Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 CZ.4 (43)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-3-42-t192643,1,160.html

Nowe mamusie - dopiszcie się do listy:)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny a tak w ogóle to proponuje zacząć organizować następne spotkanie:) Tym razem w Baby Cafe - żeby było sprawiedliwie:) Wtorek? Tak jak zawsze na 12:00?
imageimage
a moja dziś pobiła nowy rekord - obudziła się dopiero o 3 w nocy (zasnęła jak zwykle przed 21) :) a kolejna pobudka była dopiero rano po 7mej - jestem super wyspana :). Szkoda, że u niej są tylko takie dni sporadycznie :(
Nyzosiu ja sie pisze na spotkanko :)
image
yecath:
zadziałało - kataru nie było, a żadne wampiry mi dziecka nie pogryzły :P
Moja siostra naprawdę była przekonana, że to jakieś "czarowanie" :) a nie zapobieganie chorobie :)

My też planujemy taką huśtawkę zamontować w drzwiach.
my dostalismy taką stojacą rozkładana huśtawke i juz nie moge sie doczekac kiedy pobujam w niej mala :))
image image
A mój mały się nadziębił, dostał porządnego kataru, wczoraj jeszce pokasływał i kichał non stop no i rano miał podwyższoną temperaturkę. Jak nic od razu zadzwoniłam do Pani dr i spytalam co mam robić no i kazała od razu nam przyjechać i go osłucha. Na szczęście nic nie było i przepisała nam tylko kropelki na wzmocnienie i wapno oraz kazała nawilżać nosek roztworem wody morskiej( disnemar). Dziś już jest znaczna poprawa, mały ma tylko katarek i juz nie kaszle. Za to ja się przeziębiłam, leci mi z nosa :P no i potworny ból gardła ehhh, żebym teraz bardziej nie zarażała małego:/:/

Ale okropna pogoda, masakra:/:/
ja w zeszłym tygodniu byłam mega chora, gardło,temperatura i katar okrutny...byłam u lekarza i jakos mi przeszło...mały na szczescie sie nie zaraził moze dzięki sposobowi yecath:)

ale ten czosnek mi tak śmierdział w pokoju ze masakra...ale jak widac zarazki nieprzedostały się do malca:)
image
ja tam nawet lubię zapach czosnku ;)
image

image
Witam

Napisalam do Was w poprzednim watku, ale jakos moja wypowiedz znalazla sie nie na koncu tylko jakos w srodku :)

Gdzie jest te Baby Cafe? Jesli byscie pozwolily to tez bym chetnie przyszla na spotkanie:)
Moje córcie Patrycja, Paulina (2000) Kinga (2010)
image
Beata Baby Cafe jest we wrzeszczu na słowackiego. Zaraz koło skrzyżowania z Galerią Bałtycką. No i pewnie że pozwolimy przyjść:) Serdecznie zapraszamy:)
imageimage
mapka dojazdu do Baby Cafe w gdańsku

http://babycafe.pl/kontakt/mapa-dojazdu.html

ja ide w poniedziałek z małą na szczepienia, jak nie dostanie gorączki to postaram się przyjechać :) może tym razem mi się uda
imageimage
Hej :)

Uwaga będę się chwalić !:) Liwka dziś przekręciła się na brzuszek w łóżeczku sama !!!:))) aż się popłakałam ;)) wczoraj pani dr ja pochwaliła ze taka silna babka, trzyma główkę wysoko leży na brzuszku super, zbiera się do siadania a dziś proszę :)))

moja to mała gaduła :) zauważyłam tez ze zaczyna się bardzo interesować zabawkami typu grzechotki itp

ulewa tez się jej nawet do 2 h po posiłku,

kurcze ale ja chwale ;) typowa ze mnie mama, jakie to moje dziecko super ;) ale po prostu musiałam się z Wami tym podzielić :)

ale żeby nie było ze wszystko super to często słyszę ze Liwia jest mała jak na swój wiek ;/ aż się trochę boje, wiem ze rośnie, mierzyłam ja centymetrem to ma 65 cm ale często słyszę ze jest mała ;(
image
Cześć dziewczyny!
U mnie dla odmiany pogoda piękna, słoneczko świeci, nie ma wiatru, już dawno nie było tak pięknej pogody. Czekam aż mała się obudzi i ruszamy na spacerek w te góry:)
Niestety podałam małej pół czopka, czekałam 8 dni i nic...dłużej nie miałam siły czekać. Efekt był po 5 min. Teraz znowu mija 4 dzień i nic...:(
Za tydzień wyjeżdżamy do Polski...już nie mogę się doczekać. Może mi też się kiedyś uda wybrać na wspólne spotkanie, bardzo bym chciała.
image
To ja będe :)

Zośkaa miałam taki sam problem ze starszymi. Były ciagle na syropkach-debridat i lactulosum. Nawet wyladowalam z jedna raz w szpitalu bo takie zatwardzenia mialy. Teraz tak sobie mysle ze to bylo od mm. Byly na Nan-ie. A po tym mleczku czesto dzieci maja problemy z wyprozninaiem
Dobrze ze z Kinia nie mam takich problemow. Ona to kilka razy sie wyproznia:) Tylko ze ona jest na cycusiu:)
image
Zośkaa bo dzieci na cycku tak mogą mieć - rozumiem że Twoja jej cyckowa tak? Moja też robi raz na tydzień kupkę:) ale ja się już nie stresuje. jak mała jest pogodna, nie męczy się, nie płacze to wszystko jest ok. a czopki to ostateczność bo mogą rozleniwić jelita.
imageimage
Moja jest cyckowa. Nie toleruje nic oprócz cycka:) Już kiedyś pisałam, że chciałabym ją nauczyć aby piła z butelki ale niestety nie che mi pić z butelki. Teraz jak będę w Polsce to bym ją mogła na chwilę mamie zostawić i gdzieś się samej wybrać np. do fryzjera czy kosmetyczki, a tak to będę musiała ją brać wszędzie ze sobą. Nie mówię, że jest mi z tym źle, ale po prostu było by mi trochę łatwiej. Próbowałam już różnych butelek i nic:(
Co do wypróżniania, to ile mogę max czekać? Ja po tych 8 dniach się poprostu o nią bałam i jej dałam ten czopek, ale wiem, że to nie jest metoda na dłuższą metę.
image
Na cycu jesli sie nie myle dzieci moga nawet sie wyprozniac co 10 dni. Wiec luz:)
Moja tez tylko cyci cyc. Smoka wogole nie chce. Ja mam butelke Tommee Tipee i mala jak byla mniejsza to z niej pila czasami jak mialam wizyte u dentysty. Wiem ze teraz pewnie by musiala wypic jakby mnie nie bylo w domu. Pewnie bunt by byl.
image
Dziewczyny ja też jestem chora:(( gardlo, katar, gorączka itp... Chodzę maseczce na twarzy żeby małego nie zarazić :) jak na razie tylko kicha od czasu do czasu.

Juz wcześniej pisałam, ze Nikodem ostatnio bardzo mało przybrał na wadze bo 70g w 2 tygodnie. Martwię się strasznie o to :( W piątek mamy iść na kontrolne ważenie i wtedy sie okaże co dalej.

Mój mały też ma biale glutki w nosku. W sumie ma je od urodzenia bo w szpitalu już je wyciągali. Ja codziennie friduje przed snem lub rano i zakraplam solą fizjologiczną. Niestety jak mały widzi fridę to się krzywi zanim ją do noska przytsawię :) Tak samo jest z solą hehehe. Mądrala z niego :)
image
image
Hmmm kiedyś na forum był watek o nie robieniu kupy i z tego co pamiętam to były dzieci co i 2 tyg nie robiły:) ja pewnie po tygodniu tez bym świrowała. moja póki co najdłuższą przerwę miała własnie 7 dni:)
imageimage
Zośkaa ja właśnie odkryłam sposób na wypicie mleczka z butelki przez moją córcię

- no, ale od poczatku- Wiktoria od urodzenia od czasu do czasu dostawała moje mleczko tyl, ze z butelki. Zaczelo sie od tego, ze kiedys byla non stop glodna, wiec ja nie ruszalam sie nigdzie bez butelki mleka :) ale od jakiegos czasu nastapil zdecydowany sprzeciw do butelek i choćby nie wiem jak była głodna nie chciala i koniec. Do tej pory jakoś się tym specjalnie nie martwiłam i po prostu dawałam cycka. Tyle, ze przed wczoraj wpadła tez w histerię na widok cycka, wieć wpadlam w panike- szybko podgrzałam jej mleczko w butli- mysle sobie moze jak z cycka nie chce to butlę pociągnie i teraz się zaczyna- dopóki była u mnie na rękach to z butli ani rusz i ja juz zdolowana, bo ona tyle placze, bo glodna i ani cycka ani butli nie chce
Mała leżała obok mnie na łóżku i ja tak chciałam jeszcze raz spróbować dać jej butelkę i wiecie co?? Wypiła całą duszkiem :))))
na ręce wzięłam ją dopiero do odbicia

Nie wiem co jej się poprzestawiało, ale zawsze to jakies rozwiązanie.
Na szczęście odobraziła się na cycka (jednorazowy kaprys), ale dzięki całej sytuacji wiem jak nakarmić moje dziecko butlą :)
image image
Kiciuchna trzymam kciuki za młodego i daj znać w piątek po lekarzu co się okazało bo ta tez świruje z waga młodej:)
I kuruj się:)
imageimage
Dziewczyny co do nauki butli i smoczka to trzeba być cierpliwym. Moj butli i smoczka też nie chciał. Wrzezczal w nieboglosy jak mu wsadzałam butlę zamiast cycka. Teraz spokojnie pije sobie z Dr Brownsa- jak dla mnie najlepsza butelka. Ten smoczek jest taki miekki i moze sutka przypomina?
A smoczka to uczyłam ponad 2 tygodnie. Codziennie na chwilkę mu wsadzałam (bo ssał namietnie kciuka) i pomimo, ze wypluwał to ja znowu. Al nie na siłę. jak się wkurzał to przestałam. Najpierw ze smoczka robił sobie gryzak-memlał i memlał. Ale w końcu po 2 tyg naglę zassał i tak zostało do dziś :)))))))))) Jestem szcżesliwa.
image
image
A propo nie jedzenia z butli to wczoraj opowiadała mi dziewczyna ze jej młoda tez nie chciała ale tylko od niej! jak tata dawał to było ok.
Wiec może coś w tym jest - tak jak pisze Modern_Lady - ze mama nie może trzymać dziecka i dawać butli:)
imageimage
Nyzosia, dam znać na pewno. Mam jedną znajomą pediatrę i konsultowałam z nią telefonicznie. Mówiła, ze jak przez miesiac waga bedzie słaba to trzeba zrobić badania kału i krwi czy nie żadnej bakterii. Bp mój cały czas robi jescze zielonkawe kupki ze śluzem i może to miec z tym związek. Zobaczymy.
image
image
tyle, że moja wcześniej jadła ode mnie z butli- teraz jej się coś poprzestawiało :) albo juz mądra, ze po co ma się ze smoczkiem męczyć, jak z cycuszka tak ładnie płynie, hehhe :))
image image
Kisiuchna:
te białe glutki w nosie to prawdopodobnie mleko. Ja z tym nic nie robię :). A skoro u Heli Nyzosi też waga stoi więc może to normalne w tym okresie?
Mój mąż też próbował małą nakarmić i niestety też nie chciała. No, ale tak jak mówicie, trzeba być cierpliwym. Codziennie ściągam trochę mleczka i próbuję ją przekonać do butelki. Może mi się uda, a jak nie to może babcia ją nauczy:)
Co do wzrostu to moja też jest malutka, teraz ma gdzieś 62 cm, a jak się urodziła to miała 49 cm.
image
nilkaa a jak mleko w nosie?? :) moja tez ma białe, ale na moje oko to ewidentnie ciągnące się glutki i ja jej je odciagam, moze nie powinnam??
image image
Modern Lady czasem jak dziecko ulewa to moze mu sie cofnac noskiem i wtedy wlasnie sa takie biale :) ja malemu 2x dziennie nawilzam nos sola morska, a te biale wyciagam grucha :)
image
Zośkaa a spróbuj jeszcze mojego sposobu czyli połóż małą w łóżeczku, albo wygodniej- obok Ciebie na łóżku i tak daj jej butlę- może zaskoczy?? Możesz coś jej podłożyć pod plecki, żeby leżała pod lekkim skosem- chociaż Wiki tego pamiętnego dnia leżała całkiem na płasko.

a swoją drogą to my już chyba wszystkie tematy przerobiłyśmy co?? Od ciążowych wymitów, przez lewatywę, dziecięce kupki na glutkach z nosa kończąc :)
image image
a to nie wiedziałam :))) ja też nawilżam solą morską zawsze rano i wieczorem i te białe friduje
image image
kurka u nas ciagle problem z zasypianiem na rekach :( inaczej mlody ma atak histerii,wezme na rece i ma od razu odjazd na spanie..on juz wazy 8kg a co bedzie potem...:(
image
Mój Filip też nie chce ode mnie z butli, ale jak mu daje tata albo babcia to wszystko jest ok. Spryciarz :-)

Co do spotkania to bym Was chętnie poznała, ale w poniedziałek mamy szczepienie więc zobaczymy jaka będzie reakcja. Co prawda na razie po szczepieniach nic złego się nie działo, mam więc nadzieję, że i tym razem wszystko będzie ok.

Miała nadzieję, że przestanie padać i będziemy mogli iść na spacer ale raczej się na to nie zanosi. Moje dziecko najdłuższą drzemkę w dzień ma właśnie na spacerze i ciężko go uspić w domu...
image
Wiki też najdłuższą drzemkę ma na spacze, bo tak to śpi po jakieś 15-20 minut i to max 3x w ciągu dnia- a dzisiejsza pogoda ją chyba zamuliła, bo śpi już 2-gi raz i to znacznie dłużej niż te zwyczajowe 15 minut
image image
Modern Lady - już w szpitalu mi o tym mówiono.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,572,89109805,,mleko_w_nosku.html?v=2
naprawdę człowiek uczy się całe życie :))
co jak co ale nigdy bym nie pomyślała, że te białe gilki to mleko, hehhe :)
image image
u nas tez białe gilki zazwyczaj jak mała sporo uleje

Ania moja też na spacerze ma najdluzsza drzemke no ale dzis nie bylismy ale udalo mi sie ja uspic - wiecie jak - nosilam gondole po całym domu :D i poskutkowało :))) spi poki co 20 min wiec nie zapeszajmy :))) ale mnie juz łapy bola od dzwigania jej wozka gondoli ;/

Po raz kolejny probowalam mala ponosic w chusie i znow histeria jak tylko wyjelam uspokoila sie ;/
image
image
A ja ogarnęłam chatę, odkurzyłam, młoda padła a ja piję kakao:) Ciekawe ile będzie spała bo tak jak Wasze dzieci nie chce spać w domu. najdłużej też śpi na spacerze.

Tak, tematy mamy bardzo ciekawe:)))

Madziulka widać Twoje dziecię też anty-chustowe:((( Ja dzisiaj idę na 15 do lekarza i właśnie w chustę ją zabieram. Najlepsza na taką pogodę. I dobrze że mam kalosze:)

No moja młoda właśnie pobiła rekord - spała całe 15 min:) ale zaraz się przekonałam dlaczego - dzisiaj mamy dzień kupy:)
imageimage
12345
Ależ się rozpisałyście :) Fakt, w taka pogode, to nic tylko pisac :)

Przyszła Mamo gratulacje dla Liwii :)

Zośkaa myślę, że nie masz co się martwić, że Malutka tak rzadko robi kupki, jeśli nie ma żadnych innych dolegliwości. U nas jest jedna średnio raz na 7-9 dni, z czego ja się akurat cieszę, bo przewijanie jest o wiele przyjemniejsze ;) Poza tym nasza pani dr powiedziała, że tak się zdarza i jest wszystko ok, po prostu mleko mamy może być przez dziecko całkowicie wchłaniane.

Kiciuchna szybkiego powrotu do zdrowia. Ech chyba sezon chorobowy sie zaczal u mnie maz tez choruje :( Na szczescie Mati dzielnie sie trzyma :)

Modern_Lady u mnie ze spaniem to samo. Wczesniej Mati mial dwie drzemki po pol godziny + jedna dwugodzinna na spacerze, a teraz... spal juz raz 1,5 godziny i teraz znow spi. A wczoraj pobil rekord i mial w domu 2,5 godzinna drzemke :) Normalnie jak bym dziecka nie miala...
image
No to nieźle. Moja dzisiaj od rana nie śpi - tych 15 min nie liczę! ciekawe kiedy padnie:)
imageimage
A mój synek jak nie robił kupek to przez dobre 10-12 dni, ale ostatnio dostawał Debridat przez 2 tygodnie i problem się naprawił, od tygodnia robi kuki co 2 dni!!! dzis zrobił taką mega kupę ze wszystko poszło do prania a on sam musiał wziąć kąpiel:D:D hehe no ichyba pokręciło mu się w główce, że to kąpiel wieczorna, bo jak tylko go ubrałam to się przyssał do cycca i po 5 minutach zasnąl hehehe Na razie spi od 1 h, jego rekord w spaniu w ciągu dnia:)
My jakas godzink temu wrocilismy po cwiczeniach i znajomych. Ja juz zauwazylam postepy :) cieszy mnie to zaczal sie interesowac stopami wczoraj sie wkurzal ze tylko za kolanko lapie a za stope nie:P i jak jest u mnie na raczkach w pozycji pol lezacej to sie podciaga jak daje m raczki ale z lezacej jeszcze nie :( ale jak dla nas to i tak duzo

Wczoraj zajadal marchewke z jabluszkami i bardzo mu smakowalo :) Dzis dostanie chyba marchewke z ziemniakami .

A co do butli to my nadal trenujemy ale nam cos nie idzie :(
image
image
A ja sie chyba wybiore na spacer, wprawdzie wciaz pada, ale tak jakby mniej...
image
No co Ty Morela u mnie leje jak 150:(((
imageimage
Dziewczyny:
kiedyś ten temat już był - jak tam u Waszych maluszków z leżeniem na brzuchu?

Bo u nas max 5 minut i histeria i nie wiem co z tym zrobić? Jak ją przekonać że to całkiem fajnie na brzuszku poleżeć?
Nilkaa u nas to samo!! pytałam pediatrę powiedziała ze jak nie ma problemów z bioderkami to nie ma co jej zmuszać aczkolwiek można próbować.
U nas trochę działa metoda - coś ciekawego przed nosem:) ale na chwile:)
myślę ze jak sama zacznie się na dobre przewracać to polubi leżenie na brzuszku.

Moja młoda znowu padła przy dźwięku dojarki:) ale za pół godziny musimy wyjść do lekarza wiec długo nie pośpi:(
imageimage
u mnie tez leje , wyjsc sie nie da, przez co mloda nie do zniesienia, zasnela na 30 min i koniec. W takie dni jest taka marudna :(( juz mi sie pomysly na zabawy koncza

Nilkaa ja nic nie poradze bo u nas to samo - nie lubi na brzuszku ;/
image
image
Chciałam Filipa sposobem położyć spać - tzn. w naszej sypialni przy cycu i udało się z tym, że ja zasnęłam razem z nim :-) obudziliśmy się po ponad godzinie i znów dorwał się na chwile do cyca i śpi dalej (z tym, że ja już wstałam). W sumie to już śpi jakąś 1.40 - jak nie moje dziecko :-).

Leżenie na brzuszku to u nas też problem - Filip zazwyczaj nie lubi tej pozycji. Czasmi pomaga zabawka (najlepiej książeczka) przed nim. Ale może macie inne sposoby, chętnie skorzystam.
image
u nas kłopotow z podnoieszeniem glowy nie ma ale mam znajoma ktorej dziecko dlugo nie podnosilo glowy i nie lezalo na brzuchu i dostalo skierowanie do neurologa. Ja klade zabawki jej przed nosem i wowczas jest zadowolona
my chodzimy na rehabilitacje dlatego napisalam o naszych postepach
image
image
ja tez klade zabawki ale max pare min wytrzyma ;] po prostu klade czesciej ale na krocej
image
image
Ja znalalzma dobry sposob na moja Mala, bo tez nie lubila lezec na brzuszku. Rozkladam gruba zlozona kape lozkowa na podlodze i klade ja na chwile na brzuszek i zabawiam. Jak widze ze zaczyna sie wkurzac to przewracam na plecki. Troche sie bawimy, ona sie cieszy i znow na brzuszek. I tak kilka razy. Wytrzymuje coraz dluzej;)
ja podobnie jak Aniaa, jak mała się denerwuje to ją cyk na plecki, troszkę się pobawimy i powtórka z rozrywki
i jeszcze kilka razy w ciągu dnia ja się kładę płasko i mała biorę na mój brzuch
a w ogóle to powiem Wam, że odkąd nauczyła się przewracać sama z porotem na plecki (choc nie zawsze jeszcze jej to wychodzi) to całkiem niezle znosi leżenie na brzuchu
image image
My po spacerku i po szczepieniu (druga dawka Rota).
Co do leżenia na brzuszku moja też po paru minutach się denerwuje. Kładę ją po prostu częściej i zauważyłam, że jak ją położę tak, żeby telewizor widziała to potrafi dużo dłużej wytrzymać:)
Jak na razie to niestety też się jeszcze nie podciąga jak jej daję rączki ale mam nadzieję, że to jeszcze o niczym złym nie świadczy.
image
Znalazłam:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,1017,117155413,,kilka_chwil_na_brzuchu_i_frustracja_.html?v=2

Jakby ktoś zachowanie mojej córeczki opisał :)

i tu polecany poradnik:
http://www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
strona 18ta

Będę zatem próbować :)

I jeszcze jedno - włosy przestały mi zupełnie wypadać :) - Vichy górą :). Nie lubię kosmetyków tej firmy - la Roche possey i avene są 100 razy lepsze - ale ten szampon naprawdę działa :)
a moja na brzuchu poleży tylko wtedy gdy ma przed sobą górę zabawek

kurcze pogoda do kitu na spacer wyjść się nie da :( młoda przez to nie ma nawet porządnej drzemki, chociaż od 20 minut śpi i to na przewijaku :) po zmianie pieluchy zaczęła sobie gadać to nie chciałam jej przeszkadzać ;p nagle zrobiło się cicho, patrze a ona już sobie śpi, nigdy jeszcze jej się coś takiego nie zdarzyło, dobrze, ze łóżeczko jest w naszej sypialni zaraz obok naszego łóżka to też mogę sobie chwilę poleżeć bo w taką pogodę to nic mi się nie chce :(
imageimage
Przyszła mama jeżeli chodzi o wzrost to Twoja córeczka wcale nie jest taka mała. Jak sobie spojrzysz na siatki centylowe to 65 cm to jest dużo powyżej średniej.
http://siatkicentylowe.edziecko.pl/
image
nilkaa a co to za szampon? Mi wlosy garsciami wypadają :-(
image
Moja córka właśnie poznała, że ssanie kciuka jest fajniejsze od wkładania do ust całej dłoni :( Bałam się, że ten moment niedługo nastąpi.

Dziś pierwszy raz głośno się zaśmiała :) Jak fajnie.
ten:

http://www.cefarm24.pl/vichy-dercos-szampon-wzmacniajacy-wlosy-400-ml-p17905.html

Kiedyś już mi wypadały włosy ( po tabletkach anty) i dermatolog mi ten szampon polecił. Pomógł mi poprzednio i teraz też. Żałuję że go od razu nie kupiłam. Drogi jest, ale na mnie działa.
Ja za namową Nilkii też mam już ten szampon ale myłam dopiero raz więc nie mogę jeszcze powiedzieć czy działa:)

A my po lekarzu - łep mam kwadratowy!! tak to jest - idzie się z jednym a wychodzi z czymś innym:) Młoda waży tylko 6290 ale pani dr powiedziała że teraz już będzie wolniej przybierać i mam się nie stresować. za to miała wątpliwości co do tego czy bioderka są ok - bo fałdki ma nierówne - no więc idę jeszcze raz na usg bioderek - tym razem zapisałam się Sieliwończyka. mamy ez skierowanie na usg głowy i do neurologa :( ale za to od grudnia mogę dawać młodej zupki/warzywa:)mówi ze lepiej dawać to niż mm.
imageimage
Nyzosia:
a byłaś już na tym usg w naszej przychodni? Bo akurat w przyszły wtorek jest - my już jesteśmy zapisani.

No właśnie - dobrze, że maluchy później aż tak szybko nie rosną. Chociaż chwilę ponoszą te ubranka :P
A co do leżenia na brzuszku i tego linka co podesłała Nilkaa to przypomniało mi sie ze koleżanka mówiła ze kładzie swojego młodego na rogalu do karmienia i ze on to lubi:)
imageimage
Nyzosia a wy czemu do neurologa? przeciez mala wszystko swietnie robi
image
image
my po usg bioderek - bioderka naprawione - ależ sie ciesze :))) - ale jeszcze profilaktycznie przez 4 tygodnie mamy zakladac pieluche. Młoda dziś była taka marudna że wymiekałam i po usg pojechalismy do sklepow wiec przynajmniej pospala. Mam nadzieje ze jutro bedzie lepsza pogoda!!

Nyzosia ale co nagle cos z bioderkami??i czemu do neurologa??i po co usg głowki?? choc ja jestem tez zapisana na usg glowki do wyszomirskiej
image
image
co do szmaponu to az sie dziwie ze pomaga na hormony bo wypadajace wlosy w naszym przypadku to sprawa hormownow niczego innego - w czasie ciazy nam sie wzmocnily a teraz wypadaja
Nyzosiu co lekarz to inna opinia. Ja we wtorek pytalam pediatry, czy moze nie trzeba jeszcze raz sprawdzic bioderek, bo niby wszystko bylo ok, ale lekarz mowil, ze jeszcze sie rozwija itd. i moze lepiej skontrolowac, czy dobrze sie rozwinelo. Wiec ona dala mi wyklad, ze nie ma potrzeby, ze kiedys zalecano szerokie pieluchowanie, ale nie ma takiej potrzeby, ze nierowne faldki o niczym nie swiadcza itd. Tylko w przypadku gdybym zauwazyla, ze dziecko rusza jedna noga znacznie mniej niz druga, to wtedy nalezy sprawdzic, ale roznica tez musialaby byc znaczna, bo zawsze jest jedna strona dominujaca. Wiec Nyzosiu nic sie nie martw, na pewno bedzie ok :)

A czemu dostaliscie skierowanie do neurologa i na usg glowki? Byly jakies podstawy, czy tak profilaktycznie poprosilas?
image
No niby wiem że fałdki o niczym nie świadczą ale...jakoś mnie to zaniepokoiło. Niby byliśmy na usg bioderek niby wszystko było ok ale pan dr był jakiś szybki:) pójdę, sprawdzę jak ten mi powie że jest ok to jest ok:)

Do neurologa mamy skierowanie bo mnie się nie podoba to że młoda częściej i chętniej trzyma głowę na lewą stronę. Zmuszam ją do trzymania głowy w prawo ale jak tylko ma wybór to ona hyc głowa w drugą stronę. zobaczymy.
Ssabinka a Ty byłaś u neurologa z Filipkiem? Jak tak to gdzie?

A na usg główki dostaliśmy skierowanie ot tak sobie - bo w sumie można zrobić, nie zaszkodzi:) mam iść do szpitala w Redłowie na to usg - ciekawe....
imageimage
o majn got nyzosia to Was czekają badanka....
ja u neurologa byłam na abrahama w gdyni...taki dziwny doktorek, ale okiej w sumie:)
image
Moja doktorka mówiła właśnie że na Abrahama jest neurolog dziecięcy.

A co to znaczy że dziwny?:)
imageimage
tak niewyraznie mówił:p
image
Mam pytanie do mam, ktorych dzieciaczki przekręcaja się z plecków na brzuszek- czy wasze dzieci tez tylko w jedna stronę to robią?No i czy potrafia już się odwrotnie przekrecic- z brzuszka na plecki?Maja nie umie i w dodatku ciągle w jedna strone fika na brzuszek.

Tez myśle o tym usg główki i brzuszka.Może warto dla spokoju sumienia to zrobić?
image
Mi dopiero 20 minut temu udało się uśpić moje dziecko, ponieważ o 19.50 nasz cudowny sąsiad zaczął wiercić i z przerwami robił to do 20.40. Jak już myślałam, że skończył to od nowa, a w między czasie stukanie, pukanie, walenie w ścianę. Maskra. Filip dwa razy się obudził i potem nie mógł zasnąć, w końcu przy cycku jakoś się udało. Na dodatek już drugi raz w tym tygodniu takie wiercenie w okolicach 20. Ostatnio w niedzielę. Wtedy zeszłam i zwróciłam mu uwagę i poprosiłam żeby w innych porach wiercił bo dziecko śpi, a on je obudził, a on na to, że jeszcze 4 razy się obudzi i zapytał to w jakich porach to dziecko nie śpi, więc mu powiedziałm, że maks o 20 zasypia. Ale widać nie dotarło bo dziś powtórka z rozrywki. Sam ma małe dziecko (troche powyzej roku) tylko teraz nie ma tu ani dziecka, ani jego żony, gdzieś wyjechali. Ciekawe co on by zrobił jakbysmy to my tak zaczęli sie tłuc i obudzili jego dziecko. Zero empatii!!! A ja dziś nie mogłam do niego zejśc bo jestem sama w domu z Małym, mąż w delegacji.
image
Gosiaro moja z plecków na brzuszek przekręca się w obie strony ale za to nie umie jeszcze wyjąć sobie raczki i wygląda przekomicznie bo nogi i brzuch ma przekręcone a tułów ma mocno na boku ale jeszcze nie na brzuchu:) z brzucha na plecy w ogóle się nie przekręca - nawet na bok nie potrafi.

Usg brzuszka i główki są zalecane żeby robić - na SR mówili. Ja nie specjalnie czułam potrzebę żeby je robić ale jak dostałam skierowanie to pójdę:)

Annia wiem co to znaczy niemądry sąsiad. my mamy jazdę z naszym - nie ma dzieci więc w ogóle nie kuma że muzyka może przeszkadzać - a potrafi włączyć głośno muzykę o 3 w nocy bo akurat wrócił do domu! byliśmy u niego chyba ze 20 razy ale do niego dalej nie dociera że u nas wszystko słychać i my nie chcemy słuchać tego co on. na szczęście na razie pojechał sobie gdzieś daleko i mamy spokój!
imageimage
Nyzosiu Maja tez tak sie na poczatku niecałkowicie przekręcała.Teraz jej super wychodzi, ale niestety tylko w jedną stronę.

Chyba jutro sie umówię na to usg.
image
Ja się umówiłam na kompleksowe USG (brzuszek, główka i bioderka) do dr Wyszomirskiej. Mam wizytę na początku grudnia.
Moja kilka razy się przekręciła z brzuszka na plecki, ale ostatnio już chyba znowu zapomniała jak to się robi. A z plecków na razie przekręca się tylko na bok, na brzuszek jeszcze nie potrafi.
image
Nilkaa - nie martw się tym nietrzymaniem główki. Ja też świrowałam, że Kostek nie uleżał na brzuchu trzech minut i to z główką prawie płasko, bo mu się nie chciało podnosić, a teraz mu się zmieniło i wytzrymuje ciurkiem pół godziny i potrafi się przy tym śmiać i podnosi łepek tak wysoko, że hej. Widocznie, nie nadszedł jeszcze czas dla Twojej córci :)

Nyzosia - na kiedy masz wizytę (usg)? Jak na piątek, to się spotkamy :)

Piszę się oczywiście na wtorkowe spotkanie :)
image image
ja tez wlasnie do Wyszomirskiej ide 120 zl i usg glowki, brzuszka i bioderek robi wiec naprawde warto wszystko sprawdzic!! Moja się przekreca jedynie z plecow na boczek dalej ani drgnie :P za to solidnie kopie nozkami w zabawki na lezaczku ;))
image
image
Na środę - czyli czeka się tydzień:)

Zośka moja tez tak miała ze jeden dzień pamiętała i się przewracała a potem zapomniała na kilka dni ale potem sobie przypomniała:)
imageimage
Madziulka to szybko się Pati obraca. Moja dopiero od jakiś 2 tygodni czyli jak skończyła 3 miesiące.
imageimage
Instrukcja obsługi dziecka :-)
http://www.joemonster.org/art/8612/Instrukcja-obslugi-dziecka
image
Annia swietne hehe :)

nyzosia jeszcze nie bylismy. Dzis mamy konsultacje z lekarka w falochronie zobaczymy co powie. A co do neurologa podobno dobra babka jest w redlowie ale jest raz w tyg czy jakos tak i kolejki sa do niej. Ale nas chyba przyjmie szybciej:P
image
image
u nas powtorka z wczoraj :) Fifi dopiero wstal zasnal wczoraj po 20 a budzil sie przed 1 przed 4 i 6. Ale tylko jesc:)
image
image
Hej tez jestem chetna na spotkanko pierwszy raz. W ciazy z powodu stanu technicznego samochodu niemoglam nigdzie jezdzic hehe. Chetnie sie spotkam i was poznam:)
a oto moj maly maz mu zrobil fajne zdjecie w sluchawkach
jesli niemialybyscie nic przeciwko przywiozlabym kilka rzeczy ozdobionych bo poszukuje klientow moze ktorejs sie cos spodoba wkleje kilka propozycji
............
Jaki duży chłopak :). Wygląda na starszego :)

Moja dziś znów spała do 3 :) - rewelacja :).

Już wiem co jej kupię na święta: http://www.minibobas.pl/lamaze-muzyczny-slonik-p-89.html?manufacturers_id=12
Wybieranie zabawek dla takiego malucha chyba daje wiecej radości rodzicom niż później dzieciom :P
ups ucielo troche ale niebede dalej wklejac rzeby niezasmiecac watku sorki
dzieki a wczoraj mial dokladnie 3 miesiace hehe fajna zabawka.To prawda cos w tym jest bo wracamy do dziecinstwa a przeceiez to takie fajne
co do przekrecania to Wiki juz dawno przekreca sie z plecków na bok i z brzuszka na plecki (co prawda nie zawsze jej to wychodzi i za kazdym razem innym sposobem :))), ale za to z plecków na brzuszek ani myśli :(

Z kolei mała obudziła się dziś o 4 rano i gaworzeniem próbowała nas przekonać do tego, ze już pora na wstawanie-nakarmiłam ją i myślę sobie zaraz zaśnie a ona jak nakręcona :)) na dodatek zaczęła ćwiczyć świsty, warczenie i inne bliżej nie określone dżwięki. Nie ukrywam troszkę się zirytowałam- podchodzę do łóżeczka a tam banan od ucha do ucha :)) i jak tu się na nią złościć :))
tak sobie gaworzyła do 6 rano- mąż wstał do pracy, a my w kimkę na 1,5h- ja już dawno kręcę się na nogach a mała cwaniara znowu śpi :))
image image
Modern_Lady - moja też ma takie nocne godziny trenowania:)

Weronikka - super że przyjedziesz. Zabieraj swoje gadżety zobaczymy co masz ciekawego tym bardziej że sezon prezentów mamy:)

A ja nas rejestruje do lekarzy:( jeszcze tylko neurolog mi został.
imageimage
Neurolog tez załatwiony.

Ssabinka dzisiaj zadzwoniłam i mam termin an 23.11 więc szybciorem:) Na Abrahama w Gdyni:)
imageimage
mi chodzilo o termin w szpitalu do tej babki:P
image
image
ja tez długo nie czekałam na termin na abrahama:)
tam jest kilku neurologów, ciekawe czy tez trafisz na tego "dziwnego" :)
image
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=14327
widzialyscie fajne na prezent:)
No ciekawe:)

Widziałam ofertę Lidla nawet chciałam iść ale coś nie mogę się dzisiaj zebrać.
imageimage
Nyzosia, ale macie badań! Ja bym też chętnie poszła z Młodym na USG brzuszka i główki- profilaktycznie. A Wy macie skierowanie na NFZ czy prywatnie? Jaki to koszt prywatnie, orientujecie się?

Weronikka, mam nadzieję, że nie będziesz zła, że to piszę, ale nie powinno się takiego malucha sadzać... Moja koleżanka tez obkłada 4miesięczną córcię poduszkami, żeby siedziala. To bardzo niezdrowo dla małego, niegotowego do siedzenia, kręgosłupka.

A jeśli chodzi o decoupage- to cudeńka robisz!

Ta moja znajoma daje też córeczce ogórki kiszone, chleb do jedzenia. Kompletnie tego nie rozumiem, po co przyspieszać wszystko na siłę. Tym bardziej, że chleb zawiera gluten, a z tym trzeba uważać.

My dzisiaj na szczepienie mykamy, na 13. Zobaczymy, ile Wojtuś waży, ale nie wydaje mi się, żeby jakoś sporo. Zapytam się też o ten gluten, bo już nie pamiętam dokładnie jak to się wprowadza.
image

image
gluten kolo 6 mca mozna - kiedys bylo ze od 10
yecath ja w przychodni solidarności u dr Wyszomirskiej za kompleksowe USG główka, brzuszek i bioderka płaciłam 120zł
image
nie jestem zla tylko raz go ak posadzilam do tego zdjecia tak too go niesadzam wogole. JAK JUZ TO LEZAKUJE na lezaczku bujaczku ale na ustawionym nanajbardziej rozlozonym i tez nie non stop. Niechce juz lulac w wozeczku a nosic takiego klopsika tez ciezko. Niestety nie mam chusty. LEZAKUJE TEZ NA MECIE.
Czytam, że niektóre maluchy nie chcą butli. A myślałyście, o podawaniu im mleczka w kubeczku? Mojej kuzynki mała w ogóle nie uznawałlaa smoczków, za to świetnie sobie radziła z piciem z kubeczka, juz jako noworodek (najpierw ze zwykłego, potem z niekapka).

Do Lidla się chyba wybiorę - spodobał mi się zestaw z Minnie :-D

I na spotkanie się piszę, pyszną mają tam kawę różano-kasztanową, mam smaka na nią :-D 12.00 pasuje jak najbardziej.
[image
Zuzko - narobiłaś mi smaka na tę kawę... Jeszcze takiej nie piłam, ale sama nazwa sprawia, że cieknie mi ślinka (a jestem po obiedzie ;)
My jutro jedziemy do Wrzeszcza na kontrolę bioderka. Mam nadzieję, że z Kostkiem wszystko będzie dobrze... Ech. Chciałabym już być po wszystkim.
image image
Yceath ja robilam USG brzuszka i główki na brzuch mialam skierowanie a głowki musialam placic robilam w wejherowie u dr Damaszke podobno jest najlepszy w naszej okolicy kosztowalo 50 zl i z tego co sie orientuje brzuszka tez 50 zł....czekalam jakies 3 tygodnie od zarejestrowania ...na szczescie wszystko w porzadku nie ma sie czym martwic a musialam robic bo ma na czole powoli whlaniajace sie naczyniaki od porodu;/
kawka kusząca ... szkoda że do Gdańska tak daleko :(

My usg bioderek będziemy dopiero mieli we wtorek.
Yecath dostałam skierowanie na usg główki i jade do szpitala do Redłowa - moja przychodnia ma z nimi podpisaną umowę.

Dziewczyny mnie nie będzie na wtorkowym spotkaniu bo w tym czasie mamy neurologa. ale następnym razem na pewno będziemy. tylko musimy tych wszystkich lekarzy "zaliczyć". a Wy ładnie róbcie zdjęcia to wrzucę je na stronę. BTW galeria jeszcze nie działa bo muszę znaleźć dobry komponent bo ta co była na początku okazała się słaba:)

Byłam z młoda na spacerze w tesco:) kupiłam jej pieluchy pampers premium care bo są w promocji - dostałam bezpłatną próbkę tych pieluch i okazuje się ze są świetne na noc - w końcu nic mi nie przecieka:)

Jak ktoś lubi krewetki to w tesco 1kg królewskich jest za 25 zł!! ja muszę kupić ale najpierw opróżnię zamrażalnik:)
imageimage
nyzoisa, a orientujesz się może czy w tesco mają Tiny Love mój pierwszy owoc??
image image
Witam :)

nyzosia Moja tez upodobała sobie tylko jedna strone i w nia sie ciagle patrzy albo przekreca glowe. W druga tez patrzy ale tak jak Ty poszesz jak ma wybor to woli wybrac swoja ulubiona strone. My dostalismy w zwiazku z tym skierowanie do chirurga. Juz bylismy. Pani doktor dala skierowanie na USG-chce sprawdzic czy wezadlo czasem nie jest za krotkie. Mamy tez robic gimnastyke szyji.

Moja póki co przekreca sie z pleckow na bok i to tez tylko na swoj ulubiony :)

W Lidlu dzis byłam ale juz bodow wiekszych nie było tylko na 56 były.
image
Nie patrzyłam...ale mają garnuszek na klocuszek za 79 zł:)
imageimage
Beata to tak jak u nas z tym ze młoda przekręca się na oba boczki:) no nic zrobimy rajd po lekarzach i zobaczymy:)
imageimage
wiecie co- zaczelam się zastanawiać czy z naszą pediatrą jest wszystko ok :) bo Wiki też patrzy w jedną stronę i ona tylko jej poprzekręcała główkę i powiedziała, że wszystko dobrze, że być może takie miała ułożenie w brzuszku, ale że obkręca i jak trzeba to w drugą też patrzy i nie mam się martwić. A z tym podkurczaniem palców to miałam wrażenie, że na odczepnego dała skierowanie do nerologa, bo mówiła, że dziecki tak mają i ona raczej nie widzi wzmożonego napiecia :/
image image
Jak będzie ładna pogoda to i ja przyjadę na spotkanie chodź raz... Nie lubię jeździć w deszczu.. Moja to wogóle jest leniwa przekręca się tylko czasem najbardziej lubi leżeć w leżaczku bujaczku i obserwować wszystkich krzyczeć na zabawki i machać nóżkami jakby rowerek robiła.. Każde dziecko inaczej się rozwija więc tym obracaniem nie ma się co przejmować...
Moja też sobie na początku upodobała tylko prawą stronę, ale od pewnego czasu jest już lepiej. Ustawiłam tak łóżeczko, żeby patrzyła w ścianę jak będzie przekręcała główkę w jej ulubioną stronę, więc jak chce widzieć co się dzieje w pokoju, albo jak do niej mówię, to przekręca główkę w lewo. Na początku jak zasypiała, to też miała główkę w prawą stronę, to ja co chwilę chodziłam i jej główkę przekręcałam, a od paru dni już potrafi zasnąć z główką w lewą stronę, jak się z nią bawię, to też staram się aby patrzyła w tą drugą stronę i jest dużo, dużo lepiej.
image
Modern Lady
Wczoraj w Dzień Dobry TVN Zawitkowski mówił, że teraz lekarze zbyt często i niesłusznie stwierdzają napięcie mięśniowe i kierują niepotrzebnie dzieci na bolesne terapie ...
Że takie asymetrie są normalne i wszystko można wyrównać poprzez odpowiednią pielęgnację dziecka ...
Więc może lekarka ma rację :)

Wiadomo my rodzice jesteśmy przewrażliwieni :)
Weronikka a w jakiej cenie masz te ramki??

Moja Mala sie przewraca narazie tylko z brzuszka na plecki. Ja za jakis tydzien mam usg bioderek. A to skierowanie naq usg brzuszka i glowki to mozna dostac od pediatry tak po prostu? Czy musi to byc uzasadnione?

Wczoraj pierwszy raz kapalam sie z Mala w duzej wannie;) Byla zachwycona! Chlapala nozkami, smiala sie:) W ogole zauwazylam ze unosi sie na wodzie, na poczatku trzymalam ja pod glowka i pod pupa, a potem sama trzymala pupe i nozki na powierzchni:) Smieszne, widac ze miala radoche z tej kapieli:)
Aniaa nie wiem czy tak po prostu:) ja dostałam a nawet nie prosiłam a wiem że jest zalecane. pewnie zależy od lekarza i jego widzi mi się.

Modern_Lady ale w końcu do neurologa idziecie tak? jak pójdziecie to się wszystkiego dowiesz z ta główką itp.
Ja dla świętego spokoju wole iść - niech mi powie że panikuje i będzie ok. a nie że później się okaże że coś zaniedbałam.
imageimage
ramki mam w cenie 14zl Aniaa napewno mialyscie niezla zabawe hehe:)Nyzosia napewno bedzie dobrze. Moj maly to sie przewraca jak lekko mu pomoge. Mam pytanko czy zabieracie na spotkanie dzieciczki bo si zastanawiam czy wziasc ze soba Patryka??. Zawsze moge zostawic go z babcia i przyjechac na takie pogaduchy bo ostatnio cagle sidze w domu wiec sie ciesze na to spotkanie.
Werinikka spotkania są jak najbardziej z maluchami:)
imageimage
werinikka a z mi podeslac fotki ramek na maila? potrzebuje kilka:)
aneksik@op.pl
juz wyslalam:)
A u nas z przekręcaniem się posuch - Kostek w ogóle nawet o tym nie myśli (winna jest chyba szyna, w której leżał niemal nieruchomo 6 tygodni i pewnie dlatego jest lekko opóźniony w przekręcaniu). No, ale nie chcę panikować, bo z trzymaniem główki też tak było - długo-długo nic i nagle taka niespodzianka :)
Ja też poważnie rozważałam zrobienie usg profilaktycznie - zwłaszcza, jeśli byłoby na nfz, ale w końcu taki zaprzyjaźniony lekarz powiedział, że nie widzi nic niepokojącego w zachowaniu młodego, więc odpuściłam.
Weronikka - z dzieciaczkami się spotykamy, fajnie tak sobie popatrzeć na inne szkraby w wieku naszych maluchów :))

I my też, tak jak Aniaa, jesteśmy po pierwszej kąpieli w dużej wannie. Młody był w szoku :) Bardzo nam się wszystkim podobało :)
Aż zatęskniłam a basenem..
image image
Panna moja młoda w wieku Kostka też się jeszcze nie przekręcała a szyny nie miała:) spoko na wszystko przyjdzie czas.

My wanny nie mamy więc nici z takiej kąpieli. czekam na 6 miesięcy młodej i idziemy na basen:)

Dzisiaj czytałam o rozszerzaniu diety maluchów i łep mam kwadratowy!!! w grudniu zacznę od marchewki potem ziemniaki dynia i brokuły. a potem będę się martwiła glutenem kaszkami i innymi pierdołami:)
imageimage
Tak jak myślałam, Wojtek za wiele nie waży, ale za to "szatańsko", bo 6660 g :P Gluten mamy już wprowadzać, pół łyżeczki kaszki manny (rozgotowane w wodzie) dziennie. Pani doktor mówiła, żebym poczekała z wprowadzaniem nowych pokarmów, bo Wojtek ładnie przybiera na wadze na piersiowym mleku i jak najdłużej niech to będzie podstawą jego żywienia. Ale w przychodni spędziliśmy jakieś 3 godziny :/ Masakra, tyle maluchów- bilanse, szczepienia i co jakiś czas ktoś "ja tylko chciałabym o coś się zapytać, mogę?"... :/
image

image
Panna, tak jak napisała Nyzosia, z przewracaniem to chyba jeszcze wcześnie, u nas Mati też ani myśli o przewrotach, ostatnio pani dr mówiła, że pod koniec 3 m-ca powinno się zacząć, więc cierpliwie czekam. Nie każdy ma tak zdolne dzieciątko jak Aniaa ;)

No właśnie Aniaa narobiłaś mi ochoty na kąpiel z maluszkiem, chyba w sobotę sobie zrobimy :)

Nyzosiu nie dziwię Ci się, że łeb masz kwadratowy ;) Ech ja też już nie wiem jak to jest z tym wprowadzaniem nowych pokarmów, ostatnio moja kuzynka mówiła mi, że żałuje, że szybko zaczęła wprowadzać, bo jej synek wciąż ma alergie i że gdyby wprowadzała w późniejszym wieku to jest mniejsze prawdopodobieństwo.
Z kolei nasza pani dr mówiła, żeby zacząć wprowadzać jak dziecko skończy 4 miesiące, właśnie żeby zapobiec alergiom. Podstawą odżywiania ma wciąż być mleko, ale zacząć od jednej łyżeczki np. marchewki, jak będzie wszystko ok, w kolejnym dniu dać 2 łyżeczki itd., gdyby któregoś dnia pojawiły się jakieś niepożądane reakcje, wrócić do ilości, przy której takowych nie było. I tak testować jeden produkt przez około 5 dni i dopiero po nich wprowadzać kolejny.
Moja kuzynka mi radziła, by zaczynać od warzyw, bo wtedy dziecko będzie bardziej je lubiło, u niej się sprawdziło i Kubuś chętniej zajada warzywa. Mówiła, że jak zacznie się np. od jabłuszka, to później dziecko może nie chcieć jeść warzyw. Więc ja chyba tak zrobię.

A my dziś zwiedziliśmy 4 żłobki i aż głowa mi boli od tego wszystkiego. Niby wrażenia ok, ale nie wiemy na który się zdecydować, no i w ogóle myśl, że będziemy musieli niedługo oddać Mateuszka do któregoś z nich jest dołująca :(
image
Yecath pocieszająca jest waga Twojego Wojtka - że nie tylko moja młoda jest drobniutka:) ale dzisiaj sprawdziłam i Helka dalej jest w 50 centylu więc jest książkowa:)

Morela jest tak jak piszesz z tymi nowymi rzeczami. Po pierwsze najpierw warzywa - też to już słyszałam. I dzisiaj przeczytałam że w 5-6 miesiącu warzywa i w końcu zupka a dopiero w 7-8 jabłuszko:) Po drugie dojście od jednej łyżeczki do słoiczka to tydzień czasu. A żeby przetestować 4 warzywa do zupki to już mamy miesiąc. Tak więc jak się zacznie w 5 miesiącu to dopiero w 6 ma się pełen sukces. O ile oczywiście nie będzie alergii bo wtedy wszystko się wydłuża.
A że ja chce karmić tylko 6 miesięcy to połowa grudnia będzie idealnym czasem na wprowadzanie nowych pokarmów - połowy grudnia bo młoda musi skończyć 4 miesiące a w pierwszy weekend grudnia jesteśmy u teściów więc dopiero w drugi zaczniemy walczyć z marchewką bo chce żeby mąż był przy tej zabawie a najlepiej jest podać nowe jedzenie koło godziny 12:))))
Będzie niezły ubaw:)

Ja dzisiaj na spacerze myślała o tym że za miesiąc kończy mi się macierzyński i że mogłabym iść już do pracy - teoretycznie - i jakoś sobie tego nie wyobrażam. Helka jest jeszcze taka malutka....

A propo wiecie że w tym roku można poprosić o dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego? nawet te osoby którym zus wypłaca tylko zasiłek macierzyński mogą dostać kasę za dodatkowe 2 tygodnie. ja tak dostane - w sumie za 22 tygodnie:)
imageimage
ja juz porosilam o dodatkowe 2 tyg macierzynskiego i zaczelam sobie zdawac sprawe ze mi zostalytylko 2 mcy i do pracy ale ciesze sie ze ide na pol etatu :)
Co do kapania sie z maluszkiem to kiedys czytalam ze to niebezpieczne dla takich malych dzieci chodzi o to dziecko nie powinno miec az tak doslownego kontaktu z flora bakeryjna mamy czy taty
Mjakmama a pisali od kiedy można dziecko kapać w wannie?

Pół etatu to jest super rozwiązanie. Albo np. praca 2-3 dni w biurze 2-3 dni w domu. Jakbym taką prace znalazła to bym poszła w ciemno. Tym bardziej że przy takim układzie to bym jeszcze moją mamę do opieki nad młodą namówiła:)
imageimage
widzicie dziewczyny co pediatra to inaczej mowi... nam kazal zaczac od jabuszka 3 x dziennie po lyzeczce i zwiekszac z dnia na dzien o troszeczke..a po 3 tygodniach od podania jabuszka bede wprowadzac kaszke z jabuszkiem zamiast jednego mleka o 14:00... a marchewka dopiero po 5 miesiacu...tez sie zdziwilam bo myslalam, ze zaczniemy od marchewki a tu jablko... :) aaa...i co wazne, nam powiedzial, zeby nie wprowadzac zadnych sokow tylko dopajac wodą, bo wyrabia to nawyk picia wody a im pozniej dziecko dostanie cukier w postaci sokow tym lepiej :):)

odnosnie przekrecania sie na bok z brzuszka na plecki to moj jeszcze nawet nie probowal, pytalam o to, a lekarz powiedzial, ze kazde dziecko samo musi odkryc, ze tak mozna...na tym polega rozwoj, a ze kazde dziecko rozwija sie inaczej to mam bbyc spokojna... widocznie moj maly woli siedziec niz sie przekrecac na plecki :) :) albo ma za ciezka pupcie hihihihi :P ;P:D

o tym kapaniu tez czytalam...ale co inna ksiazka czy gazeta toinaczej piszą i mowia wiec nie ma co wszystkiego brac tak na serio...najwazniejszy umiar i zdrowy rozsadek :)
image
wg książki Zawitkowskiego 8-12 tydzień
też myślałam o tej florze bateryjnej i wymyśliłam, że mała będzie się kąpać z tatą :P

A mi dziś koleżanka z pracy powiedziała, że wszyscy już ją pytają kiedy wrócę ... A ja przecież w ogóle tego pod uwagę teraz nie biorę :). Tak w ogóle to myślę, że po roku to wrócę na jakieś pół etatu i już.
Może coś w domu dodatkowo będę robić - zobaczymy czy się uda.

A tak przy okazji - bo tego nie rozumiem. Odkąd jestem na macierzyńskim dostaję troszkę wyższą pensję - o jakieś 100 zł ... Nie mam pojęcia czemu ... Ale fajnie :)
Ha ha a to dobre:) faktycznie niezłe rozbieżności w tym karmieniu są:) Chociaż właśnie poczytałam że dla dzieci karmionych mm owoc na początek też może być:
http://www.dlarodzinki.pl/artykul/czytaj/zmiany-w-schemacie-zywienia,655/

A co do tek wody zamiast soków to też słyszałam i też chce spróbować to zastosować. Tylko że my póki co nie będziemy dopijać młodej.
imageimage
nilkaa Ty to masz szczescie, ja dostaje nizsza i to o jakis 1000 zl :(
image
Nilkaa pewnie czegoś tam nie potrącają.
Ja się pogubiłam w mojej pensji ale nie wychylam się przed szereg bo dostaje lepiej niż myślałam że będę dostawać:)
imageimage
ojj- to sporo mniej :( bez premii?
dokładnie :(
image
mi juz w szpitalu mowili, ze jak bede karmic tylko mm to dobrze jest podawac wode dziecku, wiec robie to od pierwszego tygodnia :)

u nas troszku bardziej jest skomplikowane to wprowadzanie obiadkow i innych pokarmow bo mlody moze miec alergie pokarmowa odziedziczona po tacie, dlatego nasz pediatra jest tez alergologem i bada go tez pod tym katem, obserwujac reakcje po poszczegolnych pokarmach.. no i u nas odpada mieszanie czyli jakies jabuszko z malina i morelą tylko pojedyncze skladniki i rozszerzanie diety jak u kobiet karmiacych o kolejne pojedyncze produkty..metoda prob i bledow :)
image
u mnie kasa idealnie taka jak przed urlopem co do zlotowki...tylko premie potracili 500zł :(:(
image
Mjakmama - ja też o tym czytałam, ale z drugiej strony - nie ma co wariować. Pewnie - nie kąpać się z dzieckiem codziennie, ale tak od czasu do czasu, w ramach święta, to chyba aż takiej krzywdy się nie zrobi...

Ja jeszcze w ogóle nie myślę o wprowadzaniu czegoś innego niż mleka :) I nawet ten czwarty miesiąc to dla mnie jakoś szybko.. A za parę dni Kostek skończy trzy miesiące - jak ten czas leci...

Morela - a jakie są teraz ceny w żłobkach?

Yecath - Wojtuś chyba i tak jest z tych większych dzieci, co? Przynajmniej ostatnio jak go widziałam, to był duży :)
image image
Panna ja zaczęłam się poważnie zastanawiać nad nowymi produktami bo oprócz tego że nie chce ściągać dłużej niż 6 miesięcy to jak rozmawiałam wczoraj z pediatrą to powiedziała że zamiast zastępować moje mleko mm to już lepiej wprowadzać obiadki.
imageimage
600-700zł + wyżywienie we własnym zakresie, co w przypadku takich maluszków jest raczej dobrym rozwiązaniem. Chociaż znalazłam jeden żłobek za 688zł, gdzie wyżywienie jest w cenie i pani mówiła, że dla młodszych dzieciaczków podają słoiczki gerbera, jeśli rodzice nie chcą cateringowego.
image
Wojtek wagowo jest na 10 centylu... Czyli sam dół normy. Identycznie jak Tosia w jego wieku! Też na początku bardzo mocno przybrała na wadze a potem już powolutku i była na dolnych centylach. A wzrost na 50 centylu. Widocznie nasze dzieci mają taką urodę :)

Ja gdybym miała wannę, to kąpałabym się z maluszkiem :) Wiadomo, że nie codziennie, ale raz na jakiś czas popluskać się razem to fajna sprawa :)

Do napisania, jadę na uczelnię. Buuu tak ciemno, zimno i leje... Okropnie jest :(
image

image
O 6 rano pogoda jest paskudna! ja biorę młodą do siebie i śpimy do 8:30:)

Zaczynam wierzyć ze dzieci budzą się w nocy z przyzwyczajenia. moja wczoraj o północy dostała mm i oczywiście obudziła się i 3. no to ja wstaje daje jej butle a ona wypija tylko 30 ml....i poszła spać. no wiec albo chciało jej sie pic albo faktycznie kwestia przyzwyczajenia. następnym razem muszę ją spróbować oszukać smoczkiem.
imageimage
Co do jedzonka to kazdy i tak zrobi po swojemu. My najpierw marchewka potem marchewka z jabluszkiem i teraz samo jabluszko. Czy wasze maluchy tez tak sie denerwuja jak nie moga jakies zabawki urwac czy jak im gdzies spadnie bo ja mam strasznego nerwusa, niestety charakterek chyba tez bedzie mial po mamusi :P
image
image
ssabinka mój jest na etapie "wszystko do buzi" bawi sie np. na macie i chce wciagnac wiszacego robaczka, jak nietrafia do buzi to afera:) no ale mój to jak "za długo" czeka na cycka to piszczy:p smiejemy sie ze powinnam siedziec z cyckiem na wierzchu zawsze gotowa:)
image
Też tak uważam, że dzieci budzą się w nocy z przyzwyczajenia, mój mały budzi się codziennie o tej samej godzinie 3:30, Wczorak jednak zaburzył sobie rytm i zasnał mi przed kąpielą o 17.30 i spał do 20:30!!! Tak więc później miał kąpiel no i po 21 zjadł cała butlę mojego mleka. Ale po niej ani śmiał iść spać, tak się rozbrykał, fikał z plecków na brzuszek, śmiał sie w głos, że dopiero po godzinie tak się zmęczył że zasnął mi na rękach:)czyli po 22. W takim wypadku, jak zazwyczaj zasypia o 20, powinien spać znacznie dłużej, zaś synek zrobił mi standardową pobudkę o 3:30 :)P)

A my wczoraj byliśmy na kontrroli, mały trochę mało przybrał przez miesiąc bo tylko 300g no ale wagę miał równo 8 kg i 67 cm wzrostu:) Ale tak się zaczął popisywać przed pielęgniarką co on potrafi na brzuszku i jak pięknie gaworzyć to wszyscy dookoła się zainteresowali, że taki żwawy, ruchliwy chłopczyk:) nie sposób go było ubrać po badaniu, takie akrobacje mi wyczyniał:):)Nawet pielęgniarka stwierdziła, że rzadko które dziecko w jego wieku jest takie żywe, ruchliwe, obrotne:)
Filip jest cwany hehe:P ostatnio nad ranem biore go do siebie to wtedy dluzej spi:) I jak sie budzi to ma zamkniete oczka i chce odrazu jesc to glowe bierze w jedna strone i otwiera usta jak niedostanie to w druga i tak pare razy az zaczyna sie denerwowac hehe:P
image
image
Weronikka możesz mi podesłać zdjęcia kolczyków, uwielbiam je mam ich chyba ze sto.... ;)

Oj powrót do pracy będzie straszny ja pracuje w samorządzie gminnym więc jestem ciekawa wyborów kto teraz będzie moim przełożonym... :P

Od lutego powinnam wrócić do pracy...

Chciałabym wrócić tylko na 2-3 miesiące i isć już na zwolnienie tzn być już w drugiej ciąży tylko obawiam się że to tak łatwo nie pójdzie...

Ja zastanawiam się na odstawieniu młodej od piersi w grudniu by łatwiej było mi zajść w tę drugą ciąże...'

Tak wogóle to mam pytanie czy macie już miesiączki??
My jeszcze dzis znow na rehabilitacje :( yyyy tak mi zal malego do tego jeszcze przed mamy isc na wirowke nie wiem co to jest nie wiem jak maly to wytrzyma i to jeszcze w godzinach kiedy on spi :(
image
image
ssabinka:
jak długo jeszcze będziecie mieli rehabilitację?

weronika:
ja też myślę już o drugiej ciąży :). Ale chyba wrócę choć na pół roku do pracy ....
Tak się zastanawiam co zrobić- gdzie schować - wszystkie ubranka, zabawki, wózek ... Skoro planuję kolejne, to nie mogę tego wszystkiego oddać/sprzedać. A miejsca w domu tyle nie mamy :(
Ubranka pochowam w próżniowe worki ale co z resztą zrobić to nie wiem :(.

Gwiazduś:
8kg to naprawdę nieźle :). To już naprawdę duży chłopak ...
weronika ja mam @ :( a myslalam ze jak sie cycuje to tak szybko nie bedzie
mam juz tak serdecznie dość "łysienia" ze za radą nilki zamówiłam szampon vichy...zobaczymy moze uratuje reszte czupryny:p
image
Dzięki Morela za info żłobkowe - mnóstwo pieniędzy idzie na żłobek, myślałam, że to jednak mniejsze wydatki.. Masakra.

Jesteśmy po kontroli - dziecko mi się naprawiło i absolutnie nie ma żadnych śladów dysplazji! Ale się cieszymy :)))))

Nyzosia - podpytałam też o Twój przypadek. Dr S. twierdzi, że niemożliwe, żeby dysplazja się pojawiła po jakimś czasie. Jeśli w pierwszym badaniu jej nie było, a potem się "pojawiłAa" to jest to wina złego badania pierwszego. I fałdki na nogach zazwyczaj o niczym nie świadczą. Także idźcie z Helą spokojnie na badanie, nie powinien tam niczego zobaczyć. Ale dla spokoju na pewno warto pójść. Kolejny raz przetrzymał nas z pół godziny i opowiadał o prawidłowej pielęgnacji itp. Super specjalista!
image image
Sabinka - jak nazywa się ta firma, z której masz tego kolorowego kwiatka przyczepianego do wózka?
image image
My po kontrolnym ważeniu. Nikoś waży 7120g i przez te 2 tyg przybrał juz lepiej niż ostatnio. Mam teraz cały czas pilnować żeby go nie rozpraszać przy karmieniu bo jest strasznie ciekawski. No i piłam przez 2 tyg herbatkę na laktację i pomogło -cycki się szybciej napełniają :)
Poza tym mam malemu podawać wit C 3 razy dziennie po 7 kropelek bo kicha. Ja z mężem rozłożeni przez grype więc boimy sie żeby mały nie zachorował.
Aha Nikodem ma już 68cm wzrostu.
image
image
sabinka pokaż tego kwiatka bo poszukuje czegos do wozka :)
hehe i ja się podłączę- ssabinka pokazuj kwiatka i jak na spowiedzi- gdzie i za ile :)) pleaseeee
image image
zakochalam sie http://allegro.pl/h-m-cudne-lakierki-r-20-21-wkladka-12-5-cm-i1321794684.html szkoda ze takie duze sa - ja juz mam wizje swiatecznego stroju Emi
Weronika podaj mi emaila to wysle:)mam wiecej naprodukowane musze tylko zrobic zdjecia. Jaj czytam ze niektore z was musza wracac do pracy to mi sie samej serce kraje. Ja narazie niewracam bo nie mam gdzie zostawic malego wiec sie ciesze z jednej strony:). Zta @to wiem ze straszne widac karmienie niezmienia regoly bo ja jak juz wczesniej pisalam dostalam zaraz po pologu a miesiac pozniej jak w zegarku znowu. Do tego trwalo to prawie 2 tygodnie takie delikatne plamienia masakra jakas. Ciekawe jak teraz wczoraj brzuch mnie troche pobolewal ach. Narazie cisza ale napewno dostane na sama impreze na ktora mam isc z mezem. Fajnie ze niektore z was juz mysla o drugim dziecku ja czasami tez ale nie mam zadnej decyzji podjetej.
weronika-co-ma-bzika@o2.pl

Wyślij mi fotki tych swoich wyrobów :)
Moja siostra jutro przychodzi do nas na noc - więc będzie ktoś do opieki nad małą :)
A my wreszcie gdzieś wyjdziemy tylko we dwoje - nie ma jak randka z mężem :)
Witam dzisiaj
Jak mnie dzis głowa nawala.
Ja swoja juz zapisałam do dwóch zlobków jak bylam w ciazy. Pewnie sie dostanie około roczku.

Moja odpukac (aby nie zapeszyc) dwie noce z rzedu zrobila sobie dluzsze przerwy w jedzeniu. Tak jak mi sie budzila co 1,2 albo 3 godziny(gdzies od miesiaca mi tak czesto sie budzila-jak byla mlodsza to dluzsze sobie przerwy robila), tak teraz 4-5 godzinne przery sobie robi.

Gwiazduś: To juz powazny mezczyzna-waga ciezka. Tylko pogratulowac mozna :)
Kiciuchna Ja tez swojej ostatnio podawałam witaminke c raz dziennie 5kropelek, bo starsza cora w domciu mi sie rozchorowała. Wiec wolalam zapobiegawczo dac..
image
hej hej ta pogoda mnie dobija ja chce odrobine sloneczka!!!!!!!

modern_lady widzialam ze sprzedajes monitor oddeechu - juz nie uzywacie??? nasz monitor wczoraj sie odezwal :( najpierw zapikal raz a po paru godzinach wlaczyl sie alarm - ale mloda oddychala wiec nie wiem , ale od tamtego czasu nie spuszczam jej z oka
image
image
mjakmama Tak sobie teraz pomyslalam. Obie mamy blizniaki pierwsze-tylko ze ja cory, a nasze najmlodsze pociechy urodziły sie tego samego dnia :)
image
:0 tu chyba tez byla dziewczyna co miala dwoch chlopacow a potem dziewczynke ale nie jestem pewna :)
po suwaczku widac ze sie urodzily w tym samym mcu i dniu :) gdzie rodzilas??
dlaczego nei masz suwaczka drugiego??
A jakos nie robiłam drugiego suwaczka, bo to juz duze panny. Dziesiec lat juz maja. Blizniaczki rodzilam na Zaspie, a Kiniusie w Wojewodzkim-z czego jestem bardzo zadowolona.
image
:) ja cała trójce na zaspie :)
Firma LAMAZE to ten ptaszek w sklepie kopowalam chyba za 55zl i lepiej wyglada na zywo skrzydelka ma szeleszczace itp cos tam piszczy a z drugiej strony sa w rozne wzory czarno biale mamy jeszcze przywieszke z tej samej firmy zyrafe tez fajna:P http://allegro.pl/lamaze-paw-przywieszka-do-wozka-lozeczka-i1308637245.html

Co do wirowki fajna sprawa na poczatku sie przestraszyl ale tak to ok :) na cw tak sobie :( ale byl wykonczony i w sumie nadal jest. Wczoraj lekarka nam powiedziala ze nawet jak nam sie poprawi albo wogle minie to i tak bedziemy chodzic raz w tygodniu min az maly zacznie chodzic tak profilaktyznie
image
image
Madziulka my juz nie uzywamy-jakoś od pewnego czasu przestałam go włączać (bo zawsze jak wyciągałam mała to zapomniałam go wyłączyć i alarm wył), wiec w sumie i tak stoi.
Nam włączył się w nocy 2 razy- chyba w pierwszym miesiacu zycia Wiktorii- zrywałam się jak oparzona, ale za kazdym razem oddychała, całe szczęście :))
image image
Ssabinka - dzięki :)
image image
no to ciekawe czemu sie to wlacza skoro mala oddycha ;/
image
image
Mi na targach tłumaczono, że czasami (najczęściej) dziecko wystarczy sam alarm monitora oddechu i od razu "wychodzi z transu" i zaczyna oddychać i dlatego jak podchodzimy wszystko jest ok.
Ale nie wiem czy to prawda czy po prostu wytłumaczenie fałszywych alarmów monitorów oddechu.
Maja ma z Lamaze ośmiornice.O taką http://allegro.pl/osmiornica-lamaze-nowosc-super-cena-i1326721315.html

Co do jedzonka to ja tez juz sama nie wiem co i jak.Chyba zaufam naszej pani doktor,a narazie zaleca nam ona wyłacznie karmienie cyckiem.W sumie mi jest to na reke- tanio i wygodnie.

Od 3 dni mamy masakryczne nocki- Maja budzi się często i chce jesć częściej niz w dzień!!!Zawsze po kapieli miała nawet 5 h przerwy a teraz 3 godziny max.Jestem strasznie niewyspana.W dzień tez najlepiej by cały czas na rekach byla.Może jakis skok rozwojowy?Mam nadzieję, że to chwilowe.Jak sobie przypomne ze narzekalam na 3 nocne pobudki...
image
ja też słyszałam, że z tym monitorem to tez moze byc tak, ze dziecko ma bardzo głęboki sen i rzadziej oddycha- to mogłoby się zgadzać, bo moja Wiki w tym czasie (zyli przez pierwszy miesiąc życia) bardzo nieregularnie oddychała- czasem szybko, a czasem nienaturalnie długie przerwy.
image image
Moja też od pewnego czasu budzi się coraz częściej w nocy. Przez pierwsze dwa miesiące zasypiała o 20 i budziła się tylko na jedno karmienie w nocy tak ok 3, a od pewnego czasu budzi się co 3 godzinki (zdarza się, że obudzi się już po 2 godzinach) i ciągle niby jest głodna.
image
Zośkaa moja Wiktoria od 12 września przesypiała całe noce, a od kilku dni zdarza jej się obudzić w nocy -najczesciej ok 4 i tez nie wiem czy glodna czy o co chodzi?? a było tak pieknie ;))
image image
Ha ha widzę ze częste nocne budzenie i Was dorwało:)

Panna ciesze się ze Kostkiem juz wszystko ok. nie mogło być inaczej bo my z Helką trzymałyśmy kciuki:)
Dzięki ze się zapytałaś o mój przypadek. mam nadzieje ze to tylko taki jej urok te fałdki a nie jakaś wada. pójdziemy zobaczymy.

a u mnie katastrofa - zepsuła się moja elektryczna dojarka!!! dobrze ze mam ręczną ale ta ręczna to się zamacham na śmierć!!! jestem załamana!!!
imageimage
nyzsia silniczek ci padl??
masz jeszcze na gwarancji pewnie, to szybko wymieniaj! Swoją drogą - producent chyba nie wziął pod uwagę Twoich "możliwości" ;)
Kciuki pomogły!
image image
Czy wasze maluszku też uwielbiają zasypiać przy kołysankach? Bo mój synek baardzo, ma nawet swoje ulubione: "kotki dwa", "Był sobie król" i" Iskiereczka", jak tylko mu je włączam bądź zaczynam śpiewać odrazu buzia mu się śmieje od ucha do ucha i słucha z wielkim zainteresowaniem:)

A mój problem laktacyjny nadal trwa:/ jak udało mi się przywrócić na 2 dni laktację to od razu podostawałam zastojów (mimo, że mały był bardzo często przystawiany do piersi) no i dziś znowu poszło w ruch mm, bo mały był głodny, ehhh
Mój dziś zasnal sam obok mnie lezal i ostrzał sobie co ja robię a ha zamiast śpiewać to bawilam się tel męża :p
image
image
Tak silniczek mi padł. Jest na gwarancji ale zanim go naprawią to pewnie będzie ze 2 tygodnie a ja w tym czasie dorobię się bicepsów jak pudzian:) nie cierpię ściągać tym ręcznym laktatorem. mowie wam jestem załamana i tak się zdenerwowałam tą sytuacją ze od razu mam mniej pokarmu:( nie wiem jak to będzie ściągać tylko ręczmy. o tyle dobrze że od 2 dni ograniczyłam do 5 sciągań (wcześniej ściągałam 6 razy) więc zawsze pół godziny mniej machania. ale boje się że zaraz dostanę od tego ręcznego zastoi:((((

Gwiazduś łącze się w bólu - ja też nie cierpię zastojów:(((
imageimage
Nyzosiu współczuję... Ech wszystko się sprzymierza przeciw karmieniu swoim mleczkiem, ale Ty dzielna babka i wszystkie trudności pokonujesz. Podziwiam Cie.
image
My właśnie wróciliśmy od lekarza. Filip dziś w nocy kaszlał aż się obudził i mam mocny katar i temperature 37,3. A ja się tak rozlozyłam ze wszystko mnie boli każdy miesień, staw, kość, gardlo tak, że nie moge przelykac i mam temperature 38. Na szczescie mąż jest zdrowy. Wiec z samego rana pojechalismy aby nas zbadali. No i ja mam anginę :-(, a Filip na szczescie ma czyste gardlo i osluchowo wszystko ok, tylko ten katar ma bardzo mocy. Mamy wiec go fridowac, plus kropelki do nosa Nasivin, i jeszcze jakis specyfik do picia, vitamina C i wapno. A ja niestety dostalam antybiotyk na 3 dni. Lekarz powiedzial, że jesli go nie wezme to moze byc naprawdę kiepsko. Oczywiscie nie moge wtedy karmic, na szczescie mam zapasy melka, na 3 dni wystarczy. Mysle zeby na noc dawac mu mm, a w dzien rozmrazac zapasy. Oczywiscie do dziecka tylko w masce moge podchodzic. Do tego wszystkiego maz dzis wyjezdza na impreze integracyjna (musi jechac bo jest szefem, a tak pewnie by z nami zostal). Na szcecie mam na miejscu tesciowa i ma do nas przyjechac zajac sie malym to ja sie troche podkuruje.
W poniedzialek Filip mial miec szczepienie, wiec w tej sytuacji pewnie nic z tego.
No i na pewno nie bede na wtorkowym spotkaniu :-(
image
Annia szybkiego powortu do zdrowia Tobie i Maluszkowi. Hm, a lekarz nie mogl Ci wypisac takiego antybiotyku, zebys wciaz mogla karmic?
image
Podobno nie ma takiego antybiotyku :-( Wszystkie przenikaj a do mleka, niestety :-(
image
kupilam 2 biustonosze do karmienia i okazalo sie ze jest za duzy w obwodzie - mzoe ktoras chce kupic http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-mizet-naturis-85c-i1318668681.html cena 25 zl jeden mam i nosze ale wolalabym mniejszy
Jakiś niedouk z tego lekarz, który mnie badał. Zadzwoniłam do mojej znajomej pediatry i ta mi powiedziała, ze są antybiotyki, które mozna bezpiecznie brac przy karmieniu piersią i ten, który dostałam nalezy do tej grupy. Mogę więc spokojnie małego karmić :-).Tyle dobrego w tej całej sytuacji.
image
Annia dobrze ze zadzwoniłaś do innego lekarza bo tamten faktycznie niedouczony:) teraz to są taki cuda wianki żeby tylko karmić ze nie trzeba przerywać karmienia.
Zdrówka Wam życzę:)

A ja macham ręcznym laktatorem. już mi złość trochę przeszła i znowu mam więcej mleka:)

Ale pogoda co??? nic tylko się upić:)
imageimage
a my z Emi zrana buchnełyśmy na BG - kupiłyśmy kieckę na święta i lakierki :)
nyzosia wspoczucia z powodu laktatora ja mialam reczny tt i bez prownania z medela mini electric
Nyzosiu, a jaki masz laktator, ten co się popsuł?
[image
Annia- ja tez nadal choruje. Miałam te same objawy co ty, tylko temperaturę niższą. Moj mąż niestety też zachorował. A mały ma katarek. Byliśmy w piatek u pediatry , osłuchała go i nic mu nie było. A ja z soba nie byłam u lekarza a może powinnam.
w każdym razie cały czas chodzę w tej maseczce :(
image
image
Polecam wam jeszcze muzyczke dla maluszków. Ja już sobie skombinowałam :) Mały słucha tego i zagaduje do muzyki :)

http://www.muzykabobasa.pl/?id=1
image
image
ja juz mam kupione dwie te plytki:) fajne :) w necie strasznie krotkie
image
image
Zuzko medela mini electric. niby silniczek chodzi ale tak jakby był cały czas na najniższym ssaniu:) więc nie oddciąga pokarmu:(
imageimage
Kurcze, ja mam Aventa. Lepiej by było pożyczyć sam silniczek, ale skoro nie mam medeli, to mogę Ci zaproponować pożyczenie mojego Aventa. tylko musiałabyś wysterylizować sobie przed użyciem i przed oddaniem mi. Myślę, że reklamację Ci rozpatrzą w 2 tygodnie. Tylko Aventa trzeba używać sposobem, ale ja go używałam w szpitalu i było ok.
[image
Zuzko jesteś kochana:))) poczekam po poniedziałku bo na allego licytuje całą medele z Gdyni (na razie jest za 85 zł a aukcja kończy się jutro:) no i oddam moją do reklamacji (dzisiaj nie mogłam bo jestem u teściów:(). i może faktycznie zapytać na forum czy ktoś by mi nie pożyczył samego silniczka?
no nic zobaczymy w poniedziałek jak nic nie wymyśle to skorzystam z Twojej oferty:))))
imageimage
Ok, jakby co to masz mój numer telefonu. Jeśli nie uda się nic innego załatwić to zadzwoń, umówimy się na przekazanie - bo o ile pamiętam nie będzie Ciebie we wtorek w babyCafe bo Hela ma neurologa.
[image
Tak tak ale na pewno jakoś się zorganizuje żeby odebrać zbawienny laktator:))
Od razu mi lepiej jak wiem że jest jakiś ratunek:))) dziękuje:)
imageimage
Hejka

Za bardzo pochwaliłam moja mala. Dzis juz noc nie byla taka piekna.
Rano pojechalysmy sobie na rynek.

nyzosia Ojej wspolczuje. Oby szybciej Ci go naprawili.
Annia Dobrze ze jednak mozesz dalej karmic biorac ten antybiotyk.Rzeczywiscie ten lekarz to jakis niedouczony. Ja antybiotyk bralam juz 2-3 razy podczas karmienia.Wiem o dwoch antybiotykach ktore mozna brac podczas karmienia-Duomox i Rovamycine.
Kiciuchna Fajna ta muzyczka :)
image
mjakmama Bardzo ładny ten staniczek, tylko dla mnie zdecydowanie za duzy obwod. Ja musze miec 65 w obwodzie
image
Moja młoda właśnie zasypia. Chwaliłam się już że od jakiegoś czasu zasypia sama w łóżeczku (dzisiaj w wózeczku)? karmie ją np. na kanapie a po karmieniu idę z nią do sypialni i kładę do łóżka. w sumie to wyszło nam to przez przypadek. kiedyś myślałam że już śpi - odłożyłam ją do łóżka a ona się obudziła ale potem sama grzecznie zasnęła. No i stwierdziłam że jak udało się raz to pewnie uda się i następny raz. I tak zasypia sama - jak marudzi to idę do niej daje jej smoczka i jest ok.

Czy Wam też takie "mądre" rzeczy wychodzą przez przypadek?
imageimage
Chyba tez:) Filip zasypia ze smokiem i pielucha:P my jestesmy z nim w jednym pokoju zasypia u nas w lozku przy tv ktore ja ogladam i nie mam jak mu zakryc ale to nie zawsze a potem przenosze do kolyski i lula dalej
image
image
Ja ostatnio zauwazyłam, ze Maja do spania musi miec łózeczko.Wcześniej zasypiała nawet na podlodze, a teraz jak chce spać to trze oczy, marudzi i dopiero po przeniesieniu do lozeczka zasypia.Oczywiscie nie od razu bo sobie chwilę pomedzi, ale wtedy przykladam jej reką na czolko, glaszcze i sie uspokaja i i robi lulu.

A jak podnosicie swoje pociechy?Czy jak trzymją juz główke to mozna pod paszki?Bo ja tak ostatnio podnosze, ale sam nie wiem, czy dobrze robię, a w necie roznie pisza na ten temat.
image
Noo właśnie dobre pytanie....ja tak podnoszę a też słyszałam że się nie powinno (Zawitkowski to mówił). ostatnio wyczytałam też że nie powinno się jeszcze takich maluchów nosić pionowo:( a ja to ciągle robię bo młoda nie lubi już na leżąco chodzić a poza tym tak mi jest wygodnie. Widziałam sposób że można nosić dziecko plecami do siebie i z ręką między nogami (nie wiem czy wiecie o czym piszę) ale tak jest mi ciężko a poza tym mam zajęte 2 ręce.
Chce się zapytać tego ortopedy jak będę u niego na wizycie w środę jak nosić młodą:)
imageimage
NYZOZIA ja mialam to samo z mini electric medeli i wiesz co wystarczylo wyczyscic plynem do naczyc tzn odtłuścic ta taka biala gumowa nasadke nie wiem czy to filtr czy co ale napewno wiesz o co chodzi to co jest w koncowce do botelki ja tez niepotrzebnie kupilam nowy laktator i ktos mi poradzil to wyczyscyc bo to sie powinno wymieniac raz na miesiac no i dziala sprawdz
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
Yasmine87 wiem o co Ci chodzi o membranę. Ta mam nową ale jeszcze sprawdzę....
imageimage
no lepiej sprawdzic bo bez sensu mialabys czekac bo mi tez wlasnie nie chcial zasysac czasem tez nie chce zalapac jak mam zbyt duzo mleka ale raz to sie meczylam pol dnia i kupilam nowy "baby ono" myslalam ze mi cycki odpadna po nim ale jeden dzien dalam rade no a potem sprawdzilam ta membrane bo wygotowywalam ale to nie zdjelo tluszczu no i po umyciu zaczal dzialac ale zla na siebie jestem bo tamten lezy niepotrzebnie ah...dasz znac czy to to
image

Nie u mnie to nie to...sprawdziłam. Dalej nie ma siły ssania:(
imageimage
oj to wielka szkoda.....
image

Nyzosiu a mówił jak podnosić sie powinno takie szkraby?Ja tez ciagle Maje w pionie noszę, bo ona tylko tak sie uspokaja.
image
Taaa mówił. ale ja nie mam cierpliwości. info jest tutaj (pierwsze strony) - Nilkaa kiedyś wkleiła tego linka - http://www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
imageimage
marcel nie znosi innego noszenia niż w pionie i to juz od dłuzszego czasu....a podnosze go? hm...tez pod paszki...
image
Ha ha same wyrodne matki:)
imageimage
taaa:)
image
ja tez wyrodna matka ;) na dodatek widze wateek o karmieniu piersia wiec tym bardziej jestem wyrodna bo podaje mm ;)))
image
image
Madziulka ten watek gdzie ja tez pisze?
Ale nie nie nie ma kultu karmienia piersią a skąd:)
Please....
imageimage
jest kult karmienia piersią, za wszelką cene- przez to byłam z małym 2 razy w szpitalu...bo k....."lepiej zeby dziecko jadło z piersi, mm to ostateczność" tak samo jak jest kult porodu naturalnego "męcz sie kobieto kilka godzin dopiero jak z dzieckiem bedzie zle to ewentualnie zastanowimy sie nad cc" Taka prawda
image
Ja to w ogóle jestem wyrodna matka co 2 tyg idę do szkoły i ani myślę zrobić większych zapasów swojego mleka i mała dostaje mm z butelki i tu jest najzabawniejsze bo od wszystkich pije z butelki a ode mnie nie, nie mogę nawet być w pobliżu żeby mnie nie słyszała i nie czuła mojego zapachu.
Często wychodzę na "imprezy" w sobotę i mała zostaje z babcią która ją kąpie i usypia a ja się bawię w najlepsze to na weselu to na andrzejkach. Wcz. byliśmy na imprezie andrzejkowej i za tydz też idziemy.

Co za matka ze mnie :P

Powiem wam że nigdy nie czułam się taka spełniona wbrew pozorom mam dużo czasu na wszystko, dla siebie i męża- chociaż on nie ma go zbytnio dla nas :( Robię to co lubię a wręcz kocham nie czuję żadnej presji jak w pracy, jestem Panią samej siebie. I to wszystko dzięki mojej córeczce która sprawiła że przyhamowałam wyciszyłam się pokazała mi priorytety o których chyba zapominałam. Po ślubie było fajnie jednak ciąża i dziecko stały się dopełnieniem wszystkiego. Jednak dzisiejsza rzeczywistość jest przerażająca pogoń za pieniędzmi za dobrami materialnymi, najgorsze jest to że mimo tak młodego wieku i małego stażu pracy( 4 lat ) człowiek potrafi stać się kłębkiem nerwów i uważać że praca jest "wszystkim". Nabrałam dystansu do wielu rzeczy również do siebie nie muszę być perfekcjonistką muszę być zadowolona z siebie, nie muszę być idealną Panią domu, matką - gdybym karmiła mm czy stałabym się gorsza? nie, przecież kocham swoje dziecko i robię wszystko najlepiej jak potrafię, przez dzisiejsze media i nie które głosy kobieta może właśnie się czuć gorsza a to tylko odbija się na dziecku. Nie dajmy się dziewczyny zwariować.
Moje życie teraz samo się układa nie muszę poprzeczki zawieszać coraz wyżej, stało się prostsze łatwiejsze przyjemniejsze:)

Oooo ale się rozpisałam....

Mam nadzieję że zrozumiałyście moje przesłanie :)
Weronika doskonale Cie rozumiem i zgadzam się z Tobą w 100% :) super to opisałaś:) widać ze jesteś szczęśliwa:))
imageimage
Ja nosze róznie pionowo, poziomo, i pleckami do mnie.
A u nas klops Zuza nie zaakceptowała mm chciałam jej zacząć podawac dodatkowo ale ona ani myśli tylko poczuje smak w buzi nawet łyka nie weźmie zaraz wypluwa. Mam bebilon i teraz zastanawiam się czy kupić jakieś inne czy próbować z tym bebilonem czy sama nie wiem co zrobić.
image
Ale ja mam dobrze :) - moja siostra zadeklarowała się, że wszystkie wieczorne sobotnie wieczory będzie spędzała u nas opiekując się naszą córeczką :) - przygotowuje się do LEPu więc i tak wieczory i noce spędza z książkami :P
A myśmy wczoraj zrobili sobie pierwszy weekend we dwoje - kino a potem kawa :). Jak fajnie iść na randkę z mężem :) - po tak długim czasie :).
Jak wróciliśmy postanowiliśmy czekać aż córa do karmienia się wybudzi i tak dopiero wpół do czwartej poszłam spać :).

A dziś cały dzień u dziadków a potem jeszcze u cioci - odpukać - ale na razie małej wyprawy się podobają :).

Niestety jutro szczepienie (pneumokoki) więc już tak fajnie nie będzie :(.
Dobrze Wam ze macie z kim zostawiac czasem dzieci. Ja w sumie tez bym miala ale duzo z tym zachodu bo moi tesciowie mieszkaja 30km stad wiec musza dojechac a rodzice pracuja wiec tez nie maja za duzo czasu. Musze sie rozejrzec za jakas opiekunka na pare godzin w tygodniu ale nie wiem gdzie taka znalezc, z portali typu niania sie boje, wolalabym jakas z polecenia. Jesli znacie kogos takiego to dajcie mi prosze namiary.
Weronika dobrze wszystko ujelas:)Ja 2 tygodnie temu wyskoczylamz mezem na dyskoteke po roku czasu i fajnie bylo:)
Wiecie co a my z mężem to chyba jacyś dziwni jesteśmy bo teraz to najbardziej lubimy chwile jak jesteśmy razem w trójkę jak razem w trójkę wychodzimy. I już nie możemy się doczekać aż nasza młoda będzie na tyle duża że nie będzie z tym najmniejszego problemu....

A Helka dzisiaj wyspała się w samochodzie jak wracaliśmy od teściów i teraz ani myśli o spaniu... leży koło mnie i się patrzy jak klikam.
imageimage
u mnie też nie ma szans na żadne randki póki nie znajdę opiekunki :P nikogo z rodziny na miejscu :( nawet w ten weekend mieliśmy propozycje od znajomych żeby pójść na kabaret i dzwonią żebyśmy zostawili z kimś Mikołaja, ale nie ma z kim.
poza tym powiem Wam, że to straszny straszek, boi się absurdalnych rzeczy i wpada w histerie, np. jak jakaś kobieta ma rozpuszczone, długie włosy to jest płacz (mi tak lecą, że od porodu ciągle związane). Jak babcia ostatnio przyjechała to też na jej widok płakał, bo dawno jej nie widział, nawet jak głośniej kichnę to mu się zdarza.

a u nas z nowości to rozszerzona dieta, od 2tyg Mikołaj je deserki, zupki, a wczoraj wprowadziliśmy kaszkę, super sobie radzi z łyżeczką, deserki je tak, że mu się uszy trzęsą, a zupa zależy od dnia :P

u Was też problemy z ząbkami? u nas od paru dni jazda bez trzymanki, wpycha wszystko do buzi i ma problemy ze spaniem.

no i mamy dużo pracy w ciągu dnia, bo zaczęliśmy rehabilitacje metodą vojty, nie jest to łatwe ani przyjemne, mały strasznie płacze no i zostałam z tym sama bo mąż "nie ma serca mu tego robić" ;-) a z resztą i tak go nie ma całe dnie, więc to bez różnicy

pozdrowionka :)
image
Gabi współczuje z ta rehabilitacją. musi być ciężko ale to dla dobra maluszka...

a i nas jakaś masakryczna noc!! młodej coś się jej poprzestawiało i nie chciała spać. nie płakała ale trochę marudziła i nie spała. zasnęła o 23 wiec myślałam ze będzie spala i spala - a gdzie tam obudziła się o 1 zjadła zasnęła do 2 i od 2 do 6 nie spała!!! o 6 wzięłam ją do siebie specjalnie spać nie chciała ale nie miała wyjścia:) nie wiem o co jej chodzi...
imageimage
nyzosia właśnie u mnie też podobnie, a powiem szczerze, że nie jestem do tego przyzwyczajone, bo Mikołaj spał po 12h z dwoma karmieniami, miejmy nadzieje, że wrócą do "normalności" ;-)
image
Gabi no własnie u mnie tez tak było. i to prawie od urodzenia więc ja też nieprzyzwyczajona do takich atrakcji:)
imageimage
Gabi my tez stosujemy ta metode vojty. Dodatkowo inne cwiczenia i wirowka. Casami jest ciezko ale czasami malemu sie nawet podoba :P Filip dzis tez jakos nie spokojnie spal budzil sie czesto :(
image
image
hej czy podalaby ktoras z was obecnych na jutrzejszym spotkaniu tel. bede pierwszyraz i gdybym miala jakies problemy z dotarciem dryndne:)
hej hej ;)

a ja przyzwyczajona do takich nocnch atrakcji :P poki co zzasypianie jest nadal koszmarem ;] ale poprawilo sie po nocnym karmieniu dosc szybko zasypia ;) za to od 6 tak sie z bakami meczyla bidulka ;((( 12h snu łoooo matko marzenie ;)

dzis idziemy do pediatry ciekawe ile klopsik wazy ;)

nyzosia, panna jak u was z ss?? od kiedy zaczelyscie zmniejszac krople? bo ja jak zmiejszylam to znow zaczely sie kolki - a przeciez juz ma 2,5 miesiaca to w koncu nalezloby je zmiejszyc jak u Was to wygladalo??

alez mi sie chce spac!!!!!!!!!!!
image
image
moj mały przedwczoraj wstał o 4 rano i potem dopiero o 8:) juz miałam nadzieje ze nastapił przełom, ale dzis znowu 2, 4, 6, 7.30 p......mozna dostac:)
image
kiedy my sie wyspimy? :)))) za 18 lat czy co :D
image
image
Moja Mala dzisiaj tez dziwnie sie budzila ciagle w nocy i ciagle byla glodna! To chyba jakas kiepska noc dla naszych maluchow;)
U mnie dzihad, poklocilam sie z mezem, do tego beznadziejna pogoda i dol gotowy...
a moja dziś spała do 4 rano bez przerwy - razem już 8 godzin :) - kolejny rekord :)

Niestetyo tej 4 mało zjadła i obudziła się o 6.30 - tym razem już pół godzinki jadła i wstała już z nami o 9tej - bardziej z powodu tego że my wstajemy :P - tak to by jeszcze pospała ...
nilkaa toż to anioł nie dziecko!
image
Madziulka ja nie odstawiałam drastycznie ss. Tak na prawdę odstawiłam dopiero w sobotę:) na razie kolek nie ma.
Ale ograniczanie kropel zaczęłam już jakiś czas temu. najpierw przez jakiś czas dawałam 10 kropel do każdego karmienia, potem długo (chyba ze 3 tygodnie) dawałam 5 kropel do każdego karmienia. 3 tygodnie temu zaczęłam dawać 5 kropel co drugi posiłek. a potem przez tydzień 5 kropel co 3-4 posiłek. potem 5 kropel 1 raz dziennie aż od soboty nie daje wcale. zobaczymy.

A z tego co wiem to Panna przestała dawać tak nagle i młody już nie ma kolek.

Tak więc u nas trwało to duzo dłużej.
imageimage
ssabinka, a jakie macie problemy z Filipkiem?
też musisz z nim ćwiczyć co 2h?

ja myślę, że za jakieś 10 lat to się już porządnie wyśpimy :P
image
A mój mały domaga sie teraz zwiększonej czułości matczynj:) od urodzenia zasypiał sam w łóżeczku, wystarczyło, że przytulił się do swojego mięciutkiego kocyka:) a od tygodnia nie!!!! zaspia tylko wtedy kiedy wezmę go na ręcę, dam cyca i mocno go do siebie przytulę:) i widać tylko jak z zamkniętymi oczkami się uśmiecha:)chce żeby go ululać,pośpiewać mu:)ale mi się to nawet podoba...jakieś męczące to dla mnie nie jest:)

wczoraj wieczorkiem miałam lekkiego stracha - moj mały ma katarek który go trochę męczy, a w dzień zrobilismy sobie dłuższy spacerek nad morze. No i wieczorkiem jak już spał złapał go kaszel i to taki mokry, wpadłam w panikę, ze przeziębiłam dziecko !!!! no ale wziełam go na ręce, trochę oklepałam i przy jego łóżeczku ustawiłam w pojemniku wrzącą wodę tak by dobrze parowała. No i chyba pomogło, bo do tereaz jeszcze ani razu nie zakasłał. Oby tak już zostało.

No a my się jutro nie pojawimy na spotkaniu, choć bardzo bym chciała, ale małego nadal męczy katarek no i mnie również:/
nyzosia ja tez nagle nie odstawialam tylko zmniejszylam do 12 kropel i kolki wrocily ;/
image
image
A chciałam jeszcze zapytać, czy wasze dzieciaczki też nie cierpią Fridy?? Bo mój mały jak tylko zbliżam się do niego z aspiratorem dostaje histerii, płacze, wrzeszczy, ucieka mi a nawet łapie za rurkę żeby mi zabrać to szatańskie urządzenie!!1 niestety muszę go pomęczyć ale serce mi się kraje jak dziecko straszliwie się boi tego aspiratora:(:( a grucha tak nie wyciagnie dobrze bo juz próbowałam:(
gwiazduś u nas to samo, a jeszcze gorzej z kropieniem noska
image
Ja się już powoli przyzwyczajam, że mała budzi się w nocy co 2-3 godzinki, choć zdarza się jej pospać 4 lub 5 godzin bez przerwy. Niestety nie pozostaje nam nic, jak to zaakceptować.
Ja już żyje wyjazdem do Polski. W środę wieczorem wyruszamy. Czeka nas podróż ok 9 godzin samochodem i potem 1,5 godzinki samolotem. Boję się trochę o mała jak to zniesie, ale jestem dobrej myśli.
image
Ja niestety też nie będę na jutrzejszym spotkaniu :( a szkoda tak chciałam Was poznać w realu :)
Mnie dopadło przeziębienie małą też powoli brało ale czosnek w skarpecie zdziałał cuda a ja niestety byłam w weekend w szkole i tam się chyba jeszcze bardziej doprawiłam :/ mam nadzieję że następnym razem uda mi się z wami spotkać...

Moja Młoda też nie lubi fridy ani nic co związane z nosem i oczami...
Zośka to gdzie Ty mieszkasz? 9 godzin autem do lotniska?? matko kochana!
imageimage
Mieszkam na zachodnim wybrzeżu Norwegii (nad samym Morzem Norweskim), niestety mamy tak daleko do Oslo, a troszkę bliżej są mniejsze lotniska, ale wtedy musiałabym lecieć z przesiadkami. Poza tym mąż pojedzie dalej samochodem do Szwecji na prom (kolejne ok 9 godzin), a ja wysiądę z mała na lotnisku. Bałam się, że mała nie wytrzyma 18 godzin w samochodem i zdecydowałam się na samolot. Myślę, że to lepsze rozwiązanie.
image
Madziulka - tak, jak wspomniała Nyzosia - u mnie stał się jakiś cud i w sumie Kostek zaczął funkcjonować bez ss pez nasze zapomnienie - jednego dnia mu nie daliśmy, drugiego już nam się nie chciało i tak czekaliśmy do ataku kolki.. a tu nic! Także ok. 2 miesiąca przestał mieć problem z brzuszkiem. Został mi jeszcze jedna nienadpoczęta buteleczka ss, jakby któraś z Was potrzebowała :)

Weronika-co-ma-bzika - dobrze napisałaś, ale niestety, ja zupełnie tak nie mam. Nie mogę powiedzieć, że mam więcej czasu dla siebie, mam go znacznie mniej. Ale to pewnie zależy od dziecka. I u nas jest też raczej tak, że spędzamy czas w trójkę. Raz, że chcemy (ale to niestety narzuca nam duże ograniczenia), dwa, że nie mamy z kim zostawić synka, więc na razie o randkach zapominamy :/

Zośkaa - pięknie tam u Ciebie jest!
image image
No i co do jutra - które dziewczyny potwierdzają przyjazd? Widzę, że jakieś choroby krzyżują nam plany, taki urok tej okropnej pogody :/ Wrrr...

Przypominam - jutro o 12.00 w Babycafe we Wrzeszczu, Słowackiego 4 (Babycafe.pl)

Ja oczywiście będę :) Jak z Wami?
image image
Gabi my mamy wzmozone napiecie miesniowe. Juz jest lepiej ale chyba dlatego ze moze poscily napiecia te fizologiczne ktore zanikaja do 4miesiaca. A cwiczyc mamy 4 razy dziennie ale nam to nie wychodzi plus takie tam dodatkowe plus w piatki wirowki i rehabilitacje
image
image
Gabi trzymaj się dzielnie, oby rehabilitacja dala jak najlepsze rezultaty...

U nas też dziś pobudka wcześniej, bo o 6 a nie jak zawsze ok. 7.30, co mi się nie bardzo spodobało, ale w sumie jak Was czytam, to chyba mimo wszystko powinnam być zadowolona

Na jutrzejsze spotkanie przybędę :)
image
Oj, Morela - powinnaś być zadowolona :) Dziecko przesypiające całą noc to dla mnie "stworzenie" nie z tego świata :) Anioł ;)
No to już dwie osoby potwierdzone, super!
image image
Nie wiem czy to ta pogoda tak działa, ale mój synek jak robił sobie dotychczas 3 drzemki 40 min w ciągu dnia, tak dziś miał rano drzemkę trwającą 1,5 h i teraz znowu mi spi:):):)
Moja mała coś dzis marudkuje... biedna ma kłopot z brzuszkiem. Coś jej tam zalega chyba, bo macha nóżkami, rączkami i co jakis czas sie wybudza z płaczem. Ech...

Nie wiem, czy jutro będziemy. Zależy jak będę się czuła, bo się w weekend przeziębiłam, a nie chcę Wam pozarażać maluszków. Dziś se wygrzewam i biorę prochy, jeśli do jutra przejdzie to się przyturlamy.
[image
dziewczyny miała któraś z Waszym maluszkiem problem z kupka tzn czy robilo czarna kupke....moj Oli dzis 2 razy zrobil czarna kupke ....zastanawiam sie czy to moze byc od tego ze troche poranil mi cycka i leciala mi krew wiec troszke krwi wypil?? jutro chce do pediatry isc jak nie minie jest pogodny ale ta kupka....;/
image

dziwne jakis blad i moja odpowiedz jest troszke wyzej
image
image
Yasmine u małej nigdy nie było takiej, u nas jedynie co to była zielona

My po wizycie u pediatry. Mamy uzbroic się w cierpliwośc z kolkami - już niedługo powinny minać także cierliwosci - co moją mocną stroną nie jest ;p Zepsuły się 2 wagi w przychodni i nie mogli jej zwazyc - a taka bylam ciekawa ile wazy. Ale wielu rzeczy sie dowiedzialam - mamy mala zupelnie inaczej nosic bo za bardzo odchyla glowkę do tyłu, pilnowac aby podczas spania nie mialam ochylonej do tylu - bo przez to moze jej zanikac oddech!! dzis znow w nocy wlaczyl sie monitor :( i wlasnie spala z tak odchylona glowa
Tak się chichrała do pielegniarek że szok a jak z nimi pogadała to wszystkie był w szoku że już taka "gada" hihi :))
Mała wydaje się ze zaakceptowala bebilon pepti - wiec druga dobra strona ze mleczko bedzie tansze ;)

Dziewczyny ile placicie za Bebilon Pepti??
image
image
Madziulka ja wlasnie sie zastanawiam czy ona jest bardziej czarna czy bardziej zielona....a zielona to od zelaza a jak maly ani ja zelaza nie bierzemy??;/
image

u nas zielona była od mleka , mała do niedawna była na nanie active a to mleczko jest wzbogacone w zelazo. Karmisz piesią, może Ty coś zjadłaś??
image
image
karmie piersia no i wlasnie nie jadlam nic nowego a po tym co jem nigdy malemu nic nie bylo jedyna mozliwosc to wlasnie to ze poranil mi piers i krew leciala takze sie jej napil z mleczkiem ale nie wiem ile wypil bo zauwazylam dopiero po karmieniu ze kapie mi krew...;/
image

Yasmine to moze byc od krwi, krew jak przejdzie przez caly uklad pokarmowy to jest wlasnie czarna, wiec moze to to.
Ja jutro tez raczej bede;)
Jeżeli kupka jest naprawdę czarna to ja bym dzwoniła do pediatry. Z tego co czytałam to właśnie białe i czarne kupki mogą być niebezpieczne. Chyba, że przyjmujesz jakieś leki i to one zmieniły kolor stolca?
image
nie nie przyjmuje zadnych lekow ani wlasnie nic nowego nie jadlam...no jutro mam wizyte u pediatry ale sie martwie a na dzis juz za pozno bylo zeby sie umowic eh........teraz siedze i sie zamartwiam a nr do pediatry nie ma;/
image

jutro powiedz o tym pediatrze a teraz obserwuj maluszka

Patrycja przekrecila sie z brzuszka na plecy ;))))
image
image
Yasmine87 nie martw się. Obserwuj maluszka. Jak zrobi jeszcze raz taką kupkę to bym pojechała na Twoim miejscu na jakąś Izbę przyjęć, a jak będzie wszystko ok to poczekaj do jutra.
Madziulka ta Twoja mała to silna dziewczynka!
image
bardzo silna dziewczynka Oliemu czasem sie uda z pleckow na brzusze...hmmk
image

Yasmine tak jak piszą dziewczyny - obserwuj maluszka a jutro pogadaj z pediatrą.

Madziulka Pati szaleje:))) ta Wasza córa chyba jakieś adhd ma:))) żartuje oczywiście:)

Ja oddalam swój laktaor do reklamacji - Zuzko zaraz napiszę do Ciebie na privie. no i teraz czekam.

Moja młoda dzisiaj jakaś pokręcona jest. spała na spacerze, obudziła się dostała ataku szału (notabene znowu przy moich rodzicach:( - nie wiem dlaczego tak się dzieje choć podejrzewam że dlatego że u nich często się budzi i nie mnie widzi pierwszą) no ale jak się rozkręciła to nie chciała jeść. więc ją spakowałam i pojechałyśmy do domu. po drodze zasnęła jak się obudziła w domu to znowu nie chciała jeść!!!! zjadła jakieś 10 min temu - czyli w sumie nie jadła od 9 do 16:30!!! mam nadzieje że to wszystko przez tą nieprzespaną noc. teraz jej nie pozwalam spać musi się zmęczyć żeby w nocy spać.
imageimage
Mnie razcej jutro nie bedzie bo ma padac i padac. A mialabym znow jechac busem kolejka i pieszo. Daruje sobie jutrzejsze spotkanie. Ale ostatnio w gdansku bylismy:P Milego spotkania:) Moze kolejne bedzie w gdyni:)

Nyzosia wspoczuje pewnie ciezki dzien byl:( A juz myslalam ze ja mam czasami marude:P Czasami jest jak aniolek a czasami wogle nie towarzyski:P Ale coraz lepiej jest.
image
image
wiecie co? naszła mnie taka refleksja ze kazdy ma jakies kłopoty wieksze lub mniejsze...nyzosia dzielnie walczy z karmieniem, sabinka z rehabilitacja, gabi tez cwiczenia, panna walczyła z szyną, ja tez miałam niewesoło z żółtaczką, madziulka z kolkami....

zobaczcie jak to jest...wszystkie za to jetesmy najszczesliwsze na świecie bo mamy nasze maleństwa:)
image
Ha ha Aśku nieźle napisane:) widać życie jest jednak trochę sprawiedliwe...każda musi mieć coś żeby nie było nam za dobrze:)
imageimage
A my po szczepieniu ... Ale dziś się popłakała :( było gorzej niż poprzednio ...
Na szczęście już jest dobrze ...

Waży 5130 - więc nie przytyła dużo - w ciągu ostatnich dwóch tygodni tylko 270 - do dość mało ...
Witam

Dzis bylam u gin. Wszystko ok-jajniki całkowicie uspione:)
Moja tez tylko noszenie w pionie uznaje i tak bylo od urodzenia. W poziomie uznaje tylko do cyca.

Nie powiem aby mala lubiala odciaganie frida i zakraplanie noska, ale nie jest tak zle-da sie wytrzymac.

Yasmine u nas tez nigdy nie bylo takiej kupy, wiec nie wiem co mam Ci doradzic. Dobrze ze idziecie jutro do pediatry.
Ja jutro bede:)
Madziulka Brawo dla Patrysi.
image
ojjj moja cora to typowe adhd :)))) ale jak ciesza takie postepy :)

asku swietnie to ujelas prawie kazda z nas z czyms sie boryka a i tak jestesmy najszczesliwsze, Ja bym w zyciu nie chciala wrocic do tego zycia co bylo przed mala :) a to minie i nie bedziemy pamietac o kolkach, karmieniu, rehabilitacjach, zoltaczkach :P
image
image
no własnie matka dla dziecka wszystko przetrwa...a nasze dzieciaczki? teraz sa coraz fajniejsze, kontaktowe i wogole ja uwielbiam to spojrzenie małego...jak na mnie patrzy i wodzi za mna wzrokiem:)))
image
Madziulka, a jak nosiliście małą i jak teraz macie nosić??
no i gratulki dla Patrycji :))

my w czwratek śmigamy do neurologa- ciekawe co wyjdzie??

Yasmine-Co do kupki to niestety nie mam pojecia- czarna to widziałam tylko smółkę- dobrze,że macie jutro wizytę, a póki co obserwuj dzieciaczka

a co do fridy to Wiki nie lubi jak jej odciąga tatuś, może ma większą siłę ssania, heheh :) jak jak jej robie to jest ok :)
image image
moja tez nie znosi fridy ;p

nosilismy tak normalnie pionowo i za bardzo glowke odchyla wiec mamy nosic jakby przodem do swiata czyli jej plecki na naszym brzuszku dzieki temu nie odchyla tak glowy
image
image
jejku ja to juz chyba sobie ciągle coś wkręcam :(
Wiktoria też tak główkę odchyla jak ją nosimy :(
a lekarz sam to zauwazył?? czy Wy pytaliście??
image image
Aśku - dokładnie - nasze maleństwa, pomimo, że czasem dają nam w kość, są jednak najcudowniejsze :)
I są dni, kiedy już mam dosyć płaczu i wszystkiego związanego z Kostkiem, ale potem się uśmiecha (cwaniaczek....) i o wszystkim zapominam :) Też bym nie wróciła do czasu sprzed ciąży :)

Madziulka - a na czym Pati śpi - tzn. ma poduszkę czy śpi na materacu?

Yasmine - u mnie były tylko zielone kupki (raz po sushi, raz nie wiem po czym), więc niestety nie wiem, co zrobić w sytuacji kupki czarnej.

Mam nadzieję, że jednak kilka z nas się zbierze na pogaduchy :)
image image
hej dziewuszki :)
my po wizycie u lekarzy, najpierw byliśmy na szczepieniach i mój mały klopsik waży już 6 700, jest już co nosić, od urodzenia już prawie 3 kg jej przybyło.
byliśmy też u endokrynologa dziecięcego bo Maja ma podwyższony poziom tsh, ale niestety lekarz nie mogła nic zrobić bo nie mamy wyników ft4 i jutro muszę z małą jechać na pobranie krwi, a po dzisiejszej histerii po szczepieniu aż się boje co będzie jutro :(
i jeśli mała w miarę to zniesie i nie będzie mocno lało to postaramy się wpaść chociaż na chwilkę.
a co do czarnej kupki to nie mam pojęcia od czego, nasza miała tylko zieloną, ale na pewno będzie wszystko oki.
imageimage
Widziałyście prognozę pogody??? Jutro jeszcze 5 stopni ale potem 1,0 i w weekend minusowa!!! i do tego śnieg!!! o my god!!!
imageimage
ojj- choć lubię zimę to mogłaby jeszcze troszkę poczekać :(
Jeszcze sobie zimowych butów nie kupiłam :(.
aśku, dobrze napisałaś, każda z nas ma jakieś zmartwienia, ale za to ile radości z uśmiechu maleństwa :)

Madziulka, zwróć uwagę jak Twoja niunia obraca się z brzuszka na plecki, ja też się cieszyłam jak Mikołaj tak robił, a okazało się, że to wcale nie jest ok, bo mu po prostu leciała głowa na jedną stronę i stąd przewrót. Podobno dzieci najpierw uczą się świadomie przewracać z plecków na brzuszek, bo chcą więcej widzieć, a później w drugą stronę, a to może być u Ciebie powiązane z odchylaniem, u nas tak było.
image
Ja jutro bede.Nie moge sie doczekać szarlotki ;-)

Umowilam sie na piatek do pediatry.Maja cos ostatnio niespokojnie spi, placze przez sen,wygina mi sie w łuk w łóżeczku i to tylko w jedna strone.Może niepotrzebnie sie martwię, ale wole to sprawdzic.Teraz tez nie moze zasnac, bo troche przysypia i jest ryk
image
ehhh Gabi to się długo nie nacieszyłam ;/ musze to sprawdzic!!! a co u Ciebie to oznaczalo??
image
image
Modern Lady kupilas sukienke??
modern lady pediatra to zauwazyla
image
image
Madziulka, może po prostu musisz więcej kłaść ją na brzuszku, ja małego kładłam przy każdej możliwej okazji, jak się przewrócił, to z powrotem na brzuszek, nie podobało mu się to, ale teraz już się nie przewraca, bo sztywniej trzyma główkę i ma silniejsze rączki, a to chyba w tym leży cała tajemnica. Druga sprawa to było właśnie to odchylanie, że był ciekawy co się dzieje za nim i mimowolnie głowa spadała na boki bo szyja nie dawała rady z przeciążeniem i bęc ;-) to nic poważnego :)
image
gosiaro, może u Ciebie, tak ja u nas wina ząbków? Macie ostre ślinienie i wpychanie wszystkiego do buzi? (na zdjęciu coś widzę ;)
image
Gabi w sumie to może byc tak jak piszesz- zeby.Maja strasznie sie slini i szoruje piąstkami dziasła.Tylko to wyginanie mnie martwi i to, że przekreca sie na brzuszek tylko z jednego boku.
image
wygina się bo się denerwuje, a wtedy jest to dopuszczalne, u nas jest identycznie
Miki też się przewraca na brzuszek z jednego boku, ale dlatego, że ogólnie używa jednej ulubionej strony i to staramy się skorygować
image
Czytam też nasz wątek i się śmieje - choć teoretycznie nie powinnam - bo co któraś napiszę coś dobrego to zaraz druga mówi że to wcale może nie być takie dobre albo jakaś napisze coś złego to zaraz druga szuka tego u swojego dziecka:)))

Nakręcamy się na maksa a tak na prawde mamy super fajne zdrowe dzieci które tylko trochę wymagają naszej pomocy żeby wyjść na prostą:)

Gosiaro daj znać co Ci powie lekarz o tym budzeniu się małej. Moja też się tak budzi ale ja gdzieś czytałam że to emocje. Ciekawe czy lekarz to potwierdzi.
imageimage
Gabi a jak to korygujecie?
image
A my jesteśmy po ciężkim weekendzie. W sobotę wieczorem miałam prawie 40 stopni gorączki. Małego też coś dopadło bo zaczął mi wymiotować ok 1 w nocy. Potem nie chciał spać w łóżeczku do 4 rano. Na rękach przysypiał, a do łóżeczka nie dał się położyć. Męża nie było w domu i musiała ratować nas teściowa. W niedziele mi już było trochę lepiej ale Filip dostał wieczorem gorączki prawie 39 :-(, na szczęście noc przespał prawie spokojnie, obudził się o 1, 3, 4.30, 6 ale za każdym razem na 15 minut i spał dalej. Dziś mieliśmy mieć szczepienie,oczywiście go nie było, ale i tak byliśmy u pediatry. Pani doktor wygląda to na wirusa. Dostaliśmy zestaw lekarstw do stosowania do soboty i jak wszystko będzie ok to szczepienie za tydzień. Filip został zważony i waży... 9 kg :-) Przez miesiąc przybrał ponad 1,5 kg. Także mamy co nosić. Dobrze, że jest długi bo inaczej byłby niezłą kuleczką :-)
Bardzo żałuję, że jutro nie będę mogła do Was dołaczyć, może następnym razem się uda. Najpierw musimy się dobrze wykurować.
image
Madziulka teraz to i ja się nakręciłam, chyba zacznę nosić Matiego tak jak Wy, bo u nas też zawsze strasznie się odchyla do tyłu

Manka wreszcie jest ktoś, kto pobił swoją wagą mojego klopsika :)
image
Ja też zauważyłam, że mała od paru dni zaczęła się wyginać do tyłu. Jeżeli u nas wszystkich tak się dzieje, to może to jakiś naturalny etap u dzieciaczków? Rozglądają się wszędzie i może dlatego tak się wyginają?
image
ja raczej melduje sie ze bede jutro mam nadzieje ze trafie hehe. W koncu was poznam prosilam o numer telefonu na moja skrzynke ale zadna z was nie napisala zreszta sie niedziwie dawac obcym nr telefonu ale to nic mam nadzieje ze niebede miala trudnosci ze znalezieniem was. Prawdziwy klopsik Manka jest co nosic niedlugo bicepsy sobie wyrobimy. Po co nam silownia hehe.
He he Weronikka pewnie żadna nie doczytała Twojej prośby o nr tel. Ja bym Ci dała mój ale mnie nie będzie:)
imageimage
weronikka nie zuwazylam prosby o tel. Podam ci zaraz swoj.
image
bicepsy to jedno, a od noszenia fotelika z małą to mam chyba jedną dłuższą rękę hehe ;p tylko ciekawe po kim to taki klopsik hehe
imageimage
Manka to chyba Maje maja z natury niezle apetyty, bo moja do drobiazgów tez nie nalezy;-)
image
no chyba :) w ciągu dnia mój głodomor potrafi na cycusiu wisiec co 1,5 - 2 h :( całe szczęście nocki prawie zawsze przesypia
imageimage
kurcze a może faktycznie jest tak, ze niektore rzeczy to naturalny etap?? bo moja i się odchyla do tyłu i nocki zaczęła miec niespokojne (gdzie już dawno przesypiała grzecznie calutkie)
ale musze przyznac, ze faktycznie ze mną jest tak, że jak któraś coś napisze to ja od razu patrzę na Wiki :)))) bo ja po prostu boję się, że może coś tfu tfu przeoczę :(

mjakmama kupiłam :))) w manhattanie ta różową :)) tak w ogóle to dzięki :))
image image
A mojego posta jakoś wyżej zamieściło - dziwne...
image
dziekpwac za numer:)
Annia a to mieliście ciężki weekend!!! dobrze ze już lepiej....
imageimage
Ania, współczuje choroby, musiałaś mieć strasznego stresa, dobrze, że teściowa pomogła, bo jak byś została sama to masakra :/ Super, że już jest lepiej.

Gosiaro, no my ćwiczymy vojtą, ale każde dziecko ma swoją ulubioną stronę, pewnie u Was też będzie postęp i zacznie się przewracać w drugą, jak pediatra nic nie mówił przy wizycie to jest ok, u nas od razu widać asymetrie

Zaraz lecę z małym do kardiologa na kontrolę, mam nadzieje, że wszystko będzie ok

Udanego dzionka :)
image
Witam w ten piękny poranek:\ chyba już wole śnieg:)

ale jestem wyspana:)))) młoda sie naprawiła i dzisiaj spała od 20 do 8 z 2 przerwami na jedzenie:) ale wczoraj ją przetrzymałam bo o 19 już mi zasypiała a ja ją twardo budziłam:)) potem padła w minute.

my dzisiaj mamy neurologa - zobaczymy co nam powie.
imageimage
nyzosia, no to trzymam kciuki, żeby mała już codziennie tak spała:)
a mój mały się za to rozbestwił:P nie chce mi juz zasypiać o 20 jak do tej pory tylko o 21.30!!! i trwa to już tydzień! wczoraj po karmieniu wieczornym czyli o 20 zasnął mi raz dwa, ja się ucieszyłam, a on sobie uciąl tylko drzemkę i po 20 minutach się obudził i fikał uhahany na brzuszku do momentu az się zmęczył i zasnąl na dobre przy cycu o 21.30. no ale spał aż do 5.30, nakarmiłam go i odłozyłam do łózeczka i do 8 godziny nie spał juz tylko grzecznie się bawił w łóżeczku swoją karuzelą, śpiewał sobie a ja mogłam sobie jeszcze do 8 pospać:)
Dziewczyny,
Nie dojadę niestety na spotkanie - jakiś ch... urwał mi lusterko w samochodzie i jestem uziemiona. Strasznie jestem wkurzona!
No, ale - nie mam kontaktu do Gosiaro, z Morelą już rozmawiałam - będzie i tak. No, ale bardzo przepraszam za nieobecność.
Czy któraś z Was ma namiar na Gosiaro? Moja nieobecność nie oznacza oczywiście, że spotkania nie będzie, chciałam tylko uprzedzić dziewczyny :)
image image
Hej :) u nas nocka super, mała zasnela pozno bo co prawda ok 22.30 ;/ ale za to pospala do 3 butla i od razu zasnela i spalysmy do 8 :) ale jaka jest marudna dzis wrrrr chyba przymusowy spacer bedziemy musialy zrobic w ta pogode ;/ mam dosc tego listopada!!
image
image
Panna a kto jeszcze oprocz Moreli sie wybiera na spotlkanie? Bo ja bym pojechala ale pytanie czy ktos w ogole bedzie?:)
Morela, Gosiaro i chyba Weronika?
image image
ja bede
Annia - współczuję gorączek, przy takiej temperaturze, jak miałaś, bardzo ciężko jest zrobić cokolwiek wokół siebie, a co dopiero opiekować się dzieckiem.. Dobrze, że już wyszliście na prostą.

Gabi - a u kardiologa to z dlatego, że Mały jest wcześniaczkiem? Słyszałam, że program dla wcześniaków jest bardzo rozbudowany i są obowiązkowe wizyty u różnych lekarzy.

Wracając jeszcze do tematu starszego - noszenia pod paszki. Ja sobie nie wyobrażam, jak inaczej mam chwytać małego.. Czasami mam wrażenie, że wszystkie książki chcą mi udowodnić, jak złą jestem matką..
image image
Ale super nocka:) Filip zasnal o 21 bo jeszcze przed 19 mial drzemke wybralam sie do sklepu z taka chusta a nosidelkiem http://allegro.pl/super-chusta-nosidelko-bebe-lulu-typ-lulu-i1329988244.html jak byl malutki to mu sie nie podobalo a wczoraj chrapal w niej:P Wiec z czasem moze skusze sie na tkana:P

Obudzil sie potem o 1.30 o 5 o 7 zabrla go do siebie i spalismy do 9:)
image
image
i ja bede :)
image
Ja już sobie życia nie wyobrażam bez chusty :)
image image
Ok to ja tez bede;)
Kiedyś - zanim młoda się urodziła - teściowa dała mi nosidełko. Ale ostatnio przymierzałam Helkę do niego i okazało się że jest do bani - nogi zwisają a nie są podkurczone - więc mogę je wywalić:(

A ostatnio oglądałam Wejście Smoka i tam babki miały dzieci w chustach/nosidełkach i dzieciaki miały prawidłowo ułożone nóżki:)

Tak więc ja też będę kupować albo chustę tkaną albo ergonomiczne nosidło bo powiem Wam że w elastycznej już mi się ją ciężko nosi.
imageimage
Ja jeszcze jakoś wytrzymam z elastykiem te mniej więcej 2,5 miesiąca, jak Wojtek będzie miał ok. 7 m-cy to przerzucimy się na Mei Tai od razu. Wojtek ciężki nie jest, to damy radę ;)

Wcześniej było pytanie o miesiączkę, ja nie wiem, co u mnie jest, bo niby raz miałam 2-3 dniowe plamienie, potem 1dniowe plamienie i teraz nie wiem, o co chodzi. Czy to normalne...
image

image
Ja też planuję po tkanej przejść na Mei Taia :)
image image
No, dziś trochę lepiej, ale jeszcze raczej nie wyjdę z domu. Jutro się zobaczy.

Nyzosiu - odpisałam Ci.

Moja mała chyba ma skok rozwojowy, bo zapomniała, jak się bączki robi ;)) i okropnie się męczy z bączkami, kupkami i takimi tam. Mam nadzieję, że szybko jej przejdzie. Pomału zaczyna też odkrywać swoje rączki, a dziś w nocy machała nimi jak wiatraczkami - u waszych też tak było?

Też myślałam o Mai Tei, ale się zobaczy, bo nie chciałam pośrednio kupować tkanej, ale przy takim przybieraniu malucha to chyba nie dociagniemy w elastyku do 0,5 roczku....
[image
a my właśnie wróciliśmy z krótkiego spacerku 0.5 h i nawet deszcz nam w tym nie przeszkodził. Już tak się zamulałam w tym domu,mały też tylko mi spał więc stwierdziłam, że trzeba obowiązkowo zaczerpnąć świeżego powietrza :)
A my po neurologu:) młoda jest silna i zdrowa a ja mam nie panikować:) mam ja zmuszać do patrzenia w prawo i przyjść na kontrole w 6-7 miesiącu jak już będzie siedziała. tak wiec jestem happy:)))

jak tam spotkanie?? strasznie żałuje ze nie dałam rady dzisiaj być:(
imageimage
Nyzosia cieszę się, że u Was wszystko dobrze.
Ja też strasznie panikuję, jeżeli chodzi o małą. Martwię się czy aby na pewno jest wszystko dobrze. Nie chciałabym czegokolwiek zaniedbać....już chyba taki urok matek:)
image
my też zaliczylismy spacer bo maa taka marudna że juz wymiekalam więc mialam wybor albo zwariowac w domu albo zniesc klamoty i isc na spacer, wiec 1,5h maszerowalysmy :) nie znosze takiej pogody a bedzie tylko gorzej ;/

Nyzosiu super że z Helką wszystko ok, tak to jest my matki jestesmy przewrazliwione ;)

Dzis młoda znow sie przekrecila ale ona odycha sie nozkami i raczkami,glowa jej nie ciazy że tak to nazwe hehe :) i noszenie jej w inny sposob spodobalo jej sie wiecej widzi :)

Zuzko mniej wiecej w tym samym czasie moja przechodzila skok rozwojowy i zaczelo sie z wpychaniem raczke do buzki

Nastepny skok ok 12 tyg no nie??? musze sie psychicznie przygotowac :)
image
image
Panna z mokrą głową, nie wszystkie wcześniaki mają skierowania do kardiologa, Miki miał nadciśnienie płucne, a to związane jest z otwartą zastawką w sercu, dlatego kontrola no i zastawka dalej otwarta, ale mniej i nie groźnie, następna wizyta za rok :)

Oj jak ja bym chciała nosić Mikołaja w chuście, ale niestety nie lubi tego, już mieliśmy kilkanaście podejść i płacz. Niepotrzebnie od razu kupiliśmy jedną z droższych.

Co do miesiączki, to ja właśnie mam problem, pisałam Wam kiedyś, że już miała, potem przez dwa miesiące nic i ostatnio większe krwawienie przez 4 dni, tylko bez bóli miesiączkowych. Teraz chciałabym zacząć brać tabletki anty – Azalie (któraś stosuje?), no ale nie łyknęłam, bo nie wiem czy mogę. Jak się karmi piersią i z założenia nie ma się @, to można zacząć brać obojętnie w jaki dzień, ja karmię, ale chyba ostatnio to był okres, więc teraz czekam do następnego żeby wziąć tabletkę w pierwszy dzień cyklu, tylko obawiam się, że znów 2 miesiące nic nie będzie, eh.

Zuzko, super, że Antosia już odkrywa rączki :) u nas było to prześmieszne, Mikołaj potrafił leżeć i przez 20min ruszać palcami i obserwować łapki, hehe.

Nyzosia, ekstra, że neurologicznie wszystko ok. :)
image
ja juz w domku. Na spotkaniu bylo bardzo fajnie zaluje ze niewzielam Patryka nastepnym razem npewno go zabiore. Wobrazcie sobie ze caly czas spi moja mama ma jakis dar czy co??. Na zakupach kupilam w orsay fajna bluzke. Fajne rzeczy tam maja:)
Hej

strasznie byłyście aktywne aż nie zdążyłam ogarnąć wszystkiego ;)

my byłyśmy dziś na wstępnej konsultacji u rehabilitanta, mała niestety musi mieć rehabilitacje :(((

wszystko niby ok, główka naprawiona ale sama sie nie przekręca na brzuszek ;(( a już dawno powinna ;( ma niby słabe mięśnie szyjki i słabe raczki, kurcze jak nie jedno to drugie :((

mam pyt intymne ;) tez Was pobolewa brzuch po sexie ? zastanawiam się czy to nie przez cc...a wizytę mam dopiero 7 grudnia ;/

Madziulka pyt sie chyba o cenę pepti ? na morenie obok netto jest za 6.99
image
My jeszcze jesteśmy w odwiedzinach u dziadka, a na spotkaniu było jak zwykle bardzo fajnie i szarlotka niezmiennie pyszna;-)

Panno ale pech z tym lusterkiem.Mojemu mężowi wczoraj ukradli kołpaki.Bez komentarza!

Nyzosiu super, że wszystko u Helci ok.
Mamy foty z dzisiejszego spotkania, więc może prześlemy do ciebie na stronkę klubu?

Weronikka koniecznie musisz wziąć Patryka na następne spotkanie!!!!
aha jeszcze doczytałam o noszeniu maluchów ze każą Wam nosić plecakami do brzucha, mi tez tak mówiła neurolog a dziś się dowiedziałam ze tak krzywdę się robi bo kręgosłup się przeciąża i mam nosić na biodrze...oszaleć można, co lekarz to inaczej !

ale się pochwale...NIE MAMY JUŻ KOLEK !:))) hurraaaa :)
image
przyszła mama, nie martw się, będzie ok, nadrobicie
Mikołaj pierwszy raz przekręcił się na brzuszek tydzień temu, ale lepiej późno niż wcale :) trochę poćwiczycie i zobaczysz, że szybko będą efekty :)

co do seksu, to mnie nic nie boli, wręcz przeciwnie, dzięki wycięciu torbieli, dopiero wiem jak może być fajnie :P dlatego chce brać jak najszybciej tabsy, żeby się nie stresować ;-)
image
przyszla mama zartujesz 6,99 ??????????? obok netto mowisz? a gdzie dokladniej? na mojej wiosce jest po 15zł!!!!
ZAZDROSZCZE ze nie macie kolek - ja mam ich juz serdecznie dosc!!

no i masz racje co lekarz to opinia i mozna zawariowac!! nie wiadomo kogo sluchac ;/ no dobra noszenie na biodrze chyba odpada skoro mala jeszcze nie trzyma sztywno glowki ;/
image
image
My też już w domu. Chciałam jeszcze pójść na spacer, ale Mateusz obudził się tylko na jedzonko, zasnął przy cycu i śpi, więc chyba nic nie będzie z tego spaceru, bo później nie będzie mi się chciało wychodzić :( No ale niech sobie chłopak odeśpi po dzisiejszych wrażeniach ;)

Przyszła mamo, a jakiś lekarz Ci mówił, że Liwia powinna się już przewracać na brzuszek? Bo u nas Mati też się nie przekręca, a jest w podobnym wieku i jakoś się tym nie martwiłam, tym bardziej, że pediatra mówiła, że gdzieś pod koniec 3 miesiąca zacznie się przewracać na boczki...
image
co do noszenia, to nam powiedziała rehabilitantka, że noszenie przodem do świata jest ok, pod warunkiem, że nie łapiemy dziecka pod pupą, tylko pod nóżkami, tak, że pupa swobodnie zwisa, wtedy nie obciąża się kręgosłupa
image
Morela, koło 3 miesiąca powinno się już dziecko przewracać, Mikołaj jest właśnie gdzieś liczony na 3 ruchowo.
a koniec 3 miesiąca dla pediatry to np. 2 miesiące i 3tyg
image
moja tez czasami kiwa główką ale "trzyma ja ", na morenie jest netto wchodzisz do niego i na przeciwko wejścia jest apteka :0 tez dopiero wyczaiłam :) tak płaciłam 13 zl za puszkę a tak zrobiłam juz zapas ;))

a jeszcze co do przekręcania to mnie uczyli na studiach ze dziecko ma czas do przekręcania az do 7 miesiąca ! ale wiecie ja swoje ale jeżeli chodzi o własne dziecko i słyszy się ze potrzeba to się panikuje :(

hmmm myślę ze to po cc tak coś pobolewa, ale powiem Wam ze jest milion razy lepiej po porodzie ;)) może to hormony ;) tez wybieram się po tab ale trochę się boje ze nie zadziałają ;/
image
Super Nyzosiu, że to tylko fałszywy alarm :)

Ale - moja obawa potwierdzi opinię o tym, że naczytamy się na forum, a potem inaczej patrzymy na nasze dzieciaczki - przyszla mama mnie zmartwiłaś. Mój Kostek się też nie przewraca, a z wieku wynika, że powinien... Jutro mamy szczepienie, porozmawiam z lekarzem.. Może i nas czekają ćwiczenia? A na czym ta rehabilitacja zalecona Wam polega?

Gabi - dobrze, że ta zastawka jest niegroźnie otwarta :) Oby się zamknęła jak najszybciej!

No i też żałuję, że nie dojechałam na spotkanie.. Nowe lusterko 70 zł. Niby nie majątek, a jednak to sporo pieniędzy... Kołpaki też swoje kosztują...
image image
Gabi dobrze piszesz z tym liczeniem, tylko ja się pomyliłam w pisaniu powinno być na koniec 4 miesiąca. Jak byłam ostatnio na wizycie ona pomyliła wiek Mateusza i myślała, że ma 3 i 3/4 i powiedziała, że już na dniach powinien zacząć się przewracać na boczki. Ech już sama nie wiem czy się stresować czy nie...
image
ehhh- nawet nie brałam pod uwagę, że moja w tym miesiącu zacznie się przekręcać ..Na razie nie wykazuje żadnych zainteresowań w tym kierunku ....

Ehh- wczoraj moja lekarka troszkę mnie wkurzyła ..Przyszliśmy po dwóch tygodniach po pierwszym szczepieniu (rota i hexa) na pneumokoki. Tak jak wcześniej się umawialiśmy ... A pani po badaniu pyta czy dziś druga dawka rota .. - a ja taka zdziwiona odpowiadam, że z tego co kojarzę, to jeszcze za szybko ... A ona dopiero wtedy zajarzyła, że chciała nam dać drugą 6w1 i rota. W ogóle nie sprawdziła wieku dziecka - przecież 9 tygodniowe dziecko w żadnym wypadku nie może mieć kolejnej szczepionki ....
Panna dobrze, że masz jutro wizytę :) Porozmawiaj z pediatrą i napisz czego się dowiedziałaś, a ja do jutra postaram się nie nakręcać...
image
Przyszła mama, w książeczce zdrowia jest tabelka osiągnięć malucha i dopiero w 6 miesiącu jest "przekręca się z pleców na brzuch i odwrotnie". Więc nie ma się czym niepokoić, każde dziecko indywidualnie się rozwija... Na pewno warto ćwiczyć i wzmacniać mięśnie, ale nie martw się tym nie-przekręcaniem :-)

Mnie po seksie nic nie boli, ale ja nie miałam cc.
image

image
Gabi super że z Twoim maluszkiem ok. Na pewno Wy macie więcej kłopotów niż donoszone dzieci....
Dzisiaj jak byłam u neurologa to były mamy z wcześniakami. Jeden jak się urodził ważył 2100!!! toż to połowa wagi mojej Helki!! I teraz ma chyba miesiąc i dalej jest mega malutki:)

Gosiaro podeślij zdjęcia do mnie:) Muszę się zająć tą naszą galerią bo na razie są zdjęcia tylko z jednego (pierwszego) spotkania:\

Przyszła mamo moja zaczęła się obracać na brzuch jakieś 2 tygodnie temu a zaraz kończy 4 miesiące. I to też nie przewraca się codziennie i dalej nie potrafi wyjąć sobie rączki. więc chyba wszystko jest u Was ok tylko lekarz trochę przewrażliwiony:)

A co do "tych" spraw to u mnie okresu ni widu ni słychu (na całe szczęście:) i nigdy mnie nic nie boli:)
imageimage
Morela ja sie nie dziwie ze Twoj Mati spi, jeden facet i 3 dziewczyny, to wrazen mial sporo;) Ja bym sie nie martwila tym przewracaniem, z naszych wypowiedzi wynika ze malo ktore dziecko 3 miesieczne sie juz przewraca wiec to chyba niemozliwe zeby z wszytskimi dziecmi bylo cos nie tak;) Kazde w swoim czasie zacznie:)
a moj maluch kończy zaraz 3 mce i tez sie nieprzewraca...podobno ma jeszcze czas...neurolog mówił ze jest ok., pediatra tez wiec chyba niebede sie filmowac:)
image
w sencie kończy 4 mce:) pogubiłam sie
image
Odpisywałam Przyszłej Mamie a podczas odpisywania napisałyście chyba z 10 postów :D

Co do noszenia, to ja też słyszałam od lekarzy i od mojego męża (fizjoterapeuty), żeby nosić na biodrze a nie przodem do świata.

Nie nakręcajcie się tym nie-przekręcaniem maluchów!
W swoim czasie zaczną ;) Wojtek ma już prawie 5 miesięcy a np. w ogóle nie podnosi się do siadu jak mu daję rączki. Nie kuma tego absolutnie. Tośka też tak miała. A tutaj czytam, że niektóre 3miesięczniaki już powoli ćwiczą i przygotowują się do siadania.
Wiem, że Wojtek zacznie podnosić się do siadu w SWOIM czasie.

Ja wiem, że mi jest łatwiej, bo to moje drugie dziecko (i rozwija się prawie identycznie jak Tośka, więc wiem, co będzie dalej... ;)), ale naprawdę nie ma co się denerwować i latać po lekarzach :)
image

image
dziewczyny nie nakrecajmy sie ;))) moj chrzesniak w ogole sie nie przewracal i jest zdrowym 2 latkiem. Kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie. A na przewroty jeszcze przyjdzie czas SPOKOJNIE :) zobaczcie jedne dzieci najpierw siadaja. raczkuja potem chodza a sa tez takie ktore nie raczkuja tylko od razu chodza takze bez paniki. Zaczynamy sie nakrecac i latac po lekarzach ;/
image
image
Macie racje, nie nakręcam się :)

Jestem w szoku, jesteśmy w domu a moje dziecko wciąż śpi :) Już ponad godzinę :)
image
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=195937&c=1&k=16

założyłam nowy wątek, bo ten już się słabo ładuje :)
image image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (70 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

Dobry ortodonta (34 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry