie anemia
Ja podobnie jak nilkaa, ale to dlatego, ze mam takie przeczucia co do rozszerzania diety. Może jestem po prostu ostrożnym tchórzem? ;)
image image
a moja wciągnęła właśnie pół banana :))) co ile można dawać banany? bo w sumie na schemacie tylko jabłko jest :P
image
image
mi się wydaje że po prostu nie ma się po co śpieszyć - przecież to nie wyścig.
nie pomyślałabym że rozszerzanie diety to wyścig :)
image
image
hej dziewczynki- nie nadrobilam :((( za duza produkcja
my dzis bylismy na wizycie u pediatry, z mala juz lepiej, jeszcze troszke kaszle i nam jej nie zaszczepili, mamy przyjsc za tydzien, a leki podawac do konca tygodnia. Generalnie pediatra potwierzila, ze pluca czyste i ze faktycznie moze to byc od zabkow, choc nie chciala stawiac diagnozy skoro malej nie widziala w ten dzien kidy bylo najgorzej.
Wiki wazy 7800g- niby wypada na 50 centyl, ale jakos tak malo mi sie to wydaje, ale za to dzis jej nie zmierzyli

ja w pracy powoli wpadam w wir- laptop juz jest, wiec dzis caly dzien walczylam z restartowaniem haseł i czyszczeniem poczty- ambitne zajęcie- no, ale i to trzeba zrobić :)

my miesko juz malej podajemy, moze nie codziennie, ale co jakis czas

i pełza, że ho ho :)
image image
ja mysle ze te schematy to wersja mega ostroznosciowa i uwazam ze jak dziecko nie ma alergi, urodzilo z normalna waga nie ma kolek nie ulewa itp to nie widze powodu by nie nagiac troche schematu

Madziulka banan jest zapychajacy i ja bym nie dawala czesciej niz co 2-3 dzien :)
http://www.alkon.pl/reha/rozwoj.htm

Moja ani razu tak nie pływała :( (miesiąc 5 punkt 1)jeszcze się nie obraca z plecków na brzuch :(
hej...wrocilismy ze spaceru..mlody dostal kaszke z jabuuuuuchem a po tym jeszcze reszte samego jabłuszka wcisnal hehhe...wyglodnial na spacerku :):)

u nas z tym jedzonkiem troszke inaczej, wczesniej zaczelismy z mieskiem bo u dzieci na mm mozna szybciej wszystko dawac. Miesko mlody dostaje prawie codziennie, czasem tylko warzywnaalbo rybke. Jutro dostanie lzejszy obiadek, zeby troszku brzuszek odpoczal :):) banan to jeden z jego ulubionych owocow dostaje 2 razy w tygodniu, a tak morele, jablka..co popadnie :) widzialam, ze po 7 miesiacu sa deserki z jogurtem, i pierwsze ciasteczka...dajecie juz?
image
Nilkaa, ne martw się. Pamiętaj, że każde dziecko się inaczej rozwija :)

Mjakmama - pewnie przy następnym dziecku będę mniej ostrożna :)
image image
no pewnie, ze nie ma sie czym martwic :) kazde dziecko inaczej sie rozwija i nie ma standardow,ze teraz musi umiec to a teraz to.. na wszystko przyjdzie czas i najwazniejsze zeby dziecko samo wszystko odkrylo bo to wlasnie jest rozwoj :) jak patrze na ten schemat to moj robi wiekszosc rzeczy z 7,8 i niektore z 9 miesiaca a nie przewraca sie na plecy jak dziecko w 5, czy nie raczkuje jak dziecko w 6 czy 7 :) :) mlody zczal bardzo szybko siedziec bo juz pod koniec 4 miesiaca a teraz siedzi sam ponad 30 minut i nawet sie nie przewroci :)
image
no tak - z miesiąca 6 tylko jeszcze nie wyciąga rączek aby ją wziąć na ręce - reszta ok ...

z 7 tylko 3, 6, 9, 11 - zdecydowanie nieparzyste czynności wykonuje :P
moja ma alergie - więc musimy być ostrożne z dietą
Mała jest trochę przeziębiona i chciałbym jej podać wapno i cebion (jakiś czas temu jak była tak lekko przeziębiona to właśnie lekarz tak mi zalecił), tylko nie pamiętam jaka to była dawka, Wydaje mi się że 3 razy dziennie 2,5 ml wapna i 7 kropli cebionu, ale nie jestem pewna. Czy taka dawka jest dobra? Nie mogę zadzwonić do lekarza do Polski, bo nie mam numeru, a tutaj to lekarz da mi najwyżej paracetamol..
image
jatam ostatnio juz w ogole nie patrze na tabelki- wsrod znajomych mamy duzo dzieci mniej wiecej "w wieku" Wiki i kazde z nich calkowicie inaczej sie rozwija-naprawde widac duze roznice
image image
Moja robi wszystko z 7 miesiąca z wyjątkiem pełzania. robi niektóre rzeczy z 8 ale zdecydowanie opóźniona jest w raczkowaniu:)
imageimage
Co do raczkowania, to my trenowaliśmy dzisiaj cały poranek :-) Położyłam małego na podłodze i odpychając się ode mnie Hubcio szusował przez cały pokój. Mam nadzieję, że jak załapie, jakie to fajne, to sam się ruszy :-)

Z przewracaniem się na brzuszek też już nie ma problemu. Zdarza się kilka razy dziennie. Jak chce by cześciej potrenował, kladę mu z boku flipsa - tak by nie sięgnął leżąc, i mały jest na brzuszku w 2 sek. :-)

No i w ogóle mam takie wrażenie, że od kilku dni jest jakiś bardziej ruchliwy.

Jesli chodzi o mięsko mały dostaje od połowy stycznia, czyli od 6 miesiąca codziennie mięsko w zupce. Ale nie jest tego dużo - bo jak gotuję obiad, to na 10 porcji wrzucam np jedno małe udko królika. Wychodzi może łyżeczka dziennie.

Jedna rzecz mnie dzisiaj rozbroiła - mąż przyniósł właśnie maść na tą suchą skrókę małego. Kosztowała 85 zło - maleńka tubka. W szoku jestem.
image
Akacja a trzeba było wziąć receptę na maść pośladkową. za 10 zł masz wielki słój!:))
imageimage
No ta maść, która zapisała mi moja lekarka - Elidel, też była na receptę. Więc się nie spodziewałam, że będzie taka droga, a mój mąż nie zastanawiając się ją wykupił. Ciekawa jestem, ile normalnie kosztuje ech ....
image
Oby pomogła:) będzie chociaż pół sukcesu:)
imageimage
akacja a synek ma atopowe zapalenie skory??
akacja126
a u Was już tak źle z azs? Bo to już silny lek chyba jest( w porównaniu z maścią pośladkową czy emolium, a-dermą itd)
http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Elidel
nilkaa chcialam ten sam link wkleic ale wydaje mi sie ze silny raczej nei jest bo sterydowy nie jest ale jak pisza uzaleznia troche widac
My mamy nową zabawę - mówię do Kostka "bubububu" a on się śmieje na głos :) Uwielbiam ten jego śmiech :)
image image
Jakby był sterydowy to już bym go odradzała akacji :)
Sterydy dla takich maluszków to tylko w naprawdę kryzysowych sytuacjach ( zresztą nie tylko dla maluszków) - dają szybki efekt ale po jakimś czasie (nawet latach) w miejscu smarowania tworzą się brzydkie blizny których nie da się łatwo usunąć ( o ile w ogóle).
Siostra mi tłumaczyła :)
moja już ładnie śpi ...

Ale wczoraj mi numer wycięła - nie chciała siedzieć w leżaczku jak jedliśmy śniadanie, więc pod koniec wzięłam ją na kolana, aby chwilę jeszcze ją potrzymać jak będę jadła ostatnią kanapkę i potem ją iść nakarmić.
I ona jak piłam herbatę (na szczęście już chłodną - bardzo tego pilnuję aby nic ciepłego przy niej nie pić) złapała za ogonek z zawieszką i tak mocno pociągnęła że zawieszkę urwała a mnie herbata oblała :P

A najbardziej mi się podobają poranki - gdy uda się jej już mnie obudzić zabiera się za budzenie taty - i tyle razy mu daje w nos aż ten się obudzi i zacznie się z nią bawić ... A dziś mąż się odwrócił głową w drugą stronę to mimo, że ma on krótki włosy szarpała je i krzyczała tak długo aż on się obudził- to nasz najlepszy budzik :P
Moja też już śpi...a ja dostałam dzisiaj wszystkie pity więc zaraz będę liczyła:) ciekawa jestem czy mam jakiś zwrot.
imageimage
wszystkie mamy zwrot :)
image
image
No ja właśnie nie wiem jak będzie bo małą wpisałam do męża więc ja nie wiem czy będę miała:(
imageimage
E ja na te tabelki nie patrze, po co sie denerwowac:) Nie widze potrzeby odznaczania co ona umie a czego nie, w swoim czasie sie nauczy:P
Słuchajcie, a z ZUSu przychodzi do nas PIT za macierzyński, jak rozumiem? O to chodzi?
image image
jak macierzynski dostalas z zusu to tak
chyba nie ma innej opcji? pytam, bo jestem totalnie zielona w rozliczeniach, PITach i innych..
image image
Tak przychodzi.

He he wyszło mi że niby urząd ma mi zwrócić 820 zł....ale coś chyba źle policzyłam:)
imageimage
moze tak byc ja ma, wiecej do zwrotu

jak macierzynski wyplaca praca i ona rozlicza sie z zusem to mzoe w picie z pracy miec uwzgledniony
Ponawiam pytanie. aśku_85, a ile podajesz małemu wapna? Dajesz też cebion?
image
oo czyli ja bede miała pit z pracy w takim razie
image
image
zoskaa ja jak dawalam wapno to dawalam 2,5 ml ale nie wiem ile razy dziennie
mi cebion poleciła lekarka jak do nas przyjechała na wizytę domową, z kolei nasza pediatra mówiła, że już dawno udowodniono że witamina c nie pomaga w przeziębieniach (taka sztuczna)

O ile dobrze pamiętam mieliśmy dawać po 5 kropel 2 razy dziennie ( ale nasza miała wtedy jakieś 2 miesiące), więc nie wiem jak wygląda dawka dla starszego dziecka
U nas z wit C niedawno było: 3 x dziennie po 7 kropel.

Mjakmama - dzięki :)
image image
ja narazie ( odpukac) nie musialam dawac zadnych lekow oprocz nasivinu do noska :):) wiec w dawkach jestem zielona :( a co do kremu to co do ceny wcale sie nie zdziwilam bo atopiclar tez prawie 9 dych kosztuje ale nie przypominam sobie zebym dostala na niego recepte...krem jest naprawde dobry i co najwazniejsze wlasnie nie uzaleznia skory, jest bezpieczny i mozna go stosowac bardzo dlugo :) aaa i starcza na bardzo dlugo.. :):)

wlasnie wcisnelam 2 buly z ciasta francuskiego z parowkami w srodku...jakos tak mnie naszlo i szybciutko zrobilam na kolacje :)

Konrad juz spi od 30min...a jutro idzie na caly dzien do babci :):):)
wapna daje 2 ml 3 razy dziennie i cebionu 5 kropli rano:)

młody spac nie chce coś! o 19.40 połozyłam- ryk...wziełam go do nas, ewidentnie chciał na wspolnej obejrzec...:) bawił sie jak szalony...tylko teraz dalej walczy...

panna, ja tez uwielbiam ten śmiech....dzis maz rzucił mi piłeczke młodego i trafił mi w łepetyne ja krzyknełam :ałć, a ten w taki smiech...no to co chwila uderzałam maskotka w łeb i wydawałam okrzyki a tego to bawiło:) ewidentnie łobuz mi rośnie! bedzie sie śmiał jak matka koziołka wywinie:p
image
asku bedziesz miala malego telemaniaka heheh :):) i to zaczyna od "na wspolnej" heheh super :) mojego tv jakos wcale nie interesuje..jedyne na co zwraca uwage to o 19:20 na mini mini leci Mania :)

a co do smiechu to u nas podczas kapieli wrzucam mlodemu takie gumowe zabawki do wanienki i jak dmuchaja powietrzem wydaja taki smieszny odglos a ten sie smieje jak maly wariat :) :) :)
aśku a to łobuz :)) ja też uwielbiam chichranie małej, ona potrafi kilka razy dziennie walnąc serie chichrania po pół godziny , po czym dostaje czkawki hehe

a my juz w ogole mielismy "starą" dawkę bo raz dziennie po 3 krople hmm
image
image
A ja czytam czytam i nie moge skonczyc czytac:P Ale wszystko nadrobilam:) ale nie wiem co juz pisac ehhe

Fajnie ze spotkanie sie udalo:) Ja dzis rano czulam sie okropnie cos mnie lapie:( Glowa i gardlo i slaba jakas jestem ajjjjj zeby maly sie trzymal.

Ania jesli jeszcze masz te torebki to poprosze o zdjecia na maila sabinkarutkowska@gmail.com

Fifi je zupki z mieskiem ale nie dalam mu jeszcze ryby tzn raz dalam ale tak smierdziala ze nie chcial. Dzis nagotowalam na tydzien mu ale mysle ze bede raz dawac sloik a raz gotowane zeby sie nie przyzwyczajal.

Widzialsycie nowy smak deserku Hippa? jest od 4 miesiaca pycha:) truskawka z malina i jablkiem.

mjakmama super te czapki sa bardzo mi sie spodobaly pomysle o jakiejs fajnej za rok:) Jak dla chlopca to sowa i zaba extra.

a i nie chce zapeszac ale dajemy rade narazie z nocnym karmieniem:) dostaje 180mm miedzy 19-20 czasami wypije czasami mniej a pozniej tak miedzy 2 a 4 tak ze 150mm i potem tak miedzy 6-7 i spimy do 8 albo do 8.30

A no i oczywiscie brawa dla pelzajacych i raczkujacych maluchow:) moj jest maly dzikus ale lazi poswojemu:P

Co do smokow gryzakow to mamy troszke inny z TT ale tez ok:P Ale polecam siateczke do ktorej daje sie jedzonko:) dzis malemu wsadzilam pierwszy raz jablko i nie chcial mi jej oddac zjadl wszystko do konca :) i on ma co gryzc i chwile usiedzi w miejscu:P
image
image
ssabinka tez ja - ta siateczke mam - dobrze ze mowisz o niej to jutro tez cos zaladuje :)
aż mi ślinka poleciała na myśli o takim deserku :P

Tylko że aż trudno mi uwierzyć aby uczulającą truskawkę można było tak szybko podać dziecku
tez sie dziwilam ale mlodemu nic nie jest ale kaszki z truskawkami chyba tez szybko mozna zaczac dawac. Ja bede ten deserek chyba sobie tez kopowac hehe:P taki slodziutki jest

A zapomnialam napisac jak malego dzis rano 3 razy przebieralam co chwile cos a na koniec strzal kupy prosto na mnie kanape normalnie leciala hehe
image
image
Skończyłam walkę z pitami!!! jest nieźle - będzie na fotelik dla małej:)))
imageimage
a ja mowie papapa i mykam hasku :):):) dobrej nocki Wszystkim
Sabinka wyslalam:) Mam je juz tylko do jutra wieczora lub soboty rana wiec jesli jeszcze ktoras z Was chce to dajcie znac:)
Dziewczyny odstresowujaca piosenka na koniec dnia, na dobry sen:) (poczekajcie do refrenu:P)

http://soundcloud.com/mikromusic-1/mikromusic-niemilosc-2?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook&utm_content=http://soundcloud.com/mikromusic-1/mikromusic-niemilosc-2
Kurcze, no to mnie nastraszyłyście. Nic mi o tym nie wiadomo, żeby mały miał zapalenie skóry. Hm, Nie ma żadnych krostek, ani czerwonych plam. Nic nie widać, tylko w niektórych miejscach skóra jest trochę szrostka w dotyku. Według mojej pediatry to uczulenie na nabiał. I na to dostałam ten lek. A tu sie okazuje, że to jakaś poważna sprawa :-( Jutro zadzwonię do mojej drugiej pediatry i zapytam.

Ssabinko - a co to za siateczki? ostatnio dałam młodemu jabłuszko do ręki, ale mu sie wyślizgiwało - taka siateczka to super pomysł!
image
Aniaa odnośnie torebek to ja rezygnuje:(
imageimage
Aniaa a piosenka przednia:))))
imageimage
akacja a moze lekarka ma bonusy jak ktos wykupi ten lek czesto tak sie zdarza ze zapisuja drogie firmowe zamiast tanich a rownei dobrych
Nyzosia no trudno:)
Akacja a jestes pewna ze to od nabialu? Bo moja Ami ma podobnie, tez na tych lapkach i tez na cialku na miejscami sucha skorke ale nie sadze zeby to bylo jakies uczelenie, staram sie nawilzac i wlasnie musze kupic jakis krem do skory atopowej. Jest zima wiec to w sumie nic dziwnego ze maja sucha skorke jak jest sucho, ogrzewanie itp..
Nie mam pojęcia od czego to jest :-( w ogóle nie jestem w temacie. Dotychczas wszystko było ok :-(

Na razie odstawiłam nabiał i zobaczymy jaki bedzie efekt.
image
Ech, na pocieszenie chyba zmienię sobie suwaczek.
image
Akacja ja bym sie tak tym nie przejmowala, no mowie Ci u nas to samo i pediatra mowila zeby sie nie przejmowac. Ja nawilzam jej skorke i widze poprawe a mysle ze jak kupie cos do skory atopowej to bedzie jeszcze lepiej:) Ja tez mam w sumie sucha skore w zimie wiec dzieci pewnie maja podobnie
Moja pani dr stwierdziła że młoda ma atopowe te zmiany i powiedziała żeby się nie stresować tylko nawilżać!! no więc nawilżamy:) alei co lepsze są efekty!
imageimage
A co wam powiedziały wasze lekarki? Od czego to może być?
image
Moja że atopowe zapalenie skóry.

Dostałam zdjęcia ze spotkania! super są!! Panna Kostek jaki wystrojony!!!!
imageimage
No to niewiele ci powiedziała. A teraz czytam, że AZS to może być reakcja alergiczna na pokarm. Hm...
image
Może być. ale powiedziała żeby się nie stresować:) nic w diecie nie zmieniłam, młodą nawilżam i te zmiany skórne poschodziły. zostały nam tylko takie przy stopach i tego nie potrafię zlikwidować:(

A moja młoda postanowiła o 23 już nie spać:) no ale wzięłam ją do siebie i zasnęła z powrotem. a tak szalała jak się obudziła że już miałam wizje niespania przez 2 godziny:)))
imageimage
witamy piątkowo :)
image
AZS trzeba koniecznie leczyc - w gdansku jets przychodnia leczenia azs na polanki
mi sie wydaje ze u nas to nie od nabialu bo kiedy jadlam go duuzo wiecej to malej nic nie bylo, teraz ma takie suche miejsca gdzieniegdzie.
u dzieci szczegolnie malych w 99% azs zwiazane jest z alergia pokarmowa, mozna metoda probi bledow wyeliminowac alergeny z diety, i zaleczac obszry chorobowo zmienione wlasnie przez stosowanie masci, kremow.
image
u nas jest to samo..mlody dostaje juz bebilon pepti ale co jakis czas znowu cos tam mu wyjdzie.. nasz lekarz powiedzial, ze narazie sie nic z tym nie robi.. bo u malych dzieci bardzo trudno jest zdiagnozowac na co konkretnie dziecko jest uczulone.. nie musi przeciez to byc alergia pokarmowa.. :):)
image
No wlasnie mi tez pediatra mowila ze eliminowanie czegokolwiek z diety jest bez sensu. Ja Mala od wczoraj smaruje lanolina apteczna, ponoc dobrze dziala na takie zmiany, zobaczymy:)
Ech, ciągle coś u tych naszych dzieciaczków się pojawia.

Zdziwiłam się, że truskawkę tak szybko zalecają podawać... A swoją drogą - nie mogę się doczekać czerwca i truskawkowego wysypu :)))))) I plaży i jeziorek i wycieczek :) Zima jest ok, ale już mi się dłuży..
image image
no dokladnie... ja sie na tym kompletnie nie znam, bo to nie moja broszka..dlatego zostawiam to mjoemu lekarzowi ktory jest tez alergologiem :) wiec jestem spokojna o mlodego :)
image
wczoraj powiedziałam wieczorem Patrycji że skończył się macierzyński i teraz mama jest na urlopie ewypoczynkowym i ma mi dać się wyspać i co..... posłuchała serio!!! jak przed 20 zasnęła tak pierwsza pobudka po 3, a następna przed 6 na jedzenie - jaka ja jestem wyspana!!!!!!!
image
image
Panna, nie, zima nie jest ok!! Nienawidze zimy:)
Jak zobaczyłam Pati na spotkaniu w GM, to wiedziałam, że ściemniasz z tym jej rozrabianiem ;)
image image
Madziulka super :) oj ja tez pamietam moja pierwsza przespana noc po 2 miesiacach wstawania co dwie godziny.. :):):) a jak bylam w ciazy to mowili, zeby wyspac sie na zapas hehehe :)
image
panna buzilole dla synka z okazji 6 mcy
karolla - ja te rady brałam do serca. I co? Żaden zapas mi się nie stworzył ;)

Nyzosia - Kostek wystrojony? No to na zdjęciach wyszło lepiej niż w rzeczywistości, bo dla wygody wcisnęłam go w spodnie dresowe ;) Tylko fakt - rzadko na niebiesko go ubieram ;)
image image
panna to tylko sie cieszyc :) ale widzisz ja mlodego karmie od poczatku bebilonem a i tak to ma... wiec nie ma zasady :)
image
Panna-wszytskiego naj dla Kostka!:)
U nas noc tragiczna bo Ami chyba jakies baki meczyly bo sie strasznie prezyla, budzila sie z placzem. Teraz jest oczywiscie ok, zadowolona sie tapla na kocu a ja siedze jak zombie:)
Panna wszystkiego dobrego dla synusia :)
image
Wszytskiego naj dla Kostka :))

Kurcze nie było mnie chyba dwa dni a jesteście nie do nadrobienia :( może jak Majka pośpi to uda mi się chociaż troszkę nadrobić

u nas nocka dobrze, tylko jedna pobudka o 2 a potem o 7 :)
a mi zostały 4 dni wolnego i od wtorku powrót do pracy, ciekawe jak to będzie, czy nie zapomniałam jak to się pracuje ;p hi hi
imageimage
u nas sucha skóra jest jak wypiję mleko - po jogurtach, serach itd nic nie ma
Tylko na samo mleko tak reaguje.

A my dziś na pobraniu krwi byliśmy, nawet tak źle nie było :) Tylko ma początku troszkę płakała.
I niestety musieliśmy do przychodni iść na piechotę bo samochód nie odpalił :( - przez te 4 dni mrozu akumulator musiał się rozładować niestety.

A w nocy dziś nam córa nie dała pospać - od 3 do 6 biedna nie mogła zasnąć i wymęczyła niestety nas :(
Panna wszystkiego najlepszego dla Kostka!!! teraz wkracza w ten bardziej dorosły wiek:))))

Mi lekarz też powiedział że azs u dzieci do roczku się nie leczy bo niby czym? sterydami? bez sensu. poza tym azs ma bardzo wiele maluchów a potem to zanika.

Manka ja chyba zapomniałam jak się pracuje. a z małą sobie organizacji rano nie potrafię nawet wyobrazić:)

My jesteśmy u teściów. zimno jak cholera. na trasie mieliśmy mega mgłę no ale się udało dojechać.
imageimage
I wszystkiego najlepszego dla Moreli!!!! Facebook Cię zdradził:)))))
imageimage
no to wszystkiego naj naj dla Moreli :) i wielkie buziaki dla kostka z okazji pół roczku :)

panna to chyba o mojej Pati mówisz :p ona rozrabia tylko w domu , serio!! poza domem anioł, zaśnie gdziekolwiek a w domu tylko w łóżeczku!! grzeczna, nie marudzi szok, dlatego dziś idę z nią na kawę do koleżanki hehe

Powiem Wam że ja sobie ranka nie wyobrażam jak pójdę do pracy - jak ja się zorganizuję, ja mi zajmowało wyjście z domu min 40 min do godziny , więc teraz chyba będe musiałą wstać 2h szybciej :P nie no trzeba sie jakoś zorganizować:)
image
image
Dziękuję w imieniu Kostka :) No, pół roku to już poważny facet, nie? :) Przypomniało mi się, jak 25go kategorycznie mówiłam, że konczę karmić, i co? ;) Oho, już w połowie ciąży mówiłam, że 25go robię imprezę, schleję się i będę balować z tydzień ;P A tu szara, bezalkoholowa rzeczywistość.. ;)

Myślałam też dziś o tych cennych wskazówkach z książek dotyczących porodu, typu: weź sobie odtwarzacz mp3 i posłuchaj ulubionej muzyki. Nie wyobrażam sobie czegoś takiego...

I muszę się pochwalić - idziemy jutro na randkę, czyli na kolację do knajpy :) Nie tylko w dwójkę, co prawda, bo zabieramy młodego, ale takie wyjście na pewno będzie miłe :)
image image
Panna ja uważam że takie wyjścia w trójkę są super. ja bardzo lubię jaki idziemy wszyscy razem gdzieś do knajpy czy coś. mój mąż jest wtedy dumny jak paw że ma takie dwie fajne babki:) a ja jestem szczęśliwa że mam taką super rodzinkę:))) tzn. nie tylko wtedy jak wychodzimy ale wtedy tak szczególnie:) jeśli wiecie o co mi chodzi:)
imageimage
Nyzosia wiemy, ja tez tak mam hehe:) Moj jest najbardziej szczesliwy jak jeszcze jakis kelner powie ze Mala taka sliczna no to normalnie duma go rozpiera:) W ogole ostatnio jak bylismy na spacerze na bulwarze to jakis facet nas zagadal, taki starszy Pan, ale ladnie ubrany, nie zaden menel. Ale nie wiem czy byl chory czy co bo jakos tak bez zwiazku gadal. Moj maz akurat prowadzil wozek i ten facet wypalil z jakims tekstem ze "Pan tak dba o ten wozek", my o co chodzi no ale sie usmiechenlismy i idziemy dalej. A dziadek jeszcze "Jakbym ja mial taka kobiete to bym z nia wszytsko robil" eee? :P
No, ale Wy w dwójkę przynajmniej na rocznicę wyszliście do knajpy, a my tylko raz do teatru i pędem z powrotem do babci po młodego;)
Chciałabym chociaż raz wyjść tylko w dwójkę :) A z Kostkiem też lubimy wychodzić, zresztą - chcemy mu nakłamać, że to wyjście jest z okazji jego 6 miesięcy ;)
image image
miałam dziś jechać do reala, może coś z promocji jeszcze jest, wczoraj autko zaniemogło, więc mąz podładował akumulator, wyjał go a dziś co????!!!!! nie można było się dostać do auta, bo zamek zamarźniety a centralny nie działa skoro nie ma akumulatora :] czyli co?? dostanę się do auta dopiero jak mrozy ustąpia??!! heee nieźle !!
image
image
Panna to bawcie sie dobrze:) Moze ja mojego meza tez namowie na jakies wyjscie dzisiaj w trojke;)
Samochody to zdradliwe sa;) Ja mam nadzieje ze nasz odpali bo chce podjechac dzisiaj do mojej babci, wkurze sie jak nie odpali.
Aniaa - a już się lepiej czujesz?
image image
Tak, juz mi wlasciwie przeszlo. Najgorzej bylo we wtorek, wczoraj juz rozwazalam wyjscie na spacer ale stwierdzilam ze jeszcze poczekam. A dzisiaj jade samochodem, musze do babci podjechac bo moj dziadek w szpitalu i jej smutno samej w domu...
Dobrze, że Ami od Ciebie nie złapała :) Nie wiem, jak to jest - dzieci jakby miały czasami większą odporność niż my. Dobrze, że babcia może liczyć na wnuczkę :) Zdrowia dla dziadka!
image image
hej dziewczyny dopiero dzis jestem w domku bylam tydzien u tesciowej zeby sie do malego przyzwyczaila bo w poniedzialek wielki dzien powrotu do pracy...ale zlecialo...a mi sie chce ryczec a z drugiej strony sie ciesze ze wyjde do ludzi i to doslownie ....eh boje sie i wogole.
dobrze ze maly wyzdrowial chociaz..... pewnie teraz duzo zadzeiej bedziemy zagladac bo w pracy mam zablokowane wszystkie inne strony oprocz formowej.......no a po pracy bedzie masa innych obowiazkow.....
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
aa zapomnialam napisac ze sie martwie bo maly przez chorobe "cofnal"sie z jedzeniem nie chce nic innego niz cycek bo mysli ze to lekarstwa ...ciezko bedzie
image

ALe jesteś zalogowana na stronie klubu? To przynajmniej nas podejrzysz. A od czasu do czasu, pokaż zdjęcie młodego :)
image image
eh nie no mysle ze dam rade zagladac ale ciezko bedzie Wasze produkcje nadrobic...hehe
image

Panna, dzieki niestety dziadkowie cos mi poupadaja na zdrowiu bo od narodzin Malej babcia byla juz 2 razy w szpitalu, teraz dziadek ehh:/
Moze to karmienie piersia troche Mala chroni ale ja juz sie kurcze troche podlamuje ciagle cos z tym mlekiem:/ Teraz znowu malo chociaz karmie jak zawsze co 2h a w nocy to sie zdarza i 4 razy karmic. Cos czuje ze juz dlugo to moje karmienie nie potrwa.
Trochę za szybko na kolejny kryzys laktacyjny, prawda? Wiesz, co -jeśłi chcesz karmić, to może spróbuj jednej rzeczy, której nie spróbowałaś - pójść (albo prywatnie zamówić do domu) do specjalisty laktacyjnego? W Redłowie mają darmowe dyżury, może to coś da?
image image
Panna wszystkiego naj dla Małego:)
image

ja pije strasznie duzo wody i herbaty malinowej chyba ze 3.5 litra dziennie i dzieki temu mam sporo mleka a przed snem to wogole kilka szklanek i jeszcze w nocy ze rano to musze mleko sciagac bo maly tyle nie wypija.....

tylko ciekawe jak to bedzie w pracy tam nie mam czasu na picie co chwile;/ bo pelno klientow nerwowych jest....no i dojdzie mi sporo stresów ciekawe jak wtedy z naszym mleczkiem
image

Panna a korzystalas z tej poradni? Tam mozna isc ot tak czy trzeba sie umowic?
Trzeba się umówić - kiedyś widziałam bezpośredni telefon, ale teraz trzeba dzwonić przez
INFORMACJA O NUMERACH WEWNĘTRZNYCH 058 69 98 300

W tej poradni nie byłam, ale rozmawiałam z babką, której pomogli.
image image
pytaj o telefon do poradni laktacyjnej :)
image image
ale hardcor :))) http://lifestyle.wp.tv/i,Dziecieca-joga,mid,744059,index.html?ticaid=6bd86#m744059

panna sto lat dla synka :)))
image
Panna wszystkiego najlepszego dla Kostka, niech zdrowo rosnie :)

Dziekuje za zyczenia, normalnie chyba dzis zaszaleje i upieke szarlotke ;)

Aniaa mi sie udalo troche rozbujac laktacje laktatorem, na poczatku sciagalam jakies 30-50ml a czasami nawet mniej, a teraz wyciagam jednorazowo ponad 100ml, a do tego oczywiscie pije duuuzo wody
image
kurcze u nas znowu problem z kupa! ja nie wiem czy to po tej dyni z ziemniakiem?? od 3 dni daje a wczoraj i dzisiaj sie prezy, przedwczoraj i wczoraj dalam jej herbatke a potem jeszcze sok jablkowy, wczoraj jeszcze jabluszko dostala a tu znowu sie meczy:(
a u nas spacer dziś się zakończył płaczem :(
I nie wiem czy przyczyną była kupa czy po prostu mała ma już dość gondoli bo po prostu ostatnio spacery ją nudzą - tylko przy mijających drzewach jest fajnie.
W połowie spaceru wyjęłam małą z wózka i resztę spaceru nosiłam ją na rękach a wózek pchałam drugą ręką :P
Ale wiecie co, wyjelam sloiczek sliwek hippa zeby jej dac na te zaparcia i ogladam sobie etykietke a tam co? CUKIER!! A Pani od Hippa sie tak zapierala ze nie ma zadnego cukru w ich sloiczkach...
szok Ania!! wcześniej nie spojrzałam na etykiete śliwek a też jej dałam kiedyś na zaparcia :/ faktycznie jest CUKIER!!! ehh no trudno.

Ależ jestem dumna ugotowałam jej dziś zupkę i dałam jej na oko gdzieś 1/3 słoiczka, ale tak pięknie jadła że dołożyłam jej więc pewnie gdzie około pól śłoiczka mysle że zjadła - chyba po spacerze jej bedę dawała - juz po raz kolejny wtedy tak ładnie je - jak przed spacerem to nigdy nie chciała hmm może to jest myśl :)))
image
image
Aniaa ja w ostateczności jak mała nie robi długo kupki, albo widzę, że chce zrobić a nie robi to daję syrop lactulosum. Tak mi polecił lekarz. Ten syrop niby nie uzależnia, ale może zadziałać dopiero na drugi dzień, albo po paru godzinach. Wszystko zależy od dziecka. Niby często występują zaparcia jak się zaczyna wprowadzać nowe produkty do diety. Kaszki niby też zapychają, więc ja w ogóle nie daję kaszek. Teraz zamówiłam kaszę jagalną z Holle, bo ma dużo błonnika, no i zobaczymy jak mała na nią zareaguję i czy w ogóle będzie chciała ją jeść.
image
Ja kaszek nie daje, tylko raz dziennie owoce lub warzywa. Ona juz dzisiaj zrobila jedna kupke ale widze ze znowu sie meczy. Parew minut normalnie widze ze probuje wycisnac, robi sie cala czerwona i steka apotem jakis czas jest spokoj i znowu. No i narazie jeszcze nie zrobila.

Mnie jakos ten cukier strasznie nie przeraza, ale wkurza mnie to ze mowia ze nie ma a jest:/
czy któras karmiaca cyckiem;p próbowala kebaba oczywiscie bez cebulki??bo ja chyba nie wytrzymam i zjem dzis .....skoro mcdonalda jem normalnie i tortille i wogole co Wy na to?
image

ale babka z Hippa mówiła że oni nie dają cukru??? no to nieźle - mam też soczek śliwkowy - tam też cukier :/ no nic ja te śliwki daję jak mała naprawdę się meczy z kupą - trudno !! choć tylko raz dałam, tak to raczej jabłuszko daje.

Właśnie na TVN oglądałam o zastępowaniu produktów by były mniej tuczące :P dobrze gadali
image
image
Przyszła mama ten film faktycznie hardcore!!!!!

Yasmine ja jestem wszystko żerna - kebaba zjadłabym nawet z cebulą:))))

Kiedyś najadłam się czosnku i wiecie co...młoda śmierdziała potem tym czosnkiem!! serio spała w sypiali sama i normalnie jechało czosnkiem:)))

Panna Wy przynajmniej w teatrze byliście całą sztukę a my tylko pół bo mała ryczała:))) a gdzie idziecie??

He he a moja teściowa nagotowała dzisiaj młodej marchewki i brokuły i chyba chciała pokazać że młoda zje takie gotowane...że pewnie to ze słoiczków jej nie smakuje że nie nie je. No i młoda jak to młoda zjadła pięknie 2 łyżeczki więc teściowa pęka z dumy i mówi że jak to nie je przecież pięknie je! no po 3 łyżeczce Helka zamknęła buźkę i tyle było z jedzenia i zadowolenia babci:)))))

Ale za to przed chwilą zjadła 1/4 rozdziobanego banana:)
imageimage
Ja jadłam kebaba i małej nic nie było:)
image
ja tez jadlam kebaba z cebulka nawet i to nieraz pizza juz byla i bigos tez malemu nic niebylo wiec zajadam w sumie normalnie oczywiscie nieopychajac sie z malym umiarem:)
Nyzosia Mam MT jest piekny, cudowny, wygodny jest BOSSKIIIIIIII :)))
Przyszla mama - nie, no ja jestem może jakąś dziwną matką i może nadwrażliwą, ale dla mnie to takie pokazywanie dziecku, że coś jest fajne na siłę.. Nie wiem, kto mi opowiadał, że jeden tata chciał, żeby jego syn lubił się huśtać. I tak długo i często go huśtał (mimo ryków), że dziecko zaczęło się panicznie bać huśtawek np. na placach zabaw... Sori, ale to jest przeginka...

Dziękujemy za życzenia :)
image image
Cukrem w słoiczkach Hippa jestem oburzona. Nie omieszkam czegoś z tym zrobić ;)
image image
A czy babka od Hippa nie mowila ze cukier ktory jest w sloikach itp to ze on jest z naturalnie wystepujacych cukrow
image
image
tak, ale mówiła o glukozie i fruktozie. a jak w składzie jest cukier to znaczy, że to jest taki biały cukier
image image
Hubcio na szczęście padł. A ja prawie razem z nim. Gdyby nie to, że jutro mam szkołę i trochę materiałów do przeczytania, już bym leżała w łóżku.

Kurcze, mój kochany syn dziś po raz pierwszy dziabnął mnie w brodawkę do krwi :-( Oj, bolałao jak diabli. Ledwo mu te zęby wyrosły, nawet połowy nie widać, a już pokazuje swoje możliwości. Już się boję, co będzie potem ;-)
image
A moja obudziła się po godzinie od zaśnięcia z taką histerią że myślałam że się udusi!! nie wiem o co jej chodzi...czy zęby czy się tak nakręciła jak się obudziła w obcym miejscu...udało mi się ją uspokoić i zasnęła na mnie:)

A co gryzienia to po raz kolejny ciesze się że ściągam pokarm:)))
imageimage
Aaaa mjakmama super!!! ja mój pewnie dostanę w poniedziałek....
imageimage
nyzosia nawet chlopakow w niego zamotalam i nic wagi nei czuc a oni juz po 18 kg waza :))))
Niby do 36 są MT:)
imageimage
Jest napisane ze to sacharoza czyli normalny bialy cukier!
A czemu ja nie widze zdjec ze spotkania w galerii na stronce? Chcialam zobaczyc tego wystrojonego Kostka;)
He he nie widziałaś bo minutę temu je wrzuciłam:)))))) Wcześniej miałam jakieś problemy z netem....
imageimage
Udało mi sie Was nadrobić... :-)
Zdjęcia super, żałuję, że nie udało mi się dojechać, a od wtorku wracam do pracy. Teraz będzie ciężko pojawić się na spotkaniu, ale będę się starać raz na jakiś czas w Gdańsku się z Wami spotkać.
Filip cały cały czas chory - kaszle, kicha, ma straszny katar, jest zachrypnięty, do tego dziś przy podawaniu leków zwymiotował całą zawartość żołądka :-(
Najgorzej jest przy fridowaniu, straszny lament. Zastanawiam się kiedy sąsiedzi zareagują, bo napewno cała kamienica słyszy moje dziecko...
Szkoda mi go ale nie ma wyjścia.

Panna wszystkiego dobrego dla Kostka, niech zdrowo rośnie :-)
image
Morela i oczywiście dla Ciebie gorące życzenia urodzinowe... Sto lat!!!
image
Zmieniłam w nocy Heli suwaczek! a co!!:)
imageimage
Zdjecia i suwaczek super:) Ja juz nie spie bo mam nos zawalony i jak musialam zrobic butle to sie obudzilam i juz nie moglam zasnac yyyyyy a faceci jeszcze spia

Zapowiada sie znow piekna pogoda:) Super na dworzu bedzie sie lepiej oddychalo:)
image
image
a moja wstała o 6 rano :( Masakra !
Suwaczek super :) - ja to jestem leń i nie chce mi się zmieniać :P

Wszystkiego najlepszego dla Mai - kolejnej solenizantki która skończyła pół roczku :)

A moje dziecię właśnie zasnęło ...coś mi się zupełnie poprzestawiało :( to chyba z powodu coraz dłuższych dni.
U nas kolejna masakryczna noc:( Ami dalej meczy sie z kupa. Ryczala w nocy, puszczala duzo bakow. Wczoraj juz dalam jej wieczorem czopka i zrobila jedna kupe(zielona) ale nieduza. I znowu sie meczyla. Juz nie wiem jak jej pomoc, nie chce jej dawac kolejnego czopka. Dawalam jej juz wczoraj i przedwczoraj jablka, sliwki, herbatke do picia, no wszytsko... I ona dalej sie z tym meczy. Dzisiaj dalam jej tylko sliwki i juz wiecej nic nie bede dawala, moze brzuszek troche odpocznie. Nie wiem co robic, nie moge patrzec jak sie meczy:(
my już nic od tygodnia nie dajemy i kupki znów takie mleczne ...

Aniaa- może na razie nic jej nie dawaj kilka dni? Niech się wszystko unormuje ...
Wszystkiego najlepszego dla Mai:)))

No właśnie może na razie odstawić nowe jedzenie??

Moja tez się obudziła wcześnie bo o 7. ale sprzedałam ją tacie i spałam do 9:)
imageimage
Oooo, Maja Manki świętuje dziś pół roczku :) Wszystkiego najlepszego!

Suwaczek nowy super, widzę, że Akacji też wskoczyło nowe zdjęcie Huberta :) Idzie wiosna, czas na zmiany (oby, oby już przyszła!)
Tak sobie właśnie przypomniałam jak w czerwcu i lipcu marzyłyśmy o chłodzie ;)

Aniaa - współczuję problemów z małą, nie wiem, może masaże brzuszka jeszcze rób (w końcu kto jak kto, ale Ty się na masażach znasz ;) i odstaw jej nowe jedzonko na parę dni.

U nas dziwna noc - obudził się o 3 i zaczął się bawić. trochę go podkarmiłam, ale zaczynam myśleć o odstawieniu jednego karmienia nocnego - w końcu, to już poważny kawaler! Widać, że nei chodziło o jedzenie tylko właśnie o chęć zabawy. Po półtorej godzinie zasnął łaskawie..
Oczywiście napotykam opór w odstawieniu jednego karmienia ze strony mojego Filipa. On dla świętego spokoju chce, żebym młodego nakarmiła. A ja marzę o wysypianiu się... Musimy sprawę przedyskutować poważnie.
image image
Noooo u nas też była pobudka o 1 i półtorej godziny zabawy...ach te dzieci!

Faktycznie zdjęcie Huberta wskoczyło:))) superowe:))))

Ja też marze o wyspaniu się a przede wszystkim o zaprzestaniu wstawania o 4 rano!!! no ale póki moja księżniczka nie je nic innego niż moje mleko to muszę ściągać o 4 w nocy też!
imageimage
Chciałam jeszcze dodać, że na zdjęciach ze spotkania Maja Gosiaro prezentuje kaftanik IKEOwski, jakby któraś z Was się zastanawiała, jal on wygląda ;) Na zdjęciach w pajacu w paski jest Szymek (5 miesięcy) i w bluzce w kwiatki Maja (5 miesięcy). Moje dziecko strasznie łyse wyszło na tych zdjęciach ;) No i Antosia Zuzko ma kilka superowych fotek! Takie ładne zbliżenia :)
image image
a czyje to sliczne kudłate dziecko ??
i ktora to z was miala fioletowa bluzke i okularki ??
Kudłata jest Antosia Zuzko, kudłaty jest też Szymek (pajac w pasy) - ale to dziewczyna spoza forum. A ta z fioletem to ja :)
image image
panna dobrze ci z oczu patrzy :)))
aAntosia ma cudowne wloski :)
wiesz, mam anty refleksy na okularach ;)
Zuzko się śmieje, że jak inne dzieci zaczną mieć więcej włosów na głowie, to jej Antosia nie będzie już tak wyjątkowa ;) Ale faktycznie - trudno nie zauważyć tej czupryny.
image image
witamy z ranca :)

wszystkiego dobrego dla kolejnych solenizantow :):)

Antosa wymiata fryzurka hehe :) sliczna czuprynka :) mama bedzie warkocze niedlugo zaplatac :)

Panna juz ktorys raz ogladam foto na kmg i nawet nie pomyslalam, ze to mozesz byc Ty :) ale fajnie tak sie zdziwic :):)
image
zazwyczaj ludzie są rozczarowani, kiedy mnie widzą ;) przyzwyczailam się już. Ale przysięgam - zyskuję przy bliższym poznaniu! ;)

Ale mam dobry humor z rana - bawimy się z młodym wesoło :))
image image
heheh a czemu rozczarowani? ja jestem pozytywnie zaskoczona :):):) fajna fryzurka :) strasznie mi przypominasz moja kumpele ze studiow Roxane :)
image
Super, że są już fotki.Zaraz biorę sie za oglądanie;-)
image
O, i Gosiaro sobie strzeliła nowy suwaczek :)
Karolla - tak sobie żartuję :)
image image
założyłam nowy wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=218144&c=1&k=160

(egoistycznie, bo ten to muszę 10 razy odświeżać, żeby coś przeczytać a nowy przynajmniej szybciej się mi załaduje ;P)
image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

do góry