Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 CZ.5 (44)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-4-43-t194515,1,16.html
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do dziewczyn z Gdańska:

Jest możliwość bezpłatnego uczestnictwa w warsztatach psychologicznych dla młodych rodziców. Warunkiem jest tylko miejsce zameldowania: Gdańsk i przyjście na krótką konsultację do pani psycholog, która te warsztaty organizuje (to nie jest rozmowa kwalifikacyjna, tylko wytłumaczenie o co chodzi i wypracowanie dogodnego terminu :)

Więcej info o tym na stronie, Nyzosia albo ja wrzucę linka, jak będzie to już dostępne na klubmamgdynia.pl :)

Warsztaty będą się odbywać na ul. Racławickiej. Chętne dziewczyny powinny jak najszybciej skontaktować się z panią psycholog, bo warsztaty muszą ruszyć w tym roku (czyli przed Świętami).

Kontakt i więcej informacji wkrótce :)
image image
Moja Ami tez ciagle spi od spotkania;) A ja sie obijam zamiast robic obiad hehe:P
Panna dzięki za info :)
image
Aniaa: a na spotkaniu spała? ;)
image image
No to fajnie ze spotkanie sie udalo :)

Filip chyba przez to ze tak ladie spal w nocy w dzien spal tylko dwa razy po godzince. My dzis nigdzie nie wychodzilismy. A teraz ma faze gadania:P tylko on gada jakby strun glosowych nie mial:P Czy wasze maluchy tez sie smieja jak udajecie swinki czy apsik? moj zawsze tak sie smieje ze czkawki dostaje:P. Co do seksu to ja jakos stracilam ochote :( nie wiem czemu
image
image
oooo padl:P
image
image
Sabinka, muszę sprawdzić z tą świnką i kichaniem :) Ale Kostek raczej się uśmiecha (ale za to od ucha do ucha :) niż śmieje się głośno - próbuje od czasu do czasu, ale wychodzi mu taki skrzek ;)
image image
A nam jakis nerwus a zarazem smieszek rosnie:P
image
image
do tego wszedzie ma laskotki::P na szyi po bokach brzuszka na udach stopach:P
image
image
U nas jak Mati się śmieje to wydaje taki gardłowy dźwięk i czasami biedny aż się zakaszle od tego śmiania
image
a my po usg bioderek

Niestety jeszcze nie w pełni wykształcone :( Musimy stosować szerokie pieluchowanie i wykonywać ćwiczenia (niestety troszkę bolesne :( ). Kontrola za 3 miesiące.
Oo nowy wątek.

A ja wróciłam do domu z Tesco i zastałam istny sajgon - młoda cała w kupie a ojciec nie wie co z nią zrobić!!!! Te chłopy są beznadziejne!! albo tylko mi się taki trafił!!!

Potem wszystko nadrobię i wrzucie info na stronę.
imageimage
nilkaa, za to za 3 miesiące będzie już wszystko super :)

co do tych przewrotów to dziewczyny mają rację, ja też w książce miałam opisane, że i w 6 miesiącu jest normalne jak dziecko się przewraca.
ja jestem trochę przewrażliwiona na tym punkcie, bo wcześniej nie miałam kontaktu z takimi małymi dziećmi, a jak idę do lekarza z 4 miesięcznym Mikołajem, a mówią mi, że zachowuje się na 2,5 to się człowiek schizuje niestety i na wszystko zwraca uwagę.

Ale przyznajcie, że nieźle go wykarmiłam :D

image
image
nyzosia mi sie wydaje ze wiekszosc facetow na widok kupy panikuje - moj powiedzial ze nie bedzie zmienial pieluchy bo dziwnie sie czuje hahahha
nyzosia, mój też kupy się nie chwyta :P

a jak go pierwszy raz zostawiłam z małym to mu pampers przeciekł, bo mój mąż otwierał tylko pieluszkę, patrzył czy czysta ;D i myślał, że jest ok, hehe
image
Mam nadzieję, że będzie już dobrze ...

Ehhh- mój na szczęście kupy się nie boi :). Nawet jak jest jakaś super duża to go do małej posyłam :P
A pampersy zakłada lepiej ode mnie - tzn. radzi sobie z huggisami ...
W tej chwili mamy dwie paczki - ja używam happy a on kończy nasz zapas huggisów.
Gabi - super wykarmiony brzdąc :) Ile on już waży?
Gabi - ale grubasek z tego Twojego synka! Świetną minę zrobił, jak rasowy celebryta :)
Na pewno schizujesz się bardziej niż my wszystkie, nie dziwię się. No, ale efekt jest :)

Mój Filip też nie lubi kupy - jak mu się zdarzy przewinąć kupę, to od razu krzyczy: "Ratunku!" i muszę iść z pomocą..
image image
Nilkaa - noś małą jak najczęściej w chuście. Kostek był przez 6 tygodni w szynie, ale zazwyczaj 4-6 godzin dziennie (z przerwami) był w chuście. Lekarz się zdziwił, że tak szybko się Młody naprawił.

Nyzosia - Ty masz jutro usg bioderek tak? Daj znać, jak wrażenia.
image image
panna:
pytałam o to ortopedę ...Ten z kolei w ogóle nie zaleca chusty dla tak małych dzieci - mówił, żeby chustować dopiero od 4 miesiąca ...

A co było u Was nie tak? U nas jeszcze te bioderka nie weszły do końca w swoje otwory. No i nie odskakują sprężyście jak je przyciskał do brzucha.
mamy typ IIa z zaokrągleniami i niepełną ruchomość
Mieliśmy IIc/IIIa z nieregularną strukturą panewki.. Ja wierzę w chustowanie - podobno dzieci z Afryki i Azji nie wiedzą, co to dysplazja..
image image
Sytuacja jakoś opanowana:)

Nilkaa słabo z tymi bioderkami. A nie chcesz iść jeszcze do tego całego Sieliwończyka? tak żeby mieć opinie drugiego lekarza?
I nakładaj młodej Happy - to kiedyś podpowiadały forumki - ładnie trzymają rozszerzone nóżki.

My mamy usg jutro rano. damy znać po jaki wynik i jakie wrażenia:)
imageimage
Maja juz spi i bardzo ladnie zasnela po dzisiejszym spotkaniu.Chyba byla niezle wymeczona.

U nas tatus jeszcze ani razu małej nie przewijał.Może dlatego że ja jakoś specjalnie go do tego nie namawialam.Jestem na tyle dziwna, ze chce przy małej wszystko robic sama i teraz powoli widze, ze to moze sie na mnie zemscic, więc bede musiala w koncu zagonic mojego chlopa do roboty ;-)

Nyzosiu wyślę ci zaraz fotki.Mam tylko 3, ale liczę że pozostałe dziewczyny też ci przeslą zdjecia z dzisiaj. Zaległościami w uzupelnianiu galerii sie nie przejmu, bo i tak ciebie podziwiam za checi do tego całego przedsiewziecia;-)
image
Hej melduję się po długiej nieobecności. U nas ok, poza tym, że małej nie zaszczepili bo ciągle coś. Najpierw miała robione badania, bo wyskoczyły jej naczyniaki, potem była podziębiona, a teraz dostaje lakcid na flore bakteryjną w jelitach więc kolejna wizyta u lekarza w piątek no i w piątek też na bioderka. Mała się bardzo poprawiła ze spaniem. Jak ją wykąpiemy o 21 potem witaminki mleczko i lulu to leży w łóżeczku tak do 23 i "śpiewa" sama do siebie, albo do kwiatka i zasypia to budzi się ok 2 na jedzenie a potem o 6 i 10. do tego zaczęła się interesować matą i zabawkami w leżaczku i cały dzień się bawi na zmianę. Jest mega grzeczna (obym nie zapeszyła)
ooo to ja z mężusiem mam dobrze od urodzenia młodego śmigał przy pieluszkach...kupkach itd...a to pewnie przez cc...od poczatku sie tak skubany wytrenował,że jak jest mega kupa to odsuwa mnie na bok i sam sie łapie za robote...twierdzac ze ja se tu guzdram:)
image
Hejka :)

Ale zescie naprodukowały postów. Szok.
My do domu dotarlismy po 16. Bardzo bylo mi milo ze moglam sie z Wami spotkac. Bylo bardzo sympatycznie.
Komu mam zdjecia wyslac ze spotkania?

nilkaa Napewno na nastepnej kontroli juz wszystko bedzie ok :). Zgadza sie Heppy sa fajne bo sa szerokie i sztywniejsze.

Morela Dzieki za pokazanie jak sie chustuje :)

yecath Zgadza sie przy drugim dziecku jest łatwiej. Bardziej sie wszystko na luz bierze. Moja tez sie jeszcze nie przekreca, ale sie tym nie przejmuje. Przyjdzie czas to zacznie to robic. Fakt podnosi sie pieknie do siadania, bo to uwielbia.

Musze spadac bo juz mala buntownica alarm wszczyna. :)
Moje córcie Patrycja, Paulina (2000) Kinga (2010)
image
Wysłałam fotki z dzisiejszego spotkania, jeśli kogoś pominęłam dajcie znać :)
image
Beatko dla mnie wyslij :)
image
no mój mąż też od samiutkiego początku małego przewija wogóle pierwsze 3 tygodnie wstarwal w nocy i malego do karmienia przynosil i zabieral a ja spalam teraz tez on kąpie i przewija jak jest w domku no ale o pewnie dlatego ze z pracy wraca o 19 a maly spac idzie po 20 wiec pewnie chce z nim chociaz w taki sposob jak najwiecej byc:) a co do wczorajszego alarmu z kupką dzis jest wporzadku a to bylo prawdopodobnie przez to ze mi poranił pierś i napil sie krwi .ktos wyzej mowil o bolu po seksie u mnie nie ma na szczescie ale ja np dostalam jakies kapsulki na odbudowanie flory od gina musialam brac zanim zaczniemy....okresu jeszcze nie mam ..mialam plamienia gin mowil ze to wstep do okresu ale puki co spokoj mam....a uzywa ktos tabletek anty AZALIA bo takie dostalam ale jeszcze nie bralam jakos nie mam przekonania do tabletek chociaz byloby to wygodniejsze
ja mam crazette i tez jeszcze nie brałam:p
image
nyzosia:
od grudnia nasza też będzie miała abonament medyczny - więc zapewne umówimy się jeszcze gdzieś ...

No - ale pokazywał nam - te kości jeszcze nie weszły w swoje miejsca.
też mam cerazette i jeszcze nie brałam ...- mimo, że nie wpływa na pokarm nie mam odwagi ich brać gdy karmię ...
Zresztą teraz prezerwatywy w rosmanie 20% taniej :P Robimy zapasy :)
Anettkaboss, zazdroszczę takiego grzecznego dziecka :) jak Mikołaj sam poleży pół godzinki to jest cud, a z usypianiem to już w ogóle tragedia, właśnie przestałam go nosić, kiedyś zasypiał sam w łóżku, a teraz tylko bujanko wchodzi w grę :/

Nillka, Mikołaj waży z 8kg, a ile dokładnie to jutro się dowiem bo przychodzi pielęgniarka środowiskowa, miałam niezłe ździwko jak dzisiaj zadzwoniła się umówić, kiedyś była inna na samym początku, a po co teraz? To nie wiem

Dziewczyny współczuję Wam tych problemów z bioderkami, bo to nie jest taka łatwa sprawa, żeby porządnie to wyleczyć, ale na pewno dacie radę. My byliśmy ostatnio u ortopedy i na szczęście z tym mamy spokój.

Yasmine, ja właśnie mam przepisane te Azalia, już nawet kupiłam i czekam żeby wziąć, też się trochę boję, czytałam opinie na necie, że po tym się długo krwawi, a niektóre kobiety po 2 miechach plamienia po prostu przerwały branie, straszna jest też ulotka, a najbardziej mnie wystraszyły ciąże pozamaciczne i torbiele, bo mam tylko jeden jajowód i jak tfu tfu coś się wydarzy to po zawodach. Myślałam o spirali, ale też się boję, chociaż może po karmieniu się zdecyduje jeśli z tabletkami będzie lipa.
image
Morela bardzo dziękuję za fotki!
image
My wczesniej stosowalismy npr, ale teraz czekam az wroci mi @ i na razie wspomagamy sie gumkami. Zakupilismy sobie zapas durexów na allegro, 0.50PLN za sztukę :)
image
mój mąż nie lubi prezerwatyw, strasznie nie lubi, muszę go wręcz zmuszać :/ a bez ja nie chcę ryzykować, więc sobie cierpimy ;-)
image
Gabi a nie myslalas o innym sposobie? U nas npr sprawdzalo sie juz 8 lat, wiec ja ufam tej metodzie i sie nie boje :)
image
gdybym miała regularnie okres to tak, przynajmniej mniej więcej wiedziałabym co i kiedy ;-) a Ty mierzysz temp? Jak się staraliśmy o dziecko to powiem Ci, że średnio mi to wychodziło i bardziej ufałam testom owu niż moim notatkom ;-)
image
dzieki za zdjecia sa swietne i smieszne:)
jaką mamy dziś marude rany!!! na szczęscie od poł godziny spi

Co do antykoncepcji to ja wlasnie nie wiem - chyba jednak wroce to tabletek choc po problemach z zajsciem nie chcialam ale gumek to ja nie cierpie wrrr jakos spirali nie chce. Npr stosowalam przed zajsciem ale mam tak nieregularne cykle - tzn mialam - zobaczymy jak teraz.

Gabi ale slodki pultasek :) u nas to samo co u Ciebie, jak polezy sama 30 min to cud nad cudami - ktore zdarzyly sie moze ze 2 razy hehe jak go zabawiasz co robicie??

Mój przewija kupe bez najmniejszego problemu - ale potrafi zużyc prawie cała paczkę chusteczek :D
image
image
też sie boje brac te piksy...gumek nie lubie...ale ze w sumie padam co wieczór na ryj...to w sumie i tabsy mi nie sa potrzebne:)
image
Dziewczyny dzięki za zdjęcia. jutro zmuszę męża żeby nam wrzucił na stronę - jak nie przewija młodej to niech chociaż wrzuci zdjęcia:)

Za to wrzuciłam informacje o warsztatach psychologicznych:)

Gabi nie napisałam wcześniej ale Twój synuś super wygląda:) kawał chłopaka:)) pięknie go wykarmiłaś:)

Uśmiałam się z tych gumek:)))
imageimage
Gabi a ile te tabsy Azalia kosztowaly wogole tak mniej wiecej .....no wlaśne Aśku_85 czesto zmeczenie to najlepsze anty heh chociaz ogółem u mnie ochota większa niż przed ciążą......... a co do przewijania to jeszcze mi sie przypomniało ze moj mąż to by małego co pol godziny przewijal nawet jak maly troszke siusiu ma "bo mu bedzie niewygodnie" jednak dobrze ze to ja z nim w domku jestem bo byśmy zbankrutowali na pampersach hhehehe
no własnie mi sie wczesniej duzooo bardziej chcialo...a teraz to tak niekoniecznie...jak z tym walczyć dziewczyny ?:PPPP
image
Aha i muszę Was pochwalić za bardzo ładne zdjęcie wszystkich mamusiek z dziećmi!! super!!

Morela a ten Twój Mati to jednak pulpet jest:)))))
imageimage
Aśku ja mam podobnie, myślę ze to trochę kwestia czasu...no i u nas tego ze młoda jest w naszej sypialni:)
imageimage
ja mysle ze mi warunki nie sprzyjają:p
mały u nas w sypialni, za ścianą pies...który...o zgrozo wyczuwa nastroje i zaczyna szczekać:p aaa zapomniałam o babci za rogiem:)
image
Gabi ja poza mierzeniem temperatury prowadzilam jescze obserwacje dwoch pozostalych wskaznikow ;)
image
No właśnie Nyzosiu ;) Ja nie wiem na czym on tak rośnie, je 6 razy na dobe, wiec wydawaloby sie normalnie, a klopsik z niego jak nic...

Mój mąż niedawno wrócił z pracy i pokazywałam mu nasze fotki, a on na to: kurcze fajnie macie, a dla tatusiów to nie ma takich spotkań, też bym wziął dzidziusia i sobie poszedł :)
image
He he ale pewnie by się chciał z chłopami spotkać a nie z babkami co??

A może to jest jakaś myśl....Klub "Tatów":)
imageimage
Madziulka, my mamy 3 opcje: mata, karuzela w łóżeczku i leżaczek z zabawkami no i lecimy po kolei aż małemu się znudzi i potem od nowa :P na macie jak się dołączę do zabawy to i godzina nam zleci :)

Yasmine za jedno opakowanie zapłaciłam 29 zł

A mi się chyba tak samo chce jak wcześniej :P chociaż trudno to porównywać bo wtedy to musiałam bo zajście w ciąże stało się moją obsesją ;) a trwało to tyle, że już nie pamiętam jak to było przed ;)

Morela jak się sprawdzało przez 8 lat, to się domyślam, że wszystko obserwowałaś :P mi się zawsze z tą temp nie za bardzo składało, no ale pewnie kwestia chęci i dłuższej obserwacji

Madziulka, Ty masz fotki ze spotkania? Mogę jakieś dostać? :) chętnie Was poznam i żeby nie było jednostronnie, to mogę Wam też wysłać swoje, żebyśmy się znały „z widzenia” ;-)
image
Witamy się z rana ;) Dzieciaki nakarmione, przewinięte, już broją. Właśnie rozpaliłam ogień w kominku, cieplutko się robi ;)

Ja też chciałam brać Azalię, ale nie zrealizowałam recepty. Naczytałam się w internecie różnych opinii- że krwawienie może trwać bardzo długo, zawroty głowy i inne cuda, nawet jedna z kobitek pisała, że jakoś na synka, którego karmiła piersią, tabletki wpłynęły... Ja w sumie nie jestem panikara, ale póki karmię, stosujemy prezerwatywy, odpuszczam sobie tabletki, jeśli jest jakaś nawet mini szansa, że to wpłynie na Wojtka.
Zastanawiam się później nad wszczepieniem implantu na 5 lat (niedostępny w PL, ale i tak wybieramy się do szwagierki do Londynu...), ale jakoś mnie to wszystko przeraża... I podejrzewam, że pozostaną nam gumki do końca życia :P
image

image
Witam

szkoda ze jestem chora i nie mogłam sie z wami spotkać ;(

moja mloda jest taka pocieszna jak ją karmię to tak wiwija rękami tak delikatnie mnie głaszcze to po piersi, po szyi czasem pod pachą. gdy mam takie dłuższe paznokcie to mnie to łaskocze i się zaczynam śmiać wtedy ona oderwie się od piersi i też się śmieje :)
Weronika - u mnie jest inaczej z rączkami.. Tzn. teraz się już uspokoiło, ale parę tygodni temu łapał za brodawkę (z której go nie karmiłam) i przekręcał ;) Dziewczynki widać mają lepsze podejście do piersi, mój chłopaczek jest dość brutalny. Nie muszę pisać, że bolało, jak cholera ;)

Gabi, Madziulka - możemy założyć grupę wsparcia dla mam dzieci-diabełków. U mnie to samo - Kostek nie lubi bawić się/leżeć sam. Muszę być przy nim... Ech.

Jesteśmy po szczepieniu. Dwa małe zmartwienia - w prawie trzy tygodnie przybrał tylko 300 g - waży 6 kg (lekarka mówi, że trzeba go obserwować i w razie czego dokarmiać... wrr) i mamy skierowanie na rehabilitację, bo nie bardzo mu idzie podparcie na brzuchu.. Ech.

Co do wagi, to się nie przejmuję na razie - też pisałyście, że miałyście "gorsze" tygodnie. Nie mam zamiaru wariować..
Co do rehabilitacji - ta nieruchawość może być przez szynę ale i tak warto to sprawdzić..
Morela - nie mam się przejmować brakiem przewrotu :))

Też oglądałam zdjęcia, super.
Gabi - zaloguj się na naszej stronie - klubmamgdynia.pl i wejdź w galerię.
O, albo - masz facebooka?
http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Klub-Mam-Gdynia/153987877976264 możesz nas polubić :)
image image
zdjęcia zarabiste...zastanawiam się tylko kto jest kto:)
panna z chustą to Ty? a blondynka to chyba Aniaa? reszta jest dla mnie zagadką:pppp

wygladacie na takie rozradowane, tylko jeden chłopczyk w kojcu ma taką smutną minke, ale widac że chyba był zmęczony:)
image
tak panna grupa wsparcia hihi a wiecie co jest pocieszajace jesli pierwsze dziecko to diabel to drugie jest zazwyczaj aniolkiem :D:D:D tylko weź po takim diable zdecyduj się na nastepne hehe :))

u nas łóżeczko w dzien odpada więc karuzelka tez ;/ jak ja tylko w dzien wloze do lozeczka to ryk niemilosierny!!! matą w oogle się nie onteresuje -więc mamy male pole manewru ;/

Patrycja jest taka ruchliwa że jak w nocy odlozylam ja po jedzeniu do łózeczka to oczywiscie ani myslala zeby spać i przeturlala się z plecków na brzuszek :)))

ogladacie ddtvn?? o 10.15 Zawitkowski będzie mówił kiedy uczyć dziecko siadania na nocnik ;)
image
image
Z tą fioletową chustą to ja :) Mój Kostek musiał być w niej cały czas, bo płakał, za to inne dzieciaki się przepięknie bawiły albo ucinały sobie drzemki w kojcu (Filipek Ssabinki z obowiązkową pieluchą na twarzy :).

Dobrze wytypowałaś - Aniaa to ta blondynka z córą :)
Dziewczyny - ujawnijcie się Aśku :)
image image
nyzosia zapomniałam zapytac jak neurolog? tzn. u kogo byliscie z Helą?
image
aaa...czyli mam dobre przeczucia:)
a co do pieluchy przy nosie to mój też tak zasypia:)
Panna przynajmniej masz sposób na marude:) moj jest z tych "niechustowych" i jak zacznie swoje afery ojjjj to koniec świata:p
image
Ale w głowie mam wizję, że będę go nosiła, aż skończy 30 lat ;D

Co do spotkania tatusiów - myślałyśmy z Nyzosią, żeby zorganizować piknik dla zaprzyjaźnionych rodzin, żeby tatusiowie też mieli okazję porozmawiać z innymi osobnikami swojego gatunku ;)
Może jakiś grill - wtedy by się wokół niego zintegrowali, próbując go rozpalić :D
No, ale to dopiero na wiosnę :)
Podoba Wam się ten pomysł?
image image
ja rozpoznalam tylko Anię, tak myslalam że z chustą to pewnie panna :)) moja też by ciągle ryczała hehe a chusty nie lubi i co wtedy :))

widze że troszkę maluszków jest zasmoczkowanych ;)
image
image
Panna fajny pomysl:) a myslalyscie o jakims konkretnym miejscu?
image
image
U mnie! Zapraszam wiosną na grilla :D
image

image
no pomysł faktycznie super...grile wogole sa super a jeszcze w fajnym towarzystwie to już wogole:)

poczekam jeszcze z miesiac, dwa az mały podrosnie- moze wyrosnie ze swoich dzikich histerii i podłącze sie pod Wasze spotkania dzieciaczkowe...bo narazie zeby z mojego zadupia dojechac to 2 godziny drogi....a z takim aferzysta to ja dziekuje...tylko wioche robi:ppp
image
Aśku, a przypomnij, gdzie mieszkasz?
image

image
niby w gdyni:) ale poza jej granicą:)
w kosakowie chwilowo:)
image
Wlasnie polubilam Was na Facebooku i zarejestrowalam sie na stronie klubu mam :-) Zdjeci super. Bardzo zaluje ze nie moglam Was poznac osobiscie. Mam nadzieje ze nastepnym razem sie uda.

My na szczescie sie juz duzo lepiej czujemy.
Super sie dzis wyspalam, Maly obudzil sie dwa razy na 15 minut (o 1 i o 4) i wstal o 8. I tak drugi dzien z rzedu. Teraz znow spi od 10.00. To duza odmiana po tym jak potrafil sie obudzic 4 razy. W dzien tez raczej malo sypial. Moze potrzebuje tyle snu z powodu przeziebienia, chociaz mam nazieje ze mu to spanie zostanie, a moze nawet bedzie lepiej :-)

Co do antykoncepcji to u nas piguly odpadaja, bo ja mam problem z watroba po ciazy - mialam cholestaze, i teraz caly czas mam zle wyniki :-( Wkladki nie chce bo mysle o drugim dziecku, wiec zostaja gumki :-). No i niestety caly czas boli mnie miejsce po nacieciu, wiec przyjemnosc jest taka sobie :-( Dostalam juz mascie od lekarza, troche pomagaja ale jeszcze to nie to :-(

Musze Wam powiedzie (znaczy napisac) ze tak mnie nakrecilyscie tym, napiecie, obracaniem i generalni rozwojem maluszkow, ze zadzwonilam i umowial Malego do neurologa, zeby sprawdzil czy wszystko z nim ok. Stwierdzilam, ze lepiej dmuchac na zimne.
Idziemy do lekarza 6 grudnia. A moze, ktoras z Was byla z Maluszkiem u dr Banasiaka w Gdyni?

I jeszcze jedno - dziewczyny ktore nabawily sie w ciazy rozstepow na brzuchu, jak sobie z nimi radzicie? Ja jestem zalamana swoim burzem...
image
Gabi - azalia to tańszy odpowiednik cerazette - przeczytaj na ulotce - w czasie po porodzie można zacząć w każdym czasie bez czekania na @, z tym, że pierwsze 7 dni trzeba się dodatkowo zabezpieczać. Ja biorę już Cerazette - po 7 dniach dostałam taki @, że prawie jak w pologu - już 6 dzień... Mam nadzieję, że to tylko tak na początku.

Ja miałam CC i po seksie mnie nic nie boli. A mam jeszcze zrosty na szyciu. Więc wydaje mi się, że te bóle to nie od cc.

A Antosia prawie wcale sie nie usmiecha - może mi ponurak rosnie hym....

Mój świetnie sobie radzi z kupami - jak kupa jest o 6.00 to zanim pójdzie do pracy oporządza malucha. dziś mega kupa była o 5.00, to już go nie budziłam... choć i tak się obudził, bo musiałam małą wymyć i zmienić całą pościel heheh bo górą wyleciała :-))

Nilkaa - ten ortopeda to jakiś niedouczony chyba ;-)) Powinien bliżej zapoznać się z chustami elastykami ;-)) W TV teraz promują chusty (Zawitkowski) i krytykują pieluchowanie. Do mnie też nie przemawia hehe - mi kazali, ale do 6 tyg wytrzymałam, bo mała jak nie mogła swobodnie wierzgać to miala klopoty z wypróżnianiem - potem już nie, a na usg wyszło wsio ok - no i też nosiłam ją w chuście :-)
[image
Annia ja przy kłopotach z watroba moglam uzywac plastrow antykoncepcyjnycg
Nam Sieliwonczy (ortopeda) zalecal chustowac Malego, pomimo ze nie mial problemow z bioderkami.
image
Rozmawialam z gin i powiedziala, ze w chwili obecnej hormony w zadnej formie nie wchodza w gre :-(. Ja mam poprzekraczane proby o nawet 200% :-(
image
Pomysł z grillem - Panna - jest genialny :-)) Bardzo bym chciała, żeby tatuś Antosi też Was poznał :-))
[image
Jak skończę karmić to będę używała pierścieni dopochwowych. W czasie karmienia nie można, bo mają estrogen i to ten hormon może szkodzić maluchom. To co jest w cerazette/azalii - wg mojej gin jest ok i w minimalnych dawkach przenika do mleka mamy. Moja mała jakoś specjalnie nie reaguje na tabsy.
[image
czesc czesc :)
ja ostatnio jestem z wami biernie :) tzn czytam, ale jak juz zabieram sie za pisanie to ryk mnie od tego odciaga :))) mam mała marudę w domu ostatnie 2 dni :( moze to ta pogoda, a moze ambitny plan oduczenia malej od smoczka?? w sumie wydawało mi się, że wcale tak dużo tego smoczka nie dostaje, ale ostatnio zauważyłam, że mała juz bez niego nie umie zasnąć i stwierdziłam, że może czas przystopować- nistety nie udaje mi się (póki co) wyelilinowac go całkowicie, bo mała naprawdę wtedy męczy się z zasypianiem- dziś dopiero niedawno zasnęła (i też dałam jej smoka, bo płacz niemiłosierny) a normalnie do tego czasu ma już dwie 15-minutowe drzemki za sobą. ach....

dziewczyny dzieciaczków smoczkowych- czesto dajecie?? kiedy chcecie odstawic?? no i może znacie jakiś magiczny na to sposób??

podejrzałam też zdjęcia na stronie klubu mam :)) ale fajnie wyglądacie- a dzieciaczki jak marzenie- szkoda, ze jeszcze nie udało mi się z Wami spotkać- no, ale co się odwlecze to nie uciecze :))

panna jaka mała/wąska ta Twoja chusta na zdjęciu się wydaje- ja kupiłam tkaną z LL i jak się w niej zamotałam to wyglądam jak wieeelka gejsza :)) albo inne cudo :))

my jutro do neurologa- ja tez sie strasznie sfilmowałam, ze z mała coś nie tak :( na dodatek ona ciągle ma podkurczone paluszki przy stopach- czuję, że nie obędzie się bez rehabilitacji :(

buziaczki
image image
halo halo :)

dlugo nas nie bylo ale juz nadrobilam watki :)

u nas wszystko ok, maly ladnie spi w nocy, je jabuszko 2x dziennie i do tego wszystkiego nauczyl sie gadac :):) buzia mu sie nie zamyka caly czas cos gaworzy :) maly gadula :)

moj smoka jak nie chcial tak nie chce..woli niestety swoje paluszki.
image
My wrocilismy ze spacerku ja mam czas dla siebie. Maly na macie przywiesilam mu tam tego ptaszka lamaze i sie na nim wyzywa zaraz chyba skrzydelka mu urwie:P
image
image
No właśnie też muszę kupić jakieś zabawki z lamaze :). Ostatnio w tesco widziałam ośmiornicę - niestety słonika nie mieli :(- szkoda, bo bym teraz w tej promocji nocnej 20% kupiła :).

A moja z kolei cały czas prawie się śmieje :). Ale najbardziej to do cycka :P Do mnie ani do męża aż tak pięknie się nie uśmiecha jak na widok cycka :P Ale mi żarłok rośnie :) - mam wrażenie, że ja całe dnie karmię ... Dziwne tylko, że po wadze tego nie widać.
Chociaż już będzie wchodzić powoli w rozmiar 68 - ale to bardziej po długości.

ehh- nie wiem co z tym ortopedą. Też wcześniej czytałam, że podwójne pieluszkowanie dobre nie jest :(. Tym bardziej, że ona jeszcze żadnej dysplazji nie ma, tylko nie w pełni rozwinięte bioderka. Co, jak czytałam, nie wymaga leczenia, tylko kontroli po 3 miesiącu - a nie za 3 miesiące jak on ustalił.
my po spacerku - czyli czas tylko dla siebie :))

nilkaa my podwojnie pieluszkowalismy przez 6 tyg i byla znaczna poprawa i teraz juz nie musimy. Mała też nie miała dysplazji tylko coś tam na granicy normy.

Co do rozstępów - nienawidze patrzeć na swój brzuch :((( kiedy to ścierwo zbleknie?? szlag mnie juz trafia jak je widze!!!! Ja smaruje kremem na rozstępy a g... daje ;/ A jak tam w Waszymi kg?? jak mi zeszlo w ciagu 2tyg 10-11 kg tak dalej ani rusz!! jeszcze 2-3 kg zostalo :((( Sorki za slownictwo ale jak tylko pomysle o tych cholernych rozstepach to mi się nóz w kieszeni otwiera ;)
image
image
Dzięki za info ze stronką, na pewno się zarejestruje :)

Madziulka, jeszcze troszkę i będzie lepiej z karuzelą i matą, Mikołaj też niedawno odkrył, że może być fajnie na macie i że karuzela jest całkiem ciekawa :P (na 10min :P)

Annia, ja też miałam cholestaze i to ostrą, po prodzie robili mi badania i było lepiej, ale potem nie powtarzałam, to może faktycznie najpierw powinnam to sprawdzić przed wzięciem tabletki? Dziwne, że lekarz mi o tym nie powiedział. Co do spirali, to my chcemy się starać o następne dziecko gdzieś za dwa lata i wtedy bym ją ściągnęła. A Wy kiedy planujecie?

Zuzko, dzięki za informację o tabletkach

Mjakmama, ja też właśnie wcześniej używałam evry i byłam bardzo zadowolona, ale przy karmieniu odpadają :/

Modern_Lady, ja na razie nie myślę o odstawieniu smoczka i chyba tak naprawdę jak go bardziej potrzebuje niż Mikołaj :P bo jest to zapychacz jak jest głodny, a nie mogę go od razu nakarmić no i szybciej z nim zasypia, ale jak mu nie dam, to nie robi tragedii, więc myślę, że nie będzie źle z całkowitym nie używaniem ;-)

Już się wyjaśniła zagadka, czemu odwiedziła mnie pielęgniarka środowiskowa, wygadała się, że to dlatego, że nie szczepiłam dziecka i nie odwiedzam przychodzi. Przyszła zobaczyć czy to nie patologiczna rodzina. Ja chodzę regularnie do neonatologa z Mikołajem, a to więcej niż pediatra, jest ważony, mierzony, ma przepisane witaminy, ustalaną dietę, więc bezsensu dla mnie iść jeszcze do przychodni żeby się tylko pokazać. A z tymi szczepieniami widzę, że nie będzie tak łatwo, ale do stycznia mam nadzieje, że wytrzymają :P jak Miki skończy pół roczku to go zaszczepimy.
image
Gabi mam nadzieje że się kiedyś zainteresuje mata ;) Karuzelką się interesuje ale tylko wieczorami i w nocy - a w dzień łóżeczko po prostu ją chyba gryzie!!!

Co do smoczka - to ja też mam wrazenie że to ja go bardziej potrzebuje niż Pati hehe. Modern Lady - może jeszcze za wczesnie na odstawianie?? choć przyznam też się boje że się uzależni i będzie problem. A kiedy najlepiej odstawić - myśle że max do roczku co??
image
image
ja wcale nie ukrywam, ze mi ze smoczkiem jest wygodnie- tzn nie jak ja mam smoczek tylko jak daję go małej- ja gdzieś wyczytałam, że jak się pojawią pierwsze ząbki to powinno się odstawić.
Ja tylko się zmartwiłam widząc, że moje dziecię potrzebuje go żeby zasnąć, a jak smoka nie ma to marudzi, trze oczka, ale nie zasypia :(
chociaż nie wiem czy wytrwam w tym odstawianiu :))
image image
Helo - jestem i ja:)

Z bioderkami Helki jednak wszystko ok:))) piękne i zdrowe - pan dr nie chce nas więcej oglądać:) ale gaduła z niego:) bardzo sympatyczny pan. no i on nie jest za podwójnym pieluchowaniem - uważa że lepiej nosić w chuście i robić ćwiczenia. no i my będziemy młodą ćwiczyć - tak profilaktycznie.

Co do rozstępów to ja mam jeszcze na brzuchu - nie są czerwone są już blade ale skóra jest bardzo brzydka. nie wiem czy kiedyś zrobi się bardziej elastyczna. a kg to mi już dawno spadły wszystkie i z ciąży i sprzed ciąży:)

Panna Kostek mało przybrał ale jak waży 6 kto to tylko 300 gram mniej od mojej miesiąc starszej Helki....no więc w sumie waży ok. problem pewnie jest tylko taki że mało przybrał. zobaczysz następnym razem najwyżej będziesz dawała mu mm.

A co do smoczka to moja niby była niesmoczkowa ale teraz jej się poprzestawiało i super ją ten smoczek uspokaja i pomaga w zaśnięciu. z tego co gdzieś czytałam to od smoczka chyba odzwyczaja się starsze dzieci - chyba jest jakiś moment kiedy one już nie chcą, nie potrzebują smoka i dobrze go wychwycić i odstawić. ale nie pamiętam kiedy to było.

Aśku - zostawiłam dok. w samochodzie i nie pamiętam nazwiska dr. taki w średnim wieku, łysy chudy facet. zimny z obycia:)
A na zdjęciach ja to ta w ciemnych włosach w ciemnym sweterku z kołnierzykiem z młodą w jeansach i czerwonej koszulce:)

Byłam z młodą u mojego męża w pracy u jego koleżanek (ja tam kiedyś też pracowałam więc mnie też znają) i młoda super się zachowywała - postrzelała uśmiechy do wszystkich i chętnie szła na ręce:)
imageimage
Madziulka
a możesz mi powiedzieć jak powinno wyglądać to podwójne pieluszkowanie? Ile warstw tej tetry powinno być?

A moja dziś całą godzinę bawiła się sama z sobą :P Ja poszłam na zakupy, zostawiłam ją w łóżeczku i tak sobie sama siedziała ...Mąż nawet zaglądać do niej nie musiał ...

Biedny - jest przeziębiony i pani doktor zaleciła aby w maseczce chodził aby małej nie zaraził ... No i musi spać w innym pokoju.

Ja też nie myślę o odstawieniu smoka. Bo mała już odkryła kciuka :( więc albo smok albo kciuk.
Yecath - dzięki za zaproszenie całej "bandy" do siebie :) Ja się piszę na taką wycieczkę - to nie tak daleko, a zupełnie inna okolica :)

Madziulka - u mnie było podobnie z matą, teraz jest trochę lepiej, czasem nawet Kostek sam się nią bawi (ale najlepiej jest, oczywiście, jak mama siada na podłodze i się męczy obok ;)

Co do mojej chusty - faktycznie wygląda na "wąską", ale to dlatego, że to elastyk. W tkanej wyglądam właśnie jakbym się zawinęła w kimono :)

Ssabinka - z Lamaze kupiłam takiego pieska z melodyjkami, ale to dopiero pod choinkę Młody dostanie. Mało używam teraz wózka i szukałam czegoś "więcej" niż przywieszka, ale ten ptaszek niezmiennie mi się podoba :)
image image
ja uzywalam tetry takiej ja chyba synek Sabinki miał taka we wzorki - ona jest grubsza niz zwykla tetra, składałam ją i na pampka pod bodziaka. Dziwne z tym Sieliwończukiem - niby nie poleca pieluszkowania a ja mam ulotke od niego a tam jest o pileuszkowaniu ze to dobre dziwne ;/
image
image
A co do smoka - nawet nie chcę myśleć o odstawieniu go.. Zasypia tylko ze smoczkiem i jak marudzi, to też go smoczek uspokaja.. No, ale jak przyjdzie cxzas, to odstawimy.

Nyzosia - no to jesteś już spokojna. Super, że wszystko ok. Jak Silewończyk powiedział, że ok, to nie masz się o co już martwić :) Fajne jest też to, że pokazuje, jak pielęgnować maluchy, żeby im niczego nie popsuć :)

Co do rozstępów i kilogramów.... Na brzuchu mi się nie zrobiły, ale żeby było sprawiedliwie, to zrobiły mi się na udach, już po ciąży od... chudnięcia. Bez sensu ktoś to wymyślił... Jak sobie wyobrażam siebie w stroju kąpielowym, to aż mi się smutno robi.
image image
bleeee mój brzuch też jest ohydny...chociaz juz troche z nim lepiej:)

nyzosia to trafiłas na tego samego neurologa co ja:) aha chciałam Ci powiedziec ze "rozpykałam to zdjęcie...i poznałam Ciebie, Sabinke i chyba Gosiaro????
image
Aśku - masz zadatki na detektywa ;)
image image
u mnie waga bez zmian :( 8 na plusie i odstajacy brzuch :( na szczescie nie mam ani 1 rozstepu...
image
Ja mam nadzieję że ten brzuch jeszcze trochę się cofnie. Choć i tak już nigdy nie założę dwu częściowego kostiumu kąpielowego. w sumie i tak nie zakładałam więc dużo się nie zmieni. A póki co i tak brzuch mam mniejszy niż przed ciążą a jak ubiorę kostium jednoczęściowy i go ścisnę to będzie płaski:))) więc nie jest tak źle:)

Piszecie o macie - moja młoda dopiero od czasu kiedy chwyta przedmioty to bawi się na macie. tak mata ją nie interesowała a teraz szapie zabawki i się cieszy:)

A co do tego podwójnego pieluchowania to mówił że to po prostu ogranicza maluchowi ruchy. więc lepiej trenować niż ograniczać:) tak zrozumiałam.
imageimage
hehhe:) została mi jedna niezidentyfikowana osoba:), a nie w sumie 2:)

kurcze ja od wczoraj mam megaa marude....ryk, prezonko i jedzolenie...znowu miescimy sie w tabelce na skoku rozwojowym...eh masakra jakas
image
a ten mały przystojniak w koszuli w krate to Kostek?? :)
image
image
ja nie mam rozstępów na brzuchu i ogólnie dla innych wygląda tak jak bym nie była nigdy w ciąży, ale wcześniej miałam wklęsły, a teraz trochę wystaje jak siedzę i to chyba wina mięśni, a nie tłuszczu bo jest twardy. Muszę się zmobilizować do brzuszków.
Ale żeby nie było za dobrze, to mam pełno rozstępów na biuście, całe poorane piersi. Smaruje się dwa razy dziennie, ale nic to nie pomaga, niektóre zaczęły się robić białe, czyli już po zawodach
ogólnie to mam stresa jak będą wyglądać po karmieniu, bo jak się do tego wszystkiego zrobią obwisłe to już w ogóle katastrofa
image
Ha ha Gabi nie strasz:) moja koleżanka po karmieniu zbiera na operację plastyczną:)
imageimage
no własnie co to za elegancki blondasek?
image
ja całe szczescie nie mam żadnego rozstępu :) tzn mam ale nie po ciązy tylko jeszcze z okresu dojerzewania, więc już się z nimi zżyłam :)
a kilogramów 7 mniej niż przed ciążą- choć ostatnio wcinam jak najęta, więc ciekawe czy znowu mi za chwilę nie wrócą?? Tyle, że ja nigdy nie byłam chudzielec, więc nie powiem dobrze by było jeszcze z jakies 7 zgubić :)) marzycielka :))
image image
Gabi, mi tez na poczatku wyniki troche spadly, ale teraz i tak mam poprzekraczane srednio x2. Ostatnio jak bylam u gina to kazala mi isc do gastroenterologa. Wybieram sie w grudniu bo musialam zmienic pakiet ubezpieczenia bo w tym, ktory mialam do tej pory nie bylo takiego lekarza. O rodzenstwo dla Filipa chcielibysmy sie zaczac starac miej wiecej jak Filip bedzie mial rok, wiec w okolicach wakacji. Ale do tej pory powinnam miec zrobiony porzadek z watroba, wiec zobaczymy jak to bedzie. Dlatego nie chce spirali, do tego jak sobie przypomne jak boli zakladanie, to zdecydowanie wole gumki.
image
Tak Nyzosiu, miał na myśli tatusiów :)

Panna dzięki za info odnośnie przewrotów :) No i pomysł na grilla super :)

Madziulka mam nadzieje, ze Twoja teza nie działa w druga stronę, bo u nas na razie jest aniołek, a nie chciałabym, by kolejne było diabełkiem ;) U mnie też wciąż 2-3kg na plusie :( Niestety brak mi troche silnej woli by je zrzucic.

Modern_lady my też z tych smoczkowych ;) Czytałam, że najłatwiej odstawić smoka jak dziecko ma około pół roku, wtedy podobno naturalna potrzeba ssania jest mniejsza, a jeśli dziecko wciąż dostaje smoczka przechodzi to w nawyk. Chyba w tym okresie spróbujemy odstawić, a na dzień dzisiejszy stosujemy smoczka w domu tylko i wyłącznie do zasypiania, no a jak jesteśmy poza domem to zdarza się to częściej, czasami trochę z wygody.

Gabi my planujemy drugie dziecko, ale niestety w bliżej nieokreślonej przyszłości... Najpierw musimy zmienić mieszkanie, bo w dwupokojowym to nawet naszą trójkę za parę lat ciężko mi sobie wyobrazić :(

A w koszuli w kratę jest mój Mati :)
image
hejka :)
ja na brzuchu rozstępów nie mam, ale za to uda i tyłek :( to jakaś masakra :( jak czytam ile zrzuciłyście kilogramów to wam zazdroszcze, ja mam jeszcze 5 na plusie i waga ani drgnie a nie wydaje mi się abym jadła dużo, no tylko ja podczas ciąży to przekroczyłam magiczne 20 kg na plusie.
kurcze moja młoda obraziła sie chyba na cycka, wczoraj wieczorem walczyłyśmy godzinę aż w końcu złapała, potem w nocy i rano było oki, a teraz to jakaś masakra, jak tylko widzi cycek to wpada w furię, a w sumie o 10 jeść zbytnio już nie chciała, potem o 13 nic nie zjadła i teraz tez nie mogę jej nakarmić, cycki to mi chyba zaraz eksplodują, a mój laktator to chyba wyrzucę przez okno i do tego jestem sama, nie mam kiedy powalczyć z laktatorem bo ciągle bujam małą, mam nadzieje ze to tylko chwilowe...
imageimage
Morela no ja chyba pisałam że jak pierwsze to diabel to drugi aniolek, a ja pierwszy aniolek drugi to diabel hihi ale wiesz jak to jest nie zawsze sie sprawdza :)

A widzisz zapomnialam że Ty też byłaś na spotkanku - to masz przystojniaka :)))
image
image
Mańka, jeśli Cię to pocieszy, to u mnie jest tak, że Kostek też ma "niepiersiowe" dni. Jak zrobił taką akcję pierwszy raz (wyrywanie się, wrzask, wypluwanie piersi) to myślałam, że już po karmieniu. Ale się okazało, e on ma tak tylko od czasu do czasu (chyba nie chodzi o smak mleka, bo z butelki ciągnął a miło...).
Jedna laska na forum pisała, że u niej był problem z wypluwaniem piersi przez kawę, która ponoć zmienia smak mleka. Ja tego u siebie nie zaobserwowałam, ale może sprawdź?

Aśku - dla ułatwienia dodam, że Zuzko ma bardzo owłosioną córę ;)
image image
mam nadzieje ze to jaki jednorazowy wybryk ze cały dzień nie chce :(
bo czasami zdarza się ze wieczorami jest walka, ale nigdy nie było tak ze cały dzień :(
kurcze ale ja w diecie nie zmieniałam, kawę piłam od zawsze i ciągle pije tą samą. teraz młoda śpi, jak się obudzi to znowu będziemy próbować, ale jak widzę w jakie ona furię wpada, to aż mi sie odechciewa ją karmić i mam ochotę dać jej butle z mm, ale ciągle jakos się powstrzymuje, ciekawe jak długo dam rade,
imageimage
manka moja tez tak miała- ale bogu dzięki jej przeszło, oby Twojej też :) ja się ratowałam butlą i raz nawet mm
image image
mam....piekne długie włoski:) zlokalizowałam!
image
Jakbyście miały ochotę dodać swoje skarby do facebookowego albumu, to zapraszam! Wrzuciłam Kostka jako przykład. Dodajcie też krótki opis Waszego szkraba :)

http://www.facebook.com/album.php?aid=24040&id=153987877976264
image image
Manka, u mnie też ostatnio są problemy z karmieniem małego, w nocy ssie bardzo ładnie zaś w dzień po minucie na cycyu zaczyna się prężyć, krzyczeć, wypluwać cyca.Tylko u mnie wynikało chyba z tego, że za słabo mu mleczko leciało, bo jak próbowałam ściągać laktatoorem to niestety się nie udawało, a piersi były małe i miękkie. Po 2 dniach męczarni, kiedy widziałam, że mały za mało zjada zaczęłam przynajmniej raz dziennie podawać mu butlę mm i zauważyłam, że mały jest najedzony po niej i potrafi przez dłuższy czas sie sam zabawić, a wcześniej non stop na cycu i marudzenie
Dziewczyny żałuje, ze nie mogłam znowu wybrac sie na spotkanie. Ale mnie i męża nadal trzyma jakiś wirus a na dodatek mały ma katarek i tak chrumka przy pociąganiu noskiem:( Nie wiem co robić/ Zakraplam solą i friduje moze w końcu pomoże. sTRASZNY MARUDEK SIE Z NIEGO ZROBIŁ.
Ale dużo napisałyście. Niestety nie mam czasu czytać:( Pakujemy się i ok godz. 21.30 wyruszamy....trzymajcie za nas kciuki. Czeka nas długa podróż ale o 11 będziemy już w Gdańsku:)
image
Zośkaa - wpadnij na nasze następne spotkanie :)
image image
Moje dziecko dziś bardzo aktywne.Na spacerze tylko z 15 minut kimnęła i po południu pól godzinki.Naiwna może jestem, ale liczę ze w nocy odeśpi;-)

Nyzosiu Helka zdrowa jak rybka!Super!

Co do rozstępów to mam tak jak Gabi- na brzuchu nic, ale na cyckach i owszem.Tez się boje jak będą wyglądać po karmieniu.
image
Panna ale fajną bluzeczkę ma Kostek!!!
image
W jakimś mało ambitnym amerykańskim filmie usłyszałam taki tekst, że piersi po karmieniu wyglądają jak stare skarpety...
image image
Gosiaro - dzięki :) Niestety już z niej prawie wyrósł.. No, ale czekają następne ciuszki w kolejce ;)
image image
Ja wrocilam do wagi sprzed ciazy ale chcialabym zgubic jeszcze ze 3 ale chyba mi to nie wyjdzie bo wcinam i wcinam:P

Co do rozstepow to mam na cyckach:( i chyba nie bede za fajne po karmieniu :(
image
image
Hahaha, stare skarpety... :P

Po wykarmieniu Tośki (9 m-cy) miałam całkiem fajne piersi, teraz już są troszkę bardziej nadwyrężone.. Więc ciekawe, co będzie, jak już Wojtka od piersi odstawię... Jeszcze z 4 miesiące karmienia mi zostały ;)
Co do rozstępów, dodatkowych kilogramów itepe to się lepiej nie wypowiadam i pozdrawiam znad talerzyka z przepysznym ciachem marchewkowym :D

Hmm.. Ja widzę na Facebooku tylko 2 fotki ze spotkania, jak mogę zobaczyć więcej?
A Kostek mega się zmienił! Ale wydoroślał ;) No i jaki z niego słodki rudzielec!!!! Mi się przez kilka lat podobał rudy pan ze sklepu informatycznego :D Coś mnie ciągnie do rudych :) (chociaż mój mąż jest blondynem)

A ja właśnie Wojtkowi dałam mm. Taki był zmęczony, poddenerwowany i płakał, że nie miał siły na ssanie piersi, więc dostał 150 ml mleka z butli, wypił i od razu zasnął.
Ja cały czas używam tego pierwszego smoczka... Chyba już pora zmienić na większy? Czy zostawić? Jak myślicie?
image

image
Yecath - smacznego!
A jak tam Twój fitness? Wytrwałaś? (Nie zdziwiłabym się, gdybyś w tę pogodę miała dosyć wyjazdów do Wejhe..)
Rudy rydz z niego, ale tylko pod światło, no i rude włoski mu się wycierają i na ich miejsce ma takie przezroczyste blond, po tacie.
Zdjęcia obejrzyj na stronce, bo na facebooku wrzuciłam tylko taką małą zajawkę, całość dla zalogowanych, by chronić naszą prywatność :)

Co do mleczka - 2 jest chyba od 6go miesiąca, co?
image image
no na brak mleka narzekać nie mogę bo leci samo, całe wkładki mam mokre, a piersi twarde jak kamień, trochę ściągnęłam tym moim kijowym laktatorem ale po pół godzinie miałam dosyć
Szacun dla Nyzosi za wytrwałość :)) ja bym chyba poległa i nie dała rady tyle ściągać.
Nie chcę zapeszać ale mała o 17 trochę zjadła z cycusia :) mam nadzieję, ze wieczorek obędzie się bez histerii i już będzie dobrze.
imageimage
wojtuś już ma 4 miesiące to mozna spróbować kolejne smoczki, nie wiem jakie masz butelki ale smoczki od aventa są 1+ i 3+, moze te 3+ by mu pasowały
imageimage
Mamy butelkę Lovi, muszę przejść się do sklepu w piątek i kupić jakiś szybszy smoczek... Bo z niego już w sumie prawie 5miesięczniak a pije ze smoczka jak dla noworodków :/

Panna, chodzę czasami, nieregularnie, bo nie zawsze mąż jest w domu na tą 19stą. Tydzień temu byłam :) Ale trochę kolana mnie zaczynają boleć od stepu :/ A aerobik mam w Luzinie, 10 minut od mojego domku na pieszo ;) Mamy obok duże gimnazjum z piękną nową halą sportowo-widowiskową i tam jest siłownia oraz różne zajęcia (body ball, stretching, step i inne). Fajnie, że takie coś mam na wsi, nie :D?
image

image
Smoczki a nie: "mleczko"... - jakieś zaćmienie miałam i nie czytałam ze zrozumieniem... Z tych smoczków 3 + mleko leci szybciej :)
image image
hehe, mleko też w sumie niedługo trzeba będzie zmienić ;) ale u nas mało mleczka idzie, od urodzenia Wojtka dopiero niecałe 2 opakowania Nan1 (po 350 g) poszły.

Ja powinnam dawać Wojtkowi codziennie po pół łyżeczki rozgotowanej kaszki manny, a cały czas zapominam... :/
Podajecie już gluten?
image

image
Ja tam wiesz, że jestem dwa miesiące za Tobą, więc o żadnych glutenach, kaszkach i warzywkach jeszcze nie myślę ;)
image image
Dziewczyny muszę się wam do czegoś przyznać: Jestem w 5 tyg ciąży!!!!!!!!
Ale życie nam sprawiło niespodziankę :) Dwa dni temu zrobiłam test i wyszły 2 krechy jak byk. Dziś zrobiłam betę: 1134..
Boże jak my damy radę?
Kiciuchna gratulacje :):)) a to niespodzianka:) dwa babelki beziesz miala :) Moj jak dzis wrocil z pracy to do Filipka mowil ze tesknil ze moze chcialby juz braciszka czy siostrzyczke:P

Fifi zasnal zemna o 15 i spalismy do 16. potem o 6 chcial spac ale go nie polozylam o 7 byl myty dostal jesc i doslownie padl od 20 min spi mam nadzieje ze juz na dobre a nie ze pomysli ze to drzemka :P
image
image
Kiciuchna, super! Przykład Yecath pokazuje, że z dwójeczką można sobie całkiem nieźle poradzić!
Na pewno na razie dla Ciebie to kosmos, ale niedługo stwierdzisz, że tak miało być :))
Gratuluję :)
image image
Kiciuchna serdeczne gratulki :))) ale fajowo :))) aż gęsięj skórki dostałam- zobaczysz dacie sobie świetnie radęi jak to mówią za jednymi pieluchami :))) a powiedz co Cię podkusiło ,żeby zrobić test??

co do jedzonka to nasza pediatra mówiła, że jak przyjdziemy teraz na szczepienie (mniej wiecej olowa grudnia) to wtedy pogadamy co i jak- Wika będzie miała wtedy prawie 5 m-cy
image image
Gratulacje Kiciuchna :))) Czasami to może i lepiej jak życie sprawi taką niespodziankę, bo samemu to ciężko się zdecydować, a tak jest i już :)
image
Kiciuchna gratulacje
Niektórzy muszą płacić po kilkanaście tysięcy za sztuczne zapłodnienie. Popatrz - jesteście już z trzydzieści tysięcy do przodu :))
image image
Kiciuchna gratulki wielkie ale dla mnie drugi bejbis to jak kulka w łeb jakby był taki jak Patrycja hehe i aż się boje :))) ale Wy napewno dacie rade :)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jutro lepimy bałwana :)))) u mnie pada śnieg :D
image
image
Dziewczyny! :))
Odpaliłyśmy info o klubie na forum ogólnym. Najbliższe spotkanie organizujemy za tydzień w czwartek, w Gdynia (Galeria Malucha), godz.12.00.

Ciekawa jestem, ile nowych mam przyjdzie :)

Niech pada śnieg! Wolę to sto razy bardziej niż deszcz :)
image image
Kiciuchna super!!!!!Teraz na pewno sie martwisz czy dacie rade, ale zobaczysz ze niepotrzebnie.Chwila moment i dwojeczka bedzie odchowana ;-)
Gdyby nie studia to tez bym już pewnie drugie chciala.
image
Dzięki dziewczyny, na razie faktycznie to kosmos :) Ale ta sytuacja ma dużo plusów jak i minusów:) Mimo to cieszę się :) Jutro idę do ginekologa-zobaczymy co będzie :)

Modern Lady- test zrobiłam bo okresu coś długo nie dostawałam. Najpierw zrobiłam tydzień temu-był negatywny. Ale @ nadal nie było. I potem jak zrobiłam to już wszystko wyszło na jaw :)
Generalnie na razie to tajemnica:)
Aż się boję powiedzieć rodzinie :)
Yecath- a jak twoja Tośka przyjęła Wojtka? Nie była zazdrosna? Ile miała jak Wojtuś się urodził ?
:) W sumie też bym się nie obraziła na drugie... Tylko teraz między mną i Filipem taka napięta atmosfera, że bez kija nie podchodź, a co dopiero mówić o jakiś romansach ;)
image image
Witam

Dzios pojechalam do urzedu zlozyc wniosek o dodatek mieszkaniowy.
Jakiego ja dzis strasznego lenia mialam:( i pochlonelam mase jedzenia:) I jak ja mam dojsc do siebie po porodzie. Gdzie moja silna wola?:(
Jutro ide z mala na szczepienie. Zobaczymy jak to zniesie.

Morela My tez stosowalismy npr przez rok czasu-zanim zaszlam w ciaze. Odstawilam tabletki bo mialam ich dosc. Teraz tez tylko czekam az mi cykle wroca. Mam nadzieje ze beda w miare regularne bo przed ciaza mialam co- od 36 do 104.

panna z mokrą głową Masz racje nie ma co wariowac i sie tak przejmowac waga

Annia Ja rozstepow nabawilam sie w pierwszej ciazy. Nie pociesze Cie ale nic sie nie da ztym zrobic-trzeba do nich poprostu przywyknac. Z czasem jedynie one zbledna.

karollla Moja tez smoka nie chce-woli swoje paluszki i cyca

Tez sie boje jak moje piersi beda wygladac po karmieniu. Wystarczy ze mam je bardzo male.

Zośkaa Kciuki zacisniete:)

yecath Ja z glutenem jeszcze poczekam. Poczekam z nowymi pokarmami do skonczenia 6 m-cy

Kiciuchna Gratulacje!!!
image
Gratulacje :)
Naprawdę szybko się Wam udało :).
Ja też bym chciała już drugie - ale raczej rok poczekamy.

Ja mam nadzieję, że uda mi się w przyszły czwartek przyjść na spotkanie - wreszcie nie będzie szczepienia dzień przed :).

Yecath:
ja na Twoją "wieś" dwa lata na angielski jeździłam :)
Hej. Ale żeście naskrobały. Ledwie nadążę z jednym i już muszę nadrabiać kolejne posty:)
Z tym grillem też jestem za. :D Czas, żeby i tatusiowie się poznali.
Mój aniołek już w łóżeczku grzecznie śpi, więc mam trochę czasu dla siebie.
Co do antykoncepcji, to, tak jak już ktoś wspomniał wcześniej, zmęczenie jest najlepszym zabezpieczeniem:)
U nas gumki. Nie chce narażać małej. Może zdecyduję się na anty w zastrzyku... muszę pogadać z ginem zobaczę co mi na ten temat powie.
Co do kg. Mi nie został ani jeden. Jak ważyłam 61 tak ważę 61.
Co do rozstępów w ciąży tylko pod spodem na biuście i nigdzie więcej. Po porodzie koszmar!! na brzuchu koło pępka mam takie wstrętne, że patrzeć na nie nie mogę i nic nie pomaga ;( Do tego pępek jest ciemny i ta "kreska" z ciąży też ciemna i też nie wiem kiedy zniknie.
a to moja Mała
image

Uploaded with ImageShack.us
oj jakieś gigantyczne to zdjęcie :) no ale cóż "pokaż obraz" i wszystko jasne :)
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
19.07 (termin 16.07) - beata408 - córeczka Kinga, 3450 g, 55 cm, CC, Szpitał Wojewódzki
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

Dopisalam się :)
image
Dziewczyny poprawcie moj byk. Napisałam Szpitał zamiast Szpital:)
image
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

08.07 (termin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
19.07 (termin 16.07) - beata408 - córeczka Kinga, 3450 g, 55 cm, CC, Szpital Wojewódzki

poprawione :)
image image
Anettkaboss - śliczny ta Twoja malutka :) Ale wydoroślała przez ostatnie tygodnie :))))
image image
anetkka śliczna Twoja malutka ;)

chcialam zakupic małej owoc tiny love i powiem szczerze ze przegladajac allegro troche zgupialam bo przedzial cenowy 35 aż do 50 zł oczywiscie z checia kupilabym te tansze ale skad taka roznica duza? te tansze to jakies podroby czy co??

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=pierwszy+owoc
image
image
Kiciuchna!!!! O kurcze!!! Niezła wiadomość :D Gratulacje!!!

A zabezpieczaliście się w ogóle jakoś ;)? (sorry za takie intymne pytanko :-))

Tosia miała rok i 4 miesiące, jak urodził się Wojtuś, więc większa różnica wieku. Ale nie była i nie jest zazdrosna :) Czasami tylko leciutko :) Im mniejsze dziecko, tym mniej zazdrości ;-)
image

image
Ale dzisiaj aktywne jesteście!!!!

Kiciuchna a to niespodzianka!!!! wow - super!!!! Gratulacje!!!

Co do smoczków do butelek to też się kiedyś pytałam czy już zmieniłyście. Moja młoda też jedzie jeszcze na tych pierwszych - ale tak jak kiedyś pisałam ona potrafi się jeszcze krztusić więc nie wiem czy jej zmieniać. może kupie "drugi poziom" i sprawdzę jak sobie radzi.

A tak w ogóle to sobie pomyślałam że jak do pikniku tak daleko to może zimą jakiś kulig w Wieżycy zorganizujemy? oczywiście nie za długi żeby dzieci dały rade ale można pomyśleć. zobaczymy jaka będzie zima:)
imageimage
hej dziewczyny, mój synek przechodzi kolejny etap rozwoju!! od tygodnia jego ulubionym zajęciem jest oglądanie swoich stópek i wpychania ich do buźki!!! nawet nie da się spokojnie wykąpać, bez ssania paluszka od stópki:):) śmiesznie to wygląda heeh czy u was też dzieciaczki tak robią? no i mały dziś po kąpieli jak leżał na brzuszku to za wszelką cenę próbował się przemieścić, no i trochę mu się to udawało, szybko zmieniał miejsce położenia...coś mi sie zdaje, że szybko zacznie raczkować!!

no i muszę sie pochwalić, że Mateuszkowi powoli wychodzi ząbek!! co prawda jeszcze się nie przebił, ale już czuć go pod dziąsełkiem jak się sprawdzi palcem:)
kurcze komp wyłączony a tu tyleee nowości:)
Kiciuchna gratuluje:) nie złe jajca...ale fakt za jednym bałaganem dwojeczka bedzie odchowana:)

panna, u mnie tez bez kija nie podchodz...dziś przeszlismy chyba samych siebie...taka jestem wściekła ze bym mu oczy wydziubała...

i więcej foteczek jest superrrr:) spróbuje podjechac 02.12. do mamy i od niej sie przyczłapac bo ogladajac fotki tez mi sie zachciało wkońcu Was poznać...a od mamy to zawsze jedna przesiadka mniej:p
image
Gwiazduś moja jeszcze nie bierze stópek do buzi ale po woli zaczyna je zauważać. Ale jest prawie miesiąc młodsza od Twojego synka wiec jest szansa ze go dogoni:)

Aha - byliśmy dzisiaj jeszcze na usg głowy - i tu tez wszystko ok:)) tak wiec przeciągnęłam Helke po lekarzach a ona zdrowa jak ryba:)

Do dziewczyn które używają laktatora - mam laktator Aventu od Zuzko i wiecie co zupełnie inny jest niż ten medeli. Po pierwsze ciszy poza tym jakiś delikatniejszy no i inteligentny - samemu ustawia się siłę ssania...bajer:)
imageimage
Oooo, a niby Medela taka fajna... A ten Aventu to chyba jest droższy, co?

Kulig? Yes!!! Świetny pomysł! Myślałam właśnie o sankach dla młodego :)) Super. Mój Filip jest zapalonym deskarzem, więc pewnie niejeden weekend spędzimy w Wieżycy :)

Aśku - ;) czasami nawet współczuję swojemu eM, ale tylko czasami. I krótko ;)
image image
gwiazduś - ja czekam na ten etap z syrkami w buzi :) To tak słodko wygląda :)
image image
mój z kolei nauczył sie na nartach smigac i w zeszłym roku, co drugi dzień po pracy o 18 jechał do wiezycy zeby 10 razy zjechac i do domku:p
image
nasza jak na razie za kolanka sie lapie i podciaga nozki pod brzuszek i odpycha sie do tyly - moje chlopaki wlasnie do tylu zaczynaly raczkowac
Madziula ja z tiny love mam banana i kupowalam w akpolu po 45 zl a na allegro kupilma truskawe po 35 oba owoce maja metki i sa oryginalne rozbieznosc cen pewnie polega na tym ze ktos chce wiecej zarobic - ja kupowalam od tego sprzedawcy http://allegro.pl/listing.php/search?string=owoc&us_id=5147608&country=1 ale widze ze juz ma drozsze - ale to dlatego ze przed swietami
Czesx,,,,,

U nas jakas okropna noc, nie moglam spa a to sasiad jakis wariat zaczal sie drzec a to tesciowa wrocila z pracy i zaczela sobie pogaduchy robic po 12 przez te a potem jeszcze o 5. A to Obok mi chrapie i miedzy czasie maly:( yyyyyy

Moj co do nart itp to antytalent hehe jak raz bylismy w wiezycy to niemogl nawet na wyciag usiasc na dupe i trzymac rece w gorze spadal nie raz hehe:P raz spadl na srodku wjezdzal chlopiec a on go za stope zlapal myslalam ze da rade go do gory podciagnac i spadl na niego ubaw byl super hehe
image
image
niezły opis ssabinka:)
image
He he Ssabinka opis faktycznie niezły z samego rańca:)

Ja też słabo w nocy spałam. może to ta zmiana pogody??

Nie wiem czy mi się chce dzisiaj gdzieś ruszać....chyba najpierw ogarnę chatę a potem się zastanowię nad spacerem:)
imageimage
Kurcze szkoda ze jescze nie dostalam z zusu to bym moze dzis w jakims sklepie wyladowala a tak ?:(

A bym zapomnialam anetka twoja mala chyba do ciebie podobna co? zmienila sie:)
image
image
od 11 do konca dnia bedzie juz u nas padac:(
image
image
Ja tez czekam na kasę z zusu. niby miała wyjść wczoraj ale jakoś jej jeszcze nie ma:(

A mała Anettki faktycznie do niej podobna:)
imageimage
ssabinka:
ja jak pierwszy raz byłam na wyciągu - ale to był zdecydowanie większy niż w Wieżycy - to też nieraz wypadłam ... Tylko, że tam było zdecydowanie niebezpieczniej i raz mało co w głowę oberwałam.

Ja rok temu będąc już w ciąży ( ale nie wiedząc o tym) na nartach jeździłam ..

Właśnie miałam Was pytać o to kiedy maluszki wkładają nóżki do buzi :). Bo wczoraj w prezencie Eliza dostała skarpetki które grzechoczą i piszczą ... No to jeszcze z 2 i pół miesiąca na nie poczeka ...
Nie było mnie wczoraj a tu tyle nowości :)

Kiciuchna znowu będziesz należeć do mamuś lipcowo-sierpniowo-wrześniowych moje gratulacje :))

Ja myślę o drugim dziecku za parę miesięcy jak wrócę do pracy :D

U mnie ze smoczkiem różnie potrafi zasnąć bez niego ale czasem jej i tak daje w ciągu dnia też a ona jest już cwana smoka ma na łańcuszku to pociągnie za łańcuszek i wyjmie smoka i wsadzi sobie i tak paluchy :)

No za spotkaniami integracyjnymi jestem jak najbardziej za :)
u nas ostatnio nocki naprawde dobre, nie ma juz 2h przerwy w nocy, mala budzi sie ok 3 je, odkladam ja do lozeczka i zasypia w pare minut i budzimy sie ok 7.30-8 Takze ostatnio jestem wyspana ;)

jaka zimnica w domu, mezol musial rano podkrecic temp w domu bo 19 st bylo a ja nie potrafie w takiej temp funkcjonowac :))) zmarzlak ze mnie

Ja zamierzam wyjsc na spacer. Niedługo trzeba będzie dzieciaczkom wyciągnaąc kombinezony zimowe :)))
image
image
kurcze mi tez sie coś nie chce wyłazić:p
ale co bedzie padac ssabinka? bo u mnie śnieg pruszy....

chyba poleze z psem i sprawdze sytuacje outside i sie zastanowie:)
image
Gwaizduś Maja tez ostatnio smakuje swoje stopki.Zawsze jak to robi to podziwiam, ze te malenstwa takie elastyczne;-)

Nyzosiu super pomysl z tym kuligiem.My co roku zawsze jezdzilismy.Tylko trzebaby bylo zamowic jakas wersje light bo ja zawsze po kuligu cala poobijana wracalam.

Anettka przesłodka jest twoja Amelka!

Wczoraj rano Maja sobie tak smiesznie westchneła i ja zaczełam przedrzezniac, no i wiecie ze teraz ona to robi specjalnie ( tak mi sie przynajmniej wydaje) i sie smieje, jak powtarzam za nią.To mozliwe, zeby juz taka kumata byla?
image
A co do nart to ja jestem antytalent dopiero!Na tym stoku dla poczatkujących w wiezycy sobie tak zjechalam w rozkroku, że skosilam mojego męza, ktory wpadł w sam srodek usciksku moich nog ubranych w narty.Nie moglismy sie potem z tego wyplatać.Az mi ciagle wstyd na tamto wspomnienie!!!!
image
to ze mnie taka sama narciara jak z Ciebie gosiaro:)
image
jejku ja już nie mogę się doczekac tych nóżek w buźce, hehhee :)) słodko to wygląda :))

a my dzis do neurologa- trzymajcie kciuki!!!
image image
Modern_Lady daj znać po.

Ja na nartach jeżdżę ale tak turystycznie:) nauczyłam się parę lat temu i dawno już nie jeździłam a buty na strychu stoją. Może w tym roku pojadę do Wieżycy pojeździć? będę w dzień siedziała w domu to można jechać:) Bo w weekendy to tam jest masakra!
imageimage
no łikedy sa tam zaludnione...dlatego moj jezdzil wieczorami w tygodniu
image
Moja przyjaciółka też tak jeździ ale ono to zapaleni narciarze:)
imageimage
asku 85 ma padac deszcz a potem deszcz ze sniegiem bleeeeeeeee
image
image
A czytacie moze malucha swoim ksiazeczki??? Ja jak sie opiekowalam dziewczynkai to ich rodzice po prawie i mieli mnostwo ksiazek i bardzo lubialy jak im czytalam. Postanowilam ze Filipkowi tez bedziemy czytac zeby polubial ksiazeczki. I wiecie on juz lubi:) bardzo sie interesuje obrazkami a mamy juz ich sporo i chyba uzaleznilam sie iod ich kupowania:P Ide czytac nastepna wtedy jest spokoj:P
image
image
czytam - dzieci ktorym sie czyta potem tez latwiej siegaja po ksiazki
Ja też zaczęłam czytać książeczki:) na razie głównym zainteresowaniem cieszą się kolorowe obrazki, które za wszelką cenę próbuję pochwycić do swojej buźki:):)heheheh tyle go interesuje z czytania:):):
W Trójmieście zazwyczaj jest ładniejsza pogoda dlatego pokazuje wam mój widok zza okna ;)

image

Książeczki och tak lubimy lubimy czytać oglądać i w ogóle wszystko :)
o kurcze ale fajnie :) u mnie tylko deszcz ze śniegiem i strasznie wieje :(
imageimage
Ło matko jaka zima!!!

Książeczki mówicie....chyba też zacznę czytać:)
imageimage
weronika widok piekny ale jakbym miala wyjsc na dwor to juz bym sie tak nie cieszyla - zaczynam sie zastanawiac jak moj wozek sprawuje sie na sniegu zwlaszcza ze u nas slabo odsniezaja
Ciekawe kiedy u nas tak bedzie:P tej zimy pewnie dzieci nawet nie zobacza bo spia zazwyczaj:P ale nastepnej pewnie beda zdzwione robiac kroki na czyms tak bialym:P zimnym itp
image
image
moje chlopaki jak byla pierwsza ich zima i juz chodzili i jakis platek spadl im na nos lub buzie to od razu byl rykkk
hehehe:P

Macie moze juz upatrzone jakies krzeselko do karmienia? kurcze jest duzy wybor i nie wiem :(
image
image
czego oni juz nie wymysla http://allegro.pl/gucci-nowe-nosidelko-dla-dziecka-super-i1332654799.html
image
image
ja sie naczytałam pozytywnych opinii o krzesełku chicco polly...i chyba na nie sie zdecydujemy:)
image
Mi tez sie ono podoba tylko drogie
image
image
no drogie...ale moze dziadki sie zrzucą na prezent:ppp
zawsze sie mnie wszyscy pytają co kupić...tak tez było na chrzciny, wiec mam plan dostac je w prezencie:)
image
Ale sa rozne ceny tego krzeselka o ile sie myle? z tego i tamtego roku czy sie roznia?
image
image
jupiiiiiiii przyznali nam kredyt:) ale super :) za rok juz bedziemy sami mieszkac:)
image
image
a no bo nowa i stara kolekcja...ta z 2011 prawie 5 stów kosztuje...i zauwazyłam ze poza kolorami to rozni sie stojakiem:) tzn. tymi nózkami od krzesełka...ja tam moge miec to ze starej kolekcji:p
image
noi u mnie tez leje:( to spacer mam z.....
image
Ssabinka weszła kasa z zusu:)
imageimage
ooo zazrdoszcze:)))
a duzo tego kredytu? ja tez sie przymierzam ale niestac mnie narazie na spłate:(
image
anettkaboss, śliczna ta Twoja mała, a jakie ma mądre spojrzenie :)

weronika co ma bzika, ale zima :D u mnie wczoraj trochę popadało, ale dzisiaj ani śladu, słoneczko świeci

ja myślałam nad krzesełkiem z fisher price, ale jeszcze nie jestem zdecydowana
image
ja nad krzeselkiem sie nie zastanawialam - ale ja preferuje im prostsze tym lepsze bo np chlopaki jak juz zjedli to ani min dlyzej nie chcieli siedziec wiec nie potrzebne sa mi bajery ;)
nyzosia fajtycznie ale fajnie :)

asku jakies 240tys bierzemy na 30lat 3pokoje ale z planem oszczdzania wiec w zasadzie bierzemy na 15lat:P Filip bedzie mial 15 lat pomysli sie o czyms wiekszym. Zawsze marzylam o domku:)
image
image
Hm, jeszcze godzine temu myslalam, ze sobie pojdziemy na spacerek, ale teraz tak pada, ze raczej nic z tego :(

Wczoraj tyle sie naczytalam, ze wasze dzieciaczki sie obrazaja na piers, i co i dzis moj Mateusz tez sie obrazil, na szczescie tylko na jedna. Je tylko z prawej. Udalo mi sie go jednak troche oszukac i przystawilam go spod pachy do lewej to troche tez pojadl, ale strasznie niewygodna ta pozycja :/
image
no i nie ide na spacer- ależ sypie śnieg ;)

ja też się zastanawiam jak krzesełkiem,dziadkowe mają kupić malej na świeta. Ktos kiedys wklejal jakies krzeselko ale nie pamietam kto, co najpierw jest lezaczek, potrem krzeslko a potem z tego krzeslka mozna zrobic krzeslo i dzidzius przy stole siedzi. Kojarzycie takie?
image
image
no wlasnie chicco ma takie
image
image
a my kupiliśmy zwykle drewniane hauck. Mniej więcej takie. Nie ma zadnych bajerów ale za to posłuży kilka ładnych lat

image
image
Sabinka, my mamy takie krzesełko http://allegro.pl/krzeselko-do-karmienia-caretero-primus-3-gratisy-i1316658651.html Mati dostał je w prezencie na Chrzest:) myślę, że będzie praktyczne:)

no i znowu musiałam dokarmiać małego mm, zjadł właśnie 120 ml. Kurcze strasznie mi ciężko się przestawić na mm, jakoś tak sie przywiązałam do karienia piersią :( i serce się kraje jak nie można już małego samemu wykarmic:(
faktycznie to są te chicco polly ;) my się nad takim zastanowimy, chociaż to fajne co gwizduś wkleiła to pozniej stoliczek tez jest
image
image
ja szukałam takiego, żeby na razie było na pół leżąco, nie wiadomo kiedy Mikołaj będzie siadał a obiadki już wcina i byłoby wygodniej
image
Gabi u nas to samo, tez bym wolala w pol lezacy u nas postep bo jak jak podaje raczki filipkowi to juz chce sie podnosic cieszy mnie to bardzo bo jeszcze ostatnio ja mu podawalam to glwe do tylu odchylal.
image
image
My mamy takie:
http://allegro.pl/krzeselko-do-karmienia-omega-bebe-confort-wys0zl-i1318889815.html

Ale u nas to jeszcze tyyyle czasu musi minąć aż je zastosujemy ... A moja córka od pół godziny tylko patrzy przez okno i się śmieje ... Nie wiem czemu :P Sniegu to chyba jeszcze nie widzi ...
no własnie chicco ma różne pozycje oparcia:)

ssabinka no my to kredytu mielismy brac ponad 3 stówki...:) fajnie jest życ z ta myslą ze niedługo sie idzie na swoje...to juz takie pewne...a nie jakies tam marzenia...noi wtedy łatwiej znosi sie upierdliwych współmieszkańców...:p zawsze jak Cie ktoś wkurzy to pomysl sobie "a tam niedługo bede u siebie":)

byłam z psem tak p***zi ze zostajemy w domu, a mały i tak poszedł na dzemke:)
image
moja od ponad godziny spi ale zapewne niedlugo sie obudzi, dzis krolewna nie w humorze :) caly snieg sie topi brrr a myslalam ze jutro wyjde z mala i chrzesniakiem i balwana ulepimy :)))
image
image
Moja dzisiaj też nie w humorze....stęka i stęka!! ale właśnie odlatuje więc będę miała pół godziny ciszy:)

Zazdroszczę swoich mieszkanek. my nie mamy źle bo mieszkamy w mieszkaniu moich rodziców - sami - dzięki czemu nie mamy kredytu. całe urządziliśmy po swojemu ale to jednak nie nasze. no i małe...ja chce większe. takie żeby mogła spokojnie święta urządzić i wszystkich zaprosić. w zeszłym roku co prawda święta były u nas ale było nam z deko ciasno:)

Ja mam krzesełko 4baby http://callandia.pl/index.php?z=1&m=8&id=229 - dostaliśmy od ludzi z męża pracy. niby ma regulowane oparcie. muszę je skręcić i zobaczyć. a podoba mi się w nim to że później będzie osobno stolik i krzesełko. więc na pewno dłużej młodej posłuży.

Ja dzisiaj strajkuje i nigdzie nie idę:)
imageimage
My byłysmy na krotkim spacerku, a jak wrocilysmy to sie zdziwilam, bo ledwo weszlysmy do domu a tu domofon.Myslalam ze znowu te cholerne ulotk,ia tu pielegniarka srodowiskowa.Nie wiedzilam, ze takie niespodziewane wizyty robią.

Krzesełko do karmienia to faktycznie kolejny duzy zakup.Jeszcze nawet nie oglądałam zadnych, ale chyba postawie na prostotę.
image
Ja bym nie kupowała takiego drogiego krzesełka do karmienia, wszystkie są w sumie na tej samej zasadzie... A najwięcej płaci się za design i markę.
My mamy krzesełko BabyOno, takie http://allegro.pl/krzeselko-kwiatek-do-karmienia-baby-ono-regulowan-i1325403848.html#gallery, kupiłam używane w idealnym stanie za 100 zł... ;)
I jest bardzo mocne, porządne, praktyczne.

U nas chlapa paskudna :( Jeszcze kilka godzin temu było ślicznie biało, a teraz plucha, nawet wyjść na działkę nie możemy, bo wszędzie błoto :/
image

image
nyzosia ja też zastrajkowałam i nie poszłam a moja też tylko stęka i stęka ale od 1,5 h śpi ;)) zamowilam jej owoce tiny love hmm na co by tu jeszcze kase wydac? :))))
image
image
Byłam na spacerze :)

30 minut aż pochodziłam po wiosce :))

Wózek super się prowadzi na śniegu myślałam że będzie gorzej się prowadził...
ciekawe jak moj wózio będzie się sprawował - zobaczymy na dniach pewnie ;)
image
image
ależ się rozpisałyście !:)

u mnie pada śnieg z deszczem ;/

Kiciuchna GRATULACJE !:) i podziwiam ;) ja przy mojej małej bym za chiny nie dala rady ;/

my dziś idziemy na szczepienie ;(

konsultowałam się tez w sprawie tych nieszczęsnych przewrotów i tak jak pisałam dziecko ma czas do 7 miesięcy i żadnej rehabilitacji nie powinna jeszcze mieć.

krzesełko chcemy oczywiście od dziadków takie http://allegro.pl/promocja-krzeselko-polly-magic-3w1-chicco-w-wa-i1328507019.html
znajoma je ma i bardzo zachwala, poza tym jest bardzo stabilne

kurcze, chce mężowi kupić pod choinkę iPad'a ale zupełnie nie znam się na technice ? macie może coś takiego i możecie polecić ?

myślę już nad wózkiem, pewnie trzeba będzie zmieniać go za ok 3 miesiące ;/
image
Myśmy krzesełko dostali więc nic nas nie kosztowało :).
Tylko, że sporo miejsca zajmuje ...

My mamy szczęście odnośnie mieszkania - bo teściowa przepisała je na męża na tydzień przed naszym ślubem. Bo jak mówiła, nie chciała abym czuła, że mieszkam u teściowej :P. Zatem mieszkam u męża ... :)
Mamy 70m więc na razie spokojnie nam starcza ... Czasami rozglądamy się za domkiem ale na razie nas nie stać :(.

A na kredyt mam swoje dwupokojowe mieszkanie - bo zanim poznałam mojego męża kupiłam sobie własne mieszkanko :) - aby czuć się niezależną :) - nie brałam pod uwagę, że w tym samym miesiącu w którym podpisywałam umowę kupna zakocham się i niecałe 2 lata później będę już żoną :P
Na szczęście kredyt jest niewielki i nie płacę więcej niż 700 zł miesięcznie .. A czynsz mieści się w granicach 60 zł :)
No ale i tak zostało w nim jeszcze trochę do wykończenia a potem spróbuję je wynająć ... - aby chociaż kredyt się zwracał.
przyszła mamo:
ipoda czy ipada?

Ipad kosztuje minimum 2200 zł :( (wg najnowszego chipa) i z tego co czytałam nie różni się aż tak znacznie od ipoda ...

W ogóle do czego to mu ma służyć?
Właśnie patrze, że w ikei maja niedrogie krzesełka do karmienia.Chyba bede musiała sie wybrac i oblukac sprawę.
image
kredyt 700zl ? zazdrości :) znajomi zazwyczaj płacą po 1500zl ;/ ja sobie nie wyobrażam takiego kredytu;/ podziwiam ludzi którzy się na to decydują, my cale szczęście nie musimy brać kredytów ale to szczęście niż bogactwo ;) tak pewnie byśmy już mieli kredyt na 30 lat a ja bym miała siwe włosy ;) my właśnie wynajmujemy jedno mieszkanie i wcale nie jest tak kolorowo ;/ masa zachodu jest by znaleźć odpowiednich ludzi tzn by im zaufać i powierzyć swoje mieszkanie ;/ a domek od zawsze Nam się marzył ale budowę zaczynamy dopiero za jakieś 2 lata ;/ i tez to nie będzie jakiś szal tylko małe 3-4 pokojowy domek
image
iPada, widziałam już takie od 1300 w pl,mam tez kuzynkę w dani a tam są ceny już od 300-400 zl wiec warto, jest informatykiem wiec lubi takie gadżety, poza tym pewnie przyda mu się tez w pracy, służbowy komp i laptop zablokowany wiec zawsze jakaś opcja ;)
image
o to Ty wklejalas to krzeselko co mi sie podoba ;) masz juz je przyszla mamo? zadowolona jestes???

moja cora od 2,5h spi - oszukalam ja ze spacerem :P ubralam jak na spacer wlozylam do gondoli otworzylam okno i spi :D snieg topnieje i jedna wielka plucha jest ;/

dziewczyny wszyscy mieszkanie w mieskzaniach? moze czesc z was w domku? jakie macie ogrzewanie? cholera mnie juz strzela bo mamy taki problem z piecem ;/ nie dosc ze 6 tysia kosztowal wiec nie malo to ciagle wygasa!!!!! macie moze piece mialowe/ na ekogroszek? jak Wam się sprawuja??
image
image
jeszcze go nie mam ale widziałam je u znajomej jest naprawdę super, nie zajmuje dużo miejsca, jest stabilne i z dobrego materiału, ona jest bardzo zadowolona

my mieszkamy teraz w domku i fakt palenie dobija ;/ ale to kwestia wprawy i cierpliwości ;) my mamy taki piec na wszystko, najlepiej chyba trzyma ciepło jak jest drzewo kominkowe i koks,ale znów jest ryzyko ze temp skoczy do 100C i rozsadzi piec wiec trzeba tego bardzo pilnować ;/ my tez w swoim już domku będziemy mieli taki piec ale teraz tez jestem mądrzejsza i kupimy w razie czego tez piece akumulacyjne
image
kiciuchna - no, to Wam się poszczęściło! Moje gratulacje!

Panna - nie wiem, czy Avent droższy niż Medela, ja kupiłam za 275zł

A myśmy były na spacerze - przedzierałyśmy się między płatkami śniegu :)), ale tam opady jak opady, ja odzwyczaiłam się od takiego zimna!

Moja malutka też pręży się i stęka... od 2 dni ma klopoty i zarywam ncki, bo się od 4.00 wybudza aż do 6.00 :((, potem dostaje cycka... i jest mega kupa kolo 7.00, a potem kolejna koło 10... i tak do następnego ranka. Strasznie mi jej szkoda, jak się tak męczy, a jednocześnie jestem wymęczona, bo jeszcze jestem podzibiona więc strasznie ciężko mi co chwila się wybudzać i wstawać... dziś mój w nocy mnie odciążył, bo aż się pobeczałam z bezsilności. Mam nadzieję, że maluszkowi się troszkę unormuje.
[image
my mamy z podajnikiem a trzeba tam chodzic czesciej niz przy zwyklym piecu bo ciagle sie zapycha i wygasa ;/ wnerwia mnie to bo nie po to tyle kasy dalismy by tam po prostu nie chodzic x razy dziennie. No ale kupilismy mokry mial wiec chyba dlatego ;/
image
image
właśnie na Oruni Górnej znaleźli bombę jak robili torowisko ;) a tak się zastanawiałam co tak policja i straż jeździ ;)
image
u nas też dziś pogoda paskudna...brrr nie bylismy na spacerku no i Oli tez arudny gratuluje kiciuchna;) no my bedziemy po nowym roku brać kredyt ale na domek bo dzialka czeka a puki co w tym tygodniu kupujemy kredyt...ciężko bedzie ale zawsze na swoim puki co mieszkamy w jednym pokoju u rodzicow eh marze o domku juz ...wole miec kredyt na glowie ale wracac do siebie.... dlatego od lutego musze do pracy wracac zeby miec z czego splacac kredyt a tak bym z malym do roczku zostala w domku eh ....:)
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
My mamy piec na wszystko i jak sie go dobrze rozpali i później zasypie to trochę trzyma.

Chciałam się pochwalić że daje już małej do spróbowania deserki i do picia sok jabłkowy, soczek zaleciła mi Pani doktor w związku z kupkami mojej małej która nie chcę robić codziennie. Mała super reaguje deserki to na razie tylko posmakowała bo reszta wylądowała na jej buzi i wszędzie inndziej musi przyzwyczaić się do tej konsystencji i sposobu jedzenia. Deserek również mieszam z wodą robi się żadszy i daje jej do picia.
na stronie producenta są po 500$
http://store.apple.com/us

więc prawdopodobnie tańsze to podróbki ...
Mój mąż też jest informatykiem - tzn programistą - jak go nazywam informatykiem to się obraża :P

Właśnie takie sprawy jak piec, remonty, wyjazdy troszkę mnie odstraszają od domku ...
Zuzko a może nawpylaj się śliwek??? żeby Twoja młoda zrobiła kupkę? bo rozumiem że się pręży a kupki nie ma tak? czy coś jest?

Ja mieszkam w bloku i mam ogrzewanie na gaz i powiem Wam nigdy więcej!!!! masakra. my za ogrzewanie 45 m2 płacimy 300 zł miesięcznie!!!

Fajnie jest mieć dom ale to wielki obowiązek. Widzę jak moi teściowe mają chałupę i nie dość że ciągle coś do roboty (a wszystko kosztuje majątek) to jeszcze strach zostawić i wyjechać na wakacje. tak więc ja nie wiem czy bym chciała dom. może taki w mieście - jak np. na morenie są - to jeszcze tak ale gdzieś za miastem na pewno nie. wolę większe fajne mieszkanie. z ogrzewaniem z miasta:)
imageimage
Hm..... no to mamy mezow programistow:P chyba sporo z nas:P bo ja tez. Zazdroszcze wam juz mieszkanka samemu, badz nie potrzeby brania kredytu ehhh u nas sie od tego nie obejdzie. Ale ja zostaje z malym do 3 roku w domku:) U nas nawet dzis ok jak zasnal o 11 to spal do 13 z przerwa na karmienie i wsadzanie smoka:P potem sie pobawil zjadl obiadek cyca i spi od jakis 15 min mam nadzieje ze chociaz godzinke pospi:)
image
image
My w te swieta chyba nie robimy sobie prezentow. Zbieramy zastawe z lubiany to dokupimy sobie cos na nowe mieszkanko:P Co do takich gadzetow to moj ostatnio kpil iphona 4 i masakra caly czas by w tym siedzial musze co chwile go odciagac co od tv kompa to jeszcze tego yyyyyyy
image
image
tez bysmy chcieli zeby sie obylo bez kredytu ale nie mamy wyjsccia dlugo w jednym pokoju z psem. żółwiem i rybkami nie damy rady a pozatym marze o wlasnej kuchni a tak musze sie dostosowac do rodzicow i moge korzystac wtedy kiedy oni juz ugotowali i zjedli eh
image

Współczuje Wam dziewczyny że mieszkacie z rodzicami...ja bym nie wytrzymała ani z moimi ani z teściami mimo że bardzo się lubimy:) najlepiej mieszka się samemu i ma się swoje bagienko:)
Oczywiście jak my będziemy zmieniać mieszkanie to też weźmiemy kredyt - bez tego się nie obejdzie. ale to dopiero jak ja wrócę do pracy czyli za jakiś rok.

Dla odmiany mój mąż jest informatykiem administratorem. programowania nie cierpi:)
imageimage
no i w domku bedzie miejsce na pracownie dla mnie i meza bo puki co w pokoju sa wszystkie jego akcesoria fotograficzne a troche tego jest no i moje do wyrobu bizuterii i kartek swiatecznych puki co a tak zaproszen hehe...no i moje kochane welny i druty hehe....a o kaciku do czytania ksiazek juz nie wspomne...no a my w weekend rozstawiamy nasze male studio foto i robimy oliemu sesje heh....juz doczekac sie nie moge ;d
image

ja juz niewiem co sie dzieje z moim synkiem...:(
dziś juz 3 dzień to samo....cały czas marudzi, trzeba go nosic, tulic albo cycowac...raptem krzyk jakby go cos w tyłek uszczypneło...w nocy nudził sie co godzine i dzień tez taki....
to chyba dziąsła...do tej pory trzymał łapunie w buzce i slinił sie a terazzz gryzie paluchy tzn. pociera o dziasła..dzis wział mojego palucha do buzi i normalnie gryzł!!! masakra
jak myslicie to ząbki?
mozecie polecic jakąś maść zeby mu ulzyło to swedzenie????
image
ja tez bym nie mogla z rodzicami , mieszkalismy po slubie 10 miesiecy z moimi i choc bylo fajnie obiadek zawsze gotowy hehe to tez sie nie moglam doczekac jak pojdziemy na swoje . Takze rozumiem tych co biora kredyty by pojsc na swoje
image
image
Zazdroszczę Wam dziewczyny swoich mieszkanek, domków:) my jak na razie gnieździmy się w wynajmowanej kawalerce:/wrrr gdyż z kupnem mieszkania musimy się wstrzymać....pech chciał,ze jak byłam w ciąży to firma w której pracowałam poszła z torbami:/ i zostałam bez pracy:/ plus tego, że jeszcze nie wykreślili ich z rejestru więc póki co mogę skorzystać z wychowawczego...ale i tak nie mam dokąd wracać

a co do mężów informatyków....mój też zalicza się do tego grona...no raczej programistów i już mnie straszy, że synka zarazi pasją do programowania ..wrrr
asku obstawiam skok rozwojowy albo zabki juz moga wychodzic. Niestety poki co nie wiem o jakis masciach i zelach
image
image
aśku_85 mojego też bolą dziąsełka i ja smaruję mu je maścią Bobodent...wydaje mi się że jakąś ulgę mu ona przynosi, gdyż po niej synek robi się spokojniejszy i tak mocno nie gryzie
Wy tu o piecach a u mnie od 3 w nocy do 18 nie ma ogrzewania, bo cos naprawiaja. Jakby nie mogli tego zrobic latem :(
image
moj juz ma to samo i dziasla spuchniete i cycka gryzie az k4rew leci a jak ryczy smaruje dziasla mascia dentinox n i daje smoka to jest ok takze polecam dentinox n 25 zl za mala tubke ale jest ok
image

sprobuje tego bobodenta bo to jakas massakra jest...az mi sie wydaje ze czasem go paluch zaboli jak je tak gryzie...ma az całe czerwone...ale nie ma goraczki, temp. normalna...a ponoc jak zeby to jest wyzsza...
image
a jak nie bobodent to dentinox n kup
image

no dokładnie albo dentinox...

matko ile to potrwa? czytałam ze moze nawet miesiac...a ja po 3 dniu juz umieram...moze te maście coś pomoga na ta marude..
image
my już po neurologu :)) jejku jak się cieszę- mamy zdrową silną córcię :))
małej nic nie dolega- jest bardzo dobrze rozwinięta jak na swój wiek- niektóre rzeczy robi jak dziecko o m-c starsze :) a te paluszki podkurczone to nic złego- taki etap rozwoju u niej i moze sie utrzymywac nawet do 7 m-ca. Odetchnęłam z ulgą :)))

a co do mieszkanka to my ponad rok mieszkamy na swoim, a wlasciwie na bankowycm, bo jeszcze tylko 29 lat nam zostało do spłaty, hehhe :))) ale staram się o tym nie mysleć, bo szło by zwariować
image image
Noo to pięknie Modern_Lady. czyli jednak się nakręcamy:))) ale zawsze lepiej wszystko sprawdzić.

Gosiaro a kiedy Ty idziesz do pediatry bo mówiłaś że zapytasz się co może znaczyć to że dziecko się tak wygina do tyłu w czasie snu....

Moja dzisiaj też mega maruda ale nie wiem czy to zęby czy to zły humor....
imageimage
ledwo z kolek wyszlismy...to zeby? no way....ja sie tak nie bawie:p
image
Mam pytanie za 100 punktów - jak poznać że to mogą być zęby??
imageimage
Jest tu jakieś dziecko, które nie było u neurologa, haaallooo :D?

Zęby można poznać po opuchniętych dziąsłach i po tym, że jak się stuknie metalową łyżeczką, to słychać co nieco- nawet, jeśli nie widać za bardzo, ząbek musi się przebić...

Ale te pierwsze ząbki to jest nic... U Tośki wszystko było tak, jak zwykle, a nagle pewnego dnia patrzymy w paszczę, a tam dwa ząbki :) 4 jedynki i 4 dwójki wyszły bezobjawowo. Za to trójki i czwórki... To był koszmar, kilka dni wyjętych z życia, bo przebijało się 8 zębów jednocześnie.

My nie mamy kredytu, budujemy dom z oszczędności, których jest niewiele, jest za to miliard wyrzeczeń :/ Kredyt chcemy wziąć tak za dwa lata, na wykończenie domu. Domek budujemy nieduży (90m2 użytkowej, po podłodze ma ok 120m2), taki, żebyśmy mieli potem fundusze na wykończenie, utrzymanie, ogrzanie i siły na sprzątanie ;-)
Ja bym chciała iść od września do pracy, chociaż na pół etatu, to troszkę szybciej ta nasza budowa pójdzie do przodu... Ale czasami to mam doła, że tyle wyrzeczeń i problemów jest :(
Ale sobie pomarudziłam.
image

image
hej :)

Kiciuchna gratulacje!!!!!!!! super :) tak wlasnie dzis rozmyslalam, bo bylam w pracy odebrac bon na swieta i moja kadrowa tez jest w ciazy juz w 3 miesiacu a w lutym urodzila synka :) :)

co do krzeselek to ja juz pisalam kiedys, ze mamy baby confort...
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=607 sprawdza sie rewelacyjnie, mlody juz od miesiaca z niego korzysta :)

my tez mamy swoj domek, pół blizniaka, meza rodzice nam zostawili bo sami sie wyprowadzili do nowego domku :)
image
Juz po 18.30 a u mnie dalej ani ogrzewania ani ciepłej wody nie ma :( A o 19 czas na kąpiel :(
image
nyzosia ząbkowanie widać: opuchnięte dziasla, slinotok, pchanie lapek do buzi, czasami goraczka, marudzenie itp moze byc wszystko razem lub osobno - dentinox lepszy niz bobodent
Filipek juz umyty nakarmiony spi:P marudzil ale nie dalam mu pospac bo by zasnal mi o 22 a tak ciszaaaaaa :):)))))

Glupio sie czuje bo poklucilam sie dzis z mama:( a dzis katarzynki a ona kasia a ja zapomnialam. yyyyyyyy

A my jutro wirowka i rehabilitacje yyyyyy
image
image
karolla
no to cieszę się, że się krzesełko sprawdza bo mamy takie samo :)
co do zabkow.. ślinienie nie ma podobo nic wspolnego z zabkami..tak nam powiedzial nasz lekarz..ze jest to objaw dojrzewajacych slinianek...czasem dziecko sie slini a zabki ma duuzo pozniej...wiec ten objaw sam w sobie nie wrozy zeboli
image
ooo, to krzesełko babyono też jest regulowane, fajne

Madziulka, ja też dzisiaj oszukałam Mikołaja, spał na balkonie 1,5h i dzięki temu udało mi się umyć okna, bo u mnie naprawdę dzisiaj była super pogoda, słoneczko ostro grzało

Moder_Lady, fajno, że się uspokoiłaś wizytą u neurologa :)

za to my dzisiaj wykończyłyśmy wspólnie z panią rehabilitantką Mikołaja, po prostu padł

my mieszkamy w bloku, marzy nam się jakiś mały domek, ale to niestety na razie nie osiągalne
image
Z tym ślinieniem to Karollla ma rację. A moja się ślini, pcha rączki i dzisiaj była marudna ale czy to oznacza zęby? Zobaczymy jaka będzie jutro....
imageimage
nyzosia moj podobnie pcha rece do buzki najlepiej to by dwie jednoczesnie wsadzil a slini sie przy tym jak maly buldog :)
image
Witam

My juz po szczepieniu. Kinia wazy 7400-90 centyl. Przez 6 tygodni przytyła 1200. Pani doktor stwierdziła ze to kluseczka i ma wagę ciężka. Płakała na widok pielegniarki i pani doktor. Wogole nie chciała sie do nich usmiechnac. Podczas szczepienia(trzy klucia)troche poplakala, ale szybko przestala-byl to bardziej zal.

Dostalismy skierowanie do laryngologa bo mala czasami strasznie charcze, u lekarza tez charczala. Zauwazylam ze ma to miejsce przewaznie gdy jest zmeczona bardzo i chce spac. Na skierowaniu napisala-wiotkosc krtani.
Zmartwiłam sie bo powiedziala ze w zadnym wypadku nie mam czekac z nowymi pokarmami do ukonczenia 6 m-cy. Powiedziala ze najpozniej jak skonczy 5 miesiecy-5,5 mam podac warzywka. Najpierw marchewke. Z glutenem moge troszke poczekac, ale mam jej podac zanim skonczy pol roku. Teraz nie wiem co mam zrobic.

ssabinka My ostatnio zapomnielismy o rocznicy slubu rodzciow M. A to wszystko przez chrzciny malej, za duzo mialam wtedy na glowie.

yecath Moim blizniaczkom tez zeby wychodzily po kilka na raz.

Yasmine87 My tez dentinox stosujemy. My mieszkalismy z moimi rodzicami 2,5 roku, na jednym malym pokoiku w 4.

gwiazduś Doskonale Cie rozmumiem. Ja sama sie boje tego gdy bede musiala dac pierwszy raz butelke z mm mojej malej. Mam nadzieje ze to nie bedzie szybko, albo moze wcale.

Morela A nie mowili, pisali do ktorej godziny nie bedzie ogrzewania? Ja moaj karmilam spod pachy po porodziei przez pierwszy miesiac. Mi bardzo pasowala ta pozycja. Zwijalam sobie koc i na niego mala kladlam.

weronika-co-ma-bzika Szok-tyle sniegu u Ciebie
image
Filip wstal i zaczal gadac hehe super teraz to ja nie wiem kiedy zasnie
image
image
Dziękuje dziewczyny. Dziś byłam u gina i zrobil mi USG tak na chwileczkę i było jedynie widać malutki pęcherzyk. Mam przyjść za dwa tyg. Najśmieszniejsze że powiedział, ze taki wysoki wzrost bety moze oznaczać 2 pęcherzyki-bliźniaki. Prawie zemdlałam jak to powiedział :) No ale jak na razie wyglada na jedno :)

Na razie nie musze rezygnować z karmienia piersią. i dobrze, bo mój synek mm pluje na cały pokój.

Czy któraś karmi bebilonem butelkami Dr Brownsa? Bo w ogóle nie chce mi lecieć mleko przez smoczek 2.

W każdym razie mój synek jest ogólnie baaaardzo grzecznym bobasem. Przesypia praktycznie całe noce, od 20 do 4 rano lub od 20 do 6/7 rano.

My jeszcze nie mamy krzesełka do karmienia ale też musze już się powoli rozejrzeć.
my po szczepieniu malutka była bardzo dzielna :) teraz śpi w łóżeczku ze stresu ;) wazy już 5100 i ma 40 cm dl do pupy :))pediatra potwierdziła ze rehabilitacja w jej przypadku to bzdura

ale się przy okazji wku... dostałam receptę na 2 mleka tylko bo nie sa one już refundowane bez orzeczenia o alergii !! mamy tym samym skierowanie do gastroenterologa a terminy to ok 3 miesięcy ! wizyta priv 150 zl ! bez tego nie dostane recepty na nutramigen i pepti !:(( szok co NFZ wyprawia takimi maluszkami :(
image
Kiciuchna nie będe cię pocieszać u nas na pierwszej wizycie był jeden duży pęcherzyk a potem już dwa - bliźniaki
Mjakmama nie strasz mnie... Pamietasz jaka mialas bete?
ja przy chlopakach nie bylam robic bety tylko w 6 tyg bylam u gina i on juz widzial ze pecherzyk byl duzy
Ja dawałam młodej bebilon pepti w butelce dr browna ze smoczkiem 1 i spokojnie leciało:)
imageimage
przyszła mamo bebilon pepti? czyli moge dostac tylko 2 puszki? co za chałą...

uwaga uwaga po 6 godzinach ryku mój wojownik poległ z reką w gebie:) ja zaraz coś zjem i tez polegne:)
image
kiciuchna ale u ciebie sie dzieje. Fajnie znow bedziesz tzn jestes w ciazy to bylo takie fajne uczucie:)

Juz wiem czemu moj chlopak wstal :P meczyla go kupka chodz nie plakal ani nic wczoraj nie robil za to dzis megaaaaaaa to chyba po tym jedzonku:P ale sie biedaczek nastekal:P
image
image
Ale musiałam dużo nadrobić - dzień bez kompa = wieczór spędzony na nadrabianiu ;)

Po kolei -
Sabinka - gratuluję! No to już niedługo w sumie dzień przeprowadzki, na który tak długo czekałaś :)
Morela - mam nadzieję, że już masz ogrzewanie, bo w taką zimnicę to masakra...

A co do krzesełka - my mamy obiecane od znajomych (na pożyczenie, bo oni się starają właśnie o maluszka :) i nie mam pojęcia, jak to krzesełko wygląda....

I zobaczcie to:
http://laktacja.info/
Nie wiem, co o tym myśleć.....
image image
panna skad Ty taką stronke wytrzasnełaś:p
image
Oferta niezła - gdzieś z naszego regionu. ale 300 zł... trochę mało:)
imageimage
no ale 300 zł za co? bo nie doczytałam:) za godzinke czy za 120 ml:pppp
image
nie nooo....godzine pospał i znowu ten przeokrutny płacz....jutro chyba podejde do pediatry...
image
No niezle:) Fifi znow lula cale szczescie:) asku moze faktycznie zabki
image
image
Tez stawiam ze to zabki
image
jeju...tak strasznie płacze...dobrze ze mąż wrócił...własnie go wysyłam do apteki po nurofen i ten dentix czy jakos tak.....
image
Panna, eeee, no nie zastanawiajmy się, 300 zł piechotą nie chodzi :D

:P
image

image
hehe moze ktoras sie skusi jak nie ma planow na sylwka:P w babycafe jest organizowany dla rodzicow i dzieci:P
image
image
He he no piechotą nie chodzi ale moje mlesio jest warte więcej:)))

W baby cafe mówisz...muszę zobaczyć.
imageimage
Ale to dla takich starszych dzieci...bal maskowy:)
imageimage
no:P kiedys moze sie skorzysta:P a co do galerii malucha to widze ze tam w planie zawsze sa pogadanki rodzicow z maluchami...
image
image
moje dzieci od 1,5h śpi!!! ciekawe kiedy mi zgotuje pobudke :)

panna skąd to wytrzasnelas DOBREEE heeh facet ma pomysly :))))

o co chodzi z tymi receptami na bebilon pepti?? czemu teraz pediatra nie moze ich dac? jak byłam w pon to dostalam recepte na 4 puszki???
image
image
Panna niezłe to ogłoszenie wynalazłaś, ciekawe czy ktoś się skusi ;)

My dalej marzniemy. Mieli grzać od 18, ale nastąpiła jakaś awaria i nie wiadomo kiedy naprawią, może w nocy, może jutro :(
image
Morela a ile masz stopni w domu?
image
image
Kurcze ale wymyślili. Dzisiaj ma być minusowa temperatura a Ci fundują Wam awarie grzania!!
Polska myśl techniczna!!!!
imageimage
Ale naprodukowalyscie... :-) Ledwo dalam rade przeczytac :-)

Kiciuchna gratulacje!!!

A ja bylam dzis u fryzjera, potem na malych zakupach, a z Filipem zostala babcia. A teraz jestem taka zmeczona, ze padam na cyce.
Ide polozyc sie spac. Do jutra:-)
image
Dziewczyny która wysłała mi zaproszenie na naszej klasie bo nie mogę się domyślić:)
imageimage
Hehe, co do strony - wysłała mi linka znajoma.
Nyzosia, wiesz... Ty masz taką produkcję, że zamiast wylewać możesz wysyłać kurierem do tego pana ;) Zatkało mnie, jak to przeczytałam :)
Yecath ma rację - trzy stówy to trzy stówy ;) Ale sobie tłumaczenie wymyślił ten pan - że niby nie był karmiony piersią i stąd te "potrzeby". Mój Filip też jest butelkowy i jakoś nie wpadł na pomysł picia mojego mleka...
image image
No i Aślu - powodzenia z Marcelkiem! Oby ta maść pomogła..
image image
Aśku daj później znać czy ta maść pomogła. te nasze dzieciaczki podobnie się rozwijają wiec w razie co będę czujna:)

A argument tego Pana był dobry... ciekawe czy by mu smakowało. mogłam mu wysłać moje zapasy zamrożonego mleka - a tak wszystkie wylałam.
imageimage
Panna najlepszego dla Kostka!!! skończył magiczne 3 miesiące:)
imageimage
a to ja zaproszenie wysłałam:) moj maly dzis strasznie niespokojny spi ale sie co chwile budzi i straaasznie sie wierci i mruczy ah masakra;) a ostatnie dni budzi sie o 4 i nie chce spac marudzi i poplakuje;/
No na to bym nie wpadła że to Ty:) Oki już Cię dodaje:)
imageimage
Madziulka mamy 17 stopni :(
image
Morela, jakiś termofor by się przydał...

Dzięki za życzenia, Nyzosia :)
image image
o kurcze Morela to malutko ;/

a mi jak widac mala zgotowala pobudke o 1.30 czyli dzien zaczniemy o 6??????? łoooo matko masakra ;)))
image
image
z tym mlekiem to zart tak mi sie wydaje
ja tez mam 17-18 stopni ale niby min powinno byc 18 wiec ok poza tym od zimna si enei choruje tylko od bakterii i zaraskow i czytalam ostatnio by czesto teraz wietrzyc pokoje na zdrowie nam to wyjdzie
18 stopni - brrr zimno:) ja jestem ciepłolubna. mamy w domu 21 stopni i teraz jest ok ale młoda i tak cały czas ma zimne rączki.

Dzisiaj pogoda dużo lepsza więc pomaszeruje na spacer:))
imageimage
czesc...jakiw słoneczko cudne:) mały miał 5 pobudek:p superrr ciekawe jak długo mnie takie nocki czekaja...
nyzosiu jeszcze nie smarowałam bo potem maluch juz nie płakał,,,kurcze moze to jednak nie sa zeby...bo wszystkie objawy sie zgadzaja poza opuchnietymi dziasełkami....moze to ten skok??

zobaczymy dzisiaj dzień czwarty...od 3 dni małemu odbija po 12...
image
hmmmm cos w tym jest chyba- asku moja mala podobnie wiekowo do twojego i dzis od 23 do 1:30 tak co 15-20 minut pobudka :(((
image image
U mnie tez ostatnio czesciej sie wybudza. raz bylam pewna ze glodny ja go wyciagam a o odrazu zasnal na rekach. Czy takie dzieci moga juz miec zle sny??????
image
image
Moja tak ma jak zasypia czyli gdzieś od 20 do 23. potem już śpi spokojniej.

Ale teraz jeszcze w dzień marudzi. dzisiaj też obudziła się o 7:30 (normalnie wstajemy o 8:30) i jęczała i jęczała...teraz jej trochę przeszło. zobaczymy...
imageimage
a co do zasypiania u nas to samo... w dzien tez. wczoraj w domu spal 2 godz ale z placzem sie wybudzal
image
image
moja tez jeczy i jeczy i steka i caly czas na rekach ;/ gdzie wy slonce macie????????
image
image
ja w kosakowie mam pełno słońca....ale mróz:)
image
to asku jestes w lepszej sytuacji bo u mnie tez mroz ale slonca brak :(( wiecie co nawet nie wiedzialam że slonce jest tak potrzebne do zycia brakuje mi strasznie sloneczka!!

Ubieracie juz maluchy w kombinezony zimowe??
image
image
ja ubieram juz w zimowy pod spod rajstopy i kozaczki i body z dlugim plus cienka kamizelka - czasami bez kamizelki
ja mlodego ubieram tak:

do wozka glebokiego: kombinezon (ale nie super gruby) a pod spodem ma to co w domku czyli body z krotkim +cienkie rajstopki spodenki i bluzeczka,albo bluza. w wozku mam spiworek na polarze.
do fotelika: tak jak jest w domu plus kurteczka, czapeczka butki emu, a jak wieje to przykrywam same nozki kocykiem... :)
image
ja poki co kombinezon jesienny ale jest dosc gruby a pod spod to co w odmu, czyli np pajac, badz body i polspiochy przykrywam cienkim kocykiem i to cos od wozka, ale dzis wezme grubszy kocyk jeszcze sie wstrzymam z zimowym kombinezonem
image
image
a nas dziś moja mama obudziła o 8mej dzwoniąc aby przekazać że tuszu do rzęs jednak nie chce na gwiazdkę :P - ale sobie godzinę wybrała aby mnie o tym poinformować ...

A ja małą rano wzięłam do siebie do łóżka bo tak się wierciła ...Na szczęście ze mną zasnęła już grzecznie :).

Mąż za to silnie przeziębiony już od 3 dni i śpi w pokoju gościnnym :( A po mieszkaniu chodzi w maseczce. Na szczęście mała nadal zdrowa.
A ja ubieram w body (krótki lub długi rękaw zależy jak zimno jest - dzisiaj ma długi), pajac i albo był na to już tylko kombinezon (miałam taki średnio gruby), w wózku przykrywałam ją kocem i zapinałam wózek tą przykrywką:) jak było chłodniej to zakładam jeszcze jakiś dresik albo same spodnie ze stópkami. Dzisiaj ubiorę ją już w grubszy kombinezon bo jest -1:( Nie daje na razie śpiworka do wózka ale jakby co to mam:)

Dziewczyny mam pytanie - gdzie w ciągu dna leżą Wasze dzieci? bo moja na kanapie ma swoje miejsce koło mnie, ma tu zabawki i szaleje ale zaczyna za bardzo i boję się ze spadnie jak będzie się tak kręciła i właśnie dałam ogłoszenie że kupie kojec.
imageimage
moj tez szaleje na kanapie...ma tu rozłożoną mate, i kocyk z zabawkami, poza tym uwielbia sie bujać...ale tak mega mocno na leżaczku:)
w piwnicy mam taki duzy kojec...jak na zdjeciu z klubumam wiecie o jaki mi chodzi???...coś takiej wielkości...dostaliśmy od znajomego ale jeszcze szczerze mówiąc sie do niego nie przymierzałam
image
Moja lezy na [podłodze, w swoim łóżeczku lub czasem na anszym łóżku ale żadko.
Ja niestety jestem przeciwniczką ograniczania dzieci kojcem
my mamy kojec kupilismy razem z wozkiem za jedna przesylka, ale poki co jest zbedny. A w dzien jak tylko ja dam do lozeczka to ryk, wiec lezaczek, mata - ale tu akurat bez rewelacji - a tak to tez na kanapie oblozona poduchami :) poki co srednio interesuje sie zabawkami, bardzo lubi lezaczek wiec jak ide gotowac obiad to biore lezaczek stawiam na blacie i gotujemy, jak ide robic pranie to samo hehe jak nie zabiore jej ze soba to w moiment sie upomni ze ona chce tez :)))))
image
image
a ja jestem zwolenniczka:p moze dlatego ze mam w domu psa i taki kojec zapewnia małemu brak kontaktu z jęzorem psa....noi bezpieczeństwo gdy mama musi np. skoczyc do kuchni:)
image
moja jest bardzo towarzyska i nie lubi samotnosci wiec musze targac ja razem z soba wiec mam bieganine jak ide wieszac pranie do pralni to z nia do kuchni raczej z nia itd
moj zawsze potrafił sie zajac soba i pobyc sam przez max 10 minut....no od tych 3 dni jest tylko jakiś taki "niefajny"
image
Ja do kojca nic nie mam więc go kupie bo na podłodze to jakoś zimno.... a z kanapy boje się że spadnie. Bawi się sama ale musi mnie widzieć - w łóżeczku w sypialni nie lubi leżeć. My tą cześć dzienną mamy całą otwartą - tzn pokój z aneksem więc myślę że u nas kojec zda egzamin tym bardziej że przewraca się na wszystkie możliwe sposoby a w kojcu będzie bezpieczna:)
imageimage
no dokładnie...przeciez nie chodzi o wrzucenie dziecka do takiego kojca i zostawienie samemu sobie:) sama jestem ciekawa czy ten kojec zda egzamin...tez nie kłade małego na podłodze...bo mam wrazenie ze coś tam ciągnie od okien...
ile taki kojec kosztuje?
image
Ja bym chciała kupić używany za około 100 zł. widziałam że po tyle chodzą - w komisach i na forum.
imageimage
z tego co słyszałam to im wcześniej dziecko bedzie w kojcu tym lepiej - chodzi o to ze jak juz zacznie sie przemieszczac po mieszkaniu to potem moze byc ciezko z umieszczeniem go w kojcu
nyzosia...ja ten mam uzywany po dwóch "czortach" i jest w idealnym stanie....także kupowanie nowego było by bezsensem:)

mjakmama...to co piszesz wydaje sie logiczne...jak nam szkraby zaczną latac to nic ich nie zatrzyma:)
image
Tak ja tez o tym słyszałam.

Aśku jeszcze wracając do tematu kojca i psa to też myślę że to dobre rozwiązanie. U moich teściów bardzo się przyda kojec bo tam nie dość że pies szaleje i włazi wszędzie to jeszcze gubi kudły więc nawet ciężko młodą gdzieś położyć bo by pewnie tymi kudłami się udusiła:)
imageimage
ja mam podobnie jak nyzosia- mała w sypialni nie lubi siedzieć, a salon mamy duży z otwartą kuchnią i mamy kojec- a własciwie łóżeczko turystyczne- mała poleguje w nim od pierwszych chwil życia- on jest fajny, bo ma 2 poziomy, więc narazie mam ją wyżej- tam ma zabawki, karuzele, wiec prawie takie drugie łóżeczko.
No a oprócz tego ma tez miejsce u nas na kanapie- tzn. na rogówce w rogu- tam ma rozlozona mate i zabawki- poki co jest jescze ok- kładę ją po skosie- czyli i po jednej i po drugiej stronie ma częsc kanapową, więc nie powinna spasc, no ale jak bedzie bardziej ruchliwa to miejsce to nie bedzie odpowiednie.
a z kolei nie jestem przekonana do podłogi, jakos tak dziwnie mi ja polozyc na podlodze :( choc jak kiedys patrzyłam na inne dzieci to mi to nie przeszkadzało. hmmm??
image image
nyzosia 100% prawdy z psem, jego łazikowaniem i kudłami:)
image
A ja jestem wyrodną matką i kładę Mateusza na podłodze ;)
image
przyszła mamo:
Twoja waży tylko 5100?

Bo moja miesiąc później urodzona też tyle waży i też ma dokładnie 40cm bez nóżek .. A miały podobną wagę na starcie ...no moja była o 200g cięższa.

Moja leży na macie położonej na dywanie ...Ja tam od początku bałam się kanapy - ktoś na forum w wpadkach rodziców opisał, że dziecko im pierwszy przewrót właśnie na kanapie zrobiło i spadło :( - więc ja od początku wolę podłogę.
hej

nilkaa tylko ?:) jak dla mnie ok :) a tak serio to ja pól życia byłam chudzina, do zajścia w ciąże ważyłam 48-50 kg przy 170 cm, jako dziecko to każdy mówił ze mam anoreksje ;)) wiec pewnie mała ma to po mnie ;) zdaniem lekarzy jest zdrowa i silna a to najważniejsze, mnie bardziej martwi to ze ona taka malutka, ale to niby tez normalne, żadnych wad itp nie ma wiec luzik ;))

kurcze martwi mnie te mleko, dzwoniłam po przychodniach i podobno wszędzie tak maja wprowadzać tj by kontrolować dzieci czy rzeczywiście potrzebne jest im mleko refundowane ;/ podobno NFZ chce zaoszczędzić a dużo pediatrów wypisuje od tak sobie te mleka bo niby delikatniejsze itp
image
ale sie piekna pogoda zrobiła :))))
słonko swieci aż miło - byłysmy 2h na spacerku :))

a propos ubierania to ja już od kilku dni zakładam małej kombinezon zimowy- ale mam 2 i ten jest cieńszy- sama przeciez tez juz chodze w zimowej kurtce :) a pod spód tak jak jest w domu czyli body, jakas bluzka +spodnie, no i na kombinezon kołderka- ale za to nie zapinam narazie ten pokrywki (hmmm wiecie jak to się fachowo nazywa??)

dzis przychodzi do mnie fryzjerka, musze sie troche podrasowac :) bo w niedziele na duza impreze rodzinna idziemy- troszke sie boje rozjasniania, bo mam na glowie pol wlosow mniej- ale odrost juz niezly, wiec cos trzeba zrobić- tak sobie pomyslałam, że może zrobie tylko balejage na przedziałku i od str twarzy- ze 2 rządki, żeby je odswieżyć.
mocno wypadają Wam jeszze włosy?? bo ja od tygodnia mam wrażenie, że przystopowały (odpukać!!!)
image image
my po spacerku - jest cudnie!!!!!!!!!!! sloneczko wyjrzało zza chmur i nawet skrawki niebieskiego nieba widac :)) wole mroz i taka pogode niz chlape i wiecznie padajacy deszcz

co do kojca my kupilismy nowy - dalismy za niebo ok 170zl wiec nie tak duzo hmm moze tez go niedlugo wyjmiemy

moja wazy juz pewnie ponad 6 kilosow ;) wiec te 5 100 to tez dla mnie malutko ale przynajmniej nie bedziesz miec bicepsow od noszenia :))) za tydzien mamy szczepienie wiec zobaczymy ile bedzie wazyc az sie boje bo przybiera na wadze strasznieeeee szybko a z tym mlekiem no coz trudno najwyzej bedziemy kupowac nierefundowane i juz
image
image
co do wagi, kurcze moja jest młodsza od małej przyszłej mamy a waży 6 700 :( a ja do grubasków nie należę, mam 176 cm wzrostu i przed ciążą ważyłam ok 56 - 58 kg, ciekawe po kim mam takiego grubaska :P

dzisiaj odbieram wyniki tsh i ft4 majki idziemy do endokrynologa, mam nadzieję, że wyniki bedą oki i nie bedzie trzeba jej zadnych leków wprowadzić, a do tego strasznie mi się gdzies przeziębiła, ma straszny katarek i zaczyna kaszeć, przez ten katarek o 5 się obudziła i spać nie mogła i ciągle kicha, aż jej gilonki lecą

a co mieszkania my mieszkamy z tesciami w domku, ale mamy dla siebie całe jedno pietro (poddasze) łącznie z kuchnią i łazienką, jedno co mamy wspólne to wejście do domku
imageimage
Moja ostatnio w ciągu dwóch tygodni przytyła tylko 270gramów i ja już się martwiłam, że tak mało :(
Czyli Twoja córeczka też wciąż nosi 62?
moja nadal nosi 62 a nawet pajaca newborn w ktorego sie miesci ;)
image
image
Moja waży 6500 a jest z lipca i była jednym z cięższych dzieci jak się urodziła:) też się martwiłam że mało przybiera ale pani dr twierdzi że wszystko jest ok i nie ma co się stresować.
Ha a najlepsze jest to że my z mężem do drobnych nie należymy:) ale ja się ciesze że nie jest duża. lepiej żeby była drobna:)

My też po spacerku. Pogoda rewelacja!!!!
imageimage
moje w sumie tez w 3 mcu wazyla 5600 wie cnie za duzo ale jak sie miesi w siatkach centylowych to nie ma co panikowac - a z ciuszkami to jakos dziwnie bo czasami ubiera jeszcze 62 a czasami 74 rozni producenci rozne rozmiary.
Nie wiem czy to przez pogode ale moja dzis ladnie spi ;) rano jak wrocilam ze spaceru to spala w wozku jeszcze 2 godz - ale pewnei wieczorem da popis
Modern_Lady mi dalej wypadają ale też jakby trochę mniej albo się już przyzwyczaiłam:)

Ja do fryzjera idę dopiero w grudniu przed chrzcinami i świętami. na szczęście nie farbuję włosów - w ciąży mi ściemniały i nabrały koloru więc już nie muszę. ale zarośnięta jestem:)
imageimage
mi włosy nie wypadają ale w ciaży też specjalnie się nie polepszyły więc może nie ma co wypadać ;)

to moze ja bede miec grubaska :))
image
image
ojj- a moja już zupełnie wyrasta z 62 ...muszę w końcu zrobić przegląd i wymienić w szufladzie ciuszki na kolejny rozmiar...

dziwne to skoro waży o kilogram mniej ...
chyba aż taka długa nie jest
wzrost przecież nie ma nic wspólnego z waga ciała ;)

wczoraj ja mierzyli od główki do pupy ma 40 cm, ciuszki kupuje jej na 74 cm bo te na 68 są na styk i lada dzień będą za małe, ale tak jak któraś z Was pisała rozmiary są rożne i mam wrażenie ze często zaniżone ;/

co dziecko to inne :))
image
mi włosy tez wypadają ;/ jutro idę do fryzjera i tez się boje rozjaśniania ;/ ale czego się nie robi dla urody ;) ehh my w sobotę mamy 10-ta rocznice, jak ten czas szybko leci ;(
image
Wow 10 rocznica to już coś!!! gratulacje!!
imageimage
10 lat ooo to już "cynowa" rocznica :)

My już po spacerku śniegu u nas po kostki tylko trochę topnieje :/

mała właśnie zasypia na macie...

My mieszkamy z teściami, ale już nie długo....
budowa na wiosnę powinna już ruszyć :)
no 10 lat- niezle niezle :) gratulacje :)
my prawie 11 lat jestesmy ze sobą, ale po slubie 4,5 :)

Wiki nosi teraz 62/68- choc w 62 to w rzadkoktóre wchodzi- no i czasem zdarza się jej już 74.
a waga?? hmmm jak miał 3 m-ce i 1 tydz. to wazyła 6100g i dł 63 cm
image image
modern 63 cm do pupy ? wow to wielka malutka :))

najdziwniejsze jest to ze ona wcale nie wydaje się taka lekka i mała ;) ale wiecie ja jako matka zero racjonalnego oglądu własnego dziecka ;))

hehe 10 lat to my jesteśmy razem a 1.5 roku po ślubie ;) jakoś nie mogłam się przemoc do ślubu i tak sobie czekałam i odkładałam aż w końcu się zdecydowałam ;))
image
przyszla mama skoro Wiktoria nosi niektore ciuszki na 62 to nie moze miec do pupy 63 cm ;))) to zapewne calkowity wzrost
image
image
heheh dobre:) "małe" niedopatrzenie/doczytanie :)

słuchajcie macie jakaś listę na święta co do zabawek? ja już się pogubiłam co mam jej kupić ;/ to co chce to potrzebne będzie za parę miesięcy wiec bez sensu kupować teraz ;/

jedyne co kupiłam do banan owoc i lamaze smok

chce kupić mate ale nie wiem jaka ;/ i żyrafę o której pisała któraś z Was http://allegro.pl/oryginalna-zyrafa-sophie-vulli-breloczek-i1322050650.html
image
dziewczyny...posmarowałam jednak małemu dziasełka ta maścia co w nocy ja maz kupował denta...coś tam... i jakby ulzyło mu troche...przynajmniej sie troche dzis pochichrał:)
image
a widzisz to moga byc zeby
image
image
jesli to zeby to niech szybko wychodza bo męcza moje maleństwo, a mi zycie zatruwają:)
image
ja dzis kupilam na swieta cos takiego za smiesznie male pieniadze http://allegro.pl/mata-edukacyjna-na-lozeczko-ruch-dzwiek-kolory-i1319696408.html
przyszla mama my mamy taka mate i ja jestem zadowolona i Emi tez chociaz zauwazylam ze jak zaczela sie turlac to czesto jest po za mata http://allegro.pl/fisher-price-mata-edukacyjna-rainforest-kubus-p-i1319376799.html
hej...

My po dwoch spacerkach:) jeden pieszo do gdyni potem na rehabiliacje a potem juz po Witominku sie krecilismy wrocilismy 40min temu a maly caly czas spi. A bardzo malo dzis jadl hm.....

Przyszla mamo my dzis obchodzimy rocznice jestesmy 8lat ze soba a dwa miesiace po slubie:P Jak dla mnie to te dwie daty sa rownie wazne:)
image
image
aaaaaaa ja myslałam, że 10 lat to po slubie :)

a Wiki ma całkowity wzrot 63 cm- tzn miała, bo teraz pewnie większa :) pierwszy raz mi ją cała zmierzyli, bo wczesniej wcale

ja chciałam szczeniaczka uczniaczka i kule pełzak- ale piszecie, ze szczeniaczek to dopiero kolo roku to już sama nie wiem :(
image image
Ja na święta młodej nic konkretnego nie kupuje - przyjaciółka obkupi ją w ciuszki w Anglii - to będzie prezent od nas.
Od moich rodziców dostanie garnuszek na klocuszek - od teściów pewnie też jakąś edukacyjną zabawkę.

Ja już kiedyś pisałam że my mamy bardzo krótki staż i małżeński i związkowy w ogóle. ale za to jaki owocny:)
imageimage
ja tez nie wiem co od nas dostanie. Wiem ze od babci tego szczeniaczka od cioci swinke z fischera edukacyjna mysle tez o tym garnuszku moze druga babcia kupi nie wiem zreszta jeszcze. Kupilam dzis ksiazke 365 zabaw z dzieckiem od o do roku zobaczymy co tam ciekawego pisze.
image
image
ja czasami nie moge sie oprzec by nie kupic czegos dzieciakom - czasami wole wydac na nich niz na siebie bo mi wiecej radochy sprawiaja zakupy dla nich

ja w sumie tez jestem mloda stazem 4 lata malzenstwa i 7 lat znajomosci - co do owocnosci zwiazku widac po dzieciach, ostatnio jak maz w nowej pracy mowi ze ma blizniaki to ludzie zaczynaja chwalic itp a jak dokancza zdanie ze ma jeszcze corke to wszystkich zatyka jakby 3 dzieci to bylo cos dziwnego ;)
Mjakmama bo niby jest coraz więcej ludzi którzy mają trójkę dzieci ale jeszcze ciągle to rzadkość. Wciąż najbardziej popularny jest model 2+2.
Ja bym chciała mieć trójkę. Jak tylko będę miała warunki to machniemy jeszcze dwójkę:)
imageimage
moj maly nosi ubranka 74 albo 80 wiec nie taki maly..a spiochy pajace musze mu zakladac na 9-12 miesiecy bo ma baardzo dlugie nogi :)

my po slubie tak jak w suwaczku,a znamy sie 9 lat :)

na gwiazdke mlody dostanie kolejne butki emu tylko wieksze i elektroniczna nianie :) oraz jakies ksiazeczki bo zabawki to dostanie od dziadkow :)

a my dzis bylismy z mlodym na spacerku a o 18:00 idziemy na koncert andrzejkowy orkiestry detej, w ktorej gra moj K. jego tata i brat :)
image
Hm karolla zazdroszczę, też bym sobie poszła na jakiś koncert, np. orkiestry symfonicznej :) Chyba muszę się z moją siostrą umówić, bo mąż w takiej muzyce nie gustuje ;)

Nasz Mati nosi ubranka od 62 do 74, co firma to inny rozmiar. A my mozemy sie pochwalic niemal 11-letnim stazem zwiazkowym, ponad 3 lata po slubie cywilnym i 1,5 roku po koscielnym :) Hm, az samej mi ciezko uwierzyc, ze juz tak dlugo, a ile jeszcze przed nami...
image
Dzisiaj kupiłam sobie pierwsze w tym sezonie mandarynki. Jejku jak ja się nimi zjadałam rok temu jak byłam w ciąży!!! jak jakiś mandarynkowy potwór:) i chyba miłość do nich mi zostanie:)
imageimage
czesto nasza orkiestra ma koncerty, taka amatorska,ale z tygodnia na tydzien coraz wiecej osob sie zapisuje... ale 2.12 mamy bilety na koncert orkiestry glenna millera w filharmonii baltyckiej, tylko nie mam z kim mlodego zostawic bo cala rodzina sie wybiera, wiec ja zostaje w domu. trudno :(
image
to ja się mogę pochwalić jednym z krótszych staży ( o ile nie najkrótszym) :) - chyba mogę z nyzosią konkurować :P

Jesteśmy razem 2,5 roku i od 8 miesięcy małżeństwem :).

No - ale jeszcze ani razu się nie pokłóciliśmy, nawet blisko kłótni nie było ... Aż się boję co się stanie jak ten moment nastąpi :P
Morela - tata przynajmniej może z Matim zostać :)

Z tą wagą u nas jest nie jakoś super, bo 6 kg w trzecim miesiącu, i jest raczej z tych krótszych dzieci, bo ciuszki wciąż na 0-3 (62-68, jeszcze nawet nie myślę o 74).

A Młodego ubieram w body-pajac-sweterek-spodenki-buciki i do chusty :) Nie pamiętam, kiedy ostatnio używałam wózka.. Dzisiaj jeden chłopak, jak mnie mijał, to zaczął się gapić na mnie (z chustą) tak intensywnie, że aż się zatrzymał i prawie mu szczęka opadła ;) Normalnie, jak kosmitka się czułam ;)
image image
Co do stażu nilkaa, to Cię przebijam. Jesteśmy małżeństwem od sześciu miesięcy, od 10 lat razem (no, z sześcioletnią przerwą ;)
image image
W lutym będzie 11 lat! ;) Pierwsza miłość młodzieńcza :)))
image image
hehe - ja całościowo miałam na myśli - sumując :P

Bo tak to nas ssabinka wyprzedza :) w małżeńskim.

Ale jakby brać pod uwagę staż związkowy to jestem chyba w czołówce ...
kiedy brałaś ślub?
Bo ja dokładnie w Wielkanoc :)
Hej dziewczynki mało się udzielem ale codziennie czytam co piszecie. A co do stażu to chyba czuje się tutaj jak weteranka bo w styczniu będe 11 lat po ślubie a razem jesteśmy 15 lat.
image
image
AlexGdy - wygrałaś ;)
Nilkaa - my braliśmy ślub 15 maja, bo ja koniecznie chciałam mieć majowy ślub :)
image image
ja i tak wygrywam stazem malzenskim :P

Co do kojcow to zawsze chcialam miec dla dziecka ale chyba bym oberwala od mojego jakbym kupila bo nie mamy miejsca i by musial stac w duzym pokoju:P a i tak mamy juz tam mate bujawke gore od gondoli i fotelik samochodowy hehe:P u nas w pokoju w sumie jest tylko komoda malego i kolyska.
image
image
A ja właśnie odebrałam od kuriera spiworek do gondolki i fotelkia, o taki: http://allegro.pl/0236-spiworek-do-fotelika-z-polarem-nowy-i1330091775.html chociaz pewnie Filip długo w nim nie pochodzi bo waży już 9 kg i ma 71cm

My jesteśmy już razem 9,5 roku a po ślubie 5,5 roku, więc gdzieś w środku stawki :-)
image
Kurcze Nyzosia narobiłaś mi ochoty na mandarynki... Ostatnio nawet na nie patrzyłam w sklepie, ale stwierdziłam, że cytrusów przecież nie można i nie kupiłam. Któraś z Was jadła już i było wszystko ok?

Hm Panna, właśnie mi uświadomiłaś, że mój mąż z Matim to można powiedzieć, że jeszcze sam nigdy nie zostawał, no może kilka razy max. na 40 min. ale Mateusz i tak wtedy większość czasu spał, chyba muszę wreszcie gdzieś wyjść sama :)
image
Ciekawe, jak Twój mąż się odnajdzie w nowej sytuacji :)

U nas już przetestowane - Filip sprawdza się świetnie i co najlepsze - przy nim Młody jest jakiś grzeczniejszy.. Może dlatego, że jak mnie nie ma cały dzień, to dostaje mm i dopiero wieczorem moje mleczko? A poza tym Filip specjalizuje się w spacerach z wózkiem po lesie. Mi się nie chce ciągać wózka i na takie spacery wybieram chustę :)

Dziewczyny, a jak Wasi mężowie/partnerzy radzą sobie z opieką (jak są sami z dziećmi)?
image image
Mój się sprawdza dobrze pod warunkiem ze kupy nie ma:))) na razie zostawał z młodą na jakieś 3-4 godziny max. ale myślę ze teraz z dnia na dzień będzie mu łatwiej i przyjemniej zostawać bo młoda jest bardziej kontaktowa:)

Hmmm mandarynki jadłam już w weekend zupełnie nie wiedząc ze coś może po nich być nie tak. i wszystko było ok:)
imageimage
ja po fryzjerze :) włosy na głowie są :)) ufff nie powiem bałam się, że do reszty wypadną- ale, żeby nie było, że przesadzam- fryzjerka musiala zrobić mi grzywkę z pożyczką z drugiego boku, bo z przodu przeswity :( ale to minie- tak mówią

mój mąż radzi sobie z mała i jej kupą też (ale za to nie lubi jej kremować- ale to chyba dlatego, że sam ma awersję do kremów)- chociaż mam wrażenie, ze z nim jest bardziej marudna- ale może sobie wkręcam :)

mandarynki...mmm tez miałam ciążowe szaleństwo na nie w zeszłym roku
image image
Ale cisza:P wekkend nadchodzi:) a w zasadzie juz jest :) Hm... u nas nie wiem jak na dluzsza mete tatus by sie zajal Filipkiem ale chyba dobrze, tylko u nas taki problem ze Filip nie chce pic z butli dlatego nie mam co wychodzic:( i gora zostal z nim na 40min. A tak to byl z nim na spacerku i raz moja mama prawie 3godz tylko wtedy on tylko spi:p
image
image
Ja jem mandarynki już parę dni wcinam i wszystko dobrze z mała..

Ja na święte chcę kupić coś pomocnego w raczkowaniu tylko nie wiem czy kule Vtech czy Simba czy pełzaczka FP ? Może ktoś się w tym orientuje?

Mój faworyt to

http://allegro.pl/vtech-mowiaca-pl-spacerujaca-migoczaca-hula-kula-i1338754473.html
http://allegro.pl/nuby-szczoteczka-do-zebow-szczoteczki-3-sztuki-i1290605867.html kupialm na zabkowanie i emilka z ta pierwsza calkiem sobie radzi wsadza do buziola i gruzie - jest spokoj i kupa sliny i jeszcze to tak przyszlosciowo http://allegro.pl/nuby-gryzak-do-podawania-pokarmu-wymienne-wklady-i1290206596.html polecam
Ufff, w końcu chwila odpoczynku :)

Mój mąż się świetnie sprawdza, mimo drobnych niedociągnięć... ;)
Przewija, karmi, bawi się z maluchami. Ale np. wychodziłam o 6 rano, wracam o 19 a Tosia w piżamie nadal... Nie wpadł na to, że wypada dziecku zmienić ubranie ;)
Mąż mnie dzisiaj rozbawił, bo był taki dumny z siebie, że ugotował obiad sam, i nie mógł doczekać się, aż Tosia się obudzi z drzemki popołudniowej, że zaczął ją karmić obiadem przez sen, na śpiocha :D
image

image
:) No powiedz sama, po co zdejmować piżamę na dzień, skoro wieczorem trzeba ją znowu zakładać? :) Żelazka logika i już :))

Mjakmama - ciekawe te siateczki do podawania pokarmu, na początku nie wiedziałam o co chodzi, ale im więcej o tym myślę, tym bardziej to dla mnie ma sens :)
image image
panna z mokra glowa ja z poczatku myslalam ze to jakis bajer ale tak zdrowo rozsadkowo to dziecko jedzonkiem sie nei zaksztusi a pomasuje dziasla
No i podoba mi się bardzo to, że można tam wkładać rożne jedzenie. Żeby dzieciaczki poznawały nowe, dorosłe smaki.
image image
Schabowego na przykład:)
imageimage
Na schabowego nie wpadłam ;)
Słyszałyście o takiej metodzie wprowadzania jedzenia, że dziecko je w sumie to samo, co dorośli i samo sobie wybiera, c o mu smakuje (jako alternatywa dla zblendowanych papek)?
image image
nie slyszalam ale jakos nie jestem przekonana czy np zamiast warzyw i owocow emi nie wybralaby np ciastek
Fajna jest ta metoda! Podoba mi się. Nazywa się baby led weaning.
Tutaj co nieco więcej: http://babyledweaning.pl/
Moja koleżanka to stosuje przy swojej córeczce i naprawdę ładnie, samodzielnie zajada.

Teraz zobaczyłam też, jakie szkody w pokoju Tośka wyrządzila :/ Prześcieradło i krzesełko ikeowe na maxa popisane długopisem. Grr... Jestem zła na męża, mógł dopilnować :(
image

image
oj to rojeberek z tej Twojej Tosieńki:p
image
Tosia zaszalała :))

co do tych szczoteczek to jako pani logopeda ;) odradzam, takie "bajery" wywołują najczęściej komplikacje w późnym okresie życia, mogą tez prowadzić do seplenienia itp, ale to moja opinia a z doświadczenia wiem że Mamy robią swoje ;) tak na marginesie to powinno jak najwcześniej wprowadzać jedzenie łyżeczką metalową
image
Ja o tej metodzie słyszałam ale jakoś nie jestem do niej przekonana. no i chyba jestem za leniwa:)

a czym się różni karmienie łyżką metalową od np. plastkiową?
imageimage
Ja co nieco wezmę z tej metody przy wprowadzaniu warzyw i owoców u Wojtka, poeksperymentujemy ;)

Tosia właśnie wzięła moją poduchę do karmienia i karmi piersią lalę :D
image

image
hehehe\:) chyba tez chce miec dzidzie:) Ale jestes dla niej wzorem :)
image
image
zarąbista ta Twoja Toska:)

a ja...moje drogie dzis przez cała noc wstawałam do młodego co 50 minut:) jestem nieprzytomna...no ale wazne ze młody pobił swoj dotychczasowy rekord...

a dzis czeka nas zimowy spacerek:)
image
Tak to jest z dziećmi ze naśladują rodziców.

Najbardziej trzeba uważać co się robi i mówi jak dzieci chodzą do przedszkola:) panie przedszkolanki doskonale wiedza co się u kogo w domu dzieje:)

A moja dzisiaj zapadła w sen zimowy i obudziła się tylko raz o 3:))) nad ranem musiałam jej dawać smoka ze 3 razy ale nie było źle:)

Tylko nie wiem po co kupiłam jej mm jak ona przestała się budzić 0 23:) chyba się przestraszyła tego mm:)
imageimage
A my dzis idziemy na andrzejki i katarzynki do moich rodzicow. Nie wiem co im kupic yyyyyy macie moze jakis pomysl?
image
image
Co do nocy to zazdroszcze nyzosi tez bym tak chciala. Moj jst godny co dwie godziny :(
image
image
ciesz sie ze co 2 godz a nie co godzine jak u mnie ostatnio:(
image
przyszla mama a ja slyszalam z enie mzoan metalowa lyzka bo mozna uszkodzic dzisla i rosnace zabki
a jeszcze z zabawek mogę polecić to
http://allegro.pl/zakrecona-wazka-bright-starts-i1326721299.html

Bardzo fajne :) Tosia najpierw sobie to memłala, gryzła, potem ciągnęła we wszystkie strony, a jak skończyła rok, zaczęła powtarzać po ważce- np. "oopsi", "mi mi mi mi", "pika puuu" i takie tam fajne ważkowe odzywki :D
image

image
Moje dziecko się naprawiło... Trzecią noc z kolei wrocilo do swoich starych nawyków z przed miesiaca i znów budzi sie tylko raz w nocy w okolicach 3, a potem spi do 7 i dalej do 9. Cudownie. jestem wypoczęta. Wczoraj byliśmy na kontroli z Filipem u pediatry i Pani doktor pozwoliła nam na spacerki, bo caly tydzień siedzielismy w domu z powodu przeziebienia. Dzis więc idziemy na zimowy spacerek.
image
No ja też po wizycie u fryzjera.

Zaszalałam z długich włosów stały się krótkie, z myszo- brązowych ognisto wiśniowe :) i jestem bardzo zadowolona ten kolor dodał mi poweru :))

My dziś idziemy na imprezę Andrzejkową całą paczką zebrały się nas 24 osoby już nie mogę się doczekać :D
a ja jestem już spokojniejsza po wizycie z Mają u endokrynologa. Na szczęście wyniki były już w normie i teraz mamy się tylko pokazać do kontroli tak za 2 - 3 miesiące :))

no i całe szczęście Majce przeszedł już foch na cycusia:) a do tego w końcu przestała jeść już co 1,5 - 2 godziny :) teraz przerwa w dzień miedzy karmieniami to min 3 godziny :))

miłego zimowego weekendu a tym co wybierają się na zabawę to udanej imprezki :)
imageimage
Manka - no to super, że wyniki są dobre :)

Weronika - no, no, no. Gratuluję odwagi! Ja też ostatnio zaszalałam i ścięłam swoje loki, teraz mam na głowie irokeza :P Myślałam o kolorze, ale stwierdziłam, że jestem za leniwa na comiesięczne farbowanie odrostów, więc kolor zostawiłam swój :)

Yecath - no, to Tośka poszalała z tym długopisem... Niestety z dziećmi w takim wieku nie da się uniknąć strat. Moi znajomi mają trzyletnią córę i jeden pokój (salon) przeznaczyli na jej twórczość artystyczną. Efekt jest taki, że wszystkie ściany do wysokości jakiegoś metra są pomazana kredkami, flamastrami itp. Mi się to nie podoba, ale im się chyba po prostu nie chciało tłumaczyć i walczyć z dzieckiem.

Przyszła mama - a jakie jest wytłumaczenie na metalową łyżeczkę?
(Fajnie, że możemy się wymieniać takimi doświadczeniami, normalnie, forum zasługuje na medal :)
image image
No właśnie co z tą metalową łyżeczką? Też mnie zaintrygowało :)

Przyszła mamo a może wypowiesz się jeszcze w kwestii kubeczków. Mój chrześniak nie pił z żadnych niekapków itp. od razu dostał normalny kubek i bardzo szybko zaczął sobie radzić z samodzielnym piciem. I tak się zastanawiam jak zrobić u nas. Gdzieś czytałam, że jeśli karmi się piersią nie trzeba wprowadzać butelki, tylko lepiej od razu przejść na picie z kubeczka i nie wiem czy wprowadzać normalny, czy niekapek.
image
z ta tworczoscia dzieci to czasami nawet jakby sie chcialo ich upilnowac i tlumaczyc to nei zawsze sie da u nas tez chlopaki dorwali sie do kredek i nie zauwazylamjak siedzieli za kanapa i pomazali sciany
Weź tu upilnuj dwójki ;) Nie ma szans..
image image
hhehehe szanse sa bo jakby nie bylo to na glowe by weszly ale czasami trzeba troche poluzowac :) zwlaszcza ze sie na trójkę i oczy w okół głowy trzeba miec ale na szczescxie chlopaki sa samodzielne wiec nei jest az tak zle
Ja czytałam, że niekapki z dzióbkiem nie są zdrowe dla zgryzu.
Najlepiej normalny kubeczek albo kubek ze słomką.
Tośka nigdy z niekapka nie piła, po skończonym roczku pokochała kubeczek ze słomką (który też jest niekapkiem).

Panna, FOTO FOTO FOTO! Koniecznie! I gdzie masz te loki??? Ja je chcę! Sobie przykleję na super glue, bo zawsze o takich lokach marzyłam!

Dzisiaj zauważyłam też, że półka od regału na zabawki jest nieźle popisana, a mąż chyba odwrócił ją do góry, żebym nie zauważyła tego. Ale mu się dostanie, jak wróci ;P

My na razie raz tylko podaliśmy Wojtkowi marchewkę i jabłuszko, poczekamy jednak do tego 6 m-ca (mimo, że reakcja była bardzo dobra, wszystko było ok) i podawaliśmy właśnie metalową łyżeczką. Wkurzają mnie te dzieciowe... Jak się podaje delikatnie a dziecko nie szaleje, to naprawdę trzeba by było się postarać, żeby zrobic dziecku krzywdę.
image

image
Yecath - hehe :) Ścięte włosy zostały u fryzjera, nie pomyślałam, że ktoś je może chcieć ;)
A foto jest, choć małe na stronie klubu w zakładce o klubie :) Innego nie mam, bo wgrywałam je do kompa Filipa, a on w robocie.

No i cwaniaczek z tego Twojego męża ;)
image image
kurcze panna...looknełam na to foto w zakładce i....na to z galerii noi...wow coza zmiana:) a jak mąż zareagował??? bo moj to taki nudziarz że....woli długie włosy:)
image
Ja już przed fryzjerem przygotowywałam go na to, że mogę wrócić do domu odmieniona, więc bardzo zaskoczony nie był. No i musiał się przyzwyczaić (ale ja też), a teraz mu się bardzo podoba. Mamy teraz podobną długość włosów ;)
image image
Hej hej.

Ja dzisiaj zalatana jestem...

A teraz na wieczór zachciało mi się uczyć młodą samodzielnego zasypiania w łóżku...no i po pół godzinie zasneła. Nie płakała tylko sobie stękała, jak się rozkręcała szłam do niej i dawałam jej smoczka - co momentami było do pół minuty:) mąż już mnie namawiał żebym ją wzieła do nas ale ja byłam twarda. i się udało:)

Chyba kupiłam młodej kojec:) jak babeczka się zgodzi na moje warunki to jutro go odbiorę:)
imageimage
brawo za konsekwencje :)
Biorę kojec, ale pod warunkiem, że doda mi pani do niego stówkę i jeszcze kilka zabawek? To Twoje warunki? ;)

Brawo z tym usypianiem- my położyliśmy Kostka o 19.00 bo padał, ale oczywiście obudził się pół godziny temu i nie chce zasnąć, więc leży obok i patrzy w monitor. Wydaje mi się, że chce pozdrowić Wasze dzieciaczki :)
image image
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-6-45-t196880,1,160.html

strasznie długi ten nasz wątek się zrobił :)
image image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

do góry