Widok

Co na piknik?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam doświadczenia w piknikowaniu i zupełnie brak mi pomysłów na piknikowy prowiant. Jedyne co przychodzi mi do głowy wraz ze słowem 'piknik' to szampan i truskawki. ;)
Na trawce spędzimy prawdopodobnie cały dzień, będziemy z bandą dzieciaków.

Macie jakieś sprawdzone pomysły na przekąski albo coś, co można by zjeść w ramach piknikowego obiadu? Czym zapchać ten cholerny piknikowy koszyk, żeby było i ładnie i smacznie i pożywnie?

Pomożecie? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tu jest blog babeczki która podaje często przepisy na małe smaczne przekąski. Może akurat coś ciekawego znajdziesz ::)

http://lawendowydom.blogspot.com/2011/05/mini-tarty-z-soczewica.html
Proponuję jakąś sałatkę, do tego jakieś smaczne pieczywko ( ja kupuję bułkę paryską w całości, kroję ją w kromki, ale nie do końca tak aby tych kromek nie odkroić, przygotowuję masełko ziołowe czyli masło + czosnek, tymianek, różne inne zioła), wkładam po kawałku masełka między kromki, zawijam całą bułkę w folię aluminiową i do piekarnika na 10-15 min, wychodzą super opieczone smaczne grzaneczki ziołowe, każdy sobie odłamuje po kromeczce).
Może jakieś mięso na zimno, szaszłyki z warzywami...
Albo coś owocowego np. sałatka?
ja bym wsadziła do kosza papu dla dzieciaka: serki, joghurty, ciacha, nalesniki, moze parówkę, picie, ...

dla nas na obiad dorzuciłambym do kosza telefon i numer na telepizze

a dla rozrywki: karty, kości, bamington, ...

grill ...

Dzięki dziewczyny. :)

Dejwi, z tą pizzą to może i byłby pomysł, tyle, że my na kompletnym odludziu będziemy i obawiam się, że tam to raczej szans nie ma na takie 'luksusy'. ;)

Poza tym towarzystwo jest raczej doświadczone piknikowo, a nie chciałabym wyjść na kompletną ignorantkę idąc na łatwiznę.
jako ciasto polecam babke cytrynowa :) u nas na piknikach sprawdza sie doskonale.

z innych dan to kurczak pieczony (zimny tez jest dobry)
salatka grecka
To ja jeszcze podpytam Was o te sałatki - czy jak tak jedziecie na cały dzień to one 'dają radę'? Bo trochę się obawiam, że mi się to po dwóch, trzech godzinach 'rozciamcia' albo, że mi samo z koszyka wyjdzie. ;)
salatka grecka ci wytrzyma.

ja robie mocno uproszczona wersje tzn mix salat z biedronki, pomidory pokrojone, ogorki tez pokrojone, kukurydza z puszki, groszek, na to feta i w osobnym pojemniczku przygotowany sos.

mi zawsze wytrzymuje.
ja bym wzięla serki, parówki , picie dla dzieci , jaieś ciasto - babka , murzynek, drożdżówka może ...ew. biszkoptowe z owocami
do tego dla dorosłych pomidory, ogórki ,paprykę , ser feta ( można w wtedy w mig zrobic salatkę na miejscu , bułki z serem, kabanosy lub jakąś kielbasę podsuszaną ew. zabrać grilla i zrobić kiełbasę z grilla
dla jeszcze dzieci flipsy, herbatniki banany ..

Jeśli o mnie chodzi, to na plenerowe spotkania najlepiej biorę talerze papierowe z mocniejszym brzegiem, bo trzymają sosy i sałatki. Dla porządku warto dobrać średnice pod dania, żeby nie marnować miejsca. Na tej stronie macie różne pakiety, o tu: https://vi-go.eu/pl/73-talerze-papierowe praktycznie na każdą okazję.
Dzięki raz jeszcze. :) Muszę przemyśleć sprawę sałatek i chyba rzeczywiście wezmę jakiegoś pieczonego kurczaka w ramach obiadu.
Takie coś znalazłam:
http://www.kucharze.zaskoczeni.pl/jedzenie-na-piknik.html

"Lepiej postarać się o więcej niż o alkohol i przekąski w stylu chipsów, jeśli zależy nam na efekcie. Przebywanie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, dlatego warto zaopatrzyć się w coś porządnego. Wiele osób stawia na lekkie pożywienie, dlatego zakupuje pieczywo w postaci kilku bagietek, które po podzieleniu na małe kawałki można podawać z pokrojonym wcześniej twardym serem lub z fetą i oliwkami. Można także przygotować sałatki i surówki. Warto także zabrać koktajlowe pomidory, które nadają się do praktycznie każdego pożywienia, ale najlepiej smakują z dodatkiem bazylii świeżo zerwanej z krzaka. Można do tego podać wino. Inni zamiast na przetwory mleczne postawią na mięso, dlatego można przygotować udka pieczone. Lepiej też zabrać zwykłą wodę, która przyda się zarówno w przypadku gaszenia pragnienia, jak i mycia rąk. Kawę i herbatę można zabrać w termosach, by zachowały ciepło. Bierze się także coś słodkiego na deser, np. ciastka, czekoladki lub muffinki."
image
Marta-B, dzięki. Zaraz poczytam. :)
parówki :) jajka na twardo :) (można obrać i zjeść albo możesz zabrać w formie pasty ze szczypiorkiem)

kurczak pieczony pokrojony na kawałki albo udka pieczone - każdy bierze w rękę i zjada :]

sałatki :)

muffinki śniadaniowe :] http://forum.trojmiasto.pl/Danie-z-piekarnika-pomysly-t235872,1,16.html
Mamtu ja bym na piknik zabrała (oczywiście pod warunkiem że ma się przenośną lodówkę samochodową):
- małe kotleciki mielone,
- sałatkę taką najprostszą, która na grilu i pikniku smakuje najlepiej (pomidor, ogórek, cebula i do tego sos ng włoski Knora)
- jakąś lekką zupkę, którą da się zjeść na zimno (mam świetny pojemnik do przewożenia zup na piknik dlatego proponuje zupkę :) )
- pieczone pałki kurze
- ziemnieczki pieczone- w środku nadziewane serem a na wierzchy owinięte boczkiem. Przyprawione m.in. tymiankiem, solą pieprzem...
- pomidorki koktajlowe obowiózkowo ! :) Uwielbiam
- Owoce, bądź zrobiona w domu sałatka owocowa (banan, jabłko, nektarynka, truskawka, gruszka, pomarańcz... co kto lubi i skropine sokiem z cytryny)
- cukienia smażona na patelni (smakuje doskonale również na zimno). Ja kroję ją na plasterki solę i obtaczam w bułce tarcej- na patelnię i po zrumienieniu do obcieknięcia z tłuszczu na ręczniki kuchenne.
- koreczki (moja znienawidzona potrawa ;) zajmuje za dużo czasu przy robieniu
- schabowe na zimno też super smakują
- jeżeli macie zmiar mieć grila to rybka w złotku (a w rybce starte jabłko)
- sałatka ze szparagami, oliwkami itp. tu przepis: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/majowa-salatka/
- krokiety z mięskiem lub z kapustą (mi smakują również na zimno)
- placki jabłkowe
- naleśniki :)

Jak widzisz piknikowa ze mnie dziewczyna :) hehehe

Mam nawet specjalną walizkę z plastikową "zastawą piknikową"

Życzę udanego pikniku, pozdrawiam
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to teraz mam przez Was trudny wybór. ;) Nic, tylko piknikować.

Dzięki dziewczyny!
Aaaa, jeszcze jedno - wiecie może gdzie dostanę fajny koc piknikowy, najlepiej taki z pianką termoizolacyjną na spodzie? Może któraś z Was kupowała ostatnio i podzieli się namiarami?
ja używam zwykłego koca :) nie lubię udziwnień ;) i niepotrzebnych wydatków. Ale widziałam taki koc jakiś czas temu w Tesco, więc skoro tam był to pewnie i w Realu i w tych innych marketach też znajdziesz... aaa i jeszcze w Jysku widziałam w gazetce ale to już dawno temu- gdy był czas na majówki
image
O, super, dzięki wielkie. :)
A że się tak wtrącę,gdzie jeździcie na pikniki? Gdzie najlepiej się wybrać?:)
image

image
Jedziemy w kaszubskie lasy - nie wiem dokładnie gdzie, bo to znajomi nas 'wywożą' w jakieś sobie tylko znane miejsce. :)
ja również piknikuję na kaszubach, z reguły przy jakimś jeziorku. Czasmi natomiast jedziemy po prostu przed siebie i jak nam się spodoba jakieś pole i nie widać w pobliżu jego właściciela hehe ;) to się tam rozkładamy, gdzie nie słychać samochodów tylko świerszcze i ptaszki achhh się rozmażyłam :))

Na Kaszubach macie piękne miejsce kierując się z Kartuz na Bytów (okolice Brodnicy dolnej), Chmielno przy jeziorku, Grzybno (wioska zaraz przed Kartuzami) jedzie się przez las jakieś 3-4 km i trafiasz na jeziorko, fajne miejsce na plażowanie i piknik
image
Ja ostatnio na piknik robilam parowki w ciescie francuskim. Szybko sie robi, w biedronce albo lidlu za 3zl jest ciasto francuskie, jedno starcza na ok 5-6 parowek, zawijasz, do piekarnika na 10 minut i gotowe;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamtu - kupiłaś już koc?

kilka dni temu oglądaliśmy z Mariuszem takie koce piknikowe w Lidlu :] całkiem fajne :D w kratkę :D od spodu mata termo. :)

zastanawialiśmy się nawet nad zakupem - ale mamy jeden taki koc za punkty na Lotosie :] (czy też innej stacji - już nie pamiętam)
O, dzięki Ci. :) Nie kupiłam jeszcze. A w którym Lidlu były?
one były dość dawno w ofercie. Jedynie co mogę powiedzieć, że są bardzo fajne, bo są bardzo duże i składają się tak, że wychodzi z tego mały pakunek w kształcie torby.
Na Oruni Górnej nie widziałam już tych koców
image
image
Wiem, bo sama chciałam kupić, ale mi się zapomniało. :/ Do dzisiaj ta oferta spędza mi sen z powiek. ;)
ja niedługo też wybieram się na piknik, mamy już wstępny plan:
tortilla na zimno z warzywami (marchew, ogórek, sos wasabi)
tortilla na zimno z surimi (paluszki surimi, sałata, pomidor bez pestek, sos jogutrowo czosnkowy)
owoce (winogrona, gruszka w kawałkach)
sery (pleśniowe głownie)
wino
muffiny bananowe
serowniki (placki serowe na zimno, można jeść z owocami lub dżemem)
Yooki, jak się robi placki serowe ?
image
image
O, też poproszę przepis.

A tortillę robisz sama czy kupujesz gotową?
prostacko:)

kostka twarogu, jajo, mąka, cukier, ciut mleka jeśli ciasto wychodzi za suche wszystko wymemlać razem. Polecam ręcznie bo ciasto jest dość gęste i mikser nie daje rady mielić przynajmniej mój.
Smażę małe dość cienkie placki na patelni bez tłuszczu szybko trzeba przewracać bo się przypalają ekspresowo.

I już:) tak samo dobre na ciepło co na zimno.
Moja ulubiona wersja to z truskawkami skropionymi octem balsamicznym. Mniam!
Teraz robię z malinami lub innymi owocami (co kto lubi) a zimą po prostu z dżemem. Smacznego:)
w mojej kuchni panuje zasada że jak się coś szybciej gotuje niż zjada to nie warto zabierać się do gotowania:)

Tortillę kupuję gotową.
miało być dłużej gotuje niż zjada:D sorki to z pośpiechu:))
Aha. :)))

A masz jakąś sprawdzoną, dobrej jakości?
a skoro już o pośpiechu....

zapomniałam dodać, że w serownikach najpierw dodaje się żółtko a na końcu pianę ubitą z białka:)
o fajne to to :)
image
image
tortillę kupuję delecta wraps pszenne
niech no pomyślę :P

to było w ubiegłym tygodniu (piątek, po lekarzu) na Zaspie :]
Dzięki wielkie, wyślę dziś męża, może jeszcze dostanie.

Ps: A gdzie dokładnie na Zaspie, tam jest jeden Lidl, bo ja zupełnie nie znam tych okolic.
na Hynka, koło kolejki SKM.
Agusia, jeszcze raz dziękuję. Mam nadzieję, że jeszcze będą. :)
a ja polecam jeszcze pomidorki moga byc te malutkie i jajka gotowane tak po staroswiecku, ale prosyto i pozywnie, a mysmy ostatnio jak jezdzili na wypady jednodniowe to mega wygodne, a i frajda w obieraniu jajek prosto na glebe ;)
i palki z korczaka,
parowk/paluszki krabowei zapiekane w ciescie francuskim,plus jakis sosik do maczania ale i bez jest ok

no i reczniki papierowe i smietnik turystyczny(worek) zeby smieci ze soba zabrac,
ale żeście mi smaka narobiły ;)

mój brat robi coś takiego, że smaruje tortille serkiem śniadaniowym, wkłada w to obranego ogórka (ćwiartki) i zawija. Potem ten rulonik kroi na plastry. Nie próbowałam, ale podobno jego znajomi się zażerali ;)

Można też zrobić paski kurczaka w maślance i krakersach a'la Nigella.
Pierś kurczaka pokroić na paski, włożyć do miski i zalać maślanką (tak żeby wszystkie cząstki były zanurzone w maślance). Odstawić na 2 godziny (ja czasem na noc zostawiam). Krakersy włożyć do woreczka foliowego i zetrzeć je na proch. Potem wyciągać kawałki kurczaka i panierować je w pokruszonych krakersach (ja dodaję pieprz cayenne). Kłaść na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec w temp. ok. 200 st.
Podaję z keczupem lub sosem czosnkowym. Na zimno też są smaczne, ale trzeba je wystudzić, żeby nie zaparzyły się w pojemniku, bo nie będą chrupiące.
image[/url]image[/url]
Jezu, dziewczyny, co wchodzę w wątek to muszę iść do kuchni po coś na ząb, bo mi ślinianki spokoju nie dają. :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

do góry