Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ.28 (67)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) - mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) - Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) - Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08.2010(termin 25.07.2010)-czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) - agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) - Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 - (termin 20.08) - 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) - Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-27-66-t220794,1,130.html
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nyzosia, no no no - to szaleństwo z tym wyrzucaniem ściągania :) Super, jedna pobudka z głowy :)
image image
Już nowy??:)
imageimage
Akcja odpowiem Ci już tu - z tym czuwanie ja też tak mam. zamiast spokojnie spać to ja czuwam i się zastanawiam czy młoda obudzi się za 5 min czy za pół godziny:) masakra!
imageimage
Kurczę, próbowałam skopiować mój wpis z tamtego wątki i ciągle mi wyskakuje - powtarzanie wypowiedzi. To co, już w życiu nie wolno się powtarzać? ;-))))

Nyzosiu - gratulację :-)

U nas też przedziwna noc - nakarmiłam małego o 24:00 a potem.... uwaga o 6:00 rano :-) Przespał ciągiem 6 godzin. On tak - ale ja nie.
Najpierw o 4:00 rano obudził mnie wracający do domu mąż, a potem o 5:00 nie mogłam zasnąć i wsłuchiwałam się, czy mały już się nie obudził na jedzenie. To jakieś niemormalne jest :-)))

Popołudniu też nie chciał jeść cyca i w ten sposób karmię go piersią tylko 4 razy na dobę. O 6:00 rano, o 12:00, 18:00 i 24:00. Jakoś szybko to poszło, hmmm

Poza tym Hubio wczoraj na widok mojego teścia zrobił minę w podkówkę i się do mnie przytulił. Chyba się przestraszył, co też nigdy wcześniej się nie zdarzało. Zobaczymy co będzie dzisiaj :-)
image
Ale to jest straszne nyzosiu!
Pół roku czekałam, żeby się wyspać. Mam nadzieję, że to jednak mija :-)
image
Za szybko? Już było ponad 400 wpisów i się ładował jak żółw (na moim przenośnym necie np. ;)
image image
Akacja napisała:

"Nyzosiu - gratulację :-)

U nas też przedziwna noc - nakarmiłam małego o 24:00 a potem.... uwaga o 6:00 rano :-) Przespał ciągiem 6 godzin. On tak - ale ja nie.
Najpierw o 4:00 rano obudził mnie wracający do domu mąż, a potem o 5:00 nie mogłam zasnąć i wsłuchiwałam się, czy mały już się nie obudził na jedzenie. To jakieś niemormalne jest :-)))

Popołudniu też nie chciał jeść cyca i w ten sposób karmię go piersią tylko 4 razy na dobę. O 6:00 rano, o 12:00, 18:00 i 24:00. Jakoś szybko to poszło, hmmm

Poza tym Hubio wczoraj na widok mojego teścia zrobił minę w podkówkę i się do mnie przytulił. Chyba się przestraszył, co też nigdy wcześniej się nie zdarzało. Zobaczymy co będzie dzisiaj :-)"
image image
Eeeee, oszukałaś ich :) Udało się, a ja kombinuję.
(Planuję zmienić nick na: panna w gorącej wodzie kąpana :)
image image
He he pewnie mija. tak jak czuwanie czy oby na pewno dziecko oddycha:)))

A moja Helka dzisiaj spała na nowym poziomie i na dodatek tak że nas nie widzi i co?? i nic się nie działo:) pięknie spała z jedną pobudką o 3 na jedzenie:)
I chyba znowu - bardziej ja się stresowałam że jej nie widzę niż ona:)))
imageimage
Panna to nie takie proste zmienić nick:)))
imageimage
Taaa.. ;)

A tu macie na sobotę, o małych damach:
http://www.youtube.com/watch?v=cds7lSHawAw&feature=player_embedded
image image
Dzięki Panna :-)
Skąd ty masz tyle energii kobieto? :-)
image
dziecko śpi - mama wariuje ;) Zresztą - młody dał mi pospać, więc mam zapas energii :)
image image
Cześć wszystkim.
Ja od wczoraj wprowadziłam metodę zasypiania 3-5-7 i wiecie co czuję się jak najgorsza matka na świecie buuuuu.
Nie powiem bo mały spał o wiele lepiej bo obudził się o 22:30 a potem dopiero o 3:00 na cycka i spał jak zawsze do 5:30. Dla mnie to i tak rewelacja. Teraz zrobił sobie drzemkę i śpi już prawie 2 godzinki.

My z wprowadzaniem nowości to musimy trochę jeszcze poczekać bo Antoś jest alergikiem. Zupki już je ale nie dawałam mu jeszcze żółtka, rybki i glutenu.
image
a ja od kad przestalam karmic w nocy to i tak si enie wysypiam - myslalam ze cos sie zmieni hahahha
Mjakmama - budzą Cię wyrzuty sumienia? ;) Ja myślałam, że się wyśpię, jak pojechałam w delegację. I co? Budziłam się częściej niż na karmienia w domu 24 -2.00-4.00 a o 5.40 musiałam już wstawać ;) A tak się cieszylam na wieczór (czyli na sen)..

Dzynka - Antoś jest alergikiem sam z siebie czy któreś z Was też ma alergie? Pytam z ciekawości - podobno teraz dzieci mają alergię pomimo braku obciążeń w rodzinie.
image image
Ja jak byłam mniejsza miałam robione testy i wyszła mi alergia na roztocza i pierza, ale teraz już tego nie odczuwam więc może wyrosłam. Testów ponownych nie robiłam. Ale za to moja siostra jest alergikiem i astmatykiem, więc u nas to genetyczne.
image
panna gdzie tam nie mam ich ;) chyba przyzwyczajenie :)
Dziewczyny nie wiem o co chodzi. Mój synek chyba obraził się na cycusia (może przez tą męczarnię przy zasypianiu). Ostatni raz jadł o 3:00, a teraz wogóle nie chce pociągnąć cycka. Dodam, że nigdy mu się to nie zdarzało. O co może mu chodzić?
image
No to jest szansa, że się odzwyczaisz za jakiś czas :)

Dzynka - dzięki za info :)
image image
panna no dama super:)

A u nas noc masakra:( jak zasnal o 19.30 to maldnie spal do 21 potem co 20min placz pptem co 15 az doszlo ze co 10. Rozpalony na maxa czerwony zmierzylam mial ponad 39:( tak mielismy do 2 w nocy potem jak mialam go na raczkach to poszlo bokiem przez pieluche cala pokra on tez przebieranie:( troche temp spadla dalam jeszcze mu zel na dziaselka i spalismy do 5 potem znow pare pobudek az do 8. Cale szczescie ze kaszke zjadl cala bo butli zadnej nie chcial od wieczora.

Mial malo energii polozylam go na poduszce bo wydaje mi sie ze ciezko jeszcze mu sie oddychalo. wlaczylam bajki zebym mogla zjesc sniadanie chociaz odwracam sie a on spi. Biedactwo:(

Podawalam mu panadol ten syrop wit c co moge mu podac by mu ulzyc bez konsultacji z lekarzem. Jak taki stan bedzie sie utrzymywal to pojdziemy do lekarza w pon. Co jest najlepsze na goraczke?

A co do mieska to ja daje sloiczkowe no i sama tez gotuje. Gluten raz dostaje raz nie jakos jeszcze porzadnie sie za to nie zabralam. Ale nie dostal ryby ani zoltka. Jak bedzie zdrowy to zaczne ladnie podawac:)
image
image
ssabinka nurofen co 6 godz i paracetamol co 4 mozna podac oba jednoczesnie - ale ja podaje tylko jeden, jest tez nurofen forte co 8 godz podaje sie

dzynka za metode 3-5-7 dziecko chce sie odwdzieczyc i chce by ci piersi z nadmiaru mleka pekly hahahha
a jak podalam panadol to moge teraz kupic i podac nurofen?
image
image
Ssabinka - ja daję paracetamol w czopkach w takiej sytuacji (tzn. raz dałam i wystarczyło ;) Akurat w sobotę takie jazdy...

Mjakmama - nurofen w czopkach czy jako syrop? Czopków nie lubię...
image image
wg mnie mzoes zpoda bo panadol to paracetamol wlasnie tylko odczekaj odpowiedni czas no i ja np nie daje na marudzenie przeciwbolowych
ja nie podaje niczego w czopkach
akacja nyzosia zgadzam się z Wami!! Patrycja ( CHYBA PIERWSZY RAZ W ŻYCIU NIE CHCIAŁA SMOKA W NOCY!!!) jak ją po 19 położyliśmy tak ze 2 pobudki do 21 a potem spała ciurkiem do 6 rano no szok - a ja się ciągle budziłam bo zaraz pewnie się obudzi - masakra :) no ale o 6 postanowiła wstać - coraz mniej mi się to podoba!!
Wzięliśmy ją do siebie do łóżka i pokopała nas, ciągle coś jej podrzucaliśmy do zabawy więc efekt był taki że dostawaliśmy grzechotkami aż w końcu mnie zaczęła ciągnąć za włosy a męża za usta hehe - i tyle było z naszego spania w sobote!!!! ŁOBUZ!!!
image
image
Czopki są lepsze nie tylko dlatego że szybciej działają ale też dlatego że są lepiej tolerowane przez organizm - mniej zniszczeń:)))) tak więc lepiej podawać czopki.

A po po pobudce o 6:30 wszyscy mieliśmy właśnie pól godzinną drzemkę:)
imageimage
tak tylko np moja nie zalatwia sie regularnie wiec jaki ich skutek bedzie jak bede dawac czopki jak zaraz w pieluszce bedzie ?? pewnie zaden
No jak wydali od razu i widać go w pieluszce to podaj drugi. ja tak robię bo moja tez tak reaguje.
imageimage
Ssabinko - ogromnie współczuję :-( Trzymaj się ciepło!

Moi faceci chyba tez wybiorą się zaraz na dzrzemkę. Teraz siedzą razem na kanapie i oglądają mecz. Może się w końcu zmobilizuję i popiszę swoją pracę. Hmmm
image
Myslalam ze nas nie dotknie goraczka itp. Trzymalismy sie dzielnie do tej pory. Narazie bawi sie sam moze czuje sie troszke lepiej.
image
image
u nas to samo z czopkami, dlatego za nimi nie przepadam - ostatnio dopiero trzeci na dobre "zagościł" w pupie ;)
image image
Mały zaliczył właśnie drzemkę z tatą. Trochę sobie pospali na szczęście.

Ciekawa jestem jak tam dziś z pogodą? Mam ochotę na debiut wózkowy. Chyba się wybiorę spacerkiem na te Kolosy.
image
Mat znow sie rozregulowal i budzi sie dwa razy w nocy, a ja nie wiem o co chodzi :( Jakos nie mam sily na walke z nim i daje mu possac piers...

U nas jutro bedzie debiut z cielecina. Tak wiec Mat bedzie mial juz 3 rodzaj mieska w swoim jadlospisie :)

Dziewczyny ostatnio pisalycie o glutenie, ale jakos nie mam weny tego szukac, mozecie napisac jak go podajecie po ekspozycji, bo tez planuje juz podawac wieksze ilosci, tylko nie wiem ile :/
image
Morela ja podaje np chlebek z maselkiem, bulke maslana, biszkopty itp
Akacja, to może się spotkamy, bo my też planujemy Kolosy, tylko nie wiem, czy dziś, czy dopiero jutro :)
image image
Super :-)
Po mnie o 14:30 przychodzi przyjaciółka z synkiem i zanim się doczłapiemy to będzie pewnie ok 15:00.

Więc jakby co to do zobaczenia :-)
image
Bylam na dworzu tzn w sklepach piekna pogoda zazdroszcze wam:( My jak nigdy w domu.......

Maly robi sobie tylko drzemki oprocz kaszki rano to plul jogurtem plul obiadem i dalam troszke jabluszka do siateczki to troche pogryzl wiec moze zeby? Ale czy kaszel moze byc przy zebach? I jak dlugo moze utrzymywac sie taki stan?

Moja mlodsza siostra teraz w weekend pracuje na tej hali nowej mialam do niej wpasc, najadlabym sie itp yyyyyyy
image
image
ssabinka ja bym po 3 dniach poszla do lekarza - kaszel przy zebach raczej nie
no mysle ze w poniedzialek i tak pojde do lekarza. Ale nie wiem czy Wiki modern lady nie miala podobnych objawow.
image
image
Nyzosia, gratulacje z okazji zrezygnowania z jednego ściąganka!
(tego hasła nie zdążyłam powiedzieć nawet tej babce na uczelni... w sumie, to zmieszała mnie z błotem i, tak trochę owijając w bawełnę, zasugerowała, że mając dwójkę dzieci nie powinnam się zabierać za studia... Zadała mi kilka tekstów teoretycznych do przeczytania i później do zaliczenia i wpisu od niej niestety nie dostałam... (mimo, że nikt z mojej grupy nie musiał nic czytać a tym bardziej z tego zdawać, robiłam te same tłumaczenia co reszta grupy i oddawałam w terminie...))- no to się wyżaliłam... :)

Akacja, ale grzeczny Hubercik :) Oby teraz tak dalej :) Życzę kolejnych przesypianych nocek, ale to chyba Ty do tego musisz dojrzeć a nie Hubert hehe :)

Mimo, że moje maluchy przesypiają nockę, to też rano jestem średnio wyspana... Tośka do nas często w nocy przychodzi, śpi z nami do rana i mnie tarmosi.

Ssabinka :( Zdrówka dla Fifiego!! Na gorączkę fajne też są chłodne okłady z pieluszki (tetry a nie pampersa hihi) na czółko.

A my też niedawno wróciliśmy do spaceru. Pięknie jest! Kupiliśmy spacerówkę dla Wojtka w końcu :) X-Landerka XA, super się sprawuje na naszych dziurawych, błotnistych wiejskich drogach i w lesie. Tośka za to biegała w swoich brand new kaloszach- zaliczyła wszystkie kałuże i błotka po drodze. No i już popyla w wiosennej kurtce. Ja już poszłam bez kurtki- w ciepłej bluzie, super czuć wiosnę Teraz dzieci śpią :) A ja mam kupę roboty w domu- sprzątanie, gotowanie, mnóstwo nauki, ale mam zamiar trochę się polenić ;-)
image

image
yecath probowalismy okladow w nocy kiedy bylo najgorzej ale bylo jeszcze gorzej jak mu przykladalismy nie podobalo mu sie:(

No za rok Wojtus bedzie zaliczal kaluze:)
image
image
Yecath - beznadziejna ta babka. Kurcze, naprawdę czasami największym wrogiem kobiety jest druga kobieta..
image image
Pogoda cudna!!!! wiosna jak nic. też mnie już korci żeby małą przesadzić do spacerówki ale jakoś nie mogę się z tą gondolą rozstać.

Yecath a to babsztyl wredny no!!!!! gdzie damska solidarność???

Co do Kolosów to jutro będzie na nich występowała Iwona Guć z mężem:)

Do nas dzisiaj wieczorem przychodzą znajomi. Robię krewetki wg tego przepisu który wkleiła mjakmama:)) zobaczymy co mi wyjdzie!
imageimage
Kurna Panna któryś raz piszesz to samo w tym samym momencie co ja:))))
imageimage
No... Aż się popłakałam, jak od niej wyszłam :(

Ssabinka, no! Może nawet w tych samych kaloszach, co teraz w nich Tośka śmiga :D Specjalnie jej kupiłam niebieskie w Cars (to chyba taka bajka) zamiast zielonych w kwiatki :P
image

image
Nyzosia i Panna, może jesteście zaginionymi siostrami ;-)?

Zosia, przesiadajcie się do spacerówki, może Hela w pozycji siedzącej bardziej zgłodnieje na spacerze i zje jakieś mięcho jak wrócicie do domu :D?
image

image
Yecath - w teorii coś może być ;) Nyzosia - czy Twój tatuś nie był przypadkiem wiosną 1983 r. na delegacji w górach? ;)
image image
Ha ha Yecath mówisz???? no może może....

Hmmm no chyba nie był ale za to ja pochodzę z gór:))) tzn tam mnie rodzice zmajstrowali:)) więc może to ten górski klimat....
imageimage
Akacja widziałaś jak się zakończył wątek ze zdradą???:))))) niezłe jaja!!!! ludzie to mają fantazję!!!
imageimage
watek zakończył sie wrecz niesamowicie:)

my dzis w spacerówie po 3 tygodniach gnicia na 40 minut wyszliśmy ....bosko...na dodatek pierwszy raz w pozycji siedzacej...Marcel gapił sie na wszystko jak dziki...u nas na obłuzu jest taki stawek z kaczkami...ale sie chichrał do nich- mowie Wwam spacerowa to w naszym wypadku najlepsze co moze byc:)

nyzosia mmmmm te krewety były pychaaaa, chyba znowu zrobie:)

rano byliśmy z mezem na działce...wiosenne porzadki, grabienie, kopanie...dsziałka raczej zaniedbana i chce ja doprowadzic do porzadku, łącznie z altanką zeby moc w ciepłe dni...z młodym tam siedziec, zrobic mu piaskownice, mały basenik, grill i cały dzień na powietrzu:)
image
Zachęciłyście mnie tymi spacerówkami....chyba jutro spróbuje.
A czym przykrywacie maluchy? bo ja nie mam hmm jakby to nazwać tego zamknięcia do spacerówki - mam za to śpiworek. ma teraz jeździć w śpiworku?
imageimage
moj jezdzi w śpiworku...takim na polarze...tylko raczki ma na zewnatrz...jest taki do "pachy" :)
image
nasza przykryta kocem i takim przykryciem na nogi
No właśnie ja nie mam takiego przykrycia na nogi. ale może faktycznie póki co wezmę śpiworek.
imageimage
Fifi spal 2 godz ale obidzil sie znow caly czerwnoy i goracy :( Dalam nurofen i wypil 120ml mleka. zawsze cos.
image
image
trzymaj sie ssabinka! zdrówka dla młodego
image
Ssabinka jak tam Filip??

Ja poszłam na strych po spacerówkę i śpiworek i zapakowałam młodą w domu "na sucho" w to. boziu jaka ona jest malutka w tej spacerówce.....ale super że mam śpiwór bo inaczej byłoby słabo. Jutro jedziemy w spacerówce:)))
imageimage
dawajcie dziewczyny w spacerówie, śpiworki jeszcze sie przydaja mimo ładnej pogody:)
image
Filip o 6 zjadl sloiczek maly prawie caly jabluszka z gruszkami, przedchwila wypil jeszcze 130ml mleka z kleikiem. No i chce zeby zasnal sam u siebie na ten pierwszy sen zobaczymy czy sie da. Mierzylam mu temp niedawno po wyjsciu z wanny w pupie mial 37,55 ale tam chyba zawsze troszke wyzsza czy mi sie wydaje?

Boje sie nocy:( chetnie bym poszla juz spac.... Maly dzielny jak temp spada to sie usmiecha smieje ale po oczkach widac ze taki mizerny jest.

My tez jezdzimy w spiworku ale jeszcze do tego mam cieniutki kocyk a jak byly duze mrozy to mialam cieplejszy kocyk i przykrycie na nozki
image
image
No i spiworek do tego
image
image
spi u siebie:) dalam mu poduszke zeby mu sie lepiej oddychalo. Kurcze ale sie wygimnastykowalam:P Musialam jak najblizej sie zblizyc zeby mogl dotkac moich wlosow ma dziwa manie zasypiania z nimi:P
image
image
od temp w pupie odejmujemy chyba 0,5
mjakmama dzieki juz dzis sie dosyc naczytalam:) i to tez:)
image
image
ssabinka zdrówka dla Filipka!!

a u nas dziś po obiadku - którego prawie w ogóle nie zjadła Patrycja wytrzymała 2,5h ale dziś jakiś dzień niejadka ma. Od pon ruszamy z kaszką zamiast butli :) kaszkę podajecie łyżeczką tak? A widziałyscie że zamist mleka to tych holle jest też woda?? a na początek ile dawałyscie kaszki? czy od razu lecieć z tematem? :P
image
image
Dzieki wszystkim.

Madziulka ja odrazu dawalam normalnie, ale sam jakos na pocztku malo jej jadl ale ja zawsze robilam wiecej az wkoncu ladnie cala miseczke zaczal pochlaniac:P
image
image
ja kaszką wprowadzałam stopniowo gluten, więc w niewielkich ilościach (max 30 ml przez jakiś miesiąc) a teraz już daję 120-150 ml.
image image
mi chodzi o taką zwykła bezglutenową :) zrobię po prostu połowę i zobaczymy
image
image
dokładnie - tyle, ile zje :)
image image
ja dałam od razu całą porcję - a co :)

U nas też niejadek ostatnio ...i rzadziej i krócej z piersi je - dziwnie mi z tym ... - od 4 dni nie mam dziecka non stop przy piersi i nie mogę się do tego przyzwyczaić.

Mu dziś na bulwarze i w galerii malucha na kawie byliśmy. Spotkałam w GM kolegę ze studiów - już 3 maluszka oczekują ... ehhh - a wśród naszych znajomych to my jesteśmy pierwsi którzy się na dziecko zdecydowali :) - a tu inni już trzecie mają mieć :).
a cóż się Elizie stało? może instynkt ssania minął :P ja w to wierze serio!!!
image
image
witam z wieczorka :)

ssabinka duuuuuuzo zdrowka dla Filipka :) trzymajcie sie

nyzosia to jednak ruszasz jutro spacerowa :):) planujesz kupic to okrycie na nozki w przyszlosci? ja sie zastanawiam bo jak pisalam wczesniej kupilam ten spiworek typowy do mury z zapinanymi raczkami i mysle, ze to chyba powinno wystarczyc co nie? do tego tylko kurteczka cieplejsza i tyle..

my dzis bylismy na zakupach..babcia zostala z mlodym w domku a my wyskoczylismy na Matarnie...kurcze zawsze po zakupach mam dola, bo przypominaja mi sie czasy kiedy mialam rozmiar s albo male M a teraz M albo male L :(:( wrrr...
hmmm - możliwe - ale nie tylko o ssanie chodzi, chyba powoli uświadamia sobie że da się wytrzymać bez mamy ... Usamodzielnia się :)
Nie musi mnie widzieć bez przerwy ...
Nilkaaa - uwierz mi to tylko chwilowe ;-) Hubcio też przechodził takie fazy, a potem tylko mama i mama. Dzis też na rękach u męża rozpłakał się, kiedy wyszłam z pokoju. Pierwszy raz od dwóch miesięcy. Aż się mężowi przykro zrobiło.

Yecath - zgadzam się z tobą w 100 procentach, że to raczej mój problem nie Hubcia :-)

Nyzosia - jeśli to nie prowokacja, to bardzo współczuję dziewczynie, że jest taka naiwna.

A my po debiucie spacerówkowym. Założyłam dziś małemu kombinezon, na to dwa kocyki z tego jeden polarowy i to przykrycie. I chyba przesadziłam trochę, bo był trochę zgrzany, jak go wyciągnęłam :-) A poza tym było super. To zupełnie inny spacer niż z gondolą. Mały sobie siedział, patrzył na mnie, a główka chodziła mu tylko z lewa na prawo taki był zaaferowany :-)

Dotarłyśmy całe zadowolone, bo pogoda super, na te Kolosy, a tam pod drzwiami tłum. Przyjaciółka juz chciała rezygnować, ale uparłam się poszukać drugiego wejścia i słusznie, bo tam wpuszczali tylko rodziców z dziećmi. Więc jak ktoś się będzie wybierać, to polecam drugie drzwi.

W środku cały stadion pełny - trybuny i boisko, wszedzie ludzie. Ale warto było, bo zdjęcia i filmy były super. Tylko mogłam sobie wzdychać za takimi wyprawami hehe :-) Hubcio też się spisał. Siedzieliśmy sobie z boku, było bardzo ciemno - a on się grzecznie bawił i nawet nie mrugnął, kiedy kilkaset ludzi zaczęlo bić brawo. I nie był najmłodszy, obok na parkiecie siedziała mama z ok 3 miesięczną dziewczynką rozłożoną na macie. Taka fajna piknikowa atmosfera.

No a potem oczywiście wylądowałyśmy w Galerii Malucha i zjadłam sernik z wiśniami :-( A tak sobie obiecywałam...
image
Co za elaborat napisałam :-) Sorki!
image
Jejku ja też sobie obiecywałam że ograniczę słodycze i nic z tego!!! może od poniedziałku?

Zrobiłam te krewetki z przepisu wszyły bardzo dobre ale coś mi się ciasto nie trzymało krewetek:) chyba za rzadkie było.

Karollla no właśnie nie wiem jak z tą osłonką....muszę zaraz pooglądać jak się ją zakłada itd. ale mi się wydaje że na zimę sam śpiworek wystarczy a jak będzie cieplej to dam jej tylko koc. teraz w gondoli jeździ przykryta tylko cienkim kocem i tym przykryciem od wózka. więc chyba damy radę bez.
imageimage
Karolla a do mury w ogóle są osłonki na nóżki??? bo coś nie mogę znaleźć....
imageimage
taaa...nam tez to ciasto za rzadkie wyszło...nastepnym razem trzeba troche maki dorzucic:)
image
witajcie z ranca :)

nyzosia tak sa, ale kosmicznie drogie :(
http://allegro.pl/nordic-spiworek-do-wozka-maxi-cosi-mura-nowosc-i1491593486.html

a ja kupilam taki http://allegro.pl/spiworek-do-wozka-maxi-cosi-mura-fast-forward-s-i1491523886.html
za jedyne 99zł! :):):)

u nas nie wiem co sie dziesje ale mlody od dobrego tygodnia budzi sie w nocy dzis chyba 5 razy i tylko po to zebym mu smoka wsadzila do buzki jak to zrobie odwraca sie i zasypia..chyba dziasla :(
image
Karolla faktycznie jakoś masakrycznie droga ta osłonka...chyba się bez niej obejdę. Za to muszę kupić folię przeciwdeszczową.

Moja też się budziła kilka razy dzisiaj...u nas z kolei chyba za ciepło w nocy było.

Ten tydzień będę wstawała o 6 i już mi się to nie podoba...no ale docelowo będę wstawała o 7 na ściąganie pokarmu. mam nadzieje że dam radę:))
imageimage
U nas noc bez goraczki:) ale meczyl katarek i chyba ten kaszelek jest od katarku wiec moze faktycznie zabki???? nie kaszle czesto, nawet powiedzialabym b.zadko. No i dzis juz ma duzo enegrii ucieka z pokoju itp :) Spalismy do 7 zrobil sobie przerwe do 8 i od 8 pospalismy wszyscy jeszcze do 9 :)
image
image
Ssabinka a jak Twój guzek w piersi?

Moja młoda padła. niech się trochę prześpi przed basenem:)
imageimage
no ja tez sie obejde bez niej.. folia to koniecznosc..kurcze ale zaraz tez ponad 100zł :(
image
Nooo niestety...ale jeszcze tylko folia i parasolka i wsio:))) Parasolkę kupuję taką zwykła za 20 zł nie inwestuję w oryginalną:)

Dobra zbieram się na basen:)
imageimage
nyzosia a ok nie ma go :) juz nic nie boli:) wiec moze tam jakos pokarm zbieral.
image
image
ahh jak ja się cieszę że wózek kupiłam full wyposażony - dziś pobudka o 6.20!!! no masakra jakaś - ale nie daliśmy się przez godzinę jęczała w łóżku i zasnęła więc spaliśmy razem do 8.30 - zawsze coś!! co jej się poprzestawiało - spała zawsze do 8 :/

a my niedługo jedziemy z teściami na wyżerkę do moich rodziców na imienieny :))) ależ się najem :P

a do kaszki ile słoiczka owoców dajecie?
image
image
max 1/3 sloiczka owocow do kaszki
Ale super pogoda!!! mi termometr pokazuje 18 stopni!!! zjemy obiad i lecimy na debiut ze spacerówką:)))

Hela po basenie padła a ja wsuwam pączusie:)))
imageimage
U nas noc podobna do piątkowej - mały spał od 20:00 do 24:00, obudził się tylko na cyca, a potem pospał do 6:00 - na kolejnego i wstaliśmy o 7:30. Tylko że ja znowu nie mogłam spać :-))) No kurczę blade!

Mnie dziś basen strasznie wymęczył - byliśmy sami. Zebrać siebie i malucha, wykąpać, ubrać, zanieść do samochodu. Potem śpiącego razem z torbą przetransportować do domu na trzecie piętro bez windy. Czuję jak mi rosną bicepsy. Na szczęście mały pospał do 13:30, więc mamusia mogła w czasie wolnym zrobić obiad :-)

Pogoda jest wspaniała, to fakt :-) my też po obiedzie lecimy.
image
U nas identycznie tak jak Karolla pisze.
Mały od tygodnia budzi się w nocy nawet po 5-6 razy. I też tylko mu podaję smoka, kocyk i śpi dalej.
No i te dziąsełka jak baloniki. Zresztą tak sobie je śmiesznie masuje językiem i wargami. WIęc tio nie moze nic innego jak zęby.
Dziś ani na minutę samego zostawić nie mogę. Tylko ryk:( A mialam idealnie grzecznie dziecko dotąd:) ALe cóż ból dziąsełek to nie przelewki!
Akacja u nas ten sam scenariusz. mnie zawsze basen też wymęczy:)
imageimage
jeju my na basenie nie byli juz 3 raz...ale za to od 12 poza chałupa...na 13 pojechaliśmy do zoo:) było fantastycznie...młody tak sie dziwił na małpy i słonia...a na żyrafe- normalnie zamarł...po poltorej godz. dopiero zasnał ...tzn. jak atrakcje sie skończyły przy wyjsciu z zoo i spał w autku...potem do Rumi na imieniny babci...wrocilismy ale zrobilismy jeszcze jedna rundka po osiedlu...młody znowu padł i teraz kuma przy balkonie...uwielbiam takie dni gdy duzo sie dzieje:)))

nyzosia jak debiut spacerowkowy?
image
Dziewczyny, czy któraś z Was reflektuje, żeby się do mnie w środę przyłączyć na nowej komedii Woodiego Allena? :-))

http://www.multikino.pl/pl/extra/kobiety/multibabykino-w-kazda-srode/
[image
Aśku gdy dużo się dzieje i jest taka piękna pogoda!!! dzisiaj było super ciepło.

Debiut spacerówkowy bardzo udany!! Hela uśmiechała się od ucha do ucha prawie przez cały czas. Tak więc gondola powędrowała na strych i od dzisiaj jeździmy w spacerówce:))
imageimage
hej moze ktora z was wie dlaczego niemoge wrzucic zdjecia do swojego watku a decoupage wkleilam kilka a dalej nie moge. Jestem w tym kiepska wr........ nieobrazcie sie jak u nas wkleje dla proby bo juz nie wiem co zle robie. Ja dzis rekreacyjnie bylam w pracy a zadowolona jak dzwonek:)maly z tata wiec tez fajnie spedzili razem dzien. Jak przyszlam walnal kupe na powitanie naprawde mile hehe.
image

Uploaded with ImageShack.us
Ale tu dzisiaj spokój. Chyba forumki odpoczywają po weekendowych szaleństwach :-)

Ja też chyba zaraz ide spać. Jednak basen wychodzi mi bokiem, a potem się jeszcze doprawiłam na zakupach. Kurczę, niby tyle tych sklepow dla dzieci, a prawie nic w nich nie ma. Naprawdę trzeba się natrudzić, żeby coś fajnego znaleźć. W konsekwencji kupiłam dziś tylko buciki dla małego. Teraz musze znaleźć jeszcze czapkę na wiosnę oraz skarpety antypoślizgowe. Widziałam takie w Galerii Malucha, ciekawe tylko ile kosztują.

Panna - bardzo mi się twoja nowa czapeczka podobała - niestety to co znalazłam dziś w Mothercare się do niej nie umywało :-(
image
Weronika co do zdjęć na forum to nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje:(

Za to opanowałam galerię na stronie klubu i dodałam nowe zdjęcia - z ostatniego spotkania.

Akacja te antypoślizgowe w GM kosztowały coś koło 20 zł - patrzyłam na nie i pamiętam że cena mnie nie powaliła na kolana bo właśnie była jakaś taka niewysoka:) Antypoślizgowe ze skórzaną podeszwą są też soxo w rosmanie za jakieś 15 zł chyba:))
imageimage
Aaa właśnie też muszę kupić Heli wiosenną czapkę bo w tych co ma to się poci. A ta szydełkowa jest już za mała:(
imageimage
I duży wybór skarpetek soxo jest w Realu w Gdańsku, na tym stoisku prze samym supermarketem....
[image
Zuzko a jakie mają ceny? Bo soxo w outlecie są droższe nić w rosmanie.
imageimage
Aaaa, super. Nie wiedziałam. Dzięki dziewczyny. Obejrzę te skarpety w GM - jak mi zadne nie wpadną w oko, to chętnie sie wybiorę.

Hubiowi też juz się poci główka, więc muszę mu coś kupić. Dziś po spacerze miał wręcz mokre włoski.
image
na allegro dość tanio - nawet z wysyłką ...
http://allegro.pl/soxo-skarpety-30-31-tania-wysylka-podeszwa-skora-i1496721758.html

W sobotę właśnie w Gm oglądałam, ale żadne mi się nie podobały :) i drogo mieli ...
W GM mają mały wybór.

Faktycznie te z allegro niedrogo nawet z przesyłką. Opłaca się kupić np 2 pary wtedy wychodzi tyle co w rosmanie.
imageimage
Nie ma konta na Allegro więc się nie orientuję - czy to co przesłała Nilka w linku to jest jedyna para na stronie? Nawet nie wiem, gdzie szukać :-)
image
To jest aukcja tego konkretnego rozmiaru.

Tu są wszystkie aukcje tego sprzedawcy:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=21465993

Akacja nie masz konta i nigdy nie kupiłaś nic na allegro????
imageimage
Te są słodkie:

http://soxo.pl/product_info.php?cPath=189_201_337&products_id=2783
image
Tak patrzę na te kapcie i najmniejszy rozmiar mają 22-23 a to jest 13,5-14 cm a moja Hela ma teraz stopę coś koło 10 cm....
imageimage
No nie mam, nie mam :-) I nigdy nic nie kupiłam, chociaż generalnie często robię zakupy w internecie.
image
Nyzosiu - też zwróciłam na to uwagę - tylko większe rozmiary. W Realu te kapciuszki co miałaś w babycafe są po o. 25 zł, a te skórzane podobnie, ale dokładnie nie pamiętam co babka mówiła - więc nie tak tanio, ale jak szukałam na all to były podobne ceny.
[image
ja długo też nie miałam konta ... Korzystałam z konta męża albo siostry :P
jest jeden podstawowy plus jaki ma allegro w porównaniu do innych sklepów internetowych - nikt po zakończeniu aukcji czy kupnie w opcji kup teraz - nie sprawdza magazynu by chwilę później napisać że mu przykro ale akurat stany magazynowe się nie zgadzają i się musiał skończyć ...

Kiedyś kurtkę narciarską kupiłam dopiero w 5 sklepie internetowym !!! - były w 3 kolorach, wszędzie wszystkie kolory dostępne a potem okazywało się że np zupełnie inna kurtka jest ...
A mi się śpieszyło na wyjazd.
He he nieźle:) Przynajmniej Cie nie kusi:)
imageimage
Bo pewnie chodzi o to że te skórzane są dla dzieciaków które już chodzą więc pewnie jak nasze maluchy będą chodzić to będą miały nogi około 13 cm:)
imageimage
Pewnie, że są plusy :-) I pewnie się w końcu przełamię. Ale z drugiej strony, to takie dla mnie dziwne, że muszę się z kimś licytować o coś, co chcę kupić. A jak ci sprzątną sprzed nosa upatrzoną rzecz? ;-)
image
niektórzy lubią hazard :

A na poważnie większość rzeczy dostępnych przecież jest bez licytacji - a bezpieczniej kupujesz bo już możesz przeczytać opinie o danym sklepie/sprzedającym.
Sklep internetowy może założyć każdy i o wiele łatwiej jest oszukać potencjalnych klientów.

Kurcze - mam problem - moje dziecko śpi na dobę około 10 h - a powinno od 15 do 17 ... http://www.hipp.pl/poradnik-zywieniowy/zdrowie-rozwoj/sen/ile-snu-potrzebuje-moje-dziecko/
To prawda co pisze Nilkaa a poza tym można włączyć snajpera żeby przechytrzyć innych:)))

Nilkaa jak ja bym miała się przejmować tym ile moja powinna spać a ile śpi to bym osiwiała. Hela od urodzenia śpi mało. Teraz około 12 godzin na dobę przy dobrych wiatrach. Ja myślę że jak wszystko jest ok - tzn. dzieci się rozwijają rosną itp to nie ma co się stresować. widocznie ten typ tak ma.
imageimage
Buahahaha teraz dopiero przeczytałam tego linka co podałaś!!! 2 drzemki po 2-3 godziny??????? Hela chyba nigdy 3 godzin nie przespała w dzień nawet na spacerze:))))
imageimage
Oooooooooo... czyli razem jakieś eeee....17h na dobę??? szok! To nawet mój śpioch tyle nie śpi :-))
[image
No mnie się coś wydaje że trochę za dużo:) 17 g/dobę to Hela jak była noworodkiem to nie spała:)
imageimage
Ja już na nogach:( zanim budzik mi się włączył Hela się obudziła i na brzuchu w łóżku szalała!! no nic ściągnę pokarm i spróbuje zmusić ją do małej drzemki.
Plus tej pobudki jest taki że powiedziałyśmy pa pa mojemu mężowi bo z rańca do wawy jedzie.
imageimage
mój też do wawy dziś pojechał, tylko że o 2 w nocy :( bo ma spotkanie na 9tą.
moje dziecię też tyle nie śpi- położona wczoraj o 21.30 ( późno wróciliśmy ) wstała rześka po 6!!! masakra :/
image
image
My wstalismy przed 7 chwilke. Fifi juz zjadl troszke kaszki i pewnie niedlugo pojdzie na drzemke bo sie wyspal, nocka duzo lepsza ale i tak pare pobudek, teraz porobuje sie dodzwonic do pzychodni. yyyyy
image
image
mojej rekord to już 9h na dobę ...a to naprawdę mało się robi ...

Ale wczoraj jak zasnęła przed 19tą to dopiero przed 7mą się obudziła - była już masakrycznie zmęczona, a w dzień nawet na spacerze nie chciała spać:(
u nas w nocy po 11 12 godz spi kiedys 13. Jak idziemy na spacer to dochodza z 2 godz plus w domu drzemka ale jak gdzies po osiedlu to roznie. Wydaje mi sie ze za dobe spi tak od 13 do 15 godz
image
image
No i jak sie wkoncu dodzwonilam to juz nie bylo miejsca:( bede musiala probowac jutro:( poki co maly od wczoraj nie ma goraczki tfu tfu
image
image
Hubcio śpi zazwyczaj od 20:00 do 7:30. Plus dwie godzinne drzemki w ciągu dnia. Ale dziś wstał już o 7:00. Mało tego obudził się w nocy o 3:00, 5:00 i 6:00. Nie wiem od czego to zależy - jedyną rzeczą, która się zmieniła wczoraj było to, że mąż wrócił z wyjazdu i spał ze mną.
Dziś robimy eksperyment i śpi na kanapie. Ciekawa jestem, czy to rzeczywiście coś da. Może to przez chrapanie? Hm..
image
u nas pobudka 3, 4, 5, 6 i 7:) i teraz mam pytanie...myslicie ze to przez zyrafy, słonie, czy raczej tarmoszenie młodego na imieninach babci przez tesciowa?????

ja jestem przerazona...mam dzis pierwsza jazde...boszzz mam nadzieje ze nie kaze mi jechac na ulice, bo umowilismy sie w samym centrum - batory i to o godzinie 17!! moze ktoras z Was pamieta, jak taka pierwsza lekcja wyglada co???
image
asku ja na 1 lekcji bylam w miescie na swewrek i te sprawy:P POWODZENIA:)
image
image
grrrr.... wogole mi nie ulzyło, wrecz odwrotnie:p
image
Sprawdzi jak sobie dajesz rade a potem pewnie na plac:) Nie ma sie czego bac fajna zabawa na poczatku :)
image
image
sie okaże:D
dzięki:)
image
ale teraz już chyba na placu tylko rekaw się ćwiczy no nie? bo parkowanie i pod górkę to na mieście? ja też pierwsza lekcja i sruuu na miasto - godziny szczytu a ja na hucisku brrrr
image
image
o ja pier.......:) dobra moze juz mi dziewczyny nie piszcie wiecej...bo widze ze wszystkie na mniasto jechałyscie:)
image
my dałyśmy radę Ty też dasz :)))
image
image
tyle ze ja straszny nerwus jestem i jak mi coś nie wychodzi to od razu sie w....
wczoraj maz mnie uczył na parkingu auchana ruszac....jak raz mi zgasł ok, drugi tez ok, ale za trzeim krzyknełam ze to .......i nie bede jezdziz:) potem oczywiscie ochłonełam i ruszyłam...ale sam fakt...ze mam takie nerwy...to wspolczuje temu instruktorowi:)
image
ja już chyba kiedyś pisałam że moja pierwsza jazda - tuż po odebraniu prawka) musiałam wyminąc samochód który wystawał na ulicę , rozryczałam się, zostawiłam auto i poszłam do domu :P spoko na też nerwus jestem :)
image
image
heheheh:) no to w moim stylu jest coś właśnie:D
image
Nilkaa mój miał spotkanie na 10 i wyjechał przed 6:))) no ale to mój mąż...

Aśku ja nie będę pisać co robiłam na pierwszej jeździe ale powiem Ci że zupełnie inaczej jest jak się uczysz z instruktorem a jak z kimś z rodziny. Oni wiedzą jak należy to robić.

Ja jednak zmusiłam Helę do spania i spałyśmy do 8.30.

A co do nocnych pobudek to ja też nie wiem od czego to zależy ale...zauważyłam że jak młoda się wyśpi w dzień to w nocy też śpi dobrze...taki ciekawy przypadek!
imageimage
moj tez pirat drogowy...na 9 jak ma byc w firmie w wawie to o 4 zwleka sie z wyrka:)
image
ja też zauważyłam że jak wyśpi się w dzień to w nocy też dobrze śpi - i wcale nie odsypia w nocy tego co w dzień nie przespała!!
image
image
No właśnie dlatego ja nie lubię jak jeździ autem w delegacje...
imageimage
ja tez nie lubie, tyle ze moj codziennie jezdzi, poznan, wawa, szczecin, białystok, płock itd...Wawa jest jeszcze nie taka odległa w porownaniu do Białego:)
image
Faktycznie się kręci....
imageimage
jak smród po gaciach:)
image
mój na szczęście rzadko podróżuje ale też bym się bała ... bo też jeździ jak wariat
Tym razem firma im bus załatwiła i taką godzinę wyjazdu ustaliła.

A i tak się spóźnią bo gps źle ich pokierował :P
to ja juz nie wiem jak z tymi zdjeciami wrrr.......... co do jazdy samochodem to jak ostatnio wsiadlam po wypadku to cos strasznego jechalam tak jakbym swierzo zdala prawko a nawet chyba gorzej skoro moja mam powiediala zebym troche szybciej jechala. Niedawno znowu wsiadlam i wszystko wrocilo do normy bo bardzo ogolnie lubie jezdzic jedynie zima troche sie stracham a tak to ok. Nie wiem jak poradzic sobie z tym jego nocnym wstawaniem czasem to jestem zmeczona. Z nowosci juz raczkuje hehe niezle mu to idzie wogole na dywanie i lubi strasznie zaczepiac innych i sie wyglupiac. Zlamal kwiata mojej mamie naszczescie sie nieprzejela coz wnuki jeszcze niejedno zbroja. Jak sobie cos upatrzy to jest minuta osiem na miejscu:)
odnośnie wczorajszego tematu:
http://www.biedronka.pl/cms/img/u/Non_food/nf_2011.03.21/01/05_b.jpg
ale też większe rozmiary ....
Hej ;)

dla mnie jazda to pikuś gorzej z testami, znów muszę je powtarzać ;/ za głupia chyba do nich jestem ;) ja tez jestem nerwowa na drodze, czasami tylko bym trąbiła, wyzywała i zostawiała samochód na środku drogi ;)

nie wiem co się dzieje z moim dzieckiem ;/ od 3/4 dni od godziny 2-3 budzi się co chwile z płaczem a wstaje o 6/7 :( a tak było już dobrze, ciekawe czy to przez zmianę pogody ze robi się szybciej jaśniej ;/

znacie jakiegoś doradce od zakładania własnej działalności ? myslalam ze będzie to o wiele prostsze a tu zonk ;/
image
Przyszła mamo - żadnego doradcy nie znam, ale sama zakładałam własną działalność - wraz z dofinansowaniem z UE, dwa lata temu - więc w miarę możliwości służę ci pomocą :-) Jakby co to pisz na prv :-)

Mój był w Poznaniu w ubiegły weekend - i też nie lubię jak wyjeżdża samochodem, dlatego od jakiegoś czasu wymogłam na nim jazdę pociągiem. Teraz przynajmniej się nie denerwuję, że zasnął za kierownicą.

Ależ ten mój syn dzisiaj marudny :-( Nic nie mogę zrobić. Ech ...
image
Ale pięknie za oknem. Wy pewnie wszystkie na spacerkach, też bym chciała buuuu.

U nas wielki postęp w zasypianiu. Antość nauczył się praktycznie bez większego problemu zasypiać sam w łóżeczku. Tylko czasami chwilkę pomarudzi, a tak to ok.

Nocki może nie są jeszcze idealne, ale jest wielka poprawa. Pobudka raz czy dwa razy, więc mam nadzieje, że będzie jeszcze lepiej. Tylko ta nocka była nieciekawa bo wychodzą mu górne dwójki - już je widać. Co najśmieszniejsze nie ma jeszcze górnych jedynek, a byłam pewna, że wyjdą wcześniej bo ma mocno napuchnięte dziąsełka. Mam nadzieję, że jedynki chwila moment i wyjdą, bo jak on będzie wyglądał. Śmiejemy się, że będzie kasował bilety w autobusach.

Mój mąż też bardzo dużo jeździ, a co najgorsze jak wariat. Co chwilę dostaje jakiś mandat.
image
Ehh a u mnie jakas deprecha. Zawsze na wiosne sie zle czuje, jakies przesilenie wiosenne. Normalnie gorzej niz jesienia... Boli mnie glowa, wszystko mnie wkurza...
moj dzień dzis masakra....stres, nerw, @ i jeszcze młody marudny
image
Fifi tez marudzi:( budzi sie placzem znow zasypia albo ma problem z zasypianiem :( mam nadzieje ze jutro soie dostaniemy do lekarza i ciekawe co nam powie.
image
image
Mam już dość tych słoiczków - a dokładnie ich składu !
Szczególnie Hippa- aż załuję że mnie na spotakniu z panią z Hippa nie było:
po co do bananów dodają zagęszczony sok cytrynowy? przecież dzieci na cytrusy mogą mieć uczulenie ...
w Morelach z kolei jednym ze składników jest cukier
a w kremie ze szpinaku z ziemniaczkami 30% to zwykłe mleko, nawet nie mm - tylko takie z gospodarstwa eko ...
Dobrze wiedzieć z tym szpinakiem. U mnie mały jest uczulony na białko mleka krowiego i w sumie zazwyczaj sprawdzam skład ale gdybym to przeoczyła to by była lipa.

A i jeszcze się czymś pochwalę. Antoś ostatnio jak obraził się na mnie i na cycka to próbowałam mu dać mm (do tej pory nie tykał butelki) i wypił 20ml. Później moja siostra spróbowała i wypił 100ml!!!!!!!!!! Dopiero byłam zszokowana. Ona zawsze miała rękę do niego. Jak był malutki to tylko u niej na rękach się uspokajał, u każdego innego był jeden wielki płacz. Chyba ją zatrudnię jako opiekunkę.
image
Co do sloikow szok!!!!!!!!

A ja nie rozumiem malego nie chce jesc obiadkow od kilku dni je wtedy tylko butle mleka jezeli ida mu zabki to przy ssaniu powinno go bardziej bolec niz jedzenie lyzeczka prawda? Czy ktoras tak miala?
image
image
Ssabinka może po tej gorączce? dzieci wtedy nie chcą jeść nic innego tylko mleko. Mjakmama pisała że jej Emi też się obraziła na inne jedzenie.

Moja też dzisiaj marudna - byłyśmy w sklepach i nie dała mi połazić a to się jej nie zdarza:)

Za to ja byłam u lekarza ze swoimi wynikami głowy i jest wszytko ok:)))

Przyszła mamo co do porady o działalności gospodarczej to jest coś takiego jak pomorskie centrum wspierania przedsiębiorczości - na pewno jest w Gdyni nie wiem jak jest w Gdańsku. ale tam można za darmo otrzymać niezbędna pomoc przy zakładaniu firmy. ja kiedyś korzystałam z ich usług i bardzo mi pomogli:)
imageimage
ja wymiękam z moja córka !! mówię poważnie, nie da sie z nia ostatnio wytrzymać ! wiecie co zrobiła parę min temu...urwała zaczepy od ochraniacza w łóżeczku ;/ nie wiem jak ona to zrobiła...

co o jedzenia to ostatnio prawie w ogóle nie chce mleka tylko posiłki stale ;/ myślę ze to przez zęby nie śpi ma stan podgorączkowy i jest MEGA marudna, dziś na spacerze musiałam ja nieść bo powiedział stanowcze nie dla gondoli ;/ wiec trzeba sie sprężyć i kupić jej ten wózek spacerowy

teraz zamiast spać tłucze smoczkiem o szczebelki i gada nananana - chyba tylko to potrafi ;)

nyzosia oni tam udzielają tylko porad ?
image
Hmm jak tylko porad???:)) jakby co to pisz na priva:)
imageimage
nilkaa -sok cytrynowy pewnie po to, żeby banany nie ściemniały. Nie, żebym ich tłumaczyła, tylko pamiętam, że jak chce się wystawić banany i żeby nie ściemniały, to należy je skropić cytryną :)
image image
Nyzosia super, że wyniki masz dobre!
Ola ma już pierwszy ząbek. Nie było tak źle, trochę marudziła przez 2 dni, było dużo więcej kup niż zwykle, no i obraziła się na obiadki i kaszkę, ale poza tym bez zmian:) Poza tym wczoraj pierwszy raz sama usiadła:) Było to przez przypadek, bo do tyłu próbowała raczkować i jakoś jej się usiadło, nie wiedziała co ma zrobić jak miała dwie nogi z przodu:) Jak na razie, drugi raz tego nie udało jej się powtórzyć.
No i uczymy się od nowa jeść obiadki, bo znowu je tylko parę łyżeczek i koniec...
image
może i o to chodzi - ale nie zmienia to faktu jeśli moje dziecko ma uczulenie jeśli ja wypiję kilka łyczków herbaty z cytryną, to bananów z sokiem cytryny jej nie dam. Powinno to być zaznaczone co najmniej pogrubioną czcionką

Czy Wasze dzieci robią Wam malinki na twarzy?Tłumaczę Elizie ze tata w delegacji a ja tu z malinkami na twarzy... co on sobie pomyśli:P A ona dalej ssie mi twarz :P
Kostek czasami próbuję mi ssać brzuch (jak się osunie przy karmieniu) ;) ale nie aż tak mocno, żeby wyszła malinka.

Kolejna afera na forum (kolejna zdrada!) :)
image image
afera goni afere:)

ja musze folie kupic na spacerowe, bo dzis mimo ze cieplutko i bez wiatru to deszcz nas złapał:p

nyzosia, super ze wiesz juz ze jest okiej, teraz to juz spokojna głowa:)
image
Widze ze nie tylko moj maz jezdzi w delegacje - jutro jedzie do warszawy - nie boje sie tego ze jezdzi ale wkurza mnie ze czesto i ze sama z cala 3 jestem :(

Te kapcie ktore pokazywalyscie wyzej sa do d..... mialam takie dla chlopakow i nitki trzymajace ta skorke szybko sie przetarly i ogolnie sciagaly sie - dobre opinie slyszalam o tych skarpetach i chyba kupie je http://allegro.pl/k-sterntaler-skarpety-skarpetki-abs-19-20-wiosna-i1487261373.html
tu sa w przyblizeniu http://allegro.pl/skarpetki-abs-sterntaler-jak-kapcie-19-20-wiosna-p-i1488610070.html
Jak patrzę na postępy Kostka w siadaniu, to nie mogę sobie wyobrazić raczkowania... W tym tempie poczekamy z tymi skarpetkami kilka miesięcy.. ;)
Nyzosia - mi Kostek zrobił taką akcję na brzuchu z soboty na niedzielę. Obudził się w łóżeczku, stękał, ale dopiero jak zaczął marudzić podeszłam do niego a on na brzuchu z bananem na twarzy. Wzięłam go do siebie do łóżka (mój ukochany mąż był na imprezie), a on w dwie sekundy przewrócił się z pleców na brzuch jeszcze raz i tak próbował zasnąć. W końcu przewróciłam go na plecy i padł.
Ale później już nie powtórzył tych akrobacji :)
image image
Postepy dzieci czasami zaskakują :) Emilka woli chodzic przy meblach niz za raczki przy kanapie zasuwa jak nie wiem co
no moj niunik- tak apropos postepow, wczoraj wstał, łapiac sie za barierke kojca...oczywiscie z siadu na moich kolanach...ale zawsze to juz cos...i teraz wkolko tak robi:)

czyli miałam racje ze młody wstanie i pobiegnie i całe to moje wyczekiwane raczkowanie oleje:p
image
Fajne te skarpetki tylko tyle gumy mają....Tamte przynajmniej mają skórę. Chyba odpuszczę temat skarpetek i poczekam aż Hela będzie chodzić bo w jej tempie to pewnie będzie lipiec jak stanie na nogi a wtedy to śmiało może latać na bosaka:)))
Tak więc Panna czekam z Tobą aż moje dziecię się rozwinie ruchowo:)))

A u nas były moje przyjaciółki na obiedzie i kawie. Hela zachwycona, wszyscy się nią zajmowali:))) I robiła papa i uwaga... powiedziała papa!!! Ha taka zdolna:)
Teraz padła wymęczona:)
imageimage
no wlasne ta guma jest o tyle fajna ze sie nie slizga jak w tych skorzanych :)
moje dziecię pogardziło dziś kaszką, nawet jej moreli dodałam i nic :] pluła na odległość, jutro podejście drugie :P
co do postepów - u nas brak jakichkolwiek :/ no oprocz kapieli, tam pełza i obraca sie na całego, pokój cały zalany ogólnie super :P tylko czemu tylko w wodzie hmm
image
image
też słyszałam że te skarpetki są najlepsze :) - kiedyś kupię :) - też nam się nie śpieszy :)

Ja jestem na etapie nauki picia z butelki, niekapka, kubka itd - we wszystkich kierunkach niewielkie postępy :(
bo sie czuje lekka:)
image
nilkaa chcesz by wogole z butelki pila czy by ja sama trzymala ??
wow, Hela powiedziała "papa"? Super :) Mi się dzisiaj wydawało, że Kostek powiedział "smooth" ;) Ale tak poważnie - Hela powtórzyła to "mama", które słyszałyśmy z Madziulka w BabyCafe? :)

Aśku, Sabinka- będziecie w czwartek? Mam dla Was kaszki :)
image image
mjakmama:
trzyma pięknie :) - tego uczyć nie muszę :P
Pić nie potrafi :P
taaaaaaaaaaaaaaaaaaak bedziemy:) tzn. ja i marcel:)
image
no to zazdroszcze nilkaa bo moja w tej kwestii len jak sie ulozy do karmienia to lezy plackiem :)
Panna nie nie powtórzyła:((((
imageimage
co? Hela powiedziała"mama"? ale spotkania klubu działaja na rozwoj maluchów:)
image
aaa powiem Wam ze władka 4 i swietojanska dzis na L zaliczyłam:) jezuuuuu jak fajnie jest jezdzic...niepotrzebnie sie filmowałam:p
image
majakmama:
nie ma czego zazdrościć skoro nie pije :P tylko obraca butelkę w buzi ... Tzn woli niekapek bo nim lepiej dziąsełka masuje ale butelka z braku laku też się nada :)

NA szczęście jak już zassie - ale to się niezmiernie rzadko zdarza to nadal ładnie trzyma
Co do mówienia, to moja bardzo mało mówi... Już się tym zaczęłam martwić. Jak to u Was wygląda? Wszystkie dzieci takie rozgadane?
image
jesli masz na mysli powtarzajace sie sylaby typu gaga, dada to nie jest jeszcze mowienie :) nasza mowi sobie tia tia fajnie to brzmi ale ja sie nie nakrecam bo dzieci mowic zaczynaja 1,5 roku
Antosia pije z niekapka, ale nie trzyma go sama :-))
[image
Moja Hela jak leży w łóżku to też sama pije:)))
imageimage
No moja bardzo rzadko powtarza sylaby, jedyne co to sobie krzyczy, piszczy...ogólnie jest bardzo cicha.
Co do butelki, to dalej nie potrafi pić ani z butelki ani z niekapka, więc dalej pozostaje nam tylko pierś i jedzenie z łyżeczki.
image
Zośkaa:
a próbowałaś podać pierś i po chwili wymienić na butelkę? U nas to działa :P

Moja różnie - w zależności od humoru - czasami coś powie :P Ale jakoś super gadatliwa nie jest ...
I każdy dzień ma swoją sylabę :) .
panna nie wiem czy bedziemy. Jutro mam nadzieje ze sie dostaniemy do lekarza.

U nas Fifi nie mowi zadnych sylab:( ale trzymany za raczki dzielnie stawia kroczki i probuje wstawac przy kanapie ale srednio mu idzie ale przy kims to tak.
image
image
He he czyli jednak wychodzi na to że albo albo:) moja gada jak szalona, robi kosi kosi papa i takie tam a chodzić ba raczkować nie chce:)))
Nie ma pełni szczęścia.

Aśku a co do pomijania etapu raczkowania to słyszałam że nie jest to dobre dla dzieciaczków i że lepiej jak jednak trochę poraczkują zanim zaczną chodzić więc może jakoś Marcelka namów na raczkowanie:)))
imageimage
Nie było mnie przez weekend, bo świętowaliśmy przyjazd wujka, którego nie było przez pół życia Jureczka:)

A Jureczek przez ostatnie 5 dni bardzo wcześnie się budził, przez trzy dni o 6, a wczoraj i dzis o 5 i nie chciał już spać, przy czym dziś w nocy budził się co 2 godziny i już wiem dlaczego to przez PIERWSZY ZĄBEK krzywolek:))

Wczoraj już opuściliśmy łóżeczko, bo mały wspinał się po moim leżącym mężu i stawał na prostych nóżkach a mąż jak to zobaczył to zabrał się za łóżeczko.
image
nilkaa próbowałam ją oszukać i dawałam jej pierś i jak już zasypiała to próbowałam podmienić jej na butelkę to ona od razu to wyczuła i był jeden wielki ryk...
image
Nyzosiu - super, że z twoim zdrowiem wszystko ok :-)

Widzę, że prawie wszystkie dzieciaczki zaliczyły dziś dzień maruda. Ja na szczęście wyszłam w porę do pracy i to mnie uratowała :-) A po powrocie to juz kaszka, cyc i mały zasnął w minutę. Na szczęście :-)

Co do skarpet, to już zamówiłam te z soxo. Nie chciało mi się już szukać, a te mi się spodobały. Mały coraz częście staje na nóżkach i sprężynuje, więc będzie mu przynajmniej ciepło.

U nas w kwestii postępów - to Hubcio gada jak najęty. Wydaje najróżniejsze dźwięki - od bababa, gagaga, mamama ipt. A czasem to sobie też nuci - grrrrruuuu. Poza tym już się przewraca we wszystki strony i sam podciąga się do siadania z pozycji leżącej. Ale dalej raczkuje tylko do tyłu :-)

Idę czytać wątek o zdradzie :-)
image
Akacja to widzę że nasze maluchy robią dokładnie to samo:))

Mojej ulubione sylaby to wawa wawa wawa - hmmm ciekawe:))))
imageimage
Nie wiem jak ty Nyzosiu - ale ja sportowego zacięcia nigdy specjalnie nie miałam, ale towarzyskie to owszem :-) Mój mąż również. Więc najwyżej Hubcio pójdzie w nasze ślady ;-)

Ale wam to chyba dodatkowo jakaś Warszawianka rośnie ;-)

Nie wiem co myśleć o tych wątkach o zdradzie. Po co ktoś pisze dwie niemal identyczne historie???
image
Eee ten wątek o zdradzie to jakaś ściema. tak jak ktoś napisał - chyba ktoś pisze prace magisterską pt. co polecą laski na forum:)

Akacja ja sportowe zacięcie miałam ale to było strasznie dawno:)) my też raczej z tych towarzyskich i uśmiechniętych a ta nasza Helka to tylko patrzy do kogo by się uśmiechnąć. Wszystkich zaczepiani, nikomu nie przepuszcza - szczerbaty uśmiech musi być:)))
imageimage
Słodziutka jest to fakt :-)
image
Dziękuję:)
imageimage
I tak sobie dziś mysśałam o drugim dzieciaczku. Tak bym chciała córeczkę. i zapytałam męża, co on na to? A on panika w glosie :-)
image
A tak się Hela cieszyła wczoraj na spacerze:

image

Uploaded with ImageShack.us
imageimage
He he mój to pierwsze co powiedział jak się dowiedział że będzie dziewczynka to: co ja będę z nią robił:)
imageimage
hehe Nyzosia, mój powiedził tak samo jak się go pytałam czy cieszyłby się tak samo z chłopca jak z dziewczynki:))
image
miałobyc na odwrót z dziewczynki jak z chłopca:)
image
Hela rzeczywiście ciagle się smieje po mamie.

A moj mały ostatnio też banana ma ciągle na twarzy, nawet jak zasypia to się zaśmiewa.
image
EEe ci faceci. nie znają się:)))

Moje przyjaciółki się mnie dzisiaj pytały czy teraz chciałabym chłopa czy dziewczynkę - drugie dziecko. I powiem Wam że śmiało mogłabym mieć drugą dziewczynkę:)) nie mam ciśnienia na chłopaka.
imageimage
O lala, pierwszy spacer i taka radość :-)
Super!

Lecę spać. Spokojnej nocy wszystkim!
image
Ja też uciekam spać! Kolorowych snów:)
imageimage
My już - albo dopiero - wstałyśmy!! Jejku jak mi dobrze jak nie muszę wstawać o 4 rano!!!!!

To tyle co chciałam napisać z rańca:)
imageimage
my od 6- to tyle w temacie pobudek...

wiem ze raczkowanie to wazny etat...tłumaczyłam to Marcelowi:ppp on ma to głeboko w powazaniu...na brzuchu ulezy 1.5 minuty:) i siada!
image
Ooooo siada??? not to super!!! bo moja dalej sama nie siada:((( leniuch jeden!!!
imageimage
przypadkiem zupełnym mu to czasem wyjdzie:)ale on z brzucszka i tak fiknie na plecy, potem na bok...a potem kombinuje jak tu usiasc...
image
No i super!!!:))) czyli jednak jakoś się Marcel rusza:)))
imageimage
jakos..... jak łamaga:) te jego ruchy to rzadkosc:)
za to super szybko sie uczy....wczoraj pokazałam mu dosłownie 6 razy rece do góry ze taaaki duzy...i jak teraz pytam jaki jestes duzy to pokazuje:)

super ze dzieci sa jak taka otwarta, niezapisana jeszcze ksiazka:)
image
Ooo tak szybko Marcel się uczy?? A ja tu z Helą kilka godzin dziennie trenuje kosi kosi i papa:))))

Ale to prawda dzieciaki szybciorem się uczą. dlatego ta moja sąsiadka namawia mnie żebym młodą uczyła już teraz czytać.
imageimage
no moze akurat to tak ładnie opanował, bo wczoraj tłukłam z nim "papa" i nic:ppppp

ja z czytaniem to sie chyba wstrzymam:)
image
He he no ja też:))) bez przesady:)
imageimage
Super ze Marcelek juz siada:) Hela wyglada super na fotce hehe:)
U nas niestety pobudka o 6... masakra.. jej sie nie da polozyc znowu, jak juz wstanie to koniec i zadne przytulanie i uspianie nic nie dadza...
Wczoraj bylismy na usg brzucha, wszystko ok, badanie ogolne moczu tez, tylko posiew musimy powtorzyc bo niby zle pobralismy. I teraz sie zastanawiam czy mocz sie niesie w tym woreczku do pobrania czy sie przelewa do pojemniczka?
Witam z rana:) Moje dziecko jeszcze spi dziwne, w nocy znow temp podskoczyla nie czekalam juz az bedzie wysoka tylko odrazu podalam nurofen.

Snilo mi sie ze sie obudzilam zagladam w buzke mlodego a tam na dole jedynki dwojki trojki i czworki ida i na gorze to samo hehe to dopiero bylby szok jakby tak sie stalo:P

Tesciowa dzis wczesnie wstala i poszla rejestrowac Filipa do lekarza az nie wierze:P bo dodzwonic tam sie to cud.

I wiecie co? w nocy jak maly sie obudzil dalam ten nurofen i tak sobie majaczal jak zasypial to moiwl baba dada ale dziwnie pierwszy raz uslyszalam, ciekawe czy powtorzy:P

No i super ze nyzosiu wszystko ok:)

Hela swietna:) a i obejrzalam dopiero zdjecia super:) a zawsze w bc bedzie udostepniana sala?
image
image
Aniaa posiew to do pojemniczka od razu trzeba i ze środkowego strumienia
Z tym czytaniem książek to przesada... ale ja czasem Patrycji czytam książeczki ale nie po to by ją czytąc uczyć - ma na to jeszcze dużooo czasu.

Zrobiliśmy wczoraj eksperyment - mąż poszedł na kosza, ja położyłam małą i nam rozścieliłam łóżko w drugim pokoju i tu spaliśmy i wiecie że spała bez żadnej pobudki do 7.30!!! w szoku jestem - a kiedyś 20 pobudek na smoka - to chyba prawda że po 6 miesiącu ta potrzeba ssania powoli zanika. Jak się obudziła rano to zaczęła gadać i nie płakała że nas nie ma :)) miałam wrażenie że ona się przez nas budzi, pierwsza pobudka zawsze jak wchodziliśmy do łóżka :]
image
image
Mi sie wdaje ze mlody ma pewne pobudki na smoka czy przytulenie a pewne przez nas:P
image
image
Ja próbowałam małego nauczyć koci koci łapki ale on tak się spina jak łapię go za rączki, że nie ma mowy o żadnej zabawie.

Co do postępów to Antoś podnosi pupę do raczkowania i się buja na nóżkach. Rozgadany też jest. Najbardziej lubię jak mówi pupa i łaj. Mama to mówi tylko wtedy jak płacze, a ostatnio o 3 nad ranem powiedział tata i mój mąż z tego wszystkiego aż do niego wstał, i zaczął się z nim bawić, co w normalnych okolicznościach mu się nie zdarza (udaje, że śpi).
image
Hehe Madziulka a probowalas tak pobrac do pojemniczka? To jakas masakra dla mnie jest, mi sie udalo zlapac ze 3 krople:P Tak tego napewno mi sie nie uda zrobic, a dzwonilam do laboratorium to mowili ze mozna do woreczka tylko nie zapytalam czy w nim przyniesc czy przelac:/
Madziulka ja też miałam kiedyś takie wrażenie że młoda się budzi przez nas. ale już mi przeszło:) pewnie dlatego że zaczęła ładnie spać tzn budzi się na jedzenie ale zjada i śpi dalej.

Helka zjadła na śniadanie kleik kukurydziany z bananem:))) wzięłam ją podstępem:)))

A co do sali w bc to nie wiem...
imageimage
nie ja nie probowalam , tylko z tego co slyszalam tak trzeba. A ostatnio jak pobieraliscie na posiew? do woreczka?
image
image
jaki podstęp zastosowalaś? :)
image
image
fajny pomysł z ta sala... bo w bc za tym stołem sztywniacko jest...dzieci nie moga sie poruszac...

cwaniara przechytrzyłas ja wreszcie:)
image
Zrobiłam jej trochę kleiku kukurydzianego na moim mleku i do tego dałam pół rozdeptanego banana:))) na początku nawet nie chciała otworzyć buzi żeby spróbować ale jak się oblizała i spróbowała co to jest to zaczęła ładnie otwierać buzię:)))
imageimage
boje sie ze to oskrzela badz pluca:( straszny ten kaszel bardzo sie pogorszyl, cos mi sie wydaje ze napewno nas na spotkaniu nie bedzie w czw jejku:( Maluch jak nigdy lezy bez ruchu z taka minka:( zjadl tylko 3 lyzki kaszki ale mowil przy tym baba dada i wogle inne dzwnie brzmiace rzeczy:) fajnie ze powtorzyl czyli to nie przypadek w nocy.

No i idziemy na 11.30 do lekarza wkoncu. Kurcze w piatek jak bylismy to prawie nic nie mial a od wieczora maskarka jak to moglo sie rozwinac w tak szybkim tempie nigdzie nie wychodzilismy od piatku dostaw al syropek itp....

Brawa dla Heli:) Lubi banany:)

Co do sali w bc to fajnie by bylo bo moj w miejscu nie usiedzi i kiepsko tak za stolem
image
image
No to trzymam kciuki ssabinko, żeby szystko wyszło ok :-)

A ja zaliczyłam dziś kolejną rodzicielską wpadkę :-( Aż wstyd się przyznać. Postanowiliśmy wczoraj, że mąż będzie spał na kanapie i zobaczymy jak Hubcio na to zareaguje. No i pierwsza pobudka po 23:00 - ja spokojna, nakarmiłam go i idę spać. Ale kolejna pobudka o 1:30 i tu bardzo się zdziwiłam, bo nie obudził się o tej godzinie od miesięcy. kolejne o 3:00 i 4:00. po czwartej zawołałam męża do nas - po co sie ma męczyć na kanapie ;-) I o 6:00 mąz litościwie zabrał obudzonego już Hubcia z powrotem do salonu. Zagląda mu w majty, a tam stara wyschnięta kupa :-((((

Biedaczek męczył się chyba cała noc Nawet do głowy mi nie przyszło, żeby zajrzeć mu w majty - to jego pierwsza nocna kupa w życiu.
Ale głupio mi strasznie :-((( Bidulek kochany.
image
Tośka odkąd skończyła ok. 8 miesięcy popylała w skarpetkach ze skórzaną podeszwą z H&M (Hello Kitty i te sprawy), co jakiś czas tylko przeskakiwała na następny rozmiar. Nadal w nich lata po domu, są niezniszczalne, mimo, że często je piorę.

Aśku, gratuluję chrztu bojowego na gdyńskich ulicach :) Ja mam prawko ponad rok, ale jeszcze się nie skusiłam na jazdę po szalonej Gdyni :P

Nyzosia, gratulacje dla Heli, może mija era niejadka ;-)

A my dołączyliśmy do grona chorujących :(
Pierwsze choróbsko Wojtka, wcześniej nawet kataru nie miał. Wieczorem był marudny, ale wszystko było ok, zasnął ok. 20:00. W nocy było chyba z 5 pobudek, gorączka, rzężący kaszel, gęsty katar...
Na razie podaję syrop na zbicie gorączki (czopek od razu wylądował w pieluszce z kupą), wapno, wit. C, maść majerankową pod nosek.
Teraz jest lepiej, ale przy takich choróbskach to zawsze wieczorem i w nocy jest najgorzej. A ja na uczelnię muszę dzisiaj i jutro jechać :(
image

image
Zrobilam mu mleko i wpil 120. nie wiem czy probowa podawac zupki deserki i te sprawy czy narazie zrobic przerwe i tylko mleko. bo wszystko laduje w smietniku.
image
image
skoro wszystko idzie w smietnik to moze podawaj mu dzis tylko mleko, a jak będzie lepiej sprobuj znów z obiadkami.

A o co chodzi z tą salą w BC? bo nie doczytałam chyba ..
image
image
a ja w koncu doszlam czemu emi niechetnie jadla ostatnio sloiczki - wczoraj znalazlam afty w buzi :( dzis misze genicjana wypedzlowac jej dzioba
O kurczaki ale się posypały nasze dzieciaki!!!

Dużo zdrówka dla wszystkich.

Yecath a karmisz jeszcze piersią? Bo jakaś dziwna zależność się zrobiła - dzieci jeszcze karmione trzymają się dzielnie a te które właśnie zostały odstawione od piersi nagle jakby spadła im odporność i chorują I w sumie bez sensu bo wychodzi na to że karmienie piersią chroni od choróbsk ale tylko w trakcie karmienia a nie jak opowiadają że dziecko dostaje przeciwciała na zapas..

Z salą chodzi o to że mogłyśmy tam posiedzieć:) bo wcześniej siedziałyśmy tylko przy stole.
imageimage
Madziulka no wlasnie ostatnim razem zalozylam jej ten woreczek a potem przelalam do pojemniczka. Tylko teraz nie wiem czy zle pobrany przez to ze moze jej nie domylam czy przez to przelewanie. Zadzwonie jeszcze raz.
Ja tez sie zastanawiam czy Ami nie bedzie spala w innym pokoju, moze tez jej sie bedzie lepiej spalo? Mysle ze sporbujemy ja przeniesc do jej pokoju, na jedna noc na probe i zobaczymy. Teksnie strasznie za czytaniem ksiazek w lozku a teraz odkad Ami spi z nami w pokoju to nie ma o tym mowy...
dużo zdrowia dla wszystkich ! jeszcze trochę i mam nadzieje ze mina przeziębienia bo teraz chyba każdy coś łapie ;/

ja wczoraj chowałam rzeczy dla młodej do jej kartonika pamiątek i aż się wzruszyłam jak zobaczyłam jej pierwszego pajaca ;) taka była malutka ;) co do postępów u nas hmm, póki co ma pierwsze siniaki ;) od 2 dni próbuje wstać ale póki co tylko na kolanach daje rade

ale te nasze dzieciaki sie rozwijają, codziennie jakieś nowości ;) z naszego wątku chyba najbardziej Emilka mjakmamy jest rozwinięta czy się mylę ?:) moja jest chyba najbardziej marudnym i histerycznym dzieckiem ;) serio jest z nią coraz gorzej, już myslalam ze może ma jakąś nadpobudliwość czy co bo to chyba nie jest normalne ;/
image
przyszla mama Emilka najabrdziej rozwinieta i chorowita :P
Byle do wiosny!

Mjakmamo - a co to są te afty?

Hubcio zrobił dziś już trzecią mega kupę, ja nie wiem skąd on w sobie tyle tego ma ;-)
image
Nyzosia, cały czas karmię, ale już tylko rano i wieczorem.

Afty to inaczej pleśniawki.

Żal mi strasznie Wojtusia, bo nie może spać, normalnie oddychać... A ja go zostawiam w takim stanie :(

Akacja, ja też czasami się zastanawiam, czy to nie jest tak, że niemowlaki składają się w 25% z kupy :P
image

image
Yecath:
dostałaś mój przelew? Powinien chyba już dojść ...

A u nas chyba coś się zaczyna z ząbkami - lekko czerwone dziąsełko przy dolnej dwójce się zrobiło .. Ale na razie to tylko mi sie tak wydaje :P
duzo zdrowka dziewuchy dla Waszych dzieciaczkow :)

u nas pierwsza noc od 2 tyg cala przespana uff :)

siedze juz drugi dzien w domu i czekam na kuriera bo ma przyjsc i spiworek do wozka i lozeczko turystyczne -kojec :):) zas kasa wydana :( a i zamowilam mlodemu pajace z early daysa z allegro po 42 zł za paczke 3szt..wzielam rozmiar 12-18 bo w 9-12 juz mlody nie wchodzi ;) uwielbiam te pajace bo sa z dobrego gatunkowo materialu i nic po praniu sie nie dzieje.
image
U mnie jakaś masakra...
Mały z budził sie o 4 i od tej pory nie śpi, teraz moja mama go zabrała na spacer, w dodatku jest strasznie pobudzony, skacze, rwie za włosy i nie wygląda na zmęczonego. Mam nadzieję, ze to przez te zęby i przejdzie mu, bo jak nie to sprzedam go z dużym rabatem.
image
Ja sie wlasnie wybieram do galerii bandyckiej, chyba z 3 miesiace tam nie bylam a w ciazy latalam tam co tydzien;)
akacja afty to takie biiale plamki w buzi - owrzodzenia czesto po antybiotykach, goraczce, stresie, niedoborze kwasu foliowego zelaza
Normalnie kompleksy mam jak słucham o postępach Waszych maluchów ;) U nas nie ma mowy o siadaniu ani podciąganiu się. No trudno, moja miłość i tak jest bezwarunkowa ;)
image image
panna daj luz.. ciesz sie,ze maluch zdrowy jest :) moj uparl sie ze nie bedzie raczkowal i tyle, a jak go tylko klade na brzuch to jest afera a potem obraza majestatu hehe.. a co do nauki chodzenia..niejedno dziecko szybciej zaczyna inne pozniej ale nie ma chyba na swiecie dziecka, ktore by sie nie nauczylo chodzic, siedziec albo ktore nie mialoby zebow :):):)
image
hehe moj Marcel chyba powinien zapoznac sie z Konradem...ten sam antybrzuszkowy i antyraczkujacy typ:)

yecath, ja sama bym sie tam jechac nie odwazyła w te korki o 17, no ale coz instruktor kazał:p

ssabinka, yecath zdrówka dla chłopaków!

pogoda sie skiepsciła...wczoraj 13 stopni i fajniutko a dzis wichura na całego u nas:/
image
asku ale za to sa niepowtarzalni i jedyni w swoim rodzaju hehehe :):):)
image
He he co do zębów to różnie bywa - tej mojej sąsiadki starsza córka nie ma stałych chyba jedynek na dole:)))) mleczaki ma a stałych nie ma w cale.

Panna no stres:) możemy sobie podać rękę jeżeli chodzi o rozwój naszych maluchów. ale za to na pocieszenie Hela i Kostek mają super kurteczki:))))) prawie takie same:)))

Kurcze wieje dzisiaj okropnie.
imageimage
taaak:) jak kazde dziecko dla matki:p
image
Ania szkoda że wcześniej nie widziałam że jedziesz , bo bym się dołączyła do Ciebie ehhh takie słońce w mieszkaniu skwar na dworzu ;/
image
image
a co w jednym sklepie kupowałyscie?:)
image
He he prawie...na lumpach:)))) obie z next'a:)))
imageimage
Dziś dajemy brukselkę, ciekawe czy małej zasmakuje :) kaszki dziś nie tknęła

Przyszła mamo Ty chyba pisałaś że Liwia woli stałe pokarmy niż mleko tzn co jej dajesz odprócz zupek? dla mnie to niepojęte moje dziecko to niezły mlekożerca :)
image
image
Co do karmienia piersią i chorób, to zobaczcie, co jest na wiki:

" * Przekazywanie matczynych przeciwciał w mleku matki. W mleku występują przeciwciała IgA (u człowieka; u świni są to np. IgG), które są wydzielane bezpośrednio przez gruczoł sutkowy. Ciekawe jest to, że w mleku odnajdujemy przeciwciała skierowane przeciwko patogenom układu pokarmowego, z którymi zetknęła się matka. Wynika to z istnienia swego rodzaju łączności pomiędzy błoną jelit a gruczołem sutkowym, możliwą dzięki istnieniu MALT, tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi. W tym momencie najbardziej istotne jest to, że dziecko otrzymuje przeciwciała, które służą eliminacji patogenów, które z dużym prawdopodobieństwem może spotkać w swoim środowisku, gdyż spotkała je już matka. Przeciwciała zawarte w mleku są więc jednym z argumentów popierających karmienie piersią.

Noworodek zaczyna produkować na większą skalę IgG dopiero dwa miesiące po urodzeniu. Równocześnie z biegiem czasu maleje liczba przeciwciał otrzymanych od matki w trakcie ciąży, i noworodek jest najsłabiej chroniony około trzeciego miesiąca życia. Brak syntezy własnych przeciwciał jest jednym z powodów pewnej nieskuteczności szczepień tuż po urodzeniu."
[image
A co do skarpetek - z podeszwą gumowaną w tym dla takich jak Antosia są w Intermarche w ETC - za 9,90 - więc może warto. Są też tam skórzane, za ok. 18 zł. I w Pepco w ETC też są... - jakby kogoś to interesowało :-D
[image
Ząbki - u nas kolejny wysyp - oczywiście, jak to u Antosi, w ogóle nie widać, ze cos idzie, pewnie dopiero znowu zobaczymy białe ostre na wierzchu :-)) - a o zębach świadczy - marudzenie, pozeranie wszystkiego, gdyzienie mnie po sutkach :-(( - no i po dentinoxie chwilowy spokój... dokładnie tak samo, jak szły dolne jedynki...
[image
właśnie miałam Wam nap że dziś znów okres buntu na mleko ;/ już chyba 5 dzień wypija po max 150 ml mleka ale zjada całe słoiki obiadków, nawet te duże hippa, je jarzynowa z cielęciną, ziemniaki z dynia, potrawkę z ziemniakami i królikiem, ragout z kurczakiem i warzywami, uwielbia jarzynowa z kurczakiem, a co najdziwniejsze nie powinna jeść kurczaka bo uczula a dałam jej przez przypadek raz i nic jej nie było ! wiec wprowadziliśmy go na stale małymi porcjami, w ogóle próbowałam rzeczy mogących ja uczulić np biszkoptów i nic jej nie jest, dziwne jak dla mnie ;/ do tego je flipy i pije po 120 wody/herbatki
image
Panna - mojej kuzynki córa tak jak Kostuś robiła samolota leżąc na brzuszku, wiesz? a teraz śmiga i wszędzie jej pełno (ma 2 latka) :-))) - to tak nawiązując do tego, że Kostuś nie robi postępów - hehe - on ćwiczy w ukryciu, jak nikt nie patrzy :-P i potem wszystkich zaskoczy ;-)))
[image
Zuzko Antosia ma już tyle zębów ?? byłaś już u stomatologa z nią ?
image
Przyszła mamo - może jej po prostu konsystencja pasuje - no... i nie trzeba się tak męczyć, jak wysysając z butli :-))) - a, miałaś napisać mi na priv o tym internecie, ale rozumiem, że już sobie poradziłaś?
[image
Przyszła mamo - no ma dwie dolne jedynki, a dlaczego? U stomatologa - po co?
[image
mniej więcej już wszystko wiem,ale dziękuje ;) niestety biurokracja rządzi w naszym kraju ;/
image
tak sie pytam, bo moja stomatolog mówiła bym przyszła jak będzie miała 2 ząbki by pokazać jak sie je czyści i używa pasty dla maluchów i jestem ciekawa jak to wygląda ;)
image
my tez mamy dwie dolne jedyneczki:)
image
UWAGA UWAGA!!! Hela zjadła cały słoik!!!!!! 125 gram jabłka ze słodką marchewką:))))) wow ale dzisiaj dziewczyna szaleje!!!

Ja się przyznam bez bicia że nawet o myciu zębów wodą zapominam...o paście nawet nie pomyślałam:)))
imageimage
my staramy się myć tą silikonową szczoteczką na palec, ale bez pasty, tylko wodą - z tego co czytałam dopiero jak są 4 ząbki to z pastą... ale to chyba jak maluch umie już wypluwać paste, bo tak to ją pożre... w czwartek zapytam stomatologa co i jak - już się przestraszyłam, ze cos przegapiłam :-))
[image
No właśnie niby takim maluchom można myć zęby pastą bez fluoru - na wypadek jakby jednak pożarły:) ale nie wiem od jakiego wieku dokładnie.
imageimage
mi stomatolog mówiła żeby używać tej http://www.doz.pl/apteka/p720-Nenedent_Baby_pasta_do_zebow_bez_fluoru_20_ml__szczoteczka
image
O, dobrze, że piszesz... chyba sobie zakupię :-) - no ale poczekamy z myciem do 6 miesiąca, bo Antośka jeszcze nie ma
[image
Ja też przyznam się bez bicia,że często zapominam o myciu ząbków, zresztą te mycie to i tak jest jedna wielka ściema w naszym wykonaniu bo mały zabiera mi szczoteczkę i ją gryzie, a jak mu zabieram to jest wielki płacz.
image
ja też często zapominam by przemywać dziąsełka :/

U nas dzis:
yyyyy.,....aaaaa.........yyyyyyyyyyy............mhhhhhhhhhhhhhh.............yyyyy...............eeeeeeeeeee...........mamamamamaam

Brawo dla Heli - u nas góruje tylko mleko dzis :/ ani mojej zupki ani owoca, ani sloiczka ani kaszki nic!! chyba ma zły dzień :P
image
image
Madziulka może u Was też zęby idą?
imageimage
hmmm sama nie wiem ale zauważyłam że jak dzieciaczki na forum mają dzień marudy tak nast dnia Pati ma :P

Nyzosia napisz potem ile Hela wytrzyma na całym sloiczku :)
image
image
Fifi nie ma nic na oskrzelach i plucach cale szczescie ale ma mocno czerwone gardlo plus jakis babelek czy cos, no i antybiotyk:( jakis syrop na katarek plus ten na kaszelek plus oslonka fridowanie itp Za 5 dni bedziemy mogli wyjsc na dwor jak juz nie bedzie kaszelku do tej pory w domku, wiec w czw nas nie bedzie :(
image
image
Oj a moja Helka chyba właśnie skończyła przygodę z leżaczkiem bujaczkiem. Wiecie co ona robi? próbuje przełożyć głowę na drugą stronę poręczy z zabawkami!!! chyba trochę przegina:)))
imageimage
ojjj zdrówka dla Filipka !!!
image
image
O kurcze Ssabinka to się urządziliście!!

Madziulka już Ci mogę powiedzieć - wytrzymała godzinę po czym zjadła jakieś 120 ml mleka!!!
imageimage
no my bujak na dniach wysylamy sprzedany juz bo maly jak sie bujal to probowal przekrecic sie na brzuch i lapal za boki zatrzymujac bujanie a silniczek chodzil, jeszcze by zepsul:P
image
image
No terz wiem dlaczego on nie chcial i nie chce jesc:( dzis zjadl 3 lyzki kaszki i te 120 mleka do tej pory nic:( i duzo spi jak na niego bo wstal po 8 potem zasnal o 9.50 do 11. wracajac od lekarza to tez jakies 40 min moze. i teraz juz 40min spi.......
image
image
Hela szaleje :) cały słoiczek :) tylko pogratulować i życzyć aby to nie był chwilowy kaprys damy :P

U nas wczoraj było aż półtora słoiczka, bo mąż miał podgrzać wieczorem tylko łyżeczkę owoców tak aby lekarstwo podać a się pomylił i całą resztę słoiczka podgrzał ... Elizka oczywiście z chęcią zapobiegła zmarnowaniu smacznych morel :P
mam pytanie do mam ktorych maluchy byly chore czy u was to tez bylo koszmarem podawanie lekow???? on juz sie wogle bedzie mnie bal jak bede sie blizala do buzi i nosa jego :(
image
image
my mamy bujaczek do 18kg więc jeszcze dłuugo posłuży :)
W ogóle nie wyobrażam sobie życia bez niego :).

Tak w ogóle to u nas w foteliku samochodowym wciąż jest wkładka dla noworodka ...powoli przymierzamy się do wyjęcia jej. Elizka już noworodkiem nie jest :P
No co Ty Nilkaa jak Wy jeździcie z tą wkładką??? Ja już nie pamiętam że Hela ją w ogóle miała:))

Ja dzisiaj na spacerze stwierdziłam że spacerówka jest super!! szczególnie pasy - dzięki nim Hela ma prosto głowę bo jej podtrzymuję te ochraniacze na pasy główkę a tak to zawsze jej latała. nie mówiąc już o tym że na początku musiałam jej pilnować żeby nie kładła głowy na lewą stronę. a teraz pasy ją trzymają i może spokojnie spać. dzisiaj zasnęła a ja ją elegancko położyłam na płasko! super!
imageimage
widze, ze pokolei wszystkie mamy przesiadajace sie na spacerówke chwala sobie ta zmiane...

ssabinka dobrze ze oskrzela i płuca ma czyste, dawaj mu duzo picia...jak gardełko boli to nie dziwota ze jesc nie chce...u nas tez był koszmar z fridowaniem, syropki i antybiotyk na szczescie jakos szły
image
Ja Helę parę razy fridowałam te dwa czy trzy tygodnie temu jak miała katar i do dzisiaj nie chce mi pozwolić sobie nosa wyczyścić nawet chusteczką. od razu się wścieka:(
imageimage
Ssabinka, mój mały nie znosi jak robię mu coś z noskiem (friduje, zakraplam itp)ucieka gdzie pieprz rosnie hehe albo drze się w niebogłosy:D A co do przyjmowania leków to łyka wszystko ze smakiem hehehhe jedyne co mu nie pasowało to antybiotyk Zinnat (wymiotował po nim jak kot :)a usta zaciskał tak, że nie sposób mu było ich otworzyć. Przy drugim antybiotyku już połykał wszystko ładnie:) On nawet się nie skwasił jak kiedyś teściowa dała mu do polizania cytrynę:)
ssabinka zdrooowka dla Fifiego :)

nyzosia kurka ale Ci zazdroszcze!!! ja wciaz czekam na ten spiworek i jak nie bylo listonosza ani kuriera tak nie ma :(:(
image
ja wszystko musze na sile a bym nie chciala ale inaczej nie da sie kreci glowa odrazu jeczy :( musze trzymac mu glowke i na lezaco wszystko podawac:( niedlugo to bedzie sie mnie bal:( i nadal spi to juz chyba 1.5 godz
image
image
tak z nudow teraz szukam jakis mebelek dla malego do pokoju jego jak sie wyprowadzimy jakie macie albo jakie macie zamiar kupic? napewno bede chciala normalne lozko dla malego z bokiem zeby nie spadl takie regulowane jak w ikei
image
image
a moj ze snu sobie zakpił...połozyłam go o 15...i dupa skacze mi po kolanie:)
image
Dziewczyny co ja dzisiaj odwalilam....
Zbieralam sie do tej galerii, wzielam stelaz od wozka z garazu zeby Ami w foteliku wozic w sklepie, wpakowalam ja do samochodu i jade. Jak bylam juz w gdansku przy hali Olivi to sie zorientowalam ze nie zapakowalam tego wozka!!! Zostawilam go na chodniku...
Wrocilam i na szczescie sasiad mi go postawil przy garazu. Myslalam ze zawalu dostane jak jechalam. Teraz dla sasiadowi trzeba odpalic jakies browary a dla mnie lecytyna chyba:P
No i do galerii juz nie pojechalam, takze Madziulka jak pogoda bedzie dalej taka beznadziejna to mozemy sie zgadac hehe
Hehehe Aniaa niezły numer!!! dobrze że sąsiad był czujny:))))

Ssabinka my dla małej nie mamy specjalnych mebli - tylko jedną szafę z black red white i jakbym miała urządzać teraz Heli pokój to kupiłabym te meble. są tanie może nie pancerne ale da się przeżyć i zawsze można coś dokupić.

Dziewczyny czy któraś z Was byłaby w stanie i byłaby chętna pożyczyć mi na tydzień na początku kwietnia łóżeczko turystyczne?

Hela właśnie poszła na wstecznym do drugiego pokoju:))))
imageimage
Dużo zdrówka dla Filipka.

No i gratulacje dla Helenki, oby tak dalej :)

A u nas troche zmian sie szykuje. Kiedys pisalam, ze powysylalam kilka cv tak dla zorientowania sie na rynku pracy, no i dostalam dosc dobra oferte. Po rozwazeniu wszystkich za i przeciw zdecydowalismy sie, ze maz pojdzie na wychowawczy, bo dla odmiany to ja bede zarabiac wiecej i od kwietnia ide do pracy... A jeszcze kilka dni temu sobie zartowalam, no i moje slowa okazaly sie prorocze. Chociaz ogolnie to mam mieszane uczucia, wiem ze Mati bedzie w dobrych rekach, ale i tak jakos smutno...
image
:) my ząbki myjemy i wizyte bede musiala ladda dzien umowic bo chlopaki chodza raz na pol roku i tak wlasnie lada dzien przypada - przy chlopakach dentystka mowila ze pasty nawet te bez fluoru uzywa sie wowczas gdy dziecko umie same pluc

ssabinka nasza to chyba ma uraz do lekarstw jak widzi pipete do lekarstwa to zaciska usta, jak krople chcemy do oka zapodac to zaciska cwaniara oczy :)

Aniaa fajnego masz sasiada :))
Wow Morela gratulacje!!!! I pracy i męża który się zdecydował na wychowawczy a to nie zawsze się zdarza:))))
imageimage
Morela:
gratulacje

Ehh- też bym chciała zarabiać więcej niż mąż ... na razie moja pensja to 1/3 jego :(
Modela gratulacje :)) ja bym nie chciala mojego meza widziec na wychowawczym bo jak bym przychodzila do domu to bym musiala wiecej zasuwac niz teraz
He he ja więcej niż mój nie muszę zarabiać bo mamy zupełnie inne zawody, kwalifikacje, doświadczenie itp. Ale chciałabym zarabiać tyle ile faceci w moim zawodzie. Choć marketing jest zdominowany raczej przez kobitki:))
imageimage
my też mamy zupełnie inne zawody, ale słabo tak mieć tylko 1/3 tego co druga połowka ...wolałabym aby to było bardziej wyrównane ( oczywiście na moją korzyść)
eeee ja tam tego tak nie liczę. patrzę ile mamy ogółem. a teraz jak ja nie zarabiam to tym bardziej:))))
imageimage
ja zarabiam 1/4 a czase, 1/5:)
image
Aniaa dostalas priv ??
ja tez mialam 1/3 tego co moj. A teraz pare groszy dostaje bo nie mielismy prawie dochodow za 2009r nie mielismy umowy o prace no i do pazdziernika mi przysluguje:P potem bedzie trzeba pomyslec zeby jakos dorobic.

No ja gdybym mojego zostawila z malym to ciekawe co bym jadla:P
image
image
nyzosia jesli chodzi o mebelki to mam z tej firmy komode na ciuszki mlodego ale ogolnie z dzialu sypialnianego ale jestem srednio zadowolona bo malo trwale maja meble robi juz takie sobie odchodzi lekko i szuflady slabe cos:P albo ja taka nie delikatna jestem.

mjakmama wlasnie tego sie boje bo mal juz zaciska i teraz tylko w placzy wszytsko dostaje teraz to jakos dajemy rade ale co jak on bedzie starszy i tak bedzie?
image
image
To fakt szuflady z brw są słabe:))) ale np. wiem że szafy z ikea potrafią się same składać:))) a mebelki typowo do pokoju dziecięcego są mega drogie. fajne są meble z voxu ale też mają kosmiczną jak dla mnie cenę.
Zawsze można zrobić na zamówienie u stolarza - może wyjdzie taniej niż w sklepach.
imageimage
no my bedziemy miec 2tys na meble dziadkowie se doloza i szukam cos do tej ceny, ale chcialabym cos trwalego
image
image
Mojemu skończyła się bateria i już śpi, nareszcie:)
image
moj tez znow spi ale jeszcze czeka go mycie, no i zjadl wkoncu o 5 prawie caly sloiczek zupki ale tylko maly :(
image
image
tak sobie ogladam mebelki fajny ten stolik ogolnie wszystko fajne:P http://arch.blox.pl/2010/07/POMYSLOWE-MEBLE-DLA-DZIECI.html
image
image
uffff moja spi :)) musze zwiekszyc jej racje zywnosciowe bo je co 2,5 godz kiedys wytrzymaywala po 3-4 wieczorem godz temu zjadla kasze i teraz zapila 150 ml mleka
Morela gratuluję!!! Ale pewnie nie była to łatwa decyzja - szczególnie dla faceta. Mój po zaledwie dwóch miesiącach na macierzyńskim miał już tego serdecznie dosyć - chociaż wciąż prowadził swoją firmę i zrezygnował tylko z pracy na etatcie, mówił, że czuje się mało męski i zwiał szybciej do pracy niż mógł :-)

Aniu - ja też jestem strasznie zakręcona ostatnio :-)

Nyzosiu - a jakie macie te kurteczni z nexta? - podeślij linka, bo ciekawa jestem.

Boże, dobrze że zaraz 20:00 i moja maruda idzie spać :-)
image
Piękne mebelki Ssabinko!
image
Dziękuję :) Jeszcze przed pojawieniem się Mateusza mój mąż na pewno by się nie zgodził na takie rozwiązanie, ale teraz jest w nim tak zakochany, że nawet się cieszy :) Na szczęście on dba o porządek bardziej niż ja więc o to się nie martwię, w ogóle z niego taki perfekcjonista, że pewnie będzie lepiej niż u mnie ;) No a obiady to nawet ja nie zawsze gotuję :P

W sumie pewnie gdyby nie to, że mój M od jakiegoś miesiąca z nami siedzi, bo złamał rękę i jest na zwolnieniu, to pewnie takie rozwiązanie nawet by nam nie przyszło do głowy, a tak to się nie boję, bo już teraz dużo się zajmuje i Mateuszem i domem. Najgorsze jest to, że jak wrócę po pracy do domu, to zostają tylko jakieś 2h czuwania Mateusza :(

Moj maz wybyl z kolegami, Mati spi a mi zostaje wieczor przed tv i komputerem, chociaz moze sie pokusze na domowe spa...
image
No mebelki superowe :) Ja jestem na etapie szukania stołu i krzeseł, bo mamy wysoki stół i stołki barowe, no i nijak nie pasuje do tego krzesełko dziecięce więc musimy wymienić. Najgorsze, że podobają mi się takie stoły, których ceny zaczynają się od 1000zł i tak się zastanawiam czy możemy sobie pozwolić na takie szaleństwo.

Akacja nie strasz, mam nadzieję, że mój M wytrzyma trochę dłużej, chociaż pół roku...
image
na glownym byl watek gdzie dziewczyna sie skarzyla ze maz kazal jej isc do pracy a on mial byc na wychowawczym bo wlasnei ona lepiej zarabiala ale jak posiedzial z dizeckiem do doszedl do wniosku ze go przerasta i ze go kregoslup boli hahahhaha
I tak to jest z tymi facetami :-)
image
moj mi otwarcie powiedzial jak chlopaki byli mali ze dziecko do 3 lat to jest dla mamy a jak juz mowi, biega i da sie z nim dogadac to tata sie nim zajmuje :))
Taaa widziałam ten wątek. no niestety w naszym kraju jeszcze faceci nie są przyzwyczajeni do zostawania na macierzyńskim ale pewnie głównie dlatego że kobiety mniej zarabiają i to siłą rzeczy one rezygnują z pracy.
Tak więc jeszcze raz gratuluję męża:)))

Akacja linka Ci nie podeślę bo kurteczki mamy z lumpeksu:))) ja dostałam dla Heli jeszcze po synku koleżanki a dzisiaj bardzo podobną upatrzyłam dla Kostka Panny więc mu wzięłam:)) w czwartek będę je miała.

Ku mojej zgubie w bloku obok otwierają mi sklep z używaną odzieżą...oby mieli beznadziejne ciuchy!!!:))

Moja też już padła a była tak zmęczona że od wyjścia z kąpieli się darła!!!
imageimage
Mjakmama nie dostalam nic:(
bożeszzz co za dzień marudy - jak dobrze że już śpi - dziś była kąpiel w dużej wannie i była lekko przerażona że nie ma swojego puchatka :)))

Morela gratuluje pracy!!! i męża - mój po 2 tyg poszedł do pracy chyba nie wytrzymał darcia się przy kolkach hehe - nie no żartuje ale z niego straszny pracoholik :/ i powiem szczerze że jak wracam do pracy w kwietniu mąż bierze 2 tyg urlop - i ciutke się obawiam :P jak mu nie powiem że np ma jej dać jeść - to nie da :D kiedyś pojechałam na zakupy - oczywiście nie powiedziałam że ma dać jej jedzenie ( z rana wytrzymuje ok 3h tylko) przychodze a ona się drze,mąż ją nosi i mi ją daje i mowi że ma już dość - oczywiście nie skumał że jest głodna :P i takim sposobem miała 5h przerwe :)))) więc chyba codziennie bede mu liste robic co i jak i kiedy :))

Już za 2 tyg do pracy :((((( jakoś w ogóle o tym nie myślę, ale nie chce mi się jak cholera!!!
image
image
Mój mąż za to w drugą stronę - jak zostaje z nią dam ona piśnie to on od razu daje jej jeść. albo ją usypia:))))
imageimage
hehheh nyzosia u nas jest tak ze jak placze to napewno glodna i nei da sie wytlumaczyc ze 30 min temu zjadla spora porcje kaszy

Aniaa wyslalam jeszcze raz
Madziulka ty na caly etat wracasz?
Morela gratulacje :) superowo :)

no i po dlugim oczekiwaniu bo az 4dniowym przyszedl moj spiworek do spacerowki :):):) ale jestem zadowolona, super jest...teraz wiem dlaczego one normalnie az tyle kosztuja..a radosc mam podwojna, ze zaplacilam tylko polowe ceny :):):)
jutro ruszam na spacerowkowy spacer hehe :)

my meble mamy do pokoju mlodego... ale nic drogiego takie klasyczne, wyska komoda z szufladami, slupek zamykany, slupek otwarty z polkami, polka wiszaca, kanapa rozkladana i przewijak...a i najwazniejsze lozeczko i baldachim ale lozeczko mamy narazie u nas w sypialni :)
Widziałyście tą nową reklamę calzedoni?? kurcze ale mi się podoba!!!
imageimage
mjakmama wracam na pół etatu - choć chyba ciutke więcej bo 3 dni w tyg na 8h ( albo i więcej :/)
image
image
widziałam - też mi się spodobała :) zakończenie genialne :)
Reklama majstersztyk!! na prawdę:))
imageimage
Jeszcze wszystkie śpicie? Ale z was szczęściary.
image
Madziulka a czemu wiecej niz 8 godz?? przeciez to nie pol etatu
coś cichutko u nas ostatnio:)
image
Laski poszły do pracy....

My wstałyśmy o 7:) w sumie moge tak wstawać:) dzień jest wtedy mega długi.

Mam gówniane pytanie z rańca:) Hela od czasu do czasu robi kupę z takimi hmmm zielonymi nitkami. Wygląda to jak suszony koperek w kupie:))) nie jest to krew. i wydaje mi się że jest to po bananie. co to może być? uczulenie? czy banan się tak trawi??
imageimage
nyzosia to na bank jets po bananie wyglada jak czarne krotkie niteczki??
Google prawdę Ci powie - sprawdziłam i faktycznie te nitki to po bananie:)))
imageimage
Tak - no właśnie też teraz poczytałam. no to dobrze bo już się przeraziłam:)))
imageimage
Ja nie wiem co jest z Ami, znowu od paru dni budzi sie czesto w nocy z placzem. Moze znowu zeby ale nic nie widac. Dzisiaj wstala po 5 ale udalo mi sie ja ululac i spala do 7. Co do reklam to ja uwielbiam reklamy z Tomaszem Kotem;)
a moja dziś o 6 wstała :( Jaka jestem niewyspana :(
A tu tyle rzeczy do zrobienia :(
Ja doszłam do wniosku, że wcześniejsze cogodzinne pobudki Antosia były spowodowane nie zębami, chociaż właśnie mu wychodzą dwójki ale przyzwyczajeniem do cycka. Odkąd wyeliminowałam mu karmienie w nocy poza jednym to budzi się tylko ok. godz. 3, a tak to śpi do 5-6. Jest o niebo lepiej.
image
Ratujcie:( glowa mi peka:( w nocy Filip mial 39,5 odrazu dalam cos na zbicie oklad nie moglam juz zasnac zasnelam jak opadla ale czesto sie budzil z kaszlem i jeczeniem:( jak wstal o 8 to tez tylko nahetniej opa nie mam juz sil :(
image
image
Oj Sabinka, zdrówka dla Fifiego i cierpliwości dla siebie.. Sobie też życzę cierpliwości. Mam jakiś gorszy dz ień, a to po nocce, kiedy mody obudził się o 3 na jedzenie a ja stwierdziłam, że to świetny moment, żeby nie dawać mu jeść i wypróbować 3-5-7(9-11). Skończyło się na tym, że po godzinie płaczu nakarmiłam Kostka.. Mam doła, że rządzi nami dziecko..
Oczywiście musiałam też stoczyć bój z Filipem, bo on powtarzał tylko "nakarm go" i musiałam mu tłumaczyć (któryś raz) o co chodzi. I kolejny raz miałam refleksję, że jedyna szansa na idealnego partnera to stworzenie związku z drugą kobietą.. ;)

Morela - super. Powtórz mężowi, że wszystkie jesteśmy pod wrażeniem, naprawdę facet ma jaja! I gratuluję pracy :)

Akacja - w czwartek zobaczysz kurteczkę na spotkaniu Klubu :))

Co do metod wychowawczych mojego męża - to samo co u Nyzosi. "Jest głodny" "Nie, karmiłam go pół godziny temu" "Ale na pewno jeszcze by podjadł"...

No i zapomniałabym o jedzeniu - Kostek gardzi moim gotowaniem (z warzywek eko) i kaszkami eko. Normalnie zaciska usta i nie ma bata, żeby jadl...Oczywiście Filip ma na to świetne rozwiązanie - musimy te kaszki dosładzać ;) Faceci mnie kiedyś wpędzą do grobu ;)
image image
Zuzko - Antosia na zdjęciach z ostatniego spotkania wyszła rewelacyjnie :)) W ogóle fajne te zdjęcia wyszły - te kolorowe kulki robią klimat :))
image image
Zrobiłyśmy sobie drzemkę - ja już wstałam ale jeszcze nie wiem o co chodzi a Hela jeszcze śpi!

Ssabinka słabo...a teraz jest lepiej??? jejku ja nie wiem co bym zrobiła z takim gorączkującym dzieckiem? chyba bym lekarza do domu wezwała. może zadzwoń po jeszcze jednego? bo wczoraj dostaliście leki i chyba powinno być lepiej...choć nie wiem nie znam się.

Panna niezła historia niezła. Choć ja uważam że Twój Filip to i tak anioł nie facet:)))
A "sklepowe" jedzenie Kostek je?
imageimage
ojej! ssabinka, bardzo wysoka miał temperaturke...:/ mam nadzieje ze troche lepiej u Was:)

panna, no u mnie z oduczaniem w nocy było identyko :daj mu ta butle...Kurde, no zero wsparcia...i czułam sie wtedy okropnie ze sama ze soba walcze...a on zamiast mnie wesprzec to dla wygody na starcie sie poddaje...
image
Ssabinko współczuję. Ja też wezwałabym lekarza do domu.

No to z ciekawością zobaczę jutro te kurteczki :-)

Mam w domu dwa słoiczki - marchewkę z owocami oraz zupkę jarzynowa bez mięska. Może macie na nie ochotę? My już nie skorzystamy, a żal mi wyrzucać.

Co do karmienia młodego, to u nas jest w drugą stronę. Moj mąż jest strasznie twardy i to ja się wiecznie martwię, że mały jest głodny. W nocy to też ja się łamię, a mąż może przetrzymywać Hubcia godzinami. Tylko słyszę - nic mu nie będzie, z głodu nie umrze.

A naszym spaniem coraz gorzej - po weekendzie, w którym Hubcio spał ciągiem od 24:00 do 6:00 rano - teraz mamy pobudki co 2 godziny. Nic z tego nie rozumiem...
image
ehhh- u nas prawie zawsze chodzi o jedzenie ...
I daj jeść jest najlepszą radą .... Nieważne czy minęło 5 minut czy pół godziny ...
I to już nawet o ssanie nie chodzi bo słoiczek też zadowala ...

A ja już wkurzona jestem ... Przebojów z wybieraniem ciąg dalszy .. Gdy już w końcu wymarudziłam kupno spacerówki - tzn decyzję którą bierzemy (wybieramy już chyba 2 miesiące !) i dziś mąż miał zamawiać to się okazało że dystrybutorowi magazyn z wózkami spłonął !
A nie ma sensu zamawiać gdzieś indziej bo drożej o 2, 3 stówy ...

A mąż już pisze że teraz gdzieś Britaxy wypatrzył ... Kur... nie - ja mam dość wybierania - bo Eliza będzie biegać a my nadal wózka nie wybierzemy.
Mi już wszystko jedno co będzie byle coś było.
Ja jak powiedziałam mężowi, że będę stosowała metodę 3-5-7 to widziałam w jego oczach dezaprobatę, i chociaż mu tłumaczyłam, że nie mam już siły wstawać co godzinę w nocy to i tak nie mógł tego zrozumieć. Potem jak usypiałam małego według tej metody to wychodził z pokoju, żeby nie słuchać płaczu. Jego zachowanie jeszcze bardziej mnie dołowało, bo czułam się jak wyrodna matka. U mnie plusem było to, że Antoś najdłużej płakał 20 minut, a teraz to z 5 minutek i zasypia a minęło dopiero 5 dni.
image
Nie wiem, może jeszcze raz spróbujemy dziś z tym 3-5-7...
Sklepowe jedzenie Kostek je, niewdzięcznik jeden (ja się urabiam po pachy z gotowaniem, a on to olewa...)

Akacja - chętnie przygarnę obiadki :)
image image
A ja dzisia wypatrzyłam, że Antosiowi idą nie tylko górne dwójki ale też jedynki - 4 ząbki naraz - biedactwo moje, chociaż i tak jakoś dobrze to znosi (odpukać w niemalowane).
I jeszcze nie jestem pewna czy przypadkiem nie będą szły zaraz dolne dwójki, bo te dziąsełka są jakieś podejrzane. Ale wysyp.
image
A i tak wogóle to kiedyś sobie obiecywałam, że jak mały będzie miał górne jedynki to odstawię go od cycka, bo przy dolnych jedynkach już kilka razy nieźle mnie dziabnął. A teraz jak widze, że za kilka dni będzie miał taką szczenę :))) to muszę się nad tym grubo zastanowić.
image
Teraz nie ma goraczki ale po godzinie czuwanie juz jest marudny i spiacy taki oslabiony. jak widzi lyzeczke to mysli ze to lekarstwo odrazu humor mu sie psuje:( ciekawe na jak dlugo pogniewal sie na obiadki itp.

Ja czuje sie tez troszke zle bo w sumie tez zaczelam uzywac ta metode ale narazie jest roznie i czasem odpuszczam ze wzgledu na chorobe mlodego. ale nie jest zle, bo zasypia sam.

Co do lekarza to narazie chyba nie mam co wzywac bo antybiotyk dopiero podalam wieczorem i dzis rano bo mamy co 12 godz jakbym podala odrazu po lekarzu to w nocy bym musiala mu podawac a nie chcialam tak. No niby 3 doby najwazniejsze zobaczymy.
image
image
ssabinka a co za antybiotyk dostaliscie?
Ospamox
image
image
mjakmama cos wiesz na teat tego antybiotyku?
image
image
nie tak tylko pytam bo mysmy juz tyle tego brali ze moze cos z tych naszych a co u FIlipa w koncu wykryli ze dal antybiotyk lekarz??
Bardzo mocno czerwone gardlo z jakis nalotem guzkiem czy cos.

Odkad Filip spi sam to spi na brzuchu w rozych pozycjach, czasem sie martwie go glowe w poduszke bierze i ja go wtedy przekladam albo spi na kolankach podkurczonymi z pupa u gory czy u was tez tak sie zdarza?
image
image
panna:
w metodzie 3-5-7 nie ma 9 i 11 minut pierwszego dnia ...
Każde kolejne czekanie to znów 7 minut.
Ja przy tej metodzie 3-5-7 trochę nagięłam reguły bo czekałam tylko 2-3-4 minuty. Każda minuta tak mi się dłużyła, że nie wyobrażałam sobie czekać 5 minut a co mówić 7, ale i tak podziałało w naszym przypadku.

U mnie Antoś też ostatnio nauczył się zasypiać na brzuszku i obawiałam się aby coś mu się nie stało w nocy, ale sobie odpuściłam.
image
Nilkaa - wiem, ale miałam nadzieję, że może zadziała. Już mi ręce opadają.
image image
jak wytlumaczyc dziecku ze jest nie wyspany? ze powinien jeszcze spac?:P
image
image
może on po prostu był głodny? :)

Zastosuj zgodnie z tą książką mniej szokową terapię i zmniejszaj mu porcje w nocy ...
On się przyzwyczaił i wieczorem je tyle aby o tej 3 w nocy dojeść ... Więc lepiej stopniowo mu zmniejszać porcję o 3 aby wieczorem najadł się lepiej ...
Mi też tak się wydaje jak mowi nilkaa. Antoś jadł czasami 5 razy w nocy bo ja go nie chciałam całkowicie wybudzać i bach dawałam cycka. Efekt był taki, że budził się coraz częściej.
Teraz zostawiłam mu jedno karmienie nocne właśnie tak ok. 3 żeby się stopniowo przyzwyczaił, a po jakimś czasie zacznę mu skracać karmienie i wydłużać przerwę.
image
hej my po wizycie kontrolnej Patryk ma 74cm wazy 9348 i dostalam skierowanie na badania mocz i krew. Zastanawiam sie tylko jak ja mam te siuski zlapac do tej probowki poradzcie. Ma tez o 1 cm glowke wieksza od klatki piersiowej i ide do neurologa ale lekarz uspokajal mnie ze raczej nic niebedzie ale dla pewnosci trzeba isc. Oczywiscie martwie sie czy ktores z maluchow waszych tez tak mialo?? Wizyte mam dopiero 7 kwietnia. Morela super fajnie ze dostalas fajna prace i ze maz na to poszedl. Moj czasem tez mowi ze wolalby zostac w domu ale w naszym przypadku to niemozliwe. Moze bardziej tak mowi bo przydaloby sie troszke odpoczynku od pracy:).
Dzynka mojej też tak idą zęby tzn. idą dolne dwójki i górne jedynki i dwójki na raz:)))) widać je już na dziąśle. Ale Hela jest bardzo dzielna!

Ja w metodzie 3-5-7 zastosowałam tylko 3:))) nie umiałam wytrzymać 5 minut. ale zadziałało.

Byłam na poczcie odebrać ciuchy z allegro dla młodej i powiem Wam że jestem mega rozczarowana i w ogóle w szoku że ktoś w takim stanie sprzedaje ciuchy. ja bym je na śmietnik wywaliła a nie sprzedawała na allegro!!! z 5 pajacy 2 się nadają do czegokolwiek. dobrze że dałam ze nie 11 zł bo jakbym dała więcej to bym się na maksa wściekła.
Tak więc od teraz kupuje już tylko w ciucholandach albo od znajomych. przynajmniej widzę jak co wygląda.
imageimage
Ja też zaprzestałam kupować rzeczy z allegro bo jakoś przeważnie trafiałam na dziadostwo, nie mam do tego smykałki. Za to moja siostra zawsze wychaczy coś ciekawego.
image
Wystawiłam lasce negatywa - chociaż tak się wyżyłam - bo sprawdziłam w opisie a tam było że stan bdb mało noszone a niektóre pajace mają powyrywane napy!! no sorry ale to nie jest stan bdb.
imageimage
i dobrze ... zasłużyła na negatywa

Ja na allegro kupuję małej sukienki nexta i wszystkie są śliczne i wstanie bdb :)
My kiedyś kupiliśmy małemu kurteczkę taką na jesień. Kobitka napisał, że rozm. 56, a po otrzymaniu paczki okazalo się, że to rozm. 50 i kurteczki nigdy nie założyliśmy.
image
Nilkaa - próbuję go najdać wieczorem, ale ostatnio mm nie tyka, a bio-kaszką gardzi.. A ja już tak bardzo chcę przestać karmić... :/

Nyzosia - do tej pory nie zdarzyło mi się kupić badziewnej rzeczy z allegro, sprzedający byli raczej w porządku. Dobrze, że jej wystawiłaś negatywa, może to do niej dotrze (choć spodziewaj się odpowiedzi na tego negatywa - ja wystawiłam negatywa kolesiowi, który w ogóle mi towaru nie wysłał, a on mi też wystawił negatywa z jakimś prymitywnym komentarzem. Zresztą - nie tylko mi, innym też..)

Aśku - brać Twoje kaszki na jutrzejsze spotkanie?
image image
No ale jak ona mi wystawi negatywa to niby za co?? można to wtedy jakoś "zareklamować"??

Aśku właśnie ja mam dla Ciebie na jutro paczkę Hippa przygotowaną więc musisz być:)))
imageimage
Przestać karmić - piersią czy w nocy ?

Panna - ja dałam wczoraj najpierw kaszkę a potem jeszcze mm i tak się obudziła dość wcześnie ... Ale ja tam na razie z tym nie walczę.
Aaa a co do rzeczy next'a Nilkaa to ja kupuję w ciucholandzie za grosze - tym na skrzyżowaniu co Ci kiedyś pisałam:)) i na Władysława IV. w lumpach to przynajmniej niej widzę co kupuje.
imageimage
a za ile są około sukienki?

Mój brzdąc sklepów nie lubi :( A mąż wraca tak późno ze ja już sama nie mam po co nigdzie iść :(
U nas na dzielni max 15 zł:) A na Władysława IV płaciłam chyba 25 zł ale była śliczna.
imageimage
Chciałabym przestać karmić piersią. Nigdy za tym nie przepadałam, a jeśli już minęło te magiczne 6 miesięcy, to już w ogóle nie mam ciśnienia na dalsze karmienie. Poza tym - wiosna idzie :)
image image
He he ale Kostek wie lepiej:)))
imageimage
I mnie jeszcze bardziej wkurza - czuję się, jakby mną rządził..
Jakiś tydzień temu odkrył język i teraz, jak jest szczęśliwy, to go wystawia z paszczy i wygląda bardzo głupiutko, ale też na maksa pociesznie :)
image image
Panna Hela też ćwiczy mięśnie twarzy i robi takie miny że bez tych zębów to wygląda jak taki pijak spod budki:)))) masakra!!!
imageimage
okaże się że najbardziej wytrwałą w karmieniu piersią będzie nyzosia :)
tak, panna brac....chyba ze rano bedzie trauma pogodowa...wtedy nie przyjedziemy...zgodnie z zaleceniem lekarki...

panna, ja tez odstawiłam młodego jak miał 6 mcy i jakies 2 tygodnie
image
ja tez kupuje made in ciucholand:)ostatnio fajne rzeczy znalazlam bluzki nexta i spodnie reeboka za 2 zl:)
Ha ha Nilkaa żebyś wiedziała że tak może wyjść:) bo u mnie zakończenie laktacji nie jest takie proste:)))

Weronikka to przebiłaś ceną moje okazje:)))
imageimage
matko, mnie od rana sciska zoładek...nie moge juz wytrzymac...co to za gowno znowu?masakra jakas niech juz to przejdzie bo zwarjuje
image
Ja ciuszki firmowe kupuje od babki z forum i nigdy sie nie zawiodlam :)

Oglaszam wszem i wobec ze mam zdrowe dzieci :))
Mjakmama brawo brawo:))))
imageimage
No to może w końcu się spotkamy w Gdańsku :)
image image
panna o tym samym pomyslalam ;)
Juz sie lepiej czuje:) szkoda ze tyle czasu bylam padnieta bo nic nie zrobilam yyyy zaraz ide sie przewietrzyc bo w glowie mam tylko yyyy łeeee eeeee

mjakmama super ze zdrowi:) oby jak najdluzej:)

jak Fifi szybko wyzdrowieje to moze pokazemy sie w gdansku bo juz tesknimy za spotkaniami:P nie poznam dzieciaczkow hhee

panna ja chyba tez jakos wtedy konczylam karmienie. Nie poddawaj sie:)
image
image
super mjakmama niech sie zdrowo chowaja:) w Żukowie jest taki jeden fajny lumpik a ciuchy tam sa super zawsze cos znajde:)
nareszcie zdrowi :) i dobrze że już wiosna, okres chorobowy się kończy :)

To mi najczęściej 15 zł z wysyłką wychodzi ... ale się jeszcze nie nacięłam .. tylko po co mi tyle sukienek :P
kurcze - właśnie sprawdziłam, że moja ma aż o 2 cm większą główkę niż klatkę piersiową ... Oczywiście nasza lekarka ani słowem nie wspomniała że coś może być nie tak i z tego powodu należy iść do neurologa ...
Z drugiej strony Elizka po prostu taka drobna jest, i ta główka to się nawet mała wydaje w porównaniu do reszty ciała ...

Ehh - próbuję właśnie dodzwonić się do ciotki aby zapytać czy mam się umawiać do neurologa ....
Panna ja też się zastanawiam nad odstawieniem małego od cycka. Ja zawsze miałam mieszane uczucia jeśli chodzi o karmienie. Z jednej strony lubiłam patrzeć jak synek uspokaja się przy piersi, robił się jak aniołek, zaś z drugiej strony te ciągłe wyrzeczenia. Od początku nie mogłam jeść dużo rzeczy i tak zostało do teraz. Najbardziej brakuje mi nabiału i słodyczy. Mam też już ogromną ochotę na winko lub piwko, tym bardziej, że idzie wiosna - sezon grillowy.

Ja spojrzałam w książeczkę małego i co najfajniejsze ostatnie wpisane mierzenie mam jak synek miał 3,5 miesiąca. Teraz lekarka mi nie wpisała kurcze blade. Z ostatniego pomiaru wynika, że Antoś miał o 2 cm mniejszą główkę niż klatkę piersiową to odwrotnie niż u ciebie nilkaa. Ciekawe co to oznacza i czy się teraz to zmieniło. Muszę chyba sama mu jutro zmierzyć.
image
przeczytałam po łepkach :P cały dzień w biegu - najpierw do mamy zostawić małą potem do akademii do alergologa - tam dowiedziałam się że jestem bliżej niż dalej od astmy - super ogólnie!! i że tak masakrycznie uczulonej na pyłki osoby jak ja jeszcze nie mieli hehe cóż za egzemplarz im się trafił :)))

mjakmama - moja praca jest ciutke inna :) 3 dni w tyg po 8h, owszem - mogę krócej - ale to mija się z celem. Pisałaś o zwiększeniu Emilce mleczka/ jedzonka? to ile teraz Emilka je??

Zrobiłam dziś eskperyment - po zupce - cały słoiczek zapity wodą wybrałam się na spacer - to był błąd :P po 2h pędem do domu taki był ryk :] myslałam że może na spacerze dłużej wytrzyma ale niestety :/

Spaliśmy dziś wszyscy w pokoju - efekt 2 pobudki w nocy i wstała wyspana o 6 - dziś spimy gdzie indziej :P

Panna trzymam kciuki za oduczenie jedzonka!!! aha nie przejmuj się że Kostek olewa Twoje obiadki - musi się przekonać, Pati też olewała i wszystko szło w śmietnik ale teraz nawet moje woli bardziej :)) aha kaszek nie tknie pluje na odległość!! jak się nie przekona to je chyba oddam jakby któraś chciała ehhh

Mam nadzieje że o nikim nie zpaomniałam

Kto będzie jutro? :)))

ależ się rozpisałam :P
image
image
Madziulka wypija koło 170 ml
cały czas dajecie te małe słoiczki? może po dużym dłużej wytrzyma?? tyle że ona tyle nie zje :/

a tak w ogóle to przejrzałam moje słoiczki i jeśli chodzi o kcal o owoce mają większą niż te całe zupki - a niby owoców się nie traktuje jakos posiłek - zresztą po dzisiejszym owocu wytrzymała całą godz!!
image
image
jak dam maly sloiczek to rzeczywiscie szybciej glodna jak daje duzy to zjada czasami caly
Nilkaa Hela miała od urodzenia większą głowę od klatki piersiowej. dopiero na pomiarze tydzień temu miała taką samą:) no ale nas wysłała na usg przezciemiączkowe.

Helka dzisiaj zjadła pół słoiczka. ale to były jabłka bobovity więc i tak jest sukces bo ostatnio nie chciała ich w cale.

My jutro na spotkaniu będziemy.

A dzisiaj byłam na spotkaniu i wróciłam o 21 do domu i co zastałam?? Hela śpi u taty na rękach, nie przebrana, nie przewinięta - bo tacie żal było ją budzić jak już zasnęła. mowie wam jak się wściekałam. kazałam mężowi ją przewinąć i teraz się nią zajmuje bo oczywiście jak ją przewijał to się rozbudziła na maksa.
imageimage
Wprawdzie gotuje sama ale Mati zjada jakieś 180-200g obiadku, co zapewne odpowiada tym duzym sloiczkom.
image
to dlaczego u nas w ogóle na to nie zareagowała :(
coraz bardziej myślę o zmianie lekarza - przecież powinna chociaż coś powiedzieć - bo przecież to nie ja powinnam wszystkiego pilnować :(, ja się na tyle nie znam a książki do pediatrii takie łatwe nie są :(
Nilkaa a może nie zareagowała bo nie ma potrzeby?? może nie jest to żaden dramat i wszystko jest w normie i nie ma co już się nakręcać?? no nie wiem.
imageimage
no tak, moze nie ma - dowiem się jak do Ciotki się dodzwonię

Ale o tarczycy to ona nie pomyślała ...
Nie dość, że na pierwszej wizycie nie dała skierowania na badanie krwi ( a już powinnam była kolejny raz sprawdzić) to po 3 miesiącach zapomniała i dopiero później dostaliśmy ...
I w ogóle na pierwszej wizycie nie zapytała np o moją tarczycę, przecież nie każda matka z niedoczynnością wie że należy też kontrolować dziecko. To lekarz powinien wypytać rodziców o to.
Nilkaa, ja bym zmieniła pediatrę. Moja na pierwszej wizycie dokładnie wypytała o przebieg ciąży i od razu skierowała nas na badania na tarczycę.... masz rację, że to ona powinna pytać itd, w końcu od czegoś jest a nie od tego, zebyś Ty stawiała diagnozy i zlecała sobie badania.
[image
He he Nilkaa to chyba musisz się przerzucić na pediatrę z pakietu bo z tego co słyszałam o innych lekarzach u nas w przychodni to totalna kiszka.
imageimage
no właśnie ... tak być powinno !
a ta nasza to zupełnie roztrzepana jest, bardzo miła, sympatyczna, super podejście do dzieci ale to za mało na dobrego pediatrę.

Ja mam jeszcze o tyle dobrze że pochodzę z lekarskiej rodziny i często coś mi się obija o uszy ale to nie o to chodzi.
w pakiecie też słabo :( polmed nie słynie z dobrego pediatry

a medicoveru jeszcze nie mamy :( załatwiają ale jeszcze nie ma opcji dla rodziny, więc czekamy ..
A Hela dalej rozrabia.....
imageimage
dalej tata się nią zajmuje? :P
Yhy...masakra!!
imageimage
Nie mówicie że wszystkie jeszcze śpicie.

Kurcze jak ja nie lubię z młodą spać - oczywiście tak się zakończyła wczorajsza akcja - teraz boli mnie kręgosłup!!!
imageimage
ja już nie śpie - pobudka co chwilę :/ Nyzosia nieźle mąż narozrabiał :))
image
image
nyzosia nie spimy ;) od 6

z lekarzami wg mnie jest tak ze lepiej ich w rodzinie nie miec :) bo zawsze jakies madrosci od siebie prawia, krytukuja lekarzy do kotrych chodzimy itp ale to tylko moje zdanie. ciesze sie ze mam fajnego pediatre ktoremy ufam i na wiekszosc spraw mamy podobne zdanie
Madziulka a spaliście dzisiaj w drugim pokoju??? jednak to nie zadziałało??
imageimage
ok 23 obudziła sie z wielkim płaczem i do 24 przez sen popłakiwała :( więc położyliśmy się do niej, ale myślę że spanie w 2 pokoju nic by nie dało :( nie wiem co jej było
image
image
Już nigdy więcej nie będę się chwaliła na forum na temat postępów w spaniu mojego synka. Wczoraj się pochwaliłam, że mały budzi się tylko raz, a dzisiejszej nocy miałam 4 pobudki. Mam za swoje.
image
Dzynka to tak działa:)))) jak tylko się pochwalisz to klapa:))))
imageimage
No i właśnie teraz koniec z chwaleniem, od dzisiaj będę tylko narzekać :)))
image
panna, jesli doczytasz, to kaszek nie bierz..nas nie bedzie

nie bede Wam tu opisów strzelac...ale pół nocy spedziłam w kiblu...a zoładek mnie dalej boli:/// masakra dawno- nie co ja pisze,,,,nigdy tak nie miałam..a tu jeszcze trzeba sie młodym zajac...koszmar...myslałam ze minie mi przez noc a tu zapowiada sie meczarni dzień drugi...

udanego spotkania
image
U nas noc nie najgorsza bez goraczki:)ale maly dwa razy butle wzial chyba dlatego ze w dzien maly sloiczek obiadku a tak tylko mleko chcial. Dzis wstal usmiechniety i zjadl prawie 120ml kaszki tej malinowej z sokiem doba :) oszukalam w paru lyzkach i dalam syropki:P i potem jak chcialam dac kaszke to nie chcial otworzyc buzki musialam mu na usta dac zeby zobaczyl ze to kaszka hehe
image
image
asku czyli bedzoemy moze mieli taka sama przerwe od spotkan? ja dostalam nad ranem 2 po porodzie @ i glowa jeszcze troszke mnie boli wiec tez nie najlepiej i no chory Fifi czekam tylko na meza powrot!!!!!!!
image
image
Aśku - współczuję :/ Dzynka - dobrze, że mnie przestrzegłaś, bo już się miałam chwalić... Przeczytałam raz jeszcze tę książkę, że każde dziecko może samo zasypiać. No i zastosowaliśmy wszystkie rady. Położyliśmy Kostka (do jego łóżeczka) o 21, wstał o 00.30 na jedzenie, dostał, od razu zasnął (w swoim łóżeczku), a jak się obudził ok. 4.00 na jedzenie to dostał silikon w postaci smoczka i dał się oszukać :)
Wcześniej robiliśmy tak, że usypialiśmy go u nas w łóżku (bo tylko u nas zasypiał bez płaczu) i przenosiliśmy go do łóżeczka. Według autorki tej książki to był największy błąd..

Nyzosia - ach te chłopy... Oczywiście nie chodziło o to, że nie chciał aniołka budzić, tylko cieszył się, że ma spokój, bo mała śpi ;) Filip robi podobne numery ;)
image image
ja kładę się tak zmęczona do łóżka że nie pamiętam rano że np o 12tej karmiłam, budzę się o 3 zadowolona że mała tak ładnie spała a dopiero rano mąż mi mówi że o 12 tej ją karmiłam :P
ta ssabinka taki sam odstep czasowy...a noi yez z druga @ walcze:/
image
nikaa z tym karmieniemw nocy to u nas bylo tez podobnei ze czasami nie wiedzialam ze wstawalam ale mowilam sobie niemozliwe zebym nie wstawala skoro rano piersi puste

a my dzis na dwor idziemy :)))) huraaaa
ja nie czytalam tej ksiazki. macie wersje elektoniczna? Bo nie wiem czemu czasem to dziala np przedchila malego wlozylam ze smokiem poszlam do kuchni robic sniadanie tesciowa zmywala wiec bylo glosno no i pralka chodzila a pokoj otwarty wchodze a on spi:) a czasem walczymy 40min

asku a w gdansku bedziesz?

zazdroszcze tez chce na dwor ale dzis tak sie czuje ze moge polezec:)
image
image
Madziulka - a zrobiłaś coś konkretnego, żeby Pati przestawiła się na Twoją kuchnię?
image image
w gdańsku pewnie nie:( chociaz moze..
image
Asku wspolczuje...
U nas pobudka o 7 wiec nie najgorzej, chociaz ja i tak jestem niewyspana. Wczoraj bylismy w teatrze na Spamalocie, super bylo, polecam:) A Ami zostala z moja Mama i ladnie sama zasnela i ani razu sie nie obudzila, wiec babcia nie miala za duzo roboty hehe. Mnie na spotkaniu nie bedzie niestety bo mam dzisiaj sporo spraw do pozalatwiania.
Nilkaa ja bym sie nie nakrecala tymi wymiarami skoro roznica jest taka mala, po co ja ciagac po lekarzach:)
ssabinka chodzi ci o ta o samodzielnym zasypianiu ?? jak tak to podaj meila
Hej

my tez od paru już dni nie śpimy od 6.30, a było tak pięknie...nie wiem co jej jest ale od paru dni budzi się w nocy po parę razy z płaczem, dam smoka i zasypia

dziś o mało nie dostałam zawalu, Liwia spadła z łóżka prosto na głowę ;( położyłam ja na środku łózka i poszłam po pieluszkę dosłownie 1.5 m, nie wiem jak ona się doczołgała w tak błyskawicznym tempie ze spadła;(

asku podobno jakaś dziwna grypa żołądkowa panuje ;/ wczoraj złapał tez teściów ;/

a my mamy postęp ;) Lwia staje oparta o łózko albo łóżeczko na nóżki ;) co prawda wychodzi jej to niezgrabnie ale zawsze cos ;) aa i babcia nauczyła ja podawać rączkę tylko trzeba mówić przy tym dzień dobry ;)
image
przyszla mama moja mama tez miala miec niby grype zoladkowa ale okazalo sie ze to rota bo objawy podobne skonczylo sie na antybiotyku i jakby nie przszeszlo to szpital
nie straszcie mnie dziewczyny....
image
nas nie będzie :(((( przeszłam niezłą przeprawę - ogólnie od rana foch i jeszcze raz foch, wszystko na nie, w końcu chciałam ją przetrzymać żeby mi w aucie zasnęła no ale była zmęczona i nawet ubrać mi się nie dała :/ tak więc zasnęłą mi w płaczu na rekach i śpi ....
image
image
no to niezle.....moj tez spi ale w łózeczku:p
image
odłożyłam do łóżeczka :) ale ze 3 razy wyjmowałam ją tak płakała przez sen :/

panna ja codziennie gotowałam i podawałam jej żeby się przyzwyczaiła i po pewnym czasie załapała :) ale np nie lubi ziemniaków, selera i pietruchy - z czego ugotowałaś zupkę? może też mu jakieś warzywko nie podchodzi?

moi rodzice pojechali na pogrzeb na południe polski i walnął ich tir :( naszczęscie nic się nie stało bo jechali wolno w korku
image
image
moja tez śpi w łóżeczku ;P

asku pocieszające jest to ze jak to grypa to szybko minie ;) a tak serio może po prostu coś zjadłaś ?;/
image
Madziulka dobrze ze nic się im nie stało, wku...mnie na drogach to ze jeździ się ostrożnie a zawsze jakiś debil się znajdzie co ma w d... jakiekolwiek przepisy czy zachowanie na drodze, dla mnie przegięciem jest to ze maja dawać prawko 16-latkom, paranoja jakaś, wystarczająco wku...jest jak taki gnojek jeździ skuterem
image
a tak w ogóle to mój szwagier kupił wczoraj quada ( chyba tak to się pisze ) i już się mogę doczekać jak wróci z pracy i się karnę :)))))

@ spóźnia mi się tydzien...
image
image
Pati bedzie miala rodzenstwo?:P

Dobrze ze wszytko ok. Moj tata ma od poczatku roku pecha ma bo mamy auto i jego w naprawie dwa razy w niego wjechali nie maja teraz czym jezdzic:P

mjakmama wyslalam na priv

Fifi znow sam zasypia:) piszcal przez moze 30sekund
image
image
A jak Liwia? Nic jej nie jest?

A dziewczyny zaraz beda pic herbatke kawke cista plotkowac:P ajjjjj a my gnijemy
image
image
hj macie dzis spotkanko fajnie niestety mnie nie bedzie. Niechcialam jakos nakrecic czy wac zaniepokoic tak tylko spytalam czy ktoras z was tak miala z roznica miedzy glowka a klatka piersiowa. Lekarz dal mi skierowanie do neurologa ale ja mam takiego lekarza ktory zawsze lubi wszystko sprawdzic i nigdy nie musze go prosic o skierowania. Uspokajal mnie ze pewnie wszystko bedzie dobrze ale wiadomo lepiej sprawdzic. Mam tez pelne zaufanie do mojego lekarza kiedys mnie leczyl dlatego wybralam go dla mojego dziecka. Zawsze dokladnie sprawdza a w razie jakis watpliwosci daje skierowania. Ja juz @ mialam jak w zegarku hehe
rodzeństwo nie wchodzi w grę!!! raczej wszystko wraca do normy - czyli cykle trwające w nieskończonośc :/ chociaż cieszyłam się że jakoś po porodzie sie naprawiło no ale chyba jednak nie

Wasze maluchy jeszcze zainteresowane matą? ja chyba swoje sprzedam i kupie coś innego.

Mała jeszcze śpi
image
image
moja po 30 min drzemce doczołgała się do pilota i przełącza kanały ;)

ssabinka a co masz na myśli pisząc czy zdrowa ?;) dobrze ze z Filipkiem już lepiej, strasznie długo trzyma Was choroba ;/

Madziulka nie chciałabyś rodzeństwa dla Patrycji ?:))

zazdroszczę Wam dzisiejszego spotkania ;/ my za tydz na pewno pojawimy sie w BC ;))

no i histeria bo zabrałam jej kable z podłogi ;))
image
przyszla mama nie pisalam czy zdrowa chodzi o ten upadek.

Fifi przedchwila wstal ale obudzil sie chyba przez nosek to mu sola popsikalam fridowalam i kropelki wpuscilam polozylam do lozeczka i zasypia znow:)
image
image
a my bylismy na dworzu tylko godz bo zimno ja nie wiem co i u nas na gorce wieje jak na Uralu
tak wszystko dobrze, nawet siniaka nie ma, ja chyba bardziej sie wystraszyłam niż ona ;/

jakiej fridy używacie ? ja jakoś nie potrafię jej tego robić ;/ myslalam by kupić elektroniczna
image
wszystkiego najlepszego dla 7 miesięcznej Liwii i półrocznej Amelki :)))

Chce rodzeństwo ale jeszcze nie teraz :P

ja mam zwykłą fride
image
image
No to dobrze ze ok:) Oczywiscie ze wszystkiego naj naj dla dziewczynek:)

My tez mamy zwykla
image
image
Dla Amelki i Liwii duzo zdrowka :))

my tez mamy zwykla
wszystkiego najlepszego dla Amelki i Liwki :)

Madziulka:
a robiłaś test ?

przyszła mamo:
ta Twoja mała naprawdę szybko się rozwija :) jeszcze trochę a nawet Emilkę przegoni :P
z tymi upadkami z lozka to chyba kazde dziecko zaliczylo - Emilka ostatnio w lozeczku puscila sie i stala bez trzymanki i glowa w szczebelki zarobila siniak jest jak 5 zl i musze jej zaczeske robic bo kazdy pyta co sie stalo
nie robiłam testu
image
image
moja kłoda jeszcze nigdy nigdzie nie spadła :)))) mogę ją zostawić na łóżku a jak przyjde to i tak w tym samym miejscu hehe

Chcę się wybrać do neurologa, Nilkaa masz kogoś na oku? bo też pisałaś że chyba się wybierzesz.
image
image
Madziulka:
jeszcze nie wiem czy się wybiorę - wszystko zależy co ciotka pediatra powie ...
Ciotka neonatolog powiedziała że nie ma sensu iść, bo wszystko jest ok ... Bo ona ma główkę w prawidłowym rozmiarze tylko chuda jest ....
polecam Wam lek. med. Krystyna Kozakiewicz-Sroka - specjalista neurolog dziecięcy jest świetnym spec, chodzimy do niej na fnz, wizyta trwa długo, bardzo dokładnie bada dziecko i zadaje mnóstwo pyt
image
w przychodni swietokrzyskiej przyjmuje tak? można normalnie prywatnie?

mam pewne obawy - mam nadzieję że się nie potwierdza :/
image
image
prywatnie na pewno tez można, Liwia należy do innej przychodni ale mogłam z nią zapisać sie na świętokrzyską bez problemu tylko skierowanie musiałam mieć
image
Madziulka, co Ty sobie znowu wkrecasz z tymi obawami co?
moj tez nigdy nie grzmotnał...z tego samego powodu co Pati:)
image
ja czasami myślę że powinnam się do neurologa wybrać aby ktoś mi powiedział że wszystko jest ok i żebym sobie niczego nie wkręcała ...

Taka wizyta dla nienormalnej matki a nie dla zdrowego dziecka :P
nilkaa, a czy z mała było cos nie tak po porodzie? nie rozumiem skad ta Twoja "obsesja" (nie zrozum mnie zle) na punkcie zdrowia Elizy...jestes bardzo troskliwa mama, tylko czemu szukasz jej chorob i chcesz zapewnic wizyty u wszystkich mozliwych specjalistów? to ma jakis zwiazek z jej rozwojem, czy tak najnormalniej w swiecie nie ufasz swojej lekarce?
image
Madzilka no właśnie co Ty chcesz od Patrycji ??

mi akurat sie wydaje ze wizyta u neurologa powinna być obowiązkowa raz dla wszystkich, taki spec powie najdokładniej co i jak i rozwieje wątpliwości co do rozwoju
image
Dziekujemy za zyczenia:)
Madziulka mi sie tez spoznia okres... Ja mam w szufladzie na wszelki wypadek test ciazowy, ale nie chce jeszcze drugiej dzidzi no i po cesarce to raczej jeszcze nie powinnam hehe:) Jeszcze poczekam pare dni z testem...
W ogole dzwonilam do tej poradni endokrynologicznej na AM i mi powiedzieli ze z takim malym dzieckiem sie nie przychodzi do nich, ze jest za mala na jakakolwiek diagnoze jesli chodzi o wzrost. Ze przyjmuja takie male dzieci ale jesli maja problem np z hormonami tarczycy a Ami na szczescie nie ma. Takze narazie czekamy az urosnie, bo mam nadzieje ze po propstu rosnie skokowo, a jesli nie zacznie to wtedy sie zastanowimy co dalej
a czy Wasze dzieci też się strasznie spinają w rączkach i w karczku?? hmm nie wiem czy wiecie o co chodzi

ja akurat z dala jestem jak wiecie od wizyt u lekarzy.... ale
rehabilitację niby mamy ale bez neurologa. Jeśli Pati jest leniwa to ok przeżyje ale jeśli faktycznie coś jest na rzeczy wolę wiedziec niż iśc na rehabilitację ot tak sobie.
image
image
Hehe mi sie wydaje ze Nilka ma za duzo lekarzy w rodzinie i za duzo sie nasluchuje o jakichs chorobach itp i potem sie wszedzie widzi te objawy:) Jest chyba tak jak mowi mjakmama lepiej nie miec lekarza w rodzinie hehe
dziwne z ta rehabilitacja....zeby najpierw lekarz nie ocenił sytuacji? popros o skierowanko
image
tu akurat sie z Tobą zgodzę, pamiętam jak nas wysłali rehabilitacje na moje pyt co jak okaże sie nie potrzebna i zacznie wyprzedzać umiejętnościami wiek to pani mi na to ze będą ja wtedy cofać...szok podziękowałam za rehabilitacje i co...po 2 tyg sama obracała się na brzuszek, jak podejmiesz rehabilitacje to musisz chodzić rok, wiec dobry neurolog to dla mnie podstawa

w OWI na przymorzu natomiast nam powiedzieli " no tak, ruchliwa jest nic jej nie dolega ale skoro już państwo macie skierowanie to można skorzystać dal samym ćwiczeń i mamy fajne zajęcia z psychologiem"...
image
może źle napisałam ... rehabilitację mogę potrafktować jako wf dla dziecka ok , rozruszają ją trochę - jak dla mnie super. Ale jeśli faktycznie ma np wzmożone / obnizone napicie lub cokolwiek to chce by robili coś w tym właśnie kierunku

Pediatra która zapisała nas tam - powiedziała ze za jakiś czas neurolog ją zbada... to ja nie chce czekać miesiaca czsy dwóch by się dowiedzieć że coś jednak jest... no nie wiem sama :(((((
image
image
hmm - wydaje mi się obsesji nie mam ...

I do tej pory byliśmy tylko u tych lekarzy co trzeba ... czyli Elizka miała echo serca (bo w czasie ciąży było podejrzenie wady serca) i tylko u endokrynologa ( bo wyniki Tsh są bardzo złe :( ) no i normalnie na USg bioderek ...
Żadnych innych lekarzy nie odwiedziliśmy jeszcze.

A o neurologu myślę z powodu tej różnicy w obwodach główki i klatki piersiowej ... tzn na razie tylko pytam rodzinę czy powinniśmy iść.
a o co chodzi z tymi obwodami główki jak jest za dużo czy mało to co wtedy ? Liwia miała tylko 3-4 razy mierzona głowę i było podobno ok, raz tylko pediatra powiedziała ma o 1cm większą głowę i żeby przyjść na kontrole za 2tg i było później ok
image
z ciekawości sprawdziłam z tą główką i klatką i u nas głowka zawsze mniejsza ale ze dwa razy było że taka sama

Ale tak to jest jak się ma lekarzy w rodzinie, ja lekarzy co prawda nie mam, ale mam mamę pielęgniarkę - ona to ma dopiero obsesję - grunt to nie zwariować :P

ale np przegapiłam fakt zrobienia badań tarczycy - ja miałam niedoczynność
image
image
dziękujemy za życzenia !!:)) sto lat dla Amelki ;)))
image
ja mysle ze ta roznica obwodow jest mala

poza tym do specjlisty idzie sie jak mama i prowadzacy pediatra cos zauwaza nei tak i pediatra powie ze warto isc - mamy czesto sa warazliwe na punkcie swoich dzieci i dlatego za bardzo chuchaja na zimne - bez sensu sobie wmawiac ze cos nei gra jak sa minimalne odstepstwa od normy
ma któraś z Was znajomości w urzędzie skarbowym ?;)
image
Sama spojrzalam i Ami ma wieksza glowke o 1,5cm od klatki piersiowej.
glowka powinna byc wieksza niz klata??
Z tego co zrozumialam to klata powinna byc wieksza
przyszla mama co nagrabilas sobie ?? :D
jeszcze nic ;P ale jak tak dalej pójdzie to nap chyba skargę do dyr skarbówki o niekompetencje pracowników ;) każdy na moje pyt dotyczące potrzeby założenia działalności odpowiada inaczej wrrr
image
hehhehe na takie pyt to lepiej pisemnie tylko dlugo sie czeka :)))
hehe, z tymi lekarzami w rodzinie to pewnie juz tak jest...majac opcje pewnie by sie wszystko konsultowało..

nilkaa, masz w rodzinie nefrologa dzieciecego?
image
klata powinna być większa - tzn bodajże po 3,5 miesiąca ...

U nas wizyta u pediatry tak krótko trwa że wątpię aby coś zobaczyła ... Tylko ją mierzy, osłucha i wio do szczepienia ...

A ja sama nie wiem jak być powinno ...
Przewrotów na brzuszek nadal nie robi :(, w przewrotach z brzuszka na plecy preferuje jedną stronę, potrafi na drugą ale rzadko robi.
Główki w pozycji na pleckach nadal nie unosi :(

Wiadomo, że każde dziecko inaczej się rozwija ale co jest normą to ja nie wiem.
Ja tez z ciekawosci spr no i Fifi tez ma 1,5 cm wieksza glowke od klatki ale on ma wielki leb po tacie hehe i dziadku :P na mojego meza zadna czapkja z daszkiem nie jest dobra hehe
image
image
to moze jej zasugeruj swoje obawy lub zmien pediatre skoro nei odpowiada na pytania i nei jestes zadowolna z wizyt
A ja mam takie pytanie, bo skoro dziecka nie powinno sie sadzac jesli jeszcze samo nie siedzi to jak ma sie tego nauczyc? Czy mozna czasem posadzic zeby zobaczyla o co chodzi czy jak?
samo załapie kombinowaniem :)) bo znudzi mu sie lezenie
nagralam mlodej filmik - maz bedzie podjarany mala ppodchodzi do aparatu i caly czas tata tata
No tak ale niby dziecko najpierw samo siedzi a potem siada, czy sie myle?:P
hmmm nie bardzo rozumiem to zdanie ??

napisze ci jak bylo u nas
najpierw lezenie plackiem, potem podnoszenie glowy, obroty na brzuch i plecy, potem bujanie sie na czworakach, siadanie czyli - podwijanie jednej nogi pod pupe i odchylanie sie calym cialem do pionu, potem raczkowanie, wstawanie, chodzenie przy meblach - chyba taka kolejnosc byla
nam neurolog powiedział ze jak dasz rece i dziecko samo sie podciagnie z lezenia to moze siedziec..
image
mjakmamo chodzi mi o to ze ponoc dzieco najpierw samodzielnie siedzi czyli jak sie go posadzi to trzyma rownowage i nie upada, a dopiero potem umie samo z lezenia dojsc do siadu:) No ale moze sie myle:)
nie wiem bo ja w sumie nie sadzalam mlodej jak nie umiala siedziec trzymalam ja na kolanach w pozycji siedzace i to tyle

asku mowisz o czyms takim ze dziecko ma tak silne rece ze sie samo podciagnie do siadu??
a ja czytam ta ksiazke o spaniu wkrecilam sie:P czytam juz od godz duzo ciekawych rzeczy jest. Troszke zle robilam ale teraz juz wiem:P i wiecie co moj maly ma 3 czy 4 drzemki w ciagu dnia zmienie mu na 2 jak tam pisze bo juz widze poprawe spi w lozeczku juz godzine i 45 min :) juz go dzis nie poloze do wieczora.

mam pytanie bo podawalam antybiotyk o 19.45 ale ja wiem ze jak malego nie poloze spac na jeszcze jedna drzemke to moze nie wytrzymac do tej godz. Czy moge mu go podac 30min wczesniej?
image
image
wyslijcie mi tą ksiażke???? w sumie problemów z zasypianiem nie mamy ale może pospi dłuzej niz 30 min w ciągu dnia? :) i moze czegoś się ciekawego dowiem

nie no już dawno nie było takiego zrzędzenia!! jest totalnie niewyspana ale zasnąc nie chce

Ania może sadzaj ją po prostu w krzesłku do karmienia? ja od tygodnia karmienie na siedząco w krzesełku. Choć dziecko samo powinno załapać o co chodzi. Spooko moja też jeszcze nie kuma o co kaman :)
image
image
madziulka u nas tez zawsze byly 30min drezmke ale z dnia na dzien lepiej a czytajac ta ksiazke juz wiem ze jeszcze pare rzeczy mamy do roboty fifi jeszcze spi super:) chcialabym zeby codziennie mial taka dluga drzemke popoludniu i krotsza np godzina albo 1,5 godz przed poludniem mam nadzieje ze do tego dojdziemy :)
image
image
madziulka wyslalam
Aniaa dobrze mowisz z tym siadaniem. Co innego jest kiedy dziecko samo siedzi a kiedy samo siada. No i rzecz oczywista, ze mozna z dzieckiem trenowac poprzez podawanie mu raczek zeby podciagalo sie do siadu ale nie ciagnac za raczki..

my dzis w domku bez spaceru bo wichura jest taka, ze glowe moze urwac :( a sszkoda bo ja to chora jestem jak choc jeden dzien mlody na dworzu nie jest przynajmniej 1,5 godzinki :)

a wlasnie..jak u was z drzemkami? macie juz stale pory drzemek?
u nas mamy tak, ze pierwsza drzemka jest o 12:00 do 13:00 a potem od 15:30 do 17:00 na dworzu.
image
aniaa, nie mylisz sie...zawsze lekarze najpierw sprawdzaja jak dziecko samo siedzi...czy trzyma juz sztywno kregosłup...a takie siadanie z pleckow to dopiero pozniej jest..
image
tak, mjakmamo mowie juz o takich silnych raczkach...Marcel łapie za moje rece albo cokolwiek wystajacego i podciaga sie do siadu...ja go w gore nie ciagne
image
Ale produkcja.

Wszystkiego najlepszego dla Ami i Liwki!!!!

My po spotkaniu już u dziadków. Spotkano bardzo kameralne (!) i do tego połowa dziewczyn spóźniona:) Tak dzień.

Madziulka ja mam pytanie - hmmm w sumie napiszę Ci na priva.

Co do obwodu głowy to jak głowa jest za duża to może wynikać to np. z wodogłowia. Moja Hela ma głowę w 90 centylu - od urodzenia. I tak jak pisałam zawsze miała większą od klaty i to o 2-3 cm. Dlatego dr wysłała nam na usg. Ale wszytko jest ok. taka jej uroda.

Nilkaa a zadajesz jakieś pyt pani dr?? ja idę z całą listą pytań i próśb:))) i wszystko sobie wyjaśniamy:)
imageimage
asku moj ma to samo, lapie sie wszystkiego co jest pod reka zeby sie podciagnac :)
image
Aśku:
niestety takiej specjalizacji to nie mam w rodzinie ...

Moja jeszcze nie raczkuje ale robi wszystko aby usiąść - tzn z pozycji leżącej, najlepiej w czasie karmienia, sama jak już jakiś kąt jest to usiądzie ... czasami aż mam z nią problem bo jeszcze głodna jest a już próbuje siadać ...

Raz sprawdziłam (bo też właśnie nie wiem na ile można tak trenować) ile sama wytrzyma przez podanie rączek i tak kilkanaście sekund sama siedziała, potem padła z powrotem na plecki :P
Więcej jej nie pomagam, niech sama do tego dojdzie.
Mlody jak lezy zupelnie na plasko to nie ma jeszcze tyle sily zeby sam sie podniesc ale jak ma np. poduszke pog glowka to sam usiadzie bez problemu
image
U nas jest to samo z siadaniem. Hela jeszcze nie siada z płaskiego z czworaka nie wspomnę:) Jak ma pod plecami poduszkę to się dźwignie. A jak się ją posadzi to siedzi dzielnie bardzo długo.
imageimage
nilkaa, szkoda:)

nyzosia, nasz tak posadzony moze tak w nieskończoność...juz nie pada na boki chyba ze nim wyjatkowo zachwieje...
a co to za "kameralne" spotkanie? byłas tylko Ty i panna?:ppp
image
Nyzoisa:
ostatnio za mało pytań zadałam :(, było opóźnienie ponad pół godzinne, Elizka powoli głodna się robiła ...

Poza tym ja tak marudzę bo taki mój zawód już jest ... Jestem jakościowcem i nigdy jakość mi nie odpowiada ...
Wątpię że znalazłby się taki lekarz który by spełnił wszystkie moje wymagania ...
Właśnie się boję że u kogoś innego może być gorzej ....
:DDDDDDDDDDDDDDDD
image
w ogóle jak widzę bałagan u niej na biurku to chcę trzasnąć jakiś wykład na temat 5 s :P
Ostatnio przez ten bałagan nie wzięłam z powrotem wyników krwi małej - nie zauważyłam, że tam zostały ..

Muszę się pochwalić - moje dziecko spało dziś w dzień półtorej godziny - najpierw pół a potem cała ...
Żeby nie było tak dobrze - spała na moich kolanach :P (niezgodnie z książką jak nauczyć dziecko spać :P ) ale to nie ma znaczenia ... spała !
oj nilkaa, niezła z Ciebie agentka:)))

ja nie wiem co dzis....mały cały dzień spi...juz trzeci raz ponad godzine...najlepsze ze budzi sie...tak z 20 minut jest okiej a potem jeczenie, marudzenie i po godzinie czuwania znowu sen...zawsze 4 godziny przerwy miał miedzy dzemkami a dzis...no niewiem:/
image
czyli co dzis jest bo u nas to samo- tyle że ona spac nie pojdzie tylu jedzy i marudzi :]
image
image
nikt mi nie odpowiedzial jak myslicie moge podac 30min wczesniej antybiotyk?
image
image
ja podałam 30 minut ale pozniej bo zapomniałąm i nic sie nie stało. poprostu przesuneła mi sie godzina podania leku rano
image
ssabinka sa antybiotyki które prawie co do min trzeba dawac, a sa takie co niby moze byc obsuwa - wiec ja bym dala przez sen ale o czasie - tak dawalam emilce jak mi odpadla wczesniej
Madziulka - na wzmożone/obniżone napięcie nie robi się nic poza rehabilitacją. Powiem Ci, jak było u nas: najpiers skierowanie od pediatry do OWI, tam na dzień dobry zbadała nas lekarz-rehabilitant i postwiła diagnozę (asymetria i napięcie) i sio na ćwiczenia + logopeda, psycholog. Do neurologa w OWI (Gdynia) trzeba mieć skierowanie od któregoś z rehabilitantów lub psychologa, tylko neurolog przyjmuje jeden dzień w miesiącu, jestem zapisana na listę oczekujących, nawet nie na konkretny dzień.. A do lekarza rehabilitanta na kontrolę idziemy dopiero 27 kwietnia a zapisywałam Kostka w lutym...

Wszystkiego najlepszego dla Ami i Liwii :)
image image
Wszystkiego najlepszego dla Amelii i Liwii!
To moja uczy się siedzieć od końca, bo właśnie trenuje cały czas siadanie z pozycji na czworaka, a jeszcze stabilnie nie siedzi. Jak uda jej się samej usiąść (a jest to coraz częściej) to muszę uważać bo często odgina się do tyłu i ląduje na plecach...
image
Na spotkaniu oprócz Panny i mnie było jeszcze parę dziewczyn - Akacja była i Karolkaw - ale w sumie było nas może z 10. Więc ja na Gdynię to bardzo mało...

Oj Nilkaa Nilkaa faktycznie niezły numer z Ciebie. Jakby zobaczyła moje biurko to być pewnie padła trupem:)))
imageimage
Mjakmama ile waży Emilka??? Bo na tym filmie na FB wygląda na niezłą przesłodką kulkę:)))) He he musicie przyjść w czwartek na spotkanie:)))
imageimage
w szpitalu jak ja wazyli 8200 ale przed chorobami 8600w tej bluzce wyglada grupo - pogrubia ja hahahhaha
mjakmama, ssabinka dzieki za książke - poczytam do snu :))

jeny jaką tu mieliśmy marude!!!!! dobrze że już spi - wiecie co dziś odwaliła w wanience - ZASNĘLA!!! serio!! przekręciła się z brzucha na placy bo zasnęła i zanurała :))))
image
image
Noo tak i kamera dodaje kg:))) 8200 to nie tak dużo.
Ale skubana zwinna jest. A ta moja nic a nic!!!
imageimage
ja też chce zobaczyć Emilkę :)
image
image
tak naprawde to ona grubo wygladala mc temu teraz juz lepiej - ale podwojny podbrodek ma po mamie ;)
He he podwójny podbródek to nawet Hela ma:))))

Madziulka to nieźle Pati wymęczyliście.

A moja Hela robi się coraz bardziej kumata i dzisiaj w kąpieli i w łóżeczku - u teściów - się bała. Widać że wie że nie jest u siebie. ciekawe jak będzie w nocy.
imageimage
nyzosia sprzedalas corke dziadkom??
Gdzie?? jesteśmy tu na noc wszyscy:)))
imageimage
aaaa juz myslalam ;)
He he nie ma tak dobrze. poza tym ja bym jej nie oddała:))))
imageimage
wiesz ja tez tak mialam do 2 roku zycia chlopakow a potem odcielam pepowine na troche
No to ja mam jeszcze trochę czasu:)))
imageimage
ja też bym Pati nie oddała :))) ale to pierwsze dziecko hehehe przy drugim będziemy mądrzejsze :P

ciekawe jaka dziś noc będzie...
image
image
A ten tor to zabawka chłopaków czy Emilki?

Nyzosia:
ja kiedyś też miałam bałagan na biurku, ale miałam n prań mózgu i teraz jest już lepiej ...
Rekordem jaki widziałam było zaznaczone kółko na biurku gdzie należało stawiać kubek z kawą, wszystko miało swoje miejsce i było oznaczone ... To był prawdziwy absurd już :P

Podtuczyłam mojego Dziabąga :) - waży już 7100 - w półtora tygodnia przytyła 300 g ...- i wypiła pół puszki Bebilonu Comfort :P
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=223362&c=1&k=160

ZA DŁUGI JUŻ JEST :)
image
image
wygrałam smoczek MAM 6+ - do odebrania na targach brzuszek i maluszek ... teraz już raczej na nie znów pójdziemy :P
A my chyba zaryzykujemy z Hubciem - mąż ma niedługo urodziny. Zaprosiliśmy przyjaciół i nie ma szans, żeby mały się wyspał, więc wymyśliłam, że zawioze go do mamy o ok. 18:00 - a po wszystkim pojadę do niej i zostanę już na noc. To w sumie będzie do ok 2:00 w nocy, więc mam nadzieję, że będzie ok.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry