Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 CZ.3 (42)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-3-41-t190682,1,16.html
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
myślałam ze teraz uda mi się z wami spotkać, ale łapie mnie jakieś przeziębienie a wiec lipa :( a muszę je szybko zwalczyć aby małej nie zarazić, bo w niedziele mamy chrzciny.

a dziewczyny czy wasze maluchy też dźwigają mocno główki jak leżą na plecach? bo moja strasznie chce już chyba usiąść, tylko jak jej nie wychodzi to strasznie się wkurza i krzyczy, ostatnio leżała w łóżeczku, jakimś cudem złapała szczebelek i się podnosiła, przez co byłam zmuszona opuścić jej troche łóżeczko.

a co do wypadania włosów to mi nie wypadają ;)
imageimage
Melduję się :)

Ehhh pogoda straszna, czekam z nadzieja, ze choc na chwile przestanie padac, zeby wyskoczyc sie przewietrzyc... Tak sobie ostatnio uswiadomilam, ze odkad zaczelismy chodzic na spacerki, to tylko jakies 4 razy sobie odpuscilismy... Oby dzis nie byl kolejny... Dziewczyny a na jak dlugo wychodzicie? My do tej pory srednio 2 godzinki, ale przy takiej temperaturze zastanawiam sie czy nie skrocic tego czasu, niby cieplej ubieram Mateusza, ale jakos mimo wszystko mam watpliwosci...
image
nie wiem czy to szybko z ta marchewka...slyszalam,ze przy karmieniu mm pierwsze obiadki mozna wprowadzac od 4 miesiaca.

a co do wypadania wlosow to jak bedzie tak dalej to lysa zostane :( koszmaaaaaaarr :(

Morela jawychodze tez jak tylko na chwile przestaje padac... roznie czasem tylko 1 godz a czasem 3 :) ja mlodego ubieram w kombinezon ale nie taki super gruby ,taki lzejszy a w wozku mam spiworek na polarze.
image
co za okropna pogoda, wrr.....chyba nici będzie dzisiaj ze spacerku. Obawiam się tylko, że jutro też tak będzie i przez deszcz nie wybiorę się na spotkanie mam, a tak chciałam:( już mam dość ciągłego siedzenia samej z synkiem, mąż cały dzień w pracy a rodzina bardzo daleko, tak więc nie ma nawet się z kim spotkać, pogadać, wymienić wrażeniami z życia maluchów:/
Dziewczyny jak cos, jak juz pisalam wczesniej, moge zabrac kogos po drodze, przejeżdżam niemal cały Gdańsk, więc mogę lekko zboczyć z kursu :) Tylko niestety bede jechala troche pozniej, bo jak juz pisalam, na 11.15 mamy wizyte u pediatry...
image
Melduję się. Morelka a gdzie masz lekarza? Może ja bym się z Tobą zabrała? Ja mieszkam w brzeźnie, ale nie ma problemu, żebym gdzieś dojechała, żeby było ci wygodniej.
Dziś po raz kolejny zawiązałam chustę i w prawdzie udało mi się włożyć w nią Małą, ale wrzask był taki, że po 5 minutach noszenia skapitulowałam i ją wyciągnęłam. I dopiero cycuś ją uspokoił. Nie wiem czemu ona tak reaguje na tą chustę :(
Albo jeśli mogę to z Gosiaro, bo ona z przymorza, to ma bliżej jeśli oczywiście się zgodzi :)
Ja też bym się chętnie zabrała z którąś z forumowiczek, która ma jeszcze miejsce:) jestem z Zaspy.
Jasne anettkaboss mozemy sie umowic na jutro!!!Moge podjechac do ciebie do Brzezna.Ja wogle mieszakalam cale zycie w Brzeznie;-)Napisz mi mailem gdzie sie spotkamy.

No pogoda straszna!Łeb mi pęka od rana i musialm apap wziąc i sie kimnelam na pol godzinki razem z małą.Teraz juz lepiej sie czuje, ale chetnie bym wyszla a tu lipa.Może sie jeszcze przejaśni?

Wczoraj Maja miala dzien pieluszek wielorazowych.Tylko na noc miala huggiesy.Bardzo fajnie nam sie sprawdzily pieluszki wielo i chyba dokupię więcej.Wypraly sie bardzo dobrze i szybko wyschly i dzisiaj tez juz mozemy kontynuowac.No i bardzo dobrze trzymają.Balam sie przeciekow a tu jak narazie ok.
image
Gosiaro puściłam pw. Ja miałam zamiar jechać autem, ale niestety wczoraj zostało sprzedane i nici z jazdy więc Gosiaro dzięki :)
gwiazduś w takim razie wyslij mi swoj adres na prv no i nr tel. Jak jutro bede wyjezdzac od lekarza, zadzwonie do Ciebie to bedziesz miala jakies pol godzinki, zeby sie wybrac :)
image
Morela, napisałam Ci wiadomość na priv :)
gwiazdus- wszystkiego naj naj dla Mateuszka :))

my po wizycie u pediatry i po sczepieniach- lamentu wielkiego nie było- ufff...
ale za to mamy skieroanie do neurologa, bo mała obciąga paluszki przy stopach i mamy podejrzenie zbyt dużego napięcia mięśniowego- ssabinka czy u Twojego maluszka właśnie tego nie ma?? jak to się leczy- w sensie jak ćwiczy??

a tak w ogóle to musze pochwalić moją mała, bo w weekend mieliśmy gości (łaczie 34 osoby na 2 dni rozłożone) i malutka była przegrzeczna, śmiała się, gaworzyła, wszyscy byli nią zachwyceni :) a serce matki rośnie :))
ja to w ogóle zaczynam się zastanawiać czy wszystko ze mną w porządku, bo w Wiki patrzę jak w obrazek- Wy też tak macie??
normalnie mogłabym cały dzień ja przytulać buziaczkować :)))
image image
He he pewnie ze normalne:)))

Pogoda jest do potęgi obrzydliwa!!!!! koszmar!!!

Ciesze się ze się tak organizujecie na spotkanie. Nilkaa a ty nie chcesz się z nami spotkać? jade autem wiec mogłabym Cie zabrać:)

A co z tymi paluszkami? jak sprawdzają czy obciąga???

Zazdroszczę towarzyskiego dziecka....moje jest anty społeczne:) dzisiaj u moich rodziców znowu dała popis:((( masakra.
imageimage
Karolla a co do marchewki to faktycznie po 4 miechach już można dawać - kurcze jakoś do mnie nie dociera ze te nasze dzieci takie duże i zaraz skończą wsuwać mleko i zaczną jeść "normalne" rzeczy:)
imageimage
Nyzosiu a gdzie radzisz auto zaparkować jutro?Jest tam parking przed ta Galeria jakis?
image
źle się wyraziłam :)) nie obciąga a podkurcza- jedno słówko a zmienia postać rzeczy :))
Wiki często ma podkurczone paluszki w stopach i czasem też się tak śmiesznie wygona, że podnosi do góry kręgosłup- mam nadzieje, ze to nie bedzie nic strasznego :(
image image
pytałam tez pediatre o wprowadzanie pokarmów i powiedziala, ze dla dzisi karmionych mlkiem mamy to dopiero po 5 m-cu czyli jak bedzemy na koljenym szczepieniu to powie co i jak

a mała śpi i śpi...albo pogoda albo szczepienia tak na nia wplynely...
image image
Jest ale w Gdyni parkowanie jest płatne. albo na Traugutta albo z boku na Władysława IV można spróbować.
imageimage
Mnie na spotkaniu raczej nie będzie. Maluch dziś był na pierwszym szczepieniu i jutro może nie byc w formie. Poza tym weekend gościowy był i musi troszkę odsapnąć po wrażeniach, tym bardziej że w weekend wybieramy się na Mazury.

No i małej krew pobierali igłą dla dorosłych, a że nie chciała lecieć, więc potem wyciskali z łapki do pojemniczka :-(( Ależ ona płakała :-(( Pojawiły sie pierwsze łzy w życiu. Tak okropnie mi jej szkoda było. Ale była baaaardzo dzielna!

Anetkaboss - ja swojego elastyka wiążę na plecach, czyli nie owijam do przodu jak Panna, bo jest za krótki. Nosi się spoczko (zresztą taki sposób wiązania też widziałam). W chuście dziś moja malutka dochodziła do siebie po pobieraniu krwi i szczepieniach.
[image
Nyzosiu - stronka fajna :-)

Przy rejesracji podaje się nazwę użytkownika (login) i imię i nazwisko. Do logowania wydaje mi się, że powinno sie wpisywać nazwę użytkownika (login) a nie imię i nazwisko i pod loginem - anonimowo - występować na stonce. No, chyba, że idea była inna :-)
[image
Dziewczyny czy wasze maluchy też są dzisiaj takie marudne i płaczliwe? Moja chyba reaguje na pogodę bo dziś jest jakaś masakra ;(
Dziewczyny mam pytanie, do jakiej max minusowej temperatury można wychodzić na spacer z niemowlakiem? Bo dzisiaj u nas było minus 7 i byłam z małą godzinkę na spacerze, a moja mama panikuje, że nie powinnam wychodzić jak jest tak zimno. Przecież tutaj już raczej cieplej nie będzie i w takim wypadku musiałabym cały czas siedzieć w domu:(
image
Modern Lady u nas Filipek tez tak robi z paluszkami i tez tak sie wygina. My mamy w raczkach i nozkach za mocne a reszta chyba oslabione yyyy Co do cwiczen to za kazdym razem w srode pokazuje i dodaje cos nowego rehabilitantka i wydaje mi sie ze do kazdego dziecka moze indywidualnie. My idziemy do neurologa chyba za tydzien a poki co cwiczymy duzo na brzuszku trzymaj malemu barki bo unosi je do gory. Uczymy sie przewrotow i jakas metoda nie pamietam nazwiska nagolaska naciskajac na punkty dziecka po ktorych maly macha nozkami i rozluznia miesnie. Podnosimy Filipka w inny wskazany sposob i zmieniamy strony lezenia malego raz z jednej strony lozeczka raz z drugiej. nosimy jego pleckami do naszego brzuszka i straramy sie zeby sie nie odginal a wszystko interesujace bylo na wysokosci jego pepka.
image
image
Mi tez wypadaja wlosy garsciami,az strach sie bac co bedzie dlaej.Kupilam sobie Capivit piekne włosy ,zobacze moze mi pomoze jak kiedys,chociaz nie wiem czy tabletki dadza rade z hormonami;)

Moj od 4dni wcina marchewke,z dnia na dzien zwiekszam dawke,jest wtedy taki szczesliwi i zadowolony,chyba dlatego ze w koncu cos innego niz mleko:D

Moj mimo ze karmie Go mm to budzi sie co 2 -3h w nocy;/ W dzien pije mleko teraz co 4-5h w nocy daje mu raz mleko a raz lub dwa herbatke,troche Go oszukuje bo zauwazylam ze jak troche wypije to spi dalej a tak jakbym z Nim 'walczyla' bez picia czy jedzonka to by wył i wył...

Moj pije mleko i herbatki z obojetnie jakich butelek,mam Disneya,lovi,tommie i aventa i dla Niego bez roznicy byleby jedzonko było:D
Teraz musze kupic juz wieksze bo te małe 'juz' sie robia za małe niestety:)

U mnie jest tak ,ze im wiecej ludzi i im glosniej tym bardziej Maly jest dszczesliwy i grzeczny hehe
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
nie było aż tyle do nadrabiania

anetkaboss u nas też MASAKRA dziś!!! jeny przez tą koszmarną pogodę nie wyszlysmy na spacer przez co malutka nie spała i ryk na calego taka zmeczona. Noc koszmarna :((( ja juz nie wiem co robic. O 3 jak zwykle pobudka na amciu a potem do 5.30 sie z nia bujalam bo zasnac nie mogla!!! tylko sie chichrala i chetna do zabawy. Ja zmieniam jej pieluche no ale moze przestane, to jej az tak nie wybudze???Padam na cyce ;/ na dodatek nawiedzila mnie dzis @, brzuch mnie boli, młoda ma fochy i wieczny ryk a ja doslownie grrrrrryze ;)

U nas po szczepieniu tez Patrycja duzo spała.

Nyzosia i co bylas u lekarza z tym napieciem???bo to dzis mialo byc tak?czy zle doczytalam?

Ja tez się o to napiecie boje dlatego tez idziemy do pediatry, Pati co prawda nie ma ciagle zacisnietych piatek, odwraca glowe w jedna i w druga strone, wodzi za zabawkami, ale z tymi paluszkami u stóp, to mowicie o odginaniu do dolu czy do gory?????bo nasza od urodzenia odgina do gory paluchy

Dzis moja maruda skonczyła 2 miesiace :))) wiec zmiejszam jej kropelki, tym razem nie tak drastycznie wiec narazie bedzie 12 kropel, jak nie bedzie sie nic dzialo to bedziemy dalej zmniejszac.
image
image
Ja jutro bede :) Moja Mala w taka pogode zwykle duzo spi, dzisiaj tez. W srode mamy pierwsze szczepienia, zdecydowalam sie wkoncu na 5w1. Na pneumo zaszczepie ja pozniej.
Mi wlosy narazie nie wypadaja ale w pt bylam pierwszy raz odkad zaszlam w ciaze na basenie(uwielbiam plywac) i dostalam uczulenia na chlor!!! Nigdy czegos takiego nie mialam, chodzilam na basen 2 razy w tyg ale ponoc po ciazy to mozliwe. Masakra jakas, cale policzki mialam czerwone i piekly, teraz juz jest lepiej ale dalej mam taka suche skore:/ grrr
ssabinka - tak tak ja wiem, ze u kazdego dzieciaczka inaczej tylko bylam ciekawa czy to jakies straszne te cwiczenia sa, bo samo slowo rehabilitacja brzmi dla mnie nieciekawie

Wiktoria podkurcza paluszki pod spód i tez nie ciągle i od jakiegos czasu dopiero, a raczki raczej ma rozluznione- no nie wiem zobaczymy- lepiej chuchac na zimne, a nie potem zalowac, ze sie nie poszlo na konsultacje

Nyzosia a Helka też ma podejrzenie napiecia?? Co robi?? bo chyba nie doczytałam :(
image image
Te cwiczenia to nic strasznego:) nazwa do nich nie pasuje:P
image
image
Moja dzisiaj marudna na maksa!!! właśnie - spaceru nie było więc ona nie wiedziała co ma ze sobą zrobić. Chyba będę jeździła do centrów handlowych żeby gdzieś z nią jeździć w wózku.

Zuzko - Twoja uwaga została uwzględniona i pracujemy nad zmianą logowania:) Dzięki za uwagę:)

Modern_Lady Helka jeszcze nie ma podejrzenia napięcia ale nie podoba mi się sposób w jaki trzyma głowę - częściej na lewą stronę i nie za bardzo chce trzymać na prawą. do lekarza idę dopiero 17.11.

Ja już kupiłam młodej 2 nowe duże butelki z jej ulubionym smoczkiem:)) My używamy tylko dr Browna.
imageimage
Ja też oczywiście jutro będę. Fajnie, że znowu nas się zbiera gromadka :))

Co do napięcia - myślę, że dużo z nas sobie wkręca objawy - ja też myślałam, że Kostek ma napięcie (bo robi "mostki") ale innych objawów nie ma, więc chyba wyluzuję ;)

I dziś Młody wcale nie był marudny - na zmianę pogody reaguje snem ;) Przespał prawie cały dzień - olałam spacer, bo to skandal wychodzić w taką pogodę ;) A co! - leniwiec mnie ogarnął i spaliśmy razem :)
image image
Widać dzieci na taka pogodę reagują albo snem albo marudzeniem:) moja akurat marudzi:(((

Zuzko dzięki Twojej uwadze logowanie zostało udoskonalone:))))
imageimage
I to jak szybko :)
image image
Ja tez ostatnio sie martwilam tym "złym napięciem".Na poczatku bo Maja nie chciala na brzuchu lezec i glowki podnosic(teraz z kolei tak fika na brzuch i nie chce lezec na plecach ze jest z nia walka przy przewijaniu),potem byl problem bo trzymala raczki zle przy podnoszeniu główki (teraz trzyma dobrze).A teraz jak mi napisalyscie o tych paluszkach to juz oczami wyobrazni widzialam takie cos u Mai.Chyba jestem przewrazliwiona;-)
Jednak na pewno warto dla spokoju sumienia zwrocic uwage na to na wizycie u pediatry,a jak jest ok to na siłe nie ma co szukac ;-)

Dzisiaj tez nie bylysmy na spacerku, ale jakos Maja nie protestowla z tego powodu.
image
Gwiazdus odpisalam na prv :)

Modern_Lady pewnie, że normalne :) Ciekawe czy jest jeszcze jakies miejsce, ktorego nie buziaczkowalysmy ;)

Pogoda rzeczywiscie brzydka, ale my wreszcie sie doczekalismy az zaczelo mniej padac i po 16 poszlismy na spacer :) Ciemno juz bylo i tak dziwnie troche, ale spacer zaliczony :)
image
Morela - szacun za konsekwencję :)
image image
Moze ktos bedzie sie raz chcial wybrac do kina z dzieciaczkiem?? w gazecie Dziecko jest darmowy bilet
image
image
Nyzosiu czemu nie dostałam jeszcze ze strony klub mam linku aktywacyjnego :( czekam już 2 czy 3 dzień i nic :(
Nyzosia:
dziś mieliśmy szczepienia, ale jeśli jutro Mała będzie grzeczna to jak najbardziej się z Tobą zabieram :). Jak będziesz pamiętała to proszę zabierz pajacyka.

Mała już waży 4850 - mały żarłoczek. Pytałam dziś zarówno pediatrę jak i ginekologa - co zrobić na te moje bolące piersi. I niestety sposobu nie ma :( Jedynie okłady z liści kapusty.
Anettkaboss wybadam sprawę. Napiszę do Ciebie na priva.

Nilkaa czekam na info jutro:) dobrze że mi przypomniałaś o pajacu bo ja znowu bym zapomniała.

Licytuje na allegro strój pani mikołajowa dla młodej tym razem rozmiar 6-9 miesięcy:) może mi się uda wygrać:)
imageimage
Anettkaboss najprawdopodobniej dostałaś linka aktywującego tylko ze trafił do spamu. zobacz czy tam go masz.
imageimage
w spamie też nie mam :(
Hmm to ciekawe...no nic uaktywnię Cię bez maila:)
imageimage
Anettkaboss Twoje konto już działa.

Dziewczyny które podały maila na wp Wam tez uaktywniłam konto bo najprawdopodobniej nie doszły do Was maile.

Ale u nas słaba noc...młoda budziła się co 2 godziny a o 4 postanowiła trenować przewroty - znowu:) i byłoby ok gdyby przy tym tak nie piszczała na całe osiedle:) ale rano zabrałam ją do siebie i spałyśmy do 8. a teraz skubana znowu śpi!!! a ja i mąż niewyspani:)
imageimage
Weszłam tylko na forum zeby napisac, że niestety nie pojawimy sie na spotkaniu.W nocy mialam strraszne dolegliwosci zolądkowe i do tego masakryczny bol glowy.Prawie wcale nie spalam i chyba odespie w dzień.Mam tylko nadzieję, że to nie jest grypa żołądkowa...

Jestem bardzo zła, tym bardziej, ze umowilam sie z anettkaboss i Amelką a tu taka lipa z mojej strony.Przepraszam was dziewczynki...

A te ktore dotra na spotkanie- bawcie sie dobre i mam nadziję,że zobaczymy się niedlugo na kolejnym spotkaniu.
image
Gosiaro kuruj się. Zobaczymy się następnym razem:)
imageimage
gosiaro zdrowka :)

dziewczyny pisalyscie o przeciekaniu pieluch... mi pampers nigdy jescze nie przeciekl.. kiedys zapomnialam kupic i musialam zalozyc dade z biedronki no i niestety nocy nie wytrzymala, hagisy załozylam 2 razy na samym poczatku i tez bylo moookro. U nas sprawdzaja sie tylko pampki, teraz juz wychodzimy z 3 i zakladam 4.

a co do butelek to od poczatku uzywam tt i jetem zadowolona. Chwilowo zmienilam na lovi ale za mocno lecialoi mlody sie krztusil wiec przeprosilam tt i wrocilam do nich :) teraz tylko wymienilam smoki na 2 czyli te 3+
image
Nas też nie będzie :(

Chociaż szczepionki mała przeszła bezboleśnie to niestety dziś jakieś problemy z brzuszkiem :(. Niestety tak czasami wyglądają dni kupy :(. Na szczęście nie jest tak źle i mała nie płacze - ale cały czas stęka ...
karolla:
u nas pampki uczulają - więc bez szans. Wolę już przeciekające :) - chociaz odpukać - ostatnio sukces - udaje się bez przeciekania.
Miałam Was pytać o smoczki do butelek. my mamy cały czas pierwszy poziom i on jest niby do 3 miesięcy ale młoda czasami dalej mi się krztusi wiec chyba na razie nie będę zmieniać na większy.
imageimage
Gosiaro, zdrówka!

Miłego spotkanka życzę Wam :-)

Z Wojtka się zrobił dzikus. Co on wyprawia, nie mogę go juz zostawić nigdzie samego, bo się turla jak szalony, krzyczy (jak małpa w zoo :P).
Tośka czasami patrzy na niego z politowaniem: "co co on wyprawia, jak dziecko..." :P

A wczoraj podeszła do niego i powiedziała: "Dzidziaaaa, śpiiii, Kocham!" :D
image

image
a moja mała znowu goroczkuje po tych szczepionkach :(
noc niespokojna, rzucała się przez sen, coś tam mamrotała pod noskiem i o 3 pobudka, bo goraczka- no ale dałam jej czopek, potem cycus i spała do 7 i mardzenie- sprawdzam co chwile jej temperture jak jakas nienormalna- i przed chwilą znou czopek poszedł w ruch- na szczescie teraz usnela...
image image
taki czulosci dzieciece sa slodkie - u nas chlopaki tula emilke i mowia moja emiluska
Gosiaro - mam nadzieję, że już z Tobą lepiej. Anetka z Amelką dzielnie przyjechały SKM-ka :) Brawo!

Ze spotkania poszłam od razu do domu, zahaczając tylko o Żabkę i piekarnię i zrobiło się przed 16! A Kostek poprzednio jadł o 11.... Ale obudził się dopiero w domku, gdzie go natychmiast nakarmiłam, więc nie było awantury :)

Super, że się nam udało spotkać :)))

Yecath - no to ładnie już Tośka mówi! I baaaardzo to wzruszające :) Ciekawe, czy jak trochę podrosną, to się będą tłukli jak każde rodzeństwo ;)
image image
Panna, Morela podeślijcie zdjęcia:)

Dzisiaj znowu zdominowałyśmy lokal z naszymi maluchami:) Ale fajnie było:)
imageimage
Zaraz dostaniecie :)
image image
Hej Dziewczyny!
Długo mnie nie było, ale nie ogarniam ;) Mati ma znów problemy z brzuszkiem i wcale nie chce zasypiać i generalnie padam już na pysk, bo w ciągu dnia śpi dłużej jedynie w chuście..
Czekam na wyniki posiewu (badanie moczu wykazało bakterie) i wzywam jakiegoś normalnego pediatrę do domu. Niech zbada ją i coś zaradzi, bo nie mogę patrzeć jak cierpi.
Nawet spacerów mi się już odechciewa, bo się budzi i płacze.. ech, mówię Wam, wymiękam.
A z pozytywów - Malutka jest boska i słodka i jak się dobrze czuje, to po prostu nie mogę się nią nacieszyć. Gada, śmieje się , piszczy, przewraca się czasem sama na plecki i ogólnie jest boska. 21 listopada robimy w końcu chrzciny i już się nie mogę doczekać (poza tym, ze jeszcze nie mam kreacji dla Małej ani dla siebie ;/).:)
Bardzo żałuję, że przegapiłam dzisiejsze spotkanie w Gdańsku :((((
Chciałabym Was poznać, a jestem totalnie wyalienowana ;)
Ściskam Was i postaram się zaglądać częściej!
Buziaki
Ajcia cholipka a jednak ten ciągły płacz to nie zwykła kolka:( no ale najważniejsze że wróg został rozpoznany:)
imageimage
Ajcia - wczorajsze spotkanie było w Gdyni, do Gdańska się na pewno wybierzemy niebawem :) Nie martw się więc i śledź forum, albo zakładkę "Nasze spotkania" na stronie Klubu: http://www.klubmamgdynia.pl :))

Co do kreacji na chrzest - mój synek na chrzcie będzie miał 7-8 miesięcy i się zastanawiam nad czymś innym niż typowe białe wdzianko. Bardzo mi się podobają takie kompleciki biało-granatowe (w stylu trochę marynarskim)..
image image
Moj mial garniturek z muszka kamizelka itp ekri swietnie wygladal:) Dzisiejsza cos byla troszke nie spokojna od 6 spal zemna chyba potrzebowal bliskosci po tym szczepieniu
image
image
Moja cały wczorajszy dzień marudziła :( i chyba to jeszcze nie koniec. Cały czas idą bąki i nic więcej.
Chyba przegięłam z ilością produktów nabiałowych i teraz ona się męczy :(.
u nas też problemy bąkowe i noce do kitu ;/ i chyba mam wrazenie ze pomylila sobie dzien z nocą, jak się obudziła o 1.30 tak zasnela o 4 ;/ jestem tym juz wykonczona :((
image
image
U mnie dziś już super :). Zresztą noc też była ok. Odpukać - ale w nocy zawsze dobrze śpi.

Przedwczoraj chwaliłam się swojej siostrze, że moja córeczka waży już 4850 to ona mi powiedziała, że akurat na oddziale gdzie ma staż kobieta urodziła 5kilowe niemowlę - jeśli dobrze pamiętam 65 cm - oczywiście cesarka. Ale i tak nie wyobrażam sobie, mieć takie dziecko w brzuchu ... Szczególnie, że kobieta była drobnej budowy.
Jejku zaczyna brakować mi czasu....doba jest za krótka..albo za długo śpię:) Dzisiaj wstałyśmy o 8:)

Już jest trochę lepiej w nocy bo młoda obudziła się tylko 2 razy i o dziwo o 1 wcale nie chciała jeść - pociumkała chwile i zasnęła...o 4 tez nie zjadła całej butli a spała do 8:) może w końcu przestanie w nocy jeść?

Wczoraj dostałam puszkę bebilonu pepit za darmochę i chciałam go wypróbować na młodej i może dać jej na noc ale kurka nie mam odwagi:) może w piątek spróbuje - najpierw w dzień - czy w ogóle chce go jeść i czy nie ma po nim sensacji brzuszkowych.
imageimage
a czemu bebilon pepti chcesz jej dawac ma jakies uczulenia itp?? Moje chłopaki dostawały go bo miały uczulenie nie lepiej zwykły dawać. Poza tym pepti okropnie śmierdzi
nilka moja kolezanka urodzila miesiac po mnie synka ktory wazyl 4880 ;) tyle co moje chlopaki razem :D
Hmmm taki dostałam:) nie wybierałam:) ale kiedyś rozmawiałam z pediatra i ona stwierdziła ze jak mam dawać młodej mm to lepiej zacząć do HA. ja nawet nie wiem jak ona na to zareaguje bo mm to jadła do 5 doby swojego życia a teraz cały czas tylko moje mleko. Jak nie będzie jej pasować to je oddam i kupie inne.
imageimage
ja tez dokarmiam M. bebilonem pepti ponoc to dobre mleczko:)
image
A u nas z kolei dzisiaj Wojtek mi już chyba z 4 razy mleczko ulał, a wcześniej nic nie ulewał, nie wiem o co kaman :/ Ale poza tym wszystko jest ok.

W następny czwartek mamy szczepienie (trzecie), ciekawe, ile mój mężczyzna waży :)
image

image
My dzisiaj bylismy na szczepieniu i Mala wazy 5600:D Czyli ubranko wazylo jakies 200g;) Pani doktor stwierdzila ze niezla kluseczka jest, ale chyba ma to po mnie:P Mowilam jej o tym ze czasem sa problemy z brzuszkiem i powiedziala ze moze to byc przez przejedzenie. Poradzila zeby nie dawac jej cycka na kazde mrukniecie tylko sprobowac najpierw ponosic itp bo przyczyna placzu moze byc inna niz glod. No i rzeczywiscie jest z tym troche racji bo zwykle jak plakala to sprawdzalam pieluche, jak bylo sucho to stwierdzalam ze placze bo jest glodna i cycek. Wiec teraz sprobujemy dawac cycka troche rzadziej;) Szczepienie zniosla dobrze, wzielam wkoncu 6w1, Mala chwile poplakala a teraz spi jak zabita:)
Ania:
Ale nam równo rosną - moja też przytyła 1,6 kg :). I też daliśmy 6w1 (plus rotawirusy dodatkowo). Na początku nie chciałam rotawirusów, zresztą pediatra też specjalnie do nich nie namawiała - ale popytaliśmy rodzinnych lekarzy i jednak wszyscy zalecili. Mamy w rodzinie aż 3 mamy lekarki roczniaków i one szczepiły. Siostra i ciotki tak samo radziły.
Teraz tylko ja muszę uważać - bo dziecko przez tydzień "pyli" wirusy i ja mogę jakieś rota złapać.
hej,
powiedzcie mi kiedy przestałyście wybudzać dzieci w nocy do jedzenia? Bo ja jeszcze jakoś się boję, jak mój maluch tak długo nie je. Jak go nie budzę to śpi w nocy 6-7 godzin. Czy to nie za długo? Karmię go swoim mlekiem i mm.
ja wczoraj dalam pierwszy raz mm i przesapala mi 6 godz gdyby spala dluzej to nie wybudzalabym
Piggy to zalezy jak dziecko przybiera. Moja przybiera dobrze wiec nie wybudzam i wczesniej tez nie wybudzalam. Jesli dziecko jest male albo malo przybiera to wtedy zalecane sa nocne karmienia wiec co jakies 2,5-3h. Ja jestem zdania ze jak dziecko bedzie glodne to samo sie obudzi i bedzie domagac jedzenia.
hmm, przybiera chyba dobrze.Ważyliśmy Jaśka jak miał 2 tygodnie i pani dr powiedziała, że ok. Teraz to jedynie wczoraj ważyłam się z nim na wadze łazienkowej, ale nie wiem na ile wynik jest prawdziwy. Waży 4600 wg mojej wagi.
Ja bym sprobowala nie wybudzac, karmic go kiedy sam sie obudzi ale jednoczesnie kontrolowac wage. Jesli bedzie ok, to nie ma co szalec, moze Twoj synek bedzie przesypial cale noce?:)
Skoro przytył kilogram w miesiąc to nie ma najmniejszej potrzeby wybudzać ....
piggy skoro mloda przybiera normalnie nie wybudzaj na karmienie bo ja przyzwyczaisz i potem bedziesz miala problem
image
Dziewczyny dzieki za zyczenia zdrowka.Juz dzisiaj wszystko wrocilo do normy.Tylko troche niewyspana jestem bardziej niz zazwyczaj;-)

Anetka i Amelka ciesze się, że dalyscie radę!Mialam takie wyrzuty sumienia straszne...

Już 3 dzień Maja jest na wielorazówkach i jestem w szoku jaką ma pupke po nich!Żadnych zaczerwienien jak po pampkach.Nawet smarowac niczym nie muszę!
image
my byliśmy u pediatry bo małą tak się meczy z brzuszkiem że szok. przytyła w 3tyg 1kg!!! mamy jej ograniczać karmienia nocne - to będzie ryk!!!! jak to zrobic??? karolla Ty chyba masz na koncie oduczanie od nocnego jedzenia jak to zrobilas??
image
image
dzięki dziewczyny za rady, to bedziemy spac w nocy:)
Madziulka:
No to sporo - 1 kg w 3 tygodnie ...
Czyli ile już waży?

Ania:
ja sobie nie wyobrażam dawać mojej mniej mleczka ... Nawet nie wiem jak by ograniczyć karmienie piersią - skończyłoby się potężnym płaczem. No i u mnie pediatra się ucieszyła, że mała tak rośnie - a przecież wzrost wagi mamy ten sam - tylko waga startowa jest inna.

A ja dzis znów idę na fitness :) Nyzosia - może też się wybierzesz do Cascaty? Całkiem fajny aerobik tam jest.
Madziulka ja sobie nie wyobrazam Mai nie dac w nocy jesc.Jak probowlam to byl ryk na calego!Jak sie dowiesz jak to zrobic to sama chetnie wprowadze to w zycie;-)A Pati wazy duzo za duzo?
image
Ale pogoda co?? super:)

Piggy ja bym nie wybudzała - nigdy młodej z resztą nie budziłam. zgłodnieje to się obudzi:)

Mjakmama - w nocy przespała Ci po mm 6 godzin? a sprawdzałaś reakcje na mm wcześniej czy po prostu dałaś?

Byłam dzisiaj w Tesco - maja fajowe świąteczne ubranka ale nie było takich na 3-6. były na większe dzieci:(
imageimage
jestem tym przerazona - chyba wszystkich obudzi ;/ mała waży ok 5800 z pampkiem i skarpetkami ;p co tu zrobic????
image
image
nyzosia poprostu dałam jej bo myslalam ze bede miala spokojniejsza noc :) dzis ide do pediatry to podpytam o co chodzi - w sumie moja jest ponizej 50 centylu wiec ja ograniczac nie musze ale chce by dluzej pospala
nilkaa podziwiam za ten fitness.Mi wystarczą codzienne dwugodzinne spacerki i noszenie gondoli ze sporą już zawartoscia na drugie pietro zeby miec dosyc wysilku fizycznego na cały dzien;-)
image
Mjakmama 6 godzin to spora przerwa jak dla mnie skoro moja budzi się co 2-3 godziny:)

Nilkaa co Ty nie chce mi się:) poza tym nie wiem jakbym miała skakać z tymi dojnymi cyckami:)))) one mnie cały czas bolą.
imageimage
nyzosia dzis probuje dac pozniej mleko bo wczoraj dałam kolo 19 i spadala do 1 tylko boje sie ze w ciagu tych 6 godz powinnam sie wydoic bo potem mniej mleka mojego bedzie a musze zapasy zrobic
Nie ma co podziwiać - aerobik daje takiego powera :). I mi w ogóle nie przeszkadza, że karmię :) - nic mnie nie boli w czasie ćwiczeń.

Nyzosia- zawsze tak często się budzi? U nas 4h w nocy to norma - jak dobrze pójdzie to budzi się po 5h a nawet są dni - cudne :)- z 6h spaniem :). Ale nigdy dłużej - po 6 godzinach jest już tak przeraźliwie głodna, że bałabym co by się działo po dłuższym czasie.

A mi mąż kupił kindla :) - i teraz w czasie karmienia czytam sobie :). Nawet internet na tym mam i mogę sobie w nocy czytać forum :P. Jakie to fajne urządzonko - polecam jako świąteczny prezent.
moj tez co 3 godziny w nocy:( czasem zdarza sie co 4....
ale od 3 dni mały sie tak fantastycznie uregulował ze o 15 zasypia i spi do 18!!! normalnie jak nie on...wczesniej były tylko 15 min dzemki...moze dorasta chłopak:p
image
hej. mi dopiero przywrócili neta. Dzięki za wczorajsze spotkanie. było super. Gosiaro ty się mną wcale nie przejmuj:) A jak się czujesz??
Moja Młoda właśnie leży na kanapie i udowadnia ścianie swoje racje. patrzy na ściane wydaje dziwne dźwięki i macha rękami. Komicznie to wygląda :)
fajnie to opisałas anettka, az sie usmiałam:)
image
Nilkaa no właśnie ma tak od jakiegoś czasu. Kiedyś zasypiała koło 20 i budziła się o 1-2, potem o 4-5 i spała do 7. A teraz zasypia koło 20 budzi się 23, 1-2, 4 i śpi do 8. czyli po prostu dodała sobie karmienie o 23.
A do tego wszystkiego ja wstaje o 2:30 na ściągniecie pokarmu. Więc generalnie od tej 1-2 to jest spanie w odcinkach:(

Mjakmama myślałam żeby właśnie o tej 23 dać mm wtedy jakby pospała 6h to byłoby do 5:) zawsze coś:)
I czemu chcesz robić zapasy? kończysz karmienie czy chcesz mieć na po 6 miesiącu?

Ja własnie nie wiem co mam zrobić z moimi zapasami. Niby można je trzymać 3 miesiące więc powinnam zacząć po woli wymieniać. Ale zastanawiam się jak. Codziennie wylewam około 200 ml więc to mogłabym mrozić ale zastawiam się czy mam jej dawać to rozmrożone. Jak tak to miałabym jeszcze więcej do mrożenia bo użyłabym zapasy. Nie wiem czy to ma w ogóle sens.
imageimage
hej nyzosiu, jak rozmawiałam z położną laktacyjna o przechowywaniu mleka, to powiedziała, że mleko przechowywane w lodówce zachowuje przeciwciała, a to mrożone już nie:) więc lepiej dawać to ściągnięte danego dnia i mrozić "nadwyżki"?
No tak ale tak czy siak kiedyś te nadwyżki użyjemy więc też nie będą miały przeciwciał.

Ja mam tyle nadwyżek że tylko jeden posiłek dziennie byłby z mrożonego. I chyba tak zrobię. Jeden zacznę dawać z mrożonego a resztę normalne a jak teraz zamrożę to będę mogła użyć listopadowe mleko w lutym kiedy to już nie chce ściągać:)
imageimage
nyzosia ja mroze bo od polowy stycznia do pracy ide i chce miec zapasy - poza tym syt kryzysowe np w piatek idziemy z malzem na squsha i mama zostaje z Emi a ona panikuje wiec musze jej dac mleko by w razie co ja pokarmila.
Dzis mi pediatra powiedziala ze jak Emi budzi sie co 2 godz w nocy to proponuje dac jej mm tak by sobie pospala i sie najadla na maxa - ogolnie ona nie jest nastawiona na mm ale twierdzi ze w jej wieku juz powinna troche w nocy pospac wiec bede dawala jej na wieczor jedna butle mm.
Ooo no to ja też wypróbuje:) W piątek w dzień zrobię próbę reakcji i jak wszystko będzie ok to w sobotę dam jej na noc:)

Ja mrożę właśnie na syt. kryzysowe i na później jak już skończę ściągać bo nie chce ściągać ani dnia dłużej niż do 28 stycznia:)))
imageimage
a czemu do 28 stycznia??
moje pierwszy raz jak dalam jej sprobowac mm to nie byla zachwycona ale wczoraj wypila bez grymasów ;)
Dobra, dobra, Nyzosia - a pamiętasz, co było z 1. listopada? Może tak Ci się spodoba ściąganie, że będziesz karmić Helę do 28 ale lipca 2011 ;)
U nas od dwóch tygodni młody budzi się w nocy tylko raz. Bardzo to miłe z jego strony :) Co ciekawe - niezależnie, czy dostaje mm czy moje mleko, śpi zawsze do pierwszej. Szkoda, że u nas to mm nie działa jak usypiacz :/
image image
Nyzosia to tak jak ja do 19 marca? :)

Ale fajnie było - wszystko mnie boli :P To straszne jak kondycja siada :(.
Mjakmama - do 6 miesięcy i ani dnia dłużej:) choć pewnie wyjdzie dłużej jak będę dawała zapasy:)

Panna nie ja już więcej nie dam rady! ten 1 listopada to była wersja minimum planu a 28 stycznia to jest wersja max:)))

Chociaż cholipka ostatnio - u teściów - utyłam 1 kg więc już się boje co to będzie jak przestanę karmić. Muszę zacząć jakoś racjonalnie jeść żeby potem nie było szoku:)
imageimage
dziewczyny używacie może butelek dr browna?? a w planach moze zakup??
image
image
Ja używam a co?
imageimage
hej
ale moja urządza ostatnio histerie przed zaśnięciem...;/ dobrze ze jednak i tak zasypia sama w łóżeczku

ja używam dr browna, sa fajne ale trochę mało praktyczne bo trochę maja za mały otwór i mleko z miarek się wysypuje ;/

Liwka zasypia na ogol o 10 i budzi się ok 2-3 na jedno karmienie później śpi do 7 , zje i śpi jeszcze ok 2-3 h
image
ja jeszcze chce pokarmic - jak sie da to dluzej niz 6 mcy ale nie dluzej niz 10
Madziulka ja używam TT ale gdybym miała kupować to kupiła bym t a http://www.mamabebe.pl/product-pol-10800-Medela-Calma-rewolucyjna-buteleka-do-karmienia-niemowlat.html
Dla żon informatyków:
http://www.youtube.com/watch?v=bYcF_xX2DE8&feature=player_embedded
Zuzko:
ale mamy podobne córki, na jednym zdjęciu na facebooku- tym na niebieskim kocyku - wygląda prawie jak moja :)
kupilam z waska szyjka i ani mi do sterylizatora nie pasuja, jak ktoraas uzywa tych standardowych to chetnie bym sie zamienila

u nas mega cyrki z zasnieciem ;/ juz po 22.30 a ja nadal walcze ;/
image
image
Ja mam tez z wąską szyjką do wywalenia:( moja młoda jej nie toleruje:)

Przyszła mama a że co się dzieje z mm w tych butelkach??

Nilkaa dobre:)))

Mjakmama ja może bym karmiła dłużej ale z tym ściąganiem nie dam rady - a raczej - nie chce mi się:)
imageimage
Jejku u mnie po tym szczepieniu Mala pospala 3 godziny ale potem byla katastrofa. Wieczorem mega ryk, normalnie nie slyszalam zeby moje dziecko tak plakalo. Co ja uspokoilam i probowalam odlozyc to zaraz znowu ryk. Masakra. Na szczescie w nocy sie uspokoila i jako tako dala pospac, ale i tak jestem wymeczona.
Rekord - moje dziecko spało 6,5 godziny. Ale, żeby nie było tak dobrze kolejny posiłek był godzinę później :P. Coś mało zjadła za pierwszym razem.

Ale dziś miałam poranek - od 7 przez godzinę przewijałam - jak tylko odkładałam do łóżeczka to było takie "sss" i trzeba było znów przewijać. A zawartość pieluchy za każdym razem tak duża, że tylko się cieszyć, że nie poszło za jednym razem - bo wszystko byłoby brudne ....
Razem 7 pieluch w ciągu godziny zużyłam :). Nowy rekord.
He he 7 pieluch w ciągu godziny!! nieźle:)

Aniaa dobrze ze z malutką już lepiej:) niektóre dzieci tak reagują na szczepienia.

A moja za to dzisiaj pobiła rekord w ilości budzeń!!! co 1,5 godziny się budziła!!! masakra. ale w większości przypadków wystarczyło dać smoka. tylko cholera czemu ona się tak często budzi?? zastanawiam się czy wszystko z nią ok ale w sumie oprócz tego ze się tak często budzi to nic innego się nie dzieje...jutro spróbuję podać jej mm:)
imageimage
Nyzosia moj maly tez sie tak czesto budzi,jeszcze niedawno bylo to do jedzenia a teraz to herbatki troszke wypije,to smoka trzeba dac,to sobie pozycje zmienia i zamin sie ułozy to troche minie masakra:P
I mimo mm nie przespal jeszcze calej nocy hehe

Widze nowe rekordy gora:D
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
Hmm to dokładnie tak samo jak u mnie. Jak się obudziła 2 raz koło 3 dałam jej butle bo myślałam ze jest głodna ale zjadła tylko 20 ml więc to nie to... porządnie wyciumkala mleko dopiero kolo 5...co to może być? zęby?
imageimage
U nas to samo dzis aly wstal o 11 potem o 1 potem po 2 dwa razy a potem to juz nie pamietam keidy go wzielam do nas dawalm jesc itp tez nie byl wcale za kazdym razem glodny myslalam ze to moze od szczepienia ale widze ze nie tylko on tak ma yyyyyyy
image
image
To chyba jednak taki etap skoro nasze dzieci tak mają:) \

Ssabinka widzę ze już po spacerku:) ale ludzi co?? kawy nawet nie można było się napić:(
imageimage
U mnie po szczepieniu też cały dzień kolejny była marudna.Co prawda dużo nie płakała - ale cały czas chciała być na rączkach. W pierwszej chwili żałowałam, że jednak zdecydowałam, że nie idziemy na forumowe spotkanie - ale wieczorem - po całym dniu marudzenia- stwierdziłam, że jakbym poszła to zapewne winiłabym za ten jej stan dodatkowo to spotkanie - a tak wiedziałam, że to po prostu szczepionki.
Dwie noce po też częściej się budziła - co 2,5 godziny zamiast 3, 4.

A u nas jeszcze dwie pieluszki poszły rano na kupę :P - czyli razem 9 :) - to jest rekord. Gdybym jej nie znała to bym bała się, że to biegunka.
No juz po:) teraz obiadek ale zglodnialam:) Ludzi pelno masakra:P Dzis zimniej jakos niz wczoraj
image
image
A do nas dzisiaj przychodzą znajomi z córeczką która jest 10 dni starsza od Helki. ciekawe jak się będą ze sobą bawić:))))))))))))
imageimage
A u nas chyba kryzys laktacyjny :( Mati niby je normalnie jak zawsze, co 2-3 godziny, ale podczas karmienia po kilku minutach zaczyna plakac, przystawiam go z drugiej strony, chwila spokoju i znow to samo :((( Normalnie az mam stresa za kazdym razem jak go przystawiam, boje sie ze znow sie skonczy prezeniem i krzykiem...
image
Madziulka u nas bylo tak, ze najpierw musialam odstawic mleko w dzien co 2 godziny a dawac co 4. Przez dwa tygodnie byl ryk ale wytrwalam i mlody sie przestawil..gdyby nie to, ze to bylo dla jego zdrowka to bym chyba nie dala rady.. niedawno odstawilam karmienie nocne. Do tej pory mlody budzil sie tylko raz o 3:00 na mleko.Przez tydzien bralam go o tej 3:00 na rece, tulilam, odkladalam do lozeczka jak przysypial, a jak sie znow budzil to znowu tulilam i tak az do 5:00- 5:30.. bylo ciezko ale po tygodniu mlody pewnej nocy sie wcale nie obudzil, dopiero o 6:00, nastepnej nocy tak samo a kolejnej spal az do 7:00... no i tak zostalo. Od 2 tygodni zasypia ok 22:00 i budzi sie o 6:00 na mleko :) u nas jest tak, ze ja karmie mm wiec wiem, ze mlody zjada swoje porcje i napewno nie jest glodny w nocy ale przy karmieniu piersia nie wiem czy mozna wyczuc ile dziecko zjada i czy sie najada..
image
Nyzosia:
i jak się bawiły? :)

Ale mnie bolą uda po wczorajszych ćwiczeniach ... Jutro chyba jeszcze raz pójdę :P - ale na siłownię tym razem.

A u mnie dziś maraton. Mam super żarłoka - ciągle by jadła i jadła. Od 14tej pół godziny przerwy pół godziny jedzenia. Dobrze, że niedługo kąpiel bo już nie wyrabiam.
Chyba mam sposób na te moje bolące piersi - na poleconym przez Nyzosię forum dziewczyna doradziła mi masaż i działa :)
Nilkaa - to prawda :-)) Może mamy jakieś wspólne geny, bo mała do mnie podobna ;-)))

Nyzosiu - może maluch się wybudzał puszczając bączki lub coś podobnego :-) Zęby też mogą być.

Co do budzenia po szczepieniu - to podobnie jak u mojej, wcześniej się wybudzała i częściej marudziła.

Morela - pij karmi, tylko wygazowane, mi pomogło w kryzysie.
[image
I herbatki laktacyjne i w ogóle dużo pij i przystawiaj. Może faktycznie kryzys laktacyjny:)

Nilkaa ciesze się ze ktoś Ci pomógł. ja lubię tamte fora - jest jeszcze karmiące piersią inaczej - bo dotyczą konkretnego tematu:)

Podczas wizyty znajomych dziewczynki w ogóle się sobą nie interesowały za to ja miałam okazje dłużej pobyć z takim małym obcym dzieckiem i stwierdzam ze moja to aniołek:)) mamo ale tamta piszczy i jak się wścieka!!! terrorystka na maksa. i tylko cyc ją uspokaja!! masakra.
I uśmiałam sie z nas z mężem jak stwierdziliśmy po ich wyjściu ze nasza córcia jest ładniejsza, grzeczniejsza, bystrzejsza itp:)))) ha ha tak to jest z rodzicami - wpatrzeni w swoje dziecko na maksa zero obiektywizmu:)))
imageimage
No jasne, nasze dzieci są najładniejsze/najmądrzejsze i najlepiej rozwinięte na świecie :) Wiadomo...

Morela - do tego, co pisały dziewczyny, jak bym dodała: spróbuj ściągnąć pokarm - będziesz wiedziała, ile tam jest i jak będzie za mało dla Matiego, to zrób mu raz mm i zobacz, jak reaguje. Ale nie mieszaj swojego i mm - u nas po mieszance Kostek często mocno ulewa.

Byliśmy na spacerze w lesie, z chustą. Zrobiliśmy kawał drogi :) I w lesie pustki - dwie osoby minęliśmy tylko :))
image image
Helo z rana.

Ja już działam z laktatorem a młoda jeszcze śpi:) Dzisiaj było lepiej. Obudziła się pierwszy raz dopiero koło 2 potem o 5 i własnie teraz:) tak wiec całkiem przyjemnie:)
imageimage
Aha i na stronie klubu zrobiłam sonde dot. miejsca następnego spotkania. Sonde widać po zalogowaniu:
http://www.klubmamgdynia.pl/index.php?option=com_agora&Itemid=41
Jest tam opcja inne miejsca więc jak macie propozycje innych miejsc to piszcie na forum - w sondzie nie mogłam zrobić pytania otwartego:(
imageimage
hejka, moja mała zaczyna przesypiać całe noce, już kilka razy jej się to zdarzyło :) a jak nie spi całej nocki to budzi się dopiero 3 - 4, no ale w ciągu dnia to dwie trzy drzemki po 15 minut,
teraz w niedziele mamy chrzciny i już się boje, ciekawe jak tam mała w kościele, a potem jak to z nią bedzię jak u nas w domu wyląduje prawie 20 osób.
a do tego chciałam zacząć sprzątać i w ogóle a domu wody brak ... tyle co w czajniku na kawę z mlekiem ledwo starczyło :(, dobrze ze mała jest na cycku bo gdyby na mm to nawet na mleko by nie było
imageimage
hej hej ;) mielismy wczoraj gosci - mala nawet wzglednie grzeczna ;) zmniejszylismy kropelki i - bez afery - czyli malutka chyba z kolek wyrasta :)))
od kilku dni chichra się jak szalona - bosko ;)))

co jaki czas wymieniacie smoczki w butelkach???

wiesci z pola walki :P mloda ma kapiel przed 20, o 20 szama - poki co zasypianie to tragedia - no ale nie mozna miec wszystkiego :] wczoraj zasnela o 21.30, przetrzymuje ja do 4 - choc ja licze ze rano to 6 ale juz jestesmy blisko :))) ale 8h przerwa jest :) i potem spi do 8 - oby tak dalej
image
image
u nas kolejna z okropnych nocy :(

Nyzosia mozesz podac namiary na ten komis w rumii? bo o ile pamietam to ty o nim wspominalas
image
image
Dzieki dziewczyny za rady, na pewno skorzystam i mam nadzieje ze cos sie poprawi. Kurcze tak sobie mysle, ze moze ten kryzys przez to, ze miedzy ostatnim wieczornym karmieniem a pierwszym rannym jest 12 godzin przerwy, ale z drugiej strony wczesniej bylo ok, wiec juz sama nie wiem :( No nic bede walczyc...

Nyzosia glos w sondzie oddany :)
image
ja też głos już oddałam :) może na następne spotkanie mi się uda dotrzeć ;p
imageimage
manka u nas tez wody brak :(
image
to moze mieszkamy gdzieś niedaleko siebie ;p ciekawe co to sie stało, ze wody nie ma, mam nadzieje ze szybko sobie poradzą z tą awarią
imageimage
Jakoś ostatnio nie mam weny do pisania...
Zagłosowałam w sondzie na Galerię Malucha- bo może udałoby mi się wpaść, a bardzo chciałabym się z Wami zobaczyć.
Wczoraj byliśmy u znajomych w Białogórze (moja koleżanka i kolega jeszcze z klasy liceum), mają malutką córeczkę. I koleżanka to ma dopiero przerąbane... Ja to mam autko, mam blisko do SKM, jeżdżą PKSy... A ona biedna nie ma jak się stamtąd wydostać i tylko samotne spacerki po opustoszałej Białogórze jej pozostają...
image

image
Hej ja mało co się udzielam ale czytam regularnie.
U nas spokojnie tylko mam już strasznego nerwa przed jutrem bo mamy chrzciny. Masza na 18 a potem impreza dobrze że w lokalu ale aż na 48 osób mamy wynajety pokój nad salą żebym mogła z małą pójść na karmienie oby Zuzka była spokojna.
Jeny tak czytam o spaniu waszych pociech i dziękuje Bogu że moja prawie od początku przesypia nocki do niedawna jak o około 19.30 kąpiel potem jedzonko to spała do 5 a teraz sypia już do 7.30. W dzień różnie bywa jak idziemy na spacer to Zuzka spi od około 11.30 do 16 a jak pogoda na wyjście nie pozwala jest gorzej bo wtedy mała ma kilka krótkich drzemek i koniec. Najwazniejsze że nie płacze.
image
Yecath my mamy znajomych w Piekle:) Mąż pochodzi ze Sztumu i jak jesteśmy u teściów to czasami jeździmy do tych znajomych przez Białągóre do Piekła:) A Twoja koleżanka jest stamtąd czy tam ją wywiało?
imageimage
Hmmm teraz doczytałam że to Białogóra to chyba nie to samo co Biała Góra:)))))he he he a już chciałam szukać wspólnych znajomych:)
imageimage
Mam nadzieję, że na kolejne spotkanie klubu mam uda nam się dołączyć :).
Moja dziś ślicznie spała do 2 w nocy, potem jedzonko o 6 i dalej spanie do 9.30. Jak dla mnie to już idealnie - ja tam wyspana jestem.
No i pierwsza noc bez bólu - wow już zapomnialam jak to dobrze się zasypia gdy nic nie boli :).
hej u nas wczorajszy wieczór z przebojami. Po kąpieli malutka dostała cycusia i zamiast spać to wrzask zwymiotowała i znów cycuś. Po cycusiu znów wrzask. Mąż zrobił jej herbatki z kopru. wypiła, poleżała chwilkę, uśmiechnęła się i zrobiła taką mega kupę, że pampers ledwie to dźwignął. no i oczywiście potem poszła spać i muszę się pochwalić, że jak zasnęła przed 23 to wstała 5:10 :)
nyzosia zarejestrwalam sie do klubu mam i czekam na aktywację ;)
image
image
Dziewczyny które mają konto na wp.pl - Was muszę aktywować "z palca" bo z jakiegoś powodu nie dochodzą do Was maile:(
Ale aktywuje na bieżąco.
imageimage
ja tez sie w koncu zarejestrowałam ;)
ale konto oczywiście na wp, więc nyzosia licze na Ciebie :)
image image
nyzosia a tak swoja droga to trudno zrobić taka strone?? jest naprawde super :) ja chciałabym załozyc strone, ale tak sie zastanawiam, czy potrzebuje do tego mocno specjalistycznej wiedzy??
image image
Hmmm to zależy co już wiesz:)
Nasza strona jest w joomli na gotowym tamplacie ale trochę pozmienianym przez mojego męża - kolory, funkcje itp. Generalnie wielka filozofia to nie jest ale trzeba wiedzieć o co kaman i mieć programy do stron, grafiki itp:)
Ja bym sama tego nie zrobiła - albo bym zrobiła ale za 100 lat:) mi dużo pomógł mąż.
imageimage
Ja tu czytam o tych waszych problemach ze spaniem to aż mi was żal... Nie chce się chwalić bo jak pochwale młodą to zawsze zrobi strajk jeden dzień by mi pokazać jednak że ona tu rządzi... Ale jednak wam napisze Jga chodzi spać zazwyczaj ok 21 śpi do 6-7 wtedy jedzonko i leży ze mną chwilę w łóżku i zasypia-śpimy do 9-10 wtedy jemy no i myk na spacer jak dobrze się wywietrzy to nawet 4-5 godzin w sumie śpi wtedy jedzonko zabawa ok 18 robi 1 godz drzemkę no i wtedy już bawimy się by umęczyć młodą wtedy jedzenie kąpiel przytulanie i małe jedzenie i znowu sen...

Młoda ma skłonności do spania po mnie i po mężu jesteśmy okropnymi śpiochami :) oby się jej tylko nie odmieniło
dziewczyny cały czas piszemy o nocnych pobudkach i jedzonku a tak z innej beczki: co ile karmicie dzieciaczki w dzień?
image
Aśku_85 ja karmię średnio co 2,5-3 godziny
image
no ja też z taką czestotliwością...i zastanawiam sie czy tak byc powinno:ppp
image
ja co 3,5-4h ale u nas mm
image
image
Ja też karmię tak co 2,5 godzinki.
Powiedzcie mi dziewczyny co ile Wasze dzieci robią kupkę?
Bo moja do tej pory robiła co 2 lub max 3 dni, a teraz już minęło 6 dni i nic....zaczynam się martwić:( Karmię małą piersią.
pomóżcie...
image
Zośkaa mój Marcel tez robił co 3 dni ale od ostatnich trzech kup robi własnie co 6, 7 dni:) na poczatku tez sie denerwowałam, ale cierpliwie czekałam i teraz juz jestem spokojna...widac ten typ tak ma:)
image
Kupiłam dziś:
http://www.sklep.qqkids.pl/26-mam-oral-care-0-3.html
Czas zacząć dbać o przyszłe ząbki małej :). Zobaczymy czy jej się masowanie spodoba.

Od 3 godzin mój mąż nosi małą w chuście - ale jej się podoba. Mężowi też :).
świetny pomysł z tym masowaniem dziasełek...mojego młodego tak swedza ze sam sobie łapkami drapie...moze to by mu troche ulzyło...
image
eh ale dzis mamy marudny dzien ...pomimo ze nocka przespana cala to teraz nie spi w dzien i strasznie marudny jest ale co poradzic pewnie pogoda go meczy a jak u Was??
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
O mamo ale sie rozpisalyscie:) Nie wiem kiedy zdaze to przeczytac:) Dzisiaj moj maz ma wolne wiec bylismy na zakupach, kupilsmy Malej karuzelke do lozka nakrecana, bo mamy tez fisher price ale uzywana po moich kuzynkach i chyba jest popsuta bo baterie sie szybko wyladowuja i jakos rzezi. Nowa sie Malej podoba:) No a co najwazniejsze dzisiaj wyprobowalam chuste, za pierwszym razem chyba troche za ciasno zawiazalam, ale teraz sprobowalam znowu, Mala zasnela po 5 minutach i teraz slodko chrapie:)
hej hej :)

my właśnie wróciłyśmy z sesji foto :) było SUPER :) zdjęcia co prawda za ok 1 miesiąc ale jak widziałam je na "sucho" to rewelacja :)) mała cały czas się uśmiechała, ma masę zdjęć nago, z wiankiem, ze skrzydełkami aniołka, takie tam bajery, ma tez oczywiście z rodzicami tez nago ;))

współczuje Wam tych nocy, moja odpukać śpi idealnie

w ciągu dnia je co 3,5-4 h

macie jakieś pomysły na prezenty dla maluchów na święta ?
image
Zośka moja robi kupy co 3-4 dni ale miła i tydzień przerwy. póki dziecko się nie pręży nie płacze itp to wszystko jest ok:)

My dzisiaj próbowaliśmy iść do Ikei ale było tyle ludzi ze odpuściliśmy.

Aha i moja młoda rano dostała mm na próbę. nawet nie mrugnęła okiem jak je jadła - wsunęła całą porcję. do teraz jest ok wiec chyba nic jej nie jest po tym mleku:)
imageimage
Oliwier cały czas robi kupy kilka razy dziennie....ale wiatr wieje u Was tez taki wiatr??;/
image

Jak w kieleckim na trzecim peronie:))))
imageimage
Przyszła Mamo a u kogo robiłaś sesję i ile płaciłaś?
image
hmmm wlasnie doczytalam co ile karmicie to my pobijamy rekord bo Oli je co 1.5 godziny czasem zday sie 2 godzinna przerwa no chyba ze spi na spacerze to 3.....a o dziwo noce spi cale ewentualnie jeden raz sie budzi na jedzenie eh
image

Poczekam do jutra wieczora i jak kupy nie będzie to chyba dam jej czopka....
Ogólnie to mała się chyba nie męczy, ale już dzisiaj to parę razy się prężyła i robiła czerwona a tu dalej nic...:( Martwię się..a tutaj w Norwegii to wszystko jest normalne. Ostatnio małej lekarka powiedziała mi, że jak dziecko jest na piersi to może i 30 dni kupy nie robić i to jest normalne.
Drugi problem mam taki, że mała nie chce pić z butelki. Chciałam dać jej herbatki a ona w ryk i tylko wypychała językiem smoczek. Następnego dnia ściągnęłam moje mleczko i też nie chciała jeść. Nie wiem jak ją przekonać do butelki:( Dodam jeszcze, że smoczka też nie lubi.
image
30 dni bez kupy to nie jest normalne - u nas max 10 dni bez kupy na cycusiu jest oki ale nie 30
U nas teraz zaczął się siódmy dzień i ja już wariuje, bo wiem, że tutaj nie otrzymam od nikogo pomocy. Czopki mam z Polski.
Dla mnie 30 dni to jest jakaś abstrakcja!
image
ja proponuje zrobic dzidzi cwiczenia nozkami przyciaganie ich do brzuszka i cos ala rowerek ;) to pomaga jelita zaczna sie ruszac
Ćwiczenia też jej robię tak od 3 dni i nic:(
image
Zośkaa albo masaż brzuszka zgodnie ze wskazówkami zegara- spróbuj może pomoze
Moja mała kupkuje raz dziennie, choć czasem nie robi kilka dni i pręży się i męczy wtedy daję jej Infacolu, podudzi jelita i kupa gotowa :)

a co do karmienia to Wiktoria je średnio co 3h

o nocach juz kiedys pisalam- przesypia cale, odkąd skończyła mniej więcej 6 tygodni (a dokładniej od daty chrztu :)) czyli 12 września).
Po szczepionkach pierwszą noc ma niespokojną, budzi się i płacze, ale to chyba bardziej wina gorączki.

A na świeta dostanie szczeniaczka uczniaczka i kulę pełzaka z FP, żeby nie było za dużo wrażeń to może pełzaka na mikołajki a szczeniaczka pod choinkę :) a swoją drogą jaki słodki ten szczeniaczek i mówi "kocham" jak nacisnie się serduszko :)

Przyszła mamo a gdzie sesja?? My planujemy zrobić u forumowej betrisy- mieliśmy z nią sesję z brzuszkiem i byłam bardzo zadowolona z efektów. Tyle, że chyba pójdziemy na sesję jak mała bedzie troszke bardziej kumata, bo z takim maleństwem to mamy zdjęcia z chrztu, bo tez fotograf był to specjalnie umówiliśmy się szybciej na zdjęcia w domu i potem na plener- fajna pamiątka :)

ło matko- chyba wszystkie tematy ogarnęłam :)

PS. wieje wieje i pada też :/
image image
dziewczyny, a zmieniając temat: jakie macie plany na Sylwestra??
w domku ze skarbem czy podrzucacie maluszka do babci/cioci tudzież opiekunki i hulaj duszo??
My w tym roku spędzimy go chyba we 3 pary młodych rodziców- w zeszłym roku ciążówy, a tym roku z pociechami- dzici położymy spać w innym pokoju, a sami sobie na spokojnie posiedzimy :) jedno jest pewne ekscesów nie będzie :) przynamniej z naszej strony, bo nieawiadomo co nam dzieci zgotują :)
image image
My też planowaliśmy spotkać się ze znajomymi, którzy mają synka w wieku Kostka, ale oni kombinują, żeby dzieciaka podrzucić dziadkom i zaszaleć, więc nie wiem, czy się zgramy :)
Wieje strasznie... Ale i tak ta jesień jakaś łaskawa jest - pamiętacie plotki, że w połowie października miał leżeć śnieg? ;)

W dzień karmię co 2-4 godziny, zależy właśnie, jak nam spacer wypadnie, bo podczas spaceru młody zapomina o głodzie. A jeśli chodzi o efekty po jedzeniu - do tej pory była jedna kupa dziennie, ale ostatnio jest jedna na dwa dni.
image image
A ja mam pyt do mam ktore karmia piersia ile min na oko pija wam dzieciaczki z cycusia??
Mjakmama a jak tam eksperymenty z mm??:)

Co do sylwestra to my planów jeszcze nie mamy - jedni dziadkowie jada sobie na wczasy więc pewnie pojedziemy do drugich. Chyba że moja przyjaciółka która przyjeżdża na święta do Polski z UK będzie chciała z nami posiedzieć bo znając mojego męża to on młodej nie zostawi:)

Modern_Lady może Twoja malutka taka grzeczna dzięki temu że ochrzczona:) Mówią że chrzest wypędza diabełka z dziecka:))))
imageimage
Filip je roznie od 1godz do 4,5 zalezy jak mu sie chce czasami jak nie placze to i tak mu daje bo np wychodzimy na dwor.

Co do sylwestra to nie wiem, pewnie w domku zostaniemy bo maly nawet nie chce butli nie mialabym co go zostawiac bo by zwariowal z glodu:P ale kupilam dzis lovi zobaczymy czy sie sprawdzi.

Fifi od babci dostanie wlasnie tego szczeniaczka na swieta super on jest:) od nas nie wiem jeszcze. Myslalam o krzeselku do karmienia podoba mi sie te http://allegro.pl/chicco-polly-magic-krzeselko-lezaczek-2w1-promocja-i1315176720.html ale drogie:( no i myslalam o jakies zabawce ale tyle ich jest ze masakra:P jeszcze fajne jesthttp://allegro.pl/jestem-szefem-dino-60-pilek-k-s-kids-mk-i1311461141.html i http://allegro.pl/jestem-szefem-dino-60-pilek-k-s-kids-mk-i1311461141.html

Co myslicie???? no i jeszcze nad kojcem sie zastanawialam
image
image
nyzosia :) też tak słyszałam i chyba u nas sie sprawdziło :))
w ogóle od chrztu to moje dziecko całkiem ucichło, więc nic tylko chrzcic trzeba było :))

mjakmama- Wiki z piersi je ok 10 minut, czasem ciut dłużej
a zaraz po urodzeniu jadła około 5 minut- ale za to dużo częściej
image image
ssabinka ten dino jest super :))
tylko chyba 2 razy ten sam link wkleiłaś
image image
A mnie przeraża myśl o robieniu listy już na te pierwsze święta. Myślałam nawet, że nic mu nie kupimy, bo i tak dostanie masę prezentów od rodziny a przecież i tak nie zapamięta ;) I że w ramach prezentu zabierzemy go na jakąś wycieczkę (której też nie zapamięta ;) Wydaje mi się, że właściwie już wszystko ma, a bardzo nie chcę gromadzić góry zabawek.. Taka wyrodna matka ze mnie.

No, ale dzisiaj chwycił taka małą pluszową pszczółkę, którą się przy nim bawiłam i próbował ja sobie władować do buzi. Jestem w szoku :))
Czekamy, aż się zacznie chichrać, ale na razie nic z tego.

mjakmama - u mnie nie na oko, bo często ściągam. I jest to 120 ml (min) a max to chyba wypił ze 160 na raz.
image image
Aha i chciałam "powiedzieć" że Zuzko przysłała mi film do polecenia na stronie klubu:)
http://www.klubmamgdynia.pl/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=7&sobi2Id=5&Itemid=58
imageimage
hmmm a ja to zrozumiałam ile minut :))) je z piersi :))

Wiki non stop wszystko pcha do buzi, trzeba przy niej tak uważać- dzisiaj mąż się do niej przytulił,a ja patrzę ona bach! sznurek od bluzy w buzi :)
no i chichotki to chyba najpiękniejszy dzwięk na świcie- za pierwszym razem jak zaczęła się chichrac to ona się smiała a ja płakałam :)))
image image
Ja mam zawrót głowy z tymi prezentami...mówicie szczeniaczek? może też powiem dziadkom żeby kupili? generalnie chce żeby młoda miała zabawki edukacyjne:)

A moja jeszcze się nie chichra i nie wkłada wszystkiego do buzi. Na razie wszystko liże tzn. to co ma w zasięgu języka:) Póki co do buzi wkłada tylko swoje ręce. ale za to bardzo ładnie łączy sobie łapki:)
imageimage
a faktycznie dwa razy to samo:P mialo byc to http://allegro.pl/k-s-kids-wielki-samochodzik-jumbo-samochod-autko-i1309331169.html
image
image
A tak jest ile minut ;) Gapa ze mnie. W takiem razie sprostowanie: w zależności od tego, kiedy jest karmiony (w nocy je więcej ale też szybciej) - max 5 min z jednej piersi, 5 z drugiej. W dzień - do 10 min z jednej.
image image
Sabinka - super te zabawki. Filipek zaszaleje :)
image image
ja chyba za bardzo pochwliłam moje dziecię :)
idę do sypialni, skradam się do niej do łóżeczka niczym różowa pantera, cichcem zagądam a tu patrzą na mnie te pięciozłotówki i uśmiech od ucha do ucha :)))) ale dostała cycusia, więc może teraz zaśnie :)
image image
Oj nie tyle to Filip nie dostanie:P zbankrutuje:P

Macie moze spiworki do wozkow? jak nie to myslelicie juz o nich? nie wiem czy kupic taki od mojego wozka czy innej firmy. Bo wydaje mi sie ze od stycznia idziemy do spacerowki
image
image
Ssabinka ja mam no name'a - teściowa kupiła używany. Ma wycięcie na pasy a to najważniejsze:)

Modern_Lady uwielbiam to jak dzieci nie śpią i jak się podchodzi do łóżeczka a one walą uśmiech od ucha do ucha:))))
imageimage
Pati chichra się jak szalona od paru dni - boskie to jest :)))
Moja nie z piersi ale wypija 120ml ;)

Temat sylwka nadszedł - ahhhhh jak sobie przypomne poprzedniego :)) zobaczylismy dwie kreski i bete 202 :D a ja upilam sie ze szczescia piccolo :D:D:D:D i oczywiscie od tamtej pory bylam kierowca zawsze po imprezach hehe My jeszcze planow nie mamy

A co do chcin - jak mi tak wyła ostatnio młoda i babcia do nas przyszła to nam mówi bysmy ją ochrzcili bo sie dziecko wtedy zmienia - i wiecie do gotowa bylam pedzic do kosciola by mi dziecko z buta ochrzcili hehe ale juz mi przeszlo i poczekamy cierpliwie do swiat :)
image
image
aaa co do spiworka to ja mam taki co był do wozka - to jeszcze jakis kupujecie??? choc mam cicha nadzieje że jednak zime pojeżdzi w gondoli
image
image
Pierwsza:)

Musze pochwalić moją młodą dzisiaj tylko raz obudziła się na karmienie o 3 (spała od 20). następne karmienie dopiero teraz:) ale za to o tej 3 cale nie chciała spać i z 2 godziny w łóżeczku szalała:)
imageimage
Prezenty dla młodej będą bez szaleństw od cioci taka gąsienica edukacyjna - grzechotka nią pobawi się najszybciej bo niby jest od 6 m od babci wieki porządny album na zdjęcia już zaczynam wywoływać zdjęcia by mieć co tam włożyć od drugiej babci ogromniastą książkę z wierszykami brzechwy z jakimiś efektami. A od nas?? W tym roku kupimy świerka w doniczce i go posadzimy pozniej przed domem niech rośnie razem z młodą :) no i nagramy film z życzeniami od wszystkich na te jej pierwsze święta...

A wszyscy od Igi dostaną kartki świąteczne z jej zdjęciami mam już wypatrzone w foto joker'ze tylko muszę porobić fajne fotki i zamówić....
:) nyzosia u nas mleko mm działa na 4-5 godz zawsze to coś ale ja daje tylko raz na wieczór resztę nocy się budzi jak zwykle.
Ja na święta kupuje prezenty takie na teraz a nie przyszłościowe - chłopaki maja szczeniaczka polecam go ale tak 1,5 rocznym dzieciom
u nas długo się bawili czymś takim http://allegro.pl/zyrafa-fisher-praice-5klockow-sensorycznych-i1304658942.html i http://allegro.pl/fisher-price-garnuszek-na-klocuszek-kurier-i1302259409.html
Kartki świąteczne też już wybrałam http://allegro.pl/kartki-swiateczne-ze-zdjeciem-70-wzorow-i1311988532.html dwa lata temu mieliśmy kartki z ankara.pl tez fajne były.
Ale napisałyście ;-)
Nyzosia, Białogóra jest nad morzem, niedaleko są Dębki ;)

Co do częstotliwości karmienia: u nas nawet w dzień są czasami przerwy 4-5godzinne i to mnie martwi, bo w nocy nic Wojtek nie je...

Co do kupy :D Co ok. 3 dni.

ModernLady, szczeniaczek to tak na zapas :) U nas szał na szczeniaczka-uczniaczka zaczął się tak po skończeniu roczku i nadal Tosia bardzo go lubi :) Co jakiś czas chowam go na ok. 2 tygodnie, daję jej i zawsze robi minę i interesuje się nim tak, jakby to była całkiem nowa zabawka :D

Na Sylwestra chętnie bym się gdzies wybrała, moglibyśmy dzieci do teściowej podrzucić, ale nie mamy jeszcze pomysłu na imprezkę, więc może jakaś domóweczka z innymi dzieciatymi rodzicami :)

Mjakmama, u nas jedno karmienie trwa ok 8-10 minut (obydwie piersi Wojtek opróżnia).

Jeszcze temat zabawek, polecam:
- owoce Tiny Love
- Szczeniaczek-Uczniaczek Fisher Price (ale tak jak wyżej napisałam, dzieciaki zaczynają się nim bardziej interesować dopiero ok. roczku)
- kolejka MULA z Ikei (często jest w poczekalniach do lekarza ;-))
- drewniane kolorowe klocki (ale to bardziej też po roczku)
- aktywne klocki Fisher Price (nasze maluchy lada moment będą się tym bawiły)
- Garnuszek na klocuszek FP- wcześniej Tosia po prostu wrzucala do środka klocki a od ok roczku próbowala dopasowywać kształty

Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę :) Ale się rozpisałam :D
Jutro jedziemy na wycieczkę, pod Koszalin, do brata mojego męża (którego znamy dopiero od roku, bo to brat przyrodni, którego odnalazłam przez internet hihi)- śmiesznie tak było zobaczyć brata męża po tylu latach! Wychowywali się w zupełnie innych miejscach, w innych środowiskach- a są tak podobni z wyglądu, charakteru, pasji, zainteresowań.... :)
image

image
yecath widz ze co do zabawek mamy podobne zdanie - Emi już się bawi bananem z Tiny Love wiec kupilam truskawe :)
U nas karmienie trwa srednio ok. 7-10 minut.

Na Sylwestra planow nie mamy jak na razie, jedno jest pewne, spedzimy go z naszym synkiem :)

My na Mikolajki kupilismy wlasnie banana, a na swieta chyba kupimy garnuszek, ale jeszcze do konca nie wiem...
image
z tym karmieniem to pytam bo myslalam ze jakos dlugo u nas to trwa ale tez srednio 10 min
Super dziewczyny ze napisałyście o tych zabawkach:)))
Ja dla naszych maluchów polecam świat odkryć tiny love: http://www.bystrzaki.pl/products/5/p/14
Kupiłam używany na allegro - młoda super sie nim bawi:)

Ja na zabawki naciągnę dziadków a sama wymysliłam ze poprosze moja przyjaciółke o obkupienie młodej w primarku w UK - ona tam mieszka i przyjezdza na swieta samochodem wiec nie będzie problemu z przywiezieniem tego. zrobie jej liste ciuszków, podam kwote jaka może wydać i niech szaleje:)

I muszę sprostować swoją wczorajszą wypowiedz - moja tez łapie i wkłada do buzi przedmioty:)))
imageimage
Hej dziewczyny dawno nie pisalam u mnie wszystko dobrze. Maly po 2 szczepieniu i dobrze to zniosl. Troszke byl przeziebiony. Mimoze troszke malo sie udzielam ale was podczytuje zajelam sie teraz decoupagem i dekoruje wszystko kolczyki wazony itd. Wkleje wam zdjecia moich zdrobiazgow:)
image

Uploaded with ImageShack.us
ups cos mi niewyszlo
[URL=http://img607.imageshack.us
dobra ostatni raz niezasmiecam
image

image

A mnie coś boli brzuch, boję się, że boli jak na okres.. jakoś za szybko jak na karmienie piersią chyba?

Fajne te rzeczy robisz Weronikka :)
image image
Super kolczyki :)

Odnośnie karmienia - moja tankuje tak długo aż się z niej wylewa .. W dzień potrafi 40 minut - godzina przerwy i dokładka. Na szczęście nie zawsze :P W nocy 15-20 minut.

Moja ma cały czas łapki w buzi - jak tylko wypada smok to od razu paluszki w buzi są. A w nocy niedrapki całe mokre od śliny - zmieniam za każdym razem jak karmię.

O Sylwestrze jeszcze nie myślałam - ale raczej w rodzinnej atmosferze.
Dzieki moj tez kladzie lapki o buzi wogole kciuk. Panna z mokra glowa pociesze cie ja przy karmieniu piersia dostalam okres zaraz po pologu i po miesiacu jak w zegarku dostalam znowu okres ktory trwal prawe 2 tygodnie masakra jakas. Teraz wypada mi jak mamy isc z mezem na impreze firmowa raczej nienastawiam sie ze mnie ominie;/Napewno przyjdzie ech.
weronika kolczyki ekstra. z reszta wazoniki tez niczego sobie:)

ja mam nadzieje ze okres szybko do mnie nie przyjdzie - nie tęsknie za nim nic a nic:)

A my dzisiaj mamy małe spotkano ze znajomymi u nas. już wyjęłam zapasy mleka - będę mogła coś wypić:)
imageimage
hej :) moja po sesji spała-uwaga- 9h! nawet na karmienie się nie obudziła

sesje robiłam w andstudio, ta sama kobieta robiła nam sesje na ślubie i byliśmy baaardzo zadowoleni, sesja malucha trwała 4 h bo więcej nie dala nam rady mała ;/ , nie było problemu by mała się przespała i zjadła w trakcie zdjęć, cena 500zl
http://www.andstudio.pl/dalszy-ciag.php

co do prezentów to kupiłam dziś puzzle piankowe do raczkowania i szczeniaczka uczniaczka i garnuszek na klocuszek

zamówiłam już

http://allegro.pl/promocja-krzeselko-polly-magic-3w1-chicco-w-wa-i1304457690.html

http://allegro.pl/simba-magiczna-kula-do-raczkowania-hit-i1307673600.html

owoce tiny love tez chce kupić, ale chyba tylko banana
image
Nyzosia - a ile się rozmraża taki jeden woreczek pokarmu? I czy rozmrażasz go w lodówce, czy w pokojowej temperaturze?
image image
sorki ze sie wtrace ale mleko mrozone powinno sie rozmrazac najpierw w lodowce potem poza nia niby nie traci wowczas witamin

"Schłodzone lub zamrożone mleko można rozmrażać albo podgrzewać wyłącznie w kąpieli wodnej, w temperaturze do 50ºC. Nie wolno go gotować, podgrzewać w kuchence mikrofalowej ani bezpośrednio w garnuszku, bo można w ten sposób zniszczyć cenne witaminy i mikroelementy. Po rozmrożeniu pokarm można przechowywać w lodówce przez 24 godziny, dla wcześniaków - maksymalnie 9 godzin. Rozmrożonego nie wolno ponownie zamrażać. Przed podaniem mleka dziecku trzeba sprawdzić jego temperaturę, wylewając kilka kropli na nadgarstek. Jeśli dziecko nie wypije całej porcji, resztę wylej. Lepiej też nie mieszać porcji mleka odciągniętych w różnym czasie."
musze pochwalic corke od rana do 19 spala w ciagu dnia ok 2 godz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wrrrrrr
a u nas dziś jakas masakra :/
pojechaliśmy na roczek do kuzyna i mała uderzyła w taki lament, że nie szło jej uspokoić :((( pewnie to przez to, ze to nowe miejsce i duzo nowych ludzi :(((
image image
Panna mjakmama dobrze pisze:) ja wkładam do lodówki a potem jak się rozmrozi przed podaniem podgrzewam w podgrzewaczu.

Modern_Lady skąd ja to znam:((( ale już mam na nią sposób - nie oddawać młodej nikomu na ręce, nie zaczepiać jej jakoś specjalnie i inni nie mogą się nią interesować. wtedy jest spokój.
imageimage
Pozwólcie że do Was dolacze drogie mamusie mam core z 8sierpnia 2010 no i dwoch łobuziaków z 2005:)

Ps. mjakmama mamy niemalże identyczny zestawik pociech że tak to ujme:)
image

image
Witamy nową mamusie:)
imageimage
tak jak pisała nyzosia witamy nowa mamusię:)
moja mała jeszcze spi a ja już na nogach :( w spokoju spiję kawkę i czas zabrać się do ukończenia roboty przed chrzcinami, muszę jeszcze torta dla męża skończyć bo dzisiaj ma urodzinki także trafiła nam się podwójna imprezka - chrzciny i urodzinki w jednym i chyba nigdy więcej nie dam się namówić na taką imprezę w domku, niby będzie nie całe 20 osób ale i tak mam dosyć tych przygotowań
strasznie się boje tym, ze mała da nam popalić w kościele ... no i mam nadzieje ze żaden maluch nie będzie płakał bo jak maja usłyszy tylko jakiś płacz dziecka to od razu tez zaczyna płakać - chyba tak do towarzystwa ;p
no nic zmykam... miłej niedzieli :)
imageimage
Manka powodzenia:)

Moja ma dzisiaj jakiś dzień buźki:) najpierw o 5 sie obudziła i gadała i gadała a teraz wystawia ciągle język:)))
imageimage
Kurcze a ja nie wiem co z moim dzieckiem bo wczoraj jak bylismy u rodzicow to tak mi sie rozdarla nagle jakby cos jej sie stalo. nigdy nie slyszalam u mojego dziecka takiego ryku. Cycek ani smok jej nie uspokoily, dopiero jak ja maz ponosil i pobujal to po jakim czasie sie uspokoila. Pozniej w domu ta sama akcja. Nie mam pojecia co jej sie stalo, czy to moze byc jeszcze od szczepienia? Szczepiona byla w srode. Goraczki nie miala. Normalnie serce mi peka jak ona tak placze:(
Może być od towarzystwa. Tak jak ja opisywałam jak moja wpadła w histerie po 2 godzinach jak goście byli. Moja tez była zadowolona, uśmiechała się i nagle tak się rozszalała że aż spazmy dostała.
Ja bym obstawiała na emocje nie na szczepionkę.

Dziewczyny które mrożą swoje mleko - próbujcie je jak je rozmrozicie. Ja dzisiaj chciałam podać rozmrożone młodej i ona je wypluła myślałam że jest za ciepłe i nalałam sobie na nadgarstek i polizałam i było obrzydliwe w smaku!!!! potem je powąchałam i też jakoś dziwnie śmierdziało. oczywiście je wylała, sprawdziłam jeszcze kilka innych woreczków z tego okresu i też tak dziwnie pachniały:(
No i teraz nie wiem dlaczego tak się stało. czy już jest za stare (było z sierpnia) czy jakieś nieszczelne worki były. nie wiem. sprawdzam następne.
imageimage
hej :)

witamy nową mamuske :)

nasz maly konczy za tydzien 4 miesiace szoooook :) kawal chlopa z niego, nauczyl sie juz smiac na glos a wczoraj przed kapaniem malemu sie wyrwalo tak samo : " cytuje: Kajoj" na co moj maz w 7-niebie, ze maly powiedzial jego imie :) :) smiechu bylo.... :)

nasz jest bardzo towarzyski, ale to dlatego,ze od samego poczatku ma calą familie prawie codziennie obok siebie..dlatego histerii nie ma :) ostatnio tylko meza brat wrocil po dlugim czasie ze studiow i mlody tak niepewnie sie zachowywal co do niego.. chyba juz poznje ludzi :)
image
No ale wlasnie moja nigdy nie reagowala tak na towarzystwo:( Ale moze rzeczywscie to to. Mi pielegniarka mowila ze niby dziecko moze byc marudne do tygodnia.
u nas też zawsze pełno ludzi i my znią dużo jezdzimy w gości, ale od jakiegoś czasu (i to też nie zawsze) wpada w histerie i koniec. Zastanawiam sie czym to moze byc spowodowane. Bo w zeszly weekend mielismy duuuuuzzzoooo gosci i byal mega grzeczna, wczoraj na urodzinach ryk, a jak potem pojechalismy jeszcze na chwile do znajomych to aniolek :( nie wiem co jest grane??
image image
Może być też po szczepiące. W sumie to nie zostaje Ci nic innego jak zobaczyć jak będzie następnym razem.

Moja niby też przyzwyczajona do towarzystwa bo ciągle albo gdzieś jeździmy albo ktoś jest u nas a jednak potrafi odstawić histerie. kwestia wrażliwości dziecka. No i tak jak mówiłam - ja już wiem że cała uwaga nie może się koncentrować na mojej młodej bo wtedy jest nerwowa. Zobaczcie jaka jest na tych naszych spotkaniach - śmieszek:) ale wtedy tylko ja mam ją na rękach i każdy jej nie "pyrga", jak to mówi mój mąż, i jest ok:)

Dobrze że te nasze dzieci z dnia na dzień są starsze a my lepiej je rozumiemy:)
imageimage
Dziękuje za mile przyjecie:)

Co do histerii to u nas nigdy ich nie bylo poza malym wyjatkiem kilka dni temu. Zadzwonił telefon i kiedy rozmawialam dosc glośno i oficjalnym tonem mala poprostu oszalala. probowałam ja uspokoic dobre 15 minut. Dodam ze nie bylo to przez dzwonek tel bo wibrowal mi w kieszeni. Pierwszy raz widzialam zeby sie przestraszyla tonu glosu. No cuż juz nie odbieram przy niej tel:)

Mam takie pytanie. Ile spia w dzien wasze maleństwa? bo moja ma 3 drzemki po 2 godziny. Zdaza jej sie nawet spac 5 godzin na drugiej drzemce i wtedy 3 juz nie ma. Absolutnie nie narzekam bo noce tez przesypia ale jestem ciekawa czy tylko ja mam takiego spiocha?
image

image
u nas jest w dzien tak,ze mlody ma: 6xdrzemka w tym 3x30min i 3x60min, ale te 3x60 na rekach! niestety :( chyba,ze jestesmy na spacerku to spi caly czas,
image
witam nowa mamusie:)niedlugo zrobie album i pokaze wam wszystkie kolczyki na sprzedaz. Mam nadzieje ze sie spodobaja. Mam pytanko do mam ktore robily inhalacje ile czasu t robicie. Mnie kuzynka nastraszyla ze szwagierka jej powiedziala ze robi sie tak malemu dziecku minute nie dluzej. Ja robilam zawsze dluzej i z przerwami jak maly sie krecil. Bynajmniej do momentu oproznienia leku. Troche mnie to zdziwilo jak mi powiedziala zglupialam. Powiedzcie jak to jest.
O kurcze to dużo wam dzieci śpią. Moja spi 2x30 min - rano i po południu - jedna dłuższa drzemka na spacerze - około 2h. to wsio. nocy nie przesypia - z przerwami na jedzenie śpi około 12h. ale czasami tak jak dzisiaj potrafi 2 godziny w nocy w łóżeczku szaleć.
A jak w dzień nie pójdziemy na spacer to jest jeszcze gorzej ze spaniem.
A tak śpiąca królewna była u mnie w brzuchu - jak robili mi ktg na patologii to ta ciągle spala:)
imageimage
witam nowa mame trojeczki :) moja ostatnio w ciagu dnia spala tylko 2 godz.
Podobno dzieco jak placza na chrzcie to ladnie spiewaja po doroslemu - takie przesady - moja wyla pol mszy :)
Nyzosia Helenka w brzuszku się wyspała.... :)

Moja pcha te paluchy do buzi że aż nie mam już sił walczyć co chwilę odpycham a nie miną 2 sekundy i znowu smoka wypluje i paluchy pcha... Mam nadzieję że jej to minie jak zacznie bawić się i być bardziej świadoma swojego ciała i zabawy...
Witamy Oleńkowa :)

Mjakmama i Nyzosia - dzięki za rady co do mleka. A jak długo się Wam rozmraża taki 120 ml woreczek?

Umnie w dzień są trzy-cztery drzemki od godziny do czterech godzin (na spacerze). W nocy się budzi raz :)
image image
120 ml mi sie rozmraza dlugo bo ja w kuchni mam zimno tak z 4 godz napewno
No to moja faktycznie chyba w brzuchu sie wyspała. dzisiaj na spacerze nie spała wiec cały dzień spała łącznie 2 godziny:) super niemowlak:) ale na szczęście jest grzeczna.

120 ml będzie sie kilka godzin w lodówce rozmrażało. mi 200 rozmraża się w jakieś 12 godzin. tylko zobacz czy nie jest zepsute. ja właśnie rozmrażam następne porcje do sprawdzenia.
imageimage
Ale miałam nadrabiania!

Super te zabawki dla maluszków wkleilyscie. U nas na pierwszym miejscu jest narazie zakup krzeselka do karmienia, a potem zobaczymy.Ten szczeniaczek mi sie podoba, ale to może lepszy prezent na roczek?
Sesja foto tez mi sie marzy, ale taka w wersji ekonomicznej bo 500 zł to jak na naszą kieszeń za duzo.Jak bedziecie miały jakies namiary na fajnego fotrgrafa za rozsadna cene to jestem chetna;-).

Nyzosiu Maja tez w dzień słabo spi, tak ze 2 razy po pol godzinki, a na spacerze 1-2 h.W nocy budzi sie w dalszym ciagu 3 razy, ale czasami nawet da mi pospać do 9,a dzisiaj nawet do 10.

Może jakbym ochrzciła wczesniej to rzeczywiscie mialabym grzeczniejsze dziecko?;-), ale i tak nie narzekam.Zawsze może być gorzej;-)
image
Wiki też spi mało 2-3 drzemki po 15-20 minut, no pol godziny to juz max i tak od malego (heheh jakby teraz duza była :)))
no i oczywiście na spacerze spi, choc ostatnimi czasy juz nie cały spacer, budzi sie rozglada, opuszczam jej wtedy troszke daszek w gondolce, zeby wiecej widziala- choc pogoda ostatnio ku temu nie sprzyja :(

no i ja kolejny raz polcam betrise - mozna napisac do niej na forum, robia z mezem swietne zdjecia i ceny tez maja dobre :) naprawde polecam :)

sluchajcie a od kiedy krzeselko do karmienia?? Juz jak niunia zacznie siedziec??
image image
A moje dziecko coraz więcej śpi :). No i ja przez to też - zaczęłam wstawać o 11 albo i później ... A kiedyś to o 6 wstawałam. No nic mam męża i dziecko śpiocha więc muszę się przestawić :P

My dziś cały dzień u dziadków - naprawdę fajnie było. Mała jak zwykle super grzeczna :).
Wyedukowałam się w kwestii mrożonego mleka i tak:

Mleko (rozmrożone) może tez wyglądać jak „zważone" lub mieć nieprzyjemny zapach i zmieniony smak. To efekt działania lipazy, czyli enzymu, który trawi tłuszcze. Takie mleko nie jest szkodliwe, ale Twojemu dziecku może nie smakować. - mojej nie smakuje:(

Pamietaj! Najlepiej przechowywać pokarm nie dłużej niż dwa tygodnie, gdyż skład pokarmu kobiecego zmienia się w zależności od potrzeb rozwojowych dziecka i zależy też od wieku malucha.

No to wywalam mleko z sierpnia i września:( będę mrozić później jak będę chciała skończyć laktacje i może żeby zabić smak będę robiła na nim kaszki?
imageimage
My jestesmy od wczoraj u dziadków i własnie słysze jak Maja sie drze więc musze isć na odsiecz, bo babcia juz chyba nie daje rady;-)

Maja tez sie rozgląda na spacerze, podziwia drzewka itp. jak jej daszek w gondoli opuszcze.A w gondoli sie juz ledwo mieści...
No i strasznie sie slini.sliniak to teraz nieodzowna część jej garderoby;-)
image
Nyzosiu szkoda trochę tego mleczka....
Tez slyszalam, że sklad mleka sie zmienia,więc chyba faktycznie lepiej nie robic duzych zapasów
image
nyzosia jak to dwa tyg tylko trzymac mrozony pokarm?? Ja czytalam ze do 3 mcy
Krzeselko do karmienia to jak dziecko siedzi samodzielnie :) Dopoki moje nei siedzialy to karmilam chlopakow na polsiedzaco podpartych poduszkami.
Trzymać można dłużej nawet do roku w takiej porządnej zamrażalce tylko piszą że nie ma to sensu bo skład nie będzie odpowiadała wiekowi malucha.

Ja to mleko co mam z sierpnia i września wywalam - młoda nie chciała pić tego rozmrożonego bo faktycznie śmierdzi i nie smakuje dobrze a poza tym ten zapasy robiłam bo się bałam że ta moja laktacja będzie do bani a okazuje się że ma się całkiem dobrze.
imageimage
A co do krzesełek to są takie co mają regulowane siedzenie i można je dać w pozycji półleżącej.
imageimage
Nyzosia: Ty masz najmocniej rozbudzoną laktację :P Żadna z nas się z Tobą nie równa ... Ja bym się na Twoim miejscu jedynie obawiała czy da się ją później łatwo zatrzymać ....

Ja mam tak dużą gondolę że do wiosny spokojnie wytrzyma :P Szybciej moja córka będzie miała dość gondoli niż z niej wyrośnie :P Ale ja wybierałam specjalnie dużą na zimę.

My krzesełko już od dawna mamy - więc na święta mała dostanie tylko zabawki.
jeszcze raz: dzięki Mjakmama i Nyzosia :)
image image
Nie było mnie tydzień i sporo napisałyście :)
Co do pieluch to Nikuś na nie miał uczulenie. teraz używamy huggiesów i belli na zmianę. Czasami sie zdarza, ze przeciekną, ale jak za lekko zapnę.

Mały przesypia całe noce- zasypia ok 20 i spi do 6-7 rano! Sama jestem w szoku.W ciągu dnia stosujemy "łatwy plan" z książki Tracy Hogg i jak mały zje to bawi się ok 45-60 minut i idzie drzemać. Drzemki trwają ok 20-60 minut.
Jak je to ostatnio 3-5 minut, potem przerwa na odbicie i znowu jedzenie ok 3-5 minut.
image
image
Ja teraz mam straszny problem z karmieniem.
Tydzień temu byliśmy na szczepieniu i po ważeniu okazało sie, że Niko przez 2 tyg przybrał tylko 70 gram. :(
Za tydzień mamy kontrolne ważenie i się okaże co robić. Lekarka mówiła, że prawdopodobnie będzie trzeba wprowadzić zupę jarzynową.
ostatnio własnie wydaje mi sie mam mniej mleka bo mały chwile pije, potem zaczyna szarpać pierś i jak patrze to mleko już nie ma. Daję mu z drugiej piersi ale po chwili jest to samo. teraz przy jednym karmieniu opróżnia dwie piersi. Może mam mniej mleka przez to że mały spi całą noc? W nocy nie karmię i nie sciągam. Jedynie rano karmię małego z jednej piersi a z drugiej sciągam żeby było na wieczór przed snem.
Nie wiem co robić.... boje się że głodzę dziecko
image
image
Kiciuchna ja przez przypadek zauwazylam jak poprawic u siebie laktacje a wcale nie chcialam:P np wczoraj jak maly zasnal wypilam szklanke piwka ale zwyklego nie smakowego i w nocy mialam tak pelne piersi ze musialam sciagac recznie chociaz filip budzil sie co dwie godziny. Mozesz sprobowac no chyba ze glupi pomysl dalam:P jakies dwa czy trzy tyg temu to samo mialam
image
image
Ha ha no nieźle:)))

Ssabinka ja Cie podziwiam że Ty potrafisz ręcznie ściągnąć pokarm...w życiu bym tego ręcznie nie zrobiła.

Nilkaa z jednej strony nie mogę się doczekać kiedy skończę ściągania a z drugiej strony tak jak piszesz mam tak rozbujaną laktację że boję się jak będę sobie radziła z jej wyhamowaniem a nie chciałabym brać tabletek.
imageimage
odnosnie krzeselek do karrmienia to my juz od 3 tyg korzystamy, a mamy baby comfort z regulowanym oparciem :) sprawdza sie superasnie :)
image
co co Wy?? mleko dziwni smakuje?? :((( buuu a ja tyle tego namroziłam- zwłaszcza z poczatków, bo od jakichś 2-3 tygodni nie mroże, bo len ze mnie wylazl i mi sie nie chce sciagac... ale moze trzeba bedzie zaczac :))

ja to w ogóle podziwiam dziewczyny, które się laktatorują!!!
image image
na pobudzenie laktacji karmi jest dobre ja wczoraj i przed wczoraj lyknelam i jest wiecej mleka - zwyklego piwa bym nie pila karmi ma 0,5% alkoholu i to za malo by przeniknac do mleka w porownaniu do zwyklego piwa. Rutwica lekarska to ziolo ktore tez pobudza laktacje do kupienia w zielarskich sklepach - ostatnio troche czytalam o pobudzeniu laktacji bo moja tez malo przybiera i czesto wg mnie je. Karmi działa - musze kupic jeszcze ta rutwice.
Moja wcina te zamrozone 2 mce temu wiec albo jej smakuje albo nie zmienilo smaku - nie probowalam ;)
weronikka- my z inhalacja jestesmy zaprzyjaznieni od 2 miesiaca zycia chłopców bo wtedy pierwsza wizyta w szpitalu byla. Pamietam ze nie trzymalam bezpośrednio maski przy twarzy a w odleglosci ok 15cm. I tak póki lek sie nie skonczył a ile tego kropel było nie pamietam. Kiedy skonczyli 2 lata juz trzymamy maske przy buzi. Teraz nie mamy z tym problemu bo chlopcy sami sie inhaluja ja jedynie nalewam kropelki:) A poza tym Gosie tez inhaluje sola fizjologiczna profilaktycznie jak reszta choruje
image

image
a jeszcze a propos karmienia- wasze dzieciaczki jedzą z jednej czy z dóch piersi podczas jednego posiłku??
image image
Ja spróbowałam przez przypadek:) ale od razu wyczułam że dziwnie smakuje. na forum gazety dziewczyny też o tym piszą więc to normalne:) no a mojej nie smakuje:( no nic będzie do kaszek:)
imageimage
moja czasami je z jednego czasami z dwóch cycusiów ale czesto z dwóch mi sie wydaje ze troche nawalam z tym karmieniem bo kiedy leci te gestsze mleko to ona sie denerwuje bo leci wolniej i ja wowczas przystawiam do drugiej - od kilku dni zbieram sie by zadzwonic do poradni laktacyjnej i popytac co i jak
Ależ się rozpisałyście, ledwie nadrobiłam...

U mnie mąż chory i cała opieka nad Mateuszem spoczywa na mnie... Hm, teraz go trochę bardziej doceniam :) Mam tylko nadzieję, że my się nie zarazimy. Chyba musiałam to trochę odreagować i był dzisiaj u nas dzień śpiocha, prawie pół dnia przespałam, nawet moje dziecko zmusiłam do dłuższych drzemek ;)

My krzesełko już mamy, ale jeszcze nie składaliśmy. Czeka w piwnicy aż Mati zacznie siedzieć no i jeść inne posiłki poza mleczkiem.

Kiciuchna, u mnie był ten sam problem z laktacja. Popiłam trochę herbatek na laktacje i mam wrażenie, że jest lepiej. Wprawdzie czasami Mati je z dwóch piersi, a nie z jednej jak wcześniej, ale już nie ma problemu z płaczem i prężeniem się. Na razie obyło się bez pobudzania laktatorem.

Dziewczyny, a jak myślicie, jak kładę Mateusza o 19.30 spać i następne karmienie mamy dopiero ok. 7.30 rano, to mogę sobie wieczorkiem wypić coś alkoholowego? Nie mówię o jakichś dużych ilościach, ale od czasu do czasu lampkę wina lub piwko z mężem?
image
mjakmama przypomniałaś mi, karmi też piłam, zgodnie z zaleceniem zuzko :)
image
Ja bym nie piła - łyknęłam karmi ale ono jak czytałam jest dla karmiących a nic z zawartością alkoholu pow 0,5% bym nie ruszała
http://forum.trojmiasto.pl/piwo-karmi-przy-karmieniu-piersia-t193936,1,16.html
tu dziewczyny pisza o karmi na laktacje - trzeba je wygazowac by dzidzia nie miala klopotow z brzuszkiem
Z tym gazowanym to chyba jakaś bujda jest - ja piję namiętnie cole i młodej nic nie jest. z resztą jak niby bąbelki przedostaną się do pokarmu??:)

A co do alkoholu to ja bym wypiła jak masz taką długą przerwę. Oczywiście nie litr ale kieliszek wina czy jedno piwo spokojnie do rana wyparuje.

Teraz wyjdzie że ja jakaś patologia jestem:)) cole żłopie, alkohol też:))) o czekoladzie, miodzie i orzechach nie wspomnę:))
imageimage
ja czekolade tez rabie i nawet bigos jadłam ;) tu nie chodzi o babelki a dwutlenek wegla chyba ;)
No chyba że o to:) ale tak jak "mówię" mojej to nie przeszkadza:)

Hmmm bigos?? Bigos bym wsunęła - dawno nie jadłam.
imageimage
heheh:) ja też z tych patologicznych....troszku pifka czy lampka winka jest okiej:)
image
a ja bym wsunęła grochówke ale nei chce ryzykować - ale jak ostatnio u kogoś na klatce wyczułam jej zapach to myślałam, że wycieraczkę zaślinię ;)
to przecież to samo :P

Ja karmi od 2 dni piję :). Jak jakaś alkoholiczka stęskniłam się za smakiem piwa :P Ale mi laktacji jakoś nie pobudza - cały czas jest w sam raz ..Chyba - bo mój żarłok zaczął przeginać i dziś miałam 3 sesje jedzeniowe powyżej godziny :( Masakra. Na szczęście na moim kindlu mam już wgrane kilka książek i w czasie karmienia po prostu sobie czytam :).
co jest to samo ?
Dzieki Olenkowa za odpis bo kompletnie zglupialam. Tez tak robie jak ty bo robic inhalacje przez minute wydalo mi sie dziwne. Dobrze sie czasem poradzic. Ja mam krzeselko z ikei dostalam w prezencie. Zastanawiam sie nad zabawkami piszecie ze ten banan jest fajny w jakim przedziale cenowym jest moze ktoras z was wie. Otym z karmi jest dobre na laktacje to slyszalam ale wygazowane i to trdycyjne zadne malinowe czy inne.
Weronikka my zamówiliśmy banana na allegro

http://allegro.pl/tiny-love-owoc-ozzie-andy-anna-4-wzory-i1319399959.html

na razie czekamy na przesyłkę
image
bąbelki i dwutlenek węgla
ja tam lampke wina czy szklanke piwka raz na dwa tyg moge wypic. mlodemu nic nie jest a grochowke tez jadlam i ok :) A co do slodkiego to jem od kiedy spytalam chyba nyzosie:P i wcinam teraz rowno i tez ok:)
image
image
Hej hej z rana:)

Moja młoda chyba sie przestraszyła mm i dzisiaj spała o 20 do 3 bez przerwy:))) ale żeby nie było tak pięknie o 5 marudziła. zasnęła znowu dopiero po 6 jak maź poszedł do pracy a ja ją zabrałam do mnie do łóżka:) i spałyśmy do 8 wiec ok:)

Założyłam konto na fb więc jak któraś mnie znajdzie to niech doda do znajomych:)
imageimage
Ja też mam ochotę na grochówkę :D I jak mi się będzie chciało zrobić, to na pewno wszamam ;) Wojtek tolerancyjny chłopak, nie robi mu za bardzo, z czym dzisiaj dostaje matczyne mleko ;)

Ja w temacie alko bardzo ostrożna jestem, odkąd zaszłam w ciążę z Tośką, to 0 alkoholu (z wyłączeniem dwóch wesel, kiedy to Tośka była u babci na weekend i dostawała butlę). Jakoś tak nie mogę się przemóc ;-) Chociaż jakbym się napiła wieczorem odrobiny piwka, to do rana przecież pewnie śladu by nie było... Ale jakoś wolę nic nie pić, odbiję sobie latem :D
image

image
Moja na szczęście też nie jest wrażliwa na to co jem. To zdecydowany plus - jakbym miała całe 6 miesięcy jeść kurczaka, ryż i marchewkę to bym padła ...

My dziś wcześnie wstałyśmy - musiałam męża szybciej do pracy wysłać :). A on ma spore kłopoty ze wstawaniem, szczególnie jeśli ja jeszcze śpię :P.

No to za chwilę pójdziemy na spacer - jeszcze nakarmię i idziemy. Dziś coś lepsza pogoda się na razie zapowiada. Chociaż nie pada
u mnie juz pada ;/ za nami piekna , cudowna noc szama o 20, oczywiscie z zasnieciem problem, o 21 w łóżeczku dostała takiej histerii ze sozk, uspokajalam ją dobre 15 min ;/ po czym odlozylam do lozeczka pomarudzila i w koncu sama zasneła - ze smokiem niestety no ale sama - nie na rękach. I spała do 5.30!! szok, potem dostala butle i śpi nadal!!! a ja w spokoju jem sniadanie :)))
image
image
No widzisz Madziukla młoda Ci sie naprawia:))

Nilkaa - niestety kropi:(

Ja dzisiaj atakuje Ikee:)
imageimage
A my ruszamy do Galerii Bałtyckiej szukać prezentów...
image
hej, hej
ja wczoraj tez podjełam decyzje bedac w auchanie ze w tym roku wczesniej zabieram sie za kompletowanie prezentów a nie jak co roku na ostatni gwizdek:)

wogóle to byłam w szoku jakzobaczyłam 4 regały zabawek wywalonych na wejsciu, a zaraz za tym juz megaa światecznie...choinki, lampki, babki:) ale w tym roku Wesołe Święta bedą:)
image
ja już mam część prezentów, dla Tosi mam lalkę Chou Chou Gadułkę i 3 zestawy Little People z FP a dla Wojtka na razie mam Książeczkę Rymowankę i chcę jeszcze Aktywne Klocki kupić.

U nas było pięknie, słonecznie, ciepło i wiosennie, chciałam się na spacer wybrać, ale teraz zaczęło mocno wiać i chyba będzie padać :/
image

image
a ja właśnie ze spacerku półtoragodzinnego wróciłam i nie padało :). U nas też zaczyna wiać :(

Ja na razie prezentów jeszcze nie mam :( Racja - czas już ich powoli szukać.
mzoecie wkleic linki ze swoimi chustami?? Jakie jest prawdopodobienstwo ze jakteraz kupie chuste to Emi sie ona nie spodoba?? Pewnie im mniejsze dzieci tym lepiej je sie przyzwyczaja co nie|??
my jako prezenty dajemy najbliższym foto małej z sesji ;P już zapowiedzieliśmy że Święta będą bez prezentów tylko dla dzieci damy pieniądze i małej coś się nakupuje i wsio

któraś z Was wybiera się 18.11 na spotkanie Mama rozmawia w hotelu Hotton ? Ja już potwierdziłam obecność ;)

hmmm któraś z Was wysłała mi zaproszenie na nk ? bo nie znam tej osoby a ma malutkie dziecko ?:)

my już po spacerze jest baaardzo ciepło :)
image
ja wyslalam zaproszenie na NK ....
image

ja na prezent malemu chcialam kupic jakas fajna zabawke ale nie mam pomyslu jaka bo wiekszosc z tych ktore chcialam zeby mial dostal juz i mam problem co mu wybrac....a ogolem troche prezentow do kupienia mam bo w rodzinie wysyp dzieciaczków....a sylwestra pewnie w domku spedzimy.......eh fajne te Wasze dzieciaczki:) a jak szybciutko rosną;)
image

Hej, a ja od kilku dni zaczeloam miec powazne problemy z laktacja, mam tak malo mleka, ze jak przystawiam małego to on strasznie sie denerwuje, wierci, szarpie, krzyczy gdyż mu malo mleczka leci. Jak próbowałam sobie odciągnąć mlczko po 4-5 godzinach to udało mi sie jedynie 50 ml sciagnać z obu piersi:/ tak wiec od 3 dni zaczelam dokarmiać małego mm, a w miedzy czasie przystawiam go do piersi, choć jest przy tym straszna szarpanina:/ dobrze, ze mam w czwartek wizytę u pani dr to mi poradzi coś odnośnie karmienia małego, czy może juz w ogole przejść na mm.
mjakmama ja kupiłam chustę lennylamb kolor nadziewana czekolada- właśnie czekam na przesyłkę :)) a tez nie mam doświadczenia z chustą,a Wiki ma ponad 3 miesiace- mam nadzieje, ze jej sie spodoba :)) a jak nie to wystawie na allegro!
image image
gwiazduś jak dajesz mm i chcesz dalej dawac cyca to odciagaj sobie nawet jak mleko nie leci bo ci sie zmniejszy ilosc mleka - cycki produkuja tyle na ile jest zapotrzebowania.
gwiazdus, a moze spróbuj ściągac laktatorem według metody na pobudzenie czyli najpierw po 7 minut z każdej piersi, potem po 5 minut, a na koncu po 3 minuty i wazne, zeby za kazdym razem robić dwie piersi, a nie 7-5-3 min z jednej, a potem z drugiej.
Nie wiem o co w tym chodzi, ale mi kiedyś pomogło
image image
mjakmama - ja mam elastyka http://allegro.pl/pentelka-chusta-elastyczna-platki-roz-50cm-i1318818949.html i tkaną LennyLamb http://allegro.pl/chusta-lennylamb-niebieska-dalia-l-tkana-wys-0-i1280267832.html (tylko inne kolory).

Mój synek kocha chustę i czuje się w niej fantastycznie. Do tej pory myślałam, że wszystkie dzieci tak reagują, ale na własne oczy widziałam córeczkę Anetkibooss, która strasznie płakała po wsadzeniu w chustę i to nie była wina wiązania, bo wiąże chustę dokładnie tak, jak ja... Także nie potrafię ocenić prawdopodobieństwa, czy się spodoba ;)

Dzisiaj zrobiliśmy z mężem eksperyment - on został z Młodym, a ja poszłam za niego do pracy :))))) Super tak się oderwać od dziecka, ale oczywiście bardzo za nim tęsknię... A Młody jest wyjątkowo spokojny i mój mąż nawet mi powiedział, że mam przy nim mało roboty. Zawsze jest spokojniejszy, jak jest na mm ;)
image image
Hej, ja dzisiaj zaczelam zajecia kliniczne w szpitalu. Jutro bede miala okazje byc przy operacji wstawiania endoprotezy biodra. Brrr. Juz probuje sie psychicznie przygotowac na ta rzez;) Mala byla dzisiaj z moja Mama a od jutra z tesciowa. Ciezko mi sie z nia rozstawac juz...

Co do chusty to ja moja wkladam, ale nie wiem czy nie robie czegos zle bo Mala ma czasem jedna nozke wyzej w tej chuscie. No a pozatym mam taka sama chuste elastyczna jak Panna i tez jest na niej napisane 100% bawelny:P

Wczoraj przeszlismy na pampki 3 bo 2 zrobily sie za male;)
Co do chusty to na dwoje babka wróżyła...są dzieci - jak najprawdopodobniej malutka Anettkiboss - które nie lubią być w chuście. wiec lepiej sprawdzić najpierw czy młoda będzie lubiła noszenie w chuście. może masz jakąś koleżankę która ma chustę? jak nie to może udałoby Ci się podjechać na nasze spotkanie - zawsze mamy chusty wiec można spróbować. no i oczywiście jaj dla Was to już chusta tkana.

A co do laktacji to to ze laktatorem ściągasz 50 ml to nic nie znaczy. może być nawet tak ze nie ściągniesz ani kropli a dziecko sie naje:) a jak przejdziesz na mm to tez żadnej tragedii nie będzie:)
imageimage
Aniaa a co Ty studiujesz??
imageimage
Nyzosia - na tym forum gazetowym to są jakieś mega maniaczki karmienia piersią - które w nocy po 10 razy wstają do dzieci i jeszcze w dzień im maluchy tylko przy piersi zasypiają .. Masakra. Smoczek to największe zło :P

Odnośnie chust - ja bym chciała się nauczyć innych wiązań - na razie umień tylko z instrukcji lennylamb.

A moje dziecko przespało cały dzień. Przedwczoraj miałam żarłoka a dziś mam śpiocha :).
Ja studiuje fizjoterapie, teraz mam zajecia kliniczne na oddziale ortopedii i traumatologii i oprocz pracy z pacjentami moge uczestniczyc w operacjach. Mam tylko nadzieje ze nie zemdleje:P
nyzosia czyli tkana lub elastczna jest w zaleznosci od wieku dziecka czy jak??
Od wagi. Elastyk jest teoretycznie do 9 kg ale powiem Ci że moja wazy niecałe 7 kg i już jest mi już ciężko. A tkania niby jest do 30 paru kg ale nie wiem jak można taki ciężar dźwigać:) No ewentualnie na plecach.
imageimage
mjakmama chusta elastyczna jest do 9 kg, a w tkanej mozna nosic nawet 2-3-latka
image
dzieki
Nilkaa to prawda ze nawiedzone są na tamtym forum. a napisz ze dajesz butle he he to dopiero afera:)
imageimage
mjakmama jak chcesz elastyka to ja moge swoją odsprzedać - małej się nie podoba ;/
image
image
Z wielką chęcią do Was dołączę.
W ciąży przez chwilę Was podczytywałam i teraz znów tu wróciłam.
Fajne tematy poruszacie.
Urodziłam Filipa 21 lipca i teraz jestem najszczęśliwszą mamą na świecie :-)
image
No to mamy dwoch Filipkow :)
image
image
Annia witaj :) moj maly tez jest z 21.07 :)

my po wizycie u doktora :) wszystko okej, mlody wazy 7800 a od jutra zaczynamy deserki z jabuszka :)
image
my narazie caly czas na marchewce jeden sloizek na dwa dni potem dzien przerwy jutro moze kupie marchew z jabkiem i sprawdzimy. Marchewke kupilismy i gerbera i hippa i hippa o wiele lepsza. Chcialabym tez kupic i sprobowac dac rosmanowskie bo podobno dobre co sadzicie?
image
image
Madziulka a jaką masz i za ile bo ja na razie sie zastanawiam - nie wiem czy jest sens na zime kupowac bo pod plaszcz Emi w chuscie nie smieszcze raczej.
Witamy nową mamusie:) A skąd jesteś??

Ssabinka Wy już tez z marchewką działacie?? ja na razie nic nie daje dodatkowego.
Napiszcie dokładnie jak podajecie to będę już wiedziała bo ja chce stałe pokarmy dopiero w styczniu wprowadzać.

Mjakmama ja wkładam młodą w chustę jak noszę zimową kurkę - ubieram ją w kombinezon, ciepłe skarpety pod spód i wybieram taką kurtkę żeby zapiąć chociaż do jej tyłka taż żeby nogi zakryć bo resztę ciała grzeje jej ja:)
imageimage
A no podajemy:) Lekarka mowila ze po 4 juz moge. A ja najpierw pare lyzeczek dalam drugiego dnia pare wiecej reszte wywalam, robilam dzien przerwy i znow troszke wiecej az ze wczoraj zjadl pol i dzis pol sloiczka. Zeby dac jeden naraz to jeszcze troche poczekam pewnie z miesiac. narazie bede o troszku a potem po pol probowac roznych rzeczy:P
image
image
Nasza lekarka z kolei nie zaleca mi nic poza cycem małej dawać narazie.A mnie tak korci....Z miesiąc temu dalam jej jabluszko do possania i tak sie przyssala ze szok!

Cos Maja ma dzisiaj lekki sen.Niby polozylam ją o 20, a do teraz co chwila się budzi, wypluwa smoczka a potem go chce znowu, kreci się....
image
Z Gdańska a konkretniej z Oliwy :-)

Mój mały tylko na cycku i na razie nie mam odwagi mu czegokolwiek innego podawać. Za tydzień idziemy na szczepienie to poroznawiam o tym z lekarką.
image
A może, któraś z Was jest też z Oliwy i przez przypadek chodzi na spacerki do Parku Oliwskiego :-)?
image
Nie wiem co jest dzis malemu. O 19 byl myty i zawzse do 20 mniejwiecej spal marudzil itp a dzis????? Spokoj gada obsrwuje jakby wogle nie mial zamiaru spac
image
image
O ssabinka widze, że nasze dzieci się umowily z tym slabym spaniem dzisiaj;-)
image
oj ja to padam na twarz!!!! mała przy (a właściwie przed) wieczornym karmieniem wpadla w histerie, nie chciała piersi w ogóle chwycić, darła się w niebogłosy- jejku dopiero co zasnęła- to jakaś masakra była!!!

a tak poza tym to chyba nie witałam jeszcze nowych mamuś :) a więc WITAJCIE!! Fajnie, że nasze grono się powiększa :)

i napiszcie dokładniej co z tym innym jedzonkiem- słoiczki tak??
ja pytałam pediatry to mówiła, że jak karmię piersią to możemy zacząc myslec o wprowadzaniu innych pokarmów pod koniec grudnia to mała bedzie miałą prawie 5 m-cy
image image
jejku...ja juz niemoge sie doczekac tych słoiczków, ale narazie mały tylko na moim mleczku...wszyscy mówia ze sa od 4 mca jak jest na mm a cycus to od 5...ssabinka Ty pediatre pytałas czy sama zarzadziłas z ta marcheweczka?
image
lekarka mowila od 4 miesiaca. wiec sama zarzadzilam hehe
image
image
aśku 85 jesttak jak piszesz ;) jeszcz ebedziecie narzekac na sloiczki jak marchewki nie uda wam sie sprac bo ona malo schodzi hahahah
pewnie masz racje mjakmamo:) ale wiesz jak to jest...wszystko by człowiek chciał przyspieszyc a potem teskni za tym co było:p
image
No ja też czekam z nowym jedzeniem aż młoda skończy 5 miesięcy.

Moja dzisiaj była mega marudna ale tylko od 18 do kąpieli. Po kąpieli padła.

Dzisiaj napisałam do dziewczyny od nas z forum która też ściągała pokarm i już wygasiła laktacje z prośbą o informację jak to zrobiła. No i niby już wiem jak ale tak się boję że porobią mi się zastoje i inne tragedie że trzęse portkami na samą myśl:((( a tak od stycznia będę miała się za to zabrać.
imageimage
Co do alko - kieliszek wina przy karmieniu piersią od czasu do czasu można - pozytywnie działa na laktację, bo odpręza :-). Wtedy trzeba nakarmić malucha i wypić zaraz po karmieniu, tak aby do następnego karmienia były 2-3h. Po tym czasie nie ma już alko (z kieliszka wina) w mleku. Są ponoć stronki, gdzie można przeczytac jaki alkohol po jakim czasie się wchłania i nie przechodzi do mleka, ale nie chciało mi się czytać :-P

Słoiczki - my wprowadzimy po skończeniu 5 mies., o ile do tego czasu uda mi się karmić piersią. Chciałabym do skończenia 6 mies., ale po 6 mies. mała idzie do żłobka i nie chcę, by tam poznawała dopiero nowe jedzonko :-)
[image
nawet dziś pogadać z wami nie miałam jak, taki dzien zabiegany - mam nadzieje ze jutro nadrobie
mjakmama mam chuste lennylamb fioletową jak sie zdecydujesz to jakos sie dogadamy :)
image
image
Moje dziecko postanowiło dziś nie spać od 6.00. Normalnie to śpimy jeszcze do 8 czy 9, a dziś nic z tego. Leży sobie teraz grzecznie w łóżeczku pod karuzelą i "rozmawia" ze zwierzaczkami :-).
image
U nas calkiem niezle :) Pozwolilam malemu pojsc spac jak on chcial czyli jakos o 21 i obylo sie bez krzykow:) i wstal o 2 i o 5 z rym ze wtedy musialam go i siebie przebrac bo przy karmieniu zrobil siusiu ktore powyciekalo na nas :P niedawno co poszlam pod prysznic i sniadanie zrobic myslalam ze maly caly czas ladnie spi a jak wstalam to on pewnie tez:P i ladnie sobie gruchal :)
image
image
o kurcze...mały jak wstanie to sam pogada w łózku z karuzelką moze z 5 minut i trzeba go wyciagać....najfajniej jest o 8 rano leci powtórka majki a młody jak słyszy piosenke to krzyczy, spiewa prezy sie i chichra....jak niezdazymy rano na piosenke to dzień nie jest taki fajny:)
image
He he dobre z tą piosenką:)

Ja się ciesze ze młoda daje się uśpić jak wstaje koło 6 i śpi do 8 bo byłabym nieprzytomna. wczoraj obudziła sie przed 12 dałam jej mm i .... obudziła się o 3:) nie wiem czy na nia nie działa czy może za mało wypiła bo tylko 60 ml.

w ogóle coś mi mało je przez ostatnie dni:(
imageimage
a ile Wasze maluszki ml jedzą / jadł w 3 miesiącu??? bo trochę zdębiałam jak kupilam inne opakowanie nan activ . Na dużym opakowaniu w 3 miesiącu jest 6x120ml ,a na małym jest 5x180ml - więc dużo więcej ;/

Moja pije 5x120ml

U nas śmiechy są od samego rana, chcihra się jak szalona, zdjecie z tel wiec niezbyt dobrej jakosci
image

image
image
ale fajna roześmiana Pati :)

My na razie raz daliśmy Wojtkowi do posmakowania jabłuszko i raz marchewkę. Przy jabłku krzywił się jak nie wiem co ;) Tak ciamkał buzią, zdziwiony, że jakiś nowy smak, o co chodzi ;) A marchewki to pół słoiczka na pierwszy raz zjadł. I w sumie tylko raz jabłko i raz marchewkę spróbował. Od przyszłego tygodnia będę już chyba regularnie podawać takie smakołyki, ale chcę sama przygotowywać a nie słoiczki dawać.

Strasznie się cieszę, bo w grudniu idziemy do Teatru Muzycznego, na "Spamalot", mój mąż uwielbia Monthy Pythona :) No i fajnie, bo zrobimy sobie randkę, bez dzieci :)
W ten piątek na imprezkę z kolei idziemy, może nawet napiję się czegoś mocniejszego :D Dzieciaki będą u teściowej :)
Ale ze mnie paskudna matka, cieszę się na samą myśl podrzucenia dzieciaków teściowej ;P
image

image
hej dziewczyny, ale naskrobałyście przez weekend :)

my już po chrzcinach, mała była nawet grzeczna, chociaż jak ksiądz polewał główkę to jako jedyna się odezwała :) wszyscy potem mówili ze jak bedzie dorosła to bedzie ładnie śpiewać hi hi
myślałam, że może wieczorem będzie histeria, w końcu tyle osób i każdy miał ją na rękach, ale po kąpieli ślicznie poszła spać i ani razu nie obudziła się w nocy :)
a oto jedno zdjątko z chrzcin
image

imageimage
Super uśmiech :)

Nyzosia
Idziesz dziś do Iwony? Bo ja się zastanawiam czy w czasie spacerku do niej nie wskoczyć ...chociaż nie mam jakichś konkretnych tematów.

Ja tam w ogóle jeszcze o innym jedzeniu niż mleczko nie myślę ... Jeszcze tyle czasu przed nami.
U nas było kilka takich karmień że mała przeraźliwie płakała na widok cycka. Chodziło o to, że była wyjątkowo głodna. Problem w tym, że tak płakała że nie była w tym stanie złapać. Jak już złapała to wszystko wracało do normy :). Płacz momentalnie ustawał i była już zadowolona.
yecath ale musisz miec fajną tesciową.Korzystaj z wolnego, bo pewnie przy radosnej dwojeczce to masz mało takich chwil dla siebie.
A powiedz czy przy Tosi nie mialas troche tak, że nie lubilas jej zostawiać?Ja tak mam i sie zastanawiam czy ja jestem jakaś przewrazliwiona, czy to normalne przy pierwszym dziecku?Może przy drugim jest juz łatwiej?
image
Gosiaro, normalne! Ja nawet nie chciałam Tosi dawać na ręce komukolwiek innemu niż mężowi.
Przez pierwsze kilka jej miesięcy życia... Strasznie zaborcza byłam.
image

image
Ja to w sobotę z mężem wybrałam sie do kina na późny seans mała spała nianie zaniosłam babci i my czmychneliśmy młoda nawet się nie kapneła...

Ja uwielbiam rano podchodzić do łóżeczka mówie jej dzień dobry a ona z takim szczerym uśmiechem do mnie :) w taki sposób miło rozpoczyna się dzień my właśnie pakujemy się na spacer... Wczoraj młoda po spacerze spała 5 godzin już na spacerze zasneła ;p
My po szczepieniach. Dziś były pneumo i rota. Teraz maluch śpi. Jestem zła, bo w aptece wystrychnęli mnie na dudka! Jak dowiadywałam się telefonicznie, to Rotarix miał kosztować ok. 300 zł, a Prevenar ok 280 zł. Jak przyszło do płacenia - Rotarix 426 zł, a Prevenar 371 zł. Wściekłam się niesamowicie, bo juz nigdzie nie mogłam kupić szczepionek, a wizyta umówiona i wszystko przygotowane do szczepienia! Jak dla mnie, to normalnie złodziejstwo jest. Kupiłam pod wpływem emocji, ale jestem wściekła na siebie - powinnam zrezygnować Kolejne zamówiłam w doz - w NORMALNYCH cenach. Ale strasznie mi szkoda tej kasy co przepadła... no cóż, mądry Polak po szkodzie :-((
[image
ojj- bardzo drogo.

A w przychodni nie mają? Bo u nas rotarix był za 270 ... pneumo jeszcze nie wiem- bo dopiero za tydzień szczepimy.
o boziuuu mój mały przestał lubić spacery! massakra jakas...wczoraj myslałam ze to była przypadkowa histeria, ale dziś znowu to samo jakby go ze skóry obdzierano...az ludzie na balkony powyłazili...wróciłam do domu i go na balkon wywaliłam i teraz tam śpi....ale ryk był nie z tej ziemi....kumacie o co chodzi?? dodam tylko ze do tej pory było tak ze jak wychodzilismy to mały z automatu zasypiał jak tylko poczuł powietrze....a teraz ło matko
image
kiedyś dziewczyna na forum o takim przypadku pisała i chodziło o to że jej dziecko chciało widzieć świat a gondola wszystko przysłaniała ... Przejście na spacerówkę rozwiązało problem.

Ale nie pamiętam wieku tego dziecka :)
o kurcze...mam w sumie regulowane podparcie w gondolce...ale mały jeszcze nie siedi wiec niewiem czy moge mu to podnieść...
image
asku obawiam się że jest tak jak nilkaa pisze, moze podnieś troszkę oparcie w gondoli aby Marcelek więcej widział, moze to sprawę rozwiąze.
Ja uwielbiam spacerki - młoda śpi, nie awanturuje się, ciekawe kiedy będą wrzaski :P no a teraz delektuje się ciszą w domku młoda spi w gondoli po spacerze ahhhh ;)
image
image
To ja sie tez pochwale usmiechami mojej Amelki, zdjecia zrobione tydzien temu, tak mi sie podobaja ze juz oprawilam w ramki:)

image

image

świetny uśmieszek :)) wkejajcie dziewczny wasze maluszki i ich usmieszki. W taki ponury listopadowy dzien jak znalazl :))
image
image
Nilkaa dopiero teraz widzę ze napisałaś pyt. czy idę do Iwony - byłam:) mówię Wam jaką teraz mam masakrę!!! byłam u Iwony (położnej) i pokazałam jej mojego cycka i oczywiście okazało się ze mam zatkany kanalik a nawet kilka. no wiec mi przekuła. krew się lała strasznie! no i teraz jak ściągam pokarm z tej piersi to właściwie jest sama krew nie pokarm!!! wygląda strasznie - na szczęście nie boli:) aż trudno uwierzyć ze co takiego może z cycka wypłynąć!!!!
Dobrze ze mam świeże zapasy mleka:)
imageimage
Madziulka, Aniaa, Manka śliczne Wasze Szkrabki, a uśmieszki to już w ogóle :)

My dziś po szczepieniu. Mati waży 6380g, co w siatce centylowej daje 90. Ech mógłby ważyć trochę mniej, no ale cóż dziecka odchudzać nie będę... Ale za to jakie mięśnie mi się wyrobią od noszenia ;)

Ogólnie Mateusz ciężko znosi te szczepienia. Znów mieliśmy atak histerii, jak ostatnim razem. Zaaplikowaliśmy czopek, wzięłam go do siebie do łóżka i na szczęście zasnął przy piersi. Jejku strasznie tak patrzeć jak dziecko cierpi i nie móc mu pomóc :(
image
ja nawet wole nie mysleć o następnym szczepieniu - bo na ostatnim ryczałam razem z mała ;/
image
image
image

image

Moja generalnie śmieje się ciągle ale zrobić jej zdjęcie to od razu poważna mina....
A propo wagi to coś mi się zdaje ze moja nie przybiera:( dzisiaj ważyłam ją u położnej w ciuchach i ważyła 6700 czyli tyle ile tydz temu w galerii malucha:( dobrze ze jutro idę do lekarza.
aa a jakby tego wszystkiego było mało to młoda ma znowu katar!!
i gdzie ta cudowna ochrona przy karmieniu piersią??
imageimage
Nyzosia a to nie jest tak że po 3 miesiacu juz maluszki tak nie przybieraja na wadze?? spokojnie, na szczepieniu ją zważysz i zobaczysz ja w tym tyg ide do pediatry ( dzis jedziemy na usg brzuszka - podejrzenie refluksu - trzymajcie kciuki :((( ) zobaczymy ile przez tydzien przybrala - az sie boje bo ostatnio przez 3 tyg 1kg a to jest duzo ;/
image
image
Ale nabroiłam tymi moimi zdjęciami... Ciamajda ze mnie...

Może nowy wątek za to założe co???

image

Madziulka a kto ci dał skierowanie na usg pod katem refluksu ? to ze pediatra da skierowanie to albo jest nie douczony albo che "zamknąć" rodziców jak marudzą o ulewaniu itp u ŻADNEGO dziecka do 1 rz nie da sie stwierdzić refluksu ! to ze dziecko ulewa nawet w dużych ilościach to normalne i absolutnie nic się z tym nie zrobi
image
ja slyszalam dokladnie to samo co pisze przyszla mama odnośnie refluksu

a co do wagi to najlepiej wazyc dziecko zawsze na tej samej, bo wagi miedzy swoimi wynikami moga miec pewne odchyły, a przy tak malutkim dziecku to jest róznica
ja Wiki wazylam u tesciow i miala 6300g, a tydzien pozniej na szczepieniu 6100g
image image
Wiktoria to w ogóle jest duży śmieszek :)

a oto przykład :)
image

image image
masz racje przyszła mamo, aleeeee...jesli na usg brzunia wyjda poiwiekszone miedniczki, albo kanaliki to jest podstawa by podejrzewac reflux...zreszta jesli to usg pokazuje potem robi sie dodatkowe badanie- miałam tak w szpitalu podejrzenie refluxu...bakterie w moczu czesto na to wskazuja
image
Nyzosia:
ja chciałam iść na spotkanie - ale na drzwiach przeczytałam że teraz jest na pierwszym piętrze i sobie podarowałam ... Tam sie da jakoś wjechać?
Biedna jesteś z tym karmieniem :( A po czym Iwona poznała, że masz zatkane kanaliki?

Madziulka:
a czym się ten refluks charakteryzuje? Jakie są objawy?

Super te Wasze maluszki :) Bosko się uśmiechają :).

Morela - moja to jest taki żarłok, że niedlugo Twojego Mateusza dogoni :P A swoją drogą dobrze, że Twój synek w nocy śpi, bo jakby jadł to by dawno przekroczył 97 centyl :P
No tak nilkaa mam szczęście :) A najlepsze było to, że pediatra jakoś źle dosłyszała wiek dziecka i myślała, że Mati jest o miesiąc starszy no i zadawała takie tam standardowe pytania, ja jej odpowiadam, na co ona, że dobrze mam, kupa raz na tydzień ;), dolegliwości żadnych nie ma, no i ja chwalę się że mam aniołka, bo nawet noce całe przesypia... Dr przeszła do ważenia i mówi, że słabo przybiera na wadze, a ja myślę sobie, gdzie on słabo przybiera, taki pulpecik z niego, a ona że mam jednak w nocy budzić na karmienie... Więc ja wkurzona, że nie będę mogła spać w nocy, pytam ją jakim cudem, no i wyszło, że myślała, że on ma ponad 3,5 miesiąca...

U nas ulewanie praktycznie nie występuje, czasami jak Mati za dużo zje to troszkę mu się uleje, ale bardzo rzadko, za to beka, jak to moj maz okreslil, jak tata po piwku ;)

A co do odbijania w ogole, to pytalam pediatre, bo u Matiego na poczatku tez bardzo rzadko sie odbijalo, nam starczalo cierpliwosci na noszenie do 10 minut, zwlaszcza w nocy... No i pediatra powiedziala, ze nosic koniecznie, jesli trzeba to nawet pol godziny, bo moze sie cos do pluc czy oskrzeli dostac, i ze dziecko wtedy charczy tak jak by mialo zapalenie pluc, ze rodzice mysla, ze dzidzius jest chory a to wszystko wlasnie z powodu nieodbijania... Na szczescie teraz Mati beka juz po kilku minutach, czasami nawet sekundach od odstawienia:) Chociaz z drugiej strony w szpitalu mi mowili, ze po karmieniu piersia nie zawsze sie odbija, i wez tu badz madry...
image
Witam

Pozwolicie ze przylacze sie do Was:)

Morela dobrze ze napisals o tym charczeniu. Dało mi to do myslenia. Moja strasznie charczy ale tylko wtedy gdy jest zmeczona i nie moze zasnac.
Madziulka moja nie ulewa. No moze czasem jej sie zdazy jak za duzo zje.
Ja moja stawiam do odbicia jak nie spi, bo jak usnie mi przy cycu to juz tego nie robie.
nyzosia ja mam nawilzacz i uzywamy go czasami. Inhalator tez mamy bo moje starcze cory sa alergiczkami i codziennie maja inhalacje

My raz mielismy kataerek, ale za to ciagnal sie u nas prawie 3 tygodnie. Nie byl on jakis wielki. Na poczatku zakraplalismy nasivinem. To nie pomoglo wiec nastepne krople jakie mielismy to Euphorium. Katarek nadal delikatny byl. Dostalismy skierowanie do laryngologa i on prezpisal nam krople do ustne Fenistil i wtedy juz pomoglo. Robilismy tez inhalacje z majeranku. Zalewalismy go w misce wrzatkiem i stawialismy kolo niej. Podawalismy jej tez Vitaminke c.
Oczywiscie gdy katar byl duzy to frida nosek oczyszczalismy tez.
Teraz codziennie jej nawilzam nosek sola morska(disne marem).
Moje córcie Patrycja, Paulina (2000) Kinga (2010)
image
pediatra, nie tyle pod kątem refluksu, co mała ma duży problem z gazami. A refluks do pół roku to normalka - bardziej sie stresuje jutrzejsza kontrola biodrek ;/ mam nadzieje ze pozbedziemy się pieluchy

a jak jest z ulewaniem u waszych dzieciaczków??moja nawet po 3-4h potrafi solidnie ulac ;/
image
image
noooo moja też tak ulewa
właśnie nie od razu jak odbije jej się tylko po jakichś np. 2h
ale pediatra mówiła, że i tak może być...
image image
a tak w ogóle to sobie myślę, że strasznie fajnie jest miec Was tu wszystkie :) przynajmniej człowiek wie, że inne dzieci/mamy tez tak mają i od razu sobie nie wkręca- te same problemy, te same rady :))
image image
3,4 h po jedzeniu już dawno jest u nas kolejne jedzonko :)

Moja ulewa tylko na chwilę po jedzeniu - tak do 15 minut i to rzadko kiedy ... Śmiejemy się, że gdy jej się już po prostu nie mieści :P Bo musi zjeść naprawdę dużo ....
Moja z kolei rzadko kiedy odbija :P - raz na dzień albo rzadziej...

Dopiero ostatnio przeczytałam, że to trzeba z dzieckiem chodzić i 15 minut aż odbije. Myśmy zawsze po 2,3 minutach się poddawali.
'W ogóle czym grozi brak odbicia u takiego niemowlaka?

Nyzosia:
Ja bym na Twoim miejscu wagą aż tak bardzo się nie przejmowała. Bo gdybyś karmiła piersią to być nie wiedziała, że mała zjada troszkę mniej. A to przecież to samo mleko ...
A co do wagi to racja - na każdej jest inny wynik - o tym już po pożyczonej wadze się przekonałaś ... Te wagi bardzo często podają błędne wyniki.
ja tam mysle ze refluksu nie ma, bo by tak na wadze nie przybierała :P ale warto sprawdzic. Poki co probujemu ponownie przejsc na bebilon pepti, bo nan activ to dosc ciezkie mleko, bo ma duzo zelaza
image
image
Ja już opanowałam moją mała i wiem co mogę z nią kiedy robić... Po jedzeniu absolutnie nic wrażliwa jest i ulewa czasem to nawet po 3 h uleje ale ja już tym się nie przejmuje młoda na wadze przybiera więc jest ok.... no i czasem młoda tak mocno chluśnie to jest z przejedzenia nie ma umiaru i tyle... A z bekaniem to też różnie czasem to ładnie szybko odbije a czasem później a czasem wogóle i wtedy wiadomo od razu że bedzie ulewac za jakis czas...
nasza nieulewa a odbijam tylko wtedy kiedy lapczywie pije bo wowczas nalyka sie wiecej powietrza
Ale się rozpisałyście.

Dzieciaczki śliczne - co jeden to piękniejszy:)

Nilkaa - w przychodni jest winda:) tak mniej więcej na przeciwko apteki.

Ja wiedziałam ze mam zatkany kanalik a nawet kilka. pamiętacie jak pisałam 2 tyg temu ze mnie strasznie kuje pierś i ze coś mi się zrobiło na brodawce i ze to przekułam igłą? no wiec wtedy mi się zatkał jeden kanalik. a teraz w tym miejscu mam zatkanych ze 3 - 4. to widać na brodawce. robi się taki koreczek. i bardzo boli przy dotyku. teraz jest lepiej - już mniej krwi:) a robi się to od tłustego pokarmu.
Ja chyba na prawdę napisze książkę o karmieniu piersią inaczej i wszystkich przygodach:)

co do wagi to macie racje - same wagi mogły dać różnice 100 czy 200 gram a 100 czy 200 gram tygodniowo to ok:)

co do jedzenia mniej to wyczytałam ze 3-4 miesiąc to spory skok rozwojowy i dzieci często nie są zainteresowane jedzeniem. no i że mogą to tez być zęby:)

co do odbijania i ulewania to mojej jakiś 2-3 tygodnie temu przeszło. teraz ulewa bardzo rzadko a ulewała dość często. i ja młodą rzadko odbijam po jedzeniu ale za to w ciągu dnia często trzymam ją pionowo i czasami sobie pobeka:)

własnie włączył się jej gadany!! leży na boku i gada i gada i gada:)
imageimage
my po usg - młoda dala taki koncert!!!!!!!!!!!!tak zaczeła się wiercić kręcić że cudeem lekarz dokończył badanie. nie ma żadnych podstaw by podejrzewać refluks - i tu się chyba nie zgodze- przypomniało mi się że jednak po obrazie usg widać czy są jakieś podstawy by podejrzewać refluks - np u mojego chrzesniaka były i faktyko miał to!! No ale u nas wsio ok - gazow jak na niemowlaka przystalo ani za duzo ani za malo - ale jakas tam miedniczka na nerce wyszla??!!hmm poki co mamy sie nie przejmowac po pol roku zrobic usg

Teraz błagam aby z bioderkami bylo ok , chce sie juz pozbyc tej pieluchy, niech juz Pati ma ładną zgrabną pupcie :D:D:D

Jeny nyzosia ależ masz przygody z tym karmieniem - a moze to znak abyś przestała juz karmic???bo jeszcze się czegos nabawisz?? co Ci mowila tak
image
image
urwalo mi wypowiedz hmm

mialo byc co ci mowila ta iwona o tym?
image
image
Wojtek ostatnio mniej gada, a non stop warczy :D Jak wkurzony pies :D Ale robi to dla zabawy :)

Nyzosia, ja też myślę, że to różnica na wagach! Na pewno Helcia przybiera na wadze ;) Te Twoje "przygody" cyckowe to jakiś koszmar :( Musisz teraz odciągać to krwawe mleko i wylewać, tak? Boli odciąganie?
image

image
Madziulka to chyba dobrze wszystko z tym usg no nie?:)

Yecath moja też bardziej piszczy niż gada ale gadać też gada:)

A co do moich cycków to - tak krwawe mleko wylewam:) nie będę wam pisała co jeszcze w nim jest bo to wszystko wygląda mało ciekawie. mąż jak to zobaczył to szybko wylał i mówił że obrzydliwe:) ale w ostatnim ściąganiu nie było już krwi:) a i odciągania na szczęście nie boli.
Niczym to chyba nie grozi. Jutro mam zadzwonić do położnej powiedzieć jej jak ma się sytuacja.
Powiem wam szczerze że te moje przygody z cyckami zaczynają mnie bawić. nie wiem czy ja jakaś masochistka jestem czy co ale im więcej przeszkód tym bardziej chce wytrzymać do 6 miesięcy:)

Kurczaki moja młoda ma katar:(( maść majerankowa i amol poszły w ruch.

Czy któraś z Was ma nawilżacz powietrza?
imageimage
ja mam taki na kaloryfer ;p
jak chcesz nawilzyc powietrze powies mokry recznik kololozeczka Heli :) pomaga, i nos nawilzaj woda morska, sola fizjologiczna itp
Tak właśnie robię. plus do tego stawiam miseczki z wodą i amolem:)

Ale zastanawiałam się nad takim bardziej "profesjonalnym":)
imageimage
Nyzosia- nie mam nawilżacza, Ale moge pożyczyc inhalator zadziala podobnie przy wlanej soli fizjologicznej pare razy po pare minut dziennie swietnie nawilza.
image

image
Olenkowa dziękuje ale myślałam o czymś na stałe:) zastanawiałam się czy warto.
Mówisz że inhalator działa jak nawilżacz? hmm to może inhalator?
imageimage
przyszła dziś chusta :)) i m pierwsze próby motania już za mną :))) ale fajowo- nawet nie sądziłam, ze tak mi się to spodoba :))
ale materiału to trochę jest, heheh
I Wiktoryjce też się chyba podobało- jak nauczę się dobrze dociągać to myknę z nią na spacer
image image
mysmy mieli tak nawilzacz profesjonalny ale jak dla mnie byl o kant d.....
a pytalas lekarza czy amolem mozna?? bo mi sie wydaje ze takim malym dzieciom nic eterycznego raczej nie tak pisalo na kroplach typu oilbas ze dopiero po 5 roku sa
No co Ty nie strasz! nie pytałam ale już raz tak robiłam i pomogło. jak robię amolem pieluchy i kładę na kaloryfer to też może jej zaszkodzić?
imageimage
my mamy stację meteo i kontroluję wilgotność powietrza :) - u nas w normie, więc nic dodatkowego nie stosuję.

Nyzosia:
może stosuj jakiś aerozol do noska z solą morską? Czytałam, że to jest dobry pomysł, gdy dziecko często katar łapie?
Odnośnie prezentów gwiazdkowych - to w leclercu są szczeniaczki uczniaczki po 89 zł. Na allegro najtaniej znalazłam po 121 (z przesyłką). Moja siostra już kupiła go dla Filipa na gwiazdkę. :-)
image
A odnośnie kataru, jak Filip miał jakiś czas temu, to lekarz kazał kupić nasivin soft i zakraplać, plus fridowanie co 4-5 razy dziennie. 3 dni i po katarku było.
image
Ja fridować na razie nie chce...jutro idę do lekarza niech ją zobaczy i powie co i jak.

Na razie śpi więc nie jest źle.
imageimage
nasivin dziala ale mozna go max 4 dni uzywac bo wysusza sluzuwke
nyzosia prosze amol pow 12 lat mozna stosowac http://www.amol.pl/list,usage,8.html
a takie olejki jak sprzedaja w aptekach http://www.olbas.pl/stosowanie.html pow 3 lat
nyzosia- nie wiem czy inhalator lepszy ale my uzywamy zawsze przy zaczatkach choroby i sprawdza sie niesamowicie. nawilzacz mysle ze jest dobry tak na codzien na suche powietrze.
Inhalator to koszt ok 70zl w aptece. zwroci sie bardzo szybko. mi lekarka radzila inhalowac malą jak chlopcy mieli zapalenie oskrzeli i mala wyszla z tego obronna reka jako jedyna z rodziny. Nie twierdze ze za sprawa inhalacji ale chlopca udało sie uniknac pare razy szpitala.
image

image
http://www.nokaut.pl/medycyna-konwencjonalna/sterimar-baby-aerozol-do-nosa-50ml.html tym psiknij jej
poza tym katar to nie choroba ;) moja ma go czesto i nie chodze z nim do lekarza tylko nawilzam nos - katar leczony i nie leczony trwa tyle samo ;)
co do kataru to sie zgodze z mjakmama:)
image

image
No tak ale przecież ja jej tego amola nie daje do picia:) ani nawet jej nie dotykam tym:)

A do lekarza nie idę z katarem tylko z czymś innym a katar wyszedł przy okazji:)
też uważam że póki nie ma gorączki to nie ma co się stresować. tylko mi jej skoda no lecą jej gile przez nos i do gardła i przez to kaszle. a przecież jej nie powiem żeby wydmuchała nos:)
imageimage
A ten aerozol może nam się przydać bo widać ma tendencje do kataru:(
imageimage
te nareozol rozpuszcza gluty popsikasz kladziesz na brzuch i same wylatuja ;)
Amol i te olejki maja wlasciwosci duszace i takie male dziecko nie powinno ich wachac - tez sie z poczatku dziwilam i polecam jeszcze Pulmex Baby "ma właściwości zmniejszające przekrwienie dróg oddechowych towarzyszące infekcji, działa wykrztuśnie.
Dzięki temu poprawia komfort oddychania w przypadku kaszlu i zalegania wydzieliny w drogach oddechowych."
tylko ten pulmex jest tez pow 6 mca
ja bym też nie stosowała Amolu przy takim maluszku, nawet na pieluszce.

Polecam babciny sposób (już go tu kiedyś polecałam), czyli zgnieść kilka ząbków czosnku w skarpetce i powiesić przy łóżeczku, do tego sól morska do noska i kładzenie na brzuszku (jak radziła mjakmama), no i w ostateczności fridowanko. Do tego maść majerankowa, wit. C do pyszczka. My zawsze ten sposób stosujemy na początku, jak tylko zauważę pierwsze objawy przeziębienia i nie dajemy przeziębieniu się rozwinąć. Wojtek póki co jeszcze kataru nie miał i tfu tfu, oby jak najdłużej tak, bo katar u malucha, który nie umie sam wysmarkać nosa, to okropna rzecz...
image

image
nasza o dziwo nie sprzeciwia sie fridzie :)
Maść majerankowa też poszła w r******a ona tak przy okazji też nie jest dla takich maluchów:) bo piszą że po 1 roku chyba dopiero można stosować.

Kupie jej ten areozol. I dzisiaj już będzie miała amol a jutro pogadam z lekarzem na ten temat.

Ja pamiętam że moja mama robiła mojemu bratu takie inhalacje jak był mały i nic mu nie jest:)
imageimage
Witam z rana.... Ale pogoda :(:(:(

Ja juz umyta i po sniadanku a moj aniolek nadal spi:) Co do areozolu to my stosujemy codziennie ale tylko raz bo katarku nie ma zeby tylko przeczyscic w celach higienicznych bo tak mozna. A co do fridy to czaszem jak zauwaze jakas zabke to ja stosuje i jak wyjdzie to maly jest szczesliwy:)
image
image
A u nas zadziałała maść majerankowa i amol ha!! po katarku ani śladu:)
areozol i tak kupie.

Pogoda przeokrutna! chciałam dzisiaj isc na spacer z koleżanką i załatwić kilka spraw ale nic z tego. zostaje mi wysprzątanie chałupy:(
imageimage
jaka pogoda :((( nici ze spaceru - co rowna sie z tym ze mloda nie zasnie wrrrr ;/ podziwiam was dziewczyny ktore wstaja przed maluszkami - mi sie nie chce zwlec z lozka - dzis nawet sie obudzilam wczesniej ale tak mi bylo cieplo w lozku ze nie wstalam tylko czekalam na krolewne :P

piekna noc - mala sama zasnela w lozeczku bez histerii, w nocy o 3 szama i zasnela tez sama od razu ahhh ;) cudnie :))
image
image
Filipek dopiero 15min temu wstal:) chyba ta pogoda na niego zadzialala a my nawet w deszczu musimy wyjsc :( dzis znow rehabilitacje i sie szykujemy
image
image
czesc w ten piekny sloneczny dzien ( a taki żarcik o poranku :)))
moja mała jeszcze lula- za to kolo 1 w nocy cos sie rzucala przez sen, jakas niespokojna byla, ale ja jej cyk smoczek, podziumdziala i zasnela- o 6:30 tylko karmionko i spi do teraz :))

co do aerozolu do noska to my stosujemy wlasnie ten sterimar- co mjakmama wkleiła- i uzywamy go codzinnie do higieny noska i fride tez dosc czesto, bo moja mala to taki typ co ma czesto glutki w nosku.
image image
yecath:
ja na początki kataru - a może tylko mi się wydawało, że z to może być katarek zastosowałam Twój sposób z czosnkiem .. Moja siostra była przekonana że wampiry od małej odganiam :P

Nyzosia:
właśnie o tym aerozolu pisałam. Też go muszę kupić bo u nas często mleczko w nosku zostaje ...

Ale dziś brzydko :( Aż w domu ciemno jest.
Ciemno jak w upie:) ja mam światło zapalone.

A w ogóle to chyba mm jednak na młodą nie działa. Wczoraj znowu dostała o 23 i obudziła się tradycyjnie o 3:) ale będę jej dawać żeby się do tego przyzwyczajała. o 3 jak się obudziła to wcale nie chciała spać ale wzięłam ją do pokoju gdzie ściągam pokarm i monotonny dźwięk dojarki ją uśpił:) i tak spałyśmy sobie do 7:)
imageimage
Zapraszam do nowego wątku bo ten już długaśny:)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=194515&c=1&k=160
imageimage
Nilkaa, i jak :)? Zadziałało :)?
Wojtek też ma często glutki w nosie, ale on prawie cały dzień na brzuszku spędza, więc mu wylatują albo są na wylocie noska, tak że palcem mogę mu dziabnąć :P (sorry za opis :D)

Pogoda paskudna :( Leje jak cholera, znowu na działce będę miała jezioro... Moja mama wymyślila fajny prezent dla maluchów- kupi ślizg do ślizgawki, mąż potem skonstruuje drewniany stelaż, drabinkę, miejsce na huśtawkę, piaskownicę i będziemy mieli mini plac zabaw na działce :)

O, a jeszcze fajnym prezentem jest huśtawka do domu! My mamy haki w suficie i na nich wieszaliśmy huśtawkę dla Tośki (taką plastikową). Nasze dzieciaczki za jakiś czas będą siedziały, to będą mogły się pobujać :)
image

image
hej...pogoda masakryczna bleee... ciemno, zimno, pada :(

Konrad dostal wczoraj pierwsze jabuszko :) ale mial mine hahaha :) najpierw łzy w oczach i podkowka ale po chwili wcinal az mu sie uszy trzesly :)dzis juz tez lepiej , fakt, ze polowe wypluwa ale reszte polyka wiec jest dobrze hihih :)

prezenty... moja mama kupila na mikolaja malemu juz chodzik a tesciowa taki "pchacz" czy jak to sie tam nazywa :) ale to na pozniej :) my jeszcze nie myslelismy nad prezentami ale mi po glowie chodza śliczne buciki dla malego :)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

do góry